Ne znam kako je tacno u EU ali u Americi se vrlo rijetko radi testiranje samo za nevakcinisane. U stvari cesto ako se moras testirati svejedno je da li si vakcinisan ili ne.Ateista wrote: ↑24/12/2021 16:24Pretpostavljam da je i u americi slicno kao u EU da kao vakcinisan mozes svugdje a nevakcinisan moras cesce raditi testove, tako da je to jako bitno, jer koliko ce kojih biti moze zavisiti i od toga koliko koga testiras, a i zbog potvrda i zbog izrazenijih simptoma se vjerovatno vise testiraju nevakcinisani.jeza u ledja wrote: ↑22/12/2021 18:20
Sve sto sam postavio je iz Amerike, ne iz Evrope. No i to sto si ti postavio ne mijenja stopu pozitivnog testiranja. Nije pitanje koliko se ko testira, vec koliko ko ispada pozitivan. Na kraju pricas o teoretisanju umjesto konkretnih brojeva, a ti teoretises, ja postavljam konkretne brojke.
Rezultat na kraju jeste jasan - zemlje sa visokom stopom vakcinacije imaju visoke brojke zbog i dalje visokog broja nevakcinisanih. Vidis u tim primjerima da je vise od pola pozitivnih bilo nevakcinisano, iako ih je mnogo manje generalno.
Ovo jeste teoretisanje ali pokazuje koliko statistika moze zavarati, da bi dobili neko realnije poredjenje trebalo bi nasumice testirati veci uzorak vakcinisanih i nevakcinisanih ali priblizno isti broj jednih i drugih, pa vidjeti kakvo je stanje, iako ni to nije 100% realno jer u realnosti ima jos puno faktora koji uticu, ali je bar blize.
Kako god, koliko sam mogao vidjeti ni ti se ne slazes sa ovim covid propusnicama, a to i jeste kljucni problem trenutno
Bilo bi interesantno pogledati statistiku koliko je testova uradjeno jer se sumnjalo u bolest ili izlozenost virusu, a koliki procenat testova je uradjen jer ne nekome trebala propusnica za nesto (a da se za istu stvar ne testiraju vakcinisani). Sumjam da je ovaj drugi broj veci od prvog.
Uglavnom, stavio sam ti 3 stvari koje sam nasao nabrzaka, pretpostavljam da ima jos mnogo takvih izvjestaja koji pokazuju da se nevakcinisani mnogo cesce zarazavaju virusom nego vakcinisani. Siguran sam da ima istrazivanja koja su uzimala i to obavezno testiranje u obzir. Mozes potraziti i sam.
Poenta je da vakcina pravi znacajnu razliku i za samu mogucnost zaraze. Nije samo u pitanju hospitalizacija i smrt. Samim vakcinisanjem smanjujes mogucnost da ces zaraziti drugoga.