Politika Hrvata u BiH

Locked
BHCluster

#3476 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 21:11 :bih: :bih: :bih: :bih: @BHCluster spomenuo si jedan članak Ustava, al sam ti ja citirao nešto puno važnije od tog Ustava, i to je ono što se Hrvatima osporava, a prema tumačenju Ustavnog suda ne bi trebalo.

Kako su se ''probosanci'' povukli iz pregovaranja izbornog zakona, to i Hrvati imaju LEGITIMNO pravo da blokiraju slijedeće izbore .
Na koji način? Vidjet ćemo. :bih: :bih: :bih: :bih:

Izvoli citiraj te presude,pa da ti opet argumentirano odgovorim, jer znam te odluke od slova do slova.... :bih:
Ovdje si ga zakuco, neJma dalje! :lol:

P.S.
Bilo kakav pokusaj blokade izbora je dirktno krsenje Ustava Bosne i Hercegovine a samim tim i DMS-a! Bujrum. :lol:

BTW
Odluka u slucaju Ljubic sprovedena u potponusti od strane Ustavnog suda. ;-)
kakabanja213

#3477 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 20:46
Dakle.

Pa izvolite.

Zeza te ova preambula Ustava :

Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9.
1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine

A pogotovo te zeza ovo pojašnjenje Ustavnog suda BiH :

međđutim, iz navedene alineje Preambule Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je
ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao
posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. da je „podvukao“ poseban, ravnopravan i
jednak status Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda. S tim u vezi Ustavni sud podsjeća
na svoju Odluku broj U 5/98 (odluka o konstitutivnosti) u kojoj je Ustavni sud istakao: „Ovo
označavanje u Preambuli, stoga, mora biti shvaćeno kao jedan natkrovljujući princip Ustava BiH
kojem se entiteti moraju u potpunosti povinovati
prema članu III/3.(b) Ustava BiH.“

Al ovo te razvaljuje...totalno :

Ustavni sud zaključuje da odredba Potpoglavlja B člana 10.12. stav 2. u dijelu: „Svakom
konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu“ i odredbe Poglavlja 20 - Prelazne i
završne odredbe člana 20.16.A stav 2. tač. a-j. Izbornog zakona nisu u skladu sa članom I/2. Ustava
Bosne i Hercegovine zato što očito impliciraju da pravo na demokratsko odlučivanje isključivo
legitimnim političkim predstavljanjem neće biti zasnovano na demokratskom izboru delegata u
Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije
interese zastupa, što je suprotno načelu konstitutivnosti odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od
konstitutivnih narod

:bih: :bih: :bih: :bih: :run:
Ima li Ustavni sud stav ili neko uporiste u zakonu kojim ce nam reci ko su a ko nisu Hrvati. Imas li ti neki demokratski kriterij?
animus

#3478 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by animus »

2010te kad je SDP formirao vlast HDZ je isto tako blokirao i govorio da ne može. Ljudi ih ubjedjivali danima i onda dodje tumačenje da može i bez njih. Samo polako, neka pokusaju da blokiraju. To je bas europski princip kao i blokiranje formiranja federalne vlasti. Onda ce biti kukanje kad ispadnu skroz. A kladionice krenu finansirati neke druge stranke
kakabanja213

#3479 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 21:13
seoBIH wrote: 20/12/2021 21:12

Ne mogu, ne smiju i neće blokirati izbore. Mogu blokirati izlazak na izbore, ali izbore i moje glasovanje, ne mogu.
tako su govorili da ne mogu blokirali tenkove na Širokom 1991 pa su to uradili.
sve se može....kad se hoće :bih:
Cuj tenkovi u Sirokom. Hehehehhe. Jedva ceka Ante iz Makarske da mu propadne sezona zakuhavajuci neki sukob u BiH tu na na jedno 30 KM od njegove kuce u koju je upucao jedno 500.000 EUR a koje je posudio od Hansa vlasnika neke banke.
nikad_vise

#3480 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

ako te pitaju wrote: 19/12/2021 23:00 @nikad_vise nema nikakve sumnje, da bi u klubu ostalih,kao što je i sada,jedan narod popunjavao mjesta.
Nije stvar da bi jedan narod popunjavao mjesta.Ti ljudi se i izjasnjavaju ostalim zato sto se ne smatraju Bosnjacima.Stvar je u tome sto taj Rom Sejdo,Jevrej Finci,Zeljko Hrvat,Vojin Srbin,sutra mozda neki Iranac il neko petnesti zeli da zivi u ovoj drzavi i ovu drzavu da sacuva u ovim granicama i oni su svi kao takvi nelegitimni ili su po vasem shvacanju Bosnjaci.A to su upravo zato jer Bosnjaci se zalazu za jedinstvenu drzavu u kojem ce svaciji glas isto vrijediti.To je u suprotnosti sa stogodisnjim ciljevima Srpske i HRvatske politike u BiH o podjeli ove zemlje,i da sutra dodje Koreanac koji ce podrzati ono sto i Bosnjaci zele,on ce biti nelegitiman,izdajnik,papak i unitarista.Svako ko stane na put slabljenju drzave i njenih institucija,i ko u konacnici ne podrzava Herceg Bosnu koja bi u buducnosti bila nezavisna pa se pripojila HRvatskoj ili RS Srbiji,taj je neprijatelj vase politike.

Ovo sto ja tebi govorim,ti to dobro znas.Vec sam ti pominjao ranije dogovore Srbije i Hrvatske,i njihove stogodisnje aspiracije prema ovoj drzavi.
I taj famozni ZAVNOBIH koji je tada potpisan,potpisan je jer se Srpska i Hrvatska strana nisu mogle dogovorit,pa je ostavljeno da se vremenom politicki mlate u BiH do konacne asimilacije Bosnjaka u jedne ili druge.To se planski provodilo,ogromna vecina nastavnika,politicara,i svih drugih funkcionera je bila vasa,pa se u nekim mjestima gdje su 100 posto bili Bosnjaci,80/90 posto ucitelja znalo biti Srbi recimo.U tim istim mjestima su se skole zvale Radovan Radovanovic,Vuk Karadzic i slicna sranja.

Al et,mozda nekom mozete prodati tu pricu o ravnopravnosti,meni a i dobrom dijelu drugih Bosnjaka sigurno ne mozete.Sto me posebno raduje da su neki novi politicari na sceni puno vise toga svjesni nego neke starije generacije,i vrijeme koje dolazi ce sigurno jos vise ojacati Bosnjake.Zbog toga je i ovaj konacan udar Srba i Hrvata u ovom momentu.Kriticna demografska linija je vec pukla kod oba naroda,i ovo je bio pokusaj nekog konacnog rijesenja,ali im stvari na geopolitickom planu opet nisu isle u prilog.

Dobra stvar ovog svega je to sto ste jos dodatno probudili Bosnjake sirom svijeta ali i BiH,i da ste ih jos jednom opomenuli sta ih ceka kad se previse opuste.
nikad_vise

#3481 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

Dope_Man wrote: 19/12/2021 23:01
nikad_vise wrote: 19/12/2021 22:29 Hrvat kad ode u Hrvatsku nije stranac.Kao drugo Hrvatska kad stiti interese Hrvata kojim je matica,ona ce uvijek ako dodje u situaciju da je ugrozen njen narod,poslati svoju vojsku da ih brane,tebe Njemacka nece braniti.Bas kao sto je i VUlin skoro rekao,Srpska vojska je sada jaka da brani sve srbe gdje god se nalaze,
Bosanski hrvat je obicni Bosanac u Zagrebu, eventualno Hercegovac.
Bosanski srbin je obicni Bosanac u Beogradu.

Izuzetak politicki krugovi.
A kad bude Srbija branila Srbe po Austriji, Njemackoj, i Hrvatska bude branika Hrvate po Irskoj, ti naleti pa javi kako napreduje "odbrana" :lol:
O kakvoj ti Irskoj i Njemackoj pricas?Kakve nebuloze valjas i poredjenja pravis.
Pricamo o dva naroda unutar BiH,i dvije susjedne drzave BiH,gdje je jedna prije 20 godina vodila rat u BiH u svakom smislu,a druga isto tako.Jedna je dogurala do genocida koji im nije ispunio ocekivanja pa ga danas negiraju,a drugi do UZP koji im nije donijeo ono sto su ocekivali pa pokusavaju danas da nam to nametnu politicki.

Sutra da rat izbije,Srpske i Hrvatske vojne formacije bi bile u BiH kao sto su bile i 92 godine.Mi danas svjedocimo kako sa istoka ulaze imigranti i nesmetano se krecu sve do Bosnjackih dijelova teritorije,a pricas neku nebuloznu pricu kao nebi smijeli ratovati Srbija i Hrvatska u BiH.Nebi naravno kao sto nisu ni 92,kao sto ni danas ruske postrojbe ne ratuju u Donbasu,na Krimu,u Osetiji i slicno.I jedni i drugi se naoruzavaju,vjerovatno zato da bi ratovali nekad u buducnosti sa Madarskom :?

Ako si Hrvat,ne cudi me tvoje razmisljanje,ako si Bosnjak,plitak si pasa ko potok :thumbup:
ako te pitaju

#3482 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@nikad_vise iz tvojih navoda proizlazi da je BiH eksluzivno bošnjačka, i da toj ideji mogu pristupiti samo oni koji tako smatraju, a svi drugi su neprijatelji BiH tj.unitarističke BiH.
Ta ideja,da će drugi iseliti pa će Bošnjaci preuzeti nema uporište u realnosti,jer svi masovno napuštaju BiH zato što je "propala" država ili na samom dnu.
Pola BiH je daleko od nekakve "bošnjačke " države , a i druga pola je daleko od toga.
Možeš čekati 10,20 50 godina to ti je tako.

Ostala su dva rješenja,BiH država ravnopravnih naroda i ostalih ili BiH da se raspadne.u ovoj drugoj soluciji bi dobio želejnu dominantnu Bošnjačku državu ,ali u puno manjim granicama nego što je BiH danas.

Odgovor na unitarističku-bošnjačku državu može biti samo raspad BiH i ništa drugo.a nismo daleko od toga.
Ja sam ipak za opciju
animus

#3483 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by animus »

Hrvatska i Srbija nemaju pravo da salju vojsku u drugu državu i ako to urade onda ce dobiti po prstima. Ni 92ge to nisu smjele otvoreno raditi a kamo li sada. Neko otvoreno mijesanje u konflikt bi otvorilo tu mogucnost i drugim državama pa je pitanje i da li bi taj konflikt ostao u granicama BiH.
Srbija je naucila 99te sta znaci biti protiv NATO pakta a ako poželi ima i repriza.
NATO ima obavezu da štiti Dejtonski sporazum zajedno sa legitimnim institucijama tako da i sa te strane je mala mogućnost da ce se neko drugi mijesati.
Cak i da ne bude djelovanja NATO snaga i ne bude pomoci prijateljskih drzava npr Turske mi smo sposobni da se odupremo neprijateljima i na kraju konacno oslobodimo državu. Ovaj put nema stajanja pred BL.
ako te pitaju

#3484 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Nije li Hrvatska u NATO-u???
nikad_vise

#3485 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 22:07 @nikad_vise iz tvojih navoda proizlazi da je BiH eksluzivno bošnjačka, i da toj ideji mogu pristupiti samo oni koji tako smatraju, a svi drugi su neprijatelji BiH tj.unitarističke BiH.
Ta ideja,da će drugi iseliti pa će Bošnjaci preuzeti nema uporište u realnosti,jer svi masovno napuštaju BiH zato što je "propala" država ili na samom dnu.
Pola BiH je daleko od nekakve "bošnjačke " države , a i druga pola je daleko od toga.
Možeš čekati 10,20 50 godina to ti je tako.

Ostala su dva rješenja,BiH država ravnopravnih naroda i ostalih ili BiH da se raspadne.u ovoj drugoj soluciji bi dobio želejnu dominantnu Bošnjačku državu ,ali u puno manjim granicama nego što je BiH danas.

Odgovor na unitarističku-bošnjačku državu može biti samo raspad BiH i ništa drugo.a nismo daleko od toga.
Ja sam ipak za opciju
I jesu svi neprijatelji BiH,ko god nastoji otkinuti odredjeni dio BiH i iznijeti ga iz drzave.Jos eto vi to bas prijateljski radite prema BiH :D
Prijateljski ste potpisali i Cvetkovic Macek,prijateljski su dijelili i Tudman i Milosevic,a danas to rade prijateljski Dodik i Covic.Pa nisu Bosnjaci bas ovce.Srbi su dobili RS jer Bosnjacka strana i nije imala neku pregovaracku poziciju realno,Hrvati nisu dobili sto su htijeli,ali su nakon rata to pokusali ali bezuspjesno.Raspala im se teritorijalna jedinica ko tigar od papira.Nakon tog samara ste malo primirili,a onda ste opet docekali priliku da vezete zastavu sa Dodikom koji ne krije krajnji cilj za RS,i sad pokusavate da taj teritorij prvo zaokruzite izbornim zakonom pa da krenete dalje.

Ono sto je vas problem jest to da ste okasnili na vasu zalost. :thumbup: :izet:
Sto se tice raspada BiH,BiH se nije raspala ni kad ste bili na vrhuncu moci,a pogotov se nece raspasti danas kad su Hrvati svedeni na par manjih opstina na jugu BiH.Vec zamisljam kako vam svijet podubire nezavisnost za 10/20 godina kad vas bude 200 000 hiljada od Mostara do Livna :D
Image

U medjuvremenu ce i dalje trajati asimilacija Hrvata u Bosance,udavat ce se i zeniti sa Bosnjacima ali i Bosancima i tako stvarati novu sliku BiH.
To se zove tiha asimilacija.Znas li recimo podatak da se od 22 Hrvatice u USK,njih 20 udalo za Bosnjake. :D

Da u jednoj Tuzli,preko 30 posto ljudi koji su se izjasnili Hrvatima,rekli su da pricaju Bosanski. :D
Vi te Hrvate gubite,i jedino gdje cete ostati je taj krajnji jug,a vrhunac asimilacije ocekujem ako dobijete recimo taj neki izborni teritorij da birate predsjednika,to ce se vjerovatno svesti na taj dio Hercegovine,a ovi gore sto budu proglaseni manje vrijednim Hrvatima,nemam dileme da ce jos vise uploviti medju Bosance.

Sto se tice raspada,Bog pa Amerika.Uz podrsku Amerike,Turske,Britanije i Njemacke zadnje sto mozete i sanjati narednih 5/10 godina jest da cete srusiti ovu drzavu.Jedino sto Hrvati i Srbi iz BiH mogu da iznesu iz ove drzave vezano za teritoriju i zemlju,jest ono sto im ostane na obuci kad prelaze granicu.Sto se prije pomirite sa tim,prije cete pocet radit za ovu drzavu i borit se za pravu jednakopravnost.
skafiskafsnjak

#3486 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by skafiskafsnjak »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 21:11 Kako su se ''probosanci'' povukli iz pregovaranja izbornog zakona, to i Hrvati imaju LEGITIMNO pravo da blokiraju slijedeće izbore .
Ne mogu, ne smiju i neće blokirati izbore. Mogu blokirati izlazak na izbore, ali izbore i moje glasovanje, ne mogu.
Hah a oni sa Dodom blokiraju drzavu, a nesto vamo.prebacuje za povlacenje iz pregovora. Licemjer samo takav....

Lik mrzi samo tako...a pokusava nesto ljudski razgovarati ovdje
ako te pitaju

#3487 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@nikad_vise ne kažem ja da će je Hrvati srušiti,nego takvi kao ti.podsjećać me na srpsku politiku koji su smatrali da im brojnost daje veća prava.
Imaš li kakvu kartu 1991 BiH? Da vidimo kako je BiH izgledala 1991?
ako te pitaju

#3488 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

skafiskafsnjak wrote: 20/12/2021 22:35

Hah a oni sa Dodom blokiraju drzavu, a nesto vamo.prebacuje za povlacenje iz pregovora. Licemjer samo takav....

Citiraj me gdje sam nekad ispoljio mržnju?

Pa tebi sam odgovorio na dvadesetak pitanja.
Pokaži post u kojem ispoljavam mržnju prema bilo kome
nikad_vise

#3489 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

animus wrote: 20/12/2021 22:23 Hrvatska i Srbija nemaju pravo da salju vojsku u drugu državu i ako to urade onda ce dobiti po prstima. Ni 92ge to nisu smjele otvoreno raditi a kamo li sada. Neko otvoreno mijesanje u konflikt bi otvorilo tu mogucnost i drugim državama pa je pitanje i da li bi taj konflikt ostao u granicama BiH.
Srbija je naucila 99te sta znaci biti protiv NATO pakta a ako poželi ima i repriza.
NATO ima obavezu da štiti Dejtonski sporazum zajedno sa legitimnim institucijama tako da i sa te strane je mala mogućnost da ce se neko drugi mijesati.
Cak i da ne bude djelovanja NATO snaga i ne bude pomoci prijateljskih drzava npr Turske mi smo sposobni da se odupremo neprijateljima i na kraju konacno oslobodimo državu. Ovaj put nema stajanja pred BL.
Naravno da nemaju pravo,al jedno je pravo al drugo je stanje na terenu.Ni 92 godine nisu imale pravo pa su njihove specijalne jedinice i postrojbe djelovale sirom BiH.Dovoljno je vidjeti Vucica kako uziva u prizorima iz Sarajeva.Nisu ni Rusi usli sa svojom vojskom u Krim i Donbas,jednostavno su prebacili ljudstvo i tehniku,obukli uniforme lafo krimske vojske i odradili ono sto su zeljeli.Mi ne mozemo zatvoriti granicu da nam preko Srbije i RS ne setaju migranti do Sarajeva i Bihaca,a neko prica da Srbija ne smije uci u BiH,ili Hrvatska.Zna se na koji nacin to funkcionise,i moja replika je bila na onih par nebuloznih komentara tipa >cuj Srbija da udje u BiH,ili Hrvatska da udje u BiH> :zjev:
plavi_E

#3490 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

U Hrvatskoj tisuce i tisuce omladine koja samo ceka da ostavi kosti po bosanskim sumama. Pogotovo kad vide kako tisuce njihovih vrsnjaka bjeze iz BiH.
:lol:
plavi_E

#3491 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

Te prijetnje vojnom intervencijom Srbije i Hrvatske nemaju nikakve realne osnove.
ako te pitaju

#3492 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Sve ratne priče su trošenje vremena tj.gluposti
seoBIH

#3493 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by seoBIH »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 22:42 Sve ratne priče su trošenje vremena tj.gluposti
Pa maloprije si rekao da ce HR komponenta da blokira izbore i u pricu ubacio tenkove. Kako ce ih blokirati ako ne nasiljem? :D
skafiskafsnjak

#3494 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by skafiskafsnjak »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 22:38

Sve sto Bosnjaci naprave je odmah gore od svega sto Hrvati rade...non stop spominjes nakve kurceve deklaracije i ne znam ti sta. Pa de onda se malo osvrni ko je na koga zapucao 90ih, ko je zelio BiH da podijeli....
Probos blok izasao iz pregovora, odmah HDZ ima pravo bojkotovati izbore.... Kako da ne.

Pa procitaj jos jednom sta pises....
ako te pitaju

#3495 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

seoBIH wrote: 20/12/2021 22:43
ako te pitaju wrote: 20/12/2021 22:42 Sve ratne priče su trošenje vremena tj.gluposti
Pa maloprije si rekao da ce HR komponenta da blokira izbore i u pricu ubacio tenkove. Kako ce ih blokirati ako ne nasiljem? :D
Gdje sam napisao tenkove ili nasilje?
Droog

#3496 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Droog »

animus wrote: 20/12/2021 22:23 Hrvatska i Srbija nemaju pravo da salju vojsku u drugu državu i ako to urade onda ce dobiti po prstima. Ni 92ge to nisu smjele otvoreno raditi a kamo li sada. Neko otvoreno mijesanje u konflikt bi otvorilo tu mogucnost i drugim državama pa je pitanje i da li bi taj konflikt ostao u granicama BiH.
Izvini, nasmijalo me ovo. :mrgreen:
Elem, jedini glavić koji trebamo ljubiti je američki.
Od ovih ostalih nema fajde. Ne znam sta treba da se desi da ti Uber prijatelji Turci pomognu. Nisu se pretrgli 92...a Bgm ni sad nesto nisu ažurni.
Čak je i srdačnih maxuz selama nestalo.
ako te pitaju

#3497 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

skafiskafsnjak wrote: 20/12/2021 22:44
ako te pitaju wrote: 20/12/2021 22:38

Sve sto Bosnjaci naprave je odmah gore od svega sto Hrvati rade...non stop spominjes nakve kurceve deklaracije i ne znam ti sta. Pa de onda se malo osvrni ko je na koga zapucao 90ih, ko je zelio BiH da podijeli....
Probos blok izasao iz pregovora, odmah HDZ ima pravo bojkotovati izbore.... Kako da ne.

Pa procitaj jos jednom sta pises....
Zašto je navođenje Islamske deklaracije ispoljavanje mržnje?
Pa evo ti se pitaš tko je na koga zapucao 90-tih???
Gdje je mržnja? Govor mržnje?
Login77777

#3498 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Login77777 »

Mogu zamisliti srece na jadranu kod hansa dok se kupa a par kilometara dalje rokaju granate…

Bice hans brze u minhenu nego sto je mislio… :izet: :mrgreen:
LipeCvat

#3499 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by LipeCvat »

istovjetan zaključak prije neki dan. I uvijek mi na ovakvo piskaranje mozak šalje ovu poruku.

[media] [/media]

a stvarno se trudim da se otmem tom utisku.
plavi_E

#3500 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

Ni u Srbiji ni u Hrvatskoj nema dovoljno onih koji su spremni dati svoj zivot da Srbiija i Hrvatska ostvare svoje ciljeve u BiH. Potreban broj mrtvih je jednostavno prevelik.
Locked