Nedžad Hrvat na današnjem suđenju:
"Ispitivao sam Alisu neke osnovne stvari kako bi ostala u svjesnom stanju. Rekla mi je kako se zove, u kojoj ulici živi, potvrdila mi je identitet Dženana. Kazala mi je da su joj dokumenti ostali u njegovom autu koji je na parkingu i da kod sebe nema ličnu kartu. Osjetila se na alkohol, pitao sam je da li ga je konzumirala. Ona je rekla da ne smije piti jer ima epilepsiju".
Hrvat je svjedočio da je Alisa bila u lošem stanju, da je gledala čudno i da je imao osjećaj da će se onesvijestiti. Kako bi bila komunikativna, pitao ju je kako se zove, gdje stanuje i šta radi, na šta mu je znala odgovoriti, a odgovorila mu je i da nema kod sebe dokumente, da joj se torba nalazi u autu od momka koje je parkirano na početku Aleje.
Hrvat je kazao da su Alisa i Dženan imali miris poput alkohola, a da su mu kasnije objasnile kolege da tako zna mirisati krv kada se zgrušava.
Znači, Hrvat kao policajac sa valjda nekakvim policijskim iskustvom (vidjeli smo se Ristivojević naknadno sjetio da je čudno, pozivajući se na bogato iskustvo, ako žrtve ne vrište i ne pitaju hoće li drugi povrijeđeni preživjeti) osjetio miris alkohola.
To nije nešto uobičajeno kod povrijeđenih sa ranama koje krvare, jer je pomislio da su pili alkohol. Tek su mu kolege objasnili da krv zna tako mirisati "kad se zgrušava".
Ali, koliko je vremena imala krv za "zgrušavanje", ako je Ljubin kombi snimljen kako se velikom brzinom udaljava prema Vrelu Bosne samo 3-4 minute prije dolaska ovih policajaca?
Mnogo čudno. Krv se "zna" osjetiti na alkohol kad se zgrušava, rekli mu kolege, znači da to nije uobičajena pojava, a posebno je čudno zato što je prošlo vrlo malo vremena od događaja.
I tako čudna i rijetka pojava (ako je to uopšte tačno, a ne neki mit), ali da se Hrvati desi prvi put u životu i da baš taj prvi put krv dvoje od dvoje povrijeđenih osjeti na alkohol, "zbog zgrušavanja".
Statistički, vrlo blizu vjerovatnoći "nema šanse".
Ni Alisa ni Dženan nisu konzumirali alkohol.
Iz vještačenja alkohola za Memić Dženana od strane JU Zavod zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo broj 03-07104/1 od 10.02.2016.godine i vještačenje alkohola za Mutap Alisu, takođe JU Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS broj 03-07105/1 od 10.02.2016.godine proizilazi da tom prilikom nije nađen alkohol u krvi Memić Dženana i Mutap Alise te je i ovaj dokaz prihvatio kao vjerodostojan.
Ali...(iz kantonalne presude):
LJUBINA KĆERKA: da je otac došao po nju na autobusku stanicu i povezao je kući kod sebe na adresi Blažuj Kamenolom, da je tu noć oko 10 sati došao Ljubo sa suprugom, da se sa Ljubom posvađala nakon čega je on otišao sa suprugom, ne zna da li je bio pijan ali je vidjela da drži u ruci limenku pive
LJUBO: tu sam se zadržao negdje oko 1-2 sata za vrijeme da sam se nalazio u kući konzumirali smo alkohol dok sam ja popio negdje 3-4 pive. U jednom momentu sam se verbalno zakačio sa svojim zetom Drenkom nakon čega je moj otac Bekrija prekinuo tu prepirku te mi rekao da ja napustim kuću odnosno da u njoj neću moći spavati nakon toga ja se sa svojom suprugom i naprijed pobrojanom djecom sjeo u pmv marke VW tip 4 tamno zelene boje krenuo prema Ilidži. Za vrijeme dok sam se vozio razmišljao sam o tome gdje ću da spavam u jednom momentu ja sam odlučio da ću otići kod Hadžović Zinete i njene porodice koji žive u napuštenom objektu koji se nalazi u Velikoj Aleji Opština Ilidža , mi to mjesto zovemo Šumarska , pored toga što sam mislio sa porodicom prespavati bilo je i to da poravnam račune sa Hadžović Zinetom a isto se odnosi ne neraščićene račune oko moje kćerke Jasmina koja se udala za njenog sina Taju, tako da sam odlučih da odem do objekta Šumarska u ulici Velika Aleja za vrijeme dok sam vozio od ulice Kamenolom prema objektu Šumarska ja sam otvorio jednu konzervu Sarajevske pive, kada sam došao do ulice Velika Aleje skrenuo sam lijevo te sam sa pmv faulve kombi ušao u ulici Velika Aleja te sam počeo voziti pravo prema
Hrvatova priča o krvi dviju osoba zgrušanoj za nekoliko minuta do mjere da se osjeti na alkohol je nekredibilna.
Mogućnost da je Ljubo, koji je bazdio na alkohol, zapahnuo Dženana i Alisu je veća barem jedno sto puta. Što znači da je vjerovatno bilo unošenja u facu ili gombanja prije nego je uletio u kombi po palicu.
Moguće da je murizovicima i njihovim vođama razum pomutila emaptija sa Romima iz Ko to tamo peva.
Jbg.