Nastavnički smjer - matematika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
student1226

#1 Nastavnički smjer - matematika

Post by student1226 »

Zdravo svima, naime planiram upisati nastavnički smjer - matematika na prirodno-matematičkom fakultetu Sarajevo, pa ako bi neko htio podijeliti iskustva kako je tamo, ponajviše kakva je atmosfera, koliko ste imali slobodnog vremena sa dobrom organizacijom i da li vam se svidjelo studirati tamo, bila bih jako zahvalna :)
Hercegoviina

#2 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by Hercegoviina »

bolje nemoj. nikada posla neces dobiti
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by Truba »

Djece sve manje
Plus iseljavanje

A neko bi u nastavnike

Zavrsi za inzenjera
A kasnije ako nadjes poso samo pedagoski struku predmeta
HD_2015

#4 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by HD_2015 »

student1226 wrote: 29/01/2022 20:17 Zdravo svima, naime planiram upisati nastavnički smjer - matematika na prirodno-matematičkom fakultetu Sarajevo, pa ako bi neko htio podijeliti iskustva kako je tamo, ponajviše kakva je atmosfera, koliko ste imali slobodnog vremena sa dobrom organizacijom i da li vam se svidjelo studirati tamo, bila bih jako zahvalna :)
Da uzmeš barem nastavnički matematika-informatika? Ako ne bude posla da se lakše prešaltaš u IT sektor.
Elokventni

#5 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by Elokventni »

Jasno mi je zasto su prethodni komentari na post onakvi kakvi jesu. Međutim matematicari imaju posla. Uz casove maternjeg jezika, dominiraju po broju casova u mnogim skolama. Sam odsjek takodjer nije prepopularan pa u skolama cesto nedostaju matematicari. Doduse informaticari su najkriticniji, ali i matematicari rade u bankarskom sektoru i slicno, gdje su plate bolje od nastavnickih. Tako da po mom iskustvu, trenutno zaista ima posla za te ljude. Kakva ce situacija biti za 5-6 godina to ne znam. Iako su demografski trendovi opcenito negativni, sumnjam da ce u tako kratkom roku doci do nekog kraha.

Treba studirati ono sto zaista zelis. U svakom slucaju sretno! :)
nikeze

#6 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by nikeze »

dipl matematičar i profesor matematike nije isto. Profa je s naglaskom na predavanje i metodiku.
Profesora matematike je uvijek bilo malo.
Moj stav je da su matematičari najmapemetniji, a i kao programeri su superiorni.
Matematika i informatika kao studij je solidan izbor. Ako nema posla u školama možeš se prekvalifikovati u programere ili informatičare.
Matematika i fizika je još bolje, ali veoma teška, i opet je bolje dipl. matematičar i fizičar nego profesor.
Za profesora se kasnije može polagati pedagoška grupa predmeta.
U Njemačkoj ima posla, a ovdje u škole zapošljava politička stranka, zato je sve otišlo helać. Tako da treba dobro razmisliti.
teuta06

#7 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by teuta06 »

profesor matematike je veoma traženo zanimanje...barem u sredini gdje ja živim...pravih profesora matematike gotovo i nema, nego predaju ljudi koji su završili mašinstvo, studenti informatike i sl...ugl svi oni koji su imali više matem na faksu...to govorim iz osobnog iskustva jer sam jedno vrijeme radila kao prof i kolege koji su predavali matem nisu završili pmf... tako da se što se tiče samog zaposlenja msm da ne trebaš se bojati
profatr

#8 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by profatr »

Ovisi gdje si, u velikim sredinama (gradovima) pozicije su popunjene i teško će i nastavnik matematike naći posao. Obavezno uzeti kombinaciju matematika - fizika ili matematika - informatika jer je puno lakše za dobiti normu, a sa informatikom lakše je izaći iz prosvjetne struke.
Uglavnom težina je podjednaka kao i tehnički fakulteti.
¤ jelena ¤

#9 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by ¤ jelena ¤ »

teuta06 wrote: 02/02/2022 10:58 profesor matematike je veoma traženo zanimanje...barem u sredini gdje ja živim...pravih profesora matematike gotovo i nema, nego predaju ljudi koji su završili mašinstvo, studenti informatike i sl...ugl svi oni koji su imali više matem na faksu...to govorim iz osobnog iskustva jer sam jedno vrijeme radila kao prof i kolege koji su predavali matem nisu završili pmf... tako da se što se tiče samog zaposlenja msm da ne trebaš se bojati
Jesu traženi, ali nemaju nikakvu prednost prilikom zapošljavanja u odnosu na one koji su završili nešto od navedenog pa naknadno položili pedagošku grupu predmeta.

Tako da....mislim da je pametnije upisati to nešto plus položiti pedagošku grupu predmeta jer izbor zanimanja je veći.

A za ovo jedno dobiti stalni posao - patnja živa!

Ljudi godinama rade po različitim školama tamo gdje ima posla i gdje prođu konkurs, a onda dobiju stalni posao u nekom selu u osnovnoj - ako imaju sreće.
Last edited by ¤ jelena ¤ on 07/04/2022 15:34, edited 1 time in total.
dr_Evil

#10 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by dr_Evil »

student1226 wrote: 29/01/2022 20:17 Zdravo svima, naime planiram upisati nastavnički smjer - matematika na prirodno-matematičkom fakultetu Sarajevo, pa ako bi neko htio podijeliti iskustva kako je tamo, ponajviše kakva je atmosfera, koliko ste imali slobodnog vremena sa dobrom organizacijom i da li vam se svidjelo studirati tamo, bila bih jako zahvalna :)
Upisi matematiku, ali nemoj nastavnicki. Matematicari su bogovi(vjernici ne zamjerite).

Kad god imas neki problem koji ne mozes rijesiti, zoves matematicare.. kingovi.. oni ne razmisljaju kao obicni smrtnici. Trebas prvo vidjeti jesi li tog kova. Ako nisi upisi inzinjering, bilo koji, masinac, programer, gradjevinac.. mi ko fol znamo matematiku, a opet vise od ostalih :D
duh_sa_sjekirom

#11 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by duh_sa_sjekirom »

profatr wrote: 02/02/2022 11:09 Ovisi gdje si, u velikim sredinama (gradovima) pozicije su popunjene i teško će i nastavnik matematike naći posao. Obavezno uzeti kombinaciju matematika - fizika ili matematika - informatika jer je puno lakše za dobiti normu, a sa informatikom lakše je izaći iz prosvjetne struke.
Uglavnom težina je podjednaka kao i tehnički fakulteti.
Ovo nije tačno.
Nedavno sam čuo da je Bošnjačka gimnazija u Sarajevu raspisala konkurs za profesora matematike i niko im se nije javio.
CharakterZnak

#12 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by CharakterZnak »

¤ jelena ¤ wrote: 07/04/2022 15:21
teuta06 wrote: 02/02/2022 10:58 profesor matematike je veoma traženo zanimanje...barem u sredini gdje ja živim...pravih profesora matematike gotovo i nema, nego predaju ljudi koji su završili mašinstvo, studenti informatike i sl...ugl svi oni koji su imali više matem na faksu...to govorim iz osobnog iskustva jer sam jedno vrijeme radila kao prof i kolege koji su predavali matem nisu završili pmf... tako da se što se tiče samog zaposlenja msm da ne trebaš se bojati
Jesu traženi, ali nemaju nikakvu prednost prilikom zapošljavanja u odnosu na one koji su završili nešto od navedenog pa naknadno položili pedagošku grupu predmeta.

Tako da....mislim da je pametnije upisati to nešto plus položiti pedagošku grupu predmeta jer izbor zanimanja je veći.

A za ovo jedno dobiti stalni posao - patnja živa!

Ljudi godinama rade po različitim školama tamo gdje ima posla i gdje prođu konkurs, a onda dobiju stalni posao u nekom selu u osnovnoj - ako imaju sreće.
Sve navedeno je tacno. Po mom mišljenju ako se vec misli studirati matematika, da se onda upise smjer primijenjene matematike.
Ukoliko nekome ide matematika, najbolja mu je opcija da upise fax informatike, postane dobar programer. Fit Mostar uopste nije losa opcija.....
Uglavnom, bjezati od nastavničkog smjera matematike. Ulozice se truda toliko a na kraju kad se zavrsi muku muciti da se dodje do zaposlenja i onda na kraju kad se dodje do posla nervirati oko toga sto neko ne zna koliko je 6x3(navodim kao jedan od bezbroj primjera), boriti sa roditeljima, stranackim uhljebima...
Da sumiram, bolje naucit baze podataka, web programiranje, itd nego razliku između Riemannovog i Lebesgueovog integrala.
Dosadno mii

#13 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by Dosadno mii »

Ne upisuj. Nema nista gore od posla u skoli.
Olivander

#14 Re: Nastavnički smjer - matematika

Post by Olivander »

Supruga zavrsila primijenjenu matematiku. Dok smo zivjeli u Bosni polozila i pedagosku grupu predmeta. Muku mucila da dobije posao u skoli, jer u Bosni sa matematikom nista drugo i ne mozes da radis. Jedino da se presaltas u programere. Casove u skoli dobijala na kapaljku, kada se neko razboli ili ode na trudnicko i slicno. Na konkursu za 2 norme iz matematike javi se 15 ljudi, od kojih vecina imaju po 5 ili vise godina rada u skoli pa su samim tim i bolje bodovani. I tako u svim skolama. Poslije kad smo se preselili u Njemacku, zbog svoje diplome primijenjene matematike vec je imala 4 ili 5 ponuda za posao i to odmah na pocetku. I ni jedna ponuda nije bila za skolu nego za firme koje trebaju matematicare kao data analyst ili osiguranje ili slicno...
Post Reply