Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ExNihilo

#19276 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

Niemand wrote: 29/12/2021 12:51 Fascinantno kako u ovakvim emotivnim situacijama je ovo skroz oke napisati i niko nista:
Može se na ovoj temi napisati da su muškarci genetski defektan materijal, ali to nije šovinizam/fašizam, nego borba za prava. :D
Niemand

#19277 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

ExNihilo wrote: 29/12/2021 15:10
Može se na ovoj temi napisati da su muškarci genetski defektan materijal, ali to nije šovinizam/fašizam, nego borba za prava. :D
Logika biljane plavsic.
no_sikiriki

#19278 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 29/12/2021 14:48 Sreća pa ubistvo nije normalna ljudska karakteristika :lol:

Ne, civilizovane ljude na to ne možeš nikako natjerati, zar ne :wink:

No_sikiriki, ako ti zbog mog pisanja kažeš da sam vjerovatni silovatelj, onda je ova sa tvita garantovano ubica, je li tako?

Ali, njoj ćemo oprostiti, naime, emocije pravednog bijesa su je obuzele. A i žena je.
Ah, here we go again.
Još jednom, TI si odgovoran za ono što pišeš. Ne JA. Sam pao, sam se ubio.
Nisi silovatelj, ali "rezonuješ" silovanje i ubijanje, i to ti neće "proći" kod normalnih ljudi. Simple as that.
Hakiz

#19279 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 29/12/2021 15:59
Hakiz wrote: 29/12/2021 14:48 Sreća pa ubistvo nije normalna ljudska karakteristika :lol:

No_sikiriki, ako ti zbog mog pisanja kažeš da sam vjerovatni silovatelj, onda je ova sa tvita garantovano ubica, je li tako?

Ali, njoj ćemo oprostiti, naime, emocije pravednog bijesa su je obuzele. A i žena je.
Ah, here we go again.
Nisi silovatelj, ali "rezonuješ" silovanje i ubijanje, i to ti neće "proći" kod normalnih ljudi. Simple as that.
Da bi objasnio pojavu, pa se protiv nje borio, moraš je razumjeti. Tako to normalni ljudi rade.
FunkyzeitGames

#19280 Re: Danasnji "feminizam"

Post by FunkyzeitGames »

Ah, here we go again.
Kako bi ti objasnila rezonovanje sa tvita gore?
no_sikiriki

#19281 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

FunkyzeitGames wrote: 29/12/2021 16:17

Ah, here we go again.
Pa, ako ću biti baš iskrena malo mi je patetičan tweet (not my style), mogu samo da razumijem/podržim dio kad kaže "ako još jednom čujem ali", jer mogu da shvatim šta hoće da kaže, stvarno jeste mučno slušati vas kako prebacujete krivicu silovanja sa muškarca na ženu.
I kod Hakiza ide to "ali", kao ono "loše je silovanje, imaju zakoni protiv toga, ALI ti nagoni su prirodni..."
FunkyzeitGames

#19282 Re: Danasnji "feminizam"

Post by FunkyzeitGames »

no_sikiriki wrote: 29/12/2021 16:26
FunkyzeitGames wrote: 29/12/2021 16:17

Pa, ako ću biti baš iskrena malo mi je patetičan tweet (not my style), mogu samo da razumijem/podržim dio kad kaže "ako još jednom čujem ali", jer mogu da shvatim šta hoće da kaže, stvarno jeste mučno slušati vas kako prebacujete krivicu silovanja sa muškarca na ženu.
I kod Hakiza ide to "ali", kao ono "loše je silovanje, imaju zakoni protiv toga, ALI ti nagoni su prirodni..."
U prevodu, podržavaš i opravdavaš priču o ubijanju kada je žensko autor, i isto tako ne razumiješ drugu stranu, da je i muškima muka od optužbi koje bez dokaza prebace krivicu na njih bez sudskog procesa. Odgovor koji sam očekivao, hvala.
saint_mirad

#19283 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

ne uzbudjujem se ni najmanje oko tvita neke random feminstkinje, njihov narativ moze proci samo u propadajucim woke zemljama zapada. u kini gase naloge feminacijima, uce muskarce muzenovsti i rade generalno dobre stvari kao sledeca supersila sveta. kulturoloski kancer tog tipa se ipak nece primiti u dobrom delu sveta, elhamdulillah. :-D
no_sikiriki

#19284 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

FunkyzeitGames wrote: 29/12/2021 16:31
no_sikiriki wrote: 29/12/2021 16:26

U prevodu, podržavaš i opravdavaš priču o ubijanju kada je žensko autor, i isto tako ne razumiješ drugu stranu, da je i muškima muka od optužbi koje bez dokaza prebace krivicu na njih bez sudskog procesa. Odgovor koji sam očekivao, hvala.
Samo glupa osoba to "ubiću nekoga" u ovom tweetu shvata ozbiljno. Ja sam jednom forumašu rekla da ću ga ubiti kad mi je javio gdje ima neki slatkiš koji volim, šta misliš je li još uvijek živ?
FunkyzeitGames

#19285 Re: Danasnji "feminizam"

Post by FunkyzeitGames »

no_sikiriki wrote: 29/12/2021 16:34
FunkyzeitGames wrote: 29/12/2021 16:31

Samo glupa osoba to "ubiću nekoga" u ovom tweetu shvata ozbiljno. Ja sam jednom forumašu rekla da ću ga ubiti kad mi je javio gdje ima neki slatkiš koji volim, šta misliš je li još uvijek živ?
Dobro, sada je i off-hand uvreda u opticaju. Evo Capajebo ti je gore naveo tvit sa zamijenjenim spolovima, je li bi i to javnost shvatila neozbiljno, ili bi bili među onim "glupim"?
Hakiz

#19286 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Aha, znači pisanje nije samo nečinjenje, nego ni podržavanje niti opravdavanje onoga o čemu se piše?
no_sikiriki

#19287 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

FunkyzeitGames wrote: 29/12/2021 16:37

Dobro, sada je i off-hand uvreda u opticaju. Evo Capajebo ti je gore naveo tvit sa zamijenjenim spolovima, je li bi i to javnost shvatila neozbiljno, ili bi bili među onim "glupim"?
Za razliku od onoga u šta ti vjeruješ, ja ne živim u svijetu gdje je neka masovna pojava da žene lažno prijavljuju silovanje. Vjerujem da tih lažnih optužbi ima tu i tamo u svijetu Hollywood-a, ali ne da je to neka masovna pojava, pogotovo ne u BiH.

#NisamPrijavila ne govori samo o silovanju, nego i seksualnom uznemiravanju. Ima tu svega. Sviđalo se to tebi ili ne, to je nešto što se ženama dešava. Samo se zbog toga uvijek šutilo zbog nekih tabua, religije, mahale itd. Sad kad su napokon progovorile vama smeta, jer eto mora da lažu, nemaju šta pametnije da rade nego da lažu o silovanju i zlostavljanju.
Ne znam šta je tu tako teško za povjerovati? Evo ja sam žena, hvala Bogu nisam doživjela silovanje, ali seksualno uznemiravanje jesam sigurno. A čak ni ne spadam u one tvoje karakterizacije žena kojima je "normalno" da se to desi, nisam se nikad oblačila "izazovno" niti opijala, izlazila u kasne noćne sate i sl.
no_sikiriki

#19288 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 29/12/2021 16:39

Aha, znači pisanje nije samo nečinjenje, nego ni podržavanje niti opravdavanje onoga o čemu se piše?
Sad još samo čekam da kažeš da je sve što si napisao trolanje, ili šala, ili ironija.

Zar se nismo dogovorili da nećemo dalje? Imaš dovoljno slično-mišljenika na ovoj temi, pa se uhvati njih, napravite neki boys' club gdje možete sjesti na pivi i oplakivati te grozne ženturače kojima ste okruženi.
Sam si rekao da nisi tu da kupiš forumske poene i da nećeš biti "lažno fin", tu iskrenost svakako cijenim.
Hakiz

#19289 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 29/12/2021 17:02
Hakiz wrote: 29/12/2021 16:39

Sad još samo čekam da kažeš da je sve što si napisao trolanje, ili šala, ili ironija.

Zar se nismo dogovorili da nećemo dalje? Imaš dovoljno slično-mišljenika na ovoj temi, pa se uhvati njih, napravite neki boys' club gdje možete sjesti na pivi i oplakivati te grozne ženturače kojima ste okruženi.
Sam si rekao da nisi tu da kupiš forumske poene i da nećeš biti "lažno fin", tu iskrenost svakako cijenim.
Nema ovo veze sa skupljanjem poena, nego sa dvostrukim kriterijima.

Ali, OK, nećemo više.
1Dante1

#19290 Re: Danasnji "feminizam"

Post by 1Dante1 »

Niemand wrote: 29/12/2021 12:51 Fascinantno kako u ovakvim emotivnim situacijama je ovo skroz oke napisati i niko nista:
To su ti dvostruki standardi koje je jedan od forumasa nedavno spomenuo pa ga razapeli.
no_sikiriki

#19291 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 29/12/2021 17:11
no_sikiriki wrote: 29/12/2021 17:02

Ali, OK, nećemo više.
Da nećemo, ali nemoj mi vrijeđati inteligenciju poredeći ovaj tweet sa pasusima i pasusima filozofije koju ti ispišeš. To su kruške i jabuke. Nikakve veze sa dvostrukim kriterijima. Ne bih ni tebe ozbiljno shvatila da si napisao "nervira me to i to, ubio bih sad nekoga" i ti to vrlo dobro znaš.
Hakiz

#19292 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 29/12/2021 17:20
Hakiz wrote: 29/12/2021 17:11

Ali, OK, nećemo više.
Da nećemo, ali nemoj mi vrijeđati inteligenciju poredeći ovaj tweet sa pasusima i pasusima filozofije koju ti ispišeš. To su kruške i jabuke. Nikakve veze sa dvostrukim kriterijima. Ne bih ni tebe ozbiljno shvatila da si napisao "nervira me to i to, ubio bih sad nekoga" i ti to vrlo dobro znaš.
Znači, hoćemo još?
Niemand

#19293 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

:D

Toliko price o feminizmu i rodno osjetljivom jeziku, pa frazama koje svi koriste svakodnevno a koje su olicenje rodne neravnopravnost, diskriminacije, zivog patrijarhata itd., a onda ipak eto jezik i rijeci ne treba shvatati ozbiljno i to zapravo samo glupe osobe tako shvataju.

Ali, dobro. Kad iduci put (a po ko zna koji put na ovom forumu) krene zgrazavanje na ono-imal gazde? sjetite se i da to samo glupe osobe shvataju ozbiljno.

(citajuci nisamtrazila i nisamprijavila kontam da su ljudi koji odma pred vratima pitaju-imal gazde? haman neki poprilicno mudri ljudi)
dale cooper

#19294 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Preko 18 hiljada tvitova sa svjedočenjima za samo 48 sati. Grozno. :cry:
Niemand

#19295 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Posto je bilo previse nekih desetih komentara kad god citam to, bas sam guglala i mislim da to ipak nisu sve ispovjesti:
Među ovih 15.000 tvitova sa haštagom #NisamPrijavila, nisu sve slučajevi ličnih iskustava sa nasiljem, već ima i onih koji su koristili taj slogan da iskažu podršku, da rašire priču o incijativi i ukažu na ozbiljan društveni problem.
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/lavi ... prijavila/

Na kraju je tu haman najmanje ispovjesti, vise je "strasno", "zene uz vas sam", "hrabre zene balkana progovorile o strahotama" (ovo obicno na stranim jezicima) ili "ovo je da se skrene paznja od bitnijih stvari", i sta sve vec ne.

Inace, prave se iste greske kao i sa nisamtrazila. Kontam da je to neka solidarnost i da sto vise zrtava isprica svoju pricu, ali "zene balkana" ili "zene regiona" su zapravo promasaj, ako se misli ista konkretno poduzeti mimo tvitova, jer ovo nije jugoslavija i ne zivimo u jednoj drzavi. Druga stvar je sto tu zaista ima svega za sta zene ocito misle da je nasilje koje nisu prijavile, i koliko god to bile bezobrazne i glupe situacije, sta ces prijaviti tu? Npr ovo:

I haj kontam, emotivna ucjena, ne bi ni sex a ni da je ostavi momak, al ja zaista ne razumijem niti kome nit sta tu prijaviti i kakva tacno reakcija je prikladna za to sto ona naziva nasiljem-nek te ostavi? ostavi ti njega? da ga policija natjera da bude s tobom al bez sexa il da ga kazni sto te htio ostaviti jer nema sexa? Mislim, sta reci.

Naravno, ozbiljnih optuzbi i teskih prica takodjer ima. Samo moras skrolati hrpu budalastina da dodjes do tog.
S4mpion

#19296 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Normalni ljudi žele krv, žele linč, žele ubijanje, žele da lažu.

Normalni ljudi ne žele zakon, ne žele sud, normalni ljudi se žele voditi svojim kompasom, normalni ljudi žele suditi po svojoj procjeni.

Zabluda je misliti da su normalni ljudi nekakve dobrice, odriješite im ruke i dobili ste zvijeri željne krvi.

Upravo zato cijeli svijet mora gomilu novca uložit' u pendreke i rešetke, da bi društvo bilo iole funkcionalno i civilizovano.
Hakiz

#19297 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

S4mpion wrote: 30/12/2021 01:40 Normalni ljudi žele krv, žele linč, žele ubijanje, žele da lažu.

Normalni ljudi ne žele zakon, ne žele sud, normalni ljudi se žele voditi svojim kompasom, normalni ljudi žele suditi po svojoj procjeni.

Zabluda je misliti da su normalni ljudi nekakve dobrice, odriješite im ruke i dobili ste zvijeri željne krvi.

Upravo zato cijeli svijet mora gomilu novca uložit' u pendreke i rešetke, da bi društvo bilo iole funkcionalno i civilizovano.
Ma, dobro, malo je onih stvarno zlih i onih stvarno dobrih. Većina nas smo oportunisti. Gledamo interes. Nećemo ići ubijati samo zato da ubijamo, ali ako ne možemo drugačije ostvariti ono do čega nam je toliko stalo da bismo uradili jedan u suštini po vrstu negativan čin kao što je ubistvo, ubićemo. Nećemo varati zbog varanja, ali hoćemo zbog koristi koju varanjem dobijemo. Ne mislim smo na ljubavničko varanje, nego i na interesno, karijerno, materijalističko. Itd.

Nisu zakoni doneseni zbog tih ekstremno zlih ili dobrih izuzetaka, doneseni su zbog nas "sivih", "običnih", da nas zaustave kada nam oportunizam kaže "uradi to ako želiš ovu korist".

Nisu ljudi ni zli ni dobri, samo u okolnostima u kojima se nađu mogu biti potstaknuti i na jedno i na drugo. To što je neko nižeg praga tolerancija pa će uraditi zlo ili dobro djelo prije i za manju korist nego neko drugi je samo varijacija na temu. Oni koji nikada neće uraditi zlo, uvijek dobro, postaju Isus, Buda, Majka Tereza, razni sveci, anđeli i slični. O njima, kao i o onima oni koji će uvijek uraditi zlo, pišemo romane, gledamo filmove, pravimo pjesme i pamtimo ih upravo zato što su tako rijetki. Kao djeca u školi, malo je onih koji budu izbačeni iz škole ili onih koji dobijaju (u moje vrijeme se to zvala Vukova) značku za izvrsnost. Svi mi ostali smo u prosjeku, raspon nam je od ocjene 1 do ocjene 5, ali sve je tom oportunističkom gabaritu.
snijeg_led

#19298 Re: Danasnji "feminizam"

Post by snijeg_led »

Dva puta citam da se uvjerim sta si ti stvarno napisao. Ovo je ekstremno, ne znam gdje zivis ili si zivio.
Na svijetu ima jako puno ljudi koji ne bi nikada ubili niti se ponasali kao oportunisti, ne mogu se sloziti da su ljudi u sustini tako zli.
Hakiz

#19299 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

snijeg_led wrote: 30/12/2021 02:34 Dva puta citam da se uvjerim sta si ti stvarno napisao. Ovo je ekstremno, ne znam gdje zivis ili si zivio.
Na svijetu ima jako puno ljudi koji ne bi nikada ubili niti se ponasali kao oportunisti, ne mogu se sloziti da su ljudi u sustini tako zli.
Sada ne bi. Čak i kada bismo sada ukinuli zakone koji kažnjavaju ubistvo, sada jako puno ljudi ne bi ubilo čak ni iz koristi (ne samo materijalne). U naš moral i DNA je odavno upisano da ubijanje ne valja.

Bilo bi interesantno vidjeti šta bi se desilo kada bismo ovog trenutka ukinuli zakone koji kažnjavaju ubistvo, izbrisali sve zapise, sve šta bi moglo narednim generacijama kazati da je ubistvo nekada bilo kažnjavano, sačekali da iz usmene predaje, kolektivnog sjećanja vrste iščezne misao da se ubijanje kažnjava, da li bi ti naši potomci poslije nekoliko generacija ili desetaka generacija više ili manje ubijali nego što se ubija sada.

Oportunizam nije zlo. Oportunizam je neophodan za opstanak. Da nema oportunizma, mnogo naših predaka kada se nađu u situaciji 1:1 ne bi pobjegli pred opasnijom zvijeri nego bi ostali, borili se i bili bi pojedeni ili "samo" ubijeni od te zvijeri. Da nije bilo oportunizma, mi kao vrsta možda ne bismo postojali. Oportunizam je ostao jer je dio ljudskosti. Ne samo ljudskosti, i životinje se ponašaju oportunistički, ali je dio i ljudskosti.

Oportunizam je mehanizam koji kaže "Ako je nagrada takva da se cijena isplati, uradi. Ako je cijena previsoka, ne radi to". Oportunizam je suprotnost od "uzvišenih principa", mehanizam koji ti kaže da radiš ono šta se u tom trenutku najviše isplati, a ne da radiš nešto šta bi te uništilo. Samo zato jer je "plemenito". Bolje kukavički preživjeti nego herojski poginuti. To je oportunizam. I ne samo to. Oportunizam je "rekao" ribi da iskorsiti vazduh koji joj se ponudio kada je prvi put izašla iz vode, ona je to uradila, razvila pluća, i na kraju eto i nas sa plućima. Kompletna evolucija života je oportunistička, iskorištavanje prilika ne misleći na do tada uspostavljena pravila. Ne možeš nešto, od čega je zavisila evolucija kompletnog života, pa i nas, zanemariti, izbrisati iz života vrste koju je to stvorilo.
snijeg_led

#19300 Re: Danasnji "feminizam"

Post by snijeg_led »

Previse ti daleko ides. Izgleda da si komsija sa Kosevskog pa ti oprastam 😁 iako nisi, isto ti oprastam
Na zalost samo u ljubav vjerujem
Post Reply