Demokratska fronta Željko Komšić

doremifa

#51851 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by doremifa »

mo-town wrote: 04/01/2022 04:37
Tanqueray wrote: 03/01/2022 21:52 Sve dok bude vladalo raspolozenje medju Bosnjacima da treba da biraju clana predsjednistva iz reda Hrvata, nema nista od normalne drzave, niti neke reorganizacije, jer je to sve prosto sibicarenje, a ne neka zelja za boljim zivotom.
Fascinantno je da ljude ne zele bolji zivot, nego zele da zajebu onu drugu stranu.
Clanove Predsjednistva BiH biraju glasaci, ne narodi. Citiram iz Ustava BiH a ima i posebno tumacenje US BiH na tu temu iz 2000.
Imao si vise od 20 godina da to naucis.
A kako povlači pitanje vitalnog nacionalnog interesa (i još gluplje pitanje, zašto moze povuci pitanje vitalnog nacionalnog interesa obzirom da nema nikakve veze s narodom nego sa svim glasacima?) recimo bosnjacki clan predsjednistva, kome se obraca i kako ide taj cijeli proces?

Hvala unaprijed
mo-town

#51852 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mo-town »

doremifa wrote: 04/01/2022 15:16
mo-town wrote: 04/01/2022 04:37
Clanove Predsjednistva BiH biraju glasaci, ne narodi. Citiram iz Ustava BiH a ima i posebno tumacenje US BiH na tu temu iz 2000.
Imao si vise od 20 godina da to naucis.
A kako povlači pitanje vitalnog nacionalnog interesa (i još gluplje pitanje, zašto moze povuci pitanje vitalnog nacionalnog interesa obzirom da nema nikakve veze s narodom nego sa svim glasacima?) recimo bosnjacki clan predsjednistva, kome se obraca i kako ide taj cijeli proces?

Hvala unaprijed
Sto mene pitas kad lijepo i jasno pise u Ustavu BiH? I za vitalni nacionalni i za vitalni entitetski interes.
Naravno da ima veze sa tim narodom jer njemu pripada.
S tim da nacionalni interest predstavlja recimo pokusaj da se ukinu skole na hrvatskom jeziku.
Nije nacionalni interest pokusaj da se oporezuju kladionice. To sto Covic ima pinku od Dike Slezaka nije nacionalni interes nego ekonomski interest pojedinca.
doremifa

#51853 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by doremifa »

mo-town wrote: 04/01/2022 15:20
doremifa wrote: 04/01/2022 15:16

Hvala unaprijed
Pise u Ustavu BiH.
S tim da nacionalni interest predstavlja recimo pokusaj da se ukinu skole na hrvatskom jeziku.
Nije nacionalni interest pokusaj da se oporezuju kladionice. To sto Covic ima pinku od Dike Slezaka nije nacionalni interes nego ekonomski interest pojedinca.
Lupetas, dakle biraju ga svi a on brani interese jednog naroda po Ustavu? Gospodin Sefik ne može recimo povuci vitalni ukoliko uvidi da je nesto protiv Hrvata iako su ga, po tvom pojašnjenju, birali svi i zastupa sve? Ili gospodin Željko ako je po njegovom mišljenju nešto protiv Bošnjaka?

To je tvoje pojašnjenje nacionalnog interesa nekog naroda. Rijetko koja stvar može biti slobodna od vitalnog nacionalnog interesa čak i kladionice (za koje pretpostavljam misliš da se oporezuju mnogo manje nego recimo u Engleskoj) jer dobar dio tog novca ide u dijelove BiH tj medju Hrvate.
Skoro sve je vitalni nacionalni interes, ceste, sva infrastruktura, odnosi sa susjedima, oporezivanje, vjerske zajednice, stočarstvo itd
mo-town

#51854 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mo-town »

doremifa wrote: 04/01/2022 15:37
mo-town wrote: 04/01/2022 15:20
Pise u Ustavu BiH.
Lupetas, dakle biraju ga svi a on brani interese jednog naroda po Ustavu? Gospodin Sefik ne može recimo povuci vitalni ukoliko uvidi da je nesto protiv Hrvata iako su ga, po tvom pojašnjenju, birali svi i zastupa sve? Ili gospodin Željko ako je po njegovom mišljenju nešto protiv Bošnjaka?

To je tvoje pojašnjenje nacionalnog interesa nekog naroda. Rijetko koja stvar može biti slobodna od vitalnog nacionalnog interesa čak i kladionice (za koje pretpostavljam misliš da se oporezuju mnogo manje nego recimo u Engleskoj) jer dobar dio tog novca ide u dijelove BiH tj medju Hrvate.
Skoro sve je vitalni nacionalni interes, ceste, sva infrastruktura, odnosi sa susjedima, oporezivanje, vjerske zajednice, stočarstvo itd
O Svico moja s kim ja posla ovdje imam?!
Moram ti izgleda ipak Ustav citirati (Clan V Predsjednistvo, Stav 2 Procedure):
d) A dissenting Member of the Presidency may declare a Presidency Decision to be
destructive of a vital interest of the Entity from the territory from which he was elected,
provided that he does so within three days of its adoption. Such a Decision shall be referred
immediately to the National Assembly of the Republika Srpska, if the declaration was made
by the Member from that territory; to the Bosniac Delegates of the House of Peoples of the
Federation, if the declaration was made by the Bosniac Member; or to the Croat Delegates of
that body, if the declaration was made by the Croat Member. If the declaration is confirmed
by a two-thirds vote of those persons within ten days of the referral, the challenged
Presidency Decision shall not take effect.
Clanovi predsjednistva po ustavu ne povlace vitalni nacionalni nego vitalni entitetski interes. Vidi gore ("vital interest of the Entity").
Zastita vitalnog nacionalnog interesa se vrsi u parlamentu (Clan IV Parlamentarna skupstina, Stav 3 Procedure:
A proposed decision of the Parliamentary Assembly may be declared to be destructive
of a vital interest of the Bosniac, Croat, or Serb people by a majority of, as appropriate, the
Bosniac, Croat, or Serb Delegates selected in accordance with paragraph l(a) above. Such a
proposed decision shall require for approval in the House of Peoples a majority of the
Bosniac, of the Croat, and of the Serb Delegates present and voting.
Valjda ce me Bog dragi nagraditi za karitativne obrazovne napore na ovom forumu.
ako te pitaju

#51855 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

Možel li @mo-town dati definiciju vitalnog interesa Federacije?
I može li Komšić pokrenuti zaštitu vitalnog interesa pred Domom npr.delagata Bošnjaka?
mo-town

#51856 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mo-town »

ako te pitaju wrote: 04/01/2022 16:06 Možel li @mo-town dati definiciju vitalnog interesa Federacije?
I može li Komšić pokrenuti zaštitu vitalnog interesa pred Domom npr.delagata Bošnjaka?
Pa pise ti gore sta Ustav BiH propisuje (ako mislis na entiteski interes). Nije daleko..... skokni..... neces se osafunjat'.
ako te pitaju

#51857 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

mo-town wrote: 04/01/2022 16:08
ako te pitaju wrote: 04/01/2022 16:06 Možel li @mo-town dati definiciju vitalnog interesa Federacije?
Pa pise ti gore sta Ustav BiH propisuje (ako mislis na entiteski interes). Nije daleko..... skokni..... neces se osafunjat'.
Zašto se vitalni interes ne šalje u Zastupnički Dom ? Zašto u Dom naroda?
Imamo što Eur.sud smatra vitalnim interesima....i odnosi se na interese konstitutivnih naroda.
Ako ti nije mrsko,citiraj gdje je netko tumačio šta je vitalni interes ( mislim od sudova)
mo-town

#51858 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mo-town »

ako te pitaju wrote: 04/01/2022 16:14
mo-town wrote: 04/01/2022 16:08
Imamo što Eur.sud smatra vitalnim interesima....i odnosi se na interese konstitutivnih naroda.
Ako ti nije mrsko,citiraj gdje je netko tumačio šta je vitalni interes ( mislim od sudova)
Opet ti? Koji vitalni interes. Nacionalni ili entitetski? Bitna je razlika.
ako te pitaju

#51859 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

mo-town wrote: 04/01/2022 16:21
Daj ti meni napiši neku odluku vitalnog interesa gdje se spominje, a jamću ti citirati 5 puta više da se vitalni interes odnosi na zaštitu interesa konst. Naroda

Ako može kreni od onog vitalnog interesa Bošnjaka da je ugrožen ako hr ati imaju medij na svoj jeziku,da je to povreda vitalnih interesa.
Styling

#51860 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Styling »

Clan Predsjednistva moze pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg naroda.
mo-town

#51861 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mo-town »

ako te pitaju wrote: 04/01/2022 16:24
Daj ti meni napiši neku odluku vitalnog interesa gdje se spominje, a jamću ti citirati 5 puta više da se vitalni interes odnosi na zaštitu interesa konst. Naroda

Ako može kreni od onog vitalnog interesa Bošnjaka da je ugrožen ako hr ati imaju medij na svoj jeziku,da je to povreda vitalnih interesa.
De prvo da ovo utvrdimo u boldiranom dijelu:
a) Kojeg vitalnog interesa (entitskog ili nacionalnog)?
b) Gdje se spominje sta?
ako te pitaju

#51862 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

@mo-town evo ti odluka Ustavnog suda kada je u pitanju vitalni interes:

https://www.parlament.ba/Content/Read/3 ... lniinteres

Otvori odluke.....pa odgocori.....

Zašto se u izrekama odluka ustavnog suda navodi UTVRĐENA POVREDA VITALNOG INTERESA BOŠNJAKA.....a ne FBiH..

Hvala unaprijed na odgovoru
ako te pitaju

#51863 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

@mo-town JESI PROČITAO ODLUKE ?

Da ti jarane pomognem, evo izreke odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju vitalni interes:

dalje....da pokažemo VITALNI INTERS .................

Evo kako glase odluke Ustavnog suda kada se odlučuje o vitalnim interesima:

Utvrđuje se da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u
Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o
destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i
Hercegovini
u Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama
Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-1133/17 od
28. aprila 2017. godine ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti
iz člana IV/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine.
Utvrđuje se da Prijedlogom Zakona o izmjenama i
dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-
1133/17 od 28. aprila 2017. godine nije povrijeđen vitalni interes
bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini.

Vidi li netko u ovoj odluci VITALNI INTERES FEDERACIJE?????

Jarane....gdje je VITALNI INTERES ENTITETA? Zašto se ne navodi UTVRĐUJE SE DA JE ODLUKA ŠTETNA PO INTERES FEDERACIJE BiH???

Kako ovo?? Bošnjački narod :D

Unaprijed se ispričavam navijačima @mo-town i molim da me ne nazivaju ustašom i sl. ipak sam samo citirao odluke
mo-town

#51864 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mo-town »

ako te pitaju wrote: 04/01/2022 16:41 @mo-town JESI PROČITAO ODLUKE ?

Da ti jarane pomognem, evo izreke odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju vitalni interes:

dalje....da pokažemo VITALNI INTERS .................

Evo kako glase odluke Ustavnog suda kada se odlučuje o vitalnim interesima:

Utvrđuje se da Izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u
Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o
destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i
Hercegovini
u Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama
Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-1133/17 od
28. aprila 2017. godine ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti
iz člana IV/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine.
Utvrđuje se da Prijedlogom Zakona o izmjenama i
dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-
1133/17 od 28. aprila 2017. godine nije povrijeđen vitalni interes
bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini.

Vidi li netko u ovoj odluci VITALNI INTERES FEDERACIJE?????

Jarane....gdje je VITALNI INTERES ENTITETA? Zašto se ne navodi UTVRĐUJE SE DA JE ODLUKA ŠTETNA PO INTERES FEDERACIJE BiH???

Kako ovo?? Bošnjački narod :D

Unaprijed se ispričavam navijačima @mo-town i molim da me ne nazivaju ustašom i sl. ipak sam samo citirao odluke
Citiras odluke koje veze nemaju sa temo o kojoj raspravljamo.
ako te pitaju

#51865 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

haha...ja nema veze sa temom.

https://avaz.ba/vijesti/bih/439500/koms ... ko-zatreba

čak i tvoj Komšić...navodi nacionalni vitalni interes...haha.

i
doremifa

#51866 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by doremifa »

mo-town wrote: 04/01/2022 16:02
doremifa wrote: 04/01/2022 15:37

O Svico moja s kim ja posla ovdje imam?!
Moram ti izgleda ipak Ustav citirati (Clan V Predsjednistvo, Stav 2 Procedure):
d) A dissenting Member of the Presidency may declare a Presidency Decision to be
destructive of a vital interest of the Entity from the territory from which he was elected,
provided that he does so within three days of its adoption. Such a Decision shall be referred
immediately to the National Assembly of the Republika Srpska, if the declaration was made
by the Member from that territory; to the Bosniac Delegates of the House of Peoples of the
Federation, if the declaration was made by the Bosniac Member; or to the Croat Delegates of
that body, if the declaration was made by the Croat Member. If the declaration is confirmed
by a two-thirds vote of those persons within ten days of the referral, the challenged
Presidency Decision shall not take effect.
Clanovi predsjednistva po ustavu ne povlace vitalni nacionalni nego vitalni entitetski interes. Vidi gore ("vital interest of the Entity").
Zastita vitalnog nacionalnog interesa se vrsi u parlamentu (Clan IV Parlamentarna skupstina, Stav 3 Procedure:
A proposed decision of the Parliamentary Assembly may be declared to be destructive
of a vital interest of the Bosniac, Croat, or Serb people by a majority of, as appropriate, the
Bosniac, Croat, or Serb Delegates selected in accordance with paragraph l(a) above. Such a
proposed decision shall require for approval in the House of Peoples a majority of the
Bosniac, of the Croat, and of the Serb Delegates present and voting.
Valjda ce me Bog dragi nagraditi za karitativne obrazovne napore na ovom forumu.
Ok, u pravu si, oprosti, dakle ne zove se vitalni nacionalni interes nego vitalni entitetski interes u Ustavu . Još samo: Bošnjak se moze obratiti samo bošnjačkim delegatima a Hrvat hrvatskim iako ih biraju svi narodi i pojedinci a ne obraćaju se Parlamentu FBiH gdje su svi narodi zastupljeni :-)
Nema mi to nekako smisla, ne znam. A Dodik dakle brani vitalne interese entiteta a ne drzave? Sve je sad "zbunjoza", tko koga zastupa i zasto i kako i tako to a svu trojicu bira isti narod :-)
cudno...
doremifa

#51867 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by doremifa »

Samo da dodam da mi je Zeljko Komsic nakon ovih sranja sto Dodik radi sve drazi i drazi koliko god bilo istina da je nametnut Hrvatima. Drazi mi je i od Sefketa i Mikija milijun puta i svaka mu cast. Sad sto ne moze vuci neke entitetske interese nema veze, za te stvari ima Sefke ali nek Dodika malo zauzda
Login77777

#51868 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Login77777 »

ako te pitaju wrote: 04/01/2022 17:03

i
Jel Dodik koristio nacionalni vitalni u vezi Peljeskog Mosta?
ako te pitaju

#51869 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

Idemo još jedna presuda o vitalnom interesu Federacije, pardon hrvatskog naroda, ovaj put Ustavnog suda Federacije.
Još uvijek isčekujemo da nam se pokaže odluka o vitalnom interesu Federacije BiH ( @mo-town nađe li je )

P R E S U D A

1. Mišljenje Sabora Kantona Središnja Bosna na Prijedlog prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2012.-2028. godine, dano na VI. Izvanrednoj sjednici dana 06.09.2012. godine, povrjeđuje vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

2. Presudu objaviti u „Službenim novinama Federacije BiH“ i „Službenim novinama Kantona Središnja Bosna.“
ako te pitaju

#51870 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

Login77777 wrote: 04/01/2022 17:13

i
kao što citirah...o tome odlučuje SKUPŠTINA RS-a , ne dom naroda.
A kao što napisah....Federacija je savez Hrvata i Bošnjaka, većinskog teritorija, gdje o vitalnim interesima odlučuje Dom Naroda.

Ajmo malo, potrudite se, nađite mi odluku koja glasi VITALNI INTERES FEDERACIJE.
doremifa

#51871 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by doremifa »

i
valjda entiteski :-D
jeste
ako te pitaju

#51872 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

doremifa wrote: 04/01/2022 17:17
jeste
naravno, Republika Srpska nije Federacija.
U RS-u se podnosi Skupštini vitalni interes na odlučivanje, a u FBiH Domu Naroda, i to hr član samo domu naroda Hrvata.
Login77777

#51873 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Login77777 »

jeste
Pa to je to. Clanovi Predsjednistva povlace entitetski. :mrgreen:
Login77777

#51874 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Login77777 »

ako te pitaju wrote: 04/01/2022 17:24
jeste
U RS-u se podnosi Skupštini vitalni interes na odlučivanje, a u FBiH Domu Naroda, i to hr član samo domu naroda Hrvata.
Pa koji vitalni dodik iz Predsjednistva podnosi? Nacionalni ili entitetski?
ako te pitaju

#51875 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ako te pitaju »

Login77777 wrote: 04/01/2022 17:29
ako te pitaju wrote: 04/01/2022 17:24

Pa koji vitalni dodik iz Predsjednistva podnosi? Nacionalni ili entitetski?
da se vratimo na temu, tema je VITALNI INTERES FEDERACIJE, a da ne postoji vitalni interes bošnjačkog/hrvatskog naroda.

Ja tvrdim da postoji SAMO vitalni interes hrvatskog/bošnjačkog naroda, a ne interes Federacije.

Vrlo lako me je demantirati.

Pusti RS.
Post Reply