Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

preselio na ahiret

#24251 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by preselio na ahiret »

https://avaz.ba/vijesti/bih/706565/odga ... ijad-mutap

zarazio se babo :-)
nedo bog da je ko iz reda memica to bi sad ovde misevi kolo vodili
ArmandiHose

#24252 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ArmandiHose »

Pardon, ispravka:

ovo suđenje - iznuđeno nepotrebna i zakašnjeno promašena pravosudna safisfakcija za Muriza i njegove sektaše ublehaše će biti završena 2025, umjesto 2024. godine.
bitangeIprinceze

#24253 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

Hvala na informaciji :thumbup: to je jako bitno :D može i 2035-e
preselio na ahiret

#24254 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by preselio na ahiret »

ArmandiHose wrote: 29/12/2021 07:14 Pardon, ispravka:

ovo suđenje - iznuđeno nepotrebna i zakašnjeno promašena pravosudna safisfakcija za Muriza i njegove sektaše ublehaše će biti završena 2025, umjesto 2024. godine.
sa obzirom kako je krenulo zbog amnesticarke i kriminalaca nece zavrsit za 20 godina.
treba provjerit da i oni nisu koristili skaj pa ih on oda.
TheGodfather001

#24255 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by TheGodfather001 »

Halo SIPA,FUP?! Kako svjedok-oštećeni zna ko je zaštićeni svjedok i posebno da pojasni odakle mu je poznato šta je ZAŠTIĆENI SVJEDOK izjavio u tužilaštvu? I još pri tome izjavi:"Samo neka to ponovi na Sudu i nema problema". Je li čitam ispravno:"Ako ne ponovi iskaz pred sudom, zaštićeni svjedok će imati problem?!". Pored činjenice da Šofer zna ko je ubica, sada još prijeti i zaštićenom svjedoku... jadno tužilaštvo...još i državno
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... kao/441884
YouAreMyDestiny

#24256 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Nekim svjedocima prijeti, a nekima plati.
uglavnomja

#24257 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

vratio se ljubo u izvjestaje :zzzz:

dugo ga nije bilo

a to se tice odugovlacnja, vise odgovara mutapima da se sto prije zavrsi

e cuj argumenta - sto nije prije dvije sedmice javio da ima koronu :-)
GAU8

#24258 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

Ma ja sam još ljetos govorio, da će Ljubo kad tad morati ponovo doći na red.

Bilo kao svjedok ili kao osumnjičeni...
Edin H.

#24259 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Edin H. »

uglavnomja wrote: 29/12/2021 14:06 vratio se ljubo u izvjestaje :zzzz:

dugo ga nije bilo
Džaba nosio majicu izgleda
GandalfSivi

#24260 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GandalfSivi »

Boze me sacuvaj, ne mogu ni zamisliti kako je dijete izgubiti, ali ovaj covjek stvarno nije dobro u glavi…
ArmandiHose

#24261 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ArmandiHose »

HAMO i PRESUDA Vrhovnog suda BiH

Pitao forumaš denden, ali i mene jako zanima kao vjerujem i mnoge, za pisanu presudu Vrhovnog suda Federacije u predmetu Seferovići, koja je javno objavljena dana 27.07.2021. godine, kada je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Svi očekujemo ovu pisanu presudu jer bi se u njenom obrazloženju trebali naći odgovori koje svi godinama tražimo i očekujemo od pravosuđa. Redovi obrazloženja, a posebno ono između redova, trebali bi odgovoriti, na osnovu svih dosadašnjih provedenih dokaza:

- da li je Ljubo kritične prilike bio sa svojim vozilom na kritičnom mjestu, ako je bio:
- da li je bilo kontakta vozila sa pješacima Dženanom i Alisom, ako je bilo:
- kakav je bio karakter tih povreda.

Naime, Vrhovni sud može da kaže u svom obrazloženju otvoreno i jasno, ili umotano slijedeće:

a) Da nije bilo, "ni pod razno" saobraćajne nesreće u kojoj bi Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je kasnije preminuo, kao i pješakinja Alisa, te da Ljubo kritične prilike "ni pod razno" nije bio sa svojim vozilom na kritičnom mjestu u kritično vrijeme;

b) Da je bilo saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan zadobio teške tjelesne povrede od kojih je kasnije preminuo, kao i pješakinja Alisa, ali ne na način kako je to opisano u optužnici, bilo tako što je ipak usmrćen vozilom, ali na drugačiji način, ili da je nakon kontakta Ljubinog vozila sa Dženanom ovaj usmrćen Ljubinim udarcem šipkom.

Zamolio sam Hamu da se raspita, promahala, i znate šta:

Presuda još nije napisana!!!!!!
Ušlo se u šesti mjesec pisanja (jučer se navršilo punih pet)!

Raspitivo' se Hamo, danima, saznao nezvanično:

kako sudije odlažu objavljivanje pismene presude (najradije bi da je nikad ne napišu) jer ili ne znaju kako da profesionalno i časno izađu iz složene situacije u koju su upali zbog svog kukavičluka i ogromnog pritiska histerične Ifet & Muriz kampanje, ili čekaju na pogodan način da je objave.

Naime, pronađeni tragovi na licu mjesta koji potiču sa Ljubinog vozila imaju DNK iz krvi Alise što definitivno potvrđuje tezu da je Ljubo kritične prilike bio sa svojim vozilom na kritičnom mjestu i da je bilo kontakta vozila sa pješacima Dženanom i Alisom. Kaže mi kako se priča da su se sudije kolebale da ipak Ljubu osude zbog saobraćajke i da u presudi drugačije opišu događaj što je pravno delikatno, te opasno zbog histerične Ifet & Muriz kampanje, te da intimno drže da se radilo o kombinaciji saobraćajke i šipke.

Tko zna, možda uvažene sudije Vrhovnog suda ipak imaju odavno napisanu presudu, upravo na drugi, pod b) opisani način, ali da čekaju na pogodan trenutak za objavu presude - da otupi oštrica Feraget & Muriz kampanje, da se značajno umanji destruktivna energija ovog destruktivnog dvojca i njihovih sektaša ublehaša...
:bih:
bitangeIprinceze

#24262 Re: Slučaj Dženan Memić

GAU8 wrote: 29/12/2021 14:53 Ma ja sam još ljetos govorio, da će Ljubo kad tad morati ponovo doći na red.

Bilo kao svjedok ili kao osumnjičeni...
Niko to nije nikad ni osporavao samo Seferovići nisu više fokus, s prvog mjesta pali su na 101. A svakako da će više biti pitani.
YouAreMyDestiny

#24263 Re: Slučaj Dženan Memić

E moj Murize, a govorio si kako Romi nisu bitni... :roll:
Samo Muriz zna, šta se sada dešava u njegovoj glavi... :|
kakotakonikako

#24264 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

klix wrote: 29/12/2021 20:52 E moj Murize, a govorio si kako Romi nisu bitni... :roll:
Normalno, kao sto samo Alisa zna sta se desava u njenoj glavi.
YouAreMyDestiny

#24265 Re: Slučaj Dženan Memić

kakotakonikako wrote: 29/12/2021 20:59
klix wrote: 29/12/2021 20:52 E moj Murize, a govorio si kako Romi nisu bitni... :roll:
Jbg nije Alisa pomogla, da se oslobodi Dženanov ubica. To je Muriz uradio. Sada je svjestan toga. 🤷‍♀️
kakotakonikako

#24266 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

klix wrote: 29/12/2021 21:11
kakotakonikako wrote: 29/12/2021 20:59

Jbg nije Alisa pomogla, da se oslobodi Dženanov ubica. To je Muriz uradio. Sada je svjestan toga. 🤷‍♀️
Jbg Alisa nije pomogla da se otkrije Dzenanov ubica i slucaj rijesi za nekoliko dana. Svjesna je sada ona toga. 🤷‍♀️
dzolix

#24267 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

Slučaj Memić: Nije bilo tragova koji upućuju na kontakt vozila i pješaka!

Smrt mladića još uvijek pod velom tajne

SARAJEVO, (Patria) - Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića, piše agencija Patria.

Kao svjedoci odbrane pojavili su se Elvedin Boja i Nermin Halilović pripadnici MUP KS, te Senad Mešić kriminalistički tehničar MUP KS u penziji.

Prvi je svjedočio Elvedin Boja koji je na pitanje advokata Rusmira Karkina kazao da nikada nije ispitan u Tužilaštvu KS na okolnosti događaja od 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji. Samo jednom je ispitan u MUP KS.

Boja je tokom svog svjedočenja kazao da se sa kolegom Veliborom Ristivojevićem odvezao na lice mjesta te su tamo zatekli vozilo DKPT-a.

- Prtljažnik je bio otvoren u kojem je sjedila ženska osoba. Kolega Velibor je prišao kolegama iz DKPT-a, a ja sam otišao do druge povrijeđene osobe koja je ležala na zemljanoj podlozi.

Na pitanje advokata Karkina da li je razgovarao sa pripadnicima DKPT-a Boja je kazao da je samo pitao gdje je druga povrijeđena osoba.

Boja je potvrdio da je Dženanu okrenuo glavu na stranu kako ga ne bi ugušila krv, ali da ga nije pomjerao. Demonstrirao je tokom svjedočenja kako je Dženan ležao na leđima. Podsjećamo, ranije je objavljena fotografija gdje je Dženan na boku, a policajac Ristivojević je tokom ranijeg svjedočenja kazao da ga je tako okrenuo njegov kolega, a da je "Dženan ležao potrbuške".

- Nisam smio pomjerati tijelo jer nisam znao kakve su povrede, samo sam mu glavu okrenuo. Nogama je trzao, davao je znakove života – kazao je svjedok dodajući da je tražio da Hitna pomoć požuri.

Boja je rekao da su na licu mjesta bile četiri osobe do dolaska Hitne pomoći, nakon čega je obezbijeđeno lice mjesta žutom trakom.

Odgovarajući na pitanje advokata da nabroji sve osobe koje su se tu nalazile uključujući i policajce i civile Boja nije mogao sa sigurnošću potvrditi da su neke osobe tu noć bile na mjestu događaja. Sjetio se nadređenog Nermina Halilovića, izvjesnog Edina.

Boja je isključio mogućnost da je neko drugi pomjerao tijelo Dženana Memića. Dodao je da je osvjetljenje bilo dobro od ulične rasvjete te je i sam primjetio „komadić zelene farbe, stakla da li od fara ili žmigavca.“

Boja je potvrdio da je na lice mjesta došao Nermin Halilović, ali nije znao tačno odrediti vrijeme.

Na pitanje da li ima saznanja o naknadnom pronalasku tragova na licu mjesta, ovaj policajac je odgovorio da nije upoznat s takvim informacijama.

On je potvrdio da su na uviđaju bili tužilac Meris Ćato, krim tehničar Senad Mešić i istražitelj Sefedin Škrijelj.

Drugi svjedok Nermin Halilović koji je bio rukovodeći dežurni kazao je tokom svog svjedočenja da on nije napravio službenu zabilješku o noći 8. februara 2016. godine iako je dva puta dolazio na lice mjesta. Prvi put sa mlađim kolegom koji ga je dovezao službenim automobilom, a drugi put sa vlastitim. Halilović je pojasnio da su mu kolege Boja i Ristivojević tražili nešto kako bi zaštitili dokaze jer je „postojala mogućnost kiše“.

Halilović je stigao ponovo na lice mjesta, ali nije bilo potrebe za zaštitom dokaza. Tada je već vidio da se formirala ekipa za uviđaj. Na pitanje advokata Karkina da li su mu poznata imena službenika DKPT-a i da li je s njima razgovarao, Halilović je negirao da ih poznaje. Potvrdio je da je ostao do kraja uviđaja.

Na pitanje da li je na bilo koji način manipulisao tragovima i da li je čuo koji su tragovi pronađeni Halilović je odgovorio odrično. Također je kazao da ne zna ništa o naknadnom pronalasku tragova na licu mjesta.

Treći svjedok Senad Mešić, kriminalistički tehničar u penziji kazao je da je fotografirao pronađene tragove, ali ne i da je sačinio video snimak. Negirao je da mu je poznato da je iko snimao uviđaj.

Mešić je i na pitanje advokata Karkina, ali i na pitanje sudije Igora Todorovića kazao da ga nikad niko nije saslušavao na okolnosti ovog događaja.

On je kazao da je po dolasku zatekao obezbijeđeno lice mjesta, gdje su bili tužilac Meris Ćato, Sefedin Škrijelj saobraćajni inspektor kao i policajci.

- Oni mene upoznaju da je bila saobraćajna nesreća, da je povrijeđeno dvoje ljudi i da su upućeni u bolnicu.

Mešić je potvrdio da je sačinio izvještaj o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta nekoliko dana poslije uviđaja. Tako je na izvještaju koji je prikazan u sudnici navedeno da je riječ o krivičnom djelu ubistvo, a ne saobraćajna nesreća. Mešić je pojasnio da je to urađeno u konsultaciji sa načelnikom nakon što je izvršena obdukcija Dženana Memića 16. februara 2016. godine, iako je na dokumentu datum 9. februar.

On je potvrdio da je tokom uviđaja bio suh asfalt i da je većina tragova bila na asfaltnoj podlozi, dok su tragovi krvi bili većinom na zemljanoj podlozi. Zatekao je i tragove stakla, plastike, boje ali nije precizirao koliko komada.

- Ima fotodokumentacija pa se može vidjeti. Bilo je više komada stakla i plastike.

Na pitanje da li je prilikom izrade skice lica mjesta odredio kontaktnu tačku između vozila i pješaka, Mešić je kazao da „nema nijednog traga koji ukazuje na mjesto kontakta“.

Mešić je također potvrdio da je čuo o „naknadnom pronalasku nekog traga ali do mene nije došao“.

Na licu mjesta bio je i policajac Josip Barić koji je išao u bolnicu te donio odjeću Alise Mutap i Dženana Memića. Mešić nije mogao reći zašto među tom odjećom nema majice Alise Mutap.

Također, u sudnici je prikazan zapisnik o uviđaju koji je sačinio Sefedin Škrijelj, a gdje je navedeno da je uviđaj snimljen i video kamerom. Mešić je kazao da ne zna ništa o tom zapisniku, nije ga sačinio niti ga je pročitao.

Kao svjedoci na narednom ročištu pojavit će se Velibor Ristivojević, Elvedin Boja, te Sefedin Škrijelj.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Danas je prvi put prikazana fotografija tijela Dženana Memića koju je prema tvrdnji Tužilaštva KS napravio pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nebojša Veljović nakon događaja 08.02.2016. godine. Na fotografiji Memić leži na zemlji pored ceste uz drvo na lijevoj strani ispruženih nogu. Nakon što je prikazana fotografija u sudnici su se samo čuli jecaji članova porodice i publike.

Tužiteljica Ruždić nije mogla odgovoriti na pitanje advokata odbrane gdje je nastala fotografija odnosn na kojem mjestu u Velikoj aleji.

Podsjećamo, policajac Veljović svjedočio je 2. novembra 2016. godine kada je kazao da je prišao momku i disao je. Tada je kazao da je mobitelom slikao položaj tijela nastradalog jer se bojao da će se kasnije teško utvrditi kao i da to nije učinio MUP KS. Također je potvrdio da su na licu mjesta pronašli komade stakla i ostatke zelene boje kao od kita ili laka.

S obzirom da se u ranijem svjedočenju čulo da je Dženan okrenut na bok od strane policajca MUP KS postavlja se pitanje kada je nastala zapravo prikazana fotografija i zašto nije bila predmet vještačenja nijednog vještaka koji je davao svoj iskaz pred Sudom.

Prema navodima policajca Velibora Ristivojevića koji je svjedočio 2. novembra 2016. godine njegov kolega je Dženana okrenuo na bok.

Ležao je potrbuške i pomjerio ga je na bok“, kazao je svjedok u novembru 2017. godine
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ako se iskazi svjedoka razlikuju oko nekih činjenica, onda se može izvršiti suočenje svjedoka. Vi kao sudija ne možete znati hoće li ovi policajci ponoviti ono što je rekla Alisa. Ako se njihovi iskazi razlikuju, onda vi imate pravo ponovo pozvati Alisu. Oni su unaprijed donijeli odluku da će iskazi biti usklađeni", istakao je Ifet Feraget, pravni zastupnik Muriza Memića..
Last edited by dzolix on 30/12/2021 07:15, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#24268 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Tesla Edison »

Po ovome pisanju i po trenutno dostupnim informacijama, ovdje je sve čisto koliko vidim. Mutapi nisu krivi za ovo što im se stavlja na teret. Vjerojatno će takva i presuda da bude. To naravno još ne znamo, ali po ovome sa čim raspolažemo svi mi ovdje, sve ide u tom smjeru.

Sad bi se trebalo okrenutu kantonalnim tužiocima i ispitati njihovu odgovornost, a prije svega nesposobnost. Tri puta ti obaraju presudu zbog nesposobnosti sastavljanja kvalitetne optužnice i zastupanja po toj optužnici i ti i dalje radiš kao da se ništa nije dogodilo. To se treba dovesti na čistac, a Mutapi.....

Mislim da je ovaj proces samo gubljenje vremena, ali vidjećemo...
td_maajka

#24269 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

Tesla Edison wrote: 30/12/2021 07:10 Po ovome pisanju i po trenutno dostupnim informacijama, ovdje je sve čisto koliko vidim. Mutapi nisu krivi za ovo što im se stavlja na teret. Vjerojatno će takva i presuda da bude. To naravno još ne znamo, ali po ovome sa čim raspolažemo svi mi ovdje, sve ide u tom smjeru.

Sad bi se trebalo okrenutu kantonalnim tužiocima i ispitati njihovu odgovornost, a prije svega nesposobnost. Tri puta ti obaraju presudu zbog nesposobnosti sastavljanja kvalitetne optužnice i zastupanja po toj optužnici i ti i dalje radiš kao da se ništa nije dogodilo. To se treba dovesti na čistac, a Mutapi.....

Ipak, nije bas tako.
Svakako, po onome sto pise par botova na temi, ali ne po onome sa cim svi ovdje raspolazemo.

A jos bitnije od toga je cime raspolaze Sud BiH.
Sud koji je odredjivao pritvor trudnici, sud koji je odredjivao pritvor ostalim osumnjicenima, sud koji je potvrdio optuznicu, sud koji je odbio apelaciju optuzenih, sud koji pred sobom ima sve dokaze, a mi ih nemamo, kao i iskaze zasticenih svjedoka (koji btw. vecinom nisu zasticeni zbog toga da bi se sakrio njihov identitet tokom sudjenja, vec da bi se sakrio njihov identitet tokom istrage i omigucio im se imunitet, jer su svjedoci koji su ucestvovali direktno ili indirektno u zataskavanju, o cemu ce podijeliti svoja saznanja).

Ja ne znam kako ce sud odluciti, da li ce biti proglaseni krivima i da li ce biti svi proglaseni krivima, ali znam da ni vi ostali to ne mozete znati, a takodjer znam da zasigurno imam koju informaciju vise od ostalih (pa cak i od botova).

Stoga, polako. Voda trenutno mozda tece tiho, ali vodostaj ce jos rasti, a brana konspiratora je vec dugo pod konstantnim pritiskom. :thumbup:
denden

#24270 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

Naravno, naravno...Kako se vremenom sve što ste ikad govorili ispostavlja kao laž i manipulacija, manevarski prostor vaše fabrike laži je sve manji i manji, ostaje vam samo bijednička šutnja o vašim raskrinkanim lažima i najava nekakvog preokreta i razrješenja u budućnosti.

Nije loše podsjetiti se šta ste vi murizovci, a ti kao njihov portparol na temi, govorili o policajcima Veljoviću i Hrvatu.

Da su zavjerenici, da lažu, da će platiti.
Onda su uhapšeni, Državno tužilaštvo je već najavilo da će ih optužiti i tražilo pritvor do podizanja optužnice, a sud je odbio prijedlog za pritvor, jer nije bilo ni osnovane sumnje da su učinili to za ih se teretilo (da su zavjerenici koji su u dogovoru sa Zijadom Mutapom propustili da nazovu Hitnu i čekali da Dženan iskrvari na licu mjesta, "što se i desilo").
Onda je tužilaštvo moralo obustaviti istragu, jer ako sud kaže da nema osnovane sumnje, onda nema izbora osim obustaviti istragu.

Kad se to desilo, Avaz i vi na temi ste slagali da im nije određen pritvor, ali da jesu mjere zabrane.

Zašto ste slagali? Jer vam je laž način djelovanja i jer vas je bilo sramota priznati da dvojici koje ste teretili da su zavjerenici nije potvrđena ni osnovana sumnja.

A onda si ti ovdje uletjela sa svojom spinom o tome kako oni nisu pušteni zato što nema dokaza (zato što su nedužni), nego zato što su kriminalci koji su pristali da se nagode sa tužilaštvom, kako bi dobili imunitet za svoje učešće u zavjeri, u zamjenu za to da odaju svoje šefove, valjda vođe zavjere.

Napisala si, slagala, da su POKAJNICI. Šta znači "pokajnik"?
Svjedok pokajnik ili, jednostavnije, pokajnik, je kolokvijalni izraz koji se koristi za počinitelja jednog ili više krivičnih djela koji je voljan o njima dati informacije vlastima tokom kriminalističke istrage ili krivičnog postupka u zamjenu za oslobađanje ili ublažavanje za to krivično djelo utvrđene zakonske kazne, odnosno neke druge povlastice (najčešće status zaštićenog svjedoka ili novi identitet) za sebe i sebi bližnje osobe. Pokajnici su gotovo u pravilu pripadnici zločinačkih organizacija - razbojničkih ili uličnih bandi, grupa organiziranog kriminala, ilegalnih terorističkih ili paravojnih formacija - a njihovi iskazi imaju za svrhu pronalaženje, hapšenje ili osudu njegovih suučesnika, odnosno nalogodavaca za zločine koji se u tim organizacijama nalaze na najvišoj hijerarhijskoj ljestvici (tzv. "krupne ribe").
Evo, ostalo sve crno na bijelo:
td_maajka wrote: ↑11/07/2021 10:28
Ponovit cu ti, rado, Veljovic i Hrvat nisu PUSTENI vec ce biti svjedoci pokajnici. Moje misljenje je da je to zato sto su ponudili korisne informacije, a njihovo djelo u odnosu na druga djela tj. djela drugih je slabije.
Hrvat je nedavno svjedočio i pokazao da nije nikakav počinilac, nikakav pokajnik, da nikakve "velike ribe" nije odao, jer one ni ne postoje, nego je samo ispričao ono što je pričao od početka, bez da se imao za šta kajati ili koga odati. NIkakav imunitet nije imao, nikakvu nagodbu, ništa.

SVE SI IZMISLILA U SVOJOJ BOLESNOJ POKVARENOJ PROPAGANDNI I MANIPULACIJI.

Ali, ublehe ne traju vječno.

I ta tvoja ubleha je raskinkana, kao što će i te koje najavljuješ za budućnost.

Upitate li se ikad ko plaća cijenu vaših laži? U konačnici, mislim?

Ili ste toliko pokvareni da o tome ni ne razmišljate?
denden

#24271 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

ArmandiHose wrote: 29/12/2021 17:35
Zamolio sam Hamu da se raspita, promahala, i znate šta:

Presuda još nije napisana!!!!!!
Ušlo se u šesti mjesec pisanja (jučer se navršilo punih pet)!

Hvala za info, biće zanimljivo pročitati tu presudu. Svi na temi, jelte, kao zagovarači i poklonici i ljubitelji istine, jedva čekamo da saznamo šta je pravosnažno utvrđeno u vezi događaja u Aleji, pa je Feraget šizio i pjenio da Vrhovni sud laže. :thumbup:
denden

#24272 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

Tesla Edison wrote: 30/12/2021 07:10

o

Kantonalno tužilaštvo je imalo samo jednu stvarnu fulu, a to je što su napisali u optužnici za saobraćajku da je Dženan od udara kombijem u potiljak dobio povrede na lijevoj strani glave i to i jeste razlog zbog čega je Vrhovni sud oslobodio Seferoviće. Svi dodatni svjedoci su bili samo na tu okolnost, jer je ona presudna. Mimo toga, nije Kantonalno tužilaštvo, nego Kantonalni sud taj čije je postupanje odron. Prvo kao institucija, jer su neke sudije utvrdile da ne postoj osnovana sumnja za ubistvo, jer je u pitanju drugo djelo, a kad je tužilaštvo prekvalifikovalo, dvaput je obarana optužnica od strane istog tog suda zato što, u suštini, sud smatra da nije saobraćajka, nego palica (ubistvo).

Kantonalno tužilaštvo je postupalo i po pravu i po pravdi. Počinioca su pronašli, a nakon što je sud rekao da nema osnovane sumnje za ubistvo (uvažio žalbu na već određeni pritvor za ubistvo palicom, a možda čak odbio i optužnicu za ubistvo), Kantonalno tužilaštvo ni po pravdi nije moglo pustiti očitog počinioca, ali ni po pravu, jer je sud, zato što nije bilo ni šipke, ni Vasvijinog priznanja ubistva pred braniocem, rekao "jeste Ljubo, ali nije to djelo, prekvalifikujte na saobraćajku i sve će biti u redu) i nije ostavljen nikakav prostor tužilaštvu da prestane goniti Ljubu.

Dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda, ako pogledamo iz koliko razloga ih je dvaput obarao (ukinuo) Vrhovni sud, su teški odron i poniženje za kantonalne sudije.

Ovdje je jedino Vrhovni sud postupao bez greške, razumjeli su šta se desilo (ubistvo šipkom nakon izlaska iz kombija), shvatili da su vještaci i u ne potpuno tačnoj optužnici za saobraćajku ostavili prostora za osuđujujuću presudu ("mogla je povreda biti od kombija", tj. nije isključen kombi kao sredstvo nanošenja povreda), ali nisu mogli protiv opisa iz optužnice, kojeg su jedino oni i skontali, u kojem stoji da je Dženan dobio povrede lijeve strane glave od udara kombijem u potiljak. Strašna greška Kantonalnog tužilaštva.

Vrhovni sud bi u drugim okolnostima, što spominje armandi, vjerovatno malo prilagodio tekst optužnice i osudio Ljubu.

Ali nisu bili budale da sebe izlažu linču i progonu u pokušaju da Muriza spasu od njega samog, gdje bi on taj njihov pokušaj da spasu njegovu dušu smatrao dokazom svoje teorije zavjere.

A ne bi ni bilo pošteno da neko Muriza spašava od njega samog. Ako do tog spasa duše ikad i dođe, moraće to on sam uraditi.
Ovako je dobio šta je zaslužio-a to je ono što je tražio, oslobađanje Ljube Seferovića. I neka sad živi s tim.

Jer je sigurno na sud ostavila dojam njegova tvrdnja da zna ko je ubica, da to nije Ljubo, da je Ljubo nedužan, da ga ne tereti ni za šta, te posebno "sjajan" PR trik nekog od murizovaca da Ljubi, uz Murizov blagoslov, navuku majicu sa Dženanovim likom. Svaka čast.

Sad, nakon nekog vremena, znamo da je Muriz lagao da zna ko je "pravi ubica", a vidimo da se niti Ljubu i njegov kombi može skloniti sa lica mjesta, niti se može, niti će ikad moći, tu dovesti bilo koga drugog.
bitangeIprinceze

#24273 Re: Slučaj Dženan Memić

Ovaj zaštićeni svjedok, koji je bio na licu mjesta u Velikoj aleji na Ilidži kobne noći, kako stvari stoje, itekako će pomoći Tužilaštvu da riješi ovaj slučaj. 

Njegov iskaz već je, tvrde naši izvori, potkrijepio mnoge sumnje. 

Novi dokazi

Na osnovu iskaza ovog svjedoka, Tužilaštvo je počelo saslušavati nove svjedoke. Osim toga, Tužilaštvo BiH ima još jednog svjedoka koji je dobio status zaštićenog i on je direktni očevidac šta se dešavalo kobne noćni.

Zbog toga se i traži dodatno vrijeme, kako bi tužioci na miru mogli saslušati sve svjedoke i pregledati nove dokaze.

(Avaz, ** No links ** PORTAL/rm)
denden

#24274 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

bitangeIprinceze wrote: 30/12/2021 18:25 Ovaj zaštićeni svjedok, koji je bio na licu mjesta u Velikoj aleji na Ilidži kobne noći, kako stvari stoje, itekako će pomoći Tužilaštvu da riješi ovaj slučaj. 

Njegov iskaz već je, tvrde naši izvori, potkrijepio mnoge sumnje. 

Novi dokazi

Na osnovu iskaza ovog svjedoka, Tužilaštvo je počelo saslušavati nove svjedoke. Osim toga, Tužilaštvo BiH ima još jednog svjedoka koji je dobio status zaštićenog i on je direktni očevidac šta se dešavalo kobne noćni.

Zbog toga se i traži dodatno vrijeme, kako bi tužioci na miru mogli saslušati sve svjedoke i pregledati nove dokaze.

(Avaz, ** No links ** PORTAL/rm)
Wooow, koliko očevidaca u februaru 2021. Još kad im se doda E.M... :P

A nijednog u optužnici, da potvrdi da Alisa Mutap laže :-)
ArmandiHose wrote: ↑22/12/2021 08:24
Kjučni detalji, ne samo za ovo suđenje optuženi Mutap i dr, već za kompletan slučaj Memić, su oni koji se odnose na tačku 3. Optužnice koja se odnosi na optuženu Alisu Mutap Ramić, evo kako je Tužilaštvo obrazlaže (tačku 3. Optužnice koja se odnosi na nju):

„U pogledu tačke 3. optužnice kojom se Ramć ranije Mutap Alisi stavlja na teret da je kao član grupe za organizovani kriminal organizovan od strane Mutap Zijada i drugih, s ciljem pokrivanja stvarnih počinilaca i stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život dana 08.02.2016.godine usljed kojih je preminuo dana 15.02.2016.godine na KCU Sarajevo, kao očevidac događaja sa lica mjesta u ul.Velika Aleja do br.4, općina Ilidža, od 08.02.2016.godine, u večernjim satima, te kako su joj kao očevicu poznate okonosti u vezi sa nanošenjem povreda Dženanu Memiću usljed kojih je preminuo, te iako je kao očevidac i svjedok na osnovu odredaba člana 100. ZKP FBiH, bila dužna iznijesti sve činjenice i okolnosti koje su joj poznate, iste svjesno prikrila, a koje činjenice su od ključnog značaja za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića i izvršilaca krivičnih djela u vezi s tim, odbila to učiniti stvarajući privid da se ne sjeća konkretnog događaja i da ima gubitak svijesti, Tužilaštvo BiH napominje da iz nalaza timskog sudsko-psihijatrijskog nalaza od 03.03.2016.godine, obrazloženog nalaza ljekara KCU Sarajevo broj: 2276/2016 od 19.07.2016.godine i druge medicinske dokumentacije jasno proizilazi da ista nije imala gubitak svijesti, a da je bila svjesna, orijentisana, komunikativna, te da se isključuje potpuni gubitak svijesti. Nadalje, iz ostalih prikupljenih dokaza, prije svega iskaza svjedoka Hrvat Nedžada, Nebojše Veljovića, zaštićenog svjedoka „M-10“, Muriza Memića, Arijane Memić, Zerine Fejzić, te ostalih prikupljenih dokaza u toku istrage jasno proizilazi da je ista razgovarala o navedenom događaju. Svjedoci Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović potvrđuju da su kritične prilike odmah poslije kritičnog događaja razgovarali sa Alisom Ramić, ranije Mutap, koja se prisjećala svih detalja, u koju školu ide, kako se zove, navodeći adresu stanovanja, te govoreći da joj pozovu oca Mutap Zijada svjesno im davajući telefon, potpuno jasno navodeći ime i prezime oca, te ostale činjenice. S druge strane, nakon pregleda na KCU Sarajevo u nalazu se navodi da je ista bila svjesna, orijentisana, komunikativna i da je dala kompletnu anamnezu, te je odmah puštena na kućno liječenje i da je normalno otputovala od KCU Sarajevo do mjesta stanovana. Svjedok „M-10“ potvrđuje da je dana 09.02.2016.godine boravio u kući Mutap Zijada, te da je Alisa Ramić, ranije Mutap, normalno razgovarala o događaju iz prethodne noći, navodeći neke od činjenica i odavajući dojam da se svega sjeća. Iz timskog sudsko-psihijatrijskog nalaza od 03.03.2016.godine jasno proizilazi da Alisa Ramić, ranije Mutap, nije imala potpuni gubitak svijesti, te ako je imala moglo se raditi o sitnim detaljima koji bi se vratili odmah u sjećanje. Ove dokaze u cjelosti potvrđuju i iskazi svjedoka dr.Kemala Dizdarevića i dr.Sandre Zubović, te obrazloženi nalaz ljekara KCU Sarjevo broj: 2276/2016 od 19.07.2016.godine, u kojima prof.neurohirurgije na KCU Sarajevo dr. Kemal Dizdarević jasno ističe da kritične prilike osumnjičena Ramić, ranije Mutap Alisa nije zadobila potres mozga, te da nisu ispunjeni kriteriji uopće za razmatranje amnezije, a čiji iskaz u cjelosti potkrepljuje i doktor radiolog Sandra Vegar Zubović. Iskaze ovih svjedoka i materijalne dokaze potvrđuju i nalazi stalnog sudskog vještaka dr.Hamze Žuje koji je utvrdio da je Alisa Ramić kritične prilike zadobila lake tjelesne povrede, a kako obrazlažu prof.dr. Kemal Dizdarević i dr.Sandra Vegar Zubovića potres mozga kao preduvjet postojanja amnezije je uvijek teška tjelesna povreda.
Slijedom svega iznesenog jasno je da postoji osnovana sumnja da je Ramić Alisa počinila krivičnopravne radnje opisane u tačci 3. optužnice.“

Oktobar 2021., Muriz Memić: "Mi ne znamo ko je ubio Dženana".

Ali fakat, jeste li svi svjesni koga lažete u konačnici?
bitangeIprinceze

#24275 Re: Slučaj Dženan Memić

"Vrhovni sud FBiH donio je presudu kojom su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni optužbe za saobraćajnu nesreću i sprečavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memić.

"Mi nalazimo da za tvrdnju tužilaštva da se događaj desio na način kako je to opisano u optužnom aktu nema dovoljno dokaza", izjavio je predsjedavajući Vijeća Slavko Marić."
Locked