Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
drug_profi

#28851 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Evo jedan savjet za Vladu kad bude jednog dana Vlada Federacije.
Borce cete dobiti na svoju stranu sa dodatkom na zarađeni prosjek penzije od 0,4% za svaki mjesec ucesca u ratu.
A moze i vise. :wink:
jefff

#28852 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jefff »

Za sve nevolje ovog drustva i kantona kriv je onaj neki celavi iz Luksemburga, vahabija li je, sta li je. Nema ova Vlada nista sa svim time.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#28853 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

jefff wrote: 02/02/2022 00:38 Za sve nevolje ovog drustva i kantona kriv je onaj neki celavi iz Luksemburga, vahabija li je, sta li je. Nema ova Vlada nista sa svim time.
đesi jasmine. bil volio da si glup il da bogdo nisi?
A_A_AKCIJA

#28854 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

Pitar sa Kariba wrote: 01/02/2022 23:05
_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2022 18:55 Koji? @A_A_AKCIJA da nije?
Nije, da sad ne ofiram bezeze. Ako se sam javi nek' potvrdi!
Nisam
Ateista

#28855 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 01/02/2022 20:12
mirza_15 wrote: 01/02/2022 19:13 Ja ba. Pronatalitetna politika je glupost. Vlada KS ustvari hoće da zahebe građane Kantona. I ova pomoć za porodice 3+ je uvedena sa istom namjerom. Treba milju davati do 18-te godine ili sve ukinuti. Trafike za 250k kupovati :oops:

Šta sve neću pročitati na ovom forumu. Odbijam da vjerujem da ima onih koji ovako zaista misle :mrgreen: Lakše mi je vjerovati da to rade samo zbog stranke
Pogledaj kako, recimo, Madžari, koje i ne gotivim previše, rade pronatalitetnu politiku. Ne završava se poslije godinu dana finansijske pomoći. Traje to godinama. Ne u smislu da daju direktno novac, ali da ti ne pričam, malo istraži.

Prođe ti ta godina, istekne tih 1.000 mjesečno. Vratiš se na platu od 800. Hajde, skontaš da ćeš se snaći, ali valja na posao a nemaš kome ostaviti dijete. Nisi dobio mjesto u vrtiću. Dakle, nije ti sada frka lova, treba ti vrtić. Znači, osim tih 1.000, vlada KS bi trebala obezbijediti jaslice i vrtić za apsolutno svako dijete do polaska u 1. razred osnovne škole. Hajde, imaš vrtić, ali radi do 18 sati. A ti radiš treću smjenu ili međusmjenu do 22 sata. A samohran si roditelj ili ti i bračni drug ima neko ludo radno vrijeme. A država, federacija i kanton su dozvolili postojanje takvog rafnog vremena, pa bi trebali i da rješavaju probleme nastale takvim radnim vremenom. Pa sve ostalo, ima puno stvari potrebnih da bi neko mirno mogao da se odluči da ima djecu i diže natalitet.

Države koje imaju pronatalitetnu politiku imaju rješenja za te i druge probleme, ne završava se sve sa 1.000 eura mjesečno godinu dana.

Zato sam rekao, bolje išta nego ništa.

Ali, jasno mi je, pročita se Hakiz i odmah pljuvačina, ne pročita se šta piše :thumbup:
Razumijem sta hoces da kazes i donekle se slazem, tacno je da je ovo samo jedna sitnica i da bi trebali jos svasta uraditi da podstaknu povecanne nataliteta. I ja sam jedan od onih koji je grozi na recenicu "svako dijete ima svoju nafaku" i nastancaju petoro djece koje ne mogu odhraniti, svakako da treba razmisljati u kakvoj si finansijskoj situaciji i koliko objektivno djece mozes imati, jer vise djece znaci ne samo vise hrane, vec puno toga vise kosta, od vrtica, skola, odjece, do toga da ti treba veci stan ili kuca, veci auto i slicno. Opet, iako te razumijem, mislim da si malo pretjerao sa reakcijom, jer nevezano za ovu pomoc ti navedeni problemi vec stoje (mogucnost ostajanja bez posla i slicno) i niko normalan ne bi iskljucivo zbog toga trebao radjati djecu vec to treba da bude mali podsticaj, a nevezano za to bi trebao da razmisli ima li mogucnoati za dijete ili vise njih.
Ovo je pozitivan primjer i nadam se da ce nastaviti, da je ovo samo pocetak tih podsticaja, uostalom vec su veliku stvar uradili i sa finansiranjem za vrtice.
Jedino sto je upitno koliko ima smisla globalno gledajuci to podrzavanje rasta nataliteta jer planeta postaje prenaseljena i ko zna do kad ce biti dovoljno resursa za sve, ali to je vec sasvim druga tema.
Hakiz

#28856 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 02/02/2022 11:35
Hakiz wrote: 01/02/2022 20:12

Pogledaj kako, recimo, Madžari, koje i ne gotivim previše, rade pronatalitetnu politiku. Ne završava se poslije godinu dana finansijske pomoći. Traje to godinama. Ne u smislu da daju direktno novac, ali da ti ne pričam, malo istraži.

Prođe ti ta godina, istekne tih 1.000 mjesečno. Vratiš se na platu od 800. Hajde, skontaš da ćeš se snaći, ali valja na posao a nemaš kome ostaviti dijete. Nisi dobio mjesto u vrtiću. Dakle, nije ti sada frka lova, treba ti vrtić. Znači, osim tih 1.000, vlada KS bi trebala obezbijediti jaslice i vrtić za apsolutno svako dijete do polaska u 1. razred osnovne škole. Hajde, imaš vrtić, ali radi do 18 sati. A ti radiš treću smjenu ili međusmjenu do 22 sata. A samohran si roditelj ili ti i bračni drug ima neko ludo radno vrijeme. A država, federacija i kanton su dozvolili postojanje takvog rafnog vremena, pa bi trebali i da rješavaju probleme nastale takvim radnim vremenom. Pa sve ostalo, ima puno stvari potrebnih da bi neko mirno mogao da se odluči da ima djecu i diže natalitet.

Države koje imaju pronatalitetnu politiku imaju rješenja za te i druge probleme, ne završava se sve sa 1.000 eura mjesečno godinu dana.

Zato sam rekao, bolje išta nego ništa.

Ali, jasno mi je, pročita se Hakiz i odmah pljuvačina, ne pročita se šta piše :thumbup:
Razumijem sta hoces da kazes i donekle se slazem, tacno je da je ovo samo jedna sitnica i da bi trebali jos svasta uraditi da podstaknu povecanne nataliteta. I ja sam jedan od onih koji je grozi na recenicu "svako dijete ima svoju nafaku" i nastancaju petoro djece koje ne mogu odhraniti, svakako da treba razmisljati u kakvoj si finansijskoj situaciji i koliko objektivno djece mozes imati, jer vise djece znaci ne samo vise hrane, vec puno toga vise kosta, od vrtica, skola, odjece, do toga da ti treba veci stan ili kuca, veci auto i slicno. Opet, iako te razumijem, mislim da si malo pretjerao sa reakcijom, jer nevezano za ovu pomoc ti navedeni problemi vec stoje (mogucnost ostajanja bez posla i slicno) i niko normalan ne bi iskljucivo zbog toga trebao radjati djecu vec to treba da bude mali podsticaj, a nevezano za to bi trebao da razmisli ima li mogucnoati za dijete ili vise njih.
Ovo je pozitivan primjer i nadam se da ce nastaviti, da je ovo samo pocetak tih podsticaja, uostalom vec su veliku stvar uradili i sa finansiranjem za vrtice.
Jedino sto je upitno koliko ima smisla globalno gledajuci to podrzavanje rasta nataliteta jer planeta postaje prenaseljena i ko zna do kad ce biti dovoljno resursa za sve, ali to je vec sasvim druga tema.
To ostajanje bez posla nije glavna stvar, ilustracija je. Poenta je u tome da se briga o djetetu ne završava nakon godinu po 1.000, i ako neko nema uslove za poslije, tih 12.000 se potroše za godinu i šta onda, a to znači da, iako jeste pomoć, nije dovoljno da bi se smatralo ozbiljnom pronatalitetnom akcijom.

Na primjer, šta da rade roditelji koji nemaju gdje ostaviti dijete jer imaju radno vrijeme koje nije od 9-17? Tih 1.000 im ne pomaže jer im treba rješenje i kada dijete ima 2, 3, 4, 5... godina. Potroše tih 12.000 za prvu godinu, a onda ostanu sa platama kojima ne mogu platiti privatnog babysittera jer vrtići, ako i ima dovoljno mjesta za njihovu djecu, ne rade u 23 sata ili u 3 ujutro itd. Zašto ti roditelji moraju biti diskriminisani? Za njih pronatalitetna politika ne postoji? Eto zapošljavanja, vrtići koji imaju i noćne smjene, 24 sata, teta je zaposlena u državnom "vrtiću", uposlenik je kantona, ali djecu roditelja koji rade "nenormalno" radno vrijeme čuva u kući djeteta.

Samo, pošto sam ja pisao, trebalo im je bilo šta da se uhvate da me popljuju.
Ateista

#28857 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 02/02/2022 13:27
Ateista wrote: 02/02/2022 11:35

To ostajanje bez posla nije glavna stvar, ilustracija je. Poenta je u tome da se briga o djetetu ne završava nakon godinu po 1.000, i ako neko nema uslove za poslije, tih 12.000 se potroše za godinu i šta onda, a to znači da, iako jeste pomoć, nije dovoljno da bi se smatralo ozbiljnom pronatalitetnom akcijom.

Na primjer, šta da rade roditelji koji nemaju gdje ostaviti dijete jer imaju radno vrijeme koje nije od 9-17? Tih 1.000 im ne pomaže jer im treba rješenje i kada dijete ima 2, 3, 4, 5... godina. Potroše tih 12.000 za prvu godinu, a onda ostanu sa platama kojima ne mogu platiti privatnog babysittera jer vrtići, ako i ima dovoljno mjesta za njihovu djecu, ne rade u 23 sata ili u 3 ujutro itd. Zašto ti roditelji moraju biti diskriminisani? Za njih pronatalitetna politika ne postoji? Eto zapošljavanja, vrtići koji imaju i noćne smjene, 24 sata, teta je zaposlena u državnom "vrtiću", uposlenik je kantona, ali djecu roditelja koji rade "nenormalno" radno vrijeme čuva u kući djeteta.

To sve stoji, samo kazem da isti ti problemi stoje i bez ovoga, a sumnjam da ce neko biti idiot i samo zbog tih 1000KM odluciti da rodi dijete ako realno nema uslova za dijete. U stvari, takvih idiota ima puno oko nas ali opet kod njih nije odluka vezana za tih 1000KM, oni to odluce i sa i bez toga. Vec je neko pomenuo da ovo sluzi da onima koji imaju inace uslove olaksa odluku da lakse prodju najtezi period, a u potpunosti se slazem sa tobom da to treba pratiti i jos nekim odlukama.

Nisam nesto upratio tvoje politicke stavove jer slabo ove teme posjecujem, pa ne znam zasto su jedva docekali da te pljuju. :D upratio sam te na temama o religiji i gitari.
Hakiz

#28858 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 02/02/2022 13:59
Hakiz wrote: 02/02/2022 13:27

To sve stoji, samo kazem da isti ti problemi stoje i bez ovoga, a sumnjam da ce neko biti idiot i samo zbog tih 1000KM odluciti da rodi dijete ako realno nema uslova za dijete. U stvari, takvih idiota ima puno oko nas ali opet kod njih nije odluka vezana za tih 1000KM, oni to odluce i sa i bez toga. Vec je neko pomenuo da ovo sluzi da onima koji imaju inace uslove olaksa odluku da lakse prodju najtezi period, a u potpunosti se slazem sa tobom da to treba pratiti i jos nekim odlukama.

Nisam nesto upratio tvoje politicke stavove jer slabo ove teme posjecujem, pa ne znam zasto su jedva docekali da te pljuju. :D upratio sam te na temama o religiji i gitari.
A, malo bockam trojku, pa me smatraju SDA botom :lol:
thekupus

#28859 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

"malo bocka" = full time SDA botina
Hakiz

#28860 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

thekupus wrote: 02/02/2022 14:46 "malo bocka" = full time SDA botina
:kiss:
Ateista

#28861 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

thekupus wrote: 02/02/2022 14:46 "malo bocka" = full time SDA botina
Ma nije Hakiz SDA bot, nema teorije.
drug_profi

#28862 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

On je ona gora varijanta.
Svi su isti.
Dokaz: ministar nista ne radi jer niko ne popravlja ulicnu rasvjetu.
thekupus

#28863 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

drug_profi wrote: 02/02/2022 16:09 On je ona gora varijanta.
Svi su isti.
Ma to im je fazon. Znaju da će pro-SDA bot odmah biti pročitan, i da će ga svi odmah početi ignorisati. Zato je dobio zadatak da priča tu priču, kako su svi isti. Ako obratiš pažnju na forum, komentare ispod članaka i slično, cijela jedna grupa botova je tu s tom istom pričom. Uglavnom se iza toga krije nekoliko osoba iz lokalnih omladinskih organizacija SDA, iz različitih općina (kakanj, olovo, nekoliko iz starog grada).
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28864 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

Ma nije Hakiz ezda bot, ne vjerujem u to, ali (ne)svjesno puše u istu tikvu sa njima.
Ateista

#28865 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

thekupus wrote: 02/02/2022 16:17
drug_profi wrote: 02/02/2022 16:09 On je ona gora varijanta.
Svi su isti.
Ma to im je fazon. Znaju da će pro-SDA bot odmah biti pročitan, i da će ga svi odmah početi ignorisati. Zato je dobio zadatak da priča tu priču, kako su svi isti. Ako obratiš pažnju na forum, komentare ispod članaka i slično, cijela jedna grupa botova je tu s tom istom pričom. Uglavnom se iza toga krije nekoliko osoba iz lokalnih omladinskih organizacija SDA, iz različitih općina (kakanj, olovo, nekoliko iz starog grada).
To je jasno da je SDA pocela i sa tom taktikom, jer je kao manje ofirno kad govore svi su isti umjesto da direktno pljuju po nekom i hvale svoje. Opet, kad pogledam siru sliku, postove sa drugih tema i slicno, moje misljenje je da nije, ne zelim biti niciji advokat ali to je moj utisak.

Da se razumijemo, ja sam na pretprosle izbore izasao prvi put u zivotu, a blizu sam 40, jer sam prvi put vidio da nekom vrijedi dati glas, te mislim da se nisam zeznuo, iako nije sve idealno generalno podrzavam rad ove vlade i vidi se veliki napredak, bilo mi je pravo krivo kad su je oborili i drago kad su se vratili, pogotovo ocisceni od onih SDA kukavicjih jaja. Jasno mi je zasto su mnogi emotivni i sto reaguju ovako na neke kritike, bockanja i pljuvanja, ali ipak treba biti realan da ima razlicitih motiva za to i da nisu svi botovi. Neki botovi se na prvu prepoznaju i tu nema dileme, za neke je tesko reci, za neke se vidi da nisu iako nekad kontriraju.
Hakiz

#28866 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 02/02/2022 16:22 Ma nije Hakiz ezda bot, ne vjerujem u to, ali (ne)svjesno puše u istu tikvu sa njima.
Ma, nije to, nego nisam religiozan, ni SDA ni trojka mi nisu religije.

Nešto kažem, pa kada mi kažu botino, onda je, e ako ćeš botinu, dobićeš ga. A pola toga šta napišem ne mislim. Ako mi je vjerovati :mrgreen:

Ali je interesantno, ili ćeš biti pripadnik SDA ili trojkine religije. Ne smiješ biti neutralan. A politika bi, valjda, trebala biti interes :wink:
Last edited by Hakiz on 02/02/2022 17:30, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28867 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 02/02/2022 17:27
_BataZiv_0809 wrote: 02/02/2022 16:22 Ma nije Hakiz ezda bot, ne vjerujem u to, ali (ne)svjesno puše u istu tikvu sa njima.

Nešto kažem, pa kada mi kažu botino, onda je, e ako ćeš botinu, dobićeš ga. A pola toga šta napišem ne mislim. Ako mi je vjerovati :mrgreen:
U mirnodopskim vremenima ok je biti neutralan. Ali u ovakvim nije. Nisam clan nijedne stranke, nikad bio, vjerovatno ni necu. Ali podrzavam Trojku i mislim da mi je to moralna obaveza kad znam sta je sa druge strane.
Ateista

#28868 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

_BataZiv_0809 wrote: 02/02/2022 17:29

U mirnodopskim vremenima ok je biti neutralan. Ali u ovakvim nije. Nisam clan nijedne stranke, nikad bio, vjerovatno ni necu. Ali podrzavam Trojku i mislim da mi je to moralna obaveza kad znam sta je sa druge strane.
:thumbup:
Hakiz

#28869 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

_BataZiv_0809 wrote: 02/02/2022 17:29

Da, samo što to što sam i što ću (vjerovatno) zaokružiti NS na izborima ne znači da ne smijem o trojci pisati kada mi se nešto ne sviđa. A pogotovo o SDA mladeži, oprostite, NiP-u. Ako ih čovjek pusti na miru, pretvoriće se u SDA.

Zato... :evil:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28870 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 02/02/2022 17:33
Da, samo što to što sam i što ću (vjerovatno) zaokružiti NS na izborima ne znači da ne smijem o trojci pisati kada mi se nešto ne sviđa. A pogotovo o SDA mladeži, oprostite, NiP-u. Ako ih čovjek pusti na miru, pretvoriće se u SDA.

Zato... :evil:
Nesporno. Ali mnoge su ti kritike na nivou kao da podjebavas.
Ateista

#28871 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

Za NIP se i ja bojim da ne postanu nova SDA, ne moraju se ni vratiti izvornoj SDA ali da ne ojacaju dovoljno pa da postanu kao oni. Trenutno nisu dovoljno jaki pa moraju paziti sta rade, biti u koalicijama i slicno, ali se nadam da nece dovoljno porasti da mogu sami i odjebati NS i SDP, a ciljna grupa su im uglavnom SDA glasaci pa postoji mogucnost za tako nesto. NS sa druge strane realno ne moze toliko porasti jer smo mi previse zatucan narod u globalu za jednu takvu stranku i oni mogu biti u vlasti kad su u koaliciji. SDP je vec odavno suplja stranka bez pravog identiteta, stava i muda, ali su institucija sa solidnom bazom glasaca, mislim da ih ova saradnja primarno sa NS drzi koliko toliko na kursu. Sve u svemu, kao tim trenutno dobro funkcionisu, ali bojim se ako NIP postane prejak da ce sjebati saradnju i da ce se pozitivna prica raspasti, zato se nadam da ce dovoljno ojacati da skinu fasiste i na visim nivoima zajedno sa NS i SDP, ali opet da nece dovoljno ojacati da se osile, ili se nadam da moji strahovi nisu opravdani. Ne tvrdim da hoce, samo nemam dovoljno povjerenja.
drug_profi

#28872 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

U ovakvim vremenima biti neutralan znaci biti na strani jaceg.
drug_profi

#28873 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Šta je bilo sa raspodjelom javnih prihoda? Da li je DN odlučivao?
Vidim formirala se radna grupa za izradu novog prijedloga. Što bi značilo da je onaj bio samo populistička šuplja.
Zadatak ove radne grupe je izrada metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH u skladu s ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti, poštujući principe transparentnosti, pravičnosti i ravnopravnosti, a koja će biti osnov za izradu novog propisa o pripadnosti i raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH.

"Radna grupa će u što kraćem roku, a najkasnije u roku od 180 dana, izraditi metodologiju pripadnosti i raspodjele javnih prihoda na osnovu smjernica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Odbora za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda Parlamenta FBiH u pravcu opredjeljenja propisa o pripadnosti i raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH kao socijalnog, ekonomskog ili socio-ekonomskog karaktera", saopšteno je iz Vlade FBiH.
Imenovani članovi radne grupe koja će raditi na izradi dokumenta o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Styling

#28874 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

drug_profi wrote: 03/02/2022 14:36 Šta je bilo sa raspodjelom javnih prihoda? Da li je DN odlučivao?
Vidim formirala se radna grupa za izradu novog prijedloga. Što bi značilo da je onaj bio samo populistička šuplja.
Zadatak ove radne grupe je izrada metodologije pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH u skladu s ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti, poštujući principe transparentnosti, pravičnosti i ravnopravnosti, a koja će biti osnov za izradu novog propisa o pripadnosti i raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH.

"Radna grupa će u što kraćem roku, a najkasnije u roku od 180 dana, izraditi metodologiju pripadnosti i raspodjele javnih prihoda na osnovu smjernica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Odbora za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda Parlamenta FBiH u pravcu opredjeljenja propisa o pripadnosti i raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH kao socijalnog, ekonomskog ili socio-ekonomskog karaktera", saopšteno je iz Vlade FBiH.
Imenovani članovi radne grupe koja će raditi na izradi dokumenta o raspodjeli javnih prihoda u FBiH
Ja mislim da je DN sutra trebao o ovome raspravljati.
nKrkan

#28875 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nKrkan »

Image

Prepošteni 8-)
Locked