karticu koju ja imam i preko koje mogu puniti ovdje pokazuje 7 al eto nebitno 3-4 puta manje sam rekao nego sto ih ima nprgidra wrote: ↑21/12/2021 23:13U Kantonu Sarajevo imas 27 lokacija za punjenje + jedna na Trebeviću i Istočnom Sarajevu.foxlife wrote: ↑20/12/2021 21:17
rekao sam pola europe
evo ja licno imam karticu za elektricne automobile i placas njom na punjacima itd
kad odes da vidis koliko ima punjaca sjebes se
u sarajevu ima 7 komada
cak i po manjim mjestima tipa travnik i sl imas punjaca a svaki veci grad na zapadu ukljucujuci i italiju ima vise od 100
evo gledam imas punjac u jebenom tarcinu![]()
livno tomislavgrad na jahorini
onda neka sisava pretpostavljam na vlasicu neko mjesto
zenica 3 komada tuzla 2 prnjavor sanski most
banja luka ima 4 mostar 6 teslic gorazde
i to je sve u bih koja je 5000 godina u zaostatku za europom
u zagrebu ima 72
split 27 dubrovnik 15
beograd ima 22
bukurest 90
budimpesta ima preko 500
milan ima preko 1400 npr dok rim ima oko 250
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
foxlife
#1876 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
-
gidra
#1877 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ima na Bihamkovoj stranici ažuran prikaz el. stanica..
- Laplace
#1878 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Iza hotela Ibis Styles imaju dva punjača, ne znam da li su brzi.
-
jelleMania
#1879 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sto se tice punjaca nije bas tako idealno da se ne lazemo ...ima punjaca po evropi al ima i auta koji su na tim punjacima ...nije to kao nasuti benzin za 5 min i noga ...a i pola ih nije ispravno ...et pogledajte klip od shmee150 i problema s punjenjem u Londonu i oko njega ...ukratko ...dodjes do punjaca oni zauzeti ...cekas sat vremena ...parkiras se on nesto zeza , prekida , jel to handri ko stigne ...mora biti kraj njega non stop ...kucna varijanta je vec druga stvar
https://youtu.be/XwevvreoNjE
https://youtu.be/XwevvreoNjE
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#1880 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Uzeo sam opciju Kiel-Sarajevo.
Znaci vrh Njemacke pa do Sarajeva,i ovo sto mi pokazuje ova karta putovanja,djeluje mi sasvim realno. 5 sati vise nego sa SUS motorom
Ako osoba X ima Teslu npr sa besplatnim punjenjem , sto da ne.
-
lajkujMe
#1881 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Narode samo da vas podsjetim na početak auta u generalu.
Tamo pocetkom 20 stoljeca kad su auta pocela da se vise proizvode isto nije bila razvijena Mreza benzinskih stanica.
Cak sta vise bila je razvijena industrija konja.
Na svakom cosku hanovi.
Poslije 20 godina i sve vece potrebe za benzinskim crpkama a sve manjom potraznjom za Hanovima benzinske pumpe su dozivjele masovnu ekspanziju a tezak pad konjske industrije.
To isto se sad desava s električnim punionicama.
Kako raste broj elektro vozila tako i raste Mreza punionica, ne zato sto mora nego zato sto je profitabilno i sto se može zaraditi profit.
Gledam u Svedskoj skoro svaka benzinska pumpa ima i chargere u sklopu pumpe.
Tako ce i kod nas da bude kako raste potraznja za elektro autima tako ce i rasti ponuda električnih chargera.
Sta se mora desiti na trzistu elektro vozila je standardizacija chargera kao sto to imamo u naftnoj industriji.
A jos uz to fast charging stanice i bice to top.
S autima koji imaju domet 700 km i brzim punionicama moze se reci da elektro auta imaju neovisnost i slobodu kretanja
Tamo pocetkom 20 stoljeca kad su auta pocela da se vise proizvode isto nije bila razvijena Mreza benzinskih stanica.
Cak sta vise bila je razvijena industrija konja.
Na svakom cosku hanovi.
Poslije 20 godina i sve vece potrebe za benzinskim crpkama a sve manjom potraznjom za Hanovima benzinske pumpe su dozivjele masovnu ekspanziju a tezak pad konjske industrije.
To isto se sad desava s električnim punionicama.
Kako raste broj elektro vozila tako i raste Mreza punionica, ne zato sto mora nego zato sto je profitabilno i sto se može zaraditi profit.
Gledam u Svedskoj skoro svaka benzinska pumpa ima i chargere u sklopu pumpe.
Tako ce i kod nas da bude kako raste potraznja za elektro autima tako ce i rasti ponuda električnih chargera.
Sta se mora desiti na trzistu elektro vozila je standardizacija chargera kao sto to imamo u naftnoj industriji.
A jos uz to fast charging stanice i bice to top.
S autima koji imaju domet 700 km i brzim punionicama moze se reci da elektro auta imaju neovisnost i slobodu kretanja
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1882 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
https://autorepublika.com/2021/12/22/bm ... ije-video/
Za pametnjakovice koji tvrde da autonomija elektricnih sranja ne pada tako rapidno u otezanim (zimskim) uslovima voznje.
Za pametnjakovice koji tvrde da autonomija elektricnih sranja ne pada tako rapidno u otezanim (zimskim) uslovima voznje.
- RagibUzoriti
#1883 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Tamam cu vjerovati vise tebi ili tamo nekom anonimusu nego samom sebi koji imam 3 elektricna automobila svakodnevno na raspolaganju ( 1 privatni i 2 od firme).Romeo 80 wrote: ↑22/12/2021 09:21 https://autorepublika.com/2021/12/22/bm ... ije-video/
Autonomija opadne 10% zimi sa full grijanjem.I to je to.
Drugo je voznja zimi na autoputu i sa punim gasom,pa i SUS motori onda trose sigurno vise nego deklarisano ili u praksi
Evo minus debeli vani, full grijanje na 27 stepeni, sjedista, volan, na 95% baterije autonomija mi 397 km.

Za mene odlično
Last edited by RagibUzoriti on 22/12/2021 10:12, edited 1 time in total.
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#1884 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Autonomija opada zimi, da. Stariji automobili sa rezistivnim grijanjem opadaju vise, niviji sa toplotnom pumpom manje. Ali sve je to OK, 500 km ili 300km nije relevantno kad jedna velika vecina voznji je <50km.
P.S.Sada ce dezurni gOOnjac Golfa da se zali kako nece moci do Neuma sa Teslom.
- Rockefeller
#1885 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Plus guzve na jebenim granicamaRagibUzoriti wrote: ↑22/12/2021 08:14
Znaci vrh Njemacke pa do Sarajeva,i ovo sto mi pokazuje ova karta putovanja,djeluje mi sasvim realno. 5 sati vise nego sa SUS motorom
- Laplace
#1886 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zato ih i koriste u Skandinaviji, logično. Jer, tamo je uvijek toplo, tropska klima.Romeo 80 wrote: ↑22/12/2021 09:21 https://autorepublika.com/2021/12/22/bm ... ije-video/
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#1887 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Jel ima neko istraživanje koje govori koliko se baterije izgubi preko noci ako je vani -15 npr.Zakalwe wrote: ↑22/12/2021 10:11 Autonomija opada zimi, da. Stariji automobili sa rezistivnim grijanjem opadaju vise, niviji sa toplotnom pumpom manje. Ali sve je to OK, 500 km ili 300km nije relevantno kad jedna velika vecina voznji je <50km.
Mozda @RagibUzoriti da napravi test.
Zapise navečer koliko km moze preci i onda ujutro da vidi Jel se autonomija smanjila
Po meni gubitak od cca 10% je OK
- RagibUzoriti
#1888 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Guzva ti je svakako, isao sa Teslom ili Stojadinom, cekati se moraRockefeller wrote: ↑22/12/2021 10:17Plus guzve na jebenim granicamaRagibUzoriti wrote: ↑22/12/2021 08:14
Ako osoba X ima Teslu npr sa besplatnim punjenjem , sto da ne.![]()
- Rockefeller
#1889 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma to svakako. Nako kazem. Ja sam ljetos jedno 4-5 sati na granicama proveo. AU, Slo i Cro. Iduce godine planiram preko Ceske i Madjarske.
- RagibUzoriti
#1890 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Upravo to sam gledao na - 17 prosle sedmice na jednoj od planina, kad sam isao preko vikenda.sime_cipol wrote: ↑22/12/2021 14:51Jel ima neko istraživanje koje govori koliko se baterije izgubi preko noci ako je vani -15 npr.Zakalwe wrote: ↑22/12/2021 10:11 Autonomija opada zimi, da. Stariji automobili sa rezistivnim grijanjem opadaju vise, niviji sa toplotnom pumpom manje. Ali sve je to OK, 500 km ili 300km nije relevantno kad jedna velika vecina voznji je <50km.
Mozda @RagibUzoriti da napravi test.
Zapise navečer koliko km moze preci i onda ujutro da vidi Jel se autonomija smanjila
Po meni gubitak od cca 10% je OK
Ako je vjerovati board kompu, nista se ne izgubi u smislu da je minus izvukao nesto kapaciteta od baterija preko noći.
Ono sto najvise vuce struje od eksternih potrosaca jeste grijanje u vozilu.
Takodje ima jedna opcija, barem kod mene, da se aktivira zimski nacin i ljetni nacin rezima rada baterija.
Zimi trosi naravno malo vise, ali baterije imaju sopstveno grijanje i brze se pune.
Ljetni nacin ali tokom zime-baterije se jako, jako sporo pune a mislim da ih trosi isto ili mozda malo brze.
Sve u svemu ja sam stvarno zadovoljan danasnjom autonomijom el. automobila za razliku od prije 4 godine kad sam imao Golfa 7 elektricnog, koji je po meni cisti promašaj.
Predpostavljam za nekih 5 godina, realnost ce biti sigurno nekih 800km autonomije bez ikakvih problema kod vecine proizvodjaca.
-
foxlife
#1891 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
gm je sredinom 90ih izbacio elektricni automobil nesto cini mi se ev1
to je nekih 15ak godine prije tesle npr
zamislite da se tada pocela gurati tehnologija el auta danas bi sigurno imali domet od preko 1000km i sl
za 10 godina tesle smo dosli do ovih sada mogucnosti sto znaci da za duplo vise vremena bi sigurno bilo mnogo bolje nego sadasnje stanje
tako da za 10 godina npr ko zna sta nas ceka
nosat cemo punjace na usb i puniti auta
to je nekih 15ak godine prije tesle npr
zamislite da se tada pocela gurati tehnologija el auta danas bi sigurno imali domet od preko 1000km i sl
za 10 godina tesle smo dosli do ovih sada mogucnosti sto znaci da za duplo vise vremena bi sigurno bilo mnogo bolje nego sadasnje stanje
tako da za 10 godina npr ko zna sta nas ceka
nosat cemo punjace na usb i puniti auta
- muhafuca
#1892 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
u skandinaviji ih koriste zato sto su subvencionirani do bola, i nude se milioni pogodnostiLaplace wrote: ↑22/12/2021 10:45Zato ih i koriste u Skandinaviji, logično. Jer, tamo je uvijek toplo, tropska klima.Romeo 80 wrote: ↑22/12/2021 09:21 https://autorepublika.com/2021/12/22/bm ... ije-video/
od besplatnog parkinga do besplatne putarine, itd itd .... i naravno besplatnog punjenja
a skandinavac ima para da kupuje nova auta.
Samo neplacanje poreza na kupnju novog automobila mu skoro prepolovi cjenu automobila
Zato se EV uzme da se ima za vozikanja a kad se negdje ozbiljnije hoce otici ima se drugo auto (benzin/dizel)
EV kao dodatno auto u porodici je super - kao jedino i osnovno auto za sve potrebe - nije jos na tom nivou.
-
gidra
#1893 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ovo uskoro (za par godina) neće biti povoljno niti isplativo puniti nigdje drugo obzirom na trend rasta cijena elektricne energije osim u sopostvenoj kuci...
Svi ti brzi punjaci koriste industrijsku struju koja se nabavlja na otvorenom tržišitu i puno je skuplja od struje koja se isporucuje domacinstvima. Ovo je sada dzaba jer je mizeran broj ovih vozila.
Kada se pojavi veći broj vozila npr. kod nas, pojavice se i el. brze punionice koje neće biti merhametali nego će težiti ka stvaranju profita. Obzirom da je cijena el. enrgije otisla u pm i dabogda da se vrati ikada vise na iste cijene, jer je doba jeftine el. energije proslo i ona je buducnost, pa profitna marža privatnika, pa vjerovatno ce i država traziti svoj dio kroz neke takse, doci cemo u situaciju da ce na punionicama cijena po kW/h biti kao i sto je cijena danas litre nafte ili benzina.
Ono sto se neće moći kontrolisati i što će biti vrlo povoljno je punjenje kući na produženom kablu, za 15-20 godina ce ko suho zlato vrijediti imati svoju kuću sa avlijom, pa makar i na vrhu Buća Potoka.
Svi ti brzi punjaci koriste industrijsku struju koja se nabavlja na otvorenom tržišitu i puno je skuplja od struje koja se isporucuje domacinstvima. Ovo je sada dzaba jer je mizeran broj ovih vozila.
Kada se pojavi veći broj vozila npr. kod nas, pojavice se i el. brze punionice koje neće biti merhametali nego će težiti ka stvaranju profita. Obzirom da je cijena el. enrgije otisla u pm i dabogda da se vrati ikada vise na iste cijene, jer je doba jeftine el. energije proslo i ona je buducnost, pa profitna marža privatnika, pa vjerovatno ce i država traziti svoj dio kroz neke takse, doci cemo u situaciju da ce na punionicama cijena po kW/h biti kao i sto je cijena danas litre nafte ili benzina.
Ono sto se neće moći kontrolisati i što će biti vrlo povoljno je punjenje kući na produženom kablu, za 15-20 godina ce ko suho zlato vrijediti imati svoju kuću sa avlijom, pa makar i na vrhu Buća Potoka.
-
Zakalwe
#1894 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja sam u Skandinaviji (Svedska) i mogu ti reci da subvencije nisu tako ogromne. Otprilike 10%. Besplatnog punjenja skoro vise nema, osim sporog jednofaznog 16A punjenja tu i tamo pred prodavnicama kojem treba 30 sati da napuni prosjecan auto. Porez jeste nizi (360 kruna umjesto recimo 5000 za dizela). Besplatno parkiranje za elektricna vozila nisam vidio, ali ce eventualno zabraniti ulaz obicnim autima u neke centre grada.
Sve us svemu, elektricni auto fercera fino i na krace i na duze staze. Sto se tice dometa i "puta u Bosnu", ici u Bosnu autom su po meni seljacka posla. Lomiti se i vucati familiju danima po autoputu i cekati na nekim granicnim prelazima je blesavo. Sjednes na avion i bum, tu si za 2 sata.
Sve us svemu, elektricni auto fercera fino i na krace i na duze staze. Sto se tice dometa i "puta u Bosnu", ici u Bosnu autom su po meni seljacka posla. Lomiti se i vucati familiju danima po autoputu i cekati na nekim granicnim prelazima je blesavo. Sjednes na avion i bum, tu si za 2 sata.
- RagibUzoriti
#1895 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Daj dokaz zato sto si napisao ili si jedan od mnogih koji lupa po principu, rekla-kazalamuhafuca wrote: ↑22/12/2021 18:04
u skandinaviji ih koriste zato sto su subvencionirani do bola, i nude se milioni pogodnosti
od besplatnog parkinga do besplatne putarine, itd itd .... i naravno besplatnog punjenja
a skandinavac ima para da kupuje nova auta.
Samo neplacanje poreza na kupnju novog automobila mu skoro prepolovi cjenu automobila
Ako ista od toga dokazes, sto je boldirano navedeno, ja cu javno da se samobanujem odavde zauvjek
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1896 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
ja bih stavio prilikom registracije na forum
kapitalistima ulaz zabranjen
kapitalistima ulaz zabranjen
-
Zakalwe
#1897 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ne kontam? Ko su "kapitalisti"? Oni koji mogu da kupe elektricni auto?Black swan wrote: ↑22/12/2021 20:10 ja bih stavio prilikom registracije na forum
kapitalistima ulaz zabranjen![]()
- Rockefeller
-
Naslovnica
#1899 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Koliko prosječno ima tih punjača na punionicama, ono, dešava li se da su sve stanice zauzete pa se mora čekati i duže od samog procesa punjenja?RagibUzoriti wrote: ↑22/12/2021 08:14
Kontam kada krenu Turci in Njemačke u Tursku, bude haos na cestama.
-
Karikaturist
#1900 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sta je top ponuda trenutno u limuzina klasi?
Da uprostim, moze li se uzeti nesto do 50k eura?
Gledam teslin s model je cirka toliko, pretpostavljam osnovni neki model opreme. Mercrdes eqs je brutalan ali nevjerovatno je i cijena. Audijev etron gt isto preko 100k..
Da uprostim, moze li se uzeti nesto do 50k eura?
Gledam teslin s model je cirka toliko, pretpostavljam osnovni neki model opreme. Mercrdes eqs je brutalan ali nevjerovatno je i cijena. Audijev etron gt isto preko 100k..