Jes, jes, u pravu si. Ja sam inace sAsla iz Lukomira, ali se ovdje kofrcim da sam gradska gospodja.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- Styling
#26776 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- dječak sa šibicama
#26777 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Tamo gdje sam ja rodjen, jedna starogradska mahala, prije `45 bilo je 12 kuca, nakon `45 bilo ih je 1012, svi su dosljaci uglavnom iz istocne bosne, kako su sami sebe zvali "svedjani" u sali.
Moja nana je dosla uskotracnom prugom, kao i svi ostali. Samo sto su se oni morali prilagoditi gfradu, emancipirati, ja se sjecam naninih prica da je niz one kaldrme morala silaziti u kalosama jer drugacije ne moze, a onda u Mjedenici skidati kalose pa oblaciti cipele jer u grad se ne ide u kalosama. To je bila emancipacija, i svi su se emancipirali pri tome nisu bili nista gori, vec bolji ljudi.
Danas, papci se ne emancipuju vec grad prilagodjavaju sebi, danas se kalosom ide u opcinu, ili kao ovaj golf, preko trave u centru grada. To je razlika izmedju seljaka i papka, seljak kad dodje u grad (sto je normalna pojava, na cijeloj planeti ruralno se stanovnistvo seli u gradove, to nije sarajevski ekskluzivitet) on se prilagodi gradu i postuje grad, njegova pravila ponasanja, djelovanja i zivota.
Kad seljak udje u grad kao oslobodilac, i ponasa se kao da je na svojoj njivi, on postaje papak. Nije nuzno da je papak i dosao sa sela, ima njih koji se rode u gradu ali genetika je neumoljiva.
Forto je mislio na takve papke, ali nekima je tesko razumjeti, neki su se prepoznali a nekima je tek stalo da sruse Fortu.
Moja nana je dosla uskotracnom prugom, kao i svi ostali. Samo sto su se oni morali prilagoditi gfradu, emancipirati, ja se sjecam naninih prica da je niz one kaldrme morala silaziti u kalosama jer drugacije ne moze, a onda u Mjedenici skidati kalose pa oblaciti cipele jer u grad se ne ide u kalosama. To je bila emancipacija, i svi su se emancipirali pri tome nisu bili nista gori, vec bolji ljudi.
Danas, papci se ne emancipuju vec grad prilagodjavaju sebi, danas se kalosom ide u opcinu, ili kao ovaj golf, preko trave u centru grada. To je razlika izmedju seljaka i papka, seljak kad dodje u grad (sto je normalna pojava, na cijeloj planeti ruralno se stanovnistvo seli u gradove, to nije sarajevski ekskluzivitet) on se prilagodi gradu i postuje grad, njegova pravila ponasanja, djelovanja i zivota.
Kad seljak udje u grad kao oslobodilac, i ponasa se kao da je na svojoj njivi, on postaje papak. Nije nuzno da je papak i dosao sa sela, ima njih koji se rode u gradu ali genetika je neumoljiva.
Forto je mislio na takve papke, ali nekima je tesko razumjeti, neki su se prepoznali a nekima je tek stalo da sruse Fortu.
- shbc
#26778 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Novinar: Koji ste film posljednji pregledali?
Forto: Ratove zvijezda
SDA: DEZERTER FORTO I NASA STRANKA OKIVAJU CETNIKE U ZVIJEZDE!!!
Forto: Ratove zvijezda
SDA: DEZERTER FORTO I NASA STRANKA OKIVAJU CETNIKE U ZVIJEZDE!!!
- Styling
#26779 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sve si u pravudječak sa šibicama wrote: ↑11/01/2022 13:32 Tamo gdje sam ja rodjen, jedna starogradska mahala, prije `45 bilo je 12 kuca, nakon `45 bilo ih je 1012, svi su dosljaci uglavnom iz istocne bosne, kako su sami sebe zvali "svedjani" u sali.
-
Nebozemlja
-
zippoo87
#26781 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To je to...kome nije jasno ovo sto Forto prica,onda ne samo da je seljacina,nego je i nepismena seljacina.vjeshalica wrote: ↑11/01/2022 13:05Ne gledam i ne slusam na tvoju zalost a na moju radost
Ljudi 80tih su se u gradu daleko bolje ponasali od danasnjih provincijskih rokalja 2022 sto vi smatrate socijalnim i drustvenim dostignicem, provincija ne zna da koristi resurse grada i svega u njemu,zato ste kad ste dosli prvo sjebali skole,obrazovanje,kulturu i uveli svoje đubre kao obrazac ponasanja![]()
Ovo je bas probudilo sve ove "sa dna kace"...mislim na samu rijec koju je upotrijebio.
A sto se tice intervjua,slazem se da ga je mogao i bolje iskoristiti ali opet i ono sto je rekao nema veze sa ovim reakcijama seljadije i SDA botova po netu.
-
zippoo87
#26782 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Bravo...ovo je kratko,jasno i citko svima...svako ko pise protiv ovog je neki od ovih iz zadnje recenice.dječak sa šibicama wrote: ↑11/01/2022 13:32 Tamo gdje sam ja rodjen, jedna starogradska mahala, prije `45 bilo je 12 kuca, nakon `45 bilo ih je 1012, svi su dosljaci uglavnom iz istocne bosne, kako su sami sebe zvali "svedjani" u sali.
- drug_profi
#26783 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Lijepo i jasno rečeno.dječak sa šibicama wrote: ↑11/01/2022 13:32 Tamo gdje sam ja rodjen, jedna starogradska mahala, prije `45 bilo je 12 kuca, nakon `45 bilo ih je 1012, svi su dosljaci uglavnom iz istocne bosne, kako su sami sebe zvali "svedjani" u sali.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Logovan
#26785 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa ovog kada bi kaznio sa 1000 KM i zabranom vožnje od dvije godine čovjek bi rekao samo sirotinju kažnjavate, samo kažnjavate nas sa slabim autima, bla, bla, šta je sa onim sa bijesnim autima, bla, blalaik1981 wrote: ↑11/01/2022 13:14 Ovakve stvari se rjesavaju kaznom od nekih 1000KM i zabranom voznje od neke dvije godine, a ne nostalgijom za osamdesetim..
Na slican nacin se moze rijesiti vecina nebuloza poput bacanja smeca sa prozora, bacanja opusaka na ulici, lozenja gume, ostalih saobracajnih gresaka i primitivizma generalno.. Uvesti drakonske kazne i izbaciti policiju, zelene i inspekcije na ulicu gdje im je i mjesto..
-
laik1981
#26786 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nebitno je sta bi taj covjek rekao.. Znas li za ono karikiranje, koje je u sustini istina, kako nasi ljudi kada ulaze u BiH automatski otkopcaju pojas u autu.. Zasto to rade? U odgovoru je rjesenje za 99% situacija koje su rezultat bezobrazluka i primitivizma.. Nikakva nostalgija i patetika.. Nikakvo targetiranje i vrijedjanje bilo koga.. Ne bi po evropi bile drakonske novcane kazne za kojekakve prekrsaje da nemaju potrebu za istim, bez obzira sto su u toj istoj evropi ljudi kulturniji, obrazovaniji, odgovorniji i disciplinovaniji..Logovan wrote: ↑11/01/2022 13:55Pa ovog kada bi kaznio sa 1000 KM i zabranom vožnje od dvije godine čovjek bi rekao samo sirotinju kažnjavate, samo kažnjavate nas sa slabim autima, bla, bla, šta je sa onim sa bijesnim autima, bla, blalaik1981 wrote: ↑11/01/2022 13:14 Ovakve stvari se rjesavaju kaznom od nekih 1000KM i zabranom voznje od neke dvije godine, a ne nostalgijom za osamdesetim..
Na slican nacin se moze rijesiti vecina nebuloza poput bacanja smeca sa prozora, bacanja opusaka na ulici, lozenja gume, ostalih saobracajnih gresaka i primitivizma generalno.. Uvesti drakonske kazne i izbaciti policiju, zelene i inspekcije na ulicu gdje im je i mjesto..![]()
Nego mijenjaj zakone i organe na ulice neka uvode red..
-
Registarska oznaka
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#26788 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ko ti je rekao da takvi po zapadu stavljaju pojaslaik1981 wrote: ↑11/01/2022 14:13Nebitno je sta bi taj covjek rekao.. Znas li za ono karikiranje, koje je u sustini istina, kako nasi ljudi kada ulaze u BiH automatski otkopcaju pojas u autu.. Zasto to rade? U odgovoru je rjesenje za 99% situacija koje su rezultat bezobrazluka i primitivizma.. Nikakva nostalgija i patetika.. Nikakvo targetiranje i vrijedjanje bilo koga.. Ne bi po evropi bile drakonske novcane kazne za kojekakve prekrsaje da nemaju potrebu za istim, bez obzira sto su u toj istoj evropi ljudi kulturniji, obrazovaniji, odgovorniji i disciplinovaniji..
Nego mijenjaj zakone i organe na ulice neka uvode red..
-
laik1981
#26789 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Naravno da stavljaju, kao sto i ne bacaju smece i kabasti otpad u rijeke, kao sto i ne loze gumu, los ugalj i preradjeno motorno ulje.. Ne voze se cak ni u vozilima gradskog saobracaja bez karte, postuju ogranicenja brzine u naseljenim zonama, ne grade kuce bez dozvola, itd.. Sistem treba da koriguje lose anomalije, a ne da patetise i uzdise za nekim prijasnjim periodima..sehohari wrote: ↑11/01/2022 14:37Ko ti je rekao da takvi po zapadu stavljaju pojaslaik1981 wrote: ↑11/01/2022 14:13
Nebitno je sta bi taj covjek rekao.. Znas li za ono karikiranje, koje je u sustini istina, kako nasi ljudi kada ulaze u BiH automatski otkopcaju pojas u autu.. Zasto to rade? U odgovoru je rjesenje za 99% situacija koje su rezultat bezobrazluka i primitivizma.. Nikakva nostalgija i patetika.. Nikakvo targetiranje i vrijedjanje bilo koga.. Ne bi po evropi bile drakonske novcane kazne za kojekakve prekrsaje da nemaju potrebu za istim, bez obzira sto su u toj istoj evropi ljudi kulturniji, obrazovaniji, odgovorniji i disciplinovaniji..
Nego mijenjaj zakone i organe na ulice neka uvode red..![]()
- Ateista
#26790 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Potpuno je nebitno gdje je neko rodjen, bitan je mentalitet i ponasanje, pri tome sam ja rodjeni sarajlija ali ne mislim da je seljak ili papak neko ko nije rodjen u Sarajevu niti da mjesto rodjenja bilo sta garantuje, vec je pitanje mentaliteta.
- Ateista
#26791 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
dječak sa šibicama wrote: ↑11/01/2022 13:32 Tamo gdje sam ja rodjen, jedna starogradska mahala, prije `45 bilo je 12 kuca, nakon `45 bilo ih je 1012, svi su dosljaci uglavnom iz istocne bosne, kako su sami sebe zvali "svedjani" u sali.
-
laik1981
#26792 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nekad je definicija Sarajlije bila da ti je dedo rodjen u Sarajevu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26793 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
@dječak sa šibicama 
- Ateista
#26794 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
laik1981
- drug_profi
#26796 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Porijeklo nema veze ni sa čim.
Samo mi je šega kako se ovdje neki upale, valjda frustrirani istim i nemogućnosti da se emancipuju.
Samo mi je šega kako se ovdje neki upale, valjda frustrirani istim i nemogućnosti da se emancipuju.
-
last mohicans
#26797 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Rediteljica Nejra Latić Hulusić kritikovala je odluku Televizije Sarajevo da u novogodišnjoj noći emituje film "Toma". Između ostalog, nazvala ga je "turbofolkom", jer smatra da je građanima trebalo biti omogućeno da pogledaju kvalitetniji sadržaj.
"Televizija Sarajevo, koja je na budžetu Kantona Sarajevo i podnosi finansijski i poslovni izvještaj Skupštini KS, mogla je besplatno u novogodišnjoj noći građanima emitovati kakav hoćeš punk, pop ili rock sadržaj, filharmoniju ili snimak divne nove opere iz Narodnog pozorišta u Sarajevu. TVSA je osigurala prava na emitovanje filma 'Toma' o Tomi Zdravkoviću, inače simbolu sarajevskog gradskog pop rock duha", napisala je Latić Hulusić.
Također je navela da je zanima kako će ovakva poslovna i urednička odluka opravdati ovaj potez "u ovo zlo vrijeme kada nam je veliki problem što umire 'urbana' kultura, a mi uvozimo 'kulturu' iz Srbije, a 'villagers' odnose pobjeduUsput, od cijele vrlo ozbiljne i potentne kulturne scene Srbije ne znam kome je palo na pamet da 'turbofolk' uopće podvodi pod kulturu. Merhaba, dupli standardi, kako ste?", upitala je.
-
Cipiripi2
#26798 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Urbana raja obožava životni put kockara i alkoholičara Tome...nisu im mrski ni urbani trubači iz Srbije
- ultima_palabra
#26799 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Laticevski papanluk se izgleda prenosi s koljena na koljeno, dzaba urbano furanje i diplome.
Koji su tek papci bili Davorin i Kemo pa svako malo pjevali sa tim "turbofolkerom"
Koji su tek papci bili Davorin i Kemo pa svako malo pjevali sa tim "turbofolkerom"
-
aldinjo
#26800 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
ultima_palabra wrote: ↑11/01/2022 17:54 Laticevski papanluk se izgleda prenosi s koljena na koljeno, dzaba urbano furanje i diplome.
Koji su tek papci bili Davorin i Kemo pa svako malo pjevali sa tim "turbofolkerom"![]()