Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
mo-town

#8726 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

Kolinda wrote: 02/02/2022 16:34
BHCluster wrote: 02/02/2022 16:31

Znaci tvoja tvrdnja da su "jedino bošnjački politički velikaši pred sudom" je laz?
S iznimkom JM koja je optužena za nečinjenje a ne krađu....
Ljubavi, pitala si ranije ko je optuzen a ne za sta je optuzen.
neon-x

#8727 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by neon-x »

mo-town wrote: 02/02/2022 15:24
neon-x wrote: 02/02/2022 15:16

Sve je to tacno 100%, ali u praksi treba razmisljati o djelotvornijoj strategiji za drzavu. Glavni problem u BiH su nacionalizmi koje treba drzati pod kontrolom i mislim da je ispravna strategija batina za srpski a mrkva za hrvatski a ne obratno. Srbe ce uvijek motivirati samo srbovanje do Tokija a Hrvati bi ipak da budu Mitteleuropa. Pogotovo sto i ne postoji realna prijetnja od hrvatskog nacionalizma. Za treci entitet izvan zapadne Hercegovine nemaju kapacitet, a ni taj hercegovacki im nikada niko ne bi ozakonio. Ono sto mogu raditi je praviti ozbiljan problem, pogotovo ako im se da dodatnog povoda za homogenizaciju i radikalizaciju.

U Hrvatskoj se takodje stvara veci antagonizam prema Bosnjacima pa tako danas ni umjereni politicari u Hrvatskoj ne smiju reci da bh. Hrvati nisu majorizirani. U BiH smo nekada imali i hrvatske stranke koje su bile probosanskije i dobijale znacajan broj glasova a danas se kao alternativa HDZ-u pojavljuju samo jos radikalnije. Gradjanske stranke su nekada dobijale vise hrvatskih glasova u velikim gradovima a danas je toga sve manje.

Nekim prihvatljivim kompromisom za IZ gdje bi hrvati dobili legitimnije predstavnike bi vremenom sigurno doslo i do pojave neke umjerenije i probosanskije hrvatske opcije za koju bi dovoljno bilo da glasa 20% hrvatskih glasaca da to bude legitimna opcija s kojom bi gradjanske stranke mogle ulaziti u koalicije.

Nevezano za IZ ova situacija sa Zeljkom koliko god i legalna i legitimna bila je po meni izuzetno glupa gledano sa strateske pozicije. Jedino za sta sluzi je eventualna inat satisfakcija kao tuk na utuk hrvatskom nacionalizmu ali konkretna korist za drzavu vrlo diskutabilna.
Pa jesu li gradjani BiH Djed Mraz da svakome zelje ispunjavaju? Ne moze se IZ mijenjati kontra Ustava BiH. Ako se mijenja IZ prema Cirilovim zeljama daj da se promijeni i Ustav BiH tj njegov narativ o Predsjednistvu (ne moze se biti malo trudan tj. "legitimniji"; ili si legitiman ili nisi). A ako mijenjamo Ustav BiH, mozda i drugi imaju nekih zelja pa de da i to usput ispunimo.
Od kada su u BiH formirane moderne politicke nacije, postoji i teznja da se prostori gdje zive pripoje "maticnim" zemljama. To je tako vec 150 godina i nema bitnih promjena. Njihov problem je sto nemaju demokratski kapacitet da to provedu pa se politika nastavlja nasilnim sredstvima tj. ratom. BiH iza sebe ima demokratkse principe i medjunarodno pravo sto se ne smije prokockati. Pametnom politikom se moze urediti moderna drzava za sve gradjane i narode.
Jasna je meni ovdasnja i historija i politika ali mislim da je to kod Srba konsenzus a kod Hrvata je bilo i moze biti i drugih politika. Ako cemo gledati kroz tu politiku Srbi su dobili entitet i u njihovom interesu trenutno je relaksacija do nekih po njih boljih vremena, a Hrvati nisu i njihovim nacionalistima odgovara homogenizacija i zaostravanje dok ne dobiju taj entitet. Mi svojom dosadasnjom politikom im idemo na ruku. Trebalo se baviti sa RS a ne glumiti drzavu tamo gdje je lakse i dozivljavati uspjehom sto Zeljko sjedi u Predsjednistvu, dok se hrvatski narod radikalizira i prepusta nacionalistima i savezu sa Srbima.

Ako je prihvacena RS kao fakat dio te moderno uredjene drzave za sve gradjane i narode onda je najbrze da se dodje do moderne gradjanske da damo i Hrvatima entitet i zavrsimo posao. Ili je uspjeh te moderne drzave da se barem nece Hrvate kao narod pitati o drzavnoj politici. Ja ipak mislim da Hrvatski nacionalizam treba ublaziti milom a srpski suzbijati silom koliko se moze svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Demokratkse principe i medjunarodno pravo niko ne spori samo treba vidjeti u praksi kako ce se oni uspostaviti najdjelotvornije.
mo-town

#8728 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

neon-x wrote: 02/02/2022 16:51
mo-town wrote: 02/02/2022 15:24
Pa jesu li gradjani BiH Djed Mraz da svakome zelje ispunjavaju? Ne moze se IZ mijenjati kontra Ustava BiH. Ako se mijenja IZ prema Cirilovim zeljama daj da se promijeni i Ustav BiH tj njegov narativ o Predsjednistvu (ne moze se biti malo trudan tj. "legitimniji"; ili si legitiman ili nisi). A ako mijenjamo Ustav BiH, mozda i drugi imaju nekih zelja pa de da i to usput ispunimo.
Od kada su u BiH formirane moderne politicke nacije, postoji i teznja da se prostori gdje zive pripoje "maticnim" zemljama. To je tako vec 150 godina i nema bitnih promjena. Njihov problem je sto nemaju demokratski kapacitet da to provedu pa se politika nastavlja nasilnim sredstvima tj. ratom. BiH iza sebe ima demokratkse principe i medjunarodno pravo sto se ne smije prokockati. Pametnom politikom se moze urediti moderna drzava za sve gradjane i narode.
Jasna je meni ovdasnja i historija i politika ali mislim da je to kod Srba konsenzus a kod Hrvata je bilo i moze biti i drugih politika. Ako cemo gledati kroz tu politiku Srbi su dobili entitet i u njihovom interesu trenutno je relaksacija do nekih po njih boljih vremena, a Hrvati nisu i njihovim nacionalistima odgovara homogenizacija i zaostravanje dok ne dobiju taj entitet. Mi svojom dosadasnjom politikom im idemo na ruku. Trebalo se baviti sa RS a ne glumiti drzavu tamo gdje je lakse i dozivljavati uspjehom sto Zeljko sjedi u Predsjednistvu, dok se hrvatski narod radikalizira i prepusta nacionalistima i savezu sa Srbima.

Ako je prihvacena RS kao fakat dio te moderno uredjene drzave za sve gradjane i narode onda je najbrze da se dodje do moderne gradjanske da damo i Hrvatima entitet i zavrsimo posao. Ili je uspjeh te moderne drzave da se barem nece Hrvate kao narod pitati o drzavnoj politici. Ja ipak mislim da Hrvatski nacionalizam treba ublaziti milom a srpski suzbijati silom koliko se moze svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Demokratkse principe i medjunarodno pravo niko ne spori samo treba vidjeti u praksi kako ce se oni uspostaviti najdjelotvornije.
Poznat je krajnji cilj takvih politika ali one ne mogu tek tako mijenjati trenutni ustavno-pravni poredak u cilju ostvarivanja tih politika. Podilazenje ce samo slabiti poziciju BiH (koja svakako nije idealna). Nacionaliste neces ublaziti milom nikada dok ne ostvare svoj cilj jer jedno posustanje vuce u nove zahtjeve.
SaraFina

#8729 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

Izgleda da se najveći duznosnici hr poltike kolektivno drogiraju. I to nečim sto Nema na slobodnom trzistu.
Nakon gostovanja u NSRS Čović stigao u Tuzlu da govori o važnosti saradnje Hrvata i Bošnjaka
:sad:
dembele

#8730 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by dembele »

Sutra bi trebalo malo navratiti kod Sejdića i Fincija i naglasiti potrebu saradnje Hrvata i Ostalih.
Loki2k9

#8731 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Loki2k9 »

Jesu li se bojovnici danas, dana 2.2.2022., srijeda, imalo oporavili od ponizavanja Dragise Covice jucer pred "Skupstinom" manjeg bh. entiteta?
SaraFina

#8732 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

Kako da se oporave kad lik nastavlja da se blamira? Diljem BiH.
zippoo87

#8733 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by zippoo87 »

On se komotno moze proglasiti personom non grata i u BiH.
Osim sa kriminalnim drugovima iz RSa,ja ne znam gdje je on pozeljna i dobrodosla osoba ?
Mozda kolindo zna ? :lol:
BHCluster

#8734 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

BHCluster wrote: 02/02/2022 16:31

Znaci tvoja tvrdnja da su "jedino bošnjački politički velikaši pred sudom" je laz?
Ne znam da li si upratila ali tvoja tvrdnja je bila da su "jedino bosnjacki velikasi pred sudom" a ne za sta su optuzeni!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8735 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Chmoljo »

Kolinda wrote: 02/02/2022 16:32
Chmoljo wrote: 02/02/2022 16:27 Zadnji koji bi se trebali javljati u pogledu odgovaranja pred sudom su upravo HDZovci.

Nestanak kljucnog dokaza protiv covica vezano za prelevmane dok se dokumentacija seljakala sa suda na sud vise je za rubrike: jel to vi nas zajebavate il sta?

Da ne govorim kriminalu u aluminiju, zloupotrebi drzavnih firmi, odnosno rasipanju dobiti da se nista ne uplati u budzet i sl.

Ja sam, recimo, presretan sto su bonjaci pred sudom za kriminal. Prije cemo se bagre rijesiti. Ostalima zelim da ih jako dugo vode ovi koji ih vode, sve dok im vise ne bude isplativo.
Ne brini nećete, niti će ih sud osuditi niti će se oni povući a narod će ponovno za njih glasati.....
Pa u kantonu sarajevo nisu. Zato i kazem da sam ugrozen i preglasan od drugih kantona, ali se moje ne pika iako sam konstitutivan
SaraFina

#8736 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

BHCluster wrote: 02/02/2022 17:26

Ne znam da li si upratila ali tvoja tvrdnja je bila da su "jedino bosnjacki velikasi pred sudom" a ne za sta su optuzeni!
Kolinda je muško.

Pišem ti posmo… Ćirilo se aktivirao. Pa kaze :
Čović uputio pismo Palmeru i Eichhorst: Nisu osigurani uslovi za održavanje izbora u oktobru
jagugu

#8737 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by jagugu »

Zlatko Miletić smatra da do promjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH neće doći i da će HDZ i SNSD oktobarske izbore bojkotirati ne način da neće učestvovati u izborima, nego da će onemogućiti izvršenje izbornog procesa u BiH.

„To će pokušati uraditi na teritorijama gdje su oni u većini i gdje vladaju u svakom smislu te riječi. To će uraditi tako što će izbornim komisijama onemogućiti ulazak u prostore u kojima se izbori trebaju održati. Oni će taj proces opstruirati iako je to, prema Krivičnom zakonu BiH, zabranjeno“, naveo je Miletić.
mo-town

#8738 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

SaraFina wrote: 02/02/2022 17:32 Kolinda je muško.
Nije! Lazes! Bujna plavusa. To je moja mala i ja je volim dusom, srcem i tijelom.
SaraFina

#8739 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SaraFina »

mo-town wrote: 02/02/2022 17:42
Nije! Lazes! Bujna plavusa. To je moja mala i ja je volim dusom, srcem i tijelom.
:lol: :lol:
Lex77

#8740 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Lex77 »

jagugu wrote: 02/02/2022 17:33 Zlatko Miletić smatra da do promjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH neće doći i da će HDZ i SNSD oktobarske izbore bojkotirati ne način da neće učestvovati u izborima, nego da će onemogućiti izvršenje izbornog procesa u BiH.

„To će pokušati uraditi na teritorijama gdje su oni u većini i gdje vladaju u svakom smislu te riječi. To će uraditi tako što će izbornim komisijama onemogućiti ulazak u prostore u kojima se izbori trebaju održati. Oni će taj proces opstruirati iako je to, prema Krivičnom zakonu BiH, zabranjeno“, naveo je Miletić.
To je za hapšenje. Ali vjerujem da će to napraviti. Barem pokušati.
zippoo87

#8741 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by zippoo87 »

Pa posaljes policiju na svako biracko mjesto gdje postoje operativni podaci da ce ovo uraditi i ukljucis mobitel da snima...i ako pokusaju,isti taj dan se podnese krivicna prijava...pa mogu kao Kaplan par godina u zatvor,jer su onemogucili izbore.
mO k3

#8742 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

Baxuze Kolinda je muško …. :mrgreen:
BHCluster

#8743 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

mO k3 wrote: 02/02/2022 18:45
Kako samo lazete. Samo da znas, post sam ti prijavio administraciji.
jednonogi_Jack

#8744 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by jednonogi_Jack »

:lol: :lol:
mO k3

#8745 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

BHCluster wrote: 02/02/2022 18:47

Allah te nagradio :)
mo-town

#8746 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

BHCluster wrote: 02/02/2022 18:47

Hvala ti. Neka si ih. Nije meni lahko to slusat' 'vako zaljubljenom. Pricali su okolo da je ona onaj Ladyboy k'o one trebe iz Tajlanda al' i oni lazu. Znam ja.
sinuhe

#8747 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by sinuhe »

Hrvati sada ne mogu nego bojkotovati ili onemoguciti odrzavanje izbora obzirom da su vec blokirali federaciju.
Porazavajuce po Bosnu i Hercegovinu da nije doslo do dogovora skoro trideset godina nakon rata. Nesvjesni situacije bosnjacka javnost cak i slavi zamislite POBJEDU :D
Kojovic trazi da Schmidt nametne izborni zakon :-)
House

#8748 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by House »

Bratić: Ja bih sad potpisao da budem ugrožen kao Hrvati
:mrgreen:
convict

#8749 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by convict »

sinuhe wrote: 02/02/2022 19:22 Hrvati sada ne mogu nego bojkotovati ili onemoguciti odrzavanje izbora obzirom da su vec blokirali federaciju.
Porazavajuce po Bosnu i Hercegovinu da nije doslo do dogovora skoro trideset godina nakon rata. Nesvjesni situacije bosnjacka javnost cak i slavi zamislite POBJEDU :D
to zaista jeste porazavajuce. naravno, dogovor bi trebao voditi napretku drzave, a ne daljoj razgradnji.

u nedostatku dogovora igrati po vazecim pravilima. za pocetak, izabrati u oktobru 6 hrvata za dom naroda FBiH i otkociti procese.
Login77777

#8750 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

Ne mjenjati IZ nego potpisati dokument kojeg ce se svi drzati. Znaci niko iz bh stranaka nece se kanidirati za clana Predsjednistva iz reda Hrvata. Neka izaberu svi 17 delegata u DNFBiH i to neka bude za iduca tri ciklusa 2022, 2026 i 2030.

I eto prilike da se pokazu iz HDZa koliko su za BiH, ekonomiju, NATO, EU itd. Jer covjek kad ih slusa rekao bi napravice iz BiH Svicarsku ali mrsko Sarajevo im brani.
To je sasvim dovoljan broj izborni ciklusa da se nesto pokaze.
Uz jedan uslov stranaka okupljene oko HNSa, da se Cirilo ne kanidira ni za jednu poziciju na razini Drzave.
Jel fer dogovor? :bih:
Post Reply