iPhone - All about
Moderator: Benq
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#27076 Re: iPhone - All about
P.S. Imam USB power delivery tester (instrument koji mjeri napon/struju za USB-C PD) i ovim mogu reci da i kineski i originalni Apple punjac pune isto "brzo" i "kvalitetno" ukoliko imaju iste performanse...recimo iPhone 13Pro Max moze maksimalno "povuci" 15V 1.5A i to je to (oko 30W). Ako ga prikljucis na punjac koji moze dati i vise napona/ampera 20V on ce i dalje samo puniti na 15V. Ako ga prikljucis na "slabiji" PD punjac (recimo, maksimalno 12V), on ce puniti sa koliko je maksimalno tom punjacu (12V) itd.
Tako da nema frke oko punjaca, ako je punjac USB-C PD, telefon ce se sam "dogovoriti" za struju/napon. Ako je obicni USB-C onda puni sa samo 5V i maksimalno 1.5A.
Tako da nema frke oko punjaca, ako je punjac USB-C PD, telefon ce se sam "dogovoriti" za struju/napon. Ako je obicni USB-C onda puni sa samo 5V i maksimalno 1.5A.
-
isx
#27077 Re: iPhone - All about
Kakvu neistinu sam rekao?sasajev wrote: ↑31/12/2021 16:57Sad te tek ne kontam... Pa sto se uopste upustas u pricu o necemu sto nema nikakve veze s tobom?
Nisi ti frajeru etalon za nesto i za nekoga, i sta tebe uopste briga ko, sta i kako radi sa svojim parama i svojim zivotom.
Ovde rasprava treba biti konstruktivna (pomoci nekome oko konkretnog problema, dati konkretnu tacnu informaciju (ne lazi, ne poluistine), a ne lijeciti svoje frustracije, neke komplekse i slicno
Telefon košta 2.500,00 KM ako te zaveže 24 mjeseca?
Izvini, svi mi imamo pravo na diskusiju. Ako neko ne misli kao ti, to ti ne daje za pravo vrijeđanje.
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#27078 Re: iPhone - All about
Ne znam koliko je 2500KM u Eurima ali ovde u Svedskoj najjeftiniji iPhone 13 Pro Max sa 128GB memorije kosta tacno 1312 EUR i to je bez ikakve predplate/vezanja. Mozes ga onda koristiti sa bilo kojom pretplatom (sto je meni OK, posao mi placa pretplatu).
-
isx
#27079 Re: iPhone - All about
1.300,00 EUR je cca 2.500,00 KM.
-
sasajev
#27080 Re: iPhone - All about
Burazeru, niko nikoga ne veze.isx wrote: ↑31/12/2021 17:07Kakvu neistinu sam rekao?sasajev wrote: ↑31/12/2021 16:57
Sad te tek ne kontam... Pa sto se uopste upustas u pricu o necemu sto nema nikakve veze s tobom?
Nisi ti frajeru etalon za nesto i za nekoga, i sta tebe uopste briga ko, sta i kako radi sa svojim parama i svojim zivotom.
Ovde rasprava treba biti konstruktivna (pomoci nekome oko konkretnog problema, dati konkretnu tacnu informaciju (ne lazi, ne poluistine), a ne lijeciti svoje frustracije, neke komplekse i slicno
Telefon košta 2.500,00 KM ako te zaveže 24 mjeseca?
Izvini, svi mi imamo pravo na diskusiju. Ako neko ne misli kao ti, to ti ne daje za pravo vrijeđanje.
Ja sam na pretplati vec 15 godina, ja ne mogu zamisliti da koristim dopunu.
A telefon kosta i jeftinije, u zavisnosti od pretplate koju placas.
I ne, nisam te vrijedjao, ni tebe niti ikoga. Napisao sam generalno sta ovaj forum treba da predstavlja a sta ne.
-
probook
#27081 Re: iPhone - All about
Ko uzima pretplatu zbog telefona taj je lud.
Ko ima pretplatu godinama onda uzima telefon naravno i glupo mu je racunati “platio si pretplatu 24 mjeseca”, kad je vec placa svakako. Ja sam na pretplati od 2011. godine i kad cujem da neko kaze “a koliko platis pretplate za te dvije godine” u top bih ga stavio
Ko ima pretplatu godinama onda uzima telefon naravno i glupo mu je racunati “platio si pretplatu 24 mjeseca”, kad je vec placa svakako. Ja sam na pretplati od 2011. godine i kad cujem da neko kaze “a koliko platis pretplate za te dvije godine” u top bih ga stavio
-
vojopd
#27082 Re: iPhone - All about
Ma trebamo mi svi preci na dopunu i uzimati u radnjama. Ajde bolan sta mi znamo, budale smo. 
-
zippoo87
#27083 Re: iPhone - All about
Sve je to stvar licnih preferenci.
Evo ja sam desetljece na pretplati a samo sam jednom uzeo telefon u BHTelekomu na 12 rata i nikad vise.
Ja recimo ne volim to obavezno vezivanje nigdje a i nemam potrebu da placam na rate,sto hocu,kupim odmah ,platim i zavrsena prica ali eto,svako ima neku svoju racunicu.
Ono sto meni recimo smeta kod uredjaja kod BHTelekoma,to je da imaju ubjedljivo najvisu cijenu uredjaja...ako uporedimo isti artikal,kupljen kod sluzbenog distributera i sa pravom dvogodisnjom garancijom...u BHTelekomu je isti telefon uvijek skuplji...nekada malo a nekada malo vise.
Ali obzirom da daju na otplatu,imaju ogroman broj korisnika i haman pa svako ko ima neki ugovor u BHTeu,uzima nesto na rate.
Evo ja sam desetljece na pretplati a samo sam jednom uzeo telefon u BHTelekomu na 12 rata i nikad vise.
Ja recimo ne volim to obavezno vezivanje nigdje a i nemam potrebu da placam na rate,sto hocu,kupim odmah ,platim i zavrsena prica ali eto,svako ima neku svoju racunicu.
Ono sto meni recimo smeta kod uredjaja kod BHTelekoma,to je da imaju ubjedljivo najvisu cijenu uredjaja...ako uporedimo isti artikal,kupljen kod sluzbenog distributera i sa pravom dvogodisnjom garancijom...u BHTelekomu je isti telefon uvijek skuplji...nekada malo a nekada malo vise.
Ali obzirom da daju na otplatu,imaju ogroman broj korisnika i haman pa svako ko ima neki ugovor u BHTeu,uzima nesto na rate.
-
Saka
#27084 Re: iPhone - All about
I ja sam svakako na pretplati, ali neću da mi nameće pretplatu od 50KM kad mi je ona od 25KM sasvim dovoljna (24GB mjesečno). A uz to cijena uređaja ista ili skuplja nego u piljari plus načekaš se dok dobiješ uređaj, a boju koju hoćeš možeš zaboraviti, već moraš uzeti šta oni imaju. Plus treba ti štela da dobiješ telefon koji plaćaš 3 milje.
I nije tačno da ne treba računati pretplatu, naravno da treba jer ti nameće najjače pakete od kojih nećeš iskoristiti ni 30% u većini slučajeva. Zato što te vežu, cijenu uređaja bi trebali subvencionirati, a oni to ne rade već prodaju čak i skuplje jer kod nas nema prave konkurencije ni u čemu. Jedino eto neka prednost je ekstra godina garancije i plaćanje na rate.
Kako god okreneš najbolje je keširati u piljari ili, kao što ja radim, zamijeniti prošlogodišnji uređaj i doplatiti. Ili još bolje prodati stari dok je još tražen pa komplet keširati. I onda dobijaš telefon odmah, biraš model i boju a imaš oficijelnu garanciju godinu dana što je sasvim dovoljno.
I nije tačno da ne treba računati pretplatu, naravno da treba jer ti nameće najjače pakete od kojih nećeš iskoristiti ni 30% u većini slučajeva. Zato što te vežu, cijenu uređaja bi trebali subvencionirati, a oni to ne rade već prodaju čak i skuplje jer kod nas nema prave konkurencije ni u čemu. Jedino eto neka prednost je ekstra godina garancije i plaćanje na rate.
Kako god okreneš najbolje je keširati u piljari ili, kao što ja radim, zamijeniti prošlogodišnji uređaj i doplatiti. Ili još bolje prodati stari dok je još tražen pa komplet keširati. I onda dobijaš telefon odmah, biraš model i boju a imaš oficijelnu garanciju godinu dana što je sasvim dovoljno.
-
isx
#27085 Re: iPhone - All about
Ovi što kupuju u telekomu, jedno hipotetsko pitanje, situacija u kojoj sam se našao dva puta, šta kad kupiš telefon na 24 mjeseca, razbiješ ga, izgubiš, mazne ti ga neko, rashoduješ na neki drugi način u prva dva tri mjeseca, šta sa otpaćivanjem? Može li jednokratno ili moraš guliti rate još dvije godine za telefon kojeg nemaš?
-
vojopd
#27086 Re: iPhone - All about
Kakve veze telekom ima sa tim sunce ti poljubim?! To sto daju mogucnost da placas na 24 rate, a ne da odmah iskesiras punu cijenu, nema veze sa tim sta se desi sa telefonom. Je l Telekom kriv sto si ti razbio ili ti ga neko ukrao? Je l to radnje obicne pokrivaju kad platis punu cijenu? A sunce ti daj uvedite block/mute opciju kao na drugim forumima, hvala!
-
isx
#27087 Re: iPhone - All about
Pitam samo. Nemoj da ti tlak skače bezveze. Nisam pitao da li ga telekom halali ili ne, već možeš li ga platiti jednokratno ili ne. Ako hoćeš odgovori, ako nećeš ignoriši post.vojopd wrote: ↑01/01/2022 23:28 Kakve veze telekom ima sa tim sunce ti poljubim?! To sto daju mogucnost da placas na 24 rate, a ne da odmah iskesiras punu cijenu, nema veze sa tim sta se desi sa telefonom. Je l Telekom kriv sto si ti razbio ili ti ga neko ukrao? Je l to radnje obicne pokrivaju kad platis punu cijenu? A sunce ti daj uvedite block/mute opciju kao na drugim forumima, hvala!
-
vojopd
#27088 Re: iPhone - All about
Jednokratno, 6 12 24 mjeseca u mtelu.
-
sasajev
#27089 Re: iPhone - All about
Kad je covjek u pravu, u pravu jeisx wrote: ↑01/01/2022 23:12 Ovi što kupuju u telekomu, jedno hipotetsko pitanje, situacija u kojoj sam se našao dva puta, šta kad kupiš telefon na 24 mjeseca, razbiješ ga, izgubiš, mazne ti ga neko, rashoduješ na neki drugi način u prva dva tri mjeseca, šta sa otpaćivanjem? Može li jednokratno ili moraš guliti rate još dvije godine za telefon kojeg nemaš?
Tu postoji problem kod BH telekoma. Ako zelis da u bilo kom trenutku otplatis uredjaj u cjelosti, nakon sto si ga kupio na rate, ne mozes. Mozes ti uplatiti citav iznos ali ga oni i dalje obrocno odbijaju, odnosno skidaju koliko im treba za ratu.
Znaci fakticki, samo budes u pretplati za taj iznos a rate se uredno prikazuju na racunu za uslugu koju koristis. Znaci nista nisi dobio sto si dao sav iznos, sem sto su ti oni "zarobili" pare.
-
senturk
#27090 Re: iPhone - All about
Ja koliko znam,,zadnjih 6 mjeseci možeš uplatiti bez da plaćaš "penale",,tj da ti ne uracunaju telefon bez popusta,,jedino ako se nešto nije promijenilo u medju vremenuisx wrote: ↑01/01/2022 23:12 Ovi što kupuju u telekomu, jedno hipotetsko pitanje, situacija u kojoj sam se našao dva puta, šta kad kupiš telefon na 24 mjeseca, razbiješ ga, izgubiš, mazne ti ga neko, rashoduješ na neki drugi način u prva dva tri mjeseca, šta sa otpaćivanjem? Može li jednokratno ili moraš guliti rate još dvije godine za telefon kojeg nemaš?
-
isx
#27091 Re: iPhone - All about
Bilo bi korektno da u tom slučaju da ti daju otplatu telefona jednokratno (po cijeni bez popusta) minus ono što si platio.
-
sasajev
#27092 Re: iPhone - All about
Zasto bez popusta? Svakako ti ostaje vazeci ugovor za uslugu koji si potpisao na 12/24 mjeseca?
Na osnovu toga si i dobio taj popust.
Ako ga odmah mozes platiti jednokratno po cijeni sa popustom pri potpisivanju ugovora, zasto nije moguca prijevremena otplata ako ugovor ostaje vazeci?
To je ono sto meni nema logike nikako.
Offtopic totalno.
Ali mozda i nije jer pricao o Iphone-u kupljenim na rate u telekomu
-
Tabijat
#27095 Re: iPhone - All about
Na iPadu mi je regija podešena United States. Ali nemam dostupnu aplikaciju Disney+ ni Hulu.
Ne moze nikako ili…?
Ne moze nikako ili…?
-
ug_lee
-
ljudmila
#27097 Re: iPhone - All about
Može li se podesiti da ne opominje druge da ih prati air Tag dok voze mi auto
-
emko1234
#27098 Re: iPhone - All about
Evo ovako, malo informacija za ljude koji očigledno nemaju informacije a prave se pametni. Apple u Bosni nema direktnog distributera. Dok BH Telecomu Domod prodaje Samsunug ( SDA ruta ), KimTec i ComTrade dio ostalog asortimana, Telecom Apple dobavlja direktno.
Ruta ide preko Slovenije. Razlog te cijele priče i zapetljanosti je druga tema. Asibis ima nešto, Mekline ima nešto i AppStore ima nešto. Ostalo su piljari. Kod Apple je dobro što svaki uređaj ima internacinalnu garanciju od godinu dana. Tako da ako neko hoće uzet telefon za keš, a pritom voli da podrzi sivu ekonomiju onda mu je pravac kretanja Fontele, Univerzalno, Pacomoby i slični. Uvezu telefon na divljaka. Ne plate državi marke i u startu su jefitniji od 7-12% što na 2.500KM nije malo love. Downside te price je garancija, kod operatera dobijes gratis godinu dana.
Eh sad, ja kad sam uzimao zadnji telefon ( 12pro max), uzeo sam ga na paket koji imam kod Telecoma i dobio sam ga znatno jeftinije (firma, top tim, više uređaja i slično), to većina ljudi nema pa o toj opciji nećemo ni pričati ali djevojka mi je kupila obični 12pro (isto telecom). Kad smo upredili cijene (telecom, mekline, asbis, univerzalno, fonotele), telecom je bio jeftiniji od ovih većih distributera ( mekline, app store) ali je bio skuplji od piljara (300KM u prosjeku).
Onda smo skontali da godina dodatne garancije u telecomu vise vrijedi od 300KM ustede na kupovinu u Univerzalnom.
EDIT: njena pretplata je Extra M (33KM).
Po meni lično, telecom je kod kupovine skupljih uređaja puno bolja opcija. I oni su ko piljari (ove godine su probali prokrijumčariti 30 telefona na aerodromu u Sarajevu, toliko o ozbiljnosti ) ali opet plate nešto državi. Univerzalno i ostali prevaranti su po meni za kupovinu uređaja do 300-400KM max. To su telefoni koji i nisu napravljeni da traju duze od 2 godine.
Što se tiče liste čekanja, obzirom na situaciju s Kinom i čipovima, dat ću vam informaciju iz prve ruke. Sve od tehnika što ste planirali uzimati, pa tako i telefone, kupujte odmah. Cijene će ići gore. Neće doći dovoljno uređaja do nas. Liste čekanja će biti sve duže. Transport ih ubi, cijenom pogotovo.
Sve će poskupiti ali doslovno. TV koji danas možeš uzeti za 800KM za 2-3 mjeseca će biti preko 1000KM.
Opskrba je jako loša, naše tržište nije bitno. Velika većina telefona se preusmjerava na EU, a nama što ostane.
Ruta ide preko Slovenije. Razlog te cijele priče i zapetljanosti je druga tema. Asibis ima nešto, Mekline ima nešto i AppStore ima nešto. Ostalo su piljari. Kod Apple je dobro što svaki uređaj ima internacinalnu garanciju od godinu dana. Tako da ako neko hoće uzet telefon za keš, a pritom voli da podrzi sivu ekonomiju onda mu je pravac kretanja Fontele, Univerzalno, Pacomoby i slični. Uvezu telefon na divljaka. Ne plate državi marke i u startu su jefitniji od 7-12% što na 2.500KM nije malo love. Downside te price je garancija, kod operatera dobijes gratis godinu dana.
Eh sad, ja kad sam uzimao zadnji telefon ( 12pro max), uzeo sam ga na paket koji imam kod Telecoma i dobio sam ga znatno jeftinije (firma, top tim, više uređaja i slično), to većina ljudi nema pa o toj opciji nećemo ni pričati ali djevojka mi je kupila obični 12pro (isto telecom). Kad smo upredili cijene (telecom, mekline, asbis, univerzalno, fonotele), telecom je bio jeftiniji od ovih većih distributera ( mekline, app store) ali je bio skuplji od piljara (300KM u prosjeku).
Onda smo skontali da godina dodatne garancije u telecomu vise vrijedi od 300KM ustede na kupovinu u Univerzalnom.
EDIT: njena pretplata je Extra M (33KM).
Po meni lično, telecom je kod kupovine skupljih uređaja puno bolja opcija. I oni su ko piljari (ove godine su probali prokrijumčariti 30 telefona na aerodromu u Sarajevu, toliko o ozbiljnosti ) ali opet plate nešto državi. Univerzalno i ostali prevaranti su po meni za kupovinu uređaja do 300-400KM max. To su telefoni koji i nisu napravljeni da traju duze od 2 godine.
Što se tiče liste čekanja, obzirom na situaciju s Kinom i čipovima, dat ću vam informaciju iz prve ruke. Sve od tehnika što ste planirali uzimati, pa tako i telefone, kupujte odmah. Cijene će ići gore. Neće doći dovoljno uređaja do nas. Liste čekanja će biti sve duže. Transport ih ubi, cijenom pogotovo.
Sve će poskupiti ali doslovno. TV koji danas možeš uzeti za 800KM za 2-3 mjeseca će biti preko 1000KM.
Opskrba je jako loša, naše tržište nije bitno. Velika većina telefona se preusmjerava na EU, a nama što ostane.
- basicm
#27099 Re: iPhone - All about
12 pro ili 13 pro? Da li je razlika u cijeni opravdana?
-
Son1
#27100 Re: iPhone - All about
12 Pro Max 256GB trenutno 3K KM u Telecomu, nemamo sta dalje pricat