Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#21026 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koliko brzinski vidim na olx jedan ili dva oglasa. Ostalo su korištene gume. Sve u svemu loši pneumatici i ne vrijedi trošiti poruke i vrijeme na njih.
-
kakaljin
#21027 Re: Dolazi zima - zimske gume
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21028 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sjedni u bilo koji pristojniji taxi i pitaj frajera koje gume koristi.
- hopi
#21029 Re: Dolazi zima - zimske gume
E čuj to, nisam znao za te testove.
I šta, kada onda kupiš neke od tih lošijih guma, koje su pretpostavljam niže rangirane, onda njih mijenjaš svake godine?
I šta, kada onda kupiš neke od tih lošijih guma, koje su pretpostavljam niže rangirane, onda njih mijenjaš svake godine?
-
kakaljin
#21030 Re: Dolazi zima - zimske gume
Oni nisu relevantni za tu informaicju jer je njima samo usteda i sto jeftinije da prodju, cast izuzecima koje i ja znam i samo govore Michelin, continetal, good year gume i nista vise i samo su im te na autima i imaju setove za ljeto i zimu, ali na zalost vecina taksista je takva da ce radije uzeti sto jeftinije jer su cicije i ne zele uloziti vise para_BataZiv_0809 wrote: ↑23/12/2021 19:20 Sjedni u bilo koji pristojniji taxi i pitaj frajera koje gume koristi.
-
kakaljin
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#21032 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nisam slucajno stavio atribut "pristojniji". Rijetki su, ali ih ima.kakaljin wrote: ↑23/12/2021 19:23Oni nisu relevantni za tu informaicju jer je njima samo usteda i sto jeftinije da prodju, cast izuzecima koje i ja znam i samo govore Michelin, continetal, good year gume i nista vise i samo su im te na autima i imaju setove za ljeto i zimu, ali na zalost vecina taksista je takva da ce radije uzeti sto jeftinije jer su cicije i ne zele uloziti vise para_BataZiv_0809 wrote: ↑23/12/2021 19:20 Sjedni u bilo koji pristojniji taxi i pitaj frajera koje gume koristi.
- Laplace
#21033 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sljedeći put prije nego što uđem u taxi provjeravam čije su gume na vozilu.
#nećuviše
#nećuviše
- Dr Kova
#21034 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bolje novi Conti ili MIchelin, nego polovna Sava.
- emotivac
-
NediM17
#21036 Re: Dolazi zima - zimske gume
Posted by Grunf. 
- kabal1337
#21037 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kad budu testovi guma radjeni u identicnim uslovima, sa ocjenom tacnosti same serije mjerenja onda cu im vjerovati. Do tad postoji xxx nacina za manipulaciju rezultata.
Na jednoj njem. stranici procitas ta i ta guma najbolja na testu, na drugoj drugaciji rezultat a ista dimenzija.
Na jednoj njem. stranici procitas ta i ta guma najbolja na testu, na drugoj drugaciji rezultat a ista dimenzija.
-
530i
#21038 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ništa testovi, samo taksisti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#21039 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije li ono neki njemacki casopis na testu prevrnuo Daciu Logan na krov i iznio zakljucak da je auto nesigurno za voznju?
Sta hocu da kazem?
Ne treba biti iskljuciv, kao sto ne treba nicemu vjerovati a priori ni uzimati kao sveto slovo. Ni testovima ni taxistima.
Za mene licno su relevantnija real life iskustva vozaca, sto ne znaci da necu izguglat rezultate testova nakon sto dobijem preporuku za gumu.
Ali ocigledno da je ovdje cilj ponovo pokrenuti kavgu, a taj film ce se tesko gledati
Sta hocu da kazem?
Ne treba biti iskljuciv, kao sto ne treba nicemu vjerovati a priori ni uzimati kao sveto slovo. Ni testovima ni taxistima.
Za mene licno su relevantnija real life iskustva vozaca, sto ne znaci da necu izguglat rezultate testova nakon sto dobijem preporuku za gumu.
Ali ocigledno da je ovdje cilj ponovo pokrenuti kavgu, a taj film ce se tesko gledati
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21040 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tako je i sa automobilima...kabal1337 wrote: ↑24/12/2021 17:02 Kad budu testovi guma radjeni u identicnim uslovima, sa ocjenom tacnosti same serije mjerenja onda cu im vjerovati. Do tad postoji xxx nacina za manipulaciju rezultata.
Evo zadnji friški test fiat tipo cross 1.0 T, autorepublika uradila test i na konto motora, trom, nejak, ne elastičan, puno troši...
Isti auto na testu auto klub hr, motor ekstra, elastičan, povlači iz niskih obrtaja, odaje utisak da ima više snage, malo troši...itd.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#21041 Re: Dolazi zima - zimske gume
sila od motora, nema šta
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#21042 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nasi casopisi su tek smijurija.
Tamo 2007. nekad citam u jednoj nasoj reviji nahvalise ono neko kinesko smece Maple ili sta je vec bilo sa Micubisi motorom....reko bi covjek leti...zadesim se par mjeseci kasnije u avionu za Beč pored frajera koji radi za tu reviju, udjemo u neku pricu jer je vidio da citam auto casopos, veli mi to kinesko auto je smetlje samo tako, ali ako ga popljujem ko ce mi naredni dati auto na test
Tamo 2007. nekad citam u jednoj nasoj reviji nahvalise ono neko kinesko smece Maple ili sta je vec bilo sa Micubisi motorom....reko bi covjek leti...zadesim se par mjeseci kasnije u avionu za Beč pored frajera koji radi za tu reviju, udjemo u neku pricu jer je vidio da citam auto casopos, veli mi to kinesko auto je smetlje samo tako, ali ako ga popljujem ko ce mi naredni dati auto na test
-
530i
#21043 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jeste, Auto Bild je prevrnuo Logana. Imaju i oni testove guma, ali nisu jedini. Moje iskustvo se u velikoj mjeri poklapa sa testovima npr. Samo ovdje se piše kako su Sava i Tigar najbolji, kako ne treba kupovati nikakve skuplje i bolje gume. Bolje, valjda, na dvije pive otići poslije posla nego preskočiti pivu i kupiti pristojne gume. Profesionalni šoferi (šatro) i taksisti što se javljaju gledaju kako će uštediti 20 feninga ili ako je tuđi auto/kamion kako će gazdu zavrnuti za tri kapi nafte da prespu sebi. Takve osobe meni nisu mjerilo ni za šta._BataZiv_0809 wrote: ↑24/12/2021 17:18 Nije li ono neki njemacki casopis na testu prevrnuo Daciu Logan na krov i iznio zakljucak da je auto nesigurno za voznju?
Sta hocu da kazem?
Ali ocigledno da je ovdje cilj ponovo pokrenuti kavgu, a taj film ce se tesko gledati![]()
- kabal1337
#21044 Re: Dolazi zima - zimske gume
Igras se sa pritiskom u gumi, guma se skroz drugacije ponasa.530i wrote: ↑24/12/2021 18:33Jeste, Auto Bild je prevrnuo Logana. Imaju i oni testove guma, ali nisu jedini. Moje iskustvo se u velikoj mjeri poklapa sa testovima npr. Samo ovdje se piše kako su Sava i Tigar najbolji, kako ne treba kupovati nikakve skuplje i bolje gume. Bolje, valjda, na dvije pive otići poslije posla nego preskočiti pivu i kupiti pristojne gume. Profesionalni šoferi (šatro) i taksisti što se javljaju gledaju kako će uštediti 20 feninga ili ako je tuđi auto/kamion kako će gazdu zavrnuti za tri kapi nafte da prespu sebi. Takve osobe meni nisu mjerilo ni za šta._BataZiv_0809 wrote: ↑24/12/2021 17:18 Nije li ono neki njemacki casopis na testu prevrnuo Daciu Logan na krov i iznio zakljucak da je auto nesigurno za voznju?
Sta hocu da kazem?
Ali ocigledno da je ovdje cilj ponovo pokrenuti kavgu, a taj film ce se tesko gledati![]()
Promijenis temperaturu podloge
Zagrijes kocnice, ohladis
Gdje su to podaci o mjerenju, tacnosti. Sredina mjerenja nista ne predstavlja
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#21045 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ti bi opet da se obracunavas na personalnom nivou. Nece ici. Svi imaju pravo da napisu svoje misljenje. Pa i oni sa kojima se ti ne slazes.530i wrote: ↑24/12/2021 18:33
Jeste, Auto Bild je prevrnuo Logana. Imaju i oni testove guma, ali nisu jedini. Moje iskustvo se u velikoj mjeri poklapa sa testovima npr. Samo ovdje se piše kako su Sava i Tigar najbolji, kako ne treba kupovati nikakve skuplje i bolje gume. Bolje, valjda, na dvije pive otići poslije posla nego preskočiti pivu i kupiti pristojne gume. Profesionalni šoferi (šatro) i taksisti što se javljaju gledaju kako će uštediti 20 feninga ili ako je tuđi auto/kamion kako će gazdu zavrnuti za tri kapi nafte da prespu sebi. Takve osobe meni nisu mjerilo ni za šta.
-
530i
#21046 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima ljudi koji u svemu vide neku zavjeru i ničemu ne vjeruju. Teoretičari zavjere ili skeptici. Možeš dodati još i pritisak vazduha, utjecaj vjetra, količinu goriva u autu...ima faktora koliko hoćeš. Sigurno sakrivaju da su Tigar gume najbolje od svih.
-
kakaljin
#21047 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da li jedan isti vozac vozi svaki put auto sa razlicitim gumama?
-
twomad
#21048 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zivimo u takvoj zemlji i uslovima gdje je realno usteda od 200-300 maraka za set guma velika cifra.530i wrote: ↑24/12/2021 18:33 Jeste, Auto Bild je prevrnuo Logana. Imaju i oni testove guma, ali nisu jedini. Moje iskustvo se u velikoj mjeri poklapa sa testovima npr. Samo ovdje se piše kako su Sava i Tigar najbolji, kako ne treba kupovati nikakve skuplje i bolje gume. Bolje, valjda, na dvije pive otići poslije posla nego preskočiti pivu i kupiti pristojne gume. Profesionalni šoferi (šatro) i taksisti što se javljaju gledaju kako će uštediti 20 feninga ili ako je tuđi auto/kamion kako će gazdu zavrnuti za tri kapi nafte da prespu sebi. Takve osobe meni nisu mjerilo ni za šta.
Ja sam kupio Sava zimske gume jer nisam mogao pronaci nijedne druge u svojoj dimenziji da ih ne moram cekati, a zimske gume su mi trebale hitno jer sam trebao ici na put, daleko od toga da su najbolje zimske gume na svijetu, ali je daleko i od toga da su nesigurne za voznju.
Taksisti su najmanje relevantni za misljenje o gumama, kakvih sam se sve celoustouna nagledao na taksi vozilima, pogotovo sarajevo taksi i to su vecinom neke no name gume. Neki dan mecka taksi pored mene stoji na semaforu, pogledah onako iz dosade, zimske gume na kojima pise samo SNOW, sare imaju ko hurmasica i covjek tako vozi, vjerovatno kad sta padne ni ne izvlaci auto iz garaze.
S druge strane prije par godina me je po solidnoj mecavi vozio crveni taksi na Sava zimskim gumama, ne sjecam se da li su bile S3 ili HP2, covjek mi rece da nije ocekivao previse od njih ali da je zadovoljan.
Dosta ima i do samog vozila i stila voznje, ako vozis kao kreten ni najbolji continental te nece spasiti.
-
530i
#21049 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bravo, to je upravo ono što ja govorim sve vrijeme. Problem je 200 maraka, nešto manji problem (ali zna biti) je dostupnost dimenzija u nekom momentu. Nisu nesigurne, ali daleko su od najboljih. Sve se slažemtwomad wrote: ↑25/12/2021 08:45 Zivimo u takvoj zemlji i uslovima gdje je realno usteda od 200-300 maraka za set guma velika cifra.
Ja sam kupio Sava zimske gume jer nisam mogao pronaci nijedne druge u svojoj dimenziji da ih ne moram cekati, a zimske gume su mi trebale hitno jer sam trebao ici na put, daleko od toga da su najbolje zimske gume na svijetu, ali je daleko i od toga da su nesigurne za voznju.
Taksisti su najmanje relevantni za misljenje o gumama, kakvih sam se sve celoustouna nagledao na taksi vozilima, pogotovo sarajevo taksi i to su vecinom neke no name gume. Neki dan mecka taksi pored mene stoji na semaforu, pogledah onako iz dosade, zimske gume na kojima pise samo SNOW, sare imaju ko hurmasica i covjek tako vozi, vjerovatno kad sta padne ni ne izvlaci auto iz garaze.
S druge strane prije par godina me je po solidnoj mecavi vozio crveni taksi na Sava zimskim gumama, ne sjecam se da li su bile S3 ili HP2, covjek mi rece da nije ocekivao previse od njih ali da je zadovoljan.
Dosta ima i do samog vozila i stila voznje, ako vozis kao kreten ni najbolji continental te nece spasiti.
- hopi
#21050 Re: Dolazi zima - zimske gume
pratim temu, i ja ne znam da je iko u ovih 840 stranica napisao da je sava nabjolja guma ili da bolje nema. Milsim da nema niti jedan post koji kaže takvo šta, ako se varam eto ima 840stranica na raspolaganju da se suprotno dokaže, ako se kome da listati toliko stranica.
Više je postova bilo da se na savi ne može voziti, da je nesigurno, da na mokrom se ne može vladati njome, da ćeš na pravcu izgubiti kontrolu itd.
Više je postova bilo da se na savi ne može voziti, da je nesigurno, da na mokrom se ne može vladati njome, da ćeš na pravcu izgubiti kontrolu itd.