epik wrote: ↑31/01/2022 19:50Da, sto se mene tice govedina i ovcetina su top kombinacija, jer se radi o "zrelom" mesu. Medjutim, nazalost, to mogu samo sebi praviti, po izgledu su "tamniji" a i ovcetina se osjeti, pa se dodaje jos i sok bijelog luka. U ovom se slucaju koristi i ovcija masnoca/maramica topi se prilikom pecenja I cevapi su unutra mnogo socni.Tesla Edison wrote: ↑31/01/2022 19:20
Sve to super, ali meni su najbolji kad se naprave od govedine, prave govedine i ovčetine, naravno omjeru 90-10 u korist govedine.
Ostalo sve kako si i naveo, posebno kad je mljevenje u pitanju.
Ako praviš ćevape, probaj sa govedinom i ovčetinom i vjeruj mi, ništa ljepše i ukusnije nećeš probati.
Problem je naći govedinu. Odem u mesaru i kad pitam, gleda me čudno, kaže "a šta će ti to, to niko niti traži niti jedne, niti se može jesti"
A u arapskim zemljama recimo, govedina je top 1, i najskuplje meso, dok je teletina u rangu piletine. Al eto, kod nas narod slabo to konzumira, ili ne zna spremiti, međutim kad to isfaširaš pa napraviš pljeskavice, ili ćevape tako kao što ti opsisuješ, to je slasno i ukusno da ne povjeruješ.