BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
spinel_

#1951 Re: Energija u BIH

Post by spinel_ »

I sa ovih 20% max obicno ulje ce otici na 5 maraka.
IrenaT

#1952 Re: Energija u BIH

Post by IrenaT »

Mittal steel bi trzisno placao oko 230 eura ovako ce 60 eura. Znaci dobar je na stetu ep bih (odnosno naivnog bosnje) oko 170 eura na 1 mwh. Ako mu je potrosnja 400.000 mwh to je 68 miliona eura ustede odnosno 133 miliona KM za 2022. godinu. Ako je na svadbu kcerke potrosio 60 miliona dolara, nece bit problem da zasluzne za ovu cijenu malko i zakiti. Zasluzili su!
Tesla Edison

#1953 Re: Energija u BIH

Post by Tesla Edison »

Ma bolje i 30% domaćinstvima, nego 300% privredi.

Kako god, šta god mi pisali, ovo je prošlo, privreda i ekonomija su spašene.

Odjava i out sa teme,

Sretna Nova godina!

:run:
vjeshalica

#1954 Re: Energija u BIH

Post by vjeshalica »

IrenaT wrote: 30/12/2021 23:02 Mittal steel bi trzisno placao oko 230 eura ovako ce 60 eura. Znaci dobar je na stetu ep bih (odnosno naivnog bosnje) oko 170 eura na 1 mwh. Ako mu je potrosnja 400.000 mwh to je 68 miliona eura ustede odnosno 133 miliona KM za 2022. godinu. Ako je na svadbu kcerke potrosio 60 miliona dolara, nece bit problem da zasluzne za ovu cijenu malko i zakiti. Zasluzili su!
Opusti se drugarice, previse si angazovana po ovom pitanju sa svojim procjenama.
Ci-Nick

#1955 Re: Energija u BIH

Post by Ci-Nick »

:P
IrenaT wrote: 30/12/2021 23:02 Mittal steel bi trzisno placao oko 230 eura ovako ce 60 eura. Znaci dobar je na stetu ep bih (odnosno naivnog bosnje) oko 170 eura na 1 mwh. Ako mu je potrosnja 400.000 mwh to je 68 miliona eura ustede odnosno 133 miliona KM za 2022. godinu. Ako je na svadbu kcerke potrosio 60 miliona dolara, nece bit problem da zasluzne za ovu cijenu malko i zakiti. Zasluzili su!
Kako je narod naivan..
Parlamentarci zastitiše tajkune od svoje Elektroprivrede.
Zamisli imas Bingo koji ostvaruje skoro 100 miliona dobiti i onda ga stitiš na štetu kompanije koju smatras svojom.
Al nagradit će ih privrednici garant.
Uslijedit će i tužbe koje bi drzava mogla skupo platiti.
Mogli bi namiriti gubitak svim trgovcima el. Energije u FBiH.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1956 Re: Energija u BIH

Post by _BataZiv_0809 »

A narod kome ce sve poskupiti?
Prpa.ba

#1957 Re: Energija u BIH

Post by Prpa.ba »

Povecanje od 3x nije bilo samo za Mittal i "tajkune", nego i medijske kuce, komunalnu privredu (vodovode npr) itd. Npr Vodovod Sarajevo bi morao umjesto 8, izdvojiti 25 miliona KM za struju. :thumbup:
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#1958 Re: Energija u BIH

Post by ajdamo »

Prpa.ba wrote: 31/12/2021 00:13 Povecanje od 3x nije bilo samo za Mittal i "tajkune", nego i medijske kuce, komunalnu privredu (vodovode npr) itd. Npr Vodovod Sarajevo bi morao umjesto 8, izdvojiti 25 miliona KM za struju. :thumbup:
Neće to kancelarijski uhljebi iz EP da shvate.
Ako im fali para neka otpuste višak radnika koji se sudaraju po kancelarijama.
U firmu za koju radim prošli mjesec je došlo 400 maraka struje,a po novom ugovoru bi trebalo doći 850 KM.
Prpa.ba

#1959 Re: Energija u BIH

Post by Prpa.ba »

Ruku na srce, i da otpuste sepet stranackih namjestenika u centrali, nece namaci vise od 40-50 miliona KM. Moraju srediti i rupe bez dna - rudnike. A to nisu planirali u predizbornoj godini kada su vrijedne rudarske ruke vrjednije u glasackoj kabini nego u jami. :mrgreen:
Mea_parvitas

#1960 Re: Energija u BIH

Post by Mea_parvitas »

Sto niko nije ogranicio povecanje cijena piletine ili ulja? Ah da, kurko...
Mea_parvitas

#1961 Re: Energija u BIH

Post by Mea_parvitas »

Prpa.ba wrote: 31/12/2021 00:34 Ruku na srce, i da otpuste sepet stranackih namjestenika u centrali, nece namaci vise od 40-50 miliona KM. Moraju srediti i rupe bez dna - rudnike. A to nisu planirali u predizbornoj godini kada su vrijedne rudarske ruke vrjednije u glasackoj kabini nego u jami. :mrgreen:
4200 radnika 175.000.000, znaci da otpustis 1000 ljudi, ne bi ustedio 40 miliona, sto su smijesne pare u odnosu na prihode.

U odnosu na sta je ova cijena ogranicena, ako je trziste liberalizovano? Rudari su natovarili na ledja Elektroprivrede svoju decenijsku agoniju, obavezali je da svim radnicima za koje se ne uplacuju doprinosi, svake godine skrhaju desetine miliona za penzionisanje, te obaveze su u stotinama miliona narednih godina. Zatim povecanje cijene uglja. Zatim enormno povecanje cijena iz uvoza za pokrivanje minusa, a za izvoz imas milion faktora. Definitivno ovako EPBiH samo ide u propast, bez nove vrijednosti za ulaganja, bez ugradnje odsumporavanja i sl.
Almir_

#1962 Re: Energija u BIH

Post by Almir_ »

Politika je u BiH cudo nevidjeno, mnogi su ovdje od povecanja preko 20% sacuvali vlastite firme.
Ma dragi moji ovo je radi izborne godine, vidjet cemo poslije izbora.
Svi pricaju o povecanju cijene uglja, a malo se prica o tome da ce i rudnici placati skuplju struju.
Nisam zadovoljan kako su poredane stvari, nece mi biti cudno ako i EpBiH preuzme neka strana kompanija.
Ci-Nick

#1963 Re: Energija u BIH

Post by Ci-Nick »

Prpa.ba wrote: 31/12/2021 00:34 Ruku na srce, i da otpuste sepet stranackih namjestenika u centrali, nece namaci vise od 40-50 miliona KM. Moraju srediti i rupe bez dna - rudnike. A to nisu planirali u predizbornoj godini kada su vrijedne rudarske ruke vrjednije u glasackoj kabini nego u jami. :mrgreen:
Cijena struje raste u svim zemljama u Europi.
Mnoge su Vlade poduzele korake
Ali ni jedna ovakav.
Francuska, Španija, V Britanija,.. subvencionisu struju.
Vlada FBiH je trebala isto učiniti.
Od viška prihoda Elektroprivrede i dobiti je preko isplate dividende trebala subvencionisati sva javna preduzeća i preduzeća za koja bi to bio neizdrživ teret. Ne može subvencionisati mojim novcem, mene kao malog dioničara.
Ovako na stetu razvoja Elektroprivrede subvencionišu Bingo koji je ostvario 500 miliona dobiti u posljednjih deset godina.
Al neće ovo lako proći..
Ovaj zakon je u suprotnosti za više zakona.
Javit će se pravnici. Uslijedit će tužbe.
Prpa.ba

#1964 Re: Energija u BIH

Post by Prpa.ba »

Mali dionicari, pravac na sud, ne cekajte da neko drugi tuzi. Bingo i Mittal zaradjuju na vasoj muci. :mrgreen:
zigzag

#1965 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

Bingo će ti biti zahvalan što ga podržavaš. Imaš novogodišnju akciju na jestivo ulje. Samo 3,5 KM. Sa prošlogodišnjih 2,05KM .

Nekolicina malih dioničara nije tu uopšte bitna.

Firma sa strateški bitnim energentom mora biti finansijski stabilna da bi održavala postojeću proizvodnju i imala rezervu u slučaju havarija termoelektana.
A sa ovim bagatelnim cijenama prema građanstvu i minimalnom dobiti prema firmama, ne može biti finansijski stabilna.

Ovo zna i većina privrednika i njima je i odgovarao ovaj propis ograničenja do 50% rasta cijene jer je to bio kompromis već ranije usaglašen.

Ali tu je difovac populista da kaže, NE, mi smo spremi davati ko i do sad. Možda sutra difovac bude premijer entiteta pa će onda biti borba da ubijedi građane kako je rast cijene struje za građanstvo neminovan jer elektroprivreda neće imati nikakve rezerve da normalno funkcioniše.
Tesla Edison

#1966 Re: Energija u BIH

Post by Tesla Edison »

Jes da sam se odjavio sa teme ali vidjeti dioničare i uhljebe kako pjene, jednostavno

N E P R O C J E N J I V O

E Anere i Dino svaka vam čast, nek ste ovo uradili pa taman sve da propadne :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zigzag

#1967 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

E nek nam crkne krava pa nek ide sve u neku stvar :mrgreen:
Haris.ba

#1968 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 31/12/2021 08:48 E nek nam crkne krava pa nek ide sve u neku stvar :mrgreen:
Crkla je vec. Jedemo mrtvo meso. Ali, je jeftino pa ne negodujemo. :D
cabej

#1969 Re: Energija u BIH

Post by cabej »

Tesla Edison wrote: 31/12/2021 08:47 Jes da sam se odjavio sa teme ali vidjeti dioničare i uhljebe kako pjene, jednostavno

E Anere i Dino svaka vam čast, nek ste ovo uradili pa taman sve da propadne :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nek sve propadne. u tome i jeste tuga za sve one koji razmišljaju dalje od "jaran mi ima pekaru i bit će mu veći račun za struju".
Prpa.ba

#1970 Re: Energija u BIH

Post by Prpa.ba »

zigzag wrote: 31/12/2021 08:30 Bingo će ti biti zahvalan što ga podržavaš. Imaš novogodišnju akciju na jestivo ulje. Samo 3,5 KM. Sa prošlogodišnjih 2,05KM .

Nekolicina malih dioničara nije tu uopšte bitna.

Firma sa strateški bitnim energentom mora biti finansijski stabilna da bi održavala postojeću proizvodnju i imala rezervu u slučaju havarija termoelektana.
A sa ovim bagatelnim cijenama prema građanstvu i minimalnom dobiti prema firmama, ne može biti finansijski stabilna.

Ovo zna i većina privrednika i njima je i odgovarao ovaj propis ograničenja do 50% rasta cijene jer je to bio kompromis već ranije usaglašen.

Ali tu je difovac populista da kaže, NE, mi smo spremi davati ko i do sad. Možda sutra difovac bude premijer entiteta pa će onda biti borba da ubijedi građane kako je rast cijene struje za građanstvo neminovan jer elektroprivreda neće imati nikakve rezerve da normalno funkcioniše.
Naravno da treba, evo imali smo 11 godina slobode od Vahida Hece i energetske mafije iz Stranke za BiH, sto nije? Dje zapelo, pa se sve prelama bas u 2022.? :mrgreen:

Uostalom, ako je DIF-ovac populista, sto su ostali pristali na populisticki amandman? Kad se moze rudarima ispuniti zeljoteka, moze i Bingetu i Mittalu. Ja posteno kazem, rudarima ne bi ispunio nijedan zahtijev, bitnije mi je da krupni kapital ima jeftiniju struju. Sto 80 zastupnika Zastupnickog i 50 Doma naroda ne kazu isto tako posteno, to je do njih.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1971 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

Tesla Edison wrote: 31/12/2021 08:47 Jes da sam se odjavio sa teme ali vidjeti dioničare i uhljebe kako pjene, jednostavno

Tako je
Kad dođe doba da više neće biti limita od 20% jer nece biti ni EP, opet isto napisi...
Ili samo te cekam nekad u recimo martu kad ofale jezera pa kad nam je iskljuce u pola dana isto tako :bih:

Ko ce tad biti kriv?
zigzag

#1972 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

Vjerovatno iduća godina neće biti problematična za elektroprivredu. Teoretski bi trebali imati dobar priliv od viška struje. Ali to je teoretski. Niko ne zna hoće li imati dovoljno uglj, hoće li biti kiše da hidrocentrale rade, hoće li se pokvariti termelektrane. U tom slučaju bi imali manjak i morali bi kupovati struju iz inostranstva. A nemaju pare da plate po 250 eura i prodaju mittalu po njemu željenih 50-60 eur.
Ko će to namiriti u tom slučaju?

budžet, redukcija građanima?
Haris.ba

#1973 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 31/12/2021 09:01 A nemaju pare da plate po 250 eura i prodaju mittalu po njemu željenih 50-60 eur.
Ko će to namiriti u tom slučaju?

budžet, redukcija građanima?
Redukcija. Ako ostanu cijene na visokom nivou - redukcija.

Mada, ja mislim da nece ostati ova izmjena zakona na snazi. Ali, u Bosni se nikad ne zna.
Tesla Edison

#1974 Re: Energija u BIH

Post by Tesla Edison »

mk ultra wrote: 31/12/2021 08:57

Tako je
Kad dođe doba da više neće biti limita od 20% jer nece biti ni EP, opet isto napisi...
Ili samo te cekam nekad u recimo martu kad ofale jezera pa kad nam je iskljuce u pola dana isto tako :bih:

Ko ce tad biti kriv?
Boli me briga, nabaviću panele, agregat, smisliću nešto. Ovo pjenjenje je vrijedno svega toga :lol: :lol: :lol:

30 godina namještenih tendera, nepotističkog zapošljavanja, upravljanja bez plana i cilja, ogromnog kriminala u rudnicima i sad treba uništiti privredu da bi uhljebi i dalje uživali. E evo im 🖕

P.S. i odkud sad ta priča da jezera utiču na proizvodnju? Zar nije do neki dan bila priča da obnovljivi izvori imaju zanemariv udio u proizvodnji struje?

E moji uhljebi, pogubili ste se totalno. Al haj, razumljivo je nakon sinoćne sjednice. Nije se moglo spavati, jel da?

:lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1975 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

Tesla Edison wrote: 31/12/2021 09:05
mk ultra wrote: 31/12/2021 08:57

Tako je

Ko ce tad biti kriv?
Boli me briga, nabaviću panele, agregat, smisliću nešto. Ovo pjenjenje je vrijedno svega toga :lol: :lol: :lol:

30 godina namještenih tendera, nepotističkog zapošljavanja, upravljanja bez plana i cilja, ogromnog kriminala u rudnicima i sad treba uništiti privredu da bi uhljebi i dalje uživali. E evo im 🖕

P.S. i odkud sad ta priča da jezera utiču na proizvodnju? Zar nije do neki dan bila priča da obnovljivi izvori imaju zanemariv udio u proizvodnji struje?

E moji uhljebi, pogubili ste se totalno. Al haj, razumljivo je nakon sinoćne sjednice. Nije se moglo spavati, jel da?

:lol: :lol:
solarni paneli ne rade ako nema napajanja iz mreže, i to bi trebao znati
off grid ili hibridni sistemi sa baterijama su 4x skuplji u odnosu na klasični on grid solarni sistem

jezera i izvori energije preko 10MW ne spadaju u obnovljive, a ti bi to kao veliki forumski pametolog trebao znati?? :lol:

hoćemo li dalje :lol:

ne znam na koga misliš ali ja dana radnog staža u JP nemam. niti planiram.
Post Reply