Pomračeni umovi iz HDZ-a ovakvim izjavama misle da guraju prst u oko Bošnjacima.BHCluster wrote: ↑03/02/2022 09:56Tzv "rs" promised land za Hrvate ocekuje se masivan egzodus Hrvata iz tzv "fbih" u tzv "rs".Josip Jerković (HDZ): Hrvatima je lakše u RS-u nego u FBiH
Potpredsjednik Republike Srpske i visoki funkcioner HDZ-a BiH Josip Jerković je nakon govora Dragana Čovića u Narodnoj skupštini RS-a kazao da je Hrvatima lakše u RS-u nego u Federaciji BiH.
"Uvijek sam govorio - imamo, kao i Bošnjaci, predstavnike u Skupštini, potpredsjednike RS-a, delegate u Vijeću naroda te ministre i direktore u Vladi. Imamo pravo na još naših ljudi u institucijama RS, ako gledamo po Ustavu i Dejtonu, kako je dozvoljeno po zakonu. Kad je riječ o FBiH, ne znam tačno, ali sigurno da dosta toga znam i svi oni koji sa mnom razgovaraju o tome kažu da je lakše nama u RS-u nego njima u FBiH, iako je Federacija stvorena po Dejtonu i za Hrvate i za Bošnjake", kazao je, između ostalog.
Jerković je istakao da treba razgovarati pomirljivim tonom i govorom.
"Kao što je to učinio Dragan Čović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, gdje je pričao i u ime Bošnjaka"
BTW:
Treba podsjetiti da je više od 200 hiljada Hrvata protjerano sa područja RS-a za vrijeme rata, ali da o tome lider HDZ-a nije govorio u NSRS-u, niti o drugim problemima Hrvata u BiH.
Njima Hrvati uopće nisu bitni...