https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /220111085Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH Izetbegović kaže da svako mora nešto dati da bi i dobio.
"Tako treba biti i s naše strane i sa strane HDZ-a. U principu jesam optimista da se riješi u narednih mjesec dana. Učinit ću sve da se stvari poprave", kazao je.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
noviforumas
#51601 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Srbi i Hrvati se svaki dan trebaju zahvaljivati Bogu sto Bosnjaci biraju Bakira i SDA
-
mo-town
#51602 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odkud ova nicim izazvana? Je li moguce da vi simpatizeri UZP bas svi ne citate postavljena pitanja? Ja sam lijepo pitao da li je ispostovan dogovor HDZ i SDA da ce Bosnjak biti iduci gradonacelnik Mostara (nakon Ljube Beslica). U Sarajevu je Hrvata relativno znatno manje nego Bosnjaka u Mostaru pa je ipak gradonacelnik Mostara bio Hrvat a Bosnjak nikada jos nije bio gradonacelnik Mostara nakon ujedinjenja.Kolinda wrote: ↑11/01/2022 13:43A da slučajno nije potpisan pa u parlamentu ratificiran novi IZ za Mostar po kome je Kordić gradonačelnik a Marić PGV.....zar u Mostaru nisu zaštićeni svi konstitutivni narodi i ne postoji moguće preglasavanja....mo-town wrote: ↑11/01/2022 13:32
Ako hoce da se izvuce iz toga, ima milion nacina da se to ne ispuni. Popisao je i HDZ sporazum da ce iza Ljube Beslica iduci gradonacelnik Mostara biti Bosnjak. Pa je sada gradonacelnik Kordic. I niko to ni da spomenu. Jednom kad duh izadje iz boce.....
I sta znaci legitimno predstavljanje.... nema tog pojma u Ustavu BiH a i ne kaze se koga.
Pa zar nisu u BiH zasticeni svi konstitutivni narodi i ne postoji mogucnost preglasavanja ali postoji mogucnost blokade koju vidimo uzivo zadnjih par godina?
-
A_A_AKCIJA
#51603 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E pa nećemo tako.sehohari wrote: ↑11/01/2022 10:57Pa svašta je tu potpisano.A_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2022 00:31
Baš tako, kantata za mlohavoga u D molu.
Ustvari, Bakir je ljetos u Mostaru potpisao legitimno predstavljanje, ali nema od čega i sa kim da ga progura. Bi on, ali ne možeu skladu sa melodijama sa početka posta.
Hvatate se za taj potpis, a ne kontate da je to HDZ logika da se prikaže kako je Bakir ustvari već sve potpisao.
Tačno i precizno se zna šta je potpisano:
Potpisano legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, crno na bijelo.
E sad, što Bakir ne može da to isporuči, je druga priča...
A nije da nije pokušao... sjetite se priče, opozicijo, hajte vi mene podržite da nešto važno dogovorimo, ali da se obavežete da me nećete napadati što sam potpisao i dogovorio...
Nismo djeca, 21. vijek, ostao pisani trag, lako ga pronaći ...
- Login77777
#51604 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2022 14:00E pa nećemo tako.
A nije da nije pokušao... sjetite se priče, opozicijo, hajte vi mene podržite da nešto važno dogovorimo, ali da se obavežete da me nećete napadati što sam potpisao i dogovorio...![]()

- dr_Evil
#51605 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
El-Bake samo zavrsava ono sta je Alija jos '92 potpisao. Sve ostalo je samo laz i obmana
- asurbanipal
#51606 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jug Hercegovine postaje 'slana pustinja'?
Mateljak ističe da ''Gornji horizonti'' imaju izuzetno štetan utjecaj na Hutovo blato jer se radi o sprečavanju dotoka voda u rijeku Bregavu, koja je žila kucavica Hutovog blata i same delte Neretve.
To što godinama brojni intelektualci, stručnjaci i aktivisti upozoravaju na katastrofalne, pogubne posljedice famoznog projekta ''Gornji horizonti'' po Neretvu, ali i druge rijeke, kao i kompletan jug Hercegovine, koji bi mogao postati slana pustinja, nadležne u BiH ne dotiče.
Potpisali ugovor
Tako u manjem bh. entitetu nastavljaju aktivnosti na realizaciji ovog projekta. Naime, posljednjeg dana protekle godine Vlada RS donijela je odluku kojom daje garanciju za kreditno zaduženje Hidroelektrane (HE) ''Dabar'' Trebinje, piše Avaz.
HE ''Dabar'' je, zapravo, dio projekta ''Gornji horizonti'', koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja, u akumulaciju Bilećkog jezera. Drugim riječima, preusmjerava se voda iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice u svrhu hidroenergetskog iskorištavanja.
Zoran Mateljak, voditelj Svjetskog fonda za zaštitu okoliša (WWF), kaže za ''Avaz'' da se usred Dinarskog krša narušava prirodni proces koji se stvarao milijunima godina, što u konačnici može imati nesagledive posljedice, kojih nitko u ovom trenutku nije ni svjestan.
Da su posljedice realizacije ovog projekta već vidljive, pokazuju podaci Agencije za vodno područje Jadranskog mora. U njihovom nacrtu plana upravljanja vodama za period od 2022. do 2027. godine navedeno je ''da je na brojnim vodnim cjelinama smanjena izdašnost za više od 10 posto i to kao posljedica izgradnje objekata hidroenergetskog megaprojekta na slivu rijeke Trebišnjice'', iz čega proizlazi da je šteta već pričinjena.
Bregava
Riječ je o vodnim površinama, kako u susjednoj Hrvatskoj tako i u BiH, Zavrelje-Duboka ljuta, Ombla, Bistrina-Slano, Neretva lijeva obala, aluvij Čapljina, Hutovo blato. Štaviše, Hutovo blato svrstano je u status ''loše'' kod ocjene količinskog stanja.
Mateljak ističe da ''Gornji horizonti'' imaju izuzetno štetan utjecaj na Hutovo blato jer se radi o sprečavanju dotoka voda u rijeku Bregavu, koja je žila kucavica Hutovog blata i same delte Neretve.
''Mislim da je ovo ne samo međuentitetski već i međunarodni problem, jer bi voda koja bi se usmjerila na HE ''Dubrovnik'', zapravo, smanjila dotok u deltu Neretve u Hrvatskoj, gdje postoje već značajni problemi sa zaslanjivanjem tla'' - kaže Mateljak.
Neretva postaje niz akumulacija
Istovremeno, brojne nevladine organizacije traže hitnu procjenu stanja na terenu u gornjem toku rijeke Neretve koji je ugrožen planiranim projektom hidroenergetskog sistema ''Gornja Neretva'' i izgradnjom HE ''Ulog''. Taj projekt će, upozoravaju, pretvoriti veći dio gornjeg toka rijeke, dionicu od oko 38 kilometara, u niz brana, cijevi i rezervoara koji se nastavljaju jedan na drugi, a Vlada RS je zaključila da ovi projekti neće imati negativan utjecaj na životnu sredinu.
https://www.bljesak.info/gospodarstvo/e ... 0VWEgIG0Ao
- Kolinda
#51607 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Za ovo boldano, sram te bilo, da ja tebi možda kažem da si ti simpatizer el mudžahida i koljača po srednjoj Bosni?mo-town wrote: ↑11/01/2022 13:50Odkud ova nicim izazvana? Je li moguce da vi simpatizeri UZP bas svi ne citate postavljena pitanja? Ja sam lijepo pitao da li je ispostovan dogovor HDZ i SDA da ce Bosnjak biti iduci gradonacelnik Mostara (nakon Ljube Beslica). U Sarajevu je Hrvata relativno znatno manje nego Bosnjaka u Mostaru pa je ipak gradonacelnik Mostara bio Hrvat a Bosnjak nikada jos nije bio gradonacelnik Mostara nakon ujedinjenja.
Pa zar nisu u BiH zasticeni svi konstitutivni narodi i ne postoji mogucnost preglasavanja ali postoji mogucnost blokade koju vidimo uzivo zadnjih par godina?
Ja dečko već godinama pišem na ovom forumu i nikada nisam sankcioniran zbog toga što sam nekoga uvrijedio ili ružnu riječ uputio.....ako ne znaš komunicirati bolje isključi internet i drži se usmene predaje ako te netko želi slušati...
-
mo-town
#51608 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da ne bi bilo zabune. Najostrije osudjujem sve ratne zlocine pocinjene u period 1992 - 1995. Smatram da su zlocini pojedinaca iz bilo kojeg naroda sramota za taj narod i da iste treba osuditi, ukljucujuci ratne zlocine iz odreda El Mudzahid u ovom periodu.Kolinda wrote: ↑11/01/2022 17:45Za ovo boldano, sram te bilo, da ja tebi možda kažem da si ti simpatizer el mudžahida i koljača po srednjoj Bosni?mo-town wrote: ↑11/01/2022 13:50
Odkud ova nicim izazvana? Je li moguce da vi simpatizeri UZP bas svi ne citate postavljena pitanja? Ja sam lijepo pitao da li je ispostovan dogovor HDZ i SDA da ce Bosnjak biti iduci gradonacelnik Mostara (nakon Ljube Beslica). U Sarajevu je Hrvata relativno znatno manje nego Bosnjaka u Mostaru pa je ipak gradonacelnik Mostara bio Hrvat a Bosnjak nikada jos nije bio gradonacelnik Mostara nakon ujedinjenja.
Ja dečko već godinama pišem na ovom forumu i nikada nisam sankcioniran zbog toga što sam nekoga uvrijedio ili ružnu riječ uputio.....ako ne znaš komunicirati bolje isključi internet i drži se usmene predaje ako te netko želi slušati...
Ponajvise treba osuditi organizirane zlocine, one utvrdjene presudama domacih i medjunarodnih sudova koji su imali za cilj promijeniti etnicku sliku i strukturu BiH te stvoriti etnicki ciste teritorije, profasisticke orijentacije.
Pa mi sad mozes reci cega sam ja simpatizer a ja vrlo dobro znam cega si ti simpatizerka.
- skafiskafsnjak
#51609 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
On on... Nije onamo-town wrote: ↑11/01/2022 17:56Da ne bi bilo zabune. Najostrije osudjujem sve ratne zlocine pocinjene u period 1992 - 1995. Smatram da su zlocini pojedinaca iz bilo kojeg naroda sramota za taj narod i da iste treba osuditi, ukljucujuci ratne zlocine iz odreda El Mudzahid u ovom periodu.Kolinda wrote: ↑11/01/2022 17:45
Za ovo boldano, sram te bilo, da ja tebi možda kažem da si ti simpatizer el mudžahida i koljača po srednjoj Bosni?
Ponajvise treba osuditi organizirane zlocine, one utvrdjene presudama domacih i medjunarodnih sudova koji su imali za cilj promijeniti etnicku sliku i strukturu BiH te stvoriti etnicki ciste teritorije, profasisticke orijentacije.
Pa mi sad mozes reci cega sam ja simpatizer a ja vrlo dobro znam cega si ti simpatizerka.
Simpatizer lika i djela Dragana Covica, Praljka i da ne nabrajam.ostale
-
mo-town
#51610 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako nije ona? Pa Kolinda je.skafiskafsnjak wrote: ↑11/01/2022 18:03On on... Nije onamo-town wrote: ↑11/01/2022 17:56
Da ne bi bilo zabune. Najostrije osudjujem sve ratne zlocine pocinjene u period 1992 - 1995. Smatram da su zlocini pojedinaca iz bilo kojeg naroda sramota za taj narod i da iste treba osuditi, ukljucujuci ratne zlocine iz odreda El Mudzahid u ovom periodu.
Pa mi sad mozes reci cega sam ja simpatizer a ja vrlo dobro znam cega si ti simpatizerka.![]()
- skafiskafsnjak
#51611 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
On je...ili se mozda osjeca kao zensko, a musko je ustvari..ne znammo-town wrote: ↑11/01/2022 18:11Kako nije ona? Pa Kolinda je.skafiskafsnjak wrote: ↑11/01/2022 18:03
On on... Nije ona![]()
Trans
-
mo-town
#51612 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Not that there is anything wrong with it! Svako ima pravo na svoju gender i sexualnu orjentaciju. Svega u Bozijoj basti.skafiskafsnjak wrote: ↑11/01/2022 18:12On je...ili se mozda osjeca kao zensko, a musko je ustvari..ne znam![]()
Trans![]()
-
saimidin
#51613 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zanimljivo kako se ljudi uhvate, ne ni za cijelu recenicu, vec jedan njen dio, gdje se za taj dio moze reci da je vec rijesenLogin77777 wrote: ↑11/01/2022 14:01A_A_AKCIJA wrote: ↑11/01/2022 14:00
E pa nećemo tako.
A nije da nije pokušao... sjetite se priče, opozicijo, hajte vi mene podržite da nešto važno dogovorimo, ali da se obavežete da me nećete napadati što sam potpisao i dogovorio...![]()
![]()
OK dobro treba samo brisati konstitutivne iz ustava
- skafiskafsnjak
#51614 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam ni rekao da nesto nije okmo-town wrote: ↑11/01/2022 18:17Not that there is anything wrong with it! Svako ima pravo na svoju gender i sexualnu orjentaciju. Svega u Bozijoj basti.skafiskafsnjak wrote: ↑11/01/2022 18:12
On je...ili se mozda osjeca kao zensko, a musko je ustvari..ne znam![]()
Trans![]()
- Prpa.ba
#51615 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako Bakir isposluje da Dom naroda radi vecinski po katalogu pitanja vitalnog nacionalnog interesa bez stavke "i ostalo" kao sto je sad slucaj, a zauzvrat samo uvede racunicu za izbor clanova Predsjednistva BiH iz FBiH, ima moj glas sve izbore koje budem glasao. 
- Kolinda
#51616 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hoćeš reći, ako FBIH postane eksluzivno bošnjački entitet glasati ćeš za njega na svim izborima.....
-
zlajaBHF
#51617 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I moj
Ovo i jeste jedino ispravno.
-
zlajaBHF
#51618 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zasto bi to znacilo da je FBiH eksluzivno bosnjacki entitet?
Ideja sa Domom naroda je tu da se nebi ugrozili narodi u BiH, a ne da bi se stitili interesi drugih drzava, ili odredjenih privrednih grana.
Ovo danas je sve samo fer prema gradjanima i drzavi BiH i nije odrzivo.
- Login77777
#51619 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Malo precjenujes sposobnosti alijinog malog…
-
DonieBrasco
#51620 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Glasati za SDA za ne znam ti koji razlog je ludilo mozga.
Direktno produzavate agaoniju cijele BiH i svih naroda, dajte im priliku da jos pokradu sve sto je preostalo, da jos ojade sve sto se moze ojaditi, a da pritom metar autoputa ne naprave, korak ka EU ili NATO ne naprave, da ne pricamo o domacoj ekonomiji...itd, itd, itd.
Ali opet to je vase pravo, mozda ste i sami dio tog sistem koji na teskoj muci drugih sve ima i uziva, ili ste pak iz dijaspore i nemate dodira sa zivotom u BiH i sta soznajom sta se desava u BiH, ali eto Bakir je "vas" pa eto njemu glas velikom muslimanu, baliji, braniku BiH.
Direktno produzavate agaoniju cijele BiH i svih naroda, dajte im priliku da jos pokradu sve sto je preostalo, da jos ojade sve sto se moze ojaditi, a da pritom metar autoputa ne naprave, korak ka EU ili NATO ne naprave, da ne pricamo o domacoj ekonomiji...itd, itd, itd.
Ali opet to je vase pravo, mozda ste i sami dio tog sistem koji na teskoj muci drugih sve ima i uziva, ili ste pak iz dijaspore i nemate dodira sa zivotom u BiH i sta soznajom sta se desava u BiH, ali eto Bakir je "vas" pa eto njemu glas velikom muslimanu, baliji, braniku BiH.
- Kolinda
#51621 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vitalni interes mog naroda je sve ono što se događa u BiH, od rudnika, kladionica do respiratora i bolnica....sve je to vitalni interes. Vi bi nas možda sveli na neko KUD ili slično....a da tamo Bakir i ekipa harače po životno važnim stvarima...neće ići majstore....zlajaBHF wrote: ↑11/01/2022 19:28Zasto bi to znacilo da je FBiH eksluzivno bosnjacki entitet?
Ideja sa Domom naroda je tu da se nebi ugrozili narodi u BiH, a ne da bi se stitili interesi drugih drzava, ili odredjenih privrednih grana.
- Prpa.ba
#51622 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da ne bismo sirili diskusiju, cilj je demokratska Federacija, pa makar i korijenje jeo. Nadam se da se razumijemo i da necemo siriti patetiku.DonieBrasco wrote: ↑11/01/2022 19:29 Glasati za SDA za ne znam ti koji razlog je ludilo mozga.![]()
-
mo-town
#51623 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Imate klasicnu definiciju apartheida gore, koga zanima. Evo kako osigurati da stranka sa ogranicenim demokratskim kapacitetom osigura apsolutnu vlast bez obzira sto predstavlja tek oko 10%-15% birackog tijela. Tehnicki imate vladavinu manjine nad demokratskom vecinom - jednom rijecju apartheid (u praksi ste imali takvu situaciju u Juznoj Africi u 20. stoljecu).Kolinda wrote: ↑11/01/2022 19:35Vitalni interes mog naroda je sve ono što se događa u BiH, od rudnika, kladionica do respiratora i bolnica....sve je to vitalni interes. Vi bi nas možda sveli na neko KUD ili slično....a da tamo Bakir i ekipa harače po životno važnim stvarima...neće ići majstore....zlajaBHF wrote: ↑11/01/2022 19:28
- Kolinda
#51624 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Što niste pristali na takva pravila u Mostaru????mo-town wrote: ↑11/01/2022 19:47Imate klasicnu definiciju apartheida gore, koga zanima. Evo kako osigurati da stranka sa ogranicenim demokratskim kapacitetom osigura apsolutnu vlast bez obzira sto predstavlja tek oko 10%-15% birackog tijela. Tehnicki imate vladavinu manjine nad demokratskom vecinom - jednom rijecju apartheid (u praksi ste imali takvu situaciju u Juznoj Africi u 20. stoljecu).
-
zlajaBHF
#51625 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja vjerujem da ti sam vjerujes u to sto govoris, ali to nema nikakve logike meni, ali ni drugim ljudima u svijetu.Kolinda wrote: ↑11/01/2022 19:35Vitalni interes mog naroda je sve ono što se događa u BiH, od rudnika, kladionica do respiratora i bolnica....sve je to vitalni interes. Vi bi nas možda sveli na neko KUD ili slično....a da tamo Bakir i ekipa harače po životno važnim stvarima...neće ići majstore....zlajaBHF wrote: ↑11/01/2022 19:28
Vi ste na HDZ sastancima 1991 u Zagebu diskutovali da li ce vama pripasti Cazinska krajina, a 1995 ocekivali da ce bosnjacka djeca u Mostaru uciti hrvatski jezik prije bosanskog. Uporno ste tvrdili u tom periodu, da vama treba pripasti Mostar, ali i Konjic, Jablanica, Travnik, Bugojno, Gornji Vakuf, zato sto vi tako zelite
Ovlasti koje sada ima Dom naroda vezano za vitalni nacionalni interes su van svake pameti. Svaka promjena ustava mora podrazumjevati i ovo!