Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- BHDragons
#28826 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Najbolje bi bilo da nam Kanton svima uplaćuje po 3 milje mjesečno, pa će biti djece koliko hoćeš. Dajte ljudi, nerealni ste, ova Vlada nije nešto posebno ali i kao takva je milion puta bolja od svake zelene vlade. Ljudi su uradili dosta stvari, neke su i usrali, ali bar nešto rade pa bude i dobrih stvari kao za porodilje, tramvaje, prugu, itd.
- geralt
#28827 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ako se nece odmah sutra uvesti utopijsko drustvo sa kucama od cokolade i prozorima od marmelade, ne treba onda nista ni raditi.
-
Hakiz
#28828 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Jesu, to niko ne spori.BHDragons wrote: ↑01/02/2022 16:56 Najbolje bi bilo da nam Kanton svima uplaćuje po 3 milje mjesečno, pa će biti djece koliko hoćeš. Dajte ljudi, nerealni ste, ova Vlada nije nešto posebno ali i kao takva je milion puta bolja od svake zelene vlade. Ljudi su uradili dosta stvari, neke su i usrali, ali bar nešto rade pa bude i dobrih stvari kao za porodilje, tramvaje, prugu, itd.
Ja samo kažem da je to kap u moru potreba. I da treba paziti i na posljedice. Ali, bolje nego do sada.
Recimo, super mi je to za porodilje. Ali ovo za stanove, moglo je otići nekome ko je ugroženiji. Ko ima 100.000, ima i 110.000. Ko nema djeci za kruh i mlijeko, nema.
-
mirza_15
#28829 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Hakiz wrote: ↑01/02/2022 16:20 Sve je to lančano vezano.
Danas dobiješ pomoć da praviš dijete, napraviš ga, sutra ti se desi da ostaneš bez posla, budeš neupošljiv (godine, invalidnost, kombinacija, uz to još i možda žena, svakakvih nas ima), a to dijete koje su te "zaveli" da napraviš ni samo nema posao da ti može pomoći.
I onda, umjesto jedne, dvije osobe u belaju.
Ili naprosto nemaš djecu. A do penzije ti 10 godina. Niti si kome interesantan kao radnik, niti imaš penziju, najbolje se ubiti.
Zavodi Vlada KS ljude da naprave djecu, pa će poslije toga biti više gladnih
Bolje nekada šutiti i ispasti glup nego.....
Samo sa ovom drugom rečenicom nije baš najjasnije je li sada treba praviti djecu ili biti te "sreće" pa ih nemati? Pretpostavljam ono što u datoj situaciji odgovara narativu koji ide na SDA mlin. Samo raritet je dvije oprečne teze staviti u isti komentar.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#28831 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
drug_profi wrote: ↑01/02/2022 16:07 Ni ja licno necu imati nikakve koristi, mozda me cak i neki dodatni porez opali.
Ali ce mi kcer imati pomoć za porodilje i to je meni ogromno.
Dalje, ono sto je jos vaznije, osjetis da neko nesto planira, da brine, da drzi pod kontrolom, za razliku od prethodnih nekoliko decenija kad je vladalo stanje kontrolisanog haosa, odnosno plivanje niz maticu.
Evo i za MUP KS najveci budzet ikada!
Kaze co'jk na TW (a mislim da je kolega i sa foruma
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28832 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Koji? @A_A_AKCIJA da nije?
- vjeshalica
#28833 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sto je ispo glup? Godina ce brzo da prodje,pare ce se izvuci na finansiranje djeteta, a sve ostale zivotne potrebe ces da zanemaris? Od cega mislis dalje da podizes dijete? Kod vas SDA logiĆara bitno je imat danas za cekera, a sutra ces da mislis sta ces sutra.Pogledi na duze staze su vam naucna fantastika.mirza_15 wrote: ↑01/02/2022 17:40Hakiz wrote: ↑01/02/2022 16:20 Sve je to lančano vezano.
Danas dobiješ pomoć da praviš dijete, napraviš ga, sutra ti se desi da ostaneš bez posla, budeš neupošljiv (godine, invalidnost, kombinacija, uz to još i možda žena, svakakvih nas ima), a to dijete koje su te "zaveli" da napraviš ni samo nema posao da ti može pomoći.
Ili naprosto nemaš djecu. A do penzije ti 10 godina. Niti si kome interesantan kao radnik, niti imaš penziju, najbolje se ubiti.![]()
Zavodi Vlada KS ljude da naprave djecu, pa će poslije toga biti više gladnih![]()
Samo sa ovom drugom rečenicom nije baš najjasnije je li sada treba praviti djecu ili biti te "sreće" pa ih nemati? Pretpostavljam ono što u datoj situaciji odgovara narativu koji ide na SDA mlin. Samo raritet je dvije oprečne teze staviti u isti komentar.
-
mirza_15
#28834 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja ba. Pronatalitetna politika je glupost. Vlada KS ustvari hoće da zahebe građane Kantona. I ova pomoć za porodice 3+ je uvedena sa istom namjerom. Treba milju davati do 18-te godine ili sve ukinuti. Trafike za 250k kupovati
Šta sve neću pročitati na ovom forumu. Odbijam da vjerujem da ima onih koji ovako zaista misle
Lakše mi je vjerovati da to rade samo zbog stranke
Šta sve neću pročitati na ovom forumu. Odbijam da vjerujem da ima onih koji ovako zaista misle
- drug_profi
#28835 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa neces djecu praviti ako nemas prihode. Problem je bio sto je nasa vlast ukinula obavezu poslodavcu da ti daje punu platu na porodiljskom. A realno najskuplji period roditeljstva.
I zato je ova milja kljucna jer su roditelji ostajali u bijedi sa bebom i majke se vracale na posao nakon 3-4 mjeseca.
Kad dijete pocne ici u wc i jesti hranu kao i ukucani, sve je dosta jeftinije dok ne podje u skolu.
I zato je ova milja kljucna jer su roditelji ostajali u bijedi sa bebom i majke se vracale na posao nakon 3-4 mjeseca.
Kad dijete pocne ici u wc i jesti hranu kao i ukucani, sve je dosta jeftinije dok ne podje u skolu.
-
mirza_15
#28836 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa zamisli ima žena posao, udala se, planiraju potomstvo a znaju, ne da neće imati milju, nego će im se primanja smanjiti jer joj poslodavac (privatnik) neće namiriti razliku do visine plate. Ako tome još dodaš da ostaje i bez primanja koja nemaju kategoriju plate (topli obrok npr.) odoše u debeli minus, a još jedna usta na budžetu. I onda odgađaju prinovu.drug_profi wrote: ↑01/02/2022 19:40 Pa neces djecu praviti ako nemas prihode. Problem je bio sto je nasa vlast ukinula obavezu poslodavcu da ti daje punu platu na porodiljskom. A realno najskuplji period roditeljstva.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#28837 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Bilo nam je bolje kad nam je bilo gore 
-
Hakiz
#28838 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Znači, ti obećavaš da svi oni koji dobiju djecu će imati da ih hrane do punoljetnosti?mirza_15 wrote: ↑01/02/2022 17:40Hakiz wrote: ↑01/02/2022 16:20 Sve je to lančano vezano.
Ili naprosto nemaš djecu. A do penzije ti 10 godina. Niti si kome interesantan kao radnik, niti imaš penziju, najbolje se ubiti.![]()
Zavodi Vlada KS ljude da naprave djecu, pa će poslije toga biti više gladnih![]()
Treba biti glup pa to očekivati.
I u pravu si, biće manje gladnih ako je više ljudi
-
Hakiz
#28840 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pogledaj kako, recimo, Madžari, koje i ne gotivim previše, rade pronatalitetnu politiku. Ne završava se poslije godinu dana finansijske pomoći. Traje to godinama. Ne u smislu da daju direktno novac, ali da ti ne pričam, malo istraži.mirza_15 wrote: ↑01/02/2022 19:13 Ja ba. Pronatalitetna politika je glupost. Vlada KS ustvari hoće da zahebe građane Kantona. I ova pomoć za porodice 3+ je uvedena sa istom namjerom. Treba milju davati do 18-te godine ili sve ukinuti. Trafike za 250k kupovati![]()
Šta sve neću pročitati na ovom forumu. Odbijam da vjerujem da ima onih koji ovako zaista misleLakše mi je vjerovati da to rade samo zbog stranke
Prođe ti ta godina, istekne tih 1.000 mjesečno. Vratiš se na platu od 800. Hajde, skontaš da ćeš se snaći, ali valja na posao a nemaš kome ostaviti dijete. Nisi dobio mjesto u vrtiću. Dakle, nije ti sada frka lova, treba ti vrtić. Znači, osim tih 1.000, vlada KS bi trebala obezbijediti jaslice i vrtić za apsolutno svako dijete do polaska u 1. razred osnovne škole. Hajde, imaš vrtić, ali radi do 18 sati. A ti radiš treću smjenu ili međusmjenu do 22 sata. A samohran si roditelj ili ti i bračni drug ima neko ludo radno vrijeme. A država, federacija i kanton su dozvolili postojanje takvog rafnog vremena, pa bi trebali i da rješavaju probleme nastale takvim radnim vremenom. Pa sve ostalo, ima puno stvari potrebnih da bi neko mirno mogao da se odluči da ima djecu i diže natalitet.
Države koje imaju pronatalitetnu politiku imaju rješenja za te i druge probleme, ne završava se sve sa 1.000 eura mjesečno godinu dana.
Zato sam rekao, bolje išta nego ništa.
Ali, jasno mi je, pročita se Hakiz i odmah pljuvačina, ne pročita se šta piše
- drug_profi
#28841 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa nista, onda drzava treba i da pravi djecu da se muzevi ne umaraju, valja raditi sutra.
-
Hakiz
#28842 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Lako je karikirati.
Lijepo sam napisao da je tih 1.000 super, bolje nego išta do sada, ali nije dovoljno da bi se zvalo pronatalitetnom politikom. Pronatalitetna politika je veliki posao.
Lijepo sam napisao da je tih 1.000 super, bolje nego išta do sada, ali nije dovoljno da bi se zvalo pronatalitetnom politikom. Pronatalitetna politika je veliki posao.
-
mirza_15
#28843 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sa "zamisli desi ti se...." ne moraš ni živjeti. Zar trebam objašnjavati koliko je glupo nastupati sa tom premisom. Zamisli stradaju roditelji u saobračajnoj nesreći, zamisli upuca ih neko prilikom pljačke banke... Ma ne treba rađati djecu uopšte. Hebo te koje gluposti i jeftin pokušaj spina. SDA ekipu je baš pogodilo ovo sa porodiljama. Toliko ih je pogodilo da ne znaju više kako da jedan ovakav potez okrenu u svoju korist pa po forumima pišu gluposti koje počinju sa "moglo bi ti se u budućnosti desiti da ostaneš bez posla..."Hakiz wrote: ↑01/02/2022 19:56Znači, ti obećavaš da svi oni koji dobiju djecu će imati da ih hrane do punoljetnosti?mirza_15 wrote: ↑01/02/2022 17:40
![]()
Treba biti glup pa to očekivati.
I u pravu si, biće manje gladnih ako je više ljudi![]()
-
Hakiz
#28844 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
De, bolan, dođi sebi.mirza_15 wrote: ↑01/02/2022 20:48Sa "zamisli desi ti se...." ne moraš ni živjeti. Zar trebam objašnjavati koliko je glupo nastupati sa tom premisom. Zamisli stradaju roditelji u saobračajnoj nesreći, zamisli upuca ih neko prilikom pljačke banke... Ma ne treba rađati djecu uopšte. Hebo te koje gluposti i jeftin pokušaj spina. SDA ekipu je baš pogodilo ovo sa porodiljama. Toliko ih je pogodilo da ne znaju više kako da jedan ovakav potez okrenu u svoju korist pa po forumima pišu gluposti koje počinju sa "moglo bi ti se u budućnosti desiti da ostaneš bez posla..."
-
mirza_15
#28845 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Znači 12k (a bit će i više jer se radi o prosječnoj plati FBiH) je bezveze i nije nikakva pomoć. Ni pomoć za 3+ koja traje do 18 godine je isto niđe veze. I ti vrtići koje spominješ su subvencionirani svima i to za uvećan iznos od 200 KM. I obični dječiji doplatak je uvećan, plus ukinuto pravilo o neposjedovanju automobila i vlastitog obrta.... Ah da, nisu dali svakom stanovniku Sarajeva po 1000 KM doživotno uz 10% povećanja svake godine da bi se riješila svaka briga a na vlasti su ČAK godinu dana. Stam ih bilo. Trebali su trafike kupovati kao ovi prije njih i pripaziti čestite građane sa tenderima poput Huse Ćesira, Mirze Čelika i sl.Hakiz wrote: ↑01/02/2022 20:12Pogledaj kako, recimo, Madžari, koje i ne gotivim previše, rade pronatalitetnu politiku. Ne završava se poslije godinu dana finansijske pomoći. Traje to godinama. Ne u smislu da daju direktno novac, ali da ti ne pričam, malo istraži.mirza_15 wrote: ↑01/02/2022 19:13 Ja ba. Pronatalitetna politika je glupost. Vlada KS ustvari hoće da zahebe građane Kantona. I ova pomoć za porodice 3+ je uvedena sa istom namjerom. Treba milju davati do 18-te godine ili sve ukinuti. Trafike za 250k kupovati![]()
Šta sve neću pročitati na ovom forumu. Odbijam da vjerujem da ima onih koji ovako zaista misleLakše mi je vjerovati da to rade samo zbog stranke
Prođe ti ta godina, istekne tih 1.000 mjesečno. Vratiš se na platu od 800. Hajde, skontaš da ćeš se snaći, ali valja na posao a nemaš kome ostaviti dijete. Nisi dobio mjesto u vrtiću. Dakle, nije ti sada frka lova, treba ti vrtić. Znači, osim tih 1.000, vlada KS bi trebala obezbijediti jaslice i vrtić za apsolutno svako dijete do polaska u 1. razred osnovne škole. Hajde, imaš vrtić, ali radi do 18 sati. A ti radiš treću smjenu ili međusmjenu do 22 sata. A samohran si roditelj ili ti i bračni drug ima neko ludo radno vrijeme. A država, federacija i kanton su dozvolili postojanje takvog rafnog vremena, pa bi trebali i da rješavaju probleme nastale takvim radnim vremenom. Pa sve ostalo, ima puno stvari potrebnih da bi neko mirno mogao da se odluči da ima djecu i diže natalitet.
Države koje imaju pronatalitetnu politiku imaju rješenja za te i druge probleme, ne završava se sve sa 1.000 eura mjesečno godinu dana.
Zato sam rekao, bolje išta nego ništa.
Ali, jasno mi je, pročita se Hakiz i odmah pljuvačina, ne pročita se šta piše![]()
-
mirza_15
#28846 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Realno se ofiraš i to žestoko. Znam da te duboko pogađa napredak u KS, ali zavuci se u neki čošak, otrpi, isplaći se kada te niko ne vidi. Nemoj puno plakati po forumu. Ne priliči odrasloj muškoj osobi. Znam da vam je moto "što gore to bolje tamo gdje nismo na vlasti", ali uz sva podmetanja i kočnice sa viših nivoa i poltrona, stranačkog kadra i rodbine po Kantonalnim i općinskim institucijama i preduzećima, ovi su miljama daleko od tvojih favorita. Pomiri se sa sudbinom, Sarajevo je za vas izgubljeno za sva vremena.Hakiz wrote: ↑01/02/2022 20:50De, bolan, dođi sebi.mirza_15 wrote: ↑01/02/2022 20:48
Sa "zamisli desi ti se...." ne moraš ni živjeti. Zar trebam objašnjavati koliko je glupo nastupati sa tom premisom. Zamisli stradaju roditelji u saobračajnoj nesreći, zamisli upuca ih neko prilikom pljačke banke... Ma ne treba rađati djecu uopšte. Hebo te koje gluposti i jeftin pokušaj spina. SDA ekipu je baš pogodilo ovo sa porodiljama. Toliko ih je pogodilo da ne znaju više kako da jedan ovakav potez okrenu u svoju korist pa po forumima pišu gluposti koje počinju sa "moglo bi ti se u budućnosti desiti da ostaneš bez posla..."
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#28847 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije, da sad ne ofiram bezeze. Ako se sam javi nek' potvrdi!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#28848 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
ti si svjestan da je malo ko mogao dati iz džepa 150.000 već da je riječ o dugoročnim kreditima koji kolju ogromnim ratama?Hakiz wrote: ↑01/02/2022 17:02Jesu, to niko ne spori.BHDragons wrote: ↑01/02/2022 16:56 Najbolje bi bilo da nam Kanton svima uplaćuje po 3 milje mjesečno, pa će biti djece koliko hoćeš. Dajte ljudi, nerealni ste, ova Vlada nije nešto posebno ali i kao takva je milion puta bolja od svake zelene vlade. Ljudi su uradili dosta stvari, neke su i usrali, ali bar nešto rade pa bude i dobrih stvari kao za porodilje, tramvaje, prugu, itd.
Ja samo kažem da je to kap u moru potreba. I da treba paziti i na posljedice. Ali, bolje nego do sada.
Recimo, super mi je to za porodilje. Ali ovo za stanove, moglo je otići nekome ko je ugroženiji. Ko ima 100.000, ima i 110.000. Ko nema djeci za kruh i mlijeko, nema.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#28849 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
ako će neko djecu praviti isključivo na osnovu socijalnih programa, onda on ima mnogo veće probleme.
kao što je trilion puta rečeno, ove mjere su sjajne jer ima mnogo raje koja se dvoumila za dijete, upravo iz razloga što će godinu dana u najčešćem slučaju imati duplo manje prihode od ženinog posla.
ovom mjerom, taj period se rješava.
a glad u svijetu nek malo pričeka.
-
internazionale
#28850 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Izostavlja se često još jedna važan aspekt a to je olakšanje poslodavcu da isplaćuje manju naknadu ženi zaposlenici na porodiljskom. To na neki način i osigurava, čuva radno mjesto toj ženi da se ima gdje vratiti na posaomirza_15 wrote: ↑01/02/2022 19:49Pa zamisli ima žena posao, udala se, planiraju potomstvo a znaju, ne da neće imati milju, nego će im se primanja smanjiti jer joj poslodavac (privatnik) neće namiriti razliku do visine plate. Ako tome još dodaš da ostaje i bez primanja koja nemaju kategoriju plate (topli obrok npr.) odoše u debeli minus, a još jedna usta na budžetu. I onda odgađaju prinovu.drug_profi wrote: ↑01/02/2022 19:40 Pa neces djecu praviti ako nemas prihode. Problem je bio sto je nasa vlast ukinula obavezu poslodavcu da ti daje punu platu na porodiljskom. A realno najskuplji period roditeljstva.
Mada slažem se sa pro-sda kerovima da je bolje da je Trojka omogućila svakom djetetu u KS (kad već nisu na vlasti u FBiH) naknadu od milju maraka do punoljetstva