Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- vjeshalica
#20951 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ili se ne odrzava ili je nema ili je zastarila...s toga ,ljude na tim poslovima kurac boli sto neko leti po cesti jer se uvijek moze reci da nije prilagodio voznju stanju na putu
- kabal1337
#20952 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa nije kriv covjek sto grtalicu vozi
Kao da on ne bi volio da vozi nov kamion, automatik, spere, redukcije ili bar NOVE gume
Kao da on ne bi volio da vozi nov kamion, automatik, spere, redukcije ili bar NOVE gume
- vjeshalica
- Laplace
#20954 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sjećam se da sam jednom odustao od Vlašića jer nisam bio siguran u gume. Nisu bile loše ali nisam bio 100% soguran da neću napraviti sebi i drugima problem (mali auto sa malim motorom, gume već prošle tri sezone, doduše samo zimi vozio na njima). Na kraju smo ostavili auto kod FIS-a i produžili sa kolegom.
Vjerovatno ne bih imao problema ni ja sa tim gumama, ali nisam htio ništa rizikovati.
- Ateista
#20955 Re: Dolazi zima - zimske gume
To je to, treba znati mogucnosti svog auta i guma i tome se prilagoditi, ko to ne radi napravi sebi problem ali i drugima.Laplace wrote: ↑15/12/2021 08:43Sjećam se da sam jednom odustao od Vlašića jer nisam bio siguran u gume. Nisu bile loše ali nisam bio 100% soguran da neću napraviti sebi i drugima problem (mali auto sa malim motorom, gume već prošle tri sezone, doduše samo zimi vozio na njima). Na kraju smo ostavili auto kod FIS-a i produžili sa kolegom.
Vjerovatno ne bih imao problema ni ja sa tim gumama, ali nisam htio ništa rizikovati.
- Laplace
#20956 Re: Dolazi zima - zimske gume
Neki dan sam sa Savom (treća sezona) imao naglo kočenje po mokroj cesti na -2°C, nikakvih problema.black_adrian wrote: ↑14/12/2021 19:36Ja ne znam u čemu je problem sa Savama S3 po mokrom, ja do sad nisam skontao ništa. Možda naredne sezone bude problema, al tad već neće bit kod mene.Evolution_IV wrote: ↑14/12/2021 19:23 E pa bas nije, stojim iza toga...ok guma ali na ledu i mokrom ne moze sa continentalom, ma nema teorije, bez obzira sto je novija...
Al po ledu.. po ledu jest stvarno lošija nego očekivano... krenuo sam uz jedno brdo, zaleđeno, neko već šlajdrao i napravio tragove a snijeg na to napadao.. brdo je malo manje od Dalmatinske. Kako god da krenem nema šanse, do pola dođe i stane, bilo je oko 1-2 ujutro. Krene da me nosi nazad, klizim prema nekakvog zidu i nekako ga savladam i izbjegnem kontakt. Na kraju ga okrenem u rikverc i izletim nekako uz prefinjeni miris lamele. Sumnjam da bi sa Continentalkama nešto bolje prošao, al bar se ne bih otklizao nazad.
Kako god, do naredne zime vjerovatno ide nešto sa 4x4 pogonom![]()
Pisao sam već sa sam sa Savom prije skoro 20 godina imao vožnju od možda stotinjak metara uzbrdo po čistom ledu (nije se moglo hodati pješice, toliko je zaleđeno bilo), i nekim čudom je to Sava izvukla u prvom stepenu prenosa (doduše, lagan auto, Yugo 55). Kako sam tad već napomenuo, nisam imao prilike prebaciti u drugu (na cestu se uključio iz avlije, od 90°, a na onakvom ledu nisam imao šanse da ubrzam u brdu, samo lagani gas i nadaj se da će uspjeti).
-
twomad
#20957 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava Eskimo HP2, druga sezona, parkiran bio na brdu u odobasinoj. Napadao snijeg u nedelju, nema sanse da krene uzbrdo. Morao sam da trazim po naselju covjeka koji je bio parkiran iza mene da se skloni, da se mogu spustiti u rikverc.
Jesu uslovi bili nepovoljni, ali vjerujem da bi me premium guma izvukla.
I dalje stojim iza toga da je Sava odlicna mid-range guma, ali ko zivi "u brdu", nije za preporuciti.
Jesu uslovi bili nepovoljni, ali vjerujem da bi me premium guma izvukla.
I dalje stojim iza toga da je Sava odlicna mid-range guma, ali ko zivi "u brdu", nije za preporuciti.
- hopi
#20958 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nešto sumnjam da bi uspio sa premium gumom ali eto Haj, prije bi sa s3. A to ako si ti bio u brdu, a ispod snijeg ili led ma ne pomaže tu guma, jedino da si pijeska ili nešto slično posuo ispod tockova.
Btw kod mene je hp2 treća sezona, za sada sve ok bez zamjerki.
Btw kod mene je hp2 treća sezona, za sada sve ok bez zamjerki.
-
twomad
#20959 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moguce, s tim sto je auto parkiran bio prije nego sto je snijeg poceo da pada tako da su tockovi bili na suhom, bukvalno je trebalo samo preci 10 cm snijega da dodjem do ociscenog dijela ulice - nema sanse.
Da nisam nasao cije je auto iza mene, vjerovatno bih posuo nesto, ovako mi je bilo jednostavnije vratiti se u rikverc.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#20960 Re: Dolazi zima - zimske gume
I ja sam na isti fazon išao sa laganim autima i stvarno pali. Na slabijim autima tako izleti bez problema ako je iole dobra guma. Al sa ovim Passatom sam baš tako probao, il se umrtvi skroz il kad mu taknem sekundu više gasa samo se ukopa. Doduše pritisak u gumama nisam provjerio kako sam ih stavio, morat ću i to danas uradit. Ma zeznuta su ova teška auta, jaran probao narednu noć isto brdo, isto zaleđeno bilo, nov Dunlop, 2.0 PD motor isto auto kao kod mene, ne može prednjim krajem nema šanse.Laplace wrote: ↑15/12/2021 09:25 Neki dan sam sa Savom (treća sezona) imao naglo kočenje po mokroj cesti na -2°C, nikakvih problema.
Pisao sam već sa sam sa Savom prije skoro 20 godina imao vožnju od možda stotinjak metara uzbrdo po čistom ledu (nije se moglo hodati pješice, toliko je zaleđeno bilo), i nekim čudom je to Sava izvukla u prvom stepenu prenosa (doduše, lagan auto, Yugo 55). Kako sam tad već napomenuo, nisam imao prilike prebaciti u drugu (na cestu se uključio iz avlije, od 90°, a na onakvom ledu nisam imao šanse da ubrzam u brdu, samo lagani gas i nadaj se da će uspjeti).
-
530i
#20961 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moje iskustvo je, opet, sasvim drugačije. Renomirane gume su i bolje i duže traju, a što je možda i najvažnije dobre po mokrom. Sve što Sava nije. A ni po snijegu nisam imao problema. Godinama pratim testove iz različitih izvora i uglavnom svi daju slične ocjene - jeftine gume teško da su blizu najboljima.
Dođem na forum pojedinci tvrde da je Sava vrh, nema bolje, nema dalje, bolje od Continentala. Izgleda da su ovi testeri korumpirani, a mi koji smo prestali konzumirati Savu neupućeni i operisani od umijeća vožnje.
- emotivac
#20962 Re: Dolazi zima - zimske gume
Druže to ti je test novih guma, ja ti opet kažem da je sava od 2 godine bolja od contija od 4 godine, a ti vozi što se mene tiče na DOT 2001, al' na contiju530i wrote: ↑15/12/2021 15:10Moje iskustvo je, opet, sasvim drugačije. Renomirane gume su i bolje i duže traju, a što je možda i najvažnije dobre po mokrom. Sve što Sava nije. A ni po snijegu nisam imao problema. Godinama pratim testove iz različitih izvora i uglavnom svi daju slične ocjene - jeftine gume teško da su blizu najboljima.
Dođem na forum pojedinci tvrde da je Sava vrh, nema bolje, nema dalje, bolje od Continentala. Izgleda da su ovi testeri korumpirani, a mi koji smo prestali konzumirati Savu neupućeni i operisani od umijeća vožnje.
-
Qwerty1234
#20963 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sad..izmedju 2 i 4 godine nije neka velika razlika iskreno.Pogotovo sto je moguce da jedna guma bude duplo manje potrosena za 4 godine od neke za 2.Ovde sara igra krucijalnu odluku tj kolko su vozene.
Pa cak i ako conti ima malo losiju saru opet bi ga izabrao.Napominjem, malo losiju saru.Duplo losiju naravno da ne bi...
Eh sad, da je razlika 2 i 6-7 godina ja bi reko, 2 i 4...potrosenost najvaznija.
Pa cak i ako conti ima malo losiju saru opet bi ga izabrao.Napominjem, malo losiju saru.Duplo losiju naravno da ne bi...
Eh sad, da je razlika 2 i 6-7 godina ja bi reko, 2 i 4...potrosenost najvaznija.
- black_adrian
#20964 Re: Dolazi zima - zimske gume
ali, pod pretpostavkom da su isto vožene, isto km prešle, po istim uslovima?
-
530i
#20965 Re: Dolazi zima - zimske gume
Opet se ponavljam - daj neke argumente. Bolja kako? Na koji način? Manje potrošena? Bolje koči? Bolje leži? Bolje hvata? Manje bučna? Duže traje?
Osim toga, mijenjati gume svake dvije godine (a da to nije zasnovano na potrošnji gume zbog pređenih kilometara) je apsolutno nepotrebno i sasvim neisplativo. Svaka kvalitetna guma može izdržati komotno 5-6 sezona, pa i više.
- nagibSA
#20966 Re: Dolazi zima - zimske gume
A vidio sam te vase premiume neki dan prema Trebevicu...
Ne treba se tripovati da si nesto siguran...
Ne treba se tripovati da si nesto siguran...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- vjeshalica
#20968 Re: Dolazi zima - zimske gume
Voze na Debici stare zalihe iz Škafe
- topcam
- Vozim: uzbrdo
- Ateista
#20970 Re: Dolazi zima - zimske gume
Neko moje shvatanje guma je da je sara najvaznija na snijegu i po kisi, pogotovo kad bas dobro pada kisa, jer u takvim uslovima dubina sare dolazi do izrazaja, na suhom asfaltu i ne igra toliku ulogu dubina sare koliko kvalitet same smjese. Dakle za snijeg i kisu je mozda bolje imati novu savu nego koristenog contia koji je vec donekle potrosen, za suhu cestu ili malo vlaznu je vjerovatno bolji malo potrosen conti ako nije previse star.Qwerty1234 wrote: ↑15/12/2021 16:18 Sad..izmedju 2 i 4 godine nije neka velika razlika iskreno.Pogotovo sto je moguce da jedna guma bude duplo manje potrosena za 4 godine od neke za 2.Ovde sara igra krucijalnu odluku tj kolko su vozene.
-
sabanss
#20971 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava i kiša je dobitna kombinacija.... Zbog koje nikad više nisam uzeo Savu.
- black_adrian
#20972 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ne znam jesam li jedini kojem je Sava sasvim OK po kiši.
-
profatr
#20973 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava je ok za umjerenu vožnju sa ne baš teškim autima. Ali ideš li po autoputu po kiši, sa savom češ morati sporije kao i kroz zavoje.
- emotivac
#20974 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kakva kiša, kakvi zavoji ? Ne vozimo na Le Manšu, 130 km/h i lagano, stajem uredno sa njima kad kočim, ne proklizuje ništa, ne baca u stranu.. Auto je težine 1570 KG i bez problema vozim sa SAVA gumama.
- black_adrian
#20975 Re: Dolazi zima - zimske gume
I kod mene ista težina. A Sava ljetna je odlična prvu sezonu bila, a i drugu će sigurno.