Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
plavi_E

#12051 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by plavi_E »

Bosnjacka politika unistila neizmjernu ljubav i patriotizam bosanskih Srba i Hrvata prema BiH.
:lol:
Pixel_879

#12052 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Pixel_879 »

Bravar Jozo wrote: 18/12/2021 19:34 Bošnjačka politika je sadržana u Bakirovoj izjavi:
Prvo kanimo savladati Hrvate u Bosni i Hercegovini, a onda i Srbe.
https://mobile.twitter.com/DarkoMrso/st ... 863298561

Posljedica takve politike je sadašnji kolaps države. A očuvanje države se traži u očajničkim potragama za bilo kakvom "pozitivnom" izjavom nekoga u tuđem parlamentu, interview na ulici i u kafani može isto proći. Recikliraju se izjave "dokazanih prijatelja" u nadi da su te izjave jače od mogućnosti same države da poduzme nešto.

Hoću li plakati za njom? Pa i neću. Bošnjačka politika me je dovela do ravnodušnosti, hebi ga.
cak i da je rekao ovo ...to je isrgnuto iz puno dubljeg, opseznijeg i puno sireg konteksta. Glagol ,, savladati ,,u infinitivu ima jako siroko i rasprostranjeno znacenje te vrlo sirok spektar i dijapazon u svakodnevnom govoru. Pa tako covjek moze savladati matematicki zadatak, savladati lekciju ,savladati protivnika u kartama , u karateu u judo-u u macevanju ..... savladati tim u kosraci, savladati prepreku , savladati nabujalu rijeku,savladati strani jezik.....Moze se npr savladati brdo, pa savladati planina, pa jezero, pa jarak pa divlji konj , pa vozacki ispit , pa savladati politickog protivnika i neistomisljenika ...to je beskonacno i nepregledno. Dalje, vrlo vazna cinjenica koja upada u oko.U tren. U cas. Ovo je montaza.Montirano. I to amaterski i to vrlo vrlo lose .Njegove usne ne korenspodiraju sa izrecenim. Izreceno se ponavlja 4 X puta da bi uslo u uho kao i ona sugestivna i agresivna propagandna monataza, izvrnuta i nadasve zlonamjerna i pakosna koja sluzi kao alibi, kao izgovor a to famozno i cuveno, glasi ,, I zapamtite , ovo nije nas rat ,, Niti je to Alija rekao za Ravno niti je to rekao tada nego puno ranije na Vukovaru u sasvim drugom kontekstu!!! Sto se tice ovog twita koji nema snagu ama bas nicega .....
Bakirove usta , pokreti usana su u potpunoj i totalnoj disharmoniji bez imalo konekcije sa tekstom koji je nakacen i koji luta po eteru.Usput receno kratki uradak je unakazen, izmaskariran izrezan, isjecakn , mucen, silovan i konacno na vrat na nos uguran u ovaj provincisjki teatar tako jeftine propagande skupa sa slicnim rukotvorinama iz poznate kuhinje da covjek ne zna bili plak´o ili se smijao. Tako podlo, tako materski , tako ocajnicki i tako tugaljivo i tako jeftino. Iskreno te zalim.
Dope_Man

#12053 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Dope_Man »

plavi_E wrote: 18/12/2021 19:52 Bosnjacka politika unistila neizmjernu ljubav i patriotizam bosanskih Srba i Hrvata prema BiH.
:lol:
Dabome.. oni svom snagom i umjecem pokusavaju izgraditi ovu drzavu u koju se kunu i pored koje druge nemaju, a onda dodju bosnje i shebu sve, i jos sol na ranu svih njihovih napora da uzdignu ovu drzavu podvale im nekakve trobojke po teritoriji gdje su vecinsko stanovnistvo ove dvije vrijedne grupe.. pa dokle vise. :lol:
Bravar Jozo

#12054 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Bravar Jozo »

Pixel_879 wrote: 18/12/2021 20:20
Bravar Jozo wrote: 18/12/2021 19:34 Bošnjačka politika je sadržana u Bakirovoj izjavi:

Posljedica takve politike je sadašnji kolaps države. A očuvanje države se traži u očajničkim potragama za bilo kakvom "pozitivnom" izjavom nekoga u tuđem parlamentu, interview na ulici i u kafani može isto proći. Recikliraju se izjave "dokazanih prijatelja" u nadi da su te izjave jače od mogućnosti same države da poduzme nešto.

Hoću li plakati za njom? Pa i neću. Bošnjačka politika me je dovela do ravnodušnosti, hebi ga.
cak i da je rekao ovo ...to je isrgnuto iz puno dubljeg, opseznijeg i puno sireg konteksta. Glagol ,, savladati ,,u infinitivu ima jako siroko i rasprostranjeno znacenje te vrlo sirok spektar i dijapazon u svakodnevnom govoru. Pa tako covjek moze savladati matematicki zadatak, savladati lekciju ,savladati protivnika u kartama , u karateu u judo-u u macevanju ..... savladati tim u kosraci, savladati prepreku , savladati nabujalu rijeku,savladati strani jezik.....Moze se npr savladati brdo, pa savladati planina, pa jezero, pa jarak pa divlji konj , pa vozacki ispit , pa savladati politickog protivnika i neistomisljenika ...to je beskonacno i nepregledno. Dalje, vrlo vazna cinjenica koja upada u oko.U tren. U cas. Ovo je montaza.Montirano. I to amaterski i to vrlo vrlo lose .Njegove usne ne korenspodiraju sa izrecenim. Izreceno se ponavlja 4 X puta da bi uslo u uho kao i ona sugestivna i agresivna propagandna monataza, izvrnuta i nadasve zlonamjerna i pakosna koja sluzi kao alibi, kao izgovor a to famozno i cuveno, glasi ,, I zapamtite , ovo nije nas rat ,, Niti je to Alija rekao za Ravno niti je to rekao tada nego puno ranije na Vukovaru u sasvim drugom kontekstu!!! Sto se tice ovog twita koji nema snagu ama bas nicega .....
Bakirove usta , pokreti usana su u potpunoj i totalnoj disharmoniji bez imalo konekcije sa tekstom koji je nakacen i koji luta po eteru.Usput receno kratki uradak je unakazen, izmaskariran izrezan, isjecakn , mucen, silovan i konacno na vrat na nos uguran u ovaj provincisjki teatar tako jeftine propagande skupa sa slicnim rukotvorinama iz poznate kuhinje da covjek ne zna bili plak´o ili se smijao. Tako podlo, tako materski , tako ocajnicki i tako tugaljivo i tako jeftino. Iskreno te zalim.
Volim ove koji brane neobranjivo :lol: Koliko šupljeg teksta, mila mati.
Hayat TV, izgovorio svojim glasačima. Hebi ga, i drugi slušaju.

Izreceno se ponavlja 4 X puta da bi uslo u uho kao i ona sugestivna i agresivna propagandna monataza, izvrnuta i nadasve zlonamjerna i pakosna koja sluzi kao alibi,...
Klip traje 6 sekundi a to što ga ti puštaš 4x da bolje čuješ, do tebe je.
Anquilla

#12055 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Anquilla »

Prvo kanimo savladati Hrvate u Bosni i Hercegovini, a onda i Srbe.

Samo zarad istine, iako je Bakir u pitanju :)
Kako biste Vi prokomentrarisali odnos gospodina Dodika i Čovića? Ima li tu neka posebna hemija?

Bakir Izetbegović: Pa, ima tu neki interes. Znate da... Evo dogovorili se da će jedan drugom čuvati leđa prije par godina. Pa onda Dodik, u svom stilu, istrči, a gospodin Čović to ne demantaje, kako će evo sad HDZ da predstavlja Srbe u Vijeću ministara. Neki su napravili deal da će... da jedni druge neće ostaviti, da će se pomagati.
I onda je ustanovljena jedna teza, vrlo opasna... Ne znam čija je ideja, ali mislim da je odatle krenula, od njih dvojice... Kako SDA i Bakir Izetbegović kani prvo savladati Hrvate u Bosni i Hercegovini, a poslije toga i Srbe.
Što je jedna notorna glupost, ali zalijepilo se.

Mene pita Dodik je li istina da ja kanim takve stvari, i to pred deset ljudi, pa me to pita Vučić... I to opet na nekoj trilaterali, gdje stoji Kiratovićka i ostali.
To su besmislice, ali na tome se grade takve neke međusobne solidarnosti, koalicije i slično

Mi kanimo pomoći Hrvatima da stabiliziraju svoj položaj u Bosni i Hercegovini, da se relaksira njihova pozicija, nipošto vladati ni nad kim.
I bilo kakvo to ujedinjavanje dvojice protiv jednog, ne može dobro dati ovoj zemlji.
Treba čitava trojka zajedno da radi, da svim građanima u ovoj zemlji pruži jasniju perspektivu.
Od 24:28

Buli6

#12056 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Buli6 »

scarr wrote: 18/12/2021 16:48
Tanqueray wrote: 18/12/2021 16:40
Dobro, kakve to veze ima sa izbornim zakonom, da se Hrvati moraju preglasavati i da neko drugi bira njihovog clana predsjednistva.
Ti generalizujes da su svi Hrvati ustase.
Nista ja nisam generalizovao, opet ti kazem svačiji problem je ako se pronalazi u ustašluku, nit sam se doticao izbornog zakona. Ja sam replicirao čega se građani boje.
Nemojte ih previše plašiti, još će pobjeći traktorima
Buli6

#12057 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Buli6 »

https://novikonjic.ba/index.php/bih/ite ... mu-lordova

Opet spominjanje lorda i menia. Ok. Ali evo nikad mi nije bilo jasno zašto se nikad ne prenosi što je Tuđman rekao na to za Francusku tv. Tako daš sveukupnu informaciju.
Uvijek samo lordova verzija sastanka.
BHCluster

#12058 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Buli6 wrote: 23/12/2021 15:44 https://novikonjic.ba/index.php/bih/ite ... mu-lordova

Opet spominjanje lorda i menia. Ok. Ali evo nikad mi nije bilo jasno zašto se nikad ne prenosi što je Tuđman rekao na to za Francusku tv. Tako daš sveukupnu informaciju.
Uvijek samo lordova verzija sastanka.
Zar misi u stanju da svaris da je Lord govorio upravo o onome sto je Franjinoj bukvalno nacrtao da bi bilo jasno i onimavkoji pokusavaju prosipati demagogiju.
Buli6

#12059 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Buli6 »

Ovo je istina a vi dalje pišite što hoćete

Politique internationale (Pariz), nakon 9. travnja 1996. Razgovarao Thomas Hafnung.
Prijevod Anica Djamić
Osvajajući "Krajinu", Hrvatska je pokazala da je odIučila ponovno vratiti ukupni svoj teritorij i sačuvati svoj integritet. Naime, u istom času, britanske novine "Times" donijele su skicu koju ste vIastoručno nacrtali, a koja se odnosila na podjelu Bosne između Hrvata i Srba. Nije li u ome bilo osnovno proturječje?
- Još jednom ponavljam, moja je misao bila krivo protumačena. Potpuno je jasno da se takva vrsta klevete i optužbe pojavljuje svaki put kada Hrvatska vojno ili diplomatski uspije, svaki put kada se hrvatsko-bošnjački savez uspostavi, što očto, svima nije po volji. Dokazano je da nikada nisam nacrtao kartu podjele Bosne. Toga dana sam svom sugovomiku, gospodinu Ashdownu, prikazao samo osnovne geopolitičke podatke: liniju koja dijeli zapadnu i katoličku Europu od pravoslavnog i istočnog svijeta. Ta granica postoji već stoljećima, a dogodilo se da prolazi područem bivše Jugoslavije! Nacrtao sam, na traženje toga gospodina, kartu koja postoji u strategijskom atlasu koji je izdao "Complexe" iz Bruxellesa i koji prikazuje upravo tu crtu razgraničenja. To nitko ne može osporiti, a naročito ne članice NATO-a ili Europske unije, pogotovo što je taj dokument potpuno javan. Ograničio sam se na to da podsjetim na tu povijesnu stvamost koja je odigrala važnu ulogu u bosanskoj krizi, i to mnogo više nego brojne teorije i znanstvene strategije. Nažalost, rijetki su oni koji se usude suočti s tim problemom. Treba ipak priznati da taj sukob sudara dvije civilizacije: Istok i Zapad. Što se tiče ostaloga, ponavljam jednom zauvijek: nikada nije bilo navodnog dogovora o podjeli Bosne između Miloševića i mene.

I ovo

Trial Chamber made no explicit findings concerning [the] participation [of Tuđman, Šušak, and
Bobetko] in the JCE and did not find them guilty of any crimes

Znam opet ja u devedesete ali i nemam puno postova Uostalom počela je ova vaša bošnjačka političarka. Na sve ostalo što je rekla nemam zamjerki.

Over and out
BHCluster

#12060 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Image
Bossona

#12061 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Bossona »

Buli6 wrote: 23/12/2021 16:50 Ovo je istina a vi dalje pišite što hoćete

Politique internationale (Pariz), nakon 9. travnja 1996. Razgovarao Thomas Hafnung.
Prijevod Anica Djamić
Osvajajući "Krajinu", Hrvatska je pokazala da je odIučila ponovno vratiti ukupni svoj teritorij i sačuvati svoj integritet. Naime, u istom času, britanske novine "Times" donijele su skicu koju ste vIastoručno nacrtali, a koja se odnosila na podjelu Bosne između Hrvata i Srba. Nije li u ome bilo osnovno proturječje?
- Još jednom ponavljam, moja je misao bila krivo protumačena. Potpuno je jasno da se takva vrsta klevete i optužbe pojavljuje svaki put kada Hrvatska vojno ili diplomatski uspije, svaki put kada se hrvatsko-bošnjački savez uspostavi, što očto, svima nije po volji. Dokazano je da nikada nisam nacrtao kartu podjele Bosne. Toga dana sam svom sugovomiku, gospodinu Ashdownu, prikazao samo osnovne geopolitičke podatke: liniju koja dijeli zapadnu i katoličku Europu od pravoslavnog i istočnog svijeta. Ta granica postoji već stoljećima, a dogodilo se da prolazi područem bivše Jugoslavije! Nacrtao sam, na traženje toga gospodina, kartu koja postoji u strategijskom atlasu koji je izdao "Complexe" iz Bruxellesa i koji prikazuje upravo tu crtu razgraničenja. To nitko ne može osporiti, a naročito ne članice NATO-a ili Europske unije, pogotovo što je taj dokument potpuno javan. Ograničio sam se na to da podsjetim na tu povijesnu stvamost koja je odigrala važnu ulogu u bosanskoj krizi, i to mnogo više nego brojne teorije i znanstvene strategije. Nažalost, rijetki su oni koji se usude suočti s tim problemom. Treba ipak priznati da taj sukob sudara dvije civilizacije: Istok i Zapad. Što se tiče ostaloga, ponavljam jednom zauvijek: nikada nije bilo navodnog dogovora o podjeli Bosne između Miloševića i mene.

I ovo

Trial Chamber made no explicit findings concerning [the] participation [of Tuđman, Šušak, and
Bobetko] in the JCE and did not find them guilty of any crimes

Znam opet ja u devedesete ali i nemam puno postova Uostalom počela je ova vaša bošnjačka političarka. Na sve ostalo što je rekla nemam zamjerki.

Over and out

Mate Boban i Radovan Karadžić sastali su se u Grazu 5. maja 1992. Boban i Karadžić vodili su detaljnu raspravu o razgraničenju hrvatskog i srpskog područja u Bosni i Hercegovini. SDS je granicu veće Srbije vidio na rijeci Neretvi, što bi razdvojilo Mostar na dva dijela. Na kraju je Karadžić pristao na Bobanov prijedlog da glavna mostarska ulica, Ulica maršala Tita, bude granica između Herceg-Bosne i Republike Srpske. Isto tako prihvaćen je i prijedlog da većinski hrvatski gradovi ostanu dio Herceg-Bosne, dok bi se većinski srpski gradovi u Herceg-Bosni, kao Kupres 51% Srba i miješani hrvatsko-bošnjački gradovi u srednjoj Bosni pripojili Republici Srpskoj. Jedino je ostalo neriješeno pitanje Posavine i Brčkog. Na kraju su se Karadžić i Boban dogovorili da će prihvatiti međunarodnu arbitražu oko područja u Kupresu i sedam drugih gradova u Posavini. Između Republike Srpske i Herceg-Bosne bila bi minorna bošnjačka država.
https://www.icty.org/x/cases/prlic/ind/ ... 51116b.htm

Potvrda razgraničenja od 10 minute u videu,..

Image

https://savjest.com/mobile/intervjui/in ... ervju=2271&
Ludzak

#12062 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Ludzak »

scarr wrote: 17/12/2021 18:26
Tanqueray wrote: 17/12/2021 18:20 I dalje ne razumijem taj strah od Hrvata, kada ih je skoro 3 i po puta manje od Bosnjaka :oops:
Nije to strah od Hrvata, to je strah od ustaša :bih:
Zavisi i od kakvih ustaša. Nisu ni sve ustaše iste. Bilo je i ustaša koje su i branile Bosnu, zajedno sa Bošnjacima, u toku ovog rata.
Novak20

#12063 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Realan scenarij, svakako. Sve su prilike da bošnjačka politika neće odustati i da zna u što se upušta. A na nama je da nagađamo što nenasilno ignoriranje institucija F BiH znači za BiH i kako će se provesti u praksi.

Plan se ne spominje dok god ima šanse da se promijeni Izborni zakon na vrijeme. To je svakako pametnije od onoga što Bakir najavljuje dvije godine unaprijed. :D

https://www.dnevnik.ba/vijesti/misetic- ... ih-2623656
To je razlika između vas i Palmera. Možete si priuštiti da budete tvrdolinijaš na Twitteru koji "neće napraviti kompromis" i neće uzeti u obzir stvarnost na terenu. Palmer zapravo mora uzeti u obzir živote, dok ih vi možete žrtvovati za svoja načela - odgovorio je Mišetić. Posebno je objasnio poziciju Hrvata u BiH, navodeći da će oni biti u poziciji suvereno odlučiti o svojoj sudbini u slučaju da ih Bošnjaci izbornim manipulacijama preglasaju oko izbora izaslanika za federalni Dom naroda, a što im jamči njihova uloga u potpisivanju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma kojim su se odrekli vlastitog entiteta.

- U trenutku kada Bošnjaci izaberu hrvatske predstavnike u Dom naroda Federacije BiH Hrvati gube status "konstitutivne nacije" u BiH te su Dayton i Washington prekršeni, što omogućava Hrvatima da ih pravno dokinu kao suverena nacija - istaknuo je odvjetnik. Ocijenio je besmislicama tvrdnje bošnjačkih dužnosnika i lobista koje Zagreb, EU ili SAD sumnjiče za pokušaje cijepanja BiH. Pri tome je uputio i kako, uz presude Europskog suda za ljudska prava, kojima se inzistira na otklanjanju diskriminacije manjina, jednaku važnost ima i presuda Ustavnoga suda BiH koji inzistira na jednakopravnosti triju naroda.

Ravnopravni narodi

- Odluka Ustavnog suda ne govori o "ravnopravnim građanima", već o "ravnopravnim narodima", čija je "dominacija u strukturama vlasti" izričito zabranjena daytonskim Ustavom. To što Bošnjaci preuzimaju u Domu naroda krše Dayton. Hrvati su potpisali da ostanu konstitutivna nacija. Što to znači, objasnio je Ustavni sud BiH. U trenutku kada Bošnjaci uskrate ravnopravnu zastupljenost Hrvata u Domu naroda, oni Hrvatima oduzimaju status konstitutivnog naroda, kršeći Dayton i Washingtonski sporazum - mišljenja je Luka Mišetić.

On navodi kako, u slučaju da ih se nasilno izgura iz vlasti, Hrvati neće koristiti nasilje, nego proglasiti Dayton ukinutim i jednostavno ignorirati institucije FBiH. - Njihovi bi potezi bili posve legalno opravdani - zaključio je odvjetnik Mišetić.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12064 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by PreWiBa »

Novak20 wrote: 26/12/2021 22:47 Realan scenarij, svakako. Sve su prilike da bošnjačka politika neće odustati i da zna u što se upušta. A na nama je da nagađamo što nenasilno ignoriranje institucija F BiH znači za BiH i kako će se provesti u praksi.

Plan se ne spominje dok god ima šanse da se promijeni Izborni zakon na vrijeme. To je svakako pametnije od onoga što Bakir najavljuje dvije godine unaprijed. :D

To je razlika između vas i Palmera. Možete si priuštiti da budete tvrdolinijaš na Twitteru koji "neće napraviti kompromis" i neće uzeti u obzir stvarnost na terenu. Palmer zapravo mora uzeti u obzir živote, dok ih vi možete žrtvovati za svoja načela - odgovorio je Mišetić. Posebno je objasnio poziciju Hrvata u BiH, navodeći da će oni biti u poziciji suvereno odlučiti o svojoj sudbini u slučaju da ih Bošnjaci izbornim manipulacijama preglasaju oko izbora izaslanika za federalni Dom naroda, a što im jamči njihova uloga u potpisivanju Washingtonskog i Daytonskog sporazuma kojim su se odrekli vlastitog entiteta.

- U trenutku kada Bošnjaci izaberu hrvatske predstavnike u Dom naroda Federacije BiH Hrvati gube status "konstitutivne nacije" u BiH te su Dayton i Washington prekršeni, što omogućava Hrvatima da ih pravno dokinu kao suverena nacija - istaknuo je odvjetnik. Ocijenio je besmislicama tvrdnje bošnjačkih dužnosnika i lobista koje Zagreb, EU ili SAD sumnjiče za pokušaje cijepanja BiH. Pri tome je uputio i kako, uz presude Europskog suda za ljudska prava, kojima se inzistira na otklanjanju diskriminacije manjina, jednaku važnost ima i presuda Ustavnoga suda BiH koji inzistira na jednakopravnosti triju naroda.

Ravnopravni narodi

- Odluka Ustavnog suda ne govori o "ravnopravnim građanima", već o "ravnopravnim narodima", čija je "dominacija u strukturama vlasti" izričito zabranjena daytonskim Ustavom. To što Bošnjaci preuzimaju u Domu naroda krše Dayton. Hrvati su potpisali da ostanu konstitutivna nacija. Što to znači, objasnio je Ustavni sud BiH. U trenutku kada Bošnjaci uskrate ravnopravnu zastupljenost Hrvata u Domu naroda, oni Hrvatima oduzimaju status konstitutivnog naroda, kršeći Dayton i Washingtonski sporazum - mišljenja je Luka Mišetić.

On navodi kako, u slučaju da ih se nasilno izgura iz vlasti, Hrvati neće koristiti nasilje, nego proglasiti Dayton ukinutim i jednostavno ignorirati institucije FBiH. - Njihovi bi potezi bili posve legalno opravdani - zaključio je odvjetnik Mišetić.
I onda kao Bošnjaci sanjaju o ratu
kokakolas

#12065 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kokakolas »

Blago se nama. Sve sami pacifisti u “HB” i RS :thumbup:
seoBIH

#12066 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seoBIH »

Znaci Hrvati ce da ukine Dejtonski sporazum i vrate se na RBIH? :shock:
BHCluster

#12067 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote: 26/12/2021 22:47 Realan scenarij, svakako. Sve su prilike da bošnjačka politika neće odustati i da zna u što se upušta. A na nama je da nagađamo što nenasilno ignoriranje institucija F BiH znači za BiH i kako će se provesti u praksi.

Ravnopravni narodi

Smo ponovio Covicevu ili IZ po volji ili nema Bosne i Hercegovine. Ja samo porucujem sretno!
ako te pitaju

#12068 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

Zatvaranje očiju pred očitim problemom,izbornim zakonom, neophodnosti da konst. narode predstavljaju legitimni predstavnici, zapravo rušimo ustavni poredak BiH.

Sasvim je jasno da guranjem problema pod tepih, nećemo ništa promijeniti, odnosno sustav će se sam od sebe raspasti.

Ukoliko Hrvati u Domu Naroda budu preglasan, na način da budu delegati koji su u klubu Hrvata izabrani Bošnjačkim glasovima, ja osobno ne vidim zašto ne bi politika Hrvata bila usmjerena na "izlasku" iz Federacije.
Svaka Federacija je federacija nečega, a u slučaju FBiH prema Vašigtonskom sporazumu to je Federacija većinskog teritorija gdje žive većinom Hrvati, i drugog gdje žive Bošnjaci.
kakabanja213

#12069 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 27/12/2021 21:59 Zatvaranje očiju pred očitim problemom,izbornim zakonom, neophodnosti da konst. narode predstavljaju legitimni predstavnici, zapravo rušimo ustavni poredak BiH.

Sasvim je jasno da guranjem problema pod tepih, nećemo ništa promijeniti, odnosno sustav će se sam od sebe raspasti.

Ukoliko Hrvati u Domu Naroda budu preglasan, na način da budu delegati koji su u klubu Hrvata izabrani Bošnjačkim glasovima, ja osobno ne vidim zašto ne bi politika Hrvata bila usmjerena na "izlasku" iz Federacije.
Svaka Federacija je federacija nečega, a u slučaju FBiH prema Vašigtonskom sporazumu to je Federacija većinskog teritorija gdje žive većinom Hrvati, i drugog gdje žive Bošnjaci.
Ti izgleda ne shvatas da je Federacija popustanjem u najvecoj mjeri Bosnjaka i nas ostalih da se u jednom trenutku zaustavi rat. Znaci postojala je RBiH, ona sa ljiljanima na zastavi, koja je u tom trenutku bila priznata od strane citavog svijeta i jedna paradzavna tvorevina zvana HRHB koja je kasnije i sudskim presudama pokopana i ocima svog normalnog svijeta, bar onog koji priznaje sud sudove....
Kao sto je pravo Hrvata da se usmjere na izlaz tako je pravo Bosnjaka da se usmjere u formiranje Republike Bosne i Hercegovine u njenim medjunsrodno priznatim granicama
ako te pitaju

#12070 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

@kakabanja213 najmanje je bitno tko je više popuštao da bi se stvorila FBiH.
Naravno da je prije 1995 postojala (S)(R)BiH, i da BiH ima svoju povijest.

1992 godine smo glasali na referendumu državu ravnopravnih naroda S/H/M(B).

Ukoliko Hrvati nisu ravnopravan narod, a mislim da nisu sa aspekta legitimnog predstavljanja, onda to nije ona BiH koja je izglasana na referendumu.

Bez obzira na referendum, imamo mirovni sporazum iz 1995.

Bošnjaci moraju javno reći to što ti navodiš,izaći i reći :" mi smo protiv konstitutivnosti naroda,protiv ravnopravnosti,želimo građansku republiku".

Dakle,drugim riječima " mi smo protiv ustavnog uređenja BiH"
kakabanja213

#12071 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 27/12/2021 22:21 @kakabanja213 najmanje je bitno tko je više popuštao da bi se stvorila FBiH.

Ukoliko Hrvati nisu ravnopravan narod, a mislim da nisu sa aspekta legitimnog predstavljanja, onda to nije ona BiH koja je izglasana na referendumu.

Bošnjaci moraju javno reći to što ti navodiš,izaći i reći :" mi smo protiv konstitutivnosti naroda,protiv ravnopravnosti,želimo građansku republiku".

Cuj moraju. Nije kralju ni 63 ni 75 ni 84 da im Srbi ili Hrvati govore sta moraju. Vrijeme je da i jedni i drugi to shvatite. Kada shvatite onda se mozda budete mogli i nesto dogovoriti
JohnnyS

#12072 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by JohnnyS »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/buzimsk ... /211227157

Hoće li se možda Komšić oĆitovati o ovome, ipak je iz dijela Federacije kojeg zna posjetiti?
MUNAFIK

#12073 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by MUNAFIK »

kokakolas wrote: 27/12/2021 11:44 Blago se nama. Sve sami pacifisti u “HB” i RS :thumbup:
Bas tako ispada... Tamo sve neka nevinascad sto evo 30 godina mašu zastavama mira :-)

Da nisam bio u Vitezu, Vakufu, Prozoru i Širokom možda bih i povjerovao ali ovako znam kolika je mržnja tih ljudi prema svima nama koji volimo i želimo BIH za sve.

A pjesmice 'noz zica Srebrenica' su ustvari pjesme kojima cuvaju zlocin genocida od zaborava.
nikad_vise

#12074 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by nikad_vise »

ako te pitaju wrote: 27/12/2021 22:21 @kakabanja213 najmanje je bitno tko je više popuštao da bi se stvorila FBiH.

Pa Bosnjaci to stalno govore. :izet: :mrgreen:
Ravnopravnost i jest kad smo svi ravnopravni i jednaki pred ustavom i zakonom.Tebi je pravljenje Hrvatskog tora ravnopravnost?

Cvetkovic/Macek,Tudjman/Milosevic,Dodik/Covic. :thumbup:
Ko vas ne zna,skupo bi vas platio :D
ako te pitaju

#12075 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ako te pitaju »

@kakabanja213 ja ne kažem da "moraju" u smislu naređivanja, nego samo da bi bili korektni da se to navede kao stav.
Ja mislim, da oko legitimnog predstavljanja konst.naroda ne treba biti nikakvih kompromisa,i to je stav hr.politike u BiH.

Ne vidim ništa loše,niti protivno Ustavu BiH u ovome što sam naveo
Post Reply