Politika Hrvata u BiH

Locked
plavi_E

#3401 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

A zasto bi moralo biti. Bitno je da su izbori po zakonu i u Cileu i u BiH.
ako te pitaju

#3402 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

plavi_E wrote: 20/12/2021 16:46 A zasto bi moralo biti. Bitno je da su izbori po zakonu i u Cileu i u BiH.
Pa kako će ti biti u BiH po zakonu kada i Ustavni kao i Europski sud tvrde da je ne ustavno i protivno provoditi izbore.

Ima li Čile Dom Naroda?
Tročlano predsjedništvo?
plavi_E

#3403 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

I da ima i 10 clanova presjednista ili samo jedan. Mora se birati po vazecem zakonu dok se ne dogovori oko novog. To vazi i za Cile i za BiH. Cim se izbrisu svi etnicki predznaci u Ustavu BiH eto novog izbornog zakona preko noci.
plavi_E

#3404 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

I da ima i 10 clanova presjednista ili samo jedan, mora se birati po vazecem zakonu dok se ne dogovori oko novog. To vazi i za Cile i za BiH. Cim se izbrisu svi etnicki predznaci u Ustavu BiH eto novog izbornog zakona preko noci.
ako te pitaju

#3405 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Mislim da neće biti izbora u BiH.....do daljneg
kakabanja213

#3406 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 16:48
plavi_E wrote: 20/12/2021 16:46 A zasto bi moralo biti. Bitno je da su izbori po zakonu i u Cileu i u BiH.
Pa kako će ti biti u BiH po zakonu kada i Ustavni kao i Europski sud tvrde da je ne ustavno i protivno provoditi izbore.

Ima li Čile Dom Naroda?
Tročlano predsjedništvo?
Znaci nezakoniti izbori. E ovo orvi put cujem.
kakabanja213

#3407 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 16:55 Mislim da neće biti izbora u BiH.....do daljneg
Kako to mislis. Neko ce ih zabraniti??
ako te pitaju

#3408 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

kakabanja213 wrote: 20/12/2021 16:59
ako te pitaju wrote: 20/12/2021 16:55 Mislim da neće biti izbora u BiH.....do daljneg
Mislim da će biti bojkot
kakabanja213

#3409 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 17:00
kakabanja213 wrote: 20/12/2021 16:59
Mislim da će biti bojkot
I sta dobijas bojkotom??? Taj bojkot nema veze provedbom rezultata.
ako te pitaju

#3410 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

kakabanja213 wrote: 20/12/2021 17:03
ako te pitaju wrote: 20/12/2021 17:00

Mislim da će biti bojkot
Institucije BiH su previše krhke da bi preživjele bojkot izbora.
Ako de tri strane ne dogovore,ne nađu rješenje,čeka nas zanimljiva 2022
BHCluster

#3411 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by BHCluster »

-Izbori moraju biti slobodni, pošteni, tajni i ravnopravni da bi bili priznati kao demokratski, pri čemu ‘jednak’ obično znači da se svaki glas jednako računa. Uz etničke kriterije to ne bi bio slučaj jer bi u određenim izbornim jedinicama tada neki građani bili u nepovoljnijem položaju na predsjedničkim izborima.

HDZ-ov model proširio bi postojeću diskriminaciju i promovisao etničku podjelu.
ako te pitaju

#3412 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Načelo legitimnosti konstitutivnih naroda podrazumijeva da tamo gdje se štite vitalni interesi konstitutivnog naroda moraju sjediti osobe koje imaju legitimitet tog naroda

Konstitutivnost naroda u BiH je natkrovljujuće načelo u BiH.sve drugo ispod,se mora povinovati tome.

Ovo su stavovi Ustavnog suda BiH.

Nađi mi presudu koja govori da treba biti jedan čovjek jedan glas @BHCluster
Droog

#3413 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Droog »

Hir vi go agen
Login77777

#3414 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Login77777 »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 17:07
kakabanja213 wrote: 20/12/2021 17:03
Institucije BiH su previše krhke da bi preživjele bojkot izbora.
Ako de tri strane ne dogovore,ne nađu rješenje,čeka nas zanimljiva 2022
kako provesti bojkot kojeg samo hdz zeli. Snsd nece moci ici u bojkot jer opozicija izlazi na izbore. Znaci gube svoje mjesto. Tako da im ne odgovara bojkot izbora.
kakabanja213

#3415 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 17:14 Načelo legitimnosti konstitutivnih naroda podrazumijeva da tamo gdje se štite vitalni interesi konstitutivnog naroda moraju sjediti osobe koje imaju legitimitet tog naroda

Konstitutivnost naroda u BiH je natkrovljujuće načelo u BiH.sve drugo ispod,se mora povinovati tome.

Da li meni ustavni sud moze meni zabraniti da budem Hrvat. Da li ustavni sud moze ustanoviti broj Bosnjaka koji je u zadnjih recimo 6 godina odlucilo da bude Hrvati. Da li ustavni sud uopste. Zna koliko je Hrvata trwnutno u BiH?
plavi_E

#3416 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

Dvije stranke prijete bojkotom izbora. I sta je problem? Jedino ako misle ici do te mjere rusenja ustava i mirovnog sporazuma da ce svojim stranackim uticajem blokirati drzavne institucije. To znaci da ce na terenu primjenom stranacke sile sprijeciti drzavne institucije. Stranacka policija je veoma opasna stvar. Hitler je takodje imao na pocetku stranacku policiju.Opasnu igru igraju.
Bossona

#3417 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Bossona »

Nakon Sarajevskoga sporazuma 2. januara 1992. i ulaska međunarodnih mirovnih snaga (UNPROFOR-a) u regiju, rat u Hrvatskoj praktično je zamrznut, a sve efektive Jugoslavenske narodne armije iz Hrvatske preselile su se u Bosnu i Hercegovinu. Kada su se referendumom 29. februara/1. marta građani te zemlje izjasnili za državnu neovisnost, vojno-politička organizacija Radovana Karadžića, Srpska demokratska stranka, uz pomoć beogradskoga režima Slobodana Miloševića i JNA, započeli su agresiju na Bosnu i Hercegovinu, a jugoslavenska vojska ubrzo se s punim blagoslovom međunarodne zajednice transformirala u srpsku, Karadžićevu. U skladu s očevidnom Miloševićevom i Tuđmanovom suglasnošću o podjeli Bosne i Hercegovine između Srbije i Hrvatske, već u maju 1992. hercegovački lider HDZ-a i šef HVO-a Mate Boban uspostavlja separatni mir sa Radovanom Karadžićem.
Da bi psihološki pripremio bosanske Hrvate za sukob s Muslimanima, koji je za ostvarenje takve koncepcije političke i etničke prekompozicije prostora bio neophodan, Tuđman je pokrenuo zastrašujuću propagandnu kampanju o ugroženosti Hrvata od Muslimana i islama, o nemogućnosti i nepoželjnosti koegzistencije, o besmislenosti etničkoga suživota. Tehnički ta je kampanja imala na raspolaganju najmoćnije sredstvo – Hrvatsku televiziju, čiji programi su se nesmetano gledali u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Tuđman je bosanske Hrvate naučio da omrznu jedinu stvarnu domovinu, Bosnu, a sve svoje emocije i očekivanja projiciraju na apstrakciju, Hrvatsku. (U sjajnoj pjesmi Tamo daroviti pjesnik Ivo Totić iz Viteza, grada koji je na posebno tragičan način bio uvučen u krvavi vrtlog rata u ratu između Hrvata i Bošnjaka, govori o toj tragično-apsurdnoj temi: Iza onih tamnih gora / Jedna lijepa zemlja ima / U njenu srcu je veliki grad / U gradu su sjajni dvori / U dvorima stoluje stari kralj / Stari, djeco, voli nas ko otac / Stari je, djeco, odlučio nas / Iz ovog pakla izbavit / Iza onih visokih gora / Naša je prava domovina.) Tuđman ih je naučio da su njihov povijesni svijet i njihova hibridna kultura – niže vrijednosti, i da je se trebaju stidjeti i tajiti, jer je “nacionalno nečista”. S Tuđmanom kao “velikim vođom”, “ocem nacije i domovine”, „predsjednikom svih Hrvata“ bosanski su Hrvati unišli, potpuno apsurdno, u jedan negativni ciklus, u kakvomu možda nisu bili nikad u svojoj povijesti. Činjenica, da su oni danas vjerniji štovaoci Tuđmanova kulta nego ljudi u Hrvatskoj, govori da je smjer odvijanja toga ciklusa neizvjestan, a da mu se kraj ni ne nazire.
Login77777

#3418 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Login77777 »

kakabanja213 wrote: 20/12/2021 17:18
ako te pitaju wrote: 20/12/2021 17:14 Načelo legitimnosti konstitutivnih naroda podrazumijeva da tamo gdje se štite vitalni interesi konstitutivnog naroda moraju sjediti osobe koje imaju legitimitet tog naroda

Da li meni ustavni sud moze meni zabraniti da budem Hrvat. Da li ustavni sud moze ustanoviti broj Bosnjaka koji je u zadnjih recimo 6 godina odlucilo da bude Hrvati. Da li ustavni sud uopste. Zna koliko je Hrvata trwnutno u BiH?
Naravno da nije moguce. Ovo sto oni zele ne moze proci bez novi tuzbi pred sudom u strazburu.
plavi_E

#3419 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

To sto oni zele nece nikad dobiti zato sad prijete bojkotom izbora. Bojkot izbora je kad neka stranka odluci da ne ucestvuje u izborima. Oni prijete blokadom izbora. Te dvije stranke hoce da zabrane svima drugima izbore. To bi bilo najgrublje krsenje ustava tj. mirovnog sporazuma do sada i imalo bi ozbiljne posljedice po sam mirovni sporazum tj. ustav.
ako te pitaju

#3420 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Naravno da nije moguce. Ovo sto oni zele ne moze proci bez novi tuzbi pred sudom u strazburu.
Naravno da ti ne može nitko zabraniti da budeš ono što jesi,i kako se osjećaš. međutim,ako se lažno izjašnjavaš da bi zloupotrijebio pravo izbora, u tom slučaju bi trebao i odgovarati.
ako te pitaju

#3421 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

plavi_E wrote: 20/12/2021 17:26 To sto oni zele nece nikad dobiti zato sad prijete bojkotom izbora. Bojkot izbora je kad neka stranka odluci da ne ucestvuje u izborima. Oni prijete blokadom izbora. Te dvije stranke hoce da zabrane svima drugima izbore. To bi bilo najgrublje krsenje ustava tj. mirovnog sporazuma do sada i imalo bi ozbiljne posljedice po sam mirovni sporazum tj. ustav.
Svaki narod koji je ugrožen ,ima pravo na akciju.

Ovdje netko ruši debelo Ustav.
kakabanja213

#3422 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 17:26

Naravno da ti ne može nitko zabraniti da budeš ono što jesi,i kako se osjećaš. međutim,ako se lažno izjašnjavaš da bi zloupotrijebio pravo izbora, u tom slučaju bi trebao i odgovarati.
Zivota ti na koji nacin se to ustanov? Daj bar jedan kriterij?
plavi_E

#3423 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by plavi_E »

ako te pitaju wrote: 20/12/2021 17:28
plavi_E wrote: 20/12/2021 17:26 To sto oni zele nece nikad dobiti zato sad prijete bojkotom izbora. Bojkot izbora je kad neka stranka odluci da ne ucestvuje u izborima. Oni prijete blokadom izbora. Te dvije stranke hoce da zabrane svima drugima izbore. To bi bilo najgrublje krsenje ustava tj. mirovnog sporazuma do sada i imalo bi ozbiljne posljedice po sam mirovni sporazum tj. ustav.
Svaki narod koji je ugrožen ,ima pravo na akciju.

Ovdje netko ruši debelo Ustav.
I na pravo da snosi posljedice tih akcija. To nikad ne izgubiti iz vida. Akcije koje izlaze iz ustavno-pravnog okvira imaju posebnu tezinu. Pogotovo u drzavama u kojim je ustav u stvari mirovni sporazum.
mishic

#3424 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by mishic »

Izbori moraju biti ali bi bilo poželjno da se prije njih promijeni i Izborni zakon. Ono što bi trebao biti ideal jeste da članove Predsjedništva biraju svi građani na teritoriji cijele Bosne i Hercegovibe. Time bi smo garant uklonili ove mrske korumpirane face. Garantujem da bi na taj način šanse za izbor izgubio svaki nacionalista ma iz kog tora dolazio. I kada bi se uz to međunarodna zajednica potrudila da uredi sudsku vlast eliminacijom dosadašnjih korumpiranih nositelja funkcija u njoj te time pokrenula funkcioniranje PRAV(N)E države BiH bi za kratko vrijeme postala neprepoznatljiva.

Ova dva poteza za početak bila bi najefikasniji način za rješavanje mora problema u BiH. Bojim se da to međunarodna zajednica zna i vidi ali da uprkos tome razmišlja o nekim daleko težim i veoma rizićnim potezima kao što je onaj gospodina Šmita da se Dodiku da novac "pod strogim uvjetima".
Login77777

#3425 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Login77777 »

A kako zele provesti to?
Locked