Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
kakotakonikako

#7876 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakotakonikako »

muha_sa wrote: 31/01/2022 08:08 https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/23 ... neumu.html

BODO WEBER O PROPASTI PREGOVORA: "Otpor javnosti i nekih stranaka spriječio prljavi dogovor u Neumu"

"Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti optimistični da neće doći do dogovora po ovom modelu udovoljavanja Čoviću", kaže Weber.

"S obzirom na ono što imamo na stolu proteklih godinu dana svaka runda pregovora koja neće voditi do prljavog dogovora je dobra runda pregovora i sretan sam što do takvog dogovora nije došlo", rekao je u izjavi za agenciju Patria Bodo Weber, politolog, analitičar i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.

"Napravljena je takva kvadratura kruga da se udovoljava Draganu Čoviću na prvom mjestu uz simulacije da je to u duhu i slovu presuda Evropskog suda za ljudska prava i evropskih vrijednosti. Čini se da taj pokušaj nije uspio jer smo prvi put vidjeli otpor kroz neučešće u pregovorima SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke, ali i vjerovatno zbog toga što se nije našla pozicija na koju bi stranke iz Sarajeva, koje su učestvovale u Neumu, prvenstveno SDA smjele pristati”, smatra Weber.

To, prema njegovom mišljenju, pokazuje da raste broj političkih aktera i javnosti u BiH, ali i unutar EU, koji su shvatili da su ovo pregovori koji nisu ni u duhu, ni u slovu ni u skladu s vrijednostima EU i SAD-a iako ih vode njihovi predstavnici.

“Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti optimistični da neće doći do dogovora po ovom modelu udovoljavanja Čoviću. Nije slučajno da je najviša doza optimizma kod Matthewa Palmera i da je on u svemu najviše ljut, jer on je svoju karijeru vezao za izbornu reformu i nadao se skoku u karijeri na kraju pregovora jer mu narednih mjeseci ističe mandat. Palmeru se uz Čovića najviše i žurilo da se postigne dogovor. To što Čović više nije optimističan daje najbolju procjenu da od tih pregovora neće biti dogovora”, ističe Weber.

On smatra da se od jeseni prošle godine sve više usložnjavaju pregovori.

“Čović se u julu pretprošle godine nadao da će biti reformisan izborni zakon, nakon potpisivanja prljavog mostarskog sporazuma, kojim mu je prvi put udovoljeno i prvi put je tada uvedena koncepcija legitimnog političkog predstavljanja, a što je do tada bila crvena linija za Zapad”, dodaje Weber.

Upitan očekuje li blokadu održavanja izbora i može li to međunarodna zajednica spriječiti, Weber za Patriju kaže: “Jasno je da je BiH u 2022. ušla s dvije prijetnje po njenu egzistenciju. Jedna prijetnja je iz pravca mogućeg prljavog dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva i udovoljavanje Čoviću, a iz drugog pravca dogovor o državnoj vojnoj imovini i ukidanju Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida. Iz tog pravca čini se da je prijetnje sve manje, ali imamo drugi scenario dezintegracije BiH od Dodika i vrha RS-a, a druga prijetnja je da će Dodik i Čović spriječiti održavanje izbora u oktobru”.

“Vjerujem da će međunarodna zajednica smoći snage da spriječi sve te prijetnje, a već smo mogli primijetiti stavove da će Opći izbori u oktobru biti održani po svaku cijenu. To je nedavno rekao i visoki predstavnik Christian Schmidt. Optimističan sam da će međunarodna zajednica biti odlučnija nego do sada u tome da spriječi blokadu održavanja izbora”, zaključio je Weber u razgovoru za Patriju.

Podsjećamo, danas je u Neumu okončana još jedna runda pregovora o izbornom zakonodavstvu i izmjenama Ustava BiH, a dogovor nije postignut.

Stavovi su prema izjavama aktera dijelom približeni, ali u ključnim suštinskim stavovima nije bilo napretka. Lideri stranaka koje su učestvovale u pregovorima najavili su nove, ovaj put bez medijacije, piše novinska agencija Patria.
:thumbup:
BHCluster

#7877 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Sta bi sa onim Leom Pločknićem i NVO Croata Libertas kako mu "otkrise" srBsko poreklo ko da je u zemlju propao?
zippoo87

#7878 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by zippoo87 »

Chef_Sale wrote: 31/01/2022 08:53
mo-town wrote: 31/01/2022 03:24
Nije tacno.
Procitaj Ustav BiH.
Hm... Očito netko nije čitao. Upravo to piše u Ustavu. Obavezno pročitati!
" Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine..."
...
"Dom naroda se sastoji od 15 delegata, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba)."
...
"Predložena odluka Parlamentarne skupštine može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova iz redova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata".

Osoba koja predstavlja jedan narod, a izabrao ju je drugi narod, zastupa interese naroda koji ju je izabrao te je jasno da Komšić zastupa interese naroda koji ga je izabrao.
Zasto Covic ne zastupa BiH i njene gradjane a ne da rusi drzavu koju krade decenijama?
Mozda da je proBiH,bio bi izabran i od hrvata i svih ostalih i FBiH...ovako za njega ne glasa ni trecina hrvata u BiH.
U BiH i jeste najveci problem sto se oni sa najmanjim brojem glasova samoproglasavaju "liderima naroda" a nemaju legitimet a oni koji su po slovu zakona birani i imaju najvise glasova (Komsic) proglasavsju nelegitimnim.

Legitimitet ti daju gradjani na izborima a ne HNS,nevladina organizacija.
Kontas li razliku?
Mr.Sojic

#7879 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Mr.Sojic »

duh_sa_sjekirom wrote: 31/01/2022 09:48
tataćusak wrote: 31/01/2022 09:18

Ako ovo počneš pričati ili raditi onda si nacionalista, vehabija, sda bot ili ne znam kako bi te sve nazivali. Šuti i kupuj
Ne kupujem već godinama.
Možda sam nacionalista ali u onom pozitivnom smislu, da preferiram bosansko ispred stranog, koliko god je to moguće.
Alternativa ima, itekako.
Na meni, definitivno, neće zaraditi...
Bravo :thumbup:

I sam kupujem ako po mogućnosti postoje Artikli iz Bosne.

Skoro sam se pozitivno iznenadio u OBI-u.

Trebala mi je kanta za krečenje i nađem je u OBI - na njoj naljepnica proizvedeno u Bosni i Hrecegovini.Srce mi je bilo veće od te kante :lol:
P.s. u pitanju je OBI Austrija
:bih: :kiss:
Buli6

#7880 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Buli6 »

Nema ništa na stranici komisije. Ne znam kada će biti i da li.

Sarajevotimes je isto znakovito

But, anything is possible in politics, so it remains to be seen whether the Venice Commission will stick to its positions.

https://sarajevotimes.com/the-position- ... ituencies/
Mr.Sojic

#7881 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Mr.Sojic »

Šta je ovom Čovketu :?

On bi u stvari da dobije (bRez)izborni Zakon :mrgreen:

E Čovke, Čovke njEšta si se oHljunio :bih:
Buli6

#7882 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Buli6 »

i u ustavima piše neki narod i ostali. možda to zbilja prolazi
Chef_Sale

#7883 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Chef_Sale »

zippoo87 wrote: 31/01/2022 10:02 Zasto Covic ne zastupa BiH i njene gradjane a ne da rusi drzavu koju krade decenijama?
Mozda da je proBiH,bio bi izabran i od hrvata i svih ostalih i FBiH...ovako za njega ne glasa ni trecina hrvata u BiH.
U BiH i jeste najveci problem sto se oni sa najmanjim brojem glasova samoproglasavaju "liderima naroda" a nemaju legitimet a oni koji su po slovu zakona birani i imaju najvise glasova (Komsic) proglasavsju nelegitimnim.

Legitimitet ti daju gradjani na izborima a ne HNS,nevladina organizacija.
Kontas li razliku?
U načelnoj raspravi Čović nije bitan niti je to Komšić. Bitno je da jedan narod izabira predstavnika drugog naroda.
Legitimitet za zastupanje naroda daje samo taj narod.
tramvajtrojka

#7884 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by tramvajtrojka »

Image

pa ti bosnjo placaj pretplatu koji smo mi duduci od naroda :lol: :lol:
Gandalf

#7885 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Gandalf »

Može li mi neko objasniti koja su to prava Hrvatima ugrožena :?:

Ko ih tuče i za kosu vuče, ko ih to toliko obespravljuje i u čemu :idea:

Kakvo im je zlo zli Sejdo nanio i kako ih sve ugrozava to strašno, bezdušno, građansko, unitarističko, politicko Sarajevo :?:

I to me živo zanima u odnosu na običnog, radnog čovjeka, ne na nekog partijskog foteljaša - kako su to prava nekog mate matića ugrožena izborom zlog Sejde, a nisu neradom i blokadama po pitanju ama baš svega.

Molim vas ne smarati sa nekom smiješnom pričom o legitimnom predstavljanju i kako VN treba popunjavati sa više ovih iz ovog kantona, a sa manje onih iz onog kantona.

To običnom radnom čovjeku ništa ne znači jer obični radnik nema pojma ni da postoji neki VN, a kamo li kako se isti popunjava.

Dakle, kako su prosječnom Hrvatu u BiH ugrožena od zlih muja, a nisu mu ugrožena blokadama koje prave ljudi predooooobroooooo plaćeni da urade nešto a oni se trude da razjebu sve.

Dakle forumske botove zamolio bih da se suzdrže od svojih zombi partijskih nabubanih odgovora. Te prazne retorike ne interesuju nikoga. Interesuje me samo kako to da mujo mujić ima toliko više prava u FBiH a mato matić tako malo, kako otkloniti tu strašnu nepravdu :idea:

Eto neko odokativno neka objasni meni koji imam samo 4 razreda osnovne škole. To znači da ne razumijem te komplikovane političke pojmove kojima se mlađarija služi, već onako narodskim jezikom da mi se objasni ta strašna nepravda nad matom počinjena od muje.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#7886 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Str0nz »

Ugrozeni tako sto nisu nagrađeni za uzp kao sto su braca po uništavaju BiiH nagrađeni za genocid i etničko čišćenje sa GT. Osim toga, objektivno gledano, naj privilegovanija skupina na svijetu. Najvise ugrozeni od hdz i hns ali je to najteze sebi priznati.
Chef_Sale

#7887 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Chef_Sale »

Gandalf wrote: 31/01/2022 11:28 Može li mi neko objasniti koja su to prava Hrvatima ugrožena :?:
Pravo da sami izaberu svoga predstavnika, a ne Bošnjaci ili Srbi.
duh_sa_sjekirom

#7888 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Kmečanjem oko IZ nastoji se reinkarnirati osuđeni UZP tz. hrhb, odnosno nastoji se vratiti uzvodno potokom kojim ih je franjo pustio, potpisujući Wash. sporazum. Tim sporazumom, tuđman je pristao da se pomenuti UZP ukine i formira Federacija BiH u zamjenu za ukidanje nekadašnje Republike Srpske krajine odnosno etničko čišćenje hrvatske, uz pomoć i garancije USA.
U konačnici je to i dobio, ali velikohrvatski šovinisti sad pokušavaju povratiti "robu" kojom je ta etnički čista hrvatska plaćena.
Pokušavaju, dakle, namagarčiti Amerikance i sve one koji su pružili pomoć hrvatskoj u ostvarivanju "tisućljetnog sna"...
dimitrov

#7889 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by dimitrov »

Šokirana bošnjačka delegacija je 5 puta pitala Venecijansku komisiju je li zaista misle da brisanje etničkih prefiksa nije potrebno za provođenje Sejdić-Finci

:lol:
duh_sa_sjekirom

#7890 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Da, toliko su bili šokirani da su Zvizdića morali triput umivati a Bakiru davati vode preko mašica...
:D
BHCluster

#7891 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Chef_Sale wrote: 31/01/2022 11:41
Gandalf wrote: 31/01/2022 11:28 Može li mi neko objasniti koja su to prava Hrvatima ugrožena :?:
To nekom paralelnom svemiru? Koliko se meni cinini Zakon je isti za sve. :wink:
BHCluster

#7892 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

duh_sa_sjekirom wrote: 31/01/2022 11:47 Da, toliko su bili šokirani da su Zvizdića morali triput umivati a Bakiru davati vode preko mašica...
:D
:pisnuo:
Gandalf

#7893 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Gandalf »

Šuplja stranačka priča, govorim o onome što tišti običnog čovjeka, a izbor nekog partijskog guzonje negdje, ma možeš misliti koliko to tereti običnog čovjeka. Dakle prosječni mujo živi super i ima sva prava u FBiH a prosječni stjepan na istom tom području nema i živi loše zbog.................
vernes81

#7894 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by vernes81 »

dimitrov wrote: 31/01/2022 11:45 Šokirana bošnjačka delegacija je 5 puta pitala Venecijansku komisiju je li zaista misle da brisanje etničkih prefiksa nije potrebno za provođenje Sejdić-Finci

:lol:
To je taj jevrejski humor 😁
milib988

#7895 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by milib988 »

Mene bi jarane bilo stid, da kmecim koliko vi to radite. Jeli vam jasno da u 21 vijeku to sto vi hocete nije normalno. Pravite se englezi. A druga stvar, reci mi jednu zemlju na svijetu gdje ovaj sistem postoji? Ni Uganda nema tu konstelaciju.
Chef_Sale

#7896 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Chef_Sale »

BHCluster wrote: 31/01/2022 11:59
Nije to paralelni svemir nego činjenica u BiH. Pravo je uzurpirano od strane većeg na štetu manjeg.
Login77777

#7897 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

Chef_Sale wrote: 31/01/2022 12:10

Nije to paralelni svemir nego činjenica u BiH. Pravo je uzurpirano od strane većeg na štetu manjeg.
Mozes ovo pojasniti. Nije mi jasno koje pravo mislis. Hvala.
Chef_Sale

#7898 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Chef_Sale »

Gandalf wrote: 31/01/2022 12:01
Šuplja stranačka priča, govorim o onome što tišti običnog čovjeka, a izbor nekog partijskog guzonje negdje, ma možeš misliti koliko to tereti običnog čovjeka. Dakle prosječni mujo živi super i ima sva prava u FBiH a prosječni stjepan na istom tom području nema i živi loše zbog.................
Ovdje je vidljivo nerazumijevanje koncepta prava.
BHCluster

#7899 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Chef_Sale wrote: 31/01/2022 12:10

Apsolutno netOcno, Izborni zakon je isti za sve! Zasto lazes?
Chef_Sale

#7900 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Chef_Sale »

Login77777 wrote: 31/01/2022 12:13 Mozes ovo pojasniti. Nije mi jasno koje pravo mislis. Hvala.
Pravo da Hrvati sami izaberu svoga predstavnika, a ne Bošnjaci ili Srbi.
Post Reply