Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
animus

#7826 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by animus »

mishic wrote: 30/01/2022 22:15 Ništa novo. Sve ovo je već viđeno.

Još od Miloševića i Tuđmana kada je u Karađorđevu na salveti zacrtana i nacrtana ova politika kontinuirano traje.

Promijenili su se izvođaći i metode, utihnuli su topovi ali iste politike nastoje realizirati iste ciljeve uz maksimalnu koordinaciju kao i devedesetih.

I potpora je identična onoj u devedesetim i iz Beograda i iz Zagreba. Nepravedni i nakaradni Dejton je ovo podstakao i ohrabrio.

Vrijeme je da se kreatorima Dejtona to jasno, glasno i otvoreno kaže. I sami su priznali te svoje greške pa očekivanja da ih neko drugi ispravlja nisu

realna.

Valja dakle ponovo sjesti, uzeti Hašku dokumentaciju predase, pogledati šta je ko činio, naknadno ustanoviti šta je ko i uz čiju pomoć sakrio, i na
osnovu te dokumentacije i presuda ispravljati propuste i greške.

Tada nagrađeni zločini ponovo pozivaju i prizivaju zločine, tada nagrađeni genocid nijeće i ponovo prijeti genocidom, tada oslobođeni ključni
protagonista sveg zla na Balkanu umjesto da plaća reparacije amnestiran je i ponovo potpiruje zlo i u BiH, i u Crnoj Gori, i Makedoniji i šire...

Ponovo su agresori na RBiH našli zajednički interes i nastavljaju njenim cijepanjem i trgovinom teritorijama i dobrima suverene države.
Ponovo će i trajno prethodna nepravda prizivati nove nepravde sve dok se ona početna ne ispravi. Politika koja to zanemaruje i nastoji radi
kooperativnosti sitnim prepravkama popraviti stanje strahovito griješi. Ona time samo pogoduje zahtjevima za novim nepravdama.

ZAŠTO SE NIKO NE USUĐUJE POGLEDATI ISTINI U OČI I REĆI VRIJEME JE ZA ISPRAVLJANJE PROPUSTA I GREŠAKA IZ DEJTONA ?!
ZAŠTO SE NE INSISTIRA NA KAŽNJAVANJU RUŠITELJA TOG NEPRAVEDNOG DEJTONA ? ZAŠTO SE PONOVO TOLERIRA SILA I BEZAKONJE ?!
ZAŠTO BIH VLASTI NE INSISTIRAJU NA SAZIVANJU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE NA KOJOJ BI DEJTON I NJEGOVA GRUBA ELIMINACIJA BILI TEMA ?
ZAŠTO ?!
:thumbup:
Svaka cast. Jos jednom vrhunski opisana situaciji sa konkretnim prijedlozima.
Jedino sto se nebi slozio da je potpora ista kao 90ih. Hrvatska nije zaintereovana za bilo kakvo sranje u susjedstvu i jasno je iz kojih razloga. Sranje ne odgovara ni hrvatskim biznismenima a i njih se nesto pita. Nije ta podrska tolika koliko se predstavlja i zato bi mogao Covic vrlo lako da bude u poziciji Jelavica.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7827 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

mo-town wrote: 30/01/2022 23:20
sehohari wrote: 30/01/2022 22:59

Izvini, ali mozes li nam reci koji su to dijelovi njihovih izjava za tebe indikativni?
https://www.youtube.com/watch?v=gZoHXm7ZUUk
Min 1:01-1:15
"...uz punu brigu da zaista omogucimo da hrvatski narod suvereno bira svog autenticnog predstavnika........".
Kaze da je to dogovoreno izmedju 3 stranke.
Par pitanja:
- U cemu se razlikuje taj stav od stava HDZ-a?
- Da li je taj stav u skladu sa Ustavom BiH clan V i presudom Ustavnog suda BiH iz 2000.?
- Da li je taj stav u skladu za zakletvom koju clanovi Predsjednistva polazu?
- Ako su clanovi Predsjednistva BiH autenticni predstavnici konstitutivnih naroda, ko u Predsjednistvu predstavlja gradjane i ostale?
- Da li je uz ovakav stav BiH uopce drzava ili zajednica suverenih naroda? Gdje god se u ustavu spominje suverenost spominje se uz drzavu BiH. Ni entiteti ni narodi nisu niti mogu biti suvereni?
Moze ovako unedogled ali ova sramotna izjava (od koje se nisu ogradili ni Ridjan ni kifla) ukazuje u kojem smjeru idu dalji "pregovori". I ne zaboravite da ovdje Radoncic vraca uslugu od prije par godina kada mu je Milicevicka vratila KM14 miliona u dzep (nakon presude porezne uprave).
Nazalost i Ridjan i Kifla ocigledno u svemu ovome vide svoj vlastiti interes.
Gdje je tu BiH i njeni gradjani? Imace izbore pa nek se izjasne ali bi do tada vec sve moglo biti gotovo i prekasno.
Čiju si izjavu našao. Pa Radončić je najpoznatiji pro-srpski i pro-hrvatski igrač u Sarajevu. To je vazda bio. I prije 5, 10 godina...
Zato ga niko i ne komentariše.

Lik je veleizdajnik.
last mohicans

#7828 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by last mohicans »

Pa šta priča ovaj kvazinovinar Kurica Gudelj. Moje uši ne vjeruje šta čuju. Jadni i ugrozeni Hrvati ce biti prisiljeni oformiti treci entitet. :-) Mrtav hladan, hudnici prisliljeni. Šta imaju na ovo reci zagovornici legitimnosti, sto nas ubijeđuju u ispravnost HDZ politike.. U nedostatku ispunjenih zelje, dođoše na vidjelo istinske namjere ugrozenih. A najjače je što se uopce iznosilo na stol priča o domovima naroda,pa da opet kad im se klincu ceifne krenu blokirati FBiH, time i drzavu. Trebali smo pričati o nečemu što samo njih tišti, a drugu stranu koja je 7-8 puta brojnija ko jebe. Koja pogubna politika, ja uopce ne shvacam na koju foru su i mogli imati simpatije međunarodnih zvaničnika prije svega ovoga. Sad ih sigurno više nemaju kad su se u potpunosti razotkrili.
Haris.ba

#7829 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Haris.ba »

jagugu wrote: 30/01/2022 23:10
- Novinar i uposlenik BHRT-a Ivan Crnjac, nezadovoljan tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji se vode u Neumu, iskalio je svoj bijes na društvenoj mreži Twitter.

Crnjac je naime pozvao Republiku Hrvatsku na prijetnje Bošnjacima. Prvo je sugerirao da se Bošnjacima koji imaju putovnice Republike Hrvatske oduzmu iste, zatim dodao:

"To trebaju radit gorljivo. I prijetit bošnjačkim vlastima. Nećete u EU dok nam ne riješite Izborni zakon. A mogli bi vam uvesti i vize malo jer zajebavate državljane članice EU i NATO saveza
. Al jok. Oni će se baviti Dodikom", zaključio je Crnjac.
Zamislite da u FBiH Bosnjaci ne mogu da maknu iz drzave, a Hrvati da mogu, imaju "EU pasose", i jednostavnu mogucnost rada u EU.

Vece bi rjesenje bilo ukinuti hrvatske putovnice Hrvatima u BiH, a Bosnjacima podijeliti. :D
zippoo87

#7830 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by zippoo87 »

last mohicans wrote: 30/01/2022 23:23 Pa šta priča ovaj kvazinovinar Kurica Gudelj. Moje uši ne vjeruje šta čuju. Jadni i ugrozeni Hrvati ce biti prisiljeni oformiti treci entitet. :-) Mrtav hladan, hudnici prisliljeni. Šta imaju na ovo reci zagovornici legitimnosti, sto nas ubijeđuju u ispravnost HDZ politike.. U nedostatku ispunjenih zelje, dođoše na vidjelo istinske namjere ugrozenih. A najjače je što se uopce iznosilo na stol priča o domovima naroda,pa da opet kad im se klincu ceifne krenu blokirati FBiH, time i drzavu. Trebali smo pričati o nečemu što samo njih tišti, a drugu stranu koja je 7-8 puta brojnija ko jebe. Koja pogubna politika, ja uopce ne shvacam na koju foru su i mogli imati simpatije međunarodnih zvaničnika prije svega ovoga. Sad ih sigurno više nemaju kad su se u potpunosti razotkrili.
Lobiranje,lobiranje,lobiranje,lobiranje,...

To je ono sto Sabina Cudic neku noc prica kod Senada a Mijatovi i Begic je blijedo gledaju i nista im nije jasno a zena upravu 100%.
Zar si vec zaboravio da je HDZ u EU vrsio strasna lobiranja da se udovolji Covicu i evo to lobiranje je skoro pa uspjelo...bukvalno su na stolu ostali prijedlozi HDZa i SDA a svi ostali (bolji prijedlozi) su u startu eliminisali.
Lobirao je i Beograd i to direktno preko sprskog zeta Palmera.

Nasa vrla SDA diplomacija niti je lobirala niti se zanimaju za ovo u svijetu...oni skupljaju hurme za nas .

Dodik uplacuje godisnje desetine miliona dolara za lobiranje...samo bosnjo ceka sadaku.

E zato smo mi ovdje gdje jesmo i uvijek smo u defanzivi i branimo se...jer SDA samo krade i samo ih zanima Sarajevo ,gok drugi kradu i jos po svijetu lobiraju.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#7831 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

don vito wrote: 30/01/2022 18:38

Inače, čovjek ima svoju temu na wikipediji,

Ih, koliko budala ima svoje teme na wkipediji...on ni prvi ni zadnji. :lol:
SpecialOffer

#7832 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by SpecialOffer »

Ako je ovo maksium Hr i Sr lobiranja ja bih se na njihovom mjestu zapitao. Ovo je smijesno jer svaki put dobiju po usima.

Ovdje je samo problem zato sto pro BiH straba nije odlucna inace bi ostali tek tad mogli svirati kurcu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7833 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 30/01/2022 23:38
don vito wrote: 30/01/2022 18:38

Inače, čovjek ima svoju temu na wikipediji,

Moj profesor likovnog ima temu na wikipediji...

Ali je bio dobar :)
MMM1977

#7834 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by MMM1977 »

Hoćemo i mi ostali svoj entitet ako ga date Hrvatima. Nas ima više nego njih. Ako ne entitet onda hoćemo člana Predsjedništva i delegate u Domu naroda
fosna2014

#7835 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by fosna2014 »

MMM1977 wrote: 30/01/2022 23:48 Hoćemo i mi ostali svoj entitet ako ga date Hrvatima. Nas ima više nego njih. Ako ne entitet onda hoćemo člana Predsjedništva i delegate u Domu naroda
Kad počnemo i mi majorizirati … :mrgreen:
Montana1

#7836 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Montana1 »

Nema vise pregovora sa UZP-ovcima koji prijete i tacka. Nema ih saka jada, ostali u drzavi samo ovi sto su na budzetu i opet bi ono neke entitete, nesto prijete, ucjenjuju. Lafo nema EU dok ne bude izmjena, fuck off i vi i EU ba. :bih:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#7837 Re: Novi Izborni zakon BiH

sehohari wrote: 30/01/2022 23:40
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 30/01/2022 23:38

Moj profesor likovnog ima temu na wikipediji...

Ali je bio dobar :)

Ne sumnjam da se i u kukolju moze pronaci po koje zrno zita. :P
stakasa

#7838 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by stakasa »

don vito wrote: 30/01/2022 20:14 „Nismo došli do kraja procesa“, rekao je Palmer i dodao da ova pitanja neće nestati sa scene.
-Potrebno je pronaći odgovarajući izborni model koji će Hrvatima jamčiti istu zastupljenost u institucijama“, rekao je Palmer.
:D
kokakolas

#7839 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kokakolas »

Moje duboko izvinjenje Baketu zbog moje pogrešne procjene njegovog političkog umijeća. Bio sam malo neUrozan i mislio sam da će popustiti. Od danas ga zovem “Čelični Bake” :bih:
animus

#7840 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by animus »

Očekujem da i HDZovci krenu pricu o mirnom razdruzivanju.
Jeste da bi im prije toga trebala neka teritorijalna jedinica koja bi se mogla razdruziti. Samo kako god da je pokusaju opisati bosanski Hrvati su tu jebani.
Oni ostaju ni na nebu ni na zemlji. Smetaju Čoviću a nemaju muda da ga odjebu. Malo i strah od Bosnjacke majorizacije.

Mada realnost govori da Bosnjaci i nisu takvi kako ih Hercegovci predstavljaju jer vec drugi put su izabrali HDZovog nacelnika u Varešu. I u Novom Travniku isti slucaj.
Doduše ti zli Bosnjaci imaju obicaj i Komsica izabrati. Hajd im znaj ko ce im slijedeci pasti na um. Nije im vjerovati. I nekakvog Srdjana izabrali u Opcini koju smatraju vrijednijom od 10 drugih.
MMM1977

#7841 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by MMM1977 »

Kad već laprdaju o kantonima, pridruživanju i razdruživanju, jedno pitanje za znalce kojih je pun ovaj forum :D Može li se kako na kantonalnom nivou donijeti kakav zakon o zabrani kladionica? Ja mislim da bi HDZ to više zaboljelo nego Komšić, tada bi bili spremni i da ukinu Dom Naroda ja mislim.
Ima Bosne_Bice Bosne

#7842 Re: Novi Izborni zakon BiH

madner wrote: 30/01/2022 22:33 Vrijeme je za kontraofanzivu, dati OHRu 30 dana roka da radi svoj posao ili Deyton vise ne vrijedi.

Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#7843 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Str0nz »

mo-town wrote: 30/01/2022 22:39 Poslusajte sramotne izjave Konakovica i Radoncica nakon pregovora.
Ako vas zanima ko ce podrzati protivustavni prijedlog HDZ mozete se licno uvjeriti. Bakir je davno kuhan.
Stoga imaju u parlamentu ruke za ono sto ce uskoro uslijediti.
Nema nista od ovoga, vjeruj. Djelemicno si upravu ali je Sehohari dobro objasnio zasto do toga nece doci a ima i jos razloga.

Vjerovatno nece nista biti od ove inicijative, Fahro je trojanac a Dino jeste sumnjiv ali je isto rekao da trazi od opozicije (u ovom slucaju SDP, DF i NS) da ucestvuju. SDA zbog licni razloga nece pristajati na dogovor posebno sada bez pritiska Palmera i Eichhorst a Dino hoce koaliciju sa HDZ ali sa trojkom, to ce zaustaviti NS i SDP ili ce NIP biti odstranjen a na njihovo mjesto ce se vratiti DF.

NIP bi se sam ugasio u tom slucaju, slicno kao SBiH, jedino bi ostao zagrljaj SDA i SBB, stranke koje je NIP sebe izgradio kritizirajuci. SBB nestaje poslje izbora, isto tako Kukic nestaje iz parlamenta. Koalicija SDA, HDZ i NIP ima ideoloske relevantnost ali bi to bio twist of the century i nema sanse uspjeha.
Str0nz

#7844 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Str0nz »

MMM1977 wrote: 31/01/2022 00:14 Kad već laprdaju o kantonima, pridruživanju i razdruživanju, jedno pitanje za znalce kojih je pun ovaj forum :D Može li se kako na kantonalnom nivou donijeti kakav zakon o zabrani kladionica? Ja mislim da bi HDZ to više zaboljelo nego Komšić, tada bi bili spremni i da ukinu Dom Naroda ja mislim.
Prenosim ovaj post sa stranice klix, ne znam koliko je pouzdan ali interesantni podatci.
Šta bih se moglo dobit kada bih se uveo neko "standardno" oporezivanje, minimalno s PDV, npr. 50%

Minimalno 50%. U nekim državama se odbije i do 90% na neke igre na sreću.

1.598.112.128 KM ./. 50% = 799.056.064 KM

Znači 527.377.002,24 KM više u budžetu

I kad se odbiju troškovi od 321.940.000 KM,, ostaje gazdama opet 477.116.064 KM

Eto novac za dječiji doplatak do 18 god za svako dijete u entitetu, npr 300 KM.
Investicije u zdravstvo, obrazovanje, sport, infrastrukture

Ogroman novac, ogromna pljačka kra-de-ze mafije
Seyfo

#7845 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Seyfo »

Ja bih bas volio gledati cirkus sa eventualnim bojkotom izbora. Sad je kao "vrijeme isteklo", koje je on postavljao valjda. Onda recimo zazuzmu stav da ce bojkotovati izbore. Pa malo koketiraju s Dodikom da bojkotuje i on. Pa on uzme malo vremena da razmisli, ako ce da izgubi bojkotovao bi i on. Kasnije ipak ne bi Dosik bojkot,drag lu je sex sa Covicem ali mu je vlast draza. U medjuvremenu vrijeme curi,izbori se blize. Onda Covic skonta da bojkotom postize isto kao opozicija u Srbiji,ima ko da popuni sve te pozicije a bogme i da glasa umjesto onih koji bojkotuju. Onda u 5 do 12 bi on malo da zahtijeva da se zakon izmijeni tako da bojkot znaci da izbori ne vrijede. Na to mu se svi grohotom smiju. Pa njegov tuzni pogled ka Njemackoj sa upitnikom iznad glave. A otamo salve smijeha. I dan pred izbore ostaje nejasan stav bojkotovati ili ne. Na dan izbora: "ipak nemojte bojkotovati, Bosnjaci su braca...ili sam to nekad vec rekao? Hm" A Komsic zadovoljno trlja ruke....
MMM1977

#7846 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by MMM1977 »

Str0nz wrote: 31/01/2022 00:31
MMM1977 wrote: 31/01/2022 00:14 Kad već laprdaju o kantonima, pridruživanju i razdruživanju, jedno pitanje za znalce kojih je pun ovaj forum :D Može li se kako na kantonalnom nivou donijeti kakav zakon o zabrani kladionica? Ja mislim da bi HDZ to više zaboljelo nego Komšić, tada bi bili spremni i da ukinu Dom Naroda ja mislim.
Prenosim ovaj post sa stranice klix, ne znam koliko je pouzdan ali interesantni podatci.
Šta bih se moglo dobit kada bih se uveo neko "standardno" oporezivanje, minimalno s PDV, npr. 50%

Minimalno 50%. U nekim državama se odbije i do 90% na neke igre na sreću.

1.598.112.128 KM ./. 50% = 799.056.064 KM

Znači 527.377.002,24 KM više u budžetu

I kad se odbiju troškovi od 321.940.000 KM,, ostaje gazdama opet 477.116.064 KM

Eto novac za dječiji doplatak do 18 god za svako dijete u entitetu, npr 300 KM.
Investicije u zdravstvo, obrazovanje, sport, infrastrukture

Ogroman novac, ogromna pljačka kra-de-ze mafije
Ok finansijski aspekt ali to zlo treba zabraniti, uništava ljude i porodice a pune džepovi sponzora HDZ-a koji opet radi o glavi svima nama. Samo ukinuti.
Str0nz

#7847 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Str0nz »

MMM1977 wrote: 31/01/2022 00:41
Str0nz wrote: 31/01/2022 00:31

Ok finansijski aspekt ali to zlo treba zabraniti, uništava ljude i porodice a pune džepovi sponzora HDZ-a koji opet radi o glavi svima nama. Samo ukinuti.
Potpuno se slazem.
Chef_Sale

#7848 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Chef_Sale »

BiH je država tri konstitutivna naroda i ti konstitutivni narodi imaju svoje domove naroda.
Nije ispravno niti pošteno da jedan narod bira osobu koja će predstavljati drugi narod.
To je potiranje volje jednog naroda i nametanje rješenja od strane drugog naroda.
Point.

#7849 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Point. »

A više odakle iskačete sa jednom te istom pričom. Kako vam se da
Lug

#7850 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Lug »

Chef_Sale wrote: 31/01/2022 01:13 BiH je država tri konstitutivna naroda i ti konstitutivni narodi imaju svoje domove naroda.
Nije ispravno niti pošteno da jedan narod bira osobu koja će predstavljati drugi narod.
To je potiranje volje jednog naroda i nametanje rješenja od strane drugog naroda.
BiH jr drzava svih njenih gradjana, uceram ti..
Post Reply