Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
romanista1

#1 Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by romanista1 »

Pozdrav raja, hvala unaprijed što ste se zaustavili na ovom postu. :)
Imam 24 godine, dolazim iz BiH, donedavno zaposlen, sada već gledam napustiti domovinu i okrenuti se putu ka inostranstvu.
Načuo sam par puta kako je neko dozivio prevaru, pa me zanima vaše mišljenje, savjeti itd.

Na drustvenoj mrezi "Facebook" pronašao sam dvije opcije:

1-opcija
Njemačka. Hamburg
Pakovanje odjece, obuce itd. Montaza DM, satnica 7,5e, obezbjedjen smjestaj, EU papiri nisu potrebni, viza iznosi 500eura koji ce se odbijati od plate na rate.

2-opcija
Svicarska
Rad na 3mjeseca turisticki (za osobe koje nemaju uredne dokumente za rad u Svicarskoj mozemo ponuditi rad po satu kao turista, iskljucivo mogu raditi u porodicama), zarada 3000-6000 eura, kako radim tako i naplacujem dogovorene cijene sata, novac primamo od vlasnika stanova.
Poslovi koje bih obavljao: ciscenje kuca nakon izgradnje, pripreme useljavanja, unosenje namjestaja, poslovi u bastama,vrtovima (svaku sedmicu se dobija ulica od 10 kuca koje odrzavamo).
Sonron

#2 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Sonron »

Za Njemačku je prevara, viza ne može koštati 500€ jer nema šanse da dobiješ posao legalno bez vize a da ambasada nije uključena u proces em 7.5€ satnica je ispod propisane minimalne, prvu opciju batali a za Švicarsku se ne razumijem. Uzmi ti bolje Njemački uči, položi B2 na Goethe ili B1 pa traži poslove sam na netu.
swanfilter

#3 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by swanfilter »

Vec vidim, bez prebijene se vraca kuci ...
Ci-Nick

#4 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Ci-Nick »

Kao što ti već rekoše, ne može biti satnica u Njemačkoj 7,50 ako je minimalna od 01.01.2022. 9,82 eura.
A i ova priča za Švicarsku se već iz aviona vidi da je rad na crno, bez zdravstvenog, bez prijave, dakle isto kao i u prvom slučaju.
Ilegalan rad koji može završiti kaznom i zabranom ulaska.
Ni jedna država ne dozvoljava rad turistima, ni turistički.
Mora postojati prijava, mora se imati zdravstveno osiguranje, mora se platiti porez.
TheGodfather001

#5 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by TheGodfather001 »

Kakva je to turističko-radna viza? Da nije neki studentski servis?
Švica nije u EU, pa je možda tu neka fora, ali načelno, radna i turistička viza su dvije suprotne priče.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Truba »

meni se jutros nije dalo odgovarati
vidim da je očita prevara
kakvih 7.5 neki dan su to povisili na 10 čini mi se
i to 500 je sumnjivo
detroit-mercy

#7 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by detroit-mercy »

TheGodfather001 wrote: 05/01/2022 09:55 Kakva je to turističko-radna viza? Da nije neki studentski servis?
Švica nije u EU, pa je možda tu neka fora, ali načelno, radna i turistička viza su dvije suprotne priče.
Ja mislim da je nesto kao ovi sto dolaze da rade po par mjeseci dok je sezona (turisticka), ima ih punk kurac po Americi koji tako rade, sretao sam cak i nase ljude. Vjerujem da ima tako nesto i po Evropi, na kraju i Hrvatska izda more dozvola preko ljeta za radnike u turizmu.
Fossil

#8 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Fossil »

Svicarska je bolja opcija jer je Njemacka ocito neka prevara. Cuvaj se prevaranata (trazi kes svake 2 ili 4 sedmice).
Usput probaj kakvu Svicarsku damu starijih godina zadovoljiti u nadi da je spremna adoptirati. :mrgreen:
konami666

#9 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by konami666 »

romanista1 wrote: 05/01/2022 02:02 Pozdrav raja, hvala unaprijed što ste se zaustavili na ovom postu. :)
Imam 24 godine, dolazim iz BiH, donedavno zaposlen, sada već gledam napustiti domovinu i okrenuti se putu ka inostranstvu.
Načuo sam par puta kako je neko dozivio prevaru, pa me zanima vaše mišljenje, savjeti itd.

1-opcija
Njemačka. Hamburg
Pakovanje odjece, obuce itd. Montaza DM, satnica 7,5e, obezbjedjen smjestaj, EU papiri nisu potrebni, viza iznosi 500eura koji ce se odbijati od plate na rate.

2-opcija
Svicarska
Rad na 3mjeseca turisticki (za osobe koje nemaju uredne dokumente za rad u Svicarskoj mozemo ponuditi rad po satu kao turista, iskljucivo mogu raditi u porodicama), zarada 3000-6000 eura, kako radim tako i naplacujem dogovorene cijene sata, novac primamo od vlasnika stanova.
Poslovi koje bih obavljao: ciscenje kuca nakon izgradnje, pripreme useljavanja, unosenje namjestaja, poslovi u bastama,vrtovima (svaku sedmicu se dobija ulica od 10 kuca koje odrzavamo).
Ako ćeš raditi onda ti treba radna viza osim ako nisi državljanin članice EU/EEA. Ovo iznad su ciste prevare. Nema posla preko fejsbuka, jedino sto se može desiti je da te još naguze ili prodaju ti organe. Ako hoćeš da napustiš Bosnu onda gledaj EURES Jobs a ne FaceBook.
space_x

#10 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by space_x »

romanista1 wrote: 05/01/2022 02:02 Pozdrav raja, hvala unaprijed što ste se zaustavili na ovom postu. :)

1-opcija
Njemačka. Hamburg

2-opcija
Svicarska
Da ti možda u ovom drugom slučaju nisi kontaktirao agenciju koja se zove "ManPower Group" imaju sjedište i u Sarajevu? Sjedište im je u Uniticu

Ja sam također našao na fbuku par oglasa koje nude za poslove po Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj.
I obično su to poslovi u okviru fabrika, imaju Viber broj i ja ih kontaktirao
Uglavnom, postavio par pitanja i poslije podne oko 16 sati me zove žena iz te agencije i ja je pitam "kako radite radne dozvole"?
Kaže preko Poljske ili Slovačke i sa tom radnom dozvolom možete raditi bili gdje u EU.Tačnije ja koliko sam shvatio da oni tvoj status pretvaraju u status EU građanina.Dobivaš radnu dozvolu na godinu dana koja košta 2000 eura, prviih 1000 eura uplaćuješ pri potpisivanju ugovora s njima a drugi dio nakon što ti izdaju radnu dozvolu.Nakon godinu dana produžavaju ti radnu dozvolu na 5 godina i nakon toga postaješ stalni EU državljanin.Trađe posao i smještaj također u okviru toga
E sad, i mene je malo tu zbunilo za Švicarsku, jer znam da je užasno teško dobiti vizu za Švicarsku (ali opet moguće da preko tih zemalja se to pravo može ostvariti).

Ona je meni rekla da se te radne dozvole rade u roku od 3 do 6 mjeseci i da nakon toga u ambasadi države preuzimaš radnu dozvolu i vizu i ideš..

Agencija je legalna i međunarodna ali da mi je naći nekoga ko je koristio njihove usluge da znam da su sigurni.

Čak je neko u komentarima nspisao "sve pohvale za ovu agenciju,"

Sve me to mali zbunjuje jer teško je danas svakome i vjerovati .

Ako neko želi broj od te agencije i dobije približnije informacije nek mi se javi u privatnu?
konami666

#11 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by konami666 »

space_x wrote: 07/01/2022 02:14

1-opcija
Njemačka. Hamburg

2-opcija
Svicarska
Da ti možda u ovom drugom slučaju nisi kontaktirao agenciju koja se zove "ManPower Group" imaju sjedište i u Sarajevu? Sjedište im je u Uniticu

Ja sam također našao na fbuku par oglasa koje nude za poslove po Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj.
I obično su to poslovi u okviru fabrika, imaju Viber broj i ja ih kontaktirao
Uglavnom, postavio par pitanja i poslije podne oko 16 sati me zove žena iz te agencije i ja je pitam "kako radite radne dozvole"?
Kaže preko Poljske ili Slovačke i sa tom radnom dozvolom možete raditi bili gdje u EU.Tačnije ja koliko sam shvatio da oni tvoj status pretvaraju u status EU građanina.Dobivaš radnu dozvolu na godinu dana koja košta 2000 eura, prviih 1000 eura uplaćuješ pri potpisivanju ugovora s njima a drugi dio nakon što ti izdaju radnu dozvolu.Nakon godinu dana produžavaju ti radnu dozvolu na 5 godina i nakon toga postaješ stalni EU državljanin.Trađe posao i smještaj također u okviru toga
E sad, i mene je malo tu zbunilo za Švicarsku, jer znam da je užasno teško dobiti vizu za Švicarsku (ali opet moguće da preko tih zemalja se to pravo može ostvariti).

Ona je meni rekla da se te radne dozvole rade u roku od 3 do 6 mjeseci i da nakon toga u ambasadi države preuzimaš radnu dozvolu i vizu i ideš..

Agencija je legalna i međunarodna ali da mi je naći nekoga ko je koristio njihove usluge da znam da su sigurni.

Čak je neko u komentarima nspisao "sve pohvale za ovu agenciju,"

Sve me to mali zbunjuje jer teško je danas svakome i vjerovati .

Ako neko želi broj od te agencije i dobije približnije informacije nek mi se javi u privatnu?
Pa jeste li vi ljudi normalni, kakav crni status EU državljana??? 2000 eura za radnu dozvolu pa vi niste normalni. Još da vi platite iz svog džepa a ne poslodavac. Radna dozvola iz Slovačke ili poljske je validna za rad u tim zemljama, raditi možete kraći vremenski period u drugim zemljama članicama EU. Svaki duži vremenski period je ilegaln jer niste državljani EU. Nakon 5 godina možete dobiti stalnu boravišnu dozvolu a ne nakon godine dana i to samo u onoj zemlji u kojoj ste dobili radnu dozvolu.
Nije ni čudo sto svako malo nađe se neko da kuka po vijestima po kliksu kako je radio ko rob i još nije bio placen.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#12 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by anex »

Takvim tonom nećeš nista postići.
Ako imaš informacije, podijeli fino s rajom ovdje a ne "jesi ti normalan, ovo ono".

Objasni ljudima fino, nemoj arogancije. Jer zajebano je kad ja postanem arogantan.
Mr.Sojic

#13 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Mr.Sojic »

Mislim da kolega nije htio biti arogantan, već je htio u najboljoj namjeri pomoći da neko ne gubi džaba 2000€, a zaradio 0€.

Jedan primjer u vezi tzv.EU građanina.

Tetka od moje supruge ima radne papire u Njemačkoj i uredno radi. S obzirom da živi sama mi je htjeli dovesti u Austriju kod nas da ovdje živi, radi i da ne bude sama.

Za rad u Austriji joj treba OPET RADNA DOZVOLA, kao da nema onu u Njemačkoj.

Prije odlaska, nazovite famEliju, rođake, poznanike i doooooobro se raspitajte.

Niko nije našao euriĆe na putu da uzalud plaća radne dozvole 2000€ koje u Austriji iznose 0€ i plaća se samo radna viza oko 150€. Cijenu nisam siguran.
U Njemačkoj je radna viza bila oko 20€. Ovo je zadnja cijena koju znam i nisam siguran jer živim u Österreich ;-)
space_x

#14 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by space_x »

Ja zaista ne razumijem kako pojedini ljudi obezvrijeđuju sve što drugi kažu a ispadne "ispravno" samo ono što oni iznesu i to obično bez ikakve argumentacije..??

Jer momak je postavio ozbiljno pitanje i očekuje odgovor, a također ima nas koji smo u sličnoj poziciji i tražimo rješenje..
I umjesto da svi skupa se pomognemo, da dođemo do podudarnih informacija da li nešto može ili ne može samo se prepucavamo i optužujemo..

Ako sam već napisao šta sam saznao, imformisao se, zvao, saznao početne informacije, zato odmah "to su gluposti, ne može tako, jeste li vi normalni da date tolike pare?

Pa jebem ga ja, nisam rekao da ću dati 2000 eura ali zato sam i napisao da vidim da li neko već zna o tome, da li je već neko prošao slično, da nađemo skupa rješenje a ne ništa to, samo ovako, samo termin i ugovor i jebena lutrija gdje se prijavi 60 hiljada ljudi i tražiš nadu da te izvuku.
Prvi bi ja volio da me izvuku ali ljudi ne shvataju da je i taj sistem rizičan, šta ako budeš čekao godinu dana i ne izvuku të, ako izmijene pravila, ako se smanji kvota ljudi kojeg primaju..

Previše prosipamo iz šupljeg u prazno bez konkretnih činjenica..

I da, također od mog komšije rođak iz Makedonije je preko bugarskog pasoša otišao u Njemačku za određeni iznos.
seoBIH

#15 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by seoBIH »

anex wrote: 07/01/2022 09:45 Objasni ljudima fino, nemoj arogancije. Jer zajebano je kad ja postanem arogantan.
Kako drugacije reci ne kroz zid? Ovo su moderne pljačke i ko ne zeli da se informiše na relevantnim mjestima, a ne na fejsBuku i treba da bude prevaren.
space_x wrote: 07/01/2022 12:25 također od mog komšije rođak iz Makedonije
Od moje tetke prijateljica ima neku dalju familiju koja u Makedoniji ima neke poznanike koji su preko Hrvatske otišli u USA. Za manje od godinu dana postali su državljani Meksika.
Ci-Nick

#16 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Ci-Nick »

Evo ja neći tvrditi da je ta navedena firma prevarantska ali ako obećavaju sljedeće:

"Kaže preko Poljske ili Slovačke i sa tom radnom dozvolom možete raditi bili gdje u EU.Tačnije ja koliko sam shvatio da oni tvoj status pretvaraju u status EU građanina.Dobivaš radnu dozvolu na godinu dana koja košta 2000 eura, prviih 1000 eura uplaćuješ pri potpisivanju ugovora s njima a drugi dio nakon što ti izdaju radnu dozvolu.Nakon godinu dana produžavaju ti radnu dozvolu na 5 godina i nakon toga postaješ stalni EU državljanin."
onda lažu,..

Ne postoji EU građanin i nemoguće je ostvariti državljanstvo tako jednostvano.
Možeš dobiti posao u Sloveniji, sa slovenačkom firmom raditi u Njemačkoj, isto kao što možeš raditi sa BH firmom koja ima detašmane, ali osiguran si u Sloveniji i nemaš ništa sa Njemačkom, niti možeš preći u neku drugu firmu u Njemačkoj, osim naravno ako ti ne bi taj potencijalni njemački poslodavac obezbjedio radnu dozvolu za rad u Njemačkoj.
space_x

#17 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by space_x »

To je tačno i vezan si za slovenačke zakone i slovenačko penziono osiguranje u tom slučaju bez obzira što radiš u Njemačkoj, ali u slučaju da izganjaš radnu dozvolu za drugu firmu u Njemačkoj da li si u tom slučaju vezan za slovenačko penziono ili njemačko?
Ci-Nick

#18 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Ci-Nick »

space_x wrote: 07/01/2022 21:45 To je tačno i vezan si za slovenačke zakone i slovenačko penziono osiguranje u tom slučaju bez obzira što radiš u Njemačkoj, ali u slučaju da izganjaš radnu dozvolu za drugu firmu u Njemačkoj da li si u tom slučaju vezan za slovenačko penziono ili njemačko?
Ako je poslodavac njemački,.. onda nemaš više nista sa Slovenijom. Treba raditi tamo minimalno 5 godina da bi dobio stalni boravak a za desetak godina možda i državljanstvo.
Uz napomenu da treba ispunjavati određene uslove da bi dobio radnu dozvolu.
Mora biti deficitarno zanimanje i mora biti plata preko nekog određenog iznosa.
Ci-Nick

#19 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Ci-Nick »

ima evo iskustava sa Manpower Hrvatska,..
https://studentski.hr/vijesti/hrvatska/ ... poslodavac

"pozdrav svima tko god to čita, oprez , agencija M......r uzima proviziju i to debelo. za 11 dana rada, odnosno 88 sati rada trebao sam dobiti 1750 kuna, no dobio sam samo 1000 kuna. Nije zajebancija niti šala, to je vrlo ozbiljna stvar. niti u ugovoru niti usmeno se nije spominjalo da mi se uzima provizija. To je stvar agencije i firme... zato oprez sa agencijama..."

"Pozdrav je li netko imao iskustvo s Manpowerom da dobije posao kod njihovog klijenta i prvo bude nekoliko mjeseci zaposlenik Manpowera pa ga onda zaposli taj klijent. Zvuči mi kao nešto "iskoristit ćemo te dok te plaća Manpower pa poslije kad te treba zaposliti - otpliti"?
Može te kasnije zaposliti i ta firma, ali njima je u interesu da što duže radiš preko Manpowera. Ako se ne varam zakonski rok je 6 mjeseci u komadu ili 9 mjeseci sa prekidima, nakon toga nemožeš više raditi preko njih u toj firmi, pa te ili zaposle ili nađu nekog drugog tko će raditi preko agencije."

"Zna li tko što o ovom:
https://www.manpower.cz/manpower/en/...position=17310
Posao u Češkoj, nude oko 1000€ (ne piše bruto ili neto) i besplatan smještaj.
Toliko u Zg zaradiš u proizvodnji,tak da i nije neka prilika.....
A uglavnom negdje sam vidjela da je napisao netko tko je tamo radio da dobiješ 700 eura,ovo ostalo uzme agencija, btw zaposlen si preko agencije,nije ti poslodavac Škoda,"

Iz navedenog se zaključuje da si njihov uposlenik i da te oni isplaćuju a ne firma u kojoj radiš.
Klasična Leiarbeit firma.
Dakle nije isključeno da se radi o ugovoru o djelu.
Rockefeller

#20 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by Rockefeller »

Kakva je to otimacina u Njemackoj hahahaha. Neko uzima lovu na tudjim ledjima, sramota.
swanfilter

#21 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by swanfilter »

Ci-Nick wrote: 08/01/2022 09:53 ima evo iskustava sa Manpower Hrvatska,..
https://studentski.hr/vijesti/hrvatska/ ... poslodavac

"pozdrav svima tko god to čita, oprez , agencija M......r uzima proviziju i to debelo. za 11 dana rada, odnosno 88 sati rada trebao sam dobiti 1750 kuna, no dobio sam samo 1000 kuna. Nije zajebancija niti šala, to je vrlo ozbiljna stvar. niti u ugovoru niti usmeno se nije spominjalo da mi se uzima provizija. To je stvar agencije i firme... zato oprez sa agencijama..."

"Pozdrav je li netko imao iskustvo s Manpowerom da dobije posao kod njihovog klijenta i prvo bude nekoliko mjeseci zaposlenik Manpowera pa ga onda zaposli taj klijent. Zvuči mi kao nešto "iskoristit ćemo te dok te plaća Manpower pa poslije kad te treba zaposliti - otpliti"?
Može te kasnije zaposliti i ta firma, ali njima je u interesu da što duže radiš preko Manpowera. Ako se ne varam zakonski rok je 6 mjeseci u komadu ili 9 mjeseci sa prekidima, nakon toga nemožeš više raditi preko njih u toj firmi, pa te ili zaposle ili nađu nekog drugog tko će raditi preko agencije."

"Zna li tko što o ovom:
https://www.manpower.cz/manpower/en/...position=17310
Posao u Češkoj, nude oko 1000€ (ne piše bruto ili neto) i besplatan smještaj.
Toliko u Zg zaradiš u proizvodnji,tak da i nije neka prilika.....
A uglavnom negdje sam vidjela da je napisao netko tko je tamo radio da dobiješ 700 eura,ovo ostalo uzme agencija, btw zaposlen si preko agencije,nije ti poslodavac Škoda,"

Iz navedenog se zaključuje da si njihov uposlenik i da te oni isplaćuju a ne firma u kojoj radiš.
Klasična Leiarbeit firma.
Dakle nije isključeno da se radi o ugovoru o djelu.

Gdje u Ceskoj? Hiljadu tamo je vise nego u Zg. A, tesko da ces u Zg dobiti takvu platu ...
romanista1

#22 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by romanista1 »

Hvala svima na odgovorima, nisam imao priliku da se ranije osvrnem na odgovore, al' batalio sam ove ponude, jer traze za mene trenutno velike iznose novca unaprijed.

Sad sam se okrenuo ka Slovačkoj i Češkoj, rad u autoindustriji i sl. pa me zanima dal' neko slučajno ima iskustva s tim.

Primjer jedne ponue: Prvi mjesec smjestaj besplatan, drugi 60 eura, treci 90, cetvrti 180. Plata 850-900 eura, mozes izgurati do 1500e kao, s tim da radis prekovremeno i Subote. Takodjer snosim trosak prijevoza, gdje idem do Srbije pa do Slovačke.
romanista1

#23 Re: Odlazak u inostranstvo. PITANJE

Post by romanista1 »

Još jedna stvar, ako neko slučajno zna za neki posao u inostranstvu gdje mogu otici bez EU papira, a da nije prevara, da je imao iskustva neka se javi, tu smo da se savjetujemo i pomognemo jedni drugima. Hvala unaprijed raja.
Post Reply