Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#19551 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bodkin »

Hakiz wrote: 04/01/2022 14:19
1Dante1 wrote: 04/01/2022 14:04 Apologete silovanja. :D Tacno je strasno koliko insana operisanih od logike ima.
Ma, dobro, htio je reći apologete teze da je oblačenje uzrok silovanja.

To što je tu rečenicu namjerno konstruisao tako da se može čitati kao prozivanje, kao i drugi dio rečenice, je izraz karaktera pisca. Ignorisati.
Naravno. Malo provokacije ne skodi
saint_mirad

#19552 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Bodkin wrote: 04/01/2022 13:55
saint_mirad wrote: 04/01/2022 12:35

poenta je da način oblačenja jeste faktor koji u nekoj meri utiče na potencijalno silovanje. ništa više, ništa manje.

primer koji si naveo promašuje poentu zbog specifičnog kulturološkog konteksta indije. pitam ja sad tebe, da li bi u toj istoj indiji bilo manje ili više silovanja da su žene tamo oskudnije obučene?
Eis? Znaci kulturoloski je silovanje prihvatljivije u indiji? Znaci cijeli islamski svijet ma je siluje samo jer su zene nevidljive ispod odjece?

Da je tako, broj silovanja na zapadu bi bio nemjeriljivo veci. A nije.

Znaci nema veze sa kulturom nego stadijem razvoja i na kome lezi krivica. Ne, ne kezi na zeni jer joj je suknja iznad koljena, umjesto da nosi siroku trenerku samo da ne bude seksualni objekat.

I reci nam, zasto nema vise silovanja u dubaiju gdje zene hodaju gole i uglavnom su jos mrtve pijane?
ti sam si naveo primer indije, ja sam odgovorio zašto je to tako. takodjer, znakovito je da mi nisi odgovorio da li bi bilo više ili manje silovanja u indiji ako bi žene hodale gole. eto, odgovori mi na to jer sam prvi pitao, i onda ću ti rado odgovoriti za dubai.
saint_mirad

#19553 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 14:04
saint_mirad wrote: 04/01/2022 13:38
silovana žena može biti svakako obučena u smislu da odeća ne sprečava silovanje, ali smanjuje šanse kad je pristojno obučena.
To ti iz svog licnog primjera ili?
ne vidim smisao da odgovoram nekom ko namerno misinterpretira moje komentare i ko insinuira da sam silovatelj ili apologeta silovanja samo jer pričam smislene i naučno potkrepljene stvari. ako nemaš šta konstruktivno napisati, neću ti dalje replicirati.
vjeshalica

#19554 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 14:34
vjeshalica wrote: 04/01/2022 14:04

To ti iz svog licnog primjera ili?
ne vidim smisao da odgovoram nekom ko namerno misinterpretira moje komentare i ko insinuira da sam silovatelj ili apologeta silovanja samo jer pričam smislene i naučno potkrepljene stvari. ako nemaš šta konstruktivno napisati, neću ti dalje replicirati.
Kakve naucno potkrijepljene stvari?
Zasto mi ne odgovoris o seksualnom uznemiravanju zena na Hadzu,unutar svetog kompleksa gdje se jasno znaju pravila oblacenja i mozda jos o silovanju u Americkoj vojsci,pazi tamo sluzbenici ne hodaju u dopicnjacima na duznost?
Neces replicirati jer nemas argumenata niti to sto navodis kao naucni dokaz je naucni. To je obicna statistika koja je izvedena iz izjava silovatelja koji zele oprati sa sebe sranje tako sto optuzuju zene da su izazvale i same krive pa je isto postalo format ponasanje da bi se izvukli iz septicke u koju upadnu.
Pedofil pomilki dijete,ne zato sto mu tepa onako, neko da zadovolji svoje porive pa sa sakriva iza umiljatog ponasanja da bi cim prije dosao do svog plijena
Tako isto i silovatelji, siluju i skacu po zenama a odjeca je samo izgovor da sakriju pomuceni razum.
Sellam
saint_mirad

#19555 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 14:38
saint_mirad wrote: 04/01/2022 14:34

Zasto mi ne odgovoris o seksualnom uznemiravanju zena na Hadzu,unutar svetog kompleksa gdje se jasno znaju pravila oblacenja i mozda jos o silovanju u Americkoj vojsci,pazi tamo sluzbenici ne hodaju u dopicnjacima na duznost?
Neces replicirati jer nemas argumenata niti to sto navodis kao naucni dokaz je naucni. To je obicna statistika koja je izvedena iz izjava silovatelja koji zele oprati sa sebe sranje tako sto optuzuju zene da su izazvale i same krive pa je isto postalo format ponasanje da bi se izvukli iz septicke u koju upadnu.
Pedofil pomilki dijete,ne zato sto mu tepa onako, neko da zadovolji svoje porive pa sa sakriva iza umiljatog ponasanja da bi cim prije dosao do svog plijena
Tako isto i silovatelji, siluju i skacu po zenama a odjeca je samo izgovor da sakriju pomuceni razum.
Sellam
postavljao sam ja studiju da se polugole žene percipiraju kao objekti, što je priprema terena za dehumanizaciju i silovanje. isto je uradila i @Niemand pre koju stranicu.

za hadž ti nemam šta posebno odgovoriti jer ja nigde i ne tvrdim da smerno oblačenje 100% štiti od silovanja, niti da je odabir odeće jedini faktor.

selam (sa jednim l se piše) i tebi.
vjeshalica

#19556 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 14:44
vjeshalica wrote: 04/01/2022 14:38

Sellam
postavljao sam ja studiju da se polugole žene percipiraju kao objekti, što je priprema terena za dehumanizaciju i silovanje. isto je uradila i @Niemand pre koju stranicu.

za hadž ti nemam šta posebno odgovoriti jer ja nigde i ne tvrdim da smerno oblačenje 100% štiti od silovanja, niti da je odabir odeće jedini faktor.

selam (sa jednim l se piše) i tebi.
Studija zasnovana na cemu? Na izjavama silovatelja. Zar stvarno mislis da silovatelj nece upotrijebiti sva raspoloziva sredstva da se izvuce iz septicke u koju je upao?
saint_mirad

#19557 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Studija zasnovana na cemu? Na izjavama silovatelja. Zar stvarno mislis da silovatelj nece upotrijebiti sva raspoloziva sredstva da se izvuce iz septicke u koju je upao?
studija koju sam ja postavljao se temelji na neuronauci a ne na bilo čijim izjavama.
Bodkin

#19558 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bodkin »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 12:06
vjeshalica wrote: 04/01/2022 12:03

Kad ih dozivljavaju kao objekte onda je odjeca nebitna. Nisu sve savrsene/atraktivne ljepotice, bile zrtve. Silovatelju je odjeca samo izgovor bitan je objekat tako da i visak koze nije utice toliko koliko smatraju zenu kao objekat u svojoj mozdanoj fiksaciji.
kao objekte dozivljavaju samo polugole zene, ne sve. odeca tu jeste vazan kriterijum jer na odredjeni nacin u iskrivljenoj percepciji silovatelja salje poruku da zena to trazi time sto se tako obukla. nije bitno sto to nije istina, ako on veruje da je to tako, vece su sanse da je seksualno napastvuje.
Ovo je toliko proizvoljna izjava da se granici sa tim da kazes da je nebo zeleno i eto to je kao cinjenica

Cuj kao objekte dozivljavaju samo polugole zene. Kako onda katolicki svecenici dozivljavaju djecake kad ih siluju? Jel i njih siluju jer im je sorc prekratak?
saint_mirad

#19559 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Bodkin wrote: 04/01/2022 15:00
saint_mirad wrote: 04/01/2022 12:06

kao objekte dozivljavaju samo polugole zene, ne sve. odeca tu jeste vazan kriterijum jer na odredjeni nacin u iskrivljenoj percepciji silovatelja salje poruku da zena to trazi time sto se tako obukla. nije bitno sto to nije istina, ako on veruje da je to tako, vece su sanse da je seksualno napastvuje.
Ovo je toliko proizvoljna izjava da se granici sa tim da kazes da je nebo zeleno i eto to je kao cinjenica

Cuj kao objekte dozivljavaju samo polugole zene. Kako onda katolicki svecenici dozivljavaju djecake kad ih siluju? Jel i njih siluju jer im je sorc prekratak?
kako je proizvoljna izjava ako sam postavljao naučnu studiju?
vjeshalica

#19560 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 14:55
studija koju sam ja postavljao se temelji na neuronauci a ne na bilo čijim izjavama.
Mozak je jos uvijek izrazito neistrazeno podrucje, kao i mahane neuronauke ne pominjes.
Silovatelj samo trazi izgovore i smislja ih.
Te pjana,te polugola,te sisata,te vulgarna,te niska,te visoka,te plava,crna,debela,mrsava,nasminkana,obucena,ima stikle,nema stikle,ima nakit,nema nakit,ima parfem,nema parfem...al daj samo da ga zabijem nazor i na silu pod svaku cijenu a kasnije kad me ulove recu da je kurva kriva jer je obukla dominđos i majicu na bretele. Dobila je sta je trazila.
Niemand

#19561 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Treba vala neko javiti unicefu da ne serucka:
Not An Object: On Sexualization and Exploitation of Women and klix

The objectification and sexualization of klix in the media are linked to violence against women and klix worldwide.

...

Why are women and klix so often the victims of violence?

Unfortunately, there is no single answer to that question. However, when women and klix are repeatedly objectified and their bodies hypersexualized, the media contributes to harmful gender stereotypes that often trivialize violence against klix.

A report by the American Psychological Association (APA) on the sexualization of klix in the media found that klix are depicted in a sexual manner more often than boys; dressed in revealing clothing, and with bodily postures or facial expressions that imply sexual readiness. In a study of print media, researchers at Wesleyan University found that on average, across 58 different magazines, 51.8 percent of advertisements that featured women portrayed them as sex objects. However, when women appeared in advertisements in men’s magazines, they were objectified 76 percent of the time.

Social media has "amplified age-old pressures for teenage klix to conform to certain sexualized narratives," according to a study published by The American Journal of Psychiatry. The study examined the sexting habits of teens and found that between 10 percent and 25 percent of adolescents surveyed had sent sexts — photos or texts of a sexual nature — and 15 percent to 35 percent had received sexts.

...

Sexual objectification contributes to harmful gender stereotypes that normalize violence against klix

These stereotypes are not only harmful for klix, but for boys as well. Boys see how their bodies are portrayed in relation to klix and internalize the notion that success and attractiveness are tied to dominance, power and aggression.

Advertisements can set the gauge for what a culture considers normal. When the media reinforces power dynamics that degrade and harm women and make gender-based violence seem trivial, it reduces the likelihood that acts of violence against klix and women — especially acts of sexual violence — will be reported.

...

All too often, the media sends the message that klix should be pretty, not powerful; noticed, not respected. And this is incredibly harmful, not just to a girl and her development, but to our culture at large.
...
https://www.unicefusa.org/stories/not-o ... 20violence.
vjeshalica

#19562 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 15:01
Mnogo mnogo naucnih studija je zavrsilo kao tariguz toliko su bile bitne i vazne.
Bloo
Globalna šefica

#19563 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 14:38 Zasto mi ne odgovoris o seksualnom uznemiravanju zena na Hadzu,unutar svetog kompleksa gdje se jasno znaju pravila oblacenja i mozda jos o silovanju u Americkoj vojsci,pazi tamo sluzbenici ne hodaju u dopicnjacima na duznost?
Ili Indija kao primjer, gdje se veliki postotak žena ima tradicionalnu nošnju koja ne otkriva puno.
S druge strane, trebalo bi iskopati postotke silovanja u afričkim i još nekim plemenima gdje pripadnici plemena hodaju polugoli...(iako su brojno manji, te nije moguće komparirati podatke, interesantno bi bilo vidjeti da li postoje slučajevi silovanja u zabrinjavajućim brojevima).
saint_mirad

#19564 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 15:08
saint_mirad wrote: 04/01/2022 15:01
Mnogo mnogo naucnih studija je zavrsilo kao tariguz toliko su bile bitne i vazne.
ok, ali kako se onda dogovoriti šta je istina? kako da komuniciramo uopšte ako se sve može relativizovati na ovaj način? ako nemamo neki common ground, nema prostora za dijalog.
Bodkin

#19565 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 04/01/2022 15:09
vjeshalica wrote: 04/01/2022 14:38 Zasto mi ne odgovoris o seksualnom uznemiravanju zena na Hadzu,unutar svetog kompleksa gdje se jasno znaju pravila oblacenja i mozda jos o silovanju u Americkoj vojsci,pazi tamo sluzbenici ne hodaju u dopicnjacima na duznost?
Ili Indija kao primjer, gdje se veliki postotak žena ima tradicionalnu nošnju koja ne otkriva puno.
S druge strane, trebalo bi iskopati postotke silovanja u afričkim i još nekim plemenima gdje pripadnici plemena hodaju polugoli...(iako su brojno manji, te nije moguće komparirati podatke, interesantno bi bilo vidjeti da li postoje slučajevi silovanja u zabrinjavajućim brojevima).
Dao sam ja taj argument vec ako procitas malo.
Odgovor je da bi bilo vise silovanja u indiji da su zene skinutije :D
vjeshalica

#19566 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 15:10
vjeshalica wrote: 04/01/2022 15:08

ok, ali kako se onda dogovoriti šta je istina? kako da komuniciramo uopšte ako se sve može relativizovati na ovaj način? ako nemamo neki common ground, nema prostora za dijalog.
Potrazi na internetu izlozbu odjece silovanih osoba pa mi se javi jos jednom.
Hakiz

#19567 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Ne vidim ni statistike o broju silovanja na nudističkim plažama i kampovima.

Konekst zanemarujemo.

Pogledati i umjetnost i marketing. Fotografija žene u "seksi" donjem vešu se smatra seksualnijom nego akt.
Last edited by Hakiz on 04/01/2022 15:24, edited 1 time in total.
S4mpion

#19568 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

breba wrote: 04/01/2022 03:27
S4mpion wrote: 04/01/2022 01:29

Apsurd, ovakvo razmišljanje će nas odvesti direktno u raj za nasilnike.

Recimo, razumno bi bilo pitanje: "Gdje su bili i šta su radili staratelji tog djeteta ili oni koji su odgovorni za njegovu sigurnost?"

Razumijem da si pokušao izvesti analogiju, ali je nisi izveo na pravi način, odnosno, pogriješio si.
Zapravo si fulio poentu i širi kontekst.

Kao društvo trebamo doći do toga da je odgovornost za seksualno nasilje samo i isključivo na nasilniku. Ne na ženi koja je zrtva, ne na roditelju čije dijete je žrtva, i ne na djetetu. Samo nasilnik je odgovoran.

I trebamo imati mehanizme zaštite i kazneni sistem koji to efikasno podržava.
Opet pišeš apsurde.

Roditelj može zanemariti dijete do te mjere da mu bukvalno iscrta metu na čelu i sad ne treba niko drugi biti odgovoran.

Zato ti rekoh, tvoja ideja je raj za nasilnike.
Niemand

#19569 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Widespread normalization of women-as-bodies in modern culture derives from the use of their bodies in advertising and entertainment (Kilbourne and Jhally, 2000; also see Conley and Ramsey, 2011). Alongside, chilling cases of sexual offenses are rampant across nations with increasing incidence (United Nations, 2015), pointing to a deeper, underlying issue of the objectifying gaze, aided and perpetuated globally through certain media representations of women and interpersonal encounters. Exploring if cultural background may have modulatory effects on rape perception, Loughnan et al. (2015) examined the objectification of others and self-objectification in seven countries (Australia, India, Italy, Japan, Pakistan, UK, and USA). The authors report that objectification of others and self-objectification was more acute in Australia, Italy, UK, and USA compared to Japan, India, and Pakistan. In the lure of importing cultural cues from “relatively progressive western societies” (The Hindu, 2012, Editorial), opinion-building media fail to focus on the pervasive nature of objectification. Sexual objectification of women is encouraged, promoted and socially sanctioned through a variety of ways, including, but not limited to, beauty pageants, cheerleading, and cocktail waitressing (Moffitt and Szymanski, 2011; Szymanski et al., 2011). A study on gender bias highlights the problematizing of the female body in films across 11 countries (Smith et al., 2014), putting India amongst the top.
S4mpion

#19570 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 10:39
S4mpion wrote: 04/01/2022 01:29 Recimo, razumno bi bilo pitanje: "Gdje su bili i šta su radili staratelji tog djeteta ili oni koji su odgovorni za njegovu sigurnost?"

Razumijem da si pokušao izvesti analogiju, ali je nisi izveo na pravi način, odnosno, pogriješio si.
Opet vrtis svoju plocu iako sam ti ukazala gdje dijete moze biti zrtva predatora bez nadzora roditelja. Dakle tebi su i roditelji krivi zato sto nisu sjedili u skolskoj klupi a tu se nasao neki ucitelj pedfilicar da bali oko djeteta?
8-)
Na primjer ,roditelji su krivi jer se na plazu dovukao stari pedofil i slikava djecu koja su golcata u kupacim gacicama ono potajno hoda i slikava djecu?
Ti misliš da se mi kosimo, ali se zapravo uopšte ne kosimo.

Slažem se s onim što si ti napisala, ali zato što nisi ni zagrebala problem o kojem ja govorim, a koji nikakve veze nema sa problemom o kojem govoriš ti.

Upravo zato režiraš neke situacije pokušavajući nasreću pogoditi problem o kojem govorim, ali za to nije dovoljna sreća, potrebno je razumijevanje onoga o čemu se priča.
Bloo
Globalna šefica

#19571 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 04/01/2022 15:14

Dao sam ja taj argument vec ako procitas malo.
Odgovor je da bi bilo vise silovanja u indiji da su zene skinutije :D
Mea culpa.
Ionako sve manje pišem na ovoj temi.
S4mpion

#19572 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 11:57
Nierika wrote: 04/01/2022 11:44

Ispravite me ako griješim ali mislim da silovatelj nema isti mentalni sklop kao ne-silovatelj. U slučaju nesilovatelja ni pored gole ni oskudno obučene ni zakopčane žene neće doći do silovanja, ali u slučaju silovatelja/potencijalnog silovatelja oskudna ili provokativna odjeća može povećati opasnost.
Oni ne zele da diskutuju o mentalnom sklopu silovatelja,fokus je na odjeci, ne na mozgu. Nije njihov domet da se sa tim bave.
Shodno njihovom posmatranju neka objasne kako je moguce da su mnoge hodale oskudno ili provokativno obucene pa im niko nista nije uradio.
Upravo tako, ne želimo gubiti vrijeme na te gluposti koje ne koriste nikome.

Preventiva na prvo mjesto.
vjeshalica

#19573 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Mentalni sklop je prva stvar kad ljudima dokusuris šlus u glavi lakse je sve ostalo.
vjeshalica

#19575 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

S4mpion wrote: 04/01/2022 15:21
breba wrote: 04/01/2022 03:27

Zapravo si fulio poentu i širi kontekst.

Kao društvo trebamo doći do toga da je odgovornost za seksualno nasilje samo i isključivo na nasilniku. Ne na ženi koja je zrtva, ne na roditelju čije dijete je žrtva, i ne na djetetu. Samo nasilnik je odgovoran.

I trebamo imati mehanizme zaštite i kazneni sistem koji to efikasno podržava.
Opet pišeš apsurde.

Roditelj može zanemariti dijete do te mjere da mu bukvalno iscrta metu na čelu i sad ne treba niko drugi biti odgovoran.

Zato ti rekoh, tvoja ideja je raj za nasilnike.
Moze zanemariti,ali opet kako je dijete krivo? Dijete od 10 godina na primjer kako moze biti krivo?
Navest cu ti jedan primjer
Uvijek je pomama na FB slikanja malesne djece gologuze po plazama, to se slika 37457 slika stavi javno i harla kurla. Kad im zavrsi materijal na darkwebu pedofila onda kuknjava sranja i pizdarije. Roditelj je kriv, ali sta je dijete krivo? Fokus je na zrtvi,dijete je zrtva cikice jer je on njegov objekt,a ne propusti roditelja.Cikica zeli dijete,ne zeli mahnite roditelje.
Last edited by vjeshalica on 04/01/2022 15:32, edited 1 time in total.
Post Reply