EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1751 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zamijenjeno pola auta i hvale se originalnom pogonskom jedinicom, a prednji motor zamijenjen?! Mislim, svaka čast na kilometraži, ali nije to baš tako sjajno...
-
citroen xm
#1752 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
A šta uopšte žele dokazati? Da su el auta pouzdana koliko i klasična?
Pa pouzdanost je zadnja stavka koje bi se uhvatio pri argumentovanom protivljenju vještačkom balonu zvanom el. auta i galami koja se oko njih diže.
Pa pouzdanost je zadnja stavka koje bi se uhvatio pri argumentovanom protivljenju vještačkom balonu zvanom el. auta i galami koja se oko njih diže.
-
foxlife
#1753 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
cuj vjestacki balon
jbt koja lobotomija
ako se tebi svidjaju auta sa sus motorima ne znaci da su ona i najbolja
jednostavno treba prihvatiti da su el auta buducnost i napredak rekao bih cak i sadasnjost
pa za par godina u pojedine gradove ces moci uci samo sa elektricnim autima ili kupiti samo el auta u pojedinim drzavama
kakvi baloni i to vjestacki
jbt koja lobotomija
jednostavno treba prihvatiti da su el auta buducnost i napredak rekao bih cak i sadasnjost
pa za par godina u pojedine gradove ces moci uci samo sa elektricnim autima ili kupiti samo el auta u pojedinim drzavama
- Laplace
#1754 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sad bi bilo pošteno nabrojati šta je sve izmijenjano kod auta sa SUS motorom u toku ovih 680.000 km. Garant sve originalno, fabričko stanje.
-
foxlife
#1755 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
cim imas manje pokretnih dijelova logicno da je auto pouzdanije koliko god neko volio auta sa sus motorima
pa za 680000 si 68 puta promijenio ulje filtere i sl samo to da ne pominjemo velike servise i ostalo sto se mijenjalo a sigurno jeste
pa za 680000 si 68 puta promijenio ulje filtere i sl samo to da ne pominjemo velike servise i ostalo sto se mijenjalo a sigurno jeste
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#1756 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
motor nije taknut
-
foxlife
#1757 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
kao sto je i moja majka djevica
-
citroen xm
#1758 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ja imam svoj stav i držim ga se dok me neko čvrsto ne ubjedi u suprotno. Nije to nikakva lobotomija.foxlife wrote: ↑19/12/2021 09:18 cuj vjestacki balon
jbt koja lobotomija
Čuj treba prihvatiti da su budućnost. Ok, ti druže prihvataj odmah. Jos lakše ti je prihvatiti ako ti se sva logika i uzbuđenje zasnivaju na kupi auto/uštekaj u utičnicu/nema dima iz auspuha. Ako si podložan svemu što ti mediji plasiraju, vjerujem da si vrlo srećan čovjek.
-
foxlife
#1759 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
nije problem imati stav i kao sto rekoh nije problem ni voljeti auto sa sus motorom kao sto nekoga fasciniraju zaprezna kola nprcitroen xm wrote: ↑19/12/2021 11:06Ja imam svoj stav i držim ga se dok me neko čvrsto ne ubjedi u suprotno. Nije to nikakva lobotomija.foxlife wrote: ↑19/12/2021 09:18 cuj vjestacki balon
jbt koja lobotomija
Čuj treba prihvatiti da su budućnost. Ok, ti druže prihvataj odmah. Jos lakše ti je prihvatiti ako ti se sva logika i uzbuđenje zasnivaju na kupi auto/uštekaj u utičnicu/nema dima iz auspuha. Ako si podložan svemu što ti mediji plasiraju, vjerujem da si vrlo srećan čovjek.
vjerujem da je isto bilo i kad se prelazilo sa zapreznih na sus motore
ono sta ja imam sipati gorivo na tamo nekoj benzinskoj kad je lakse nahraniti konja u svojoj stali ili gdje vec nebitno
poenta je da je danasnji elektricni auto napredak ma koliko ti to osporavao zbog svojih simpatija prema vozilima sa sus motorima
podlozan sto mi medij plasira?
a ti nisi podlozan sto mediji plasiraju jedno 100 godina o vozilima sa sus motorima?
- Laplace
#1760 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zaprežno vozilo je zakon: kad ti nestane goriva, samo konje skreneš na obližnju livadu da pasu travu i za desetak minuta dobiješ autonomiju od par stotina kilometara. I to besplatno. Nevolja je jedino ako ti goriva nestane u centru grada.
- black_adrian
#1761 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Imaju lokalne dede što parkiraju po trotoaru soli, pa može za prvu pomoć poslužit
-
foxlife
#1762 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
dobar al ne znam zasto na moj racunblack_adrian wrote: ↑19/12/2021 11:25Imaju lokalne dede što parkiraju po trotoaru soli, pa može za prvu pomoć poslužit![]()
-
citroen xm
#1763 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ti si pogriješio već na prvom koraku. Iako postoji velika ljubav prema sus motoru kao što vjerujem i kod velike većine ljubitelja auta(ako ti je auto samo prevozno sredstvo, promašio si dio foruma), ta ljubav prema sus motoru uopšte nije presudna za ovakav stav. Ovaj stav je izgrađen na malo više pitanja zašto? i malo više odgovora zato! od količine koju možemo dobiti u medijima.foxlife wrote: ↑19/12/2021 11:12
nije problem imati stav i kao sto rekoh nije problem ni voljeti auto sa sus motorom kao sto nekoga fasciniraju zaprezna kola npr
ono sta ja imam sipati gorivo na tamo nekoj benzinskoj kad je lakse nahraniti konja u svojoj stali ili gdje vec nebitno
poenta je da je danasnji elektricni auto napredak ma koliko ti to osporavao zbog svojih simpatija prema vozilima sa sus motorima
a ti nisi podlozan sto mediji plasiraju jedno 100 godina o vozilima sa sus motorima?
Nisam prorok da znam šta je budućnost, posebno neka koja će doći za 30-40 godina, ali ne trebam ni biti prorok da bi znao da el. auta u ovom današnjem obliku definitivno nisu budućnost što nakon početne euforije lagano priznaju i neki veliki igrači.
-
ja71
#1764 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ovo sa zamjenom motora nije uporedivo jer jedan elektromotor košta bakšpiš u odnosu na sus.
Kolika je npr. prednost elektromotora je da je moguće napraviti 4x4 bez kardanove osovine.
Kolika je npr. prednost elektromotora je da je moguće napraviti 4x4 bez kardanove osovine.
-
foxlife
#1765 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
cuj promasio sam dio foruma koji se naziva autocitroen xm wrote: ↑19/12/2021 11:37Ti si pogriješio već na prvom koraku. Iako postoji velika ljubav prema sus motoru kao što vjerujem i kod velike većine ljubitelja auta(ako ti je auto samo prevozno sredstvo, promašio si dio foruma), ta ljubav prema sus motoru uopšte nije presudna za ovakav stav. Ovaj stav je izgrađen na malo više pitanja zašto? i malo više odgovora zato! od količine koju možemo dobiti u medijima.foxlife wrote: ↑19/12/2021 11:12
nije problem imati stav i kao sto rekoh nije problem ni voljeti auto sa sus motorom kao sto nekoga fasciniraju zaprezna kola npr
Nisam prorok da znam šta je budućnost, posebno neka koja će doći za 30-40 godina, ali ne trebam ni biti prorok da bi znao da el. auta u ovom današnjem obliku definitivno nisu budućnost što nakon početne euforije lagano priznaju i neki veliki igrači.
auta su samo ona koji pokrece sus motor?
evo kad kazes da ja dobijam sve iz medija reci nam ti nesto sto se ne moze dobiti iz medija i sto je presudno da imas takav stav kakav imas
bas me zanima sta je to
mozes ti biti ljubitelj auta al da volis i elektricno ne samo sus zvuk motora i sl
jbt imas stvarno ograniceno razmisljanje kad je u pitanju ljubav prema autima i jedino isparvno smatras ono sto ti volis
- black_adrian
- Login77777
#1767 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Solarnu na krov i u garazi stacionu za puniti i mozes kompletan dan sve poslove odraditi u gradu. Briga te za cijene goriva. 
- black_adrian
#1768 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
a ako nastupi ledeno dobaLogin77777 wrote: ↑19/12/2021 11:50 Solarnu na krov i u garazi stacionu za puniti i mozes kompletan dan sve poslove odraditi u gradu. Briga te za cijene goriva.![]()
-
oruzana_pobuna
#1769 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
slabo te ide struja i matematika druze mojLogin77777 wrote: ↑19/12/2021 11:50 Solarnu na krov i u garazi stacionu za puniti i mozes kompletan dan sve poslove odraditi u gradu. Briga te za cijene goriva.![]()
-
foxlife
#1770 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
pa i zimi ima suncablack_adrian wrote: ↑19/12/2021 11:51a ako nastupi ledeno dobaLogin77777 wrote: ↑19/12/2021 11:50 Solarnu na krov i u garazi stacionu za puniti i mozes kompletan dan sve poslove odraditi u gradu. Briga te za cijene goriva.![]()
![]()
ne ide na "toplinu" nego na "svijetlost"
- Login77777
#1771 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Za tad ima i drugi nacina za napuniti valjda.black_adrian wrote: ↑19/12/2021 11:51a ako nastupi ledeno dobaLogin77777 wrote: ↑19/12/2021 11:50 Solarnu na krov i u garazi stacionu za puniti i mozes kompletan dan sve poslove odraditi u gradu. Briga te za cijene goriva.![]()
![]()
-
citroen xm
#1772 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Nigdje u medijima nećeš pročitati o recikliranju baterija i tom procesu, o štetnosti iskopavanja litijuma, o cijeni istog. Samo kako su to auta sa nultom emisijom. Nigdje u priči o el autima nećeš pročitati kako se lagano počevši od njemačke ukidaju subvencije za el. punjače, kako ide naplata struje za punjenje po prilično visokim tarifama, kako je evropa u energetskom kurcu i sa današnjim minimalnim brojem el. auta....foxlife wrote: ↑19/12/2021 11:40
cuj promasio sam dio foruma koji se naziva auto
evo kad kazes da ja dobijam sve iz medija reci nam ti nesto sto se ne moze dobiti iz medija i sto je presudno da imas takav stav kakav imas
bas me zanima sta je to
mozes ti biti ljubitelj auta al da volis i elektricno ne samo sus zvuk motora i sl
jbt imas stvarno ograniceno razmisljanje kad je u pitanju ljubav prema autima i jedino isparvno smatras ono sto ti volis
To što ga druže ti napuniš uz pomoć solarne energije kući za par sati, to okači mačku o rep. Sve i da možeš, baci malo na papir cijenu ulaganja u toliki sistem solarnih panela.
-
ja71
#1773 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
@citroen xm
Rezerve fosilnih izvora energije su konačne.
Rezerve električne energije su pitanje tehničke izvodljivosti koje će jednog dana biti riješeno.
Pogledaj cijenu sirove nafte u zadnjih 10, 20 i 50 godina.
Rezerve fosilnih izvora energije su konačne.
Rezerve električne energije su pitanje tehničke izvodljivosti koje će jednog dana biti riješeno.
Pogledaj cijenu sirove nafte u zadnjih 10, 20 i 50 godina.
- Haris.ba
#1774 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa treba baciti. Ima racunica koliko ti gorivo kosta za vrijeme eksploatacije auta. Pofina je to cifra. Samo psiholoski nema udar ko investicija u solar jer je razgodjena duzim vremenom.citroen xm wrote: ↑19/12/2021 11:57 To što ga druže ti napuniš uz pomoć solarne energije kući za par sati, to okači mačku o rep. Sve i da možeš, baci malo na papir cijenu ulaganja u toliki sistem solarnih panela.
-
foxlife
#1775 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
a u medijima inace citas kako se crpi nafta zatim kako se preradjuje i sl?citroen xm wrote: ↑19/12/2021 11:57Nigdje u medijima nećeš pročitati o recikliranju baterija i tom procesu, o štetnosti iskopavanja litijuma, o cijeni istog. Samo kako su to auta sa nultom emisijom. Nigdje u priči o el autima nećeš pročitati kako se lagano počevši od njemačke ukidaju subvencije za el. punjače, kako ide naplata struje za punjenje po prilično visokim tarifama, kako je evropa u energetskom kurcu i sa današnjim minimalnim brojem el. auta....foxlife wrote: ↑19/12/2021 11:40
cuj promasio sam dio foruma koji se naziva auto
bas me zanima sta je to
To što ga druže ti napuniš uz pomoć solarne energije kući za par sati, to okači mačku o rep. Sve i da možeš, baci malo na papir cijenu ulaganja u toliki sistem solarnih panela.
doduse mozes citati kako je crude oil na berzi skocio na cijenu od 50-60-100 dolara
to je ono normala jel
o poskupljenju auta isto nema u medijima koji cak i nemaju subvenciju u smislu kakvu imaju el auta
opet kazem gledas samo iz jednog ugla koji tebi odgovara
da se razumijemo mozda sam ja veci ljubitelj vozila sa sus motorima od tebe al treba biti realan i vidjeti da je elektricno auto buducnost kao sto je bilo sus vozilo u usporedbi za zaprezna iako je ekoloski gore od zapreznih 30000 puta a o cijeni isto da ne pricam