ARIJANA MEMIĆ: Jednog dana, dok se Dženan još borio za živo u bolnici, Zijad je nazvao mog oca i pitao mogu li doći. Moj otac je odgovorio da mogu. Mi smo već tada saznali neke informacije oko toga da Alisa nešto zna, ali neće ili ne smije da kaže. Muriz nam je, kad mu je Zijad saopćio da će doći, rekao da ni slučajno niko ne povisi ton na Alisu ili da joj se ružno obrati jer će nam možda taj dan otkriti šta je bilo.
MURIZ MEMIĆ: Treći dan je zvao Zijo i pitao mogu li doći, rekao sam da dođu. Došli su on i Esma (Alisina majka, op. a.), nije bila Alisa. Zijo se meni počeo kleti da on i njegova porodica nemaju ništa s tim, a ja sam mu samo rekao da mi da ime i da ću ja Alisu zaštititi. Poslije je došla Alisa i one su sjedile s Arijanom i Muneverom. Kasnije su mi njih dvije rekle da je Esma rekla da ih nije udarilo auto, da su napadnuti - kazao je Memić.
ALISA MUTAP: okrenula se prema njemu kada je on trznuo glavom prema njoj i ničega se više ne sjeća, da je sutradan razgovarala sa roditeljima i da su joj oni rekli da je davala izjavu u policiji i rekla da ih je udarilo auto zelene boje, da se sjetila jedne scene, dva dana nakon događaja, a to je da je iz ležećeg položaja vidjela vozilo tamnozelene boje, osobu koja je bila kao prljava, razbarušena kosa i nakon toga se sjetila da je vidjela kako se vozilo to udaljava.
denden wrote: Lako je rekonstruisati šta se desilo. Dva dana nakon događaja je Alisa Mutap imala fleš prljavog lica razbarušene kose i auta koje odlazi. To je bila potvrda da su napadnuti, jer, da ih je auto samo udario sleđa i projurio, ne bi mogla vidjeti to lice. To znači da je neko izlazio iz auta, odnosno da se desio (i) napad. A na to su svakako sumnjali od prvog trena, zbog prijetnji Mirze Ploskića i komada laka zelene boje, a on imao zelenog clija.
Nakon tog fleša, sutradan Mutapi dobronamjerno odlaze Memićima u kuću da sa Dženanovim ocem podijele to saznanje, da je u pitanju (i) napad, a ne samo saobraćajka. To potvrđuje izjava Arijane Memić da je Alisa rekla da su napadnuti, kao i to da su najavili da će doći da "nešto otkriju".
Nakon što su Murizu ispričali za taj fleš, on nije htio prihvatiti da je to puna istina. Smatrao da je da Alisa iz straha ne smije da kaže ko je napadač, čije je lice koje mu je opisala. Od Zijada Mutapa je sumanuto tražio da mu kaže ime. Ovaj mu nije mogao reći nešto što nije znao i kleo mu se da govori istinu. Muriz, sprženog mozga, je već tada razvio teoriju zavjere da Alisa laže diz straha za sebe. A taj neko bi onda morao biti neko moćan, ako Alisa ne smije odati ko je. Zato je Muriz govorio "reci mi ime, ja ću je zaštititi".
Nakon Dženanove smrti je teorija zavjere postala jača, mržnja patološka.
A u stvarnosti je kasniji tok događaja potvrdio vjerodostojnost tog Alisinog fleša.
Zeleni kombi sa snimka čije su krhotine pronađene na licu mjesta bio je Ljubin. Pijani i vjerovatno, nakon cuganja dva sata ranije i svađe sa rodbinom, razbarušeni Ljubo, kao Rom, a Romi su tamnije puti, prilično odgovara opisu lica iz Alisinog fleša.
Ljubo je u trenutku kad je došao na mjesto događaja cugao pivu, otvorio ju je prije skretanja u Aleju, sam je to kazao. Em je sam od cuganja bazdio na alkohol, em se možda ta otvorena piva prosula po njegovoj odjeći kad je relativno blago oborio Dženana i Alisu kombijem.
Policajac koji je naišao 3-4 minute nakon događaja (odlaska Ljubinog kombija) je osjetio miris alkohola i na Dženanu i na Alisi.
Pogledajte školski primjer kako se, govoreći u principu istinu, ali ispuštajući svjesno jedan bitni detalj, pravi manipulacija koja potpuno izmjenjuje suštinu onog što se u stvarnosti desilo i potpuno obrće teze.
Jer, Mutapi su dobrnamjerno, transparentno, humano, drugarski, čim je Alisa imala fleš "prljavog lica razbarušene kose" i odlazećeg auta, otišli da to ispričaju Murizu i njegovim. A Muriz ih je dočekao na nož, jer Alisa bila kriva što je živa. Iako je tada Dženan još bio u životu.
Muriz i Arijana Memić svjedočili su pred sudom o ovome događaju iz njihove kuće. Ispričali su sve okolo, ali suštinu, da im je Alisa rekla da sje sjetila tog prljavog lica i odlazećeg auta i da su Mutapi i došli da to podijele sa njima, nisu rekli, ni Muriz, ni Arijana.
Pogledajte kako su prešućivanjem tog detalja napravili manipulatorski spin. Memići su tu kad je to bilo bili u ulozi paranoičnih agresivnih sirovina sprženog mozga, a Mutapi njihove nedužne žrtve.
Pogledajte kakvu iskrivljenu i kvarnu poruku šalju svojim svjedočenjem Muriz i Arijana Memić, dok prešujuću da su im Mutapi ispričali za taj fleš.
Muriz Memić: Zijad Mutap se meni kleo Allahom da on nema ništa sa tim što se desilo.
OTROVNA PORUKA: Čim se pravdao, i to tako energično, kriv je i nešto laže. Mutapi nešto kriju, ne bi se ničim izazvan kleo da nešto ne krije.
Muriz Memić: Rekao sam mu da mi kažu ime i da ću ja zaštiti Alisu.
OTROVNA PORUKA: Znali su ime napadača, ali nisu smjeli da odaju, što znači da je u pitanju neko moćan, a oni saučesnici. Muriz je kao plemeniti i odvažni vitez sa petljom i stavom.
Muriz Memić: Alisa je Arijani i mojoj supruzi rekla da su napadnuti.
OTROVNA PORUKA: Alisa zna da su napadnuti, a spominju neku saobraćajku. Saobraćajka je podmenuta. Alisa zna i ko su napadači, ali neće da kaže. Duboko je upetljana u sve ovo.
Arijana Memić: Znali smo da Alisa nešto zna i postojala je mogućnost da će nam to otkriti.
OTROVNA PORUKA: Alisa zna šta se desilo, ali krije napadače. Sami Mutapi su govorili da će nam možda otrkiti. Ali nisu ništa otkrili, što znači da znaju, a lažu. To je dokaz postojanja zavjere i da su Mutapi učesnici.
Arijana Memić: Mirz mi je rekao da ne povisiujem ton na Alisu, jer će nam možda nešto otkriti.
OTROVNA PORUKA: Mi smo plemeniti i strpljivi, ali nam ti pokvarenjaci, koji sve znaju i koji su čak najavili da će nam možda reći, nisu ništa rekli. Zavjera!
Dakle, prešućivanjem samo jednog detalja, tog da su Mutapi otkrili ono što su znali, ali da agresivnim Memićima to nije bilo dovoljno, napravljen je savršen spin za potkapacitiranu rulju.
Ovo je i korijen teorije zavjere, "Alisa zna, ali neće da kaže, glumi amneziju".
Memići profesionalno manipulišu, ali koga lažu u konačnici, šta je cijena preko koje se prelamaju njihove manipulacije i ko je, osim žrtava njihovog progona, u konačnici plaća? Vežu li oni dva i dva?