Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#6451 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by anex »

Mašala...
I ovdje ima posla...
cba

#6452 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cba »

Da li je iko imao situaciju da počne plaćati freelancerski porez i da porezna uradi audit (češljanje) kao "odkud sad ovaj da ima takva primanja".

Radi se o primanjima 15-20k km mjesečno, prvi put takav ugovor

Pozdrav
soha96

#6453 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by soha96 »

cba wrote: 17/01/2022 12:54 Da li je iko imao situaciju da počne plaćati freelancerski porez i da porezna uradi audit (češljanje) kao "odkud sad ovaj da ima takva primanja".

Pozdrav
Kako mislis cesljanje? Jesu li te zvali mozda na razgovor, trazili dokaze o porijeklu novca ili sta?
cba

#6454 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cba »

soha96 wrote: 17/01/2022 15:49
cba wrote: 17/01/2022 12:54 Da li je iko imao situaciju da počne plaćati freelancerski porez i da porezna uradi audit (češljanje) kao "odkud sad ovaj da ima takva primanja".

Pozdrav
Kako mislis cesljanje? Jesu li te zvali mozda na razgovor, trazili dokaze o porijeklu novca ili sta?
Ne, nisu me zvali niti jednom. Napr: ako bih počeo da primam novac na iban račun i ako podnesem prijavu AMS – 1035 na 15000 km recimo - i to ode u poreznu, da li će me oni pozvati na taj razgovor da mi traže pristup / izvode na sve bankovne račune koje posjedujem, eto, čisto "onako". Bez obzira što je sve čisto ne bih volio da dolazim u tu situaciju jer ne volim da mi neko u zadire u privatnost, jer sam imao jako loše iskustvo sa poreznom da su podložni greškama, nepoznavanje zakona, i generalno svaki savjet koji daju niko ne garantuje.

Ukratko, želim da što bezbolnije primam novac i da ne moram da imam bilo kakvu komunikaciju s njima.
soha96

#6455 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by soha96 »

cba wrote: 17/01/2022 17:03
soha96 wrote: 17/01/2022 15:49

Ne, nisu me zvali niti jednom. Napr: ako bih počeo da primam novac na iban račun i ako podnesem prijavu AMS – 1035 na 15000 km recimo - i to ode u poreznu, da li će me oni pozvati na taj razgovor da mi traže pristup / izvode na sve bankovne račune koje posjedujem, eto, čisto "onako". Bez obzira što je sve čisto ne bih volio da dolazim u tu situaciju jer ne volim da mi neko u zadire u privatnost, jer sam imao jako loše iskustvo sa poreznom da su podložni greškama, nepoznavanje zakona, i generalno svaki savjet koji daju niko ne garantuje.

Ukratko, želim da što bezbolnije primam novac i da ne moram da imam bilo kakvu komunikaciju s njima.
Najvjerovatnije da te nece niko zvati. Koliko znam zvali su jedno vrijeme raju cisto da ih muntaju da otvore obrt i slicno bez nekih ozbiljnih namjera za provjerama. Takodje ne moze ti niko garantovati da te nece jednog dana zvati kao i u svakoj drugoj zemlji. Pogotovo ako primas velike iznose, morat ces ih vjerovatno nekad i opravdati.
cba

#6456 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by cba »

soha96 wrote: 17/01/2022 17:05
cba wrote: 17/01/2022 17:03

Najvjerovatnije da te nece niko zvati. Koliko znam zvali su jedno vrijeme raju cisto da ih muntaju da otvore obrt i slicno bez nekih ozbiljnih namjera za provjerama. Takodje ne moze ti niko garantovati da te nece jednog dana zvati kao i u svakoj drugoj zemlji. Pogotovo ako primas velike iznose, morat ces ih vjerovatno nekad i opravdati.
Nije problem plaćanje poreza, idem na to da dolazi sve na bankovni račun i da se podnose ams obrazac za svaku uplatu. A što se tiče obrade inostranih transakcija, svaka banka traži porijeklo novca pa makar da je 100 km - tako da u tom slučaju ne bi trebalo da porezna to provjerava. Jednostavno rečeno ne volim da imam ikakve veze s bilo kakvim ljudima iz bilo kakve institucije. Najviše bih volio da mogu da podnosim te prijave online da ne moram ni da se pojavim tamo.

Toliko su mi se zgadile njihove kancelarije iz doba bivše jugoslavije, kafe koje se piju, miris bureka, gužve i non stop pitanja "jel to to" sa željnim isčekivanjem ključnog izgovora "to je to" od strane službenika.

Hvala na odgovoru, pozdrav.
canvra888

#6457 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by canvra888 »

cba wrote: 17/01/2022 17:12
soha96 wrote: 17/01/2022 17:05
Nije problem plaćanje poreza, idem na to da dolazi sve na bankovni račun i da se podnose ams obrazac za svaku uplatu. A što se tiče obrade inostranih transakcija, svaka banka traži porijeklo novca pa makar da je 100 km - tako da u tom slučaju ne bi trebalo da porezna to provjerava. Jednostavno rečeno ne volim da imam ikakve veze s bilo kakvim ljudima iz bilo kakve institucije. Najviše bih volio da mogu da podnosim te prijave online da ne moram ni da se pojavim tamo.

Toliko su mi se zgadile njihove kancelarije iz doba bivše jugoslavije, kafe koje se piju, miris bureka, gužve i non stop pitanja "jel to to" sa željnim isčekivanjem ključnog izgovora "to je to" od strane službenika.

Hvala na odgovoru, pozdrav.
Olakšali bi svima život kad bi uveli online plaćanje, čak je bilo i neke priče o tome, ali evo, ne nazire se to uopće.

A što se tiče provjeravanja, bio je ovdje jedan forumaš prije možda nekih 30-40ak stranica sa iskustvima zvanja na razgovor zbog obrtanja većih cifri, ali kao što soha reče, većinski nagovaranje da otvori obrt i to je to.
caros

#6458 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by caros »

Diverse

#6459 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

caros wrote: 04/02/2022 08:13 https://www.klix.ba/biznis/privreda/sje ... /220203113

Evo nove države za sve nas ;)
Nije to sve tako ruzocasto. Odmah pise da je za jednu godinu, do 2023. drugo, koliko sam shvatio to je olaksica za poslodavce koji zaposle it radnike u makedonskoj firmi. Mislis da se odnosi i na freelnasere koji rade kao fizicka lica, da ce moci da dodju u Makedoniju da zive, primaju pare na lokalni racun i ne placaju nista? Bojim se da nije to slucaj, ali bilo bi dobro, treba ispitati.
Nespin

#6460 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 08:43, edited 1 time in total.
Hakiz

#6461 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hakiz »

Nespin wrote: 04/02/2022 21:43 https://www.akta.ba/vijesti/bih/144703/ ... cera-u-bih

Jel ovo moguće stvarno?

Ovo ako se desi imamo egzodus još 20 000 mladih ljudi u sljedećih godinu - dvije i to onih koji su bili dovoljno sposobni da izmisle sebi posao iz ničega, umjesto da parazitiraju na tuđem budžetu...

Mržnja koju SDA gaji prema mladim, sposobnim i nezavisnim ljudima sve je očiglednija.
Samo prema onim koji ne rade za SDA. Sloboda košta
Sloboda nije bozije sijeme
Pa da ti ga netko da
Sloboda nije zahvalnica
Procitana abecednim redom
Sloboda nije krilatica reklamnog panoa
Konstruktivna kritika postojeceg stanja
Sloboda je zena
Uzmi je
Azra
canvra888

#6462 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by canvra888 »

Nespin wrote: 04/02/2022 21:43 https://www.akta.ba/vijesti/bih/144703/ ... cera-u-bih

Jel ovo moguće stvarno?

Ovo ako se desi imamo egzodus još 20 000 mladih ljudi u sljedećih godinu - dvije i to onih koji su bili dovoljno sposobni da izmisle sebi posao iz ničega, umjesto da parazitiraju na tuđem budžetu...

Mržnja koju SDA gaji prema mladim, sposobnim i nezavisnim ljudima sve je očiglednija.
A koje tačno te iznenađuje iz ovog članka?

Ovo je aktivna tema već zadnjih nekoliko mjeseci, samo se primirilo od kraja decembra kako im nije prošao prijedlog na sjednici, ali naravno da neće odustati. Helem, neki kažu da će se odmah ostvarivati pravo na korištenje usluga za plaćene doprinose, neki kažu da će tek raditi na tome nakon što se usvoji zakon. Puno konfliktnih informacija.

U svakom slučaju, ja sam kontaktirao Udruženje 'Freelance' u BiH sa pitanjem da li je među njihovim zahtjevima i zahtjev da plaćanje dotičnih doprinosa (32.5%) bude opcionalno, tj. da bude na freelancerima da li će ih plaćati (i ostvarivati prava korištenja istih ako se odluče na plaćanje). Pisao sam o ovome i ranije na forumu da smatram da je ovo ključno i najbolje rješenje, čak i u slučaju da se porez poveća na novih 13% (naknadnih 3% je puno lakše sažvakati). Odgovor je bio potvrdan - to je jedan od njihovih zahtjeva koji će biti upućen za novi zakon. Rekli su da će uskoro i izdati i anketu uskoro na kojoj će se freelanceri moći izraziti o svojim mišljenjima, prijedlozima, zahtjevima, solucijama pa da se stekne bolje uvid u ono što bi većina htjela.
Diverse

#6463 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

canvra888 wrote: 05/02/2022 00:12

Jel ovo moguće stvarno?

A koje tačno te iznenađuje iz ovog članka?

Ovo je aktivna tema već zadnjih nekoliko mjeseci, samo se primirilo od kraja decembra kako im nije prošao prijedlog na sjednici, ali naravno da neće odustati. Helem, neki kažu da će se odmah ostvarivati pravo na korištenje usluga za plaćene doprinose, neki kažu da će tek raditi na tome nakon što se usvoji zakon. Puno konfliktnih informacija.

U svakom slučaju, ja sam kontaktirao Udruženje 'Freelance' u BiH sa pitanjem da li je među njihovim zahtjevima i zahtjev da plaćanje dotičnih doprinosa (32.5%) bude opcionalno, tj. da bude na freelancerima da li će ih plaćati (i ostvarivati prava korištenja istih ako se odluče na plaćanje). Pisao sam o ovome i ranije na forumu da smatram da je ovo ključno i najbolje rješenje, čak i u slučaju da se porez poveća na novih 13% (naknadnih 3% je puno lakše sažvakati). Odgovor je bio potvrdan - to je jedan od njihovih zahtjeva koji će biti upućen za novi zakon. Rekli su da će uskoro i izdati i anketu uskoro na kojoj će se freelanceri moći izraziti o svojim mišljenjima, prijedlozima, zahtjevima, solucijama pa da se stekne bolje uvid u ono što bi većina htjela.
Nece biti opcionalno, nazalost. Zakon je zasnovan na solidarnosti, sto znaci - nece pomoci tebi, ali pomoci ce drugima - budi solidaran. Klasicni reket. Porez ide na 13% , to je sto posto. U RS je vec stupilo na snagu. Jedini spas, kod rada u formi fizickog lica, ako ti je posao takav da ne potpada ni pod govor o djelu, niti autorski ugovor, pa da ide pod ostali prihodi, dakle samo porez, kao i do sada. Ali kako to osporiti, mozda angazovati advokata. Ne vidim da, recimo, youtuber ima ugovor o djelu, a mozda se moze osporiti i da je autorski ugovor (jbg, jeste autorsko djelo).
Drugo rjesenje je obrt. A ranije sam pisao da to njima i jeste cilj, tako ljude lakse strpaju u tor, i imaju redovne prihode od obaveza koje ima obrt. A ne ovako, kao sto rece ministar - kao sateliti, sad ih ima, sad ih nema.
U tom smislu su trebali biti malo korektniji i susretljiviji prema potrebama freelancera, pa uticati na UIO da poveca prag za ulazak u PDV za obrt na 100 000 ili 120 000km, a ne 75000km, pa bi u tu formu poslovanja uslo bukvalno 95% freelansera. I to ne zbog toga sto je sa strane poreza manji trosak, nego sto je pausalno poslovanje vrlo lako voditi, pa ce ljude, koje je inace strah, i zaziru od silne birokratije, privuci ta jednostavnost vodjenja obrta.Pa zar drzavi to nije dovoljno?
madner

#6464 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Hoces reci da su ugrozeni ljudi koji imaju 50000+ godisnjih prihoda?
Diverse

#6465 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Diverse »

madner wrote: 06/02/2022 21:44 Hoces reci da su ugrozeni ljudi koji imaju 50000+ godisnjih prihoda?
Ugrozeni su i oni ispod 50 000 i oni iznad. Novi zakon je takav da porez i doprinosi izadju na preko 30%. Sa tim nametom nasi ljudi na svjetskom trzisu vise nece biti konkurentni, a pozicije koje su ostvarili na svjetskom trzistu su bazirane na sadasnjim cijenama, troskovima i nametima. 10% i se moze podnijeti, ali 30% i vise izbacuje ljude iz posla, i postaju opet socijalni slucajevi kao i poslije rata, dok nisu nasli poslove po svijetu. To drzavi sigurno nije u interesu. U interesu joj je da nastave da zaradjuju, a da opet i drzava ima koristi. Moraju naci neku mjeru koja odgovara i jednima i drugoma, namet od preko 30% to sigurno nije.
Mada ne razumijem tvoje pitanje. Da, ugrozeni su. prihod od 50000km u vecini nosi troskove od 20, 30, 40% poslovanja. dakle ako mislis da ti ljudi imaju cistu zaradu od 4 000 km mjesecno - nemaju. A i ko ima, ako zbog novonastale situacije prestane da radi, naravno da je ugrozen.
canvra888

#6466 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by canvra888 »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/odr ... /220210045

Je li ovo ono što je Fanzi govorio oko potencijalnih pooštravanja mjera što se tiče unošenja stranih valuta u državu mimo deviza u našim bankama (Payoneer)?
Juric

#6467 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Juric »

Poštovanje svima. Ne znam više kome da se obratim i pitam za pomoć, pa sam evo napravio acc na forumu... Imam problem sa Raiffeisen bankom. U 12. mjesecu 2021 godine su mi tražili da im u roku od 3 i pol sata dostavim:
Osnov priliva
Pregled transakcija sa Google platforme
Potvrdu o prijavljenom porezu na ostvareni dohodak ostvaren po ovom osnovu (akontativna prijava za 2021.)
Evo i slika:
Image
Ja sam njih pitao šta je to, kako to da nabavim, kome da se obratim a oni su meni sutradan ujutro napisali da im nisam dostavio traženu dokumentaciju i da je novac vraćen Googlu i da će i svaki naredni priliv biti odbijen dok im ne pošaljem....Btw, zarađujem od Youtuba (Google AdSense)!
Ja ih opet zamolim da mi reknu sta je to a oni meni samo copy paste udare........ Odem do direktora poslovnice Raffeisen banke kod mene u mjestu i njega uhvatim da mi objasni. Lik objasni da je osnov priliva ugovor mene i google adsensa, transakcije kao transakcije imaju na adsensovoj stranici i da moram platit porez... Odem ja odmah iskopiram ugovor od AdSensa, to je Terms of service, tj to adsense daje kao ugovor. Iskopiram i poskidam te transakcije i odem u poreznu. Tamo sve uredno platim jer nije to nesto pino bilo, 2 mjeseca i zena stavi sve u jedan i kaze da samo nastavim radit, ovo ono. Uzela taj ugovor sto sam maloprije spominjao, udari pecat kaze to je to jer da nisam imao taj ugovor, porez bi mi bio za 20% veći! Odem kući, pošaljem banki i iskopirane verzije dokumentacije i one što sam pretvorio u PDF format.... Znači serviram im kao da su nezz ni ja šta... Oni meni seen, nitko se ne javlja... Kad šalje meni Nermin Sokolović, taj šta prosljeđuje između mene i te nadležne službe, nadležnog odjela šta to traži... 04.01.2022 da ga neće biti u uredu sve do 10.11.2021!!! Znaci covjeku vrijeme ide unazad. Koji kurac?! I uz sve to, poslao mi je na engleskom a da bi stvar bila još žalosnija, nepismen je... Gramatika mu je na nivou.. Našao sam ja sve podatke o njemu i ići će na internet.. Vidim da od njega nema ništa, svaki dan pišem da im pošalje to a on ništa... Onda se javim na Raiffeisen pomoć... Pošaljem im opet tu dokrmntaciju, oni kažu da će proslijediti to svojem nadležnom odjelu i da će mi javit... Aj ja sretan, čekam par dana.... Ništa, ništa i ništa... Počnem im svaki dan pisat al sad već agresivnije jer nemam ljudi moji više živaca za njih, xxxxxxxxxxxxx! Prošlo je mjesec i pol dana, znači ja mogao 6 put umrt od gladi da samo živim od tog novca, javljaju mi se. Kažu, znači nakon mjesec i pol dana čekanja, da dokumentacija koju sam poslao nije adekvatna i da ti nije to. E tu sam ja pukao, potezna kaze to je to, direktor banke kaze to je to i onda ovi nakon toliko omalovažavanja i čekanja kažu da to nije to... Tu sam ja pukao i svaki dan im šaljem prijetnje i nek mi puše kur..... Odoh napraviti račun u Addiko banki a iz ive neću izlazit hoš. Sad ću ih napadat svaki dan. Bezobraznici, šta da vam kažem... Sad kad vamo napravim račun, bitno mi je samo da podignem te novce što čekaju a onda ćemo lagano... Opet će me tražiti vjv i ovamo taj osnov priliva i to sve, pa me zanima ako itko zna šta je to, kako to riješiti... Možda sam ja vjv sam poslao dobro ali Raiffeisen je bezobrazna banka u kojoj rade nepismeni ljudi, djedovi, babe, lijencuge, nepismeni koji cekaju penziju i koji znaju samo uplatit i isplatit sa racuna... To je valjda BiH.. Ako imaš vezu, imaš i posao... Isto me zanima, tko je ta nadležna služba banke ili ti nadležni odjel, sektor... Ja ih pitam stalno tko je to ali oni me ignoriraju... Evo raspisa se ja dobrim ali to je samo mali dio šta su mi radili... Ja sam sve poslikavao i snimio tako da će sve biti na internetu uskoro! Hvala vam ako možete pomoći a ako ne, opet hvala. Vi ste mi doslovno jedina nada... Lijep pozdrav!
soha96

#6468 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by soha96 »

Ne mogu ti pomoci ali se definitivno Raifaisen pokazao kao najgora opcija za freelancere. Moje misljenje je da oni to sve namjerno rade da otjeraju takve klijente jer nece da se peglaju sa poreznim/vlastima a ne mogu otvoreno reci da freelanceri nisu dobrodosli.

Najjaca stvar mi je da nisi ni dobio pare na racun a trebas donijeti potvrdu da si uplatio porez. Pa na sta da uplatim, od kojih para kad mi jos nisu ni legle hahahh
Juric

#6469 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Juric »

Hvala na odgovoru prijatelju! I ja sam to bio pomislio jer mi ništa drugo ne pada na pamet da mi rade ovo sve... Odoh danas u Addiko (stara hypo alpe adria), znam da nisu nista bolji ali eto, idem redom....
Juric

#6470 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Juric »

Evo ne mogu vjerovat šta mi se upravo dogodilio... Odem u Addiko banku i kažu mi da oni ne rade sa tim. Samo redovne uplate unutra države. Odem u Unicredit, kažu isto, da ne rade i da idem dalje... Odem u Sberbank, ista stvar oni to ne rade, samo uplate unutar države i pošalju me u NLB banku. Ode u NLB, pitam ženu, ona me ljutito poče ispitivat, otkud ja primam novac iz Irske (tamo je google adsense), šta ja imam sa njima i nakon milion pitanja me ljutito pošalje, tj kaže briši gore kod šefa... Odem kod njega on mastan počne isto ispitivat i najjače pitanje, šta će ti to?? JEL MOGUĆE? Kad sam sve rekao, pita me, jel imam neki posao u firmi... Kažem da nemam trenutno. On će meni, e kad budeš imao posao u firmi onda ćeš moći otvoriti i ovo... Raiffeisen me i dalje ignorira...
Last edited by Juric on 15/02/2022 16:42, edited 1 time in total.
Ajatolah_

#6471 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ajatolah_ »

Šta si ti njima tačno objašnjavao pa da te vraćaju iz tri banke? Obično bude dovoljno "dobar dan, htio bih otvoriti račun", predaš CIPS i ličnu i sačekaš da natipka što treba uz par nagovora za skuplji paket. Nisam radio s AdSenseom ali vidim da šalju klasični wire transfer, ne bi trebala nijedna banka reći da to ne prihvata.
Amomiman

#6472 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Amomiman »

Ne znam što komplikuješ, pobogu. Otvori račun u bilo kojoj banci, nemaš se zbog čega prepirati i objašnjavati sa službenicama na šalteru, potom pošalji uplatu na svoj račun, i nadležni odjel (za borbu protiv pranja novca) će se tebi javiti i reći šta trebaš dostaviti. Raspravljaš se s ljudima koji ne rade na tim poslovima i ne znaju o čemu pričaš.
Juric

#6473 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Juric »

Rekao sam im da želim otvoriti račun u banci da mogu primati nivac iz inozemstva. U ovom slučaju Google Adsense (Irska). Znači da im odem sutra i da samo reknem da želim otvorit račun i ništa više?
Mariella

#6474 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Mariella »

Juric wrote: 15/02/2022 16:39 Rekao sam im da želim otvoriti račun u banci da mogu primati nivac iz inozemstva. U ovom slučaju Google Adsense (Irska). Znači da im odem sutra i da samo reknem da želim otvorit račun i ništa više?
Ja sam u Sparkasse otvorila racun iz istog razloga (primanje novca iz inostranstva), bez problema. Kako je moguce da te svi vracaju
canvra888

#6475 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by canvra888 »

Možda traži izričito Visa kartice pa ga odbijaju, to je već moguće. A i bez vize, mene su npr. u Sberbank odbili i rekli da ne izadju više račune bez priloženog dokaza o redovnim primanjima, tj. ugovoru nekom.
Post Reply