Ne znam koliko EPBiH potrosi na plate godisnje, mislim oko 300mil bruto, od toga ti drzavi ide oko 35%spinel_ wrote: ↑28/12/2021 18:18 Sve uhljebe iz EP i ostalih drzavnih preduzeca treba nabiti s noge na nogu. Najvece stetocine i neradnici u drzavi zbog kojih nam i jeste stanje kakvo jeste. Jedino rjesenje i spas jeste otpustiti 90% uhljeba i time ne bi bilo potrebe ni za kakve fantomske akcize koje idu u njihove dzepove a realna cijena struje bi ostala ista.
Te uhljebe umjesto sto jasu drzavne jasle ne radeci nista zaposliti npr u namjensku industriju ali ne u kancelarijama vec u proizvodnju pa da vide sta je i kako zaraditi dinar.
Lezihljebovici neradnicki.
EPBiH isporuci slijedece
Proizvodnja 6.237,92 GWh
Distributivna potrošnja 4.677,57 GWh ovo vrijedi na oko 800mil KM
Razlika između proizvodnje i potrosnje ide dijelom u Mittal oko 500GWh, nesto u izvoz a bogami mora biti i uvoza.
Kad sve saberes i oduzmes jako smo blizu kraha proizvodnje EPBiH koja je vec bare bare sa potrosljom.
Mnogo mnogo faktora ima, ali osnovni je da sa manjkom kapaciteta mi imamo problem. Da bi se odrzala ta niska cijena mi bi morali raditi 15-20000GWh - EP BiH sama
Čisto za poređenje, EPBiH je u 2016toj proizvodila 15% vise nego u 2020. I proizvodnja opada.
Hocu reci trebalo je zeleno nebo da ranije investira u proizvodne kapacitete ali nije bilo odabranih termita koji to znaju, da je palamuđenja tu su prvi... Nek zovnu reiza da prouci koju dovu da TE Kakanj proizvodi vise
Dzabe dove kad si lopov