Danasnji "feminizam"
- dale cooper
#19151 Re: Danasnji "feminizam"
Mnogo bi mi bilo lakše da budem "one of the boys" i ne čitam stalno iste jebene prigovore. 
-
Hakiz
#19152 Re: Danasnji "feminizam"
dale cooper wrote: ↑27/12/2021 20:18 Mnogo bi mi bilo lakše da budem "one of the boys" i ne čitam stalno iste jebene prigovore.![]()
Ne bih te spomenuo da me nisi potkačio nekoliko postova ranije
- dale cooper
#19153 Re: Danasnji "feminizam"
Nije to bilo namijenjeno isključivo tebi.
-
Hakiz
#19154 Re: Danasnji "feminizam"
Onda izvini.
Ali jeste usput i meni
- dale cooper
#19155 Re: Danasnji "feminizam"
If the shoe fits...

- saint_mirad
#19156 Re: Danasnji "feminizam"
a što ne bi neko bio 'one of the boys'? šta fali?
-
Hakiz
#19157 Re: Danasnji "feminizam"
Fali seksa
- dale cooper
#19158 Re: Danasnji "feminizam"
Nekome možda i fali. 
- saint_mirad
#19159 Re: Danasnji "feminizam"
-
no_sikiriki
#19160 Re: Danasnji "feminizam"
Tako je, to je sve zbog toga što sam ja neracionalno emotivno žensko biće. I uz to sam još i glupa, jer misliš da ne mogu da shvatim tvoju "filozofiju".Hakiz wrote: ↑27/12/2021 20:08Dobro ti je Capajebo rekao, emocije ti ne dozvoljavaju da me shvatiš.no_sikiriki wrote: ↑27/12/2021 18:41
Hakiz mi ne djeluje kao neko kome je potreban advokat.
Nema tu puno filozofije kad pitaš nekoga da li bi silovao da može proći nekažnjeno, to je jednostavno "da" ili "ne". Kod osobe s kakvom ja mogu/želim komunicirati je izravni odgovor "ne".
Ti možeš dobiti odgovor "ne" na pitanje da li bih silovao sada.
Ali na pitanje da li bih silovao da silovanje nije bilo nikada, pa ni sada, nezakonito ne možeš dobiti odgovor "da" ili "ne". Jer, ako ne bi bilo protivzakonito, to bi impliciralo da ga možda ni društvo, pa čak možda ni žene, ne bi posmatrali kao napad, kao nešto loše. Zamisli da ne samo mene niko nije vaspitavao da je silovanje zlo, nego ni tebe, ni žene, da smo svi vaspitavani cijelom ljudskom istorijom da je to normalno ljudsko ponašanje, muškarci da siluju a žene da nemaju problem sa tim. Ne samo sad, nego tokom cijele ljudske istorije. Ne možeš to zamisliti? E, to je potrebno da bi dobila odgovor. Kako to nije slučaj, kako se silovanje uvijek smatralo lošim, nama je pomisao na takvo gledanje na silovanje nepojmljivo, u naš DNA je ugrađeno posmatranje silovanja kao jednog od najgorih zločina, i automatski reagujemo kako ti reaguješ. Zbog toga tvoje pitanje šta bih uradio da silovanje nikada nije bilo, i sada nije, protivzakonito je besmisleno. Ne znam jer ne mogu znati. Lako bi bilo sada, sa ovom determinisanosti posmatranja silovanja, reći naravno da ne bih. To bi bilo i meni lakše, ti bi bila zadovoljna sa odgovorom, a ja bih ispao "fin". Ali, hiljade godina kulture, vaspitanja, morala su nas determinirali kako da posmatramo silovanje. I pitanje ŠBBKBB je neodgovorivo jer to nikako ne možemo provjeriti.
To sam ti već odgovorio, ali ti naprosto nisi htjela da pročitaš odgovor. Ti zahtjevaš "da" ili "ne". A to ne možeš dobiti. Ne zato što ne želim, nego zato što je nemoguće tako odgovoriti na to pitanje.
Nisam neki filozof da sa diplomom iza sebe tvrdim da sam u pravu, i shvatam potrebu za definitivnim, jasnim odgovorima, ali mislim da su nekada nemogući. Da život ne dolazi sa uputstvom za upotrebu i nije precizno isprogramiran. A ja se sigurno neću pretvarati da bih "kupio poene" u forumskoj populaciji.
A mogao bih biti @dale cooper ( baš sam zločest) i govoriti na temi samo ono šta žene vole čuti. Bilo bi mi puno lakše.
Besmislena je tvoja priča o tome kako bi to bilo kad žena ne bi imala problem da je neko siluje.
U mojim besmislenim mislima to se zove seks (kad žena ne odbija), a kad je PRISILIŠ na seksualni odnos koji ona ne želi, onda je to silovanje. Samim tim je ideja toga da neko bude "OK sa silovanjem" totalna besmisao, jer to onda nije silovanje.
Postoji nešto zvano međuljudski odnosi. Normalnim ljudima nisu potrebni zakoni da ih spriječe da povređuju druge ljude (da ih siluju, kradu, ubijaju, šikaniraju) itd. Normalna osoba ima neku intuiciju i ne čini loše drugima i kad zna da neće biti kažnjena za to.
Ja sad znam da kad bih ti rekla da si smeće od čovjeka koje ne zaslužuje biti na planeti da neću odgovarati za to. Ali ti to ne bih nikad rekla, jer mi moj razum nalaže da bi to bilo jako ružno i da bih te (možda) povrijedila time, a kao ljudsko biće ne želim da budem zla prema drugima.
Tvoji argumenti od jučer i danas sugerišu da smatraš da su ljudska bića ista kao životinje, da nemamo neki razum koji nam nalaže šta je dobro/loše, čak i bez nekog "obrazovanja" o moralu, zakonima, religije. Da nas samo zakoni/učenje o moralu sprečavaju u činjenju lošeg.
Btw, ja te nisam nikad pitala šta bi bilo da silovanje nikad nije bilo protivzakonito. Jedini razlog zasto se spominju zakoni u ovoj diskusiji je to što si rekao da "bi većina silovala da to nije protiv zakona", a kad sam te pitala otkud ti to, rekao si "da to nije tako ne bi onda postojao taj zakon".
Samim tim bi bilo logično zaključiti da misliš da su ljudska bića općenito loša i da bismo većina bili kradljivci, ubice, silovatelji itd. da nema zakona da nas spriječi u tome. Ja koliko god bila cinična u životu odbijam da vjerujem da smo zapravo životinje bez trunke nekog mozga/dobrote.
U svakom slučaju ti i ja nismo nikako na istim talasnim dužinama, jer ono što ti i Funkyzeitgames ovdje pišete ide protiv (mog) zdravog razuma, i mislim da pokazuje neki nedostatak gore navedenog, tj. mislim da nemate neku zdravu viziju međuljudskih odnosa. Tebi je OK praviti viceve o zvocanju kad se priča o ubijenoj ženi, on piše o njoj kao o "toksičnoj lujki" čijoj djeci je možda bolje bez nje. Možda sam ja previše "woke" za ovaj forum i zemlju, ali jednostavno nisam odgojena na način da to mogu vidjeti kao neki zdrav način razmišljanja.
-
Hakiz
#19161 Re: Danasnji "feminizam"
A dobro, ima i žena koje vole one koji im kontriraju.saint_mirad wrote: ↑27/12/2021 20:54kakve to veze ima? misliš da white knights ili male feminists više karaju? nema šanse.
-
Hakiz
#19162 Re: Danasnji "feminizam"
Ne mislim da si neracionalna i sigurno nisi glupa.no_sikiriki wrote: ↑27/12/2021 20:54Tako je, to je sve zbog toga što sam ja neracionalno emotivno žensko biće. I uz to sam još i glupa, jer misliš da ne mogu da shvatim tvoju "filozofiju".Hakiz wrote: ↑27/12/2021 20:08
Dobro ti je Capajebo rekao, emocije ti ne dozvoljavaju da me shvatiš.
Ti možeš dobiti odgovor "ne" na pitanje da li bih silovao sada.
Ali na pitanje da li bih silovao da silovanje nije bilo nikada, pa ni sada, nezakonito ne možeš dobiti odgovor "da" ili "ne". Jer, ako ne bi bilo protivzakonito, to bi impliciralo da ga možda ni društvo, pa čak možda ni žene, ne bi posmatrali kao napad, kao nešto loše. Zamisli da ne samo mene niko nije vaspitavao da je silovanje zlo, nego ni tebe, ni žene, da smo svi vaspitavani cijelom ljudskom istorijom da je to normalno ljudsko ponašanje, muškarci da siluju a žene da nemaju problem sa tim. Ne samo sad, nego tokom cijele ljudske istorije. Ne možeš to zamisliti? E, to je potrebno da bi dobila odgovor. Kako to nije slučaj, kako se silovanje uvijek smatralo lošim, nama je pomisao na takvo gledanje na silovanje nepojmljivo, u naš DNA je ugrađeno posmatranje silovanja kao jednog od najgorih zločina, i automatski reagujemo kako ti reaguješ. Zbog toga tvoje pitanje šta bih uradio da silovanje nikada nije bilo, i sada nije, protivzakonito je besmisleno. Ne znam jer ne mogu znati. Lako bi bilo sada, sa ovom determinisanosti posmatranja silovanja, reći naravno da ne bih. To bi bilo i meni lakše, ti bi bila zadovoljna sa odgovorom, a ja bih ispao "fin". Ali, hiljade godina kulture, vaspitanja, morala su nas determinirali kako da posmatramo silovanje. I pitanje ŠBBKBB je neodgovorivo jer to nikako ne možemo provjeriti.
To sam ti već odgovorio, ali ti naprosto nisi htjela da pročitaš odgovor. Ti zahtjevaš "da" ili "ne". A to ne možeš dobiti. Ne zato što ne želim, nego zato što je nemoguće tako odgovoriti na to pitanje.
Nisam neki filozof da sa diplomom iza sebe tvrdim da sam u pravu, i shvatam potrebu za definitivnim, jasnim odgovorima, ali mislim da su nekada nemogući. Da život ne dolazi sa uputstvom za upotrebu i nije precizno isprogramiran. A ja se sigurno neću pretvarati da bih "kupio poene" u forumskoj populaciji.
A mogao bih biti @dale cooper ( baš sam zločest) i govoriti na temi samo ono šta žene vole čuti. Bilo bi mi puno lakše.
Besmislena je tvoja priča o tome kako bi to bilo kad žena ne bi imala problem da je neko siluje.
U mojim besmislenim mislima to se zove seks (kad žena ne odbija), a kad je PRISILIŠ na seksualni odnos koji ona ne želi, onda je to silovanje. Samim tim je ideja toga da neko bude "OK sa silovanjem" totalna besmisao, jer to onda nije silovanje.
Postoji nešto zvano međuljudski odnosi. Normalnim ljudima nisu potrebni zakoni da ih spriječe da povređuju druge ljude (da ih siluju, kradu, ubijaju, šikaniraju) itd. Normalna osoba ima neku intuiciju i ne čini loše drugima i kad zna da neće biti kažnjena za to.
Ja sad znam da kad bih ti rekla da si smeće od čovjeka koje ne zaslužuje biti na planeti da neću odgovarati za to. Ali ti to ne bih nikad rekla, jer mi moj razum nalaže da bi to bilo jako ružno i da bih te (možda) povrijedila time, a kao ljudsko biće ne želim da budem zla prema drugima.
Tvoji argumenti od jučer i danas sugerišu da smatraš da su ljudska bića ista kao životinje, da nemamo neki razum koji nam nalaže šta je dobro/loše, čak i bez nekog "obrazovanja" o moralu, zakonima, religije. Da nas samo zakoni/učenje o moralu sprečavaju u činjenju lošeg.
Btw, ja te nisam nikad pitala šta bi bilo da silovanje nikad nije bilo protivzakonito. Jedini razlog zasto se spominju zakoni u ovoj diskusiji je to što si rekao da "bi većina silovala da to nije protiv zakona", a kad sam te pitala otkud ti to, rekao si "da to nije tako ne bi onda postojao taj zakon".
Samim tim bi bilo logično zaključiti da misliš da su ljudska bića općenito loša i da bismo većina bili kradljivci, ubice, silovatelji itd. da nema zakona da nas spriječi u tome. Ja koliko god bila cinična u životu odbijam da vjerujem da smo zapravo životinje bez trunke nekog mozga/dobrote.
U svakom slučaju ti i ja nismo nikako na istim talasnim dužinama, jer ono što ti i Funkyzeitgames ovdje pišete ide protiv (mog) zdravog razuma, i mislim da pokazuje neki nedostatak gore navedenog, tj. mislim da nemate neku zdravu viziju međuljudskih odnosa. Tebi je OK praviti viceve o zvocanju kad se priča o ubijenoj ženi, on piše o njoj kao o "toksičnoj lujki" čijoj djeci je možda bolje bez nje. Možda sam ja previše "woke" za ovaj forum i zemlju, ali jednostavno nisam odgojena na način da to mogu vidjeti kao neki zdrav način razmišljanja.
Ostalo neću komentatisati jer bih ponavljao stvari koje sam već govorio.
- Nowicki
#19163 Re: Danasnji "feminizam"
Takvi su samo sateliti koji kruže oko žena. Vječno prognani u friend zonesaint_mirad wrote: ↑27/12/2021 20:54kakve to veze ima? misliš da white knights ili male feminists više karaju? nema šanse.
-
Hakiz
#19164 Re: Danasnji "feminizam"
Šta žene žele:
https://www.klix.ba/lifestyle/vezeiseks ... /211227108
Sekund nakon što je poslije njenog zahtjeva ostao sa njom, on je postao problem, ne ona.
A možda žena dobro kuha, treba ga razumjeti.
Sekund nakon što je poslije njenog zahtjeva ostao sa njom, on je postao problem, ne ona.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#19165 Re: Danasnji "feminizam"
ovo se slažem.Hakiz wrote: ↑28/12/2021 13:27 Šta žene žele:
ona ovo radi jer može, a on je debil.
- S4mpion
#19166 Re: Danasnji "feminizam"
Pa nije to neka nauka. Mi, ljudi, smo takvi, zakon i pendrek nas sprječavaju da budemo zvijeri kakve jesmo, to se u ratovima najbolje vidi.no_sikiriki wrote: ↑26/12/2021 13:01Hvala što si me osvijestio. Do sada zaista nisam znala da bi većina muškaraca silovalo ženu da mogu proći nekažnjeno.Hakiz wrote: ↑25/12/2021 23:32
Pa da.
Ili misliš da zakoni koji kažnjavaju silovanje, seksualno uznemiravanje itd, ili bilo koji zakoni, postoje zbog šačice društveno neprilagođenih? Ne, postoje zato što bi većina radila te stvari da ih zakoni ne dovode u situaciju da se to ne isplati. Previsoka cijena.
Da smo mi, ljudi, tako fini, moralni i civilizivani, zakoni nam ne bi trebali. A rijetke izuzetke bi i bez zakona uspjeli neutralisati.
Kako ono Frojd reče, frustracija je neispunjena želja. A kako postadosmo civilizovani, stvorismo društva, religije, moral, zakone, tako počesmo tražiti sredstva za smirenje, postizanja sreće i "Stairway to heaven", od meditacija do narkotika i sve između, psihijatre, kurseve i knjige za samopomoć, šamane, ufanje u božju pomoć, Xanaxe, Prozace itd.
U kojoj si ti kategoriji, sa ovom većinom, ili si neki "fini" izrod?
- S4mpion
#19167 Re: Danasnji "feminizam"
Naravno da ne žele biti silovane, ali masa je budala koja se u poziciju žrtve dovede svojom glupošću.KraljicaIzJajca wrote: ↑26/12/2021 12:43Ali i dalje ne traže biti silovane.saint_mirad wrote: ↑26/12/2021 12:41
predlažem skromnije oblačenje. da izuzmem religijski kontekst, čak i kad konkurises za posao negdje, nećeš doći obučena kao za diskoteku jer ti je važno kako ćeš biti percipirana.
isto tako ako hoćeš da te gledaju i kao karakter, osobu sa emocijama i pameću, a ne samo ukras oko pičke, potrudis se da nije izgled jedino što je upečatljivo na tebi.Koja žena želi biti silovana?
![]()
Pijana i polugola ženska, koja se u 2 iza ponoći sama šetka gradom, nije baš oličenje neke pameti.
- dale cooper
#19168 Re: Danasnji "feminizam"
Većina nas valjda ima i dovoljno izgrađen moralni kompas i savjest, barem se nadam, koji nam pomažu da razlikujemo dobro od lošeg.
- saint_mirad
#19169 Re: Danasnji "feminizam"
da je ljudima samo savest dovoljna kao policajac za sopstveno delovanje, ne bi bilo potrebe za zakonima i kaznenim merama za nepoštovanje zakona.
svaka čast manjini kojoj je moralni zakon u sebi dovoljan.
- S4mpion
#19170 Re: Danasnji "feminizam"
Paa, slagali bismo te kad bismo rekli da nas zanimaju problemi nekakvih žena po Americi.hadzinicasa wrote: ↑27/12/2021 11:35 Koga zanima, bujrum
No Bad Men!: A Feminist Analysis of Character Evidence in Rape Trials
https://www.repository.law.indiana.edu/ ... 1&referer=
Iz uvoda:
Iz fusnota:Women who "cry rape" are not believed. Even women who eschew cry and calmly report sexual violence are not believed (be- cause they don't behave like real victims). Women are disbelieved because they delay reporting rape. Those who report promptly are suspected of malice or delusion. Attempts to address problems of rape through changes in evidence law and substantive criminal law have met with questionable success.Many have bemoaned the inef- fectiveness of legal measures, arguing that social attitudes must change before any significant improvement in the treatment of rape victims occurs.
I reject the notion that disbelief of women is entirely a problem of social attitude which is intractable to legal reform. Although social attitudes influence the decision to report, investigate, prosecute and believe rape, even the procedural law of evidence, affects how rape influences the general tenor of social belief. The relationship be- tween law and social beliefs is dynamic; courtrooms shape, as well as mirror, cultural truths.
In this article I analyze how various uses of character evidence in rape trials can help address this problem. My proposals, informed by feminist principles, strive to counteract jurors' stereotypes and to educate jurors and society at large, about rape.
It is undeniable that trials, particularly notorious ones, serve a pedagogical function in modem America. Trials serve as cultural fa- bles, sparking debate and relaying their own object lessons. These stories have exploded into popular culture, and their audience is any- one who watches television. Part melodrama, part morality play, and, for the layperson, part inscrutable lawyer talk, recent rape trials have introduced serious questions into public discourse about the legal process, rape law, and perhaps most importantly for our focus here, how and when we know things to be true.
Iz zakljucka:The affirmatively misogynist requirements of substantive rape law-that the vic- tim must resist her attacker and that her testimony must be corroborated by other evi- dence-is no longer required. Additionally, evidence law has eliminated the cautionary instruction warning the jury about the danger of false rape accusations which are, accord- ing to the instruction, easily made and difficult to disprove.
II also reject evidentiary techniques that use character evidence of the survivor or accused to "match" the rape paradigm. For instance, I believe it is ultimately a mistake for the prosecutor to portray the vic- tim as virginal or to highlight her modest dress. Such resort to the rape paradigm may indeed assist in the conviction of the case at bar, but at tremendous cost to women and society at large because it con- tributes to the overall mistrust of women. Belief in rape myths cor- relates with willingness to rape and tolerance of rape. By educating the jury and perforce educating society at large, we protect women. If we are to take the educational function of a trial seriously, we cannot tolerate resort to fables that reinforce stereotypes and demonize the accused.
Ultimately, the best, albeit slow, mechanism for educating both the jury and society at large is the use of experts as teachers. Experts offering background information about the frequency and dynamics of rape present the best compromise on how to use character evi- dence to promote feminist principles while preserving defendants' rights
Ne znam kako ovo da ti kažem, ali... juče ti je ubijena komšinica, majka troje djece, ne znam jesi li se stigla pozabaviti njenim problemom, pošto si, očigledno bila zauzeta problemima po Americi?

- S4mpion
#19171 Re: Danasnji "feminizam"
Zabluda, bez zakona i pendreka uzimaš nož ti, uzimam ja, tvoj i moj komšija i koljemo se.dale cooper wrote: ↑28/12/2021 13:45 Većina nas valjda ima i dovoljno izgrađen moralni kompas i savjest, barem se nadam, koji nam pomažu da razlikujemo dobro od lošeg.
Eto, to je, otprilike, taj neki moralni kompas kojeg imamo bez pendreka.
- S4mpion
#19172 Re: Danasnji "feminizam"
Ali nju valjda (ne)štite feministkinje?Queen_of_hearts wrote: ↑27/12/2021 14:53-Zene ne shvataju koliko su privilegovane razvodomFunkyzeitGames wrote: ↑27/12/2021 14:45
Vi ste apsolutno odvojene od realnosti, uopšte ne shvatate šta je današnji razvod i koliko privilegija žene imaju u istom. U tekstu za čovjeka piše da je bio uzoran i cijenjen, po istom se prije (naravno, ne definitivno bez dokaza i još informacija) može zaključiti da je ona bila budala koja je zloupotrijebila brakorazvodne zakone, uzela djecu, nedavno uselila u stan (koji mu je otela razvodom) i nakačila mu tri alimentacije i vjerovatno ostatak kredita za stan u kojem lik i ne živi više. Znaš li ti šta znači robovati dvije decenije za najmanje cijelu dodatnu platu nekome ko nema nikakve obaveze prema tebi nakon razvoda, i to samo da bi vidio djecu jedan dan u sedmici kada je njoj ćejf?
Ne kažem da je ubistvo rješenje ni da je ovo gore navedeno slučaj, ali potpuno razumijem da bi u situaciji kada mu sistem oduzima sve i daje ludoj supruzi neko mogao pući i radije djecu ostaviti bez ikoga nego sa toksičnom lujkom.
- u tekstu pise da je on uzoran
- otela mu stan razvodom
- nakacila 3 alimentacije
- moze se zakljuciti da je ona budala
- zloupotrijebila razvod
A mi smo odvojene od realnosti....
Da, to je upravo ta patologija crno na bijelom.
Kako se ovo moglo desit'?
- dale cooper
#19173 Re: Danasnji "feminizam"
Nisam još dosegao nivo tvoje pesimističnosti po pitanju čovječanstva.saint_mirad wrote: ↑28/12/2021 13:48 da je ljudima samo savest dovoljna kao policajac za sopstveno delovanje, ne bi bilo potrebe za zakonima i kaznenim merama za nepoštovanje zakona.
mimo zakona. Moralnost i savjest su prva i najčvršća linija otpora lošim tendencijama. Kada se to slomi, zakoni predstavljaju mnogo
lakšu prepreku.
- S4mpion
#19174 Re: Danasnji "feminizam"
Pričaš o normalnim ljudimano_sikiriki wrote: ↑27/12/2021 20:54
Čovjek ne postaje normalan svojom intuicijom, neko je potrošio 20-30 godina svog života i desetine milijardi maraka da tog čovjeka spriječi da bude zvijer, tako da priča o nekakvoj intuiciji ne stoji. Intuicija nas vodi u krv do koljena.
- S4mpion
#19175 Re: Danasnji "feminizam"
Još jednom ovo da istaknem:
Taj moralni kompas i savjest nisu izgrađeni od brašna i jaja, nego od zakona i pendreka.
Dale je upotrijebio jako dobar termin "izgrađen moralni kompas i savjest"dale cooper wrote: ↑28/12/2021 13:45 Većina nas valjda ima i dovoljno izgrađen moralni kompas i savjest, barem se nadam, koji nam pomažu da razlikujemo dobro od lošeg.
Taj moralni kompas i savjest nisu izgrađeni od brašna i jaja, nego od zakona i pendreka.