Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
foxlife

#18351 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

to ne znaci da mnogo starih prdonja ne razmislja isto
moee

#18352 Re: Sarajevo Construction

Post by moee »

P308 wrote: 23/12/2021 13:57 To da svaka moguca zgrada svijetli ko Vijecnica mi je malo kicasto.

Zemaljski muzej, Alipasina dzamija, Akademija likovnih umjetnosti, Posta, Narodno pozoriste, zgrada Predsjednistva - to mi je ok i nadam se da ce ovi objekti dobiti adekvatnu iluminaciju. Mislim vec je imaju, ali strasno losa. Ima ih jos, naravno, da ne nabrajam. Ali sad sve zgrade da bljeste bi bilo previse.

Druga je stvar sto je kod nas rasvjeta kao rasvjeta katastrofa i sto se bas slabo odrzava. U nekim dijelovima grada imate 5-6 stubova javne rasvjete zaredom koji ne rade, u trenutku ti se cini ko da si izasao iz grada :D A o tome kako ove sto rade daju slabu svjetlost da ne pricamo.

Da se godisnje po jedna opcina odradila ili bar glavne ulice svake opcine, za 5 godina bi imaju normalnu LED rasvjetu.

Vilsonovo izgleda nevjerovatno dobro. Treba pohvaliti :thumbup:
Dobro primjećuješ i imaš dobar "ukus" za rasvjetu/iluminaciju.
Trenutno se radi elaborat za zamjenu rasvjete na glavnoj ulici od Energoinvesta do Vijećnice i nazad, zatim na trolebuskoj ruti (Dobrinja - Trg Austrije) i cesti od Skenderije do Vogošće. Znam jer sam dio ekipe koja radi na tom elaboratu.

Što se tiče fine iluminacije objekata, potrebno je dosta vremena da se dođe do pravog rješenja, a niko to ne želi platiti dovoljno. Najlakše im je ovako opaliti 4 reflektora u fasadu i idemo dalje :izet:

P.S.
Hvala za Vilsonovo...to sam također ja radio 😉
BadBoy

#18353 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Sve pohvale za Vils, sad je super. Ali smo se vala načekali da se nešto uradi, baš je bio zona sumraka prije ovoga.
nacho_

#18354 Re: Sarajevo Construction

Post by nacho_ »

moee wrote: 24/12/2021 03:09
P308 wrote: 23/12/2021 13:57 To da svaka moguca zgrada svijetli ko Vijecnica mi je malo kicasto.

Zemaljski muzej, Alipasina dzamija, Akademija likovnih umjetnosti, Posta, Narodno pozoriste, zgrada Predsjednistva - to mi je ok i nadam se da ce ovi objekti dobiti adekvatnu iluminaciju. Mislim vec je imaju, ali strasno losa. Ima ih jos, naravno, da ne nabrajam. Ali sad sve zgrade da bljeste bi bilo previse.

Druga je stvar sto je kod nas rasvjeta kao rasvjeta katastrofa i sto se bas slabo odrzava. U nekim dijelovima grada imate 5-6 stubova javne rasvjete zaredom koji ne rade, u trenutku ti se cini ko da si izasao iz grada :D A o tome kako ove sto rade daju slabu svjetlost da ne pricamo.

Da se godisnje po jedna opcina odradila ili bar glavne ulice svake opcine, za 5 godina bi imaju normalnu LED rasvjetu.

Trenutno se radi elaborat za zamjenu rasvjete na glavnoj ulici od Energoinvesta do Vijećnice i nazad, zatim na trolebuskoj ruti (Dobrinja - Trg Austrije) i cesti od Skenderije do Vogošće. Znam jer sam dio ekipe koja radi na tom elaboratu.

Što se tiče fine iluminacije objekata, potrebno je dosta vremena da se dođe do pravog rješenja, a niko to ne želi platiti dovoljno. Najlakše im je ovako opaliti 4 reflektora u fasadu i idemo dalje :izet:

P.S.

Možda laičko pitanje, ali zašto ne podkresati krošnje, promijeniti sijalice i očistiti kugle na staroj rasvjeti? Pretpostavljam da je sada ekonomski isplativije i da je to glavni razlog?

Edit: Pitanje se odnosi na Vilsonovo.
Logovan

#18355 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

BadBoy wrote: 24/12/2021 10:36 Sve pohvale za Vils, sad je super. Ali smo se vala načekali da se nešto uradi, baš je bio zona sumraka prije ovoga.
Kako je bilo prije sada je odlicno, nebo i zemlja. Sad valja odrzavati, valjda se ne zapostavi.
P308

#18356 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

P.S.
Nisam to znao ... odlicna vijest, hvala :thumbup: Nadam se da ce doci do realizacije i to u sto skorijem periodu.
Vilsonovo je sjajno. :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18357 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

nacho_ wrote: 24/12/2021 10:50

P.S.

Možda laičko pitanje, ali zašto ne podkresati krošnje, promijeniti sijalice i očistiti kugle na staroj rasvjeti? Pretpostavljam da je sada ekonomski isplativije i da je to glavni razlog?

LED lampe su integrisanog tipa

@moee
Vjerovatno smo se nekad vidjeli/upoznali

Ima nekih novina za taj projekat ali vidjet ces u februaru
moee

#18358 Re: Sarajevo Construction

Post by moee »

@nacho_
Potkresavanje, čišćenje kugli i zamjena sijalica ne bi dala ni približan efekat trenutnom stanju. To bi bilo neko privremeno "krpljenje", a Vils nije lokacija za te stvari.

@P308
Elaborat je u završnoj fazi, a realizacija zavisi od financijskih sredstava, tj. spremnosti da se ista izdvoje.
moee

#18359 Re: Sarajevo Construction

Post by moee »

mk ultra wrote: 24/12/2021 22:39
nacho_ wrote: 24/12/2021 10:50

LED lampe su integrisanog tipa

@moee
Vjerovatno smo se nekad vidjeli/upoznali

Ima nekih novina za taj projekat ali vidjet ces u februaru

Sve je moguće.
Piši u pp sve što znaš. Ko će dočekati februar 🙃

💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡
thekupus

#18360 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Vilsonovo izgleda fantastično, kad sam nedavno šetao, u trenutku kad su se svjetla upalila porodica pored koje sam prolazio je uzdahnula i uzviknula wowww
Stvarno je efektivno bilo, i ja sam se oduševio
mistek

#18361 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

moee wrote: 24/12/2021 23:57 @nacho_
Potkresavanje, čišćenje kugli i zamjena sijalica ne bi dala ni približan efekat trenutnom stanju. To bi bilo neko privremeno "krpljenje", a Vils nije lokacija za te stvari.

@P308
Elaborat je u završnoj fazi, a realizacija zavisi od financijskih sredstava, tj. spremnosti da se ista izdvoje.
O kojim se parama ugrubo rado? :) Recimo, u odnosu na Vilsonovo? Moguća je etapna zamjena? Koji je period potreban za to?
Vala bi to trebala biti jedna od elementarnih stvari u gradu. Osvijetiliti te pravce koje si naveo kako treba i građevine koje smo navodili, na obali prvenstveno, mostove, te ovih par najznačajnijih makar okolo :) Nek ovi na vlasti urade to, uz držanje ovog kursa sa javnim prijevozom, od mene imaju vječni glas :D
moee

#18362 Re: Sarajevo Construction

Post by moee »

Potrebno je cca 4x više love u odnosu na Vils. Moguće je, naravno, da se uradi u fazama, npr. dionica po dionica. Sredstva stvarno nisu neka ogromna (cca 0.1% godišnjeg budžeta KS).

Problem ce biti provedba tendera jer je u zadnje vrijeme bukvalno nemoguće nešto odraditi u javnoj rasvjeti zbog "padobranaca" koji se žale na sve živo.
mk ultra

#18363 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

moee wrote: 25/12/2021 20:30 Potrebno je cca 4x više love u odnosu na Vils. Moguće je, naravno, da se uradi u fazama, npr. dionica po dionica. Sredstva stvarno nisu neka ogromna (cca 0.1% godišnjeg budžeta KS).

Problem ce biti provedba tendera jer je u zadnje vrijeme bukvalno nemoguće nešto odraditi u javnoj rasvjeti zbog "padobranaca" koji se žale na sve živo.
To je novina koja te ceka
Sredice se i to :thumbup:
moee

#18364 Re: Sarajevo Construction

Post by moee »

mk ultra wrote: 25/12/2021 20:33
moee wrote: 25/12/2021 20:30 Potrebno je cca 4x više love u odnosu na Vils. Moguće je, naravno, da se uradi u fazama, npr. dionica po dionica. Sredstva stvarno nisu neka ogromna (cca 0.1% godišnjeg budžeta KS).

Čuo sam priču o novom ZJN i "crnoj listi", ali vjeruj mi, ovi su korak ispred.
Frajer već ima otvorene 4 firme 😔
Jednu staviš na crnu listu, žali se druga i tako u krug...
mk ultra

#18365 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

moee wrote: 25/12/2021 20:44
mk ultra wrote: 25/12/2021 20:33
Čuo sam priču o novom ZJN i "crnoj listi", ali vjeruj mi, ovi su korak ispred.
Frajer već ima otvorene 4 firme 😔
Jednu staviš na crnu listu, žali se druga i tako u krug...
Nece ici u sistem javnih nabavaka jer se mijenja finansijer navjerovatnije :mrgreen:
JoeyTribbiani

#18366 Re: Sarajevo Construction

Post by JoeyTribbiani »

EBRD?
moee

#18367 Re: Sarajevo Construction

Post by moee »

Rekao bih UNDP...ali sam baš skeptičan oko njihovih "investicija".
mk ultra

#18368 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

JoeyTribbiani wrote: 25/12/2021 21:32 EBRD?
Najvjerojatnije

Samo oni imaju stroga pravila za finansiranje kineza
Mislim da ce se ici na opciju smart ready lampi
mistek

#18369 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Meni je fantastična vijest da se misli na ovo i da će se raditi ako Bog da. Iznos koji spominješ mi nije strašan ako je nešto što radi Kanton Sarajevo. Zapravo, očekivao sam puno više.

A šta je fazon sa ovim najznačajnijim objektima koje spominjemo? Nikad mi neće biti jasno da Akademija ne sija i ne očarava 24 sata dnevno.
mk ultra

#18370 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

Energija je postala preskupa pa se investicija vrati za sekund
moee

#18371 Re: Sarajevo Construction

Post by moee »

mk ultra wrote: 25/12/2021 22:10 Energija je postala preskupa pa se investicija vrati za sekund
U elaboratu su pripremljene 3 verzije, od kojih je jedna i SmartCity Ready. Sa ovim cijenama struje, u najjeftinijoj opciji bi povrat investicije bio cca 4 godine, dok bi za Smart svjetiljke bio za cca 20% duži.

Ukupne godišnje uštede bi bile cca 300.000 KM.
mk ultra

#18372 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

moee wrote: 26/12/2021 21:30
mk ultra wrote: 25/12/2021 22:10 Energija je postala preskupa pa se investicija vrati za sekund
U elaboratu su pripremljene 3 verzije, od kojih je jedna i SmartCity Ready. Sa ovim cijenama struje, u najjeftinijoj opciji bi povrat investicije bio cca 4 godine, dok bi za Smart svjetiljke bio za cca 20% duži.

Ukupne godišnje uštede bi bile cca 300.000 KM.
Racunaj sa skupljom strujom :mrgreen:
Sociolog

#18373 Re: Sarajevo Construction

Post by Sociolog »

Image

Ruzno sam screenovo

Prodala se ova stara A.U zgrada tik iza SCC ocekuje se na proljece zgrada od 8/9 spratova :bih:
geralt

#18374 Re: Sarajevo Construction

Post by geralt »

Nije sve sto je AU izgradila vrijedno da se sacuva. Sva ona rugla u trokutu Hiseta-Vrbanja-Miljacka treba porusiti.
BadBoy

#18375 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Cijeli taj kvadrant vapi za revitalizacijom
Post Reply