Danasnji "feminizam"
-
Niemand
#19351 Re: Danasnji "feminizam"
Glupo pitanje
jel vi uopste citate ista o feminizmu? 
- Nowicki
-
Hakiz
#19353 Re: Danasnji "feminizam"
Zar to što su žene nije dovoljno da razumiju feminizam bez potrebe da o njemu čitaju?
- ¤ jelena ¤
#19354 Re: Danasnji "feminizam"
Oooo, napokon nešto sa čim se mogu složiti. .
Glupo pitanje, naravno. Ček sad da smislim i dovoljno glup odgovor na isto...
Ne, ne čitamo ništa.
Glupo pitanje, naravno. Ček sad da smislim i dovoljno glup odgovor na isto...
Ne, ne čitamo ništa.
-
Niemand
#19356 Re: Danasnji "feminizam"
Pa dobro, zene se mozda trebaju osnaziti i za citanje. @jelena, procitaj taj gore clanak od asje bakic, zanimljivo je. Ako slucajno ne znas ko je ona:
Spisateljica Asja Bakić iz Tuzle, koja živi i radi u Zagrebu, autorica je predgovora za knjigu #ŽeneBiH. Asja je diplomirala bosanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Autorica je zbirke pjesama Može i kaktus, samo neka bode (Aora, 2009.) te zbirke kratkih priča Mars (Sandorf, 2015.). Piše blog U carstvu melanholije. Jedna je od pokretačica i urednica portala Muf (2014. – 2018.). Proglašena je jednim od deset novih književnih glasova Europe za 2017. godinu. Mars početkom iduće godine izlazi u engleskom prijevodu kod nakladničke kuće Feminist Press iz New Yorka. Radi na novoj knjizi priča Sladostrašće. Trenutno piše za hrvatski tjednik Express. U nastavku pročitajte kratki razgovor sa Asjom.
https://zenebih.ba/asja-bakic-biografij ... iografija/
- dale cooper
#19357 Re: Danasnji "feminizam"
Pa dijeli, nije to upitno, samo čitajući nju nekada imam osjećaj da ne samo da nije ljubitelj feminizma i feminista negoNowicki wrote: ↑30/12/2021 19:19Pa i tako kad se postavi, stavove Niemand, na svu sreću, dijeli veliki broj žena.dale cooper wrote: ↑30/12/2021 19:02
Not really. Osim toga nisam na to mislio kad sam rekao "kao jedan od momaka". Mislio sam na način razmišljanja.![]()
![]()
generalno žena koje su nešto liberalnijih stavova.
- S4mpion
#19359 Re: Danasnji "feminizam"
Nema tu puno toga zanimljivog, uzrok i posljedica su previše predvidljivi da bi bili zanimljivi.¤ jelena ¤ wrote: ↑30/12/2021 18:51 Sopstvena glupost kao uzrok stradanja u odgovoru na post o potencijalnom seksualnom nasilju?
Zanimljivo.
- saint_mirad
#19360 Re: Danasnji "feminizam"
imagine my shock

-
Hakiz
#19361 Re: Danasnji "feminizam"
Dva i po muškarca, to treba feministkinje da gledaju.
Kaže Charlie "Ako plaćaš ženu da ti čisti kuću i imaš žene sa kojima se seksaš, ne treba ti brak".
Ne može se reći da griješi.
Kaže Charlie "Ako plaćaš ženu da ti čisti kuću i imaš žene sa kojima se seksaš, ne treba ti brak".
Ne može se reći da griješi.
-
KraljicaIzJajca
#19362 Re: Danasnji "feminizam"
Da li bi se tebi digao u takvoj situaciji?S4mpion wrote: ↑28/12/2021 13:44Naravno da ne žele biti silovane, ali masa je budala koja se u poziciju žrtve dovede svojom glupošću.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/12/2021 12:43
Ali i dalje ne traže biti silovane.Koja žena želi biti silovana?
![]()
Pijana i polugola ženska, koja se u 2 iza ponoći sama šetka gradom, nije baš oličenje neke pameti.
- S4mpion
#19363 Re: Danasnji "feminizam"
U kakvoj situaciji?
-
KraljicaIzJajca
#19364 Re: Danasnji "feminizam"
-
Niemand
#19365 Re: Danasnji "feminizam"
Ja vam taman posla cestitati kalendar
nadam se da cemo i dalje citati, razmisljati i razgovarati.
Inace, zadeveralo me ono pitanje da li se cita uopste o feminizmu kod nas, i helem guglajuci nadjem zanimljivo razumijevanje da su one feministice koje se suprotstavljaju trans ideologiji (terf) opasne jer su-citale i poznaju feministicku teoriju.
Tekst je objavljen 29. 10. 2021, vidim pise i da je tekst iskljuciva odgovornost sarajevskog otvorenog centra, mjesec dana kasnije sarajevski otvoreni centar je objavio i ovo:
Inace, zadeveralo me ono pitanje da li se cita uopste o feminizmu kod nas, i helem guglajuci nadjem zanimljivo razumijevanje da su one feministice koje se suprotstavljaju trans ideologiji (terf) opasne jer su-citale i poznaju feministicku teoriju.
...
Jasmina Čaušević, feministica i teoretičarka kulture, smatra problematičnim svrstavanje trans-isključivog radikalnog feminizam pod bilo kakav oblik feminizma, a posebno među one koji imaju veze i potječu od radikalnih, ljevičarskih i marksističkih praksi. Jasmina ukazuje na veoma bitan problem iz kojega se rađa TERF argumentacija: “TERF je opasan jer kad čitam te tekstove, iako ih je malo, jasno je da ih pišu izuzetno teorijski obrazovane i analitički besprekorne osobe. To nije banalna argumentacija, ali kada prođe intelektualna radoznalost, kada smirim misli i rezimiram sve, budem poražena činjenicom da unutar feminizma postoje i ovakve ideje.” Upravo je zbog toga TERF puno opasniji od “obične, civilne homofobije”, kako je određuje Kristina Ljevak na svom blogu, jer za razliku od nje TERF “nerijetko vlada rodnom i queer teorijom te drugim znanjima i vještinama koja zloupotrebljavaju s ciljem manipulacije.”
Čaušević nadalje objašnjava i zaključuje: “Teorijskim razlaganjem, kritikom i analizom problema se može naći intelektualna afirmativna argumentacija za skoro bilo šta. Međutim, za mene je ovde reč o tome da ukoliko se trans osobe osećaju ugroženim, obezvređenim i napadnutim iz feminističke zajednice, koja bi prema generalnim vrednostima, trebalo da podržava sve grupe unutar svoje raznolikosti, onda je pitanje kakav je to feminizam. Čini mi se da nastaju nove paradigme, pa i feminizam može biti i patrijarhalan.”
Tekst je objavljen uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Sarajevskog otvorenog centra i nužno ne održava stavove USAID-a niti Vlade Sjedinjenih Američkih država.
https://lgbti.ba/posast-zvana-terf/
Tekst je objavljen 29. 10. 2021, vidim pise i da je tekst iskljuciva odgovornost sarajevskog otvorenog centra, mjesec dana kasnije sarajevski otvoreni centar je objavio i ovo:
Prije nego me kojekakvi ideolozi pocnu gadjati kojekakvim etiketama, da napomenem da se i u ostatku svijeta o ovome vodila i jos uvijek vodi debata, pa valjda mozemo i mi razgovarati. Ako nista, o terficama i feministickoj teoriji, te jesu li il nisu feministice.Formirana zagovaračka grupa trans osoba i njihovih roditelja
Novembar 24, 2021
Sarajevski otvoreni centar je krenuo s provođenjem projekta pod nazivom „Unapređenje prava i položaja transrodnih osoba u BiH“ koji se realizuje u okviru Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, a koji je direktno usmjeren na neophodnost adekvatnog regulisanja pravne promjene spola u Bosni i Hercegovini, kao i pokrivanje troškova prilagodbe spola kroz sistem zdravstvenog osiguranja u BiH.
Jedna od inicijalnih aktivnosti bila je formiranje zagovaračke grupe trans osoba i njihovih roditelja. Ova grupa će u nastavku projekta, u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, zagovarati donošenje zakonskih rješenja koja bi na sistematski i sveobuhvatan način regulisala proceduru promjene oznake spola u ličnim dokumentima i jedinstvenog matičnog broja transrodnih osoba. Pomenutim zakonskim izmjenama bi se trans osobama omogućilo da oznaku spola promijene na osnovu vlastitog zahtjeva i prava na samoodređenje, bez uvjetovanja bilo kakvom prethodnom medicinskom intervencijom. Paralelno s ovim, plan zagovaračke grupe je da se zajednički s institucijama razviju i ponude modeli kojima bi se riješilo pitanje pokrivanja troškova prilagodbe spola kroz sistem zdravstvenog osiguranja, čime će se raditi i na jačanju znanja i kapaciteta relevantnih institucija za sprovođenje trenutnih zakonskih rješenja u korist ljudskih prava i ravnopravnosti transrodnih osoba.
SOC je 15.11.2021. u Sarajevu organizovao sastanak na kojem je informisao zagovaračku grupu o samom projektu, njegovim pojedinačnim aktivnostima te su razmatrani koncepti zagovaračkih inicijativa vezanih za prava trans osoba. Razgovaralo se o mogućim strategijama pristupa pojedinačnim institucijama koje su relevantne u odlučivanju vezano za prava trans osoba koja se tiču prilagodbe spola i pravnog priznavanja roda. U tom procesu je jako bitno da relevantne institucije čuju iskustva i potrebe transrodnih osoba koje aktivno učestvuju u zagovaranju za svoja ljudska prava, te se u tom smislu nadamo da će ovaj inovativni pristup biti efikasan i donijeti željene rezultate.
Sastanku su prisustvovali_e članovi_ce tima SOC-a koji_e će implementirati različite aktivnosti tokom trajanja projekta, a među njima su: radionica za trans osobe i roditelje s trans aktivistima_cama iz regiona, strateški slučajevi vezani za prava trans osoba, medijska kampanja o transrodnosti, sastanci roditelja, trans osoba i relevantnih institucija, pripremanje priručnika za predstavnike_ce javne uprave, okrugli sto o pravima trans osoba te mnoge druge.
https://soc.ba/formirana-zagovaracka-gr ... roditelja/
- S4mpion
#19366 Re: Danasnji "feminizam"
Kakve veze ja imam sa tom situacijom?
-
KraljicaIzJajca
#19367 Re: Danasnji "feminizam"
- S4mpion
#19368 Re: Danasnji "feminizam"
Pa svašta nešto je moguće, ali ne mogu se povezat' sa svakom situacijom koja je moguća.KraljicaIzJajca wrote: ↑02/01/2022 15:47Pitam te, jer si rekao da je moguće? Kome bi to bilo ok uradit, tebi, ili netkome drugome, i zašto?
Na šta misliš kad pitaš da je ok nešto uradit' nekome, uradit' šta?
-
KraljicaIzJajca
#19369 Re: Danasnji "feminizam"
Ti si napisao, nisam jaS4mpion wrote: ↑02/01/2022 16:20Pa svašta nešto je moguće, ali ne mogu se povezat' sa svakom situacijom koja je moguća.KraljicaIzJajca wrote: ↑02/01/2022 15:47
Pitam te, jer si rekao da je moguće? Kome bi to bilo ok uradit, tebi, ili netkome drugome, i zašto?![]()
Na šta misliš kad pitaš da je ok nešto uradit' nekome, uradit' šta?
Realno, u kakvom mentalnom stanju če biti muškarac da iskoristi "priliku" u takvoj situaciji.
-
Niemand
#19370 Re: Danasnji "feminizam"
Vec sam nekad pominjala, groblja su takodjer puna i onih sto su imali prvenstvo prolaza. Osobi koja je silovana i nije neka utjeha to sto jeste imala pravo da se obuce kako hoce u sitnim nocnim satima. Ona je i dalje silovana, i valja zivjeti s tim.
Kad neki muskarac kaze da nije pametno u sitnim nocnim satima hodati oskudno obucena, ja uopste ne vidim tu nekakvo psihopatsko- e ja vala iducu koju vidim kasno navece polugolu cu zaskociti! il evo je, isce!
Vidim dobronamjeran savjet da na ovom svijetu zivi i svakakvih budala i da to sto imas pravo na nesto ne znaci uvijek da je i pametno to nesto, sresces i kakvu drogiranu ili pijanu budalu il kakvog psihopatu. Bas kao sto na takve mozes naletiti i u saobracaju, i bez obzira na prvenstvo prolaza, cetvere oci otvoriti na svako zeleno, bilo da si vozac bilo da si pjesak.
S obzirom da nikakve kazne na svijetu nisu istrijebile zlocine, jel dobronamjeran savjet da zene ipak paze na sebe i ne hodaju polugole u gluho doba noci ili je ipak bolji savjet da to prosto rade jer eto imaju pravo, pa nek bude sta bude?
A feministicki savjeti i to "imanje prava" su posebna prica, pominjala sam vec:
https://www.wikipedia.org/wiki/SlutWalk
pa veli, mi imamo pravo da se obucemo kako hocemo i niko nas ne smije silovati (sto je svakako tacno), i mi cemo sada u znak protesta da to lijepo i pokazemo, pa cemo se skinuti skoro do gola i to u sred bijela dana a ne gluho doba noci pa da vidimo ko nas to smije napasti! i'm a slut so what!
Zene u tim svojim dekonstrukcijama patrijarhata haman usput degradirase i sebe, pa dodjose do tog da setaju gole i vicu i'm a slut so what, dok muskarci lijepo sa strane posmatraju te gole grudi i butine i uzivaju u tim objektima pozude. Ko u nekom losem vicu. Da im neki muskarac predlozi da gole setkaju okolo i vicu da su drolje iz sveg grla, bil pristale? Al ocito pristanu kad im zene kazu da imaju pravo gole vikati da su drolje.
Mozete naravno i ovo odbaciti kao patrijarhalne budalastine, jer jel, muskarci vama to sve sigurno iz ciste mrznje govore. A vjerovatno i ja, iako sam zena, jer eto, nisam feministica, pa se nekako brate vidi da ja ne volim, moglo bi se haman reci i mrzim, liberalne zene. Mozda cak i zene opcenito.
Ja eto tako, iz te ciste mrznje naravno, ne zelim da sama sebe degradiram. Iz ciste mrznje vam naravno i neki muskarci pisu da se ne oblacite oskudno u gluho doba noci. A iz ciste ljubavi i postovanja neki muskarci podrzavaju slutwalk. Izmame im tako te hrabre i osnazene zene i pokoji osmijeh i pokoju erekciju.
Kad neki muskarac kaze da nije pametno u sitnim nocnim satima hodati oskudno obucena, ja uopste ne vidim tu nekakvo psihopatsko- e ja vala iducu koju vidim kasno navece polugolu cu zaskociti! il evo je, isce!
Vidim dobronamjeran savjet da na ovom svijetu zivi i svakakvih budala i da to sto imas pravo na nesto ne znaci uvijek da je i pametno to nesto, sresces i kakvu drogiranu ili pijanu budalu il kakvog psihopatu. Bas kao sto na takve mozes naletiti i u saobracaju, i bez obzira na prvenstvo prolaza, cetvere oci otvoriti na svako zeleno, bilo da si vozac bilo da si pjesak.
S obzirom da nikakve kazne na svijetu nisu istrijebile zlocine, jel dobronamjeran savjet da zene ipak paze na sebe i ne hodaju polugole u gluho doba noci ili je ipak bolji savjet da to prosto rade jer eto imaju pravo, pa nek bude sta bude?
A feministicki savjeti i to "imanje prava" su posebna prica, pominjala sam vec:
https://www.wikipedia.org/wiki/SlutWalk
pa veli, mi imamo pravo da se obucemo kako hocemo i niko nas ne smije silovati (sto je svakako tacno), i mi cemo sada u znak protesta da to lijepo i pokazemo, pa cemo se skinuti skoro do gola i to u sred bijela dana a ne gluho doba noci pa da vidimo ko nas to smije napasti! i'm a slut so what!
Zene u tim svojim dekonstrukcijama patrijarhata haman usput degradirase i sebe, pa dodjose do tog da setaju gole i vicu i'm a slut so what, dok muskarci lijepo sa strane posmatraju te gole grudi i butine i uzivaju u tim objektima pozude. Ko u nekom losem vicu. Da im neki muskarac predlozi da gole setkaju okolo i vicu da su drolje iz sveg grla, bil pristale? Al ocito pristanu kad im zene kazu da imaju pravo gole vikati da su drolje.
Mozete naravno i ovo odbaciti kao patrijarhalne budalastine, jer jel, muskarci vama to sve sigurno iz ciste mrznje govore. A vjerovatno i ja, iako sam zena, jer eto, nisam feministica, pa se nekako brate vidi da ja ne volim, moglo bi se haman reci i mrzim, liberalne zene. Mozda cak i zene opcenito.
Ja eto tako, iz te ciste mrznje naravno, ne zelim da sama sebe degradiram. Iz ciste mrznje vam naravno i neki muskarci pisu da se ne oblacite oskudno u gluho doba noci. A iz ciste ljubavi i postovanja neki muskarci podrzavaju slutwalk. Izmame im tako te hrabre i osnazene zene i pokoji osmijeh i pokoju erekciju.
-
KraljicaIzJajca
#19372 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno da ne žele biti silovane, ali masa je budala koja se u poziciju žrtve dovede svojom glupošću.
Pijana i polugola ženska, koja se u 2 iza ponoći sama šetka gradom, nije baš oličenje neke pameti.
Tko bi ih silovao? Normalan muškarac poput vas ili netko u čudnom mentalnom stanju?
-
Hakiz
#19373 Re: Danasnji "feminizam"
Nema normalnih. Samo onih koji poštuju pravila i onih drugih.KraljicaIzJajca wrote: ↑02/01/2022 17:17
Naravno da ne žele biti silovane, ali masa je budala koja se u poziciju žrtve dovede svojom glupošću.
Tko bi ih silovao? Normalan muškarac poput vas ili netko u čudnom mentalnom stanju?
- dale cooper
#19374 Re: Danasnji "feminizam"
Govori za sebe.Hakiz wrote: ↑02/01/2022 17:33Nema normalnih. Samo onih koji poštuju pravila i onih drugih.KraljicaIzJajca wrote: ↑02/01/2022 17:17
- S4mpion
#19375 Re: Danasnji "feminizam"
Pa ja stojim iza onoga što sam napisao, ali nemam nikakve veze sa događajima o kojima sam govorio.KraljicaIzJajca wrote: ↑02/01/2022 16:45Ti si napisao, nisam ja
Realno, u kakvom mentalnom stanju če biti muškarac da iskoristi "priliku" u takvoj situaciji.
Realno, koga briga za mentalno stanje kriminalca?