Iskustva sa koronavirusom
Moderator: O'zone
- MMM1977
#5951 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja sam išao u DZ (nisu se javljali na telefon) čisto da se prijavim za PCR koji će mi trebati za covid potvrdu međutim kažu da su gužve ogromne i da pojma nemaju kada ću doći na red (4-5 dana otprilike).
Dva su pitanja: od kada se računa vrijeme izolacije, da li od mog testa kući ili od njihovog službenog testa? I da li prihvataju PCR koji se uradi privatno?
Dva su pitanja: od kada se računa vrijeme izolacije, da li od mog testa kući ili od njihovog službenog testa? I da li prihvataju PCR koji se uradi privatno?
-
Dzontra_Volta
#5952 Re: Iskustva sa koronavirusom
Od pojave simptoma ili od pozitivnog testa, zavisi šta prvo dođe.MMM1977 wrote: ↑30/01/2022 18:00 Ja sam išao u DZ (nisu se javljali na telefon) čisto da se prijavim za PCR koji će mi trebati za covid potvrdu međutim kažu da su gužve ogromne i da pojma nemaju kada ću doći na red (4-5 dana otprilike).
-
artur morgan
#5953 Re: Iskustva sa koronavirusom
Izolacija se racuna od dana kada u nekoj klinici privatnoj ili javnoj dobijes pozitivan nalaz. Izolacija traje 10 dana. Ako radis test privatno, kad je nalaz pozitivan oni su duzni taj nalaz dostaviti radi evidencije. Tako da ulazis u sistem bilo da se testiras privatno ili u javnoj zdravstvenoj ustanovi kad je nalaz pozitivan. Poslije te zovu na telefon, obavijeste o izolaciji i uzmu licne podatke. I nije ti potreban PCR nalaz vec je dovoljan antigenski. Odnosno prihvataju se i jedan i drugi nalaz. Tako je bilo kod mene.MMM1977 wrote: ↑30/01/2022 18:00 Ja sam išao u DZ (nisu se javljali na telefon) čisto da se prijavim za PCR koji će mi trebati za covid potvrdu međutim kažu da su gužve ogromne i da pojma nemaju kada ću doći na red (4-5 dana otprilike).
- MMM1977
#5954 Re: Iskustva sa koronavirusom
Simptome dobio u subotu ujutro (temperatura), iako sam neku slabost imao od četvrtka. Kućni test pozitivan u subotu popodne.Dzontra_Volta wrote: ↑30/01/2022 18:38Od pojave simptoma ili od pozitivnog testa, zavisi šta prvo dođe.MMM1977 wrote: ↑30/01/2022 18:00 Ja sam išao u DZ (nisu se javljali na telefon) čisto da se prijavim za PCR koji će mi trebati za covid potvrdu međutim kažu da su gužve ogromne i da pojma nemaju kada ću doći na red (4-5 dana otprilike).
- MMM1977
#5955 Re: Iskustva sa koronavirusom
Baš glupa pravila, recimo ako budem čekao da me iz DZ zovu za testiranje (sami rekli 4-5 dana) pa onda još par dana za rezultat, onda će se izolacija razvuči na makar 20 dana od pozitivnog kućnog testa i temperature a i od službene izolacije jer mi je danas u DZ rečeno da se trebam izolirati.artur morgan wrote: ↑30/01/2022 19:41Izolacija se racuna od dana kada u nekoj klinici privatnoj ili javnoj dobijes pozitivan nalaz. Izolacija traje 10 dana. Ako radis test privatno, kad je nalaz pozitivan oni su duzni taj nalaz dostaviti radi evidencije. Tako da ulazis u sistem bilo da se testiras privatno ili u javnoj zdravstvenoj ustanovi kad je nalaz pozitivan. Poslije te zovu na telefon, obavijeste o izolaciji i uzmu licne podatke. I nije ti potreban PCR nalaz vec je dovoljan antigenski. Odnosno prihvataju se i jedan i drugi nalaz. Tako je bilo kod mene.MMM1977 wrote: ↑30/01/2022 18:00 Ja sam išao u DZ (nisu se javljali na telefon) čisto da se prijavim za PCR koji će mi trebati za covid potvrdu međutim kažu da su gužve ogromne i da pojma nemaju kada ću doći na red (4-5 dana otprilike).
-
no_sikiriki
#5956 Re: Iskustva sa koronavirusom
Jeste li sigurni za ovo kad je u pitanju privatna lab.? Jer moj suprug je prije sedmicu u privatnoj lab. dobio pozitivan nalaz, ali nije ga niko zvao itd. Ja sam se kontala tek sutra testirati privatno, iako ce to već biti 9-ti dan od početka svega. Ali ako ima šansa da me neko zove radi izoliranja neću, jer nema šanse da ću zaglaviti 20 dana umjesto 10.artur morgan wrote: ↑30/01/2022 19:41Izolacija se racuna od dana kada u nekoj klinici privatnoj ili javnoj dobijes pozitivan nalaz. Izolacija traje 10 dana. Ako radis test privatno, kad je nalaz pozitivan oni su duzni taj nalaz dostaviti radi evidencije. Tako da ulazis u sistem bilo da se testiras privatno ili u javnoj zdravstvenoj ustanovi kad je nalaz pozitivan. Poslije te zovu na telefon, obavijeste o izolaciji i uzmu licne podatke. I nije ti potreban PCR nalaz vec je dovoljan antigenski. Odnosno prihvataju se i jedan i drugi nalaz. Tako je bilo kod mene.MMM1977 wrote: ↑30/01/2022 18:00 Ja sam išao u DZ (nisu se javljali na telefon) čisto da se prijavim za PCR koji će mi trebati za covid potvrdu međutim kažu da su gužve ogromne i da pojma nemaju kada ću doći na red (4-5 dana otprilike).
-
artur morgan
#5957 Re: Iskustva sa koronavirusom
@MMM1977no_sikiriki wrote: ↑30/01/2022 21:33Jeste li sigurni za ovo kad je u pitanju privatna lab.? Jer moj suprug je prije sedmicu u privatnoj lab. dobio pozitivan nalaz, ali nije ga niko zvao itd. Ja sam se kontala tek sutra testirati privatno, iako ce to već biti 9-ti dan od početka svega. Ali ako ima šansa da me neko zove radi izoliranja neću, jer nema šanse da ću zaglaviti 20 dana umjesto 10.artur morgan wrote: ↑30/01/2022 19:41
Izolacija se racuna od dana kada u nekoj klinici privatnoj ili javnoj dobijes pozitivan nalaz. Izolacija traje 10 dana. Ako radis test privatno, kad je nalaz pozitivan oni su duzni taj nalaz dostaviti radi evidencije. Tako da ulazis u sistem bilo da se testiras privatno ili u javnoj zdravstvenoj ustanovi kad je nalaz pozitivan. Poslije te zovu na telefon, obavijeste o izolaciji i uzmu licne podatke. I nije ti potreban PCR nalaz vec je dovoljan antigenski. Odnosno prihvataju se i jedan i drugi nalaz. Tako je bilo kod mene.
Privatni lab je to duzan da uradi. Da li svi rade to ne znam. Mozda neki ne rade kao kod vaseg supruga, da ne bi ljudi odustali od testiranja kod njih i time bi gubili posao testiranja i zaradu ali to ne bi smjeli raditi.
U mome slucaju, jasno su mi kazali da ako budem pozitivan da sluzbeno oni obavjestavaju nadlezne da sam pozitivan. To su i uradili. Dobio sam poziv na mobitel za tri-cetri dana od tog testiranja, gdje su me obavijestili da sam u izolaciji 10 dana od dana tog testiranja kad sam bio pozitivam u privatnom labu. To moraju tako raditi jer je to u opcem interesu zdravlja i sprecavanja sirenja zaraze.
To sto se kasno testirate i kasno utvrdite eventualno pozitivan nalaz ( iako tesko da nakon 9 dana budes pozitivna ) ne moze nista promijeniti jer bi u tom slucaju bilo proizvoljno odredjivanje trajanja izolacije. Kada neko kaze da je osjetio simptome ne mora biti iskren jer moze namjerno iz odredjenih razloga obmanjivati. Ne mislim na tebe. U tom slucaju, ako bi neko to slagao, izolacija bi trajala prekratko odnosno neko svjesno moze da obmanjuju iz nekih razloga npr. poslovnih, kad je osjetio prve simptome. Npr. kaze da je prve simptome osjetio prije 8 dana a u stvarnosti to je bilo prije 2 dana, da bi skratio izolaciju. To nije moguce kod testa jer se uzima datum testa pa je sigurno ali cesto traje izolacija duze nego sto treba, ali ne vidim drugi nacin.
U biti vecina krsi izolaciju bez posljedica, tako da trajanje izolacije nije bitno i to te ne treba brinuti. Bitno je biti odgovoran 10 dana od dana pojave prvih simptoma. Samoizolovat se u tom periodu je najvaznije.
-
no_sikiriki
#5958 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ok, hvala na odgovoru. Izolirali smo se mi, samo ne bih da se to produži u nedogled. Sumnjam da će me iko zvati ako se testiram, mada ko će im ga znati. Vidjeću, ne znam ima li puno koristi od te famozne potvrde, neko mi reče da sad vrijede samo 4 mjeseca.artur morgan wrote: ↑30/01/2022 22:16@MMM1977no_sikiriki wrote: ↑30/01/2022 21:33
Jeste li sigurni za ovo kad je u pitanju privatna lab.? Jer moj suprug je prije sedmicu u privatnoj lab. dobio pozitivan nalaz, ali nije ga niko zvao itd. Ja sam se kontala tek sutra testirati privatno, iako ce to već biti 9-ti dan od početka svega. Ali ako ima šansa da me neko zove radi izoliranja neću, jer nema šanse da ću zaglaviti 20 dana umjesto 10.
Privatni lab je to duzan da uradi. Da li svi rade to ne znam. Mozda neki ne rade kao kod vaseg supruga, da ne bi ljudi odustali od testiranja kod njih i time bi gubili posao testiranja i zaradu ali to ne bi smjeli raditi.
U mome slucaju, jasno su mi kazali da ako budem pozitivan da sluzbeno oni obavjestavaju nadlezne da sam pozitivan. To su i uradili. Dobio sam poziv na mobitel za tri-cetri dana od tog testiranja, gdje su me obavijestili da sam u izolaciji 10 dana od dana tog testiranja kad sam bio pozitivam u privatnom labu. To moraju tako raditi jer je to u opcem interesu zdravlja i sprecavanja sirenja zaraze.
To sto se kasno testirate i kasno utvrdite eventualno pozitivan nalaz ( iako tesko da nakon 9 dana budes pozitivna ) ne moze nista promijeniti jer bi u tom slucaju bilo proizvoljno odredjivanje trajanja izolacije. Kada neko kaze da je osjetio simptome ne mora biti iskren jer moze namjerno iz odredjenih razloga obmanjivati. Ne mislim na tebe. U tom slucaju, ako bi neko to slagao, izolacija bi trajala prekratko odnosno neko svjesno moze da obmanjuju iz nekih razloga npr. poslovnih, kad je osjetio prve simptome. Npr. kaze da je prve simptome osjetio prije 8 dana a u stvarnosti to je bilo prije 2 dana, da bi skratio izolaciju. To nije moguce kod testa jer se uzima datum testa pa je sigurno ali cesto traje izolacija duze nego sto treba, ali ne vidim drugi nacin.
U biti vecina krsi izolaciju bez posljedica, tako da trajanje izolacije nije bitno i to te ne treba brinuti. Bitno je biti odgovoran 10 dana od dana pojave prvih simptoma. Samoizolovat se u tom periodu je najvaznije.
Nejse, hvala još jednom.
- banjaluka078
#5959 Re: Iskustva sa koronavirusom
Mama i ja smo se zajedno testirale u isto vrijeme u istoj laboratoriji. Laboratorija je tog dana na kraju smjene poslala sve pozitivne rezultate higijensko-epidemiološkoj službi. HES mi je narednog jutra poslala sms s trajanjem izolacije i linkom na obrazac kojeg sam trebala popuniti o kontaktima, simptomima, itd. Mama nikad nije dobila takav sms niti je formalno stavljena u izolaciju. Njena porodična vidi pozitivan test u sistemu i da mama nije ispunila taj obrazac. Možda greška sistema, možda preopterećenost, mi nismo nikog naknadno kontaktirali, jer je žena svakako bolesna i ne bi napuštala izolaciju.
Izolacija je meni tekla 7 dana od testiranja, uključujući i taj dan.
Izolacija je meni tekla 7 dana od testiranja, uključujući i taj dan.
- MMM1977
#5960 Re: Iskustva sa koronavirusom
@artur morgan,
Ja sam danas išao u DZ i prijavio se, čak ponio onaj kućni test i rečeno mi je da se izoliram. Glupo bi bilo da ja sad moram biti 10 dana više u izolaciji zbog toga što oni ne mogu da urade test na vrijeme.
Više ovo teoretski pišem jer meni nije to problem ali postoje ljudi kojima sigurno jeste.
Ja sam danas išao u DZ i prijavio se, čak ponio onaj kućni test i rečeno mi je da se izoliram. Glupo bi bilo da ja sad moram biti 10 dana više u izolaciji zbog toga što oni ne mogu da urade test na vrijeme.
Više ovo teoretski pišem jer meni nije to problem ali postoje ljudi kojima sigurno jeste.
- MedicinskiBrat
#5961 Re: Iskustva sa koronavirusom
Januara, moja greška, halali.doktornauke wrote: ↑30/01/2022 16:32doktornauke wrote: ↑29/01/2022 23:20 Ujutro se budi loša i mjeri temperaturu 38.9. Boli je grlo i uzeo sam joj Angal sprej za to. Popila paracetamol i brufen zajedno i spušta joj se temperatura. Ja sam od mamurluka bio loš i mantalo mi se, mislio da ću dan poslije biti ok.
02.02.2022.
Temperatura joj je preko noći spala, ali se opet vraćala preko dana i od misli da je prehlada se počelo sumnjati na koronavirus. Ja sam i taj dan bio loš i onda mi je bilo sumnjivo da je i kod mene. Mantalo mi se toliko da nisam mogao voziti kako treba, tako da iz jednog grada se nismo mogli vratiti kući. Naveče sam i ja imao groznicu, ali nisam mjerio temperaturu. Ja rijetko imam groznicu, uz temperaturu 37 i 38, tako da mi je sigurno tad bilo cc 39,2-3. Popio sam paracetamol i bilo je ok.
03.03.2022.
Taj dan je bila bolje i nije imala temperaturu, i ja sam bio ok tako da smo ostali odmoriti još zbog moje vrtoglavice. Kod nje je nestalo mirisa i okusa, imali smo brzi test i pokazao je da je pozitivna. Ja se nisam testirao još. Uz to su je boljeli mišići i bila je umorna.
04.04.2022.
Zaputili smo se iz jednog grada u drugi cc 130 kilometara. Slomio sam se u vožnji, nije bilo gužve ni bilo čega, ali sam imao osjećaj da sam vozio 600 kilometara. Došli smo kući i imala je temperaturu. Odlučili smo da se testiramo. Ženu sam odvukao u njen Dom zdravlja odmah su je testirali i pregledali saturaciju itd, sve je bilo ok hvala Bogu. Ja sam otišao u Dom zdravlja i meni su zakazali 05.01. testiranje.
05.05.2022.
Kod žene nalaz pozitivan kao što smo i očekivali. Izolacija 10 dana. Ja se otišao tek testirati. Kod nje je temperatura bila oko 37,5. Kod mene nema temperature, ali sam bio slomljen, bol u mišićima, mala vrtoglavica. Otišao sam kupiti voća, povrća, svega sa što više vitamina. Svratio u apoteku, kupio Orthomol Immuno, Tantum Verde pastile, 2 kutije paracetamola, 2 kutije brufena, cink, vitamin C. Počeo je kašalj, nije previše jak i prodoran, ali opet za pripaziti.
06.06.2022.
Nalaz dobio tek iza 17h, pozitivan naravno. Doktorica rekla koje ću lijekove uzeti, sve što je rekla ja uzeo dan ranije naravno. 10 dana izolacija i miruj, ako se pogorša idi u Covid ambulantu. Iscrpljenost, slabost u tijelu čitavom. Mene je čak boljela koža na dodir, što nikad u životu nisam osjetio taj simptom. Kod žene temperatura ali uz paracetamol je snizi. Ja nisam imao.
Druze vidi datume ti znaci zivis u buducnostiMedicinskiBrat wrote: ↑30/01/2022 16:15
Možda sam nešto zaboravio, ali tako je išao tok. Što bih ložio?
Znas li uopste koja je ovo godina,mjesec,dan?![]()
- drag_gost
#5962 Re: Iskustva sa koronavirusom
Evoluirao je, do jeseni ce preci u sezonsku gripu.MMM1977 wrote: ↑30/01/2022 01:04Ista situacija. Kada je delta harala svako malo čuješ da je neko u bolnici ili preminuo. Sad, iako je more zaraženih, nema takvih informacija. A još uvijek ima i delte, nije sve omikron, mislim da se ova pošast bliži krajutindbe wrote: ↑30/01/2022 00:54
Slažem se.
Ovaj sad talas je (bilo) nemoguće izbjeći. Ne znam da li poznajem ikog a da se nije zarazio u ovom periodu.
Prošao COVID kroz cijelo društvo i cijelo porodično stablo, i s mamine i babine strane.
Samo je razlika, u odnosu na prethodne talase, da baš niko nije u bolnici završio.
-
El_comadante
#5963 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja Sam predpostavio da je greska u kucanju, posao si 2.2. 3.3. mahinalno a cijelo vrijeme si mislio januar ili 1.MedicinskiBrat wrote: ↑01/02/2022 00:38Januara, moja greška, halali.doktornauke wrote: ↑30/01/2022 16:32
Druze vidi datume ti znaci zivis u buducnosti
Znas li uopste koja je ovo godina,mjesec,dan?![]()
- Point.
#5964 Re: Iskustva sa koronavirusom
Prošli petak se testirao, pozitivan. U četvrtak osjetio slabost u tijelu, kao da će prehlada, poslije tableta sve ok. Testirao se taj dan, negativan. Sutradan petak ustao isto malo osjećao slabost u tijelu, poslije tableta ok. Navečer test, pozitivan. Subota odličan, čak se i zamezilo sa hanumom uz vino navečer. Ona je u utorak osjetila bol u stomaku i bilo joj zima navečer i sutradan. U srijedu se testala, pozitivna. Poslije toga nikakvih simptoma, osim danas zove sa posla kaže da ne osjeti ukus kafe i ručka.
Lično, imao sam težih mahmurluka od ove korone.
-
no_sikiriki
#5965 Re: Iskustva sa koronavirusom
Je li se kome dešavalo da mu/joj je antigenski pozitivan duži period, meni 10. dan, suprugu možda već 15-16. i testovi i dalje pozitivni? 
-
channel10
#5966 Re: Iskustva sa koronavirusom
Zaglavit ces zbog kasnog testiranja. Svaka privatna salje pozitivan nalaz hesu i onda te hes zove. Dalje, ako si pozitivan, a treba ti bolovanje onda mora neko otici u tu privatnu kliniku i uzeti rezultat test i odnijeti ga u tvoju porodicnu ambulantu radi otvaranja bolovanja( neko ko nije bio s vama u kontaktu). Tako da otvaraju bolovanje od dana testiranja.no_sikiriki wrote: ↑30/01/2022 21:33Jeste li sigurni za ovo kad je u pitanju privatna lab.? Jer moj suprug je prije sedmicu u privatnoj lab. dobio pozitivan nalaz, ali nije ga niko zvao itd. Ja sam se kontala tek sutra testirati privatno, iako ce to već biti 9-ti dan od početka svega. Ali ako ima šansa da me neko zove radi izoliranja neću, jer nema šanse da ću zaglaviti 20 dana umjesto 10.artur morgan wrote: ↑30/01/2022 19:41
Izolacija se racuna od dana kada u nekoj klinici privatnoj ili javnoj dobijes pozitivan nalaz. Izolacija traje 10 dana. Ako radis test privatno, kad je nalaz pozitivan oni su duzni taj nalaz dostaviti radi evidencije. Tako da ulazis u sistem bilo da se testiras privatno ili u javnoj zdravstvenoj ustanovi kad je nalaz pozitivan. Poslije te zovu na telefon, obavijeste o izolaciji i uzmu licne podatke. I nije ti potreban PCR nalaz vec je dovoljan antigenski. Odnosno prihvataju se i jedan i drugi nalaz. Tako je bilo kod mene.
-
channel10
#5967 Re: Iskustva sa koronavirusom
Hanuma radi, a pozitivna?Point. wrote: ↑01/02/2022 16:33 Prošli petak se testirao, pozitivan. U četvrtak osjetio slabost u tijelu, kao da će prehlada, poslije tableta sve ok. Testirao se taj dan, negativan. Sutradan petak ustao isto malo osjećao slabost u tijelu, poslije tableta ok. Navečer test, pozitivan. Subota odličan, čak se i zamezilo sa hanumom uz vino navečer. Ona je u utorak osjetila bol u stomaku i bilo joj zima navečer i sutradan. U srijedu se testala, pozitivna. Poslije toga nikakvih simptoma, osim danas zove sa posla kaže da ne osjeti ukus kafe i ručka.
Ti imao dan dva temperaturu i dalje sve ok, ako sam dobro razumio?
-
no_sikiriki
#5968 Re: Iskustva sa koronavirusom
It's ok, nisam se na kraju ni testirala, niti mi treba bolovanje. Prošao voz, to sam u suštini htjela samo da bi imala onu potvrdu o prebolovanoj coroni, ali nema veze, preživjeću i bez nje.channel10 wrote: ↑01/02/2022 18:07Zaglavit ces zbog kasnog testiranja. Svaka privatna salje pozitivan nalaz hesu i onda te hes zove. Dalje, ako si pozitivan, a treba ti bolovanje onda mora neko otici u tu privatnu kliniku i uzeti rezultat test i odnijeti ga u tvoju porodicnu ambulantu radi otvaranja bolovanja( neko ko nije bio s vama u kontaktu). Tako da otvaraju bolovanje od dana testiranja.no_sikiriki wrote: ↑30/01/2022 21:33
Jeste li sigurni za ovo kad je u pitanju privatna lab.? Jer moj suprug je prije sedmicu u privatnoj lab. dobio pozitivan nalaz, ali nije ga niko zvao itd. Ja sam se kontala tek sutra testirati privatno, iako ce to već biti 9-ti dan od početka svega. Ali ako ima šansa da me neko zove radi izoliranja neću, jer nema šanse da ću zaglaviti 20 dana umjesto 10.
- insaneinthebrain
#5969 Re: Iskustva sa koronavirusom
sta je najbolje uzimati protiv jake grlobolje 
-
Naslovnica
#5970 Re: Iskustva sa koronavirusom
Bile su one neke Septolete sa analgetikom, nisam probao ali meščini ih reklamirali za grlobolje.
-
laik1981
#5971 Re: Iskustva sa koronavirusom
Probaj angal sprej za grlo..
- insaneinthebrain
#5972 Re: Iskustva sa koronavirusom
OK. Hvala na preporukama 
-
Dzontra_Volta
#5973 Re: Iskustva sa koronavirusom
Pa eno Karabatiću bio pozitivan nakon mjesec dana, a igrao na Evropskom prvenstvu. Nakon 7 dana nisi više zarazan, a možeš biti ko zna koliko.no_sikiriki wrote: ↑01/02/2022 16:36 Je li se kome dešavalo da mu/joj je antigenski pozitivan duži period, meni 10. dan, suprugu možda već 15-16. i testovi i dalje pozitivni?![]()
-
ajdamo
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: Dvotočkaš
#5974 Re: Iskustva sa koronavirusom
Isperite nos toplom slanom vodom prije testiranja i bićete negativni nakon 6-7 dana od prve zaraze.no_sikiriki wrote: ↑01/02/2022 16:36 Je li se kome dešavalo da mu/joj je antigenski pozitivan duži period, meni 10. dan, suprugu možda već 15-16. i testovi i dalje pozitivni?![]()
-
suspect_zero
#5975 Re: Iskustva sa koronavirusom
Mi se jučer opet testirali, mali i ja još pozitivni a suprug negativan.....i da, niko nas nije zvao...nisam mogla ni opravdanje za školu dobiti jer je školsko odjeljenje u dz Stari grad zatvoreno.no_sikiriki wrote: ↑01/02/2022 16:36 Je li se kome dešavalo da mu/joj je antigenski pozitivan duži period, meni 10. dan, suprugu možda već 15-16. i testovi i dalje pozitivni?![]()