Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- seoBIH
#12476 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Neće moći tek tako rušioci BIH da uzrupiraju i ovo malo što je ostalo. Samo zamisliti da je xovic i dodick u precjednistvu. Ludnica.
Inače o kakvim vitalnim interesima pričamo,koji je to vn povrijeđen? Npr kladionice?
Inače o kakvim vitalnim interesima pričamo,koji je to vn povrijeđen? Npr kladionice?
- ako te pitaju
#12477 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Opet mi nisi odgovorio, sta to fali komšiji u Žepču, koje pravo? Pita li mene neko fali li meni sta kada u njegovom dvorištu vidim zastavu Hrvatske 
Žepće je 1995 bilo na teritoriju HR HB,pa treba postaviti pitanje, što fali Bošnjaku u Žepču.
A da ti odgovorim što fali, fali ono što i svima u BiH,ekonomija i sigurnost.
No prije toga, potrebno je imati izborni zakon kojima če garantirati ravnopravnost i konstitutivnost,a kad se to riješi pričat će se o ekonomiji.
Kome su glas dali Hrvati iz Žepča? Pa HDZ-u.
Čak je Komšić,pored toga što je uništio mogućnost građanske BiH,uništio je i opoziciju kod Hrvata
Žepće je 1995 bilo na teritoriju HR HB,pa treba postaviti pitanje, što fali Bošnjaku u Žepču.
A da ti odgovorim što fali, fali ono što i svima u BiH,ekonomija i sigurnost.
No prije toga, potrebno je imati izborni zakon kojima če garantirati ravnopravnost i konstitutivnost,a kad se to riješi pričat će se o ekonomiji.
Kome su glas dali Hrvati iz Žepča? Pa HDZ-u.
Čak je Komšić,pored toga što je uništio mogućnost građanske BiH,uništio je i opoziciju kod Hrvata
- ako te pitaju
#12478 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
A inače ti je Komšić ojačao BiH? Nedao Bog da u predsjedništvu sjede predstavnici Hrvata i Bošnjaka.
Koji vitalni interes? Za Početak da biramo svoje predstavnike inda o našim vitalnim interesima ne odlučuju i ne štite ih osobe koji prefstavljaju volju 0,1% Hrvata i koji se ne smiju pojaviti u mjestima gdje žive Hrvati
- ako te pitaju
#12479 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Tako je, ali isto tako u BIH Ustavni sud je jasno ukazao pto podrazumijeva konstitutivnost.
Zašto Komšić ne bi bio član predsjedništva iz reda Bošnjaka?
@seoBIH kad spominješ Žepče, u Žepću živi 58% Hrvata. Za člana predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda za DČ glasovalo je 45% birača, za Komšića 6%.
I sad raj lik od 6% ( vjerojatno Bošnjačkih glasova) odlučuje koja je odluka destrukrivna za Hrvate i pokreće inicijativu SAMO pred Domom naroda Hrvata da se to utvrdi.
- Point.
#12480 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nenamjerljiva je šteta što HDZ imaju poluge blokiranja države kad im je kurcu ćejf i još se žaliti na tobožu majorizaciju. I nenamjerljiva je šteta što postoje ljudi koji su spremni da pristaju na te ucjene i politiku blokiranja i daj mi sve ne dam ti ništa zauzvrat. Je li to način zdravog odnosa unutar države?Bodkin wrote: ↑03/01/2022 17:46Znam da ti mislis.Point. wrote: ↑03/01/2022 17:26
E vidiš ja mislim da ima razlike. Bolje je za državu BiH da je predstavlja Komšić nego onaj smrad Čović.
I malo si precijenio ulogu člana Predsjedništva ako misliš da oni šta drastično mogu uticati na prosječan život.
Uostalom, zapeo si za nekog Magnusena a ne vidiš da se upravo izborom Komšića koji je zagovornik građanskog principa nastoji približiti Magnusonovom uređenju države.
Nemjerljiva je steta koju postojanje zeljka nanosi odnosima bosnjaka i hrvata, i to sve za kako ti kazes funkciju koja je relativno nebitna. A da ne kazem da je zeljko vec bio parlamentarac.
A magnusovo uredjenje drzave u bih je nemoguce bez rata i promjene nacionalne i etnicke strukture. Magnusovo uredjenje u bih ne funkcionise, pogotovo ne da ga zeljko stvara.
A jasno mi je i zasto su tebi gore nebitni odnosi iznedju bosnjaka i hrvata.
Ali ipak zahvaljujem na normalnom odgovoru![]()
Druga stvar, ŽK je dobio najviše glasova iz reda hrvatskog naroda po važećem IZ i ne znam što je njegovo postojanje toliko problematično? BiH je demokratska država a u demokratskom društvu ko dobije najviše glasova osvaja poziciju. Eh sad drugi par opanaka je što se gubitnik ljuti i izmišlja probleme. Tu je problem, samo ga neki ne vide.
Last edited by Point. on 04/01/2022 09:27, edited 1 time in total.
-
kanguru
#12481 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Moderatori, smirite malo ovog balavca "ako te pitaju". Levat unezvijereno replicira svakome ko nešto napiše, sav se uspuhao, gubi dah, znoji mu se lice, a evo jedva dočekao da spomene fašističku paratvorevinu HZHB u kontekstu Žepča.
Ovakvi klošari će vam otjerati i ovo malo normalnih ljudi što je ostalo na forumu.
Ovakvi klošari će vam otjerati i ovo malo normalnih ljudi što je ostalo na forumu.
- Login77777
#12482 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ja da sam na njegovom mjestu povukao bi se nakon onoga sinoc. @mo-town ga je isamarao samo tako. Ovak mu pokazao sta pise u Ustavu a on citira Schmidtove izjave za koje pojma nemamo jel ih novinar pravilno preveo.kanguru wrote: ↑04/01/2022 08:17 Moderatori, smirite malo ovog balavca "ako te pitaju". Levat unezvijereno replicira svakome ko nešto napiše, sav se uspuhao, gubi dah, znoji mu se lice, a evo jedva dočekao da spomene fašističku paratvorevinu HZHB u kontekstu Žepča.![]()
Povuce se sinoc nakon toga i evo jutros opet po svome.
-
Novak20
#12483 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Krši li pravila ovog foruma ???kanguru wrote: ↑04/01/2022 08:17 Moderatori, smirite malo ovog balavca "ako te pitaju". Levat unezvijereno replicira svakome ko nešto napiše, sav se uspuhao, gubi dah, znoji mu se lice, a evo jedva dočekao da spomene fašističku paratvorevinu HZHB u kontekstu Žepča.![]()
- duh_sa_sjekirom
#12484 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Članovi PBiH nemaju pravo veta po ETNIČKOJ već po ENTITETSKOJ liniji!
Naučiti prvo šta je entitet a šta nacija pa onda doći raspravljati!
- duh_sa_sjekirom
#12485 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ne može, tupadžijo!!ako te pitaju wrote: ↑04/01/2022 07:39
Ali je Ustavni sud pojasnio načelo konstitutivnosti naroda.
Točno je da članove predsjedništva biraju svi građani,ali isto tako je činjenica da npr.član predsjedništva iz reda hr.,može pokrenuti zaštitu vitalnog interesa samo pred domom naroda HR.
Daklr,taj član ima u rukama mehanizam zaštite SAMO HR.naroda.
VNI pokreću delegati u Domu naroda a ne članovi predsjedništva!!!
Ustavom Bosne i Hercegovine je definirano da član Predsjedništva odluku donesenu bez konsenzusa može proglastiti štetnom po entitet iz kojeg dolazi, ali to odluku dvotrećinskom većinom mora podržati entitetski parlament. Za pitanja vitalnog nacionalnog interesa koja pokrenu zastupnici ili delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH kao krajnja instanca nadležan je Ustavni sud Bosne i Hercegovine.
"Zaštita vitalnog interesa entiteta ostvaruje se putem odlučivanja kada je Ustav obavezao članove Predsjedništva da svoje odluke donose konsenzusom ali prema Ustavom utvrđenim pitanjima koja se odnose prvenstveno na, ja ću samo reći najbitnije, spoljnu politiku ove zemlje i međunarodne ugovore i njihovu ratifikaciju."
-
kanguru
#12486 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ah, dobro si me podsjetio. Sve što sam napisao, vrijedi i za tebe.Novak20 wrote: ↑04/01/2022 08:36Krši li pravila ovog foruma ???kanguru wrote: ↑04/01/2022 08:17 Moderatori, smirite malo ovog balavca "ako te pitaju". Levat unezvijereno replicira svakome ko nešto napiše, sav se uspuhao, gubi dah, znoji mu se lice, a evo jedva dočekao da spomene fašističku paratvorevinu HZHB u kontekstu Žepča.![]()
Zaboravljate da se ovaj portal nekad zvao sarajevox i da je ovo i dalje sarajevski portal. Ne moram da čitam bljuvotine negatora genocida, negatora bosanskog jezika, krivoustih štovatelja HZHB i poklonika velikosrpske politike koji su se ovdje nakotili u proteklih godinu dana. Idete svi na ignore, papci
Last edited by kanguru on 04/01/2022 08:58, edited 2 times in total.
-
Novak20
#12487 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ako je novinar NYT neupućen, onda mu je kompletan članak fula.mo-town wrote: ↑04/01/2022 01:00Neupuceni novinar.Novak20 wrote: ↑04/01/2022 00:10 Kako ba ovo ?
Članak u New York Timesu navodi da Srbe predstavlja Dodik, Bošnjake Džaferović, a Komšić je etnički Hrvat koji predstavlja........ ?????
Zar ne bi bilo u redu da i Hrvate netko predstavlja ?
Čisto radi ravnopravnosti sa Srbima i Bošnjacima.
https://www.nytimes.com/2022/01/02/worl ... putin.html
Evo tumacenja Ustavnog Suda BiH. On je jedini meritoran u ovom slucaju.
U odluci Ustavnog suda iz 2000. godine (III djelimična odluka u slučaju br. U5/98) stoji da članove Predsjedništva BiH ne biraju pripadnici samo jednog naroda, već svi građani u njihovoj izbornoj jedinici.
A evo i Ustav BiH clan 5, stav a. koji opisuje kako se to radi:
"Članovi Predsjedništva biraju se neposredno u svakom entitetu (tako da svaki glasač
glasa za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu), u skladu sa izbornim zakonom kojeg
donosi Parlamentarna skupština."
Mogao si i Kresica citirati. Blize ti je.
Mislim da je A. Higgins itekako upućen i da je ovo za članove Predsjedništva BiH napisao ljudski logično jer govori o predstavljanju, a ne o načinu biranja.
Last edited by Novak20 on 04/01/2022 08:54, edited 1 time in total.
-
Novak20
#12488 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
kanguru wrote: ↑04/01/2022 08:42Ah, dobro si me podsjetio. Sve što sam napisao, vrijedi i za tebe.
Zaboravljate da se ovaj portal nekad zvao sarajevox i da je ovo i dalje sarajevski portal. Ne moram da čitam bljuvotine negatora genocida, negatora bosanskog jezika, krivoustih štovatelja HZHB i poklonika velikosrpske politike koji su se ovdje nakotili u proteklih godinu dana. Idete svi na ignore, papci![]()
Sarajevski portal i samo su Sarajlije u pravu toliko da mogu vrijeđati ako se tuđe mišljenje ne poklapa sa njhovim.
- Login77777
#12489 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
@Kolinda, @Novak20, @@ako te pitaju znaci svjesno ste nam ovdje pogresno prenosili u vezi Vitalnog.duh_sa_sjekirom wrote: ↑04/01/2022 08:39Ne može, tupadžijo!!ako te pitaju wrote: ↑04/01/2022 07:39
Ali je Ustavni sud pojasnio načelo konstitutivnosti naroda.
Točno je da članove predsjedništva biraju svi građani,ali isto tako je činjenica da npr.član predsjedništva iz reda hr.,može pokrenuti zaštitu vitalnog interesa samo pred domom naroda HR.
Daklr,taj član ima u rukama mehanizam zaštite SAMO HR.naroda.
VNI pokreću delegati u Domu naroda a ne članovi predsjedništva!!!
Ustavom Bosne i Hercegovine je definirano da član Predsjedništva odluku donesenu bez konsenzusa može proglastiti štetnom po entitet iz kojeg dolazi, ali to odluku dvotrećinskom većinom mora podržati entitetski parlament. Za pitanja vitalnog nacionalnog interesa koja pokrenu zastupnici ili delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH kao krajnja instanca nadležan je Ustavni sud Bosne i Hercegovine."Zaštita vitalnog interesa entiteta ostvaruje se putem odlučivanja kada je Ustav obavezao članove Predsjedništva da svoje odluke donose konsenzusom ali prema Ustavom utvrđenim pitanjima koja se odnose prvenstveno na, ja ću samo reći najbitnije, spoljnu politiku ove zemlje i međunarodne ugovore i njihovu ratifikaciju."
Hvala @Duh sa sjekirom da je i ovo sad rjeseno i da nema vise izmisljanja.
- Login77777
#12490 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ovih dana mogli smo pročitati dvije stvari. Prva, kada gospodin Bariša Čolak tvrdi da izbor Željka Komšića nije legitiman niti ustavan, što je oboje netačno. A druga stvar je plaćeni oglas Hrvatskog narodnog sabora, objavljen u Avazu (možda još negdje, ali to nisam vidio), u kojem se govori o tome šta je navodno Ustavni sud BiH odlučio po zahtjevu Bože Ljubića. Osim što je i ovo većinom netačno, nekako je vađenje pojedinih rečenica iz obrazloženja odluke Ustavnog suda BiH, koje eventualno nekome politički odgovaraju, zapravo potpadaju u klasike političke manipulacije.
Svoje tvrdnje gospodin Bariša Čolak, temelji na dijelu obrazloženja Ustavnog suda BiH, u kojem se govori o tome da »legitimno političko predstavljanje« (da bi ugođaj bio potpun, fali tamo riječ »naroda«) što bi navodno trebalo da znači da je time stvorena neka obaveza koja se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, jer Ustavni sud BiH govori o svim administrativnim nivoima (nekako mi fali osnovno znanje Ustavnog suda BiH o tome šta stvarno znači legitimno političko predstavljanje, kako ono nastaje i ko ga konzumira).
Džaba sva priča, jer ovo oko legitimnog politčkog predstavljanja nije tačno, niti to znači ono što Ustavni sud BiH laički konstatira. Prvo, ćemo malo o Ustavu BiH. Da, piše u članu V/2d da pojedini član Predsjedništva BiH može neku od odluka smatrati povredom vitalnog interesa entiteta (ne naroda, kako bi neko volio da piše, a ne piše), pa onda shodno proceduri taj svoj stav prosljeđuje opet nadležnim entitetskim organima. Šta to znači? Pa ono što piše u Ustavu BiH, da se biraju dva člana Predsjedništva BiH sa teritorije Federacije BiH, Bošnjak i Hrvat, te jedan sa teritorije Republike Srpske, Srbin. Koga oni predstavljaju? Jako je jednostavan odgovor. Bošnjak i Hrvat predstavljaju bh. entitet Federaciju BiH, dok Srbin predstavlja bh. entitet Republiku Srpsku. Još je jednostavnije reći da predstavljaju izborne jedinica odakle su birani. To jasno govori da je Željko Komšić izabran u Predsjedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH i u skladu sa Izbornim zakonom BiH i da on predstavlja bh. entitet Federaciju BiH. Ne može jednostavnije.
Plaćeni oglas HNS-a
Vidite ovako. Ne osporavam, niti mogu osporavati svačije pravo na mišljenje, iako pojedini osporavaju moje pravo na mišljenje, ali u ovome plaćenom oglasu HNS-a ima dio neistina. Dakle, prvi dio gdje se citira odluka o meritumu Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića je svakako tačan, ali drugi dio gdje se iz obrazloženja uzimaju dijelovi da bi se dokazale neke političke aspiracije jednostavno ne stoji.
Prvo, nije »princip konstitutivnosti – natkrovljujući princip« jer tako ne piše u Ustavu BiH, kojeg Ustavni sud BiH ne može mijenjati, jer mu to nije, niti će ikada biti nadležnost.
Drugo, pozivanje na nešto što ne piše u Ustavu BiH, a što je Ustavni sud BiH iskazao kao svoj stav da bi potkrijepio donošenje svoje odluke, jednostavno nema pravnu snagu, niti postoji obaveza zakonodavca da tako postupa, osim u dijelu obavezujuće odluke o dopustivosti i meritumu. Da bih tako nešto, dodatno pokazao, evo i ja ću naći dio obrazloženja u kojem Venecijanska komisija, koji meni prija i kaže sljedeće:
Venecijanska komisija na kraju zaključuje da se „čini da je sistem prema Ustavu Federacije u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim standardima u oblasti izbora, a budući da Izborni zakon namjerava da provede u djelo relevantne odredbe Ustava Federacije, također se čini da je sistem u skladu i sa ovim standardima“. Prema mišljenju Venecijanske komisije, čini se da Izborni zakon samo „uveličava“ odstupanja od onoga što je „proporcionalnost“ koju naređuje Ustav Federacije u raspodjeli mjesta u Domu naroda, međutim, može se predvidjeti rješenje kojim bi se odredba Izbornog zakona („Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“) tumačila onako kako je formulirana u Ustavu Federacije („ U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“).
To onda vrlo jednostavno znači da je Venecijanska komisija, vrhovni europski pravni autoritet, rekla da je sadašnji sistem (prije donošenja odluke Božo Ljubić), u skladu sa europskim i drugim standardima u oblasti izbora i Ustavni sud BiH poništi upravo ta dva člana Izbornog zakona BiH!!???, koje je Venecijanska komisija ocijenila tako kako jeste – u skladu sa europskim i drugim standardima u oblasti izbora. Simpatično, zar ne?
Odnosno, ako može svako uzimati dijelove obrazloženja da bi nešto pokazao, onda ja moram pitati CIK, kakav vi to akt mislite donijeti, koji bi bio u suprotnosti sa onim što kaže Venecijanska komisija, ali i OHR.
Da još jednom kažemo i ovo. OHR je konačni tumač civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma, u što spada i Ustav BiH, dok je Ustavni sud BiH zaštitnik, a nikako tumač Ustava BiH. Barem tako piše u poglavlju VI Ustava BiH koji govori o nadležnostima Ustavnog suda BiH. Ako neko prekrši odredbe Dejtona, onda više nema dileme – mora se uključiti visoki predstavnik, inače Dejtonski sporazum više ne postoji. A ako više ne postoji, onda se stanje vraća u skladu sa ovim ustavnim zakonom, donesenim od strane zemlje koje je 1995. godine bila međunarodno priznata, sa svojim suverenitetom i teritorijalnim integritetom.
Svoje tvrdnje gospodin Bariša Čolak, temelji na dijelu obrazloženja Ustavnog suda BiH, u kojem se govori o tome da »legitimno političko predstavljanje« (da bi ugođaj bio potpun, fali tamo riječ »naroda«) što bi navodno trebalo da znači da je time stvorena neka obaveza koja se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, jer Ustavni sud BiH govori o svim administrativnim nivoima (nekako mi fali osnovno znanje Ustavnog suda BiH o tome šta stvarno znači legitimno političko predstavljanje, kako ono nastaje i ko ga konzumira).
Džaba sva priča, jer ovo oko legitimnog politčkog predstavljanja nije tačno, niti to znači ono što Ustavni sud BiH laički konstatira. Prvo, ćemo malo o Ustavu BiH. Da, piše u članu V/2d da pojedini član Predsjedništva BiH može neku od odluka smatrati povredom vitalnog interesa entiteta (ne naroda, kako bi neko volio da piše, a ne piše), pa onda shodno proceduri taj svoj stav prosljeđuje opet nadležnim entitetskim organima. Šta to znači? Pa ono što piše u Ustavu BiH, da se biraju dva člana Predsjedništva BiH sa teritorije Federacije BiH, Bošnjak i Hrvat, te jedan sa teritorije Republike Srpske, Srbin. Koga oni predstavljaju? Jako je jednostavan odgovor. Bošnjak i Hrvat predstavljaju bh. entitet Federaciju BiH, dok Srbin predstavlja bh. entitet Republiku Srpsku. Još je jednostavnije reći da predstavljaju izborne jedinica odakle su birani. To jasno govori da je Željko Komšić izabran u Predsjedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH i u skladu sa Izbornim zakonom BiH i da on predstavlja bh. entitet Federaciju BiH. Ne može jednostavnije.
Plaćeni oglas HNS-a
Vidite ovako. Ne osporavam, niti mogu osporavati svačije pravo na mišljenje, iako pojedini osporavaju moje pravo na mišljenje, ali u ovome plaćenom oglasu HNS-a ima dio neistina. Dakle, prvi dio gdje se citira odluka o meritumu Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića je svakako tačan, ali drugi dio gdje se iz obrazloženja uzimaju dijelovi da bi se dokazale neke političke aspiracije jednostavno ne stoji.
Prvo, nije »princip konstitutivnosti – natkrovljujući princip« jer tako ne piše u Ustavu BiH, kojeg Ustavni sud BiH ne može mijenjati, jer mu to nije, niti će ikada biti nadležnost.
Drugo, pozivanje na nešto što ne piše u Ustavu BiH, a što je Ustavni sud BiH iskazao kao svoj stav da bi potkrijepio donošenje svoje odluke, jednostavno nema pravnu snagu, niti postoji obaveza zakonodavca da tako postupa, osim u dijelu obavezujuće odluke o dopustivosti i meritumu. Da bih tako nešto, dodatno pokazao, evo i ja ću naći dio obrazloženja u kojem Venecijanska komisija, koji meni prija i kaže sljedeće:
Venecijanska komisija na kraju zaključuje da se „čini da je sistem prema Ustavu Federacije u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim standardima u oblasti izbora, a budući da Izborni zakon namjerava da provede u djelo relevantne odredbe Ustava Federacije, također se čini da je sistem u skladu i sa ovim standardima“. Prema mišljenju Venecijanske komisije, čini se da Izborni zakon samo „uveličava“ odstupanja od onoga što je „proporcionalnost“ koju naređuje Ustav Federacije u raspodjeli mjesta u Domu naroda, međutim, može se predvidjeti rješenje kojim bi se odredba Izbornog zakona („Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“) tumačila onako kako je formulirana u Ustavu Federacije („ U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“).
To onda vrlo jednostavno znači da je Venecijanska komisija, vrhovni europski pravni autoritet, rekla da je sadašnji sistem (prije donošenja odluke Božo Ljubić), u skladu sa europskim i drugim standardima u oblasti izbora i Ustavni sud BiH poništi upravo ta dva člana Izbornog zakona BiH!!???, koje je Venecijanska komisija ocijenila tako kako jeste – u skladu sa europskim i drugim standardima u oblasti izbora. Simpatično, zar ne?
Odnosno, ako može svako uzimati dijelove obrazloženja da bi nešto pokazao, onda ja moram pitati CIK, kakav vi to akt mislite donijeti, koji bi bio u suprotnosti sa onim što kaže Venecijanska komisija, ali i OHR.
Da još jednom kažemo i ovo. OHR je konačni tumač civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma, u što spada i Ustav BiH, dok je Ustavni sud BiH zaštitnik, a nikako tumač Ustava BiH. Barem tako piše u poglavlju VI Ustava BiH koji govori o nadležnostima Ustavnog suda BiH. Ako neko prekrši odredbe Dejtona, onda više nema dileme – mora se uključiti visoki predstavnik, inače Dejtonski sporazum više ne postoji. A ako više ne postoji, onda se stanje vraća u skladu sa ovim ustavnim zakonom, donesenim od strane zemlje koje je 1995. godine bila međunarodno priznata, sa svojim suverenitetom i teritorijalnim integritetom.
- Ricken
#12491 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Svaka čast.Login77777 wrote: ↑04/01/2022 09:15 Ovih dana mogli smo pročitati dvije stvari. Prva, kada gospodin Bariša Čolak tvrdi da izbor Željka Komšića nije legitiman niti ustavan, što je oboje netačno. A druga stvar je plaćeni oglas Hrvatskog narodnog sabora, objavljen u Avazu (možda još negdje, ali to nisam vidio), u kojem se govori o tome šta je navodno Ustavni sud BiH odlučio po zahtjevu Bože Ljubića. Osim što je i ovo većinom netačno, nekako je vađenje pojedinih rečenica iz obrazloženja odluke Ustavnog suda BiH, koje eventualno nekome politički odgovaraju, zapravo potpadaju u klasike političke manipulacije.
Plaćeni oglas HNS-a
- ako te pitaju
#12492 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
@Kolinda, @Novak20, @@ako te pitaju znaci svjesno ste nam ovdje pogresno prenosili u vezi Vitalnog.![]()
Opet izvrtanje.......i dovođenje u zabludu :
3. U 72-satnom roku od završetka sjednice na kojoj je usvojena odluka iz prethodnog stava, član Predsjedništva koji nije saglasan može je proglasiti destruktivnom za vitalni entitetski interes, odnosno za teritoriju s koje je izabran. Proglašenje se u pisanoj formi dostavlja generalnom sekretaru, koji ga odmah distribuira ostalim članovima Predsjedništva i upućuje ga u ovlašteni entitetski organ. Ovlašteni organi za to su:
a) Narodna skupština Republike Srpske, ako je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske donio proglašenje;
b) Bošnjački klub Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, ako je bošnjački član Predsjedništva donio proglašenje;
c) Hrvatski klub Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, ukoliko je hrvatski član Predsjedništva donio proglašenje.
- Ricken
#12493 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ovo stvarno prelazi granice dobrog ukusa. Šteta, jer ispada da nisi dorastao nekim forumašima ovde.ako te pitaju wrote: ↑04/01/2022 09:23@Kolinda, @Novak20, @@ako te pitaju znaci svjesno ste nam ovdje pogresno prenosili u vezi Vitalnog.![]()
Opet izvrtanje.......i dovođenje u zabludu :
3. U 72-satnom roku od završetka sjednice na kojoj je usvojena odluka iz prethodnog stava, član Predsjedništva koji nije saglasan može je proglasiti destruktivnom za vitalni entitetski interes, odnosno za teritoriju s koje je izabran. Proglašenje se u pisanoj formi dostavlja generalnom sekretaru, koji ga odmah distribuira ostalim članovima Predsjedništva i upućuje ga u ovlašteni entitetski organ. Ovlašteni organi za to su:
a) Narodna skupština Republike Srpske, ako je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske donio proglašenje;
b) Bošnjački klub Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, ako je bošnjački član Predsjedništva donio proglašenje;
c) Hrvatski klub Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, ukoliko je hrvatski član Predsjedništva donio proglašenje.
Last edited by Ricken on 04/01/2022 09:27, edited 1 time in total.
- Login77777
#12494 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
hrvatski clan i bosnjacki clan Predsjednistva ne postoji. Tako da.
@duh_sa_sjekirom je gore sve fino postavio.
@duh_sa_sjekirom je gore sve fino postavio.
- ako te pitaju
#12495 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
on tumačio?Login77777 wrote: ↑04/01/2022 09:26 hrvatski clan i bosnjacki clan Predsjednistva ne postoji. Tako da.
@duh_sa_sjekirom je gore sve fino postavio.![]()
Pa ja sam mu citirao Poslovnik o radu predsjedništv.
Kao što vidiš, predjsendik proglašava destruktivnom, i šalje je ovlaštenom entitetskom organu.
Član iz reda HR naroda, može to podnijeti samo Domu naroda H....
dakle...citirano
- Login77777
#12496 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
ako te pitaju wrote: ↑04/01/2022 09:29on tumačio?Login77777 wrote: ↑04/01/2022 09:26 hrvatski clan i bosnjacki clan Predsjednistva ne postoji. Tako da.
@duh_sa_sjekirom je gore sve fino postavio.![]()
Kao što vidiš, predjsendik proglašava destruktivnom, i šalje je ovlaštenom entitetskom organu.
dakle...citirano
Sve fino pise.Ustavom Bosne i Hercegovine je definirano da član Predsjedništva odluku donesenu bez konsenzusa može proglastiti štetnom po entitet iz kojeg dolazi, ali to odluku dvotrećinskom većinom mora podržati entitetski parlament. Za pitanja vitalnog nacionalnog interesa koja pokrenu zastupnici ili delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH kao krajnja instanca nadležan je Ustavni sud Bosne i Hercegovine.
Po entitet a ne narod.
- ako te pitaju
#12497 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Točno, ali je Ustavni sud naveo, tamo gdje se traži da mora biti Hrvat, na tom mjestu, mora imati legitimitet tog naroda,Login77777 wrote: ↑04/01/2022 09:31ako te pitaju wrote: ↑04/01/2022 09:29
on tumačio?
dakle...citiranoSve fino pise.Ustavom Bosne i Hercegovine je definirano da član Predsjedništva odluku donesenu bez konsenzusa može proglastiti štetnom po entitet iz kojeg dolazi, ali to odluku dvotrećinskom većinom mora podržati entitetski parlament. Za pitanja vitalnog nacionalnog interesa koja pokrenu zastupnici ili delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH kao krajnja instanca nadležan je Ustavni sud Bosne i Hercegovine.
Po entitet a ne narod.
Federacija jeste savez dva teritorija, većinskog Hrvatskog i Bošnjačkog
-
kanguru
#12498 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Sad meni iskače ovaj levat a ja stavio na ignoreLogin77777 wrote: ↑04/01/2022 09:31ako te pitaju wrote: ↑04/01/2022 09:29
on tumačio?
dakle...citiranoSve fino pise.Ustavom Bosne i Hercegovine je definirano da član Predsjedništva odluku donesenu bez konsenzusa može proglastiti štetnom po entitet iz kojeg dolazi, ali to odluku dvotrećinskom većinom mora podržati entitetski parlament. Za pitanja vitalnog nacionalnog interesa koja pokrenu zastupnici ili delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH kao krajnja instanca nadležan je Ustavni sud Bosne i Hercegovine.
Po entitet a ne narod.
- Login77777
#12499 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
OHR je jedini tumac Ustava.ako te pitaju wrote: ↑04/01/2022 09:35Točno, ali je Ustavni sud naveo, tamo gdje se traži da mora biti Hrvat, na tom mjestu, mora imati legitimitet tog naroda,
Federacija jeste savez dva teritorija, većinskog Hrvatskog i Bošnjačkog
Nego de mi reci kad clan Predsjednistva iz reda Srba se poziva na Vitalni, gdje to radi?
- Login77777