Danasnji "feminizam"
-
Hakiz
#18901 Re: Danasnji "feminizam"
Pametnije je bilo uraditi ono šta je urađeno Borisu Beckeru.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#18902 Re: Danasnji "feminizam"
pa da.no_sikiriki wrote: ↑24/12/2021 15:34Meni je žalosno da neki ovdje misle da je optužba za silovanje/sexual harrasment samo "vjerodostojna" ako imamo neku određenu "kvotu" žrtava. Ono kao, nije silovao ove žene, pa otkud to da je kao silovao ove druge, nemoguće. Valjda ipak treba silovati sviju redom ako ćeš to raditi kako treba.dale cooper wrote: ↑24/12/2021 15:18 Sada se već pet žena javilo sa istim optužbama prema Nothu.
https://variety.com/2021/tv/news/chris- ... 235142754/
ako je u pitanju seksualni predator, naravno da je veća mogućnost da je u pitanju laž ako samo jedna osoba tvrdi da ju je silovao.
stvar je možda brutalna, ali potreban je određen broj svjedoka iz čijih priča se može razaznati je li istina ili ne, kada se uporede, jer su materijalni dokazi nestali. iz njihovih priča je moguće uporediti ponašanje optuženog i stvoriti određenu sliku.
mislim, ne znam jeste li svjesni ali ljudi, bilo muški, bilo ženski, znaju i slagati.
i valjda je jasno da pipkanje, da agresivna navalentnost, da vikanje kako je kurava što ga je zavodila pa mu sad ne da, valjda je jasno da to jesu neprihvatljiva ponašanja, ali ipak nisu silovanja. takav čovjek jeste muška svinja, ali ipak nije seksualni predator.
stvarno ne želim braniti ovog glavonju iz serije koja je imala isti uticaj na društvo i ljudske veze poput Jerry Springera, pa mi se malo vrati iz želuca kada vidim da one drže nekakav vaz o moralu i supportu. iz svega je vidljivo da lik jeste svinja, i umišljena šupčina koja pretpostavlja da ga vagine trebaju čekati spremne. također, poslije Bill Cosbyja, teško je da čovjeka išta može iznenaditi i da se za bilo koga može garantovati da je nevin, ali kultura kancelovanja, ustvari, kultura nepresuđenog kancelovanja će stvoriti kontraefekat. a to stvarno ne bi trebao biti cilj, i onda žrtve padaju u sasvim drugi plan i nije više priča o njima, nego su one zalog za priču.
dobro je da žene izlaze sa pričom. ali bi bio žestok bumerang da se za neke ispostavi da su lagale. ili nategle istinu. a problem je što se oko ovih stvari u startu jako žestoko svrstava uz tužitelje. po mom ličnom osjećaju, sa često hinjenom podrškom.
- ¤ jelena ¤
#18903 Re: Danasnji "feminizam"
OK, tebi tvoj zdrav razum kaže da je početna pretpostavka laž i ucjena, da te žene lažu i pokušavaju optužbama ucijeniti tog nekog muškarca, a meni moj zdrav razum kaže da u ponašanju tog muškarca ima elemenata nasilništva i bahatosti koje zaslužuju da budu sankcionisane ako se i dokažu. Ako se ne dokažu, neće ni biti sankcionisane. Ucjena mi nije ni na kraj te moje zdrave pameti...jer ucjena, bilo koje vrste, a pogotovo ova, nije u domenu zdravog razuma - po mom mišljenju.
A ovo...: "kao da nikad niko nije..." važi i za jednu i za drugu stranu.
Dakle, mišljenja su nam oprečna. Nećemo se složiti oko ovog pitanja, tako da je svaka dalja rasprava za mene suvišna i bespotrebna, a ko je od nas dvoje u pravu... to uopšte nije bitno niti će biti.
Samo iznosim svoje viđenje, bez ikakve potrebe da ikog u ispravnost svog mišljenja ubjeđujem.
Toliko.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#18904 Re: Danasnji "feminizam"
Netacno opet. Meni moj zdrav razum kaze da je potrebno ispitati i utvrditi istinu. Ko sto ljudi lazu da su zlostavljani, tako ljudi u vise slucajeva lazu da nisu zlostavljaci.¤ jelena ¤ wrote: ↑25/12/2021 11:16OK, tebi tvoj zdrav razum kaže da je početna pretpostavka laž i ucjena, da te žene lažu i pokušavaju optužbama ucijeniti tog nekog muškarca,
Letis i naprecac zakljucujes, i to su ta obiljezja woke kulture zbog kojih postaje iritantna i ljudima koji zele vidjeti zlostavljace iza resetaka i koji zele okruzenje u kojojzena nece mkrati cekati 15 godina da kaze da je zlostavljana.
A sta cemo sa stetom koju pretrpi lazno optuzena strana? Kolateralna steta woke kulture?a meni moj zdrav razum kaže da u ponašanju tog muškarca ima elemenata nasilništva i bahatosti koje zaslužuju da budu sankcionisane ako se i dokažu. Ako se ne dokažu, neće ni biti sankcionisane.
.Ucjena mi nije ni na kraj te moje zdrave pameti...jer ucjena, bilo koje vrste, a pogotovo ova, nije u domenu zdravog razuma - po mom mišljenju
Ne znam u kakvom balonu si odrasla, ali te vrste ucjena itekako postoje. Ne mora se biti ni poznat ni slavan. Dovoljno je da je djevojcurak odrastao u patrijarhalnoj porodici pa da babo ne bi sazno da je sama htjela na vikendici, lakse reci odveo me na prevaru.
Ovdje sam vec zbunjen sta smatras zdravorazumnim: da nesto ne postoji ili da nesto postoji ali je bolesno...A ovo...: "kao da nikad niko nije..." važi i za jednu i za drugu stranu.
Naravno da sam ja u pravu. Nemam nikakav problem da epizodni glumac u seriji koja je sinonim za petparacki feminizam bude odstranjen i posramljen zbog dokazanih seksualnih prestupa. Samo je potrebno da sve to bude utemeljeno na dokazimo, a ne na halabuci.Dakle, mišljenja su nam oprečna. Nećemo se složiti oko ovog pitanja, tako da je svaka dalja rasprava za mene suvišna i bespotrebna, a ko je od nas dvoje u pravu... to uopšte nije bitno niti će biti.
Nek me neko ispravi, zar nije Kevin Spacey oslobodjen svega na kraju? Ako jeste, ko ce liku nadomjestiti stetu zbog cancelovanja? Nece niko, naravno. Ali hoce li iko osjetiti grizu savjesti zbog hrakanja na lika protiv koga je navodna zrtva povukla sve optuzbe?
Dakle, svakako nasilnike u zatvore, napasnike odjebati, ali hajde da vidimo koliko istine ima u svemu prvo, oa onda donositi grandiozne sudove i krizati ljude nakon prve optuzbe.
To je inace i smisao foruma. Jvala ti sto si nam pojasnila.Samo iznosim svoje viđenje, bez ikakve potrebe da ikog u ispravnost svog mišljenja ubjeđujem.
Toliko.
- ExNihilo
#18905 Re: Danasnji "feminizam"
Tačno mi je zlo od tog tupavog "argumenta" koji se na ovoj temi redovno povlači: da li bi pričao tako i bio objektivan da ti neko zlostavlja majku ili sestru?no_sikiriki wrote: ↑24/12/2021 09:24Ma da, trivijalno je to kad ti neko (navodno) pipa guzicu i sl. na poslu. Žena je radila na setu, ne znam na osnovu čega si zaključio da nije. Bila je "dvojnica" Kristin Davis. Ja opet ne tvrdim ni da je tačno da se to desilo, ni da nije, jer nemam uvid, i sve je moguće.ExNihilo wrote: ↑24/12/2021 09:12
Aha, druge žene su zapravo jedna žena koja uopće nije glumila u seriji, i koja optužbe za silovanje potkrepljuje - pazi sad - njegovim navodnim macho kurčenjem.
A to što među nekoliko stotina žena koje su nastupile u seriji (pogledati listu ovdje) nijedna nije izjavila da ju je napastvovao, to se ne pika? Nego se pika ova jedna koja nije glumila i kojoj se nije sviđalo kako joj se obraća?
Objektivnost na djelu.
Ti si taj koji nije objektivan, jer braniš nekoga bez razloga.
Da li bi bio tako "objektivan" da ti majka, sestra, djevojka kažu da joj je na poslu neki lik pipao guzicu? Da li bi rekao, ma hajde, nijedna druga žena nije rekla da ju je taj lik na poslu pipao, što bi ja tebi vjerovao?
Ne bih bio objektivan, niko nije objektivan kad se radi o ljudima koje volimo, kao što ti ne bi bila objektivna da ti sutra neko sina optuži za zlostavljanje bez dokaza. Ali baš zato što nismo objektivni, o takvim stvarima i ne treba da sude forumaši, Sarah Jessica Parker, ili kolege glumci, nego institucija koja je udarila temelje civilizaciji i služi racionalnom evaluiranju predočenih dokaza, a koju inače zovemo sud.
Ti ponavljaš kako "ne znaš da li je silovatelj". Ali da po tom pitanju zaista zauzimaš agnostički stav, kako tvrdiš, ne bi citirala članke u kojima se ovaj optužuje za navodno "pipkanje guzice", čime jasno cherry pickaš argumente koji idu u jednu stranu. Da nisi već riješila stvar kako dotični jeste silovatelj, došla bi do zaključka do kojeg može doći svaka iole racionalna osoba: čak i da jeste pipnuo nečiju guzicu, to ne znači kako je silovatelj, a i pipkanje guzice (tj. seksualno uznemiravanje) treba najprije dokazati.
Drugim riječima, ti bi se u tom slučaju zalagala za presumpciju nevinosti, umjesto što pišeš kako "ne znaš, ali evo članak koji dokazuje da ima tu nešto". Članak ne dokazuje ništa, stvar se na sudu dokazuje.
Kao što ti forumaši koji se zalažu za presumpciju nevinosti, a u koje uključujem i sebe, ne bi izgledali kao osobe koje "brane nekog bez razloga", jer je krivica ta koja se mora dokazivati, a ne nevinost. Apsurd je reći da nekoga "branim bez razloga", ako je svaka osoba po defaultu nevina. Ne treba mi razlog da branim nečiju nevinost, ona se podrazumijeva. Krivica je ta koju treba dokazati.
- S4mpion
#18906 Re: Danasnji "feminizam"
Podijeliti im zatvorske ili masne novčane kazne u slučaju da ne uspiju dokazati svoje tvrdnje vezane za zlostavljanje.
To je jedini način da se stane ukraj masovnom linču nevinih ljudi.
Još nijedna feministica nije istupila sa izvinjenjem zbog onog što su mnoge lažljivice počinile nevinim bogatim muškarcima.
Prošlo 10 godina? - Ma ćao, vozdrica.
To je jedini način da se stane ukraj masovnom linču nevinih ljudi.
Još nijedna feministica nije istupila sa izvinjenjem zbog onog što su mnoge lažljivice počinile nevinim bogatim muškarcima.
Prošlo 10 godina? - Ma ćao, vozdrica.
-
Niemand
#18907 Re: Danasnji "feminizam"
Ovi sto misle da su lazne optuzbe za seksualno zlostavljanje tek neki rijedak incident prosto ne poznaju historiju. I to noviju.
- ExNihilo
#18908 Re: Danasnji "feminizam"
Pa neki dan je na Klixu bilo (a postavljalo se i ovdje) da je djevojka u Mostaru samu sebe skinula, vezala, zapomagala, a zatim odglumila amneziju.
Zašto je tako teško povjerovati da su neke žene spremne na to?
Zašto je tako teško povjerovati da su neke žene spremne na to?
- preselio na ahiret
-
Ariel
- Vozim: auto
#18910 Re: Danasnji "feminizam"
Kako se dokazuje pipkanje guzice?
-
Hakiz
- ExNihilo
#18912 Re: Danasnji "feminizam"
Evo, naprimjer ovako.
U jednom predmetu Sud BiH je utvrdio da je optuženi kriv što je dana 14. decembra 2005. godine u vremenu od 11,00 do 12,00
sati na prostoru pijace „Ciglane“ u Sarajevu, u svojstvu autora i voditelja emisije TV OBN-a „One Man Show - Niko kao ja“, prilikom snimanja priloga za rubriku navedene emisije „Hoćeš Nećeš“, u namjeri da na omalovažavajući, ponižavajući i uvrjedljiv način prikaže osobu ženskog spola, koju će muška osoba uz naknadu od 20,00 KM rukom uhvatiti za stražnjicu, pa je nakon kontakta sa više slučajnih prolaznika njegovu ponudu prihvatio Jovanović Zdenko, koji je u momentu kada im je u susret dolazila oštećena istoj prišao i za trenutak stao ispred nje i tijelom joj onemogućio dalje kretanje i pri tom joj izgovorio riječi „gdje si Sanela“, a potom se pomjerio u lijevu stranu, pa kada je oštećena nastavila kretanje jednom rukom oštećeni uhvatio za desni bočni dio stražnjice što je kod većeg broja lica koja su se zatekla u blizini izazvalo smijeh, a kod oštećene osjećaj poniženja, koji se jače izrazio nakon emitovanja navedene emisije na TV OBN-u, dana 1. 1. 2006. godine u terminu od 20,00 do 22,00 sata.
-
Hakiz
#18913 Re: Danasnji "feminizam"
A kada nema snimka prikazanog na OBN, niti većeg broja prisutnih na pijaci kojima je ta radnja izazvala smijeh?
- ExNihilo
-
Hakiz
#18915 Re: Danasnji "feminizam"
Mogu, nego sam reagovao na "evo kako" šta je zvučalo kao postavljanje pravila kroz izuzetak.
Nastranu to, fakat je da ako nema snimka, ne može se dokazati.
Jedina opcija je, eventualno, da kredibilitet dovoljnog broja svjedoka ili "tužilaca", i uz to u kombinaciji sa već dokumetovanim opštim ponašanjem "optuženog" indicira da se hvatanje ne samo moguće desilo, nego i vjerovatno jeste desilo. Ali i tada to je samo posredno, nije pravi dokaz.
Nastranu to, fakat je da ako nema snimka, ne može se dokazati.
Jedina opcija je, eventualno, da kredibilitet dovoljnog broja svjedoka ili "tužilaca", i uz to u kombinaciji sa već dokumetovanim opštim ponašanjem "optuženog" indicira da se hvatanje ne samo moguće desilo, nego i vjerovatno jeste desilo. Ali i tada to je samo posredno, nije pravi dokaz.
- ExNihilo
#18916 Re: Danasnji "feminizam"
Snimak, izjave svjedoka, iskaz optuženog (priznanje), policijski zapisnik. Sve su to dokazi na sudu.
- dale cooper
#18917 Re: Danasnji "feminizam"
Svjedoci i snimci rijetko postoje u slučajevima silovanja. A teško da se žrtve pripremaju na to pa da sve fino snime i dokumentuju.
A silovateljima čini mi se nije u interesu da obezbjede svjedoke i opremu za snimanje.
A silovateljima čini mi se nije u interesu da obezbjede svjedoke i opremu za snimanje.
-
Niemand
- ExNihilo
#18919 Re: Danasnji "feminizam"
Govorimo o uznemiravanju. Za silovanje je dovoljan i medicinski nalaz.dale cooper wrote: ↑25/12/2021 14:32 Svjedoci i snimci rijetko postoje u slučajevima silovanja. A teško da se žrtve pripremaju na to pa da sve fino snime i dokumentuju.
- dale cooper
#18920 Re: Danasnji "feminizam"
Da, ako se prijavi odmah. Ali ako se prijavi mjesecima ili godinama poslije fizički dokazi nestaju. A onaj ko je sklon uznemiravanjuExNihilo wrote: ↑25/12/2021 14:38Govorimo o uznemiravanju. Za silovanje je dovoljan i medicinski nalaz.dale cooper wrote: ↑25/12/2021 14:32 Svjedoci i snimci rijetko postoje u slučajevima silovanja. A teško da se žrtve pripremaju na to pa da sve fino snime i dokumentuju.
i zna da je to što radi loše će sigurno paziti da ne bude uhvaćen i da to ne radi pred nekim ko bi mogao svjedočiti.
Zato je glavnina ovih slučajeva jedna riječ protiv druge.
- ExNihilo
#18921 Re: Danasnji "feminizam"
Zato treba podizati svijest. Ako nas neko uznemirava ili zlostavlja, zovimo policiju, policijski zapis je dokaz. Ako nas neko zlostavlja, idimo doktoru, medicinski nalaz je dokaz.dale cooper wrote: ↑25/12/2021 14:45Da, ako se prijavi odmah. Ali ako se prijavi mjesecima ili godinama poslije fizički dokazi nestaju. A onaj ko je sklon uznemiravanju
i zna da je to što radi loše će sigurno paziti da ne bude uhvaćen i da to ne radi pred nekim ko bi mogao svjedočiti.
Ako ne uradimo ništa od toga, pa dokazi nestanu, tada je kasno, jer niko ne može i ne treba biti osuđen bez dokaza.
-
Hakiz
#18922 Re: Danasnji "feminizam"
Isključivo sam odgovarao na pitanje Ariel kako dokazati hvatanje za dupe. Silovanje je druga stvar i ono nije bilo pitanje.dale cooper wrote: ↑25/12/2021 14:32 Svjedoci i snimci rijetko postoje u slučajevima silovanja. A teško da se žrtve pripremaju na to pa da sve fino snime i dokumentuju.
- dale cooper
#18923 Re: Danasnji "feminizam"
Sve je to lijepo u teoriji i slažem se da su to koraci koji se trebaju poduzeti, ali stvarnost je nešto drugo. Pretrpljena trauma iExNihilo wrote: ↑25/12/2021 14:49Zato treba podizati svijest. Ako nas neko uznemirava ili zlostavlja, zovimo policiju, policijski zapis je dokaz. Ako nas neko zlostavlja, idimo doktoru, medicinski nalaz je dokaz.dale cooper wrote: ↑25/12/2021 14:45
Da, ako se prijavi odmah. Ali ako se prijavi mjesecima ili godinama poslije fizički dokazi nestaju. A onaj ko je sklon uznemiravanju
Ako ne uradimo ništa od toga, pa dokazi nestanu, tada je kasno, jer niko ne može i ne treba biti osuđen bez dokaza.
razna mentalna stanja kao strah i sram često predstavljaju nepremostivu prepreku žrtvama zlostavljanja i silovanja da pravovremeno
djeluju.
- ExNihilo
#18924 Re: Danasnji "feminizam"
Da, nažalost, to je istina, ali napuštanje instituta presumpcije nevinost i javni linč ne mogu i ne smiju biti zamjena za navedeno.dale cooper wrote: ↑25/12/2021 15:29Sve je to lijepo u teoriji i slažem se da su to koraci koji se trebaju poduzeti, ali stvarnost je nešto drugo. Pretrpljena trauma iExNihilo wrote: ↑25/12/2021 14:49
Zato treba podizati svijest. Ako nas neko uznemirava ili zlostavlja, zovimo policiju, policijski zapis je dokaz. Ako nas neko zlostavlja, idimo doktoru, medicinski nalaz je dokaz.
razna mentalna stanja kao strah i sram često predstavljaju nepremostivu prepreku žrtvama zlostavljanja i silovanja da pravovremeno
djeluju.
-
Niemand
#18925 Re: Danasnji "feminizam"
Odavno je stvorena atmosfera u kojoj su ljudi u najmanju ruku bezosjecajna djubrad ako dovode u pitanje rijeci neke zrtve.
Ova sebold, koja jeste dokazano zrtva brutalnog silovanja, je dobar primjer i dje vodi ta prica da se zrtva omalovazava ili zlocin opravdava ako se prosto postavljaju pitanja.
Ova sebold, koja jeste dokazano zrtva brutalnog silovanja, je dobar primjer i dje vodi ta prica da se zrtva omalovazava ili zlocin opravdava ako se prosto postavljaju pitanja.