BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Moderator: anex
-
zigzag
#1751 Re: Energija u BIH
Ma sve će to biti u redu. Regulisaće se cijena.
Ali od sad, pa na dalje i ubuduće, niko više neće podcjenjivati struju i snabdjevača strujom.
Ali od sad, pa na dalje i ubuduće, niko više neće podcjenjivati struju i snabdjevača strujom.
- Haris.ba
#1752 Re: Energija u BIH
Pa godinama se provlaci tema kako pumpaju sa Baceva na Bjelasnicu vodu. Kazu navodno da su to nedavno prestali, ali nigdje potvrde.aston_martin wrote: ↑27/12/2021 18:52 ViK Sarajevo: Novi ugovor za struju je veći za 305% od trenutnog i vodi nas u kolaps
https://www.klix.ba/vijesti/vik-sarajev ... /211227097
Koliko bi bilo isplativo VIK-u da postavi solarne panele bez baterija na zgrade, postrojenja i svugdje gdje mogu? Koliku bi ustedu ostvarili?
Hajde to prvo nek srede.
Kazu da su pumpe na Bacevu nedavno remontovali. A davno su trebali.
A u nekim drugom vikovima cak proizvode struju ja odvodnim sistemima. To je za nas nuklearna fizika.
Solarne ploce jesu li rjesenje ne znam. Jer znam da to otvara pandorinu kutiju. Recimo oko Baceva je pitanje je li sve otkupljeno.
- studeni76
#1753 Re: Energija u BIH
Djesi lingvisto!Tesla Edison wrote: ↑27/12/2021 18:45Pa mislim da bi trebao znati kako funkcioniše realan sektor. Po pisanju bih rekao da si uhljeb i to veoma nepismen. Međutim, ne poznajem te, pa ću se suzdržati daljeg komentarisanja po tom pitanju.studeni76 wrote: ↑27/12/2021 17:37
Volio bih samo vidjeti komentare osoba poput tebe, za 10-ak godina, kad nam EE sektor propadne, pa kad budemo uvozili struju, a tada neće biti skuplja 20%, nego kad dođe kriza, čak i 500%.
Ne smeta što ti isti "privrednici" uzimaju nove limuzine i vile, a radnicima daju minimalac!? Zašto se ne boriš i za prava radnika, a ne samo za prava tih robovlasnika?
Zasad.
Ako nisi uhljeb, tad bi trebao znati da, ako se firma (upravo od tog gazde kojeg spominješ) ugasi, svi radnici završavaju na ulici.
Kontaš?
Nije ovo borba za gazde, već upravo za radnike, a protiv uhljeba u EP, kao i u raznim državnim ustanovama. Borba protiv parazita, koji su najveća društvena pošast.
Kontaš?
Ako ne, mogu ja i nacrtati, nije problem.
Znaci i dalje nisu problem tvoji privrednici sto isplaćuju minimalac zadnjih 25 godina, sto varaju državu, kupuju vile i avione? Penzioneri bi pomrli do sada da cekaju da im privatnici napune budžet PIO. Care moj, nema energije nigdje džaba. Pa neće je biti ni ovdje. Izbor imaju, zasto ne kupe od nekog drugog!?
BTW ti uhljebi koje spominješ neće imati nikakve koristi od cijene. Novci trebaju za investicije, da ti sistem ostane funkcionalan
- Tesla Edison
#1754 Re: Energija u BIH
Slomiše se od investiranja. Reci mi šta je sa akcizama na gorivo? Jel' to otišlo u plate, ili se vozimo autoputevima kakvih nema ni u Njemačkoj? Samo je problem što ne opažamo te autoputeve.studeni76 wrote: ↑27/12/2021 20:35Djesi lingvisto!Tesla Edison wrote: ↑27/12/2021 18:45
Pa mislim da bi trebao znati kako funkcioniše realan sektor. Po pisanju bih rekao da si uhljeb i to veoma nepismen. Međutim, ne poznajem te, pa ću se suzdržati daljeg komentarisanja po tom pitanju.
Zasad.
Ako nisi uhljeb, tad bi trebao znati da, ako se firma (upravo od tog gazde kojeg spominješ) ugasi, svi radnici završavaju na ulici.
Kontaš?
Nije ovo borba za gazde, već upravo za radnike, a protiv uhljeba u EP, kao i u raznim državnim ustanovama. Borba protiv parazita, koji su najveća društvena pošast.
Kontaš?
Ako ne, mogu ja i nacrtati, nije problem.
Znaci i dalje nisu problem tvoji privrednici sto isplaćuju minimalac zadnjih 25 godina, sto varaju državu, kupuju vile i avione? Penzioneri bi pomrli do sada da cekaju da im privatnici napune budžet PIO. Care moj, nema energije nigdje džaba. Pa neće je biti ni ovdje. Izbor imaju, zasto ne kupe od nekog drugog!?
BTW ti uhljebi koje spominješ neće imati nikakve koristi od cijene. Novci trebaju za investicije, da ti sistem ostane funkcionalan
Kakve investicije, kakvi bakrači, nema od toga ništa. Iskustvo i historija nas uči tako.
-
Sonron
#1755 Re: Energija u BIH
Ubi Tesla ovdje, a ako mu ne vjerujete možete naći postove od MK Ultra koji je naglašavao poskupljenja struje u BiH prije nekoliko mjeseci i upravu je bio čovjek. Cijena struje mora ići gore za domaćinstva a ukoliko ne, ode cijena industriji i privrednim subjektima a time će sve otići u 3 lijepe u BiH a sve zbog kupovine glasova i socijalnog mira a ništa se nije radilo na tome da se sam standard poveća pa da se ne osjeti, ovako će sve dok uhljebi podobni sjede tamo gdje ne trebaju i pametuju. I još nešto, dokle će država živjeti od trenutnog priliva novca od dijaspore? 20 ili 30 godina? Jer dva djeca koja su rođena na Zapadu nemaju nikakve poveznice sa BiH i kad se taj vakum stvori gdje ne bude novca šta onda? Pita li se iko to?
- Haris.ba
#1756 Re: Energija u BIH
Pa zna se od cega ce zivjeti. Samo se raji ne svidja odgovor, pa onda ne bendaju.
Uglavnom, nebitno. Zar ne vidis da je ovdje logika nek mi je danas do stra dobro. Ko ce u takvoj logici razmisljati o 20 godina unaprijed.
Last edited by Haris.ba on 27/12/2021 21:13, edited 1 time in total.
-
zigzag
#1757 Re: Energija u BIH
Reci NE poskupljenju struje građanima.
-
cabej
#1758 Re: Energija u BIH
da dovršim rečenicu
reci ne poskupljenju struje građanima, i privatnicima koji ostvaruju dobit zbog enormno niske struje,
...PA NEK PROPADNE ELEKTROENERGETSKI SEKTOR ZA 10-15 GODINA.
Elektroprivreda mora ostvarivati iznose dobiti od 150-300 miliona KM godišnje da bi naša djeca i dalje plaćala nižu cijenu struje i ne morala plaćati tržišnu. većinu reinvestirati od te dobiti.
za građanstvo min 10 max 20% povećanje, za privredu na NN 50-100%, za VN 20-30% ispod tržišne cijene. "rudare" iz kancelarija smanjiti brojno za 2000. EP reorganizovati i smanjiti višak od par stotina. y
kome to nije očito da ovim socijalističkim načinom upravljanja idemo u propast (udovolji svima pa nek ono što nije ničije- EP propadne), taj nudi kratkoročnu štednju sebi a dugoročnu propast državi.
nama su u protekla 2-3 mjeseca elektroenergetsku strategiju vodili najbučniji- palitelj mina u rudniku na plati od 2700, nastavnik fizičkog iz parlamenta i kolegica mu iz Naše stranke, ministar a agent strane države iz SBB, i slični. ako ta nerazumna i nedobronamjerna bratija sa svojom galamom prevagne, ja ću svoju djecu poslati iz BIH prije nego počnu dolaziti računi za struju od 400 KM, jer smo ih slušali.
reci ne poskupljenju struje građanima, i privatnicima koji ostvaruju dobit zbog enormno niske struje,
...PA NEK PROPADNE ELEKTROENERGETSKI SEKTOR ZA 10-15 GODINA.
Elektroprivreda mora ostvarivati iznose dobiti od 150-300 miliona KM godišnje da bi naša djeca i dalje plaćala nižu cijenu struje i ne morala plaćati tržišnu. većinu reinvestirati od te dobiti.
za građanstvo min 10 max 20% povećanje, za privredu na NN 50-100%, za VN 20-30% ispod tržišne cijene. "rudare" iz kancelarija smanjiti brojno za 2000. EP reorganizovati i smanjiti višak od par stotina. y
kome to nije očito da ovim socijalističkim načinom upravljanja idemo u propast (udovolji svima pa nek ono što nije ničije- EP propadne), taj nudi kratkoročnu štednju sebi a dugoročnu propast državi.
nama su u protekla 2-3 mjeseca elektroenergetsku strategiju vodili najbučniji- palitelj mina u rudniku na plati od 2700, nastavnik fizičkog iz parlamenta i kolegica mu iz Naše stranke, ministar a agent strane države iz SBB, i slični. ako ta nerazumna i nedobronamjerna bratija sa svojom galamom prevagne, ja ću svoju djecu poslati iz BIH prije nego počnu dolaziti računi za struju od 400 KM, jer smo ih slušali.
-
zigzag
#1759 Re: Energija u BIH
Pa to treba njima da se kaže.
Fazon je što smo u demokratiji a to znači da se radi onako kako hoće većina ili bar oni glasniji. Ako narod hoće ovako onda je ok.
Fazon je što smo u demokratiji a to znači da se radi onako kako hoće većina ili bar oni glasniji. Ako narod hoće ovako onda je ok.
-
Sovac
- Haris.ba
#1761 Re: Energija u BIH
Sto bi zafalilo para? Uvijek se moze prodati elektroprivreda.
-
Ci-Nick
#1762 Re: Energija u BIH
Bilo kakav razgovor treba voditi argumentovano.
Uposlenih u Elektroprivredi ima oko 4.300,.. u tri hidroelektrone, dvije termoelektrane i u svim elektrodistribucijama.
Što i nije tako mnogo za tako velik sistem sa 780.000 kupaca.
Na plate troše ispod 17 % prihoda, što opet nije mnogo za proizvodno-uslužno preduzeće.
Iz budžeta neće dobiti ništa i oni su ti koji pune budžet.
Elektroprivreda bi u slučaju privatizacije bila najvrijednija kompanija u BiH i privatniku bi vrijedila i do 10 puta više nego što sad vrijedi tržišno.
-
zigzag
#1763 Re: Energija u BIH
Elektroprivreda BIH je i sada najvrjednija firma u državi. Bez nje sve staje.
Mnogi ne znaju njen značaj a nekima bi bilo drago da propade ili da je u stečaju pa se zato pojavljuju negativne kampanje protiv nje.
Mnogi ne znaju njen značaj a nekima bi bilo drago da propade ili da je u stečaju pa se zato pojavljuju negativne kampanje protiv nje.
-
cabej
#1764 Re: Energija u BIH
dzaba svi ti pametni argumenti kad prosječnom građaninu više pije vode kad onaj lažovčina iz sindikata rudnika zagalami da je obespravljen i na rubu gladi, no sva dosadna strategija i analitika uprave EP.
tako u svemu, zato i ne znamo sebi napraviti državu. zato i zaslužujemo GRAS, Krivaju i Rudnike baš u stanju u kakvom jesu.
tako u svemu, zato i ne znamo sebi napraviti državu. zato i zaslužujemo GRAS, Krivaju i Rudnike baš u stanju u kakvom jesu.
- seoBIH
#1765 Re: Energija u BIH
Koji je plan EP BIH u narednih 5 godina? Koji je plan razvoja bio u prethodnih 5 godina i šta se uradilo?
Mene to zaista zanima kao najbitniju i najvrijedniju kompaniju. Zamisli da su se upregli sve potencijale i koja bi sada bila zarad? Kasno je investirati kad drugi pokupe kajmak
-
zigzag
#1766 Re: Energija u BIH
Bez Grasa i Krivaje država može funkcionisati da ne osjeti jednu sekundu problema.
Bez stabilne EPBIH svaki građanin, od onog u Vrnograču kod V.Kladuše do Mitka iz Vitkovića kod Goražda bi osjetili i redukcije i velike cijene uvozne struje.
A to koji je bio plan, može se vrlo jednostavno objasniti. Plan je bio "drži glavu iznad vode samo da dišeš". Ne smiješ dignuti cijenu građanima, ne smiješ privredi, izvozna cijena je vrlo malom zaradom i guraj iz godine do godine.
Deset godina su tržne cijene u okruženju su bile od 40-55 eur po mw. Tu nema investicijskog plana jer nemaš zarade. A nemaš jer nemaš normalnu profitnu maržu na cijeni građanstvu od 8-10% nego se radi u minusu.
Bez stabilne EPBIH svaki građanin, od onog u Vrnograču kod V.Kladuše do Mitka iz Vitkovića kod Goražda bi osjetili i redukcije i velike cijene uvozne struje.
A to koji je bio plan, može se vrlo jednostavno objasniti. Plan je bio "drži glavu iznad vode samo da dišeš". Ne smiješ dignuti cijenu građanima, ne smiješ privredi, izvozna cijena je vrlo malom zaradom i guraj iz godine do godine.
Deset godina su tržne cijene u okruženju su bile od 40-55 eur po mw. Tu nema investicijskog plana jer nemaš zarade. A nemaš jer nemaš normalnu profitnu maržu na cijeni građanstvu od 8-10% nego se radi u minusu.
-
cabej
#1767 Re: Energija u BIH
puno toga nije do EP. i ne radim u EP; apsolutno sam van energetskog sektora ali sam te struke i razumijem se donekle.
HE Ustikolina- izgradnju opstruise mini Opstina jer ne da Bošnjo svoje livade.
HE Vranduk- Bošnjo upetljo oko tužbi i tendera pa se raspetljava godinama
HE Janjići- vidi pod Ustikolina. neće da im magli po selima
MHE neću ni spominjati, njihovo strateško učešće u proizvodnji je neznatno.
TE Tuzla- opet su se zapetljali u procesu. pokušali se ograditi od svega i svačega pa na kraju nisu dobili ništa.
problem je misaone prirode, da mi, nazovimo nas patriotama, puno se više bavimo koracima nego ciljem. svaki put kad je nešto strateške prirode, mi diskutujemo o samom procesu i koracima a ne o cilju, i na tom putu poslovično za*ebemo jer više ne znamo šta je cilj.
isto tako je i u politici.
TE Tuzla- opet su se zapetljali u procesu. pokušali se ograditi od svega i svačega pa na kraju nisu dobili ništa.
problem je misaone prirode, da mi, nazovimo nas patriotama, puno se više bavimo koracima nego ciljem. svaki put kad je nešto strateške prirode, mi diskutujemo o samom procesu i koracima a ne o cilju, i na tom putu poslovično za*ebemo jer više ne znamo šta je cilj.
-
zigzag
#1768 Re: Energija u BIH
Izgradnja TE Tuzla je isto tako nedostatak profitne marže od 8-10% odnosno realne prodajne cijene.
Kad nemaš svoje pare, onda moliš po svijetu da ti daju da gradiš, jedni nude pa traže kolateral, drugi prijete, treći kažu ne radimo mi više to, četvrti "imaju mišljenje" i slične gluposti.
A u tvom parlamentu sjede nastavnici i pametolozi koji isto tako nemaju predstavu o stvarnom životu.
Kad nemaš svoje pare, onda moliš po svijetu da ti daju da gradiš, jedni nude pa traže kolateral, drugi prijete, treći kažu ne radimo mi više to, četvrti "imaju mišljenje" i slične gluposti.
A u tvom parlamentu sjede nastavnici i pametolozi koji isto tako nemaju predstavu o stvarnom životu.
- seoBIH
- Haris.ba
-
Ci-Nick
#1771 Re: Energija u BIH
Uvijek se sjetim neke priče mislim da je iz Andrićeve knjige,.. kad je u Travnik dolazio neki visoki izaslanik Sultana, pa pitao zašto ljudi gaze blato, zašto se ne uradi put.cabej wrote: ↑28/12/2021 11:39 puno toga nije do EP. i ne radim u EP; apsolutno sam van energetskog sektora ali sam te struke i razumijem se donekle.
Pa mu paša odgovorio,.. da je to zato što narod ne voli promjene.
Kakav smo mi narod kad smo poslije rata birali političare koji su nas uveli u rat.
Mazohizam teži. Nemoj mi promjena, ni na bolje. Destrukcija je naš moto,..
-
zigzag
#1772 Re: Energija u BIH
A Jugoslavija nije puno pitala hoćeš li ili nećeš. I zato danas imamo stabilnu i jeftinu struju. Odnosno prejeftinu koja nije dovoljna " ni da se okreči ono što je jugoslovenski sistem napravio".
Da se pitalo one što ovdje žive ne bi postojalo ništa.
I zato bi se digla kuka i motika da se građanstvu digne cijena struje za 10%. A najglasniji bi bili oni koji 1% mjesečnog budžeta izvoje na struju.
Da se pitalo one što ovdje žive ne bi postojalo ništa.
I zato bi se digla kuka i motika da se građanstvu digne cijena struje za 10%. A najglasniji bi bili oni koji 1% mjesečnog budžeta izvoje na struju.
- seoBIH
#1773 Re: Energija u BIH
hahaha apsolutno ista prica kao za akcize, pa je narod dobio ono što i zasluzuje, mudo.
-
Ci-Nick
#1774 Re: Energija u BIH
Akcize se koriste namjenski za otplatu kredita.
I narod će dobiti autoput. Dinamika gradnje je bolja nego ikad. Aktivnih 7 gradilišta.
I narod će dobiti autoput. Dinamika gradnje je bolja nego ikad. Aktivnih 7 gradilišta.
- Tesla Edison
#1775 Re: Energija u BIH
Vidimo. Od 2000-te, trebali smo imati autoput od Neuma do Kladuše preko Sarajeva i Zenice, sa 6 traka u jednom smjeru, koliko se samo para slilo i koliki je vremenski razmak od kamena temeljca do danas.
Gradi se, nema šta.