Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12101 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by PreWiBa »

ako te pitaju wrote: 27/12/2021 23:51 @sehohari svaka građanska država ,republika, je odraz najlakšeg i najboljeg političkog sustava.

Međutim, svaka složena država,kao što je Švicarska,Belgija,prije SFRJ, ima poseban sustav, a u BiH je najspecifičniji.

Povijest nas uči, i ne tako davna, da kada je jedan narod odlučio da uzme više prava u složenoj državu od drugih,smatrajući da ima brojčanu nadmoć,ite kako smo se "poklali".

Nemoj zaboraviti, da je Sarajevo bilo 4 godine granatirano granatama koje su naši očevi,djedovi plaćali,jer je brojniji narod, kroz ideal " svi smo isti" u JNA postavio svoje ljude.
Pa i Makedonija je slozena drzava, i tamo je malo falilo do rata 2000./2001.. Doslo je do sporazuma koji je od Makedonije napravio drzavu sposobnu za ulazak u NATO i pred pregovorima sa EU.

Ovdje je doslo do sporazuma koji drzavu drzi na ivici raspada.

Jasno je koji pristup ima vise uspjeha.
Last edited by PreWiBa on 27/12/2021 23:57, edited 1 time in total.
kakabanja213

#12102 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 27/12/2021 23:51 @sehohari svaka građanska država ,republika, je odraz najlakšeg i najboljeg političkog sustava.

Međutim, svaka složena država,kao što je Švicarska,Belgija,prije SFRJ, ima poseban sustav, a u BiH je najspecifičniji.

Povijest nas uči, i ne tako davna, da kada je jedan narod odlučio da uzme više prava u složenoj državu od drugih,smatrajući da ima brojčanu nadmoć,ite kako smo se "poklali".

Nemoj zaboraviti, da je Sarajevo bilo 4 godine granatirano granatama koje su naši očevi,djedovi plaćali,jer je brojniji narod, kroz ideal " svi smo isti" u JNA postavio svoje ljude.
Nismo se mo poklali nego ste nas vi poklali. Tu je velika razlika
ako te pitaju

#12103 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

Je li ti mislis da bi Finci mogao da bude izabran u krajevima gdje se redovno sluzi misa zadusnica Pavelicu i kompaniji. Sta da radimo sa npr nekim ko se osjeca Bosancen, ili Hercegovcem ili Bosancem ili Hercegovcem. Da budem u klubu ostalih u Bosni i Hercegvini. Ili u klubu Bosnjaka a nisam Bosnjak ili klubu Hrvata a nisam Hrvat.
Ja ne bih etiketirao Hrvate kao Ustaše i ljubitelje Pavelića.

Pa Ž.Komšić je primjer da može biti izborna volja drugog naroda,tj.Bošnjaka.

Naravno da bi mogao biti,ako ima dobar plan i program.

Tko se god ne osjeća pripadnikom konst.naroda nek se kandidira gdje želi, i nek bude predstavlja ko ga izabere.

Nije li logično da u Domu Naroda sjedi ljudi izabrani od strane hrvatskog konstitutivnog naroda? Slažem se da to ne mora biti osoba Hrvatske etn.pripadnosti,ali u tom domu se mora manifestirat volja Hrvata u BiH.
Nek se napravi i Dom Ostalih, i zašto u tom domu ne bi sjedio Ante iz Širokog Briga ako se kandidirao na tu listu i dobio podršku "nekonst.naroda"?
kakabanja213

#12104 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 27/12/2021 23:59
Je li ti mislis da bi Finci mogao da bude izabran u krajevima gdje se redovno sluzi misa zadusnica Pavelicu i kompaniji. Sta da radimo sa npr nekim ko se osjeca Bosancen, ili Hercegovcem ili Bosancem ili Hercegovcem. Da budem u klubu ostalih u Bosni i Hercegvini. Ili u klubu Bosnjaka a nisam Bosnjak ili klubu Hrvata a nisam Hrvat.
Ja ne bih etiketirao Hrvate kao Ustaše i ljubitelje Pavelića.

Pa Ž.Komšić je primjer da može biti izborna volja drugog naroda,tj.Bošnjaka.

Naravno da bi mogao biti,ako ima dobar plan i program.

Tko se god ne osjeća pripadnikom konst.naroda nek se kandidira gdje želi, i nek bude predstavlja ko ga izabere.

Nije li logično da u Domu Naroda sjedi ljudi izabrani od strane hrvatskog konstitutivnog naroda? Slažem se da to ne mora biti osoba Hrvatske etn.pripadnosti,ali u tom domu se mora manifestirat volja Hrvata u BiH.
Nek se napravi i Dom Ostalih, i zašto u tom domu ne bi sjedio Ante iz Širokog Briga ako se kandidirao na tu listu i dobio podršku "nekonst.naroda"?
Ja nista ne etiketiram. To je cinjenica. Sad ti u Mostaru mogu nabrojati 15 jako javnih mjesta sa natpisom U, posvetom ustaskom rezimu, bar dvije ulice sa ministrima u Pavelicevoj vladi, bar 20tak murala i muralcica posvecenih ratnog zlocincu Praljku. U zap Hercegovini da ne govorim a obilazio sam je redovno sedmicno. Pa ima li u Mostaru i zap Hercegovini ijedno ime ulice a da nije katolicko. Ijedno. Ako ti znas za jedno volio bih da mi kazes.
Novak20

#12105 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

sehohari wrote: 27/12/2021 23:48
Novak20 wrote: 27/12/2021 23:47

Imaš primjer ... Kanton Sarajevo. :lol:
Kanton nije drzava.
Politika koja ne zna urediti kanton sa tolikom resursima i potencijalima kojima ne smeta S/H ne bi trebalo da uređuje ni državu. :D
ako te pitaju

#12106 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

Ja nista ne etiketiram. To je cinjenica. Sad ti u Mostaru mogu nabrojati 15 jako javnih mjesta sa natpisom U, posvetom ustaskom rezimu, bar dvije ulice sa ministrima u Pavelicevoj vladi, bar 20tak murala i muralcica posvecenih ratnog zlocincu Praljku. U zap Hercegovini da ne govorim a obilazio sam je redovno sedmicno. Pa ima li u Mostaru i zap Hercegovini ijedno ime ulice a da nije katolicko. Ijedno. Ako ti znas za jedno volio bih da mi kazes.

Ovo što pišeš su činjenice, ali isto tako ja mogu reći da "U" možda piše kao onaj Bošnjak iz G.Vakufa,koji je svoje auto ofarbao sa U pa okrivio Hrvate.
Reći ću,svaki Hrvat koji napiše U je malouman,i to je djelo nebitne manjine

Točno je sa nazivima ulica ,kao što je točno da su HR predstavnici zahtjevali promjenu imena tih ulica , a ploče su i razbijane od strane Hrvata.
Što se tiče murala, ne bih ih poistovjećivao sa Ustašama, jer Praljak dolazi iz partizanske obitelji. Prije sam na temama stavljao da Bošnjački predstavnici na službenim web.portalima institucija veličaju osuđene ratne zločince.

Ne treba generalizirati i imati predrasude.
ako te pitaju

#12107 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

@kakabanja213 evo samo da podsjetim tko je tražio a tko bio protiv promjene ,,ustaških"ulica:

https://www.dnevnik.ba/teme/tko-ne-zeli ... -u-mostaru
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12108 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by PreWiBa »

ako te pitaju wrote: 28/12/2021 00:18

Ovo što pišeš su činjenice, ali isto tako ja mogu reći da "U" možda piše kao onaj Bošnjak iz G.Vakufa,koji je svoje auto ofarbao sa U pa okrivio Hrvate.
Reći ću,svaki Hrvat koji napiše U je malouman,i to je djelo nebitne manjine

Točno je sa nazivima ulica ,kao što je točno da su HR predstavnici zahtjevali promjenu imena tih ulica , a ploče su i razbijane od strane Hrvata.
Što se tiče murala, ne bih ih poistovjećivao sa Ustašama, jer Praljak dolazi iz partizanske obitelji. Prije sam na temama stavljao da Bošnjački predstavnici na službenim web.portalima institucija veličaju osuđene ratne zločince.

Ne treba generalizirati i imati predrasude.
Fuj
kakabanja213

#12109 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 28/12/2021 00:21 @kakabanja213 evo samo da podsjetim tko je tražio a tko bio protiv promjene ,,ustaških"ulica:

Znaci ipak je istina. Ustase su bili Bosnjaci a ovi iz Bih HDZ sami komunisti. E jebiga.
"U" pisu Bosnjaci, imena ulica su dali Bosnjaci, Praljak je partizan a mali Ante na Starom mostu je u stvari Desmond Tutu. Bas jebiga.
BHCluster

#12110 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

ako te pitaju wrote: 28/12/2021 00:21 @kakabanja213 evo samo da podsjetim tko je tražio a tko bio protiv promjene ,,ustaških"ulica:

Naravno da ce glasati protiv kad su izmjene bile kozmeticke.
ako te pitaju

#12111 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

kakabanja213 wrote: 28/12/2021 00:32

Znaci ipak je istina. Ustase su bili Bosnjaci a ovi iz Bih HDZ sami komunisti. E jebiga.
"U" pisu Bosnjaci, imena ulica su dali Bosnjaci, Praljak je partizan a mali Ante na Starom mostu je u stvari Desmond Tutu. Bas jebiga.
Ti si naveo da se Hrvati imaju smatrati ustaše, što je za većinu Hrvata uvreda.
Ja sam ti iznio činjenice, a ti iskrivljuješ to.
Nisađ rekao da je Praljak bio partizan,nego da potječe iz takve obitelji, što je opet istina.
Uzimaš za primjer dječaka Antu, a ne uzimaš tisuće Hrvata koji svakodnevno bez problema prelaze Stari Most.
Iznio sam istinu, da je upravo HDZ tražio da se izmijene ulice sa ustaškim predstavnicima,čime skidaju ljagu sa hr.naroda, ali ti opet to nećeš da priznaš,nego ćeš generalizirati.
Novak20

#12112 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Imena ulica u Mostaru nazvanih po ustašama treba promijeniti pod hitno i nazor.

To treba uraditi i u Sarajevu gdje nema kočnice u vidu "interesa" drugog naroda. Međutim, jedno se priča, drugo se misli, treće se radi.

Trojanac NS i ljigavac Elvis Vreto predlaže Skupštini KS odavanje počasti bošnjačkom generalu Alagiću koji je umro u Hagu.
Nadam se da prijedlog neće proći ali sama činjenica da se ovim stvarima službeno raspravlja u "našem" glavnom gradu ukazuje da je eho riječi komunisti, fašisti, islamisti....isti.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/skupstin ... cu-2623716
kakabanja213

#12113 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 28/12/2021 07:37
kakabanja213 wrote: 28/12/2021 00:32
Ti si naveo da se Hrvati imaju smatrati ustaše, što je za većinu Hrvata uvreda.
Ja sam ti iznio činjenice, a ti iskrivljuješ to.
Nisađ rekao da je Praljak bio partizan,nego da potječe iz takve obitelji, što je opet istina.
Uzimaš za primjer dječaka Antu, a ne uzimaš tisuće Hrvata koji svakodnevno bez problema prelaze Stari Most.
Iznio sam istinu, da je upravo HDZ tražio da se izmijene ulice sa ustaškim predstavnicima,čime skidaju ljagu sa hr.naroda, ali ti opet to nećeš da priznaš,nego ćeš generalizirati.
Cuj cinjenice. Cinjenice glasila HDZ. Cinjenica je da je medjunarodni sud ponasanje bivsih celnika tog HDZ osudio kao udruzivanje u zlocinacki poduhvat s ciljem protjerivanja nekatolickog odnosno nelegitimno Hrvatskog stanovnistva. Takodjer je cinjenica da u Mostaru ne mozes naci nijedan mural npr. Zuki takodjer ratnom zlocincu.
Kralju cinjenica je, a ne moze ti veca da su mene 1993. skupili pa me odveli na stadion pa do Heliodroma. I da je i sada u HDZ vecina ljudi koji u tome ne vidi nikakav problem.
kakabanja213

#12114 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kakabanja213 »

Novak20 wrote: 28/12/2021 08:06 Imena ulica u Mostaru nazvanih po ustašama treba promijeniti pod hitno i nazor.

To treba uraditi i u Sarajevu gdje nema kočnice u vidu "interesa" drugog naroda. Međutim, jedno se priča, drugo se misli, treće se radi.

Trojanac NS i ljigavac Elvis Vreto predlaže Skupštini KS odavanje počasti bošnjačkom generalu Alagiću koji je umro u Hagu.
Nadam se da prijedlog neće proći ali sama činjenica da se ovim stvarima službeno raspravlja u "našem" glavnom gradu ukazuje da je eho riječi komunisti, fašisti, islamisti....isti.

Sacekaj je li ovaj ratni zlocinac ili je optuzen da je ratni zlocinac. I da li postoji ulica u Sarajevu sa njegovim imenom. Ono kao reklama na RDV Mostar (kao gradski radio) pa kaze ... Nalazi se u ulici Mile Budaka ili kada ti dodje racun Vodovoda u Mostaru pa isto to pise. I naravno nije problem sto je HDZ dao to ime ulici nego je problem sto neko hoce da kaze da se treba rijesiti ime za sve ulice, bar kako kaze HDZ glasilo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12115 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Truba »

imanea ulica se nikad neće riješiti jer će dolaziti u paketu
a uvijek će neko svog opravdavati :D
TKZ gradacija zla
on je ubio samo 20 nevinih a ovaj vaš 20 000

:mrgreen:
ako te pitaju

#12116 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

[quote]Cuj cinjenice. Cinjenice glasila HDZ. Cinjenica je da je medjunarodni sud ponasanje bivsih celnika tog HDZ osudio kao udruzivanje u zlocinacki poduhvat s ciljem protjerivanja nekatolickog odnosno nelegitimno Hrvatskog stanovnistva. Takodjer je cinjenica da u Mostaru ne mozes naci nijedan mural npr. Zuki takodjer ratnom zlocincu.
Kralju cinjenica je, a ne moze ti veca da su mene 1993. skupili pa me odveli na stadion pa do Heliodroma. I da je i sada u HDZ vecina ljudi koji u tome ne vidi nikakav problem
[/quote]
Opet "izvrćeš".
Ne opravdavam ratne zločine počinjene od strane HVO pod vlastima tadašnjeg HDZ-a.

Ne možeš naći u Mostaru mural ,ali možeš naći na službenim web strancima institucija FBiH gdje se veliča osuđeni ratni zločinac.
Ti si nazvao,i smatraš hrvatskim narodom običnim "ustašama" pa pretpostavljam da time opravdavaš Bošnjačku politiku prema Hrvatima.

Ja ne mogu mijenjati tvoje mišljenje ili predrasude, iako sam uvjeren da 99% Hrvata u BIH uopće ne zanimaju ustaše, nego samo normalna država.

Ali ,ako je to službena politika Bošnjaka,da Hrvate smatra "ustašama" onda to treba i javno reći, a ne kriti se iza nekakvih Komšića i sličnih .
LSD

#12117 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Jok, smatraju ih partizanima i antifasistima :gunjastajl:

Koliko samo gorcine i opterecenosti sa Komsicem :lol:
ako te pitaju

#12118 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

LSD wrote: 28/12/2021 19:54 Jok, smatraju ih partizanima i antifasistima :gunjastajl:

Komšić je autogol Bošnjaka.
Pa vidiš da ste izgubili podršku od većeg dijela EU a da je SAD nemoćan.
Svi su na neki način digli ruke od BiH.

Naravno da nije samo Bošnjačka politika kriva za to, al dobro je da se vidi na koji način isti zamišljaju državu BiH.
Nametnuti Komšić 3 mandata i Esad i slični njemu u Domu Naroda Hrvata?

Samo naprijed.....dobro ste dogurali sa BiH
Login77777

#12119 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Login77777 »

Nisam znao da je veci dio EU orban, milanovic i ostala desnicarska ekipa…
LSD

#12120 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LSD »

Ide i 4 mandat za naseg Sejdu, nikakav problem da bosnje to izglasaju, moze im se :nargila:
DonieBrasco

#12121 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by DonieBrasco »

Meni samo nije jasno sta ce biti sa bosnjacima tj. muslimanima kada EU podjeli BiH srbima i hrvatima, jer prema svemu suduci to je jedino moguce rijesenje.

A valjda se postavlja logicko pitanje sta ce biti sa najmnogobrojnijim narododm u BiH.
BHCluster

#12122 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote: 28/12/2021 08:06 Imena ulica u Mostaru nazvanih po ustašama treba promijeniti pod hitno i nazor.

Mene cudi sto ni jedna ulica u Kupresu ne nosi njegovo ime.
BHCluster

#12123 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

ako te pitaju wrote: 28/12/2021 19:58
LSD wrote: 28/12/2021 19:54 Jok, smatraju ih partizanima i antifasistima :gunjastajl:

Komšić je autogol Bošnjaka.
Pa vidiš da ste izgubili podršku od većeg dijela EU a da je SAD nemoćan.
Svi su na neki način digli ruke od BiH.

Naravno da nije samo Bošnjačka politika kriva za to, al dobro je da se vidi na koji način isti zamišljaju državu BiH.
Nametnuti Komšić 3 mandata i Esad i slični njemu u Domu Naroda Hrvata?

Samo naprijed.....dobro ste dogurali sa BiH
Komsic izabran prema vazecem Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine na izborima koji su bili slobodni i demokratski, bas isto kao i kad je Covic bio izglasan na tu poziciju. Znaci Komsicev izbor je legalan i legitiman. :bih:

Kazes izgubili podrsku "većeg dijela EU", cuj izgubili pa nikad je nismo ni imali! Ono sto je indikativno je to sto nekom izvjstaju tamo nekog da prostis Vijeca EU amandmani Hrvatske nesto nisu prosli sto li? :lol:
Last edited by BHCluster on 28/12/2021 20:35, edited 1 time in total.
Point.

#12124 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Ako su pravila igre ista i kad se birao Čović i Komšić kako da je izbor prvog sijedog šupka legitimno i po pravilima igre a kad je Željko onda nije? I da nije po važećem IZ zar ne bi izbori bili poništeni?
kakabanja213

#12125 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 28/12/2021 19:45
Cuj cinjenice. Cinjenice glasila HDZ. Cinjenica je da je medjunarodni sud ponasanje bivsih celnika tog HDZ osudio kao udruzivanje u zlocinacki poduhvat s ciljem protjerivanja nekatolickog odnosno nelegitimno Hrvatskog stanovnistva. Takodjer je cinjenica da u Mostaru ne mozes naci nijedan mural npr. Zuki takodjer ratnom zlocincu.
Kralju cinjenica je, a ne moze ti veca da su mene 1993. skupili pa me odveli na stadion pa do Heliodroma. I da je i sada u HDZ vecina ljudi koji u tome ne vidi nikakav problem
Opet "izvrćeš".
Ne opravdavam ratne zločine počinjene od strane HVO pod vlastima tadašnjeg HDZ-a.

Ne možeš naći u Mostaru mural ,ali možeš naći na službenim web strancima institucija FBiH gdje se veliča osuđeni ratni zločinac.
Ti si nazvao,i smatraš hrvatskim narodom običnim "ustašama" pa pretpostavljam da time opravdavaš Bošnjačku politiku prema Hrvatima.

Ja ne mogu mijenjati tvoje mišljenje ili predrasude, iako sam uvjeren da 99% Hrvata u BIH uopće ne zanimaju ustaše, nego samo normalna država.

Ali ,ako je to službena politika Bošnjaka,da Hrvate smatra "ustašama" onda to treba i javno reći, a ne kriti se iza nekakvih Komšića i sličnih .
Shvatas limti uopste da se ja ne osjecam Bosnjakom??
Koja institucija velica ratne zlocince?
Post Reply