Horke wrote: ↑22/12/2021 09:07
Chmoljo wrote: ↑21/12/2021 14:51
Ne nuzno. Kako sam napisao vec, ti mladi koji ostanu ovdje ce otplatiti cijelu cijenu tih svojih stanova kroz raznorazna davanja. Pa gospoja moze komotno pokupiti svoje novce sto je uplatila i ne davati ih.
Kako se mogu pokupiti te pare? Baš bi mi dobro došle.
Ne znam za gospođu, ja protiv mladih nemam ništa, čak štaviše... Uvijek navijam za njih. Evo na nepisano dajem da su bolji od nas.
Ali sam protiv populističkih odluka vlade. Nit je ovo ulaganje, niti će neko zbog toga ostati.
Pa slijedim istu logiku, ako se mogu pare halaliti onda se mogu i pokupiti, ili?
Odluka nije populisticka iz prostog razloga sto davanje nije beznacajno kada se isplati ovako iz vedra neba, dakle nije 20 maraka i kila kafe, jer konkretno moze olaksati ljudima koji se kuce, koji su tek uzeli nekretninu i gdje su troskovi najveci trenutno, jer su rate krenule, renoviranje malo ko do kraja odradi, ide kucenje jer sve ti zivo treba i dodatno se zavaljujes u limite, kreditne kartice i sl.
A govorimo i o populaciji koja jos moze imati djecu. I koja ce jos duzi period generisati dobit za ovu drzavu.
Mislim, tom logikom, onda su i izdvajanja za privredu zbog korone populisticka, socijalna davanja i svako povecanje, izdvajanja za Srebrenicu.
Jasno je da ovo ne moze biti jedini razlog sto ce neko ostati. Ali je svakako korak u dobrom smjeru, jer ljudi ne idu sto je sada lose, ljudi idu jer nema nade da ce biti bolje. Ja sam u fazi kad mi je svejedno zbog mene. Ali imam klinca koji tek treba da osjeti cari naseg drustva, pa ako bih isao, on bi bio najbitniji razlog. Ali ako bi se ponudila neka nada da bi moglo kroz duzi period biti malo bolje, sa nadom za jos bolje... Naravno da bih bez razmisljanja odjebao svaku pricu o inostranstvu.
Ovako razmislja vecina raje.