Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
gamer4ever

#57526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Trappist wrote: 14/12/2021 10:25 Koji je sportista tacno umro? Vise ih je nastradalo u saobracajnim-avionskim nesrecama nego od posljedica korone.
Zadnji par dana je pisano o tome kako umiru sportisti. Naravno oni koji su to postavljali tvrde da umiru od vakcine.
sabanss

#57527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sabanss »

Sociolog wrote: 14/12/2021 08:56
sabanss wrote: 14/12/2021 07:33 Kakve veze to ima sa vakcinacijom? Djecu ne treba vakcinisati protiv ovoga jer je efikasnost na nivou vakcine protiv gripa o kojoj je raspravljano i mislim da za njih ima više štete nego koristi. Makar ako je ta šteta trauma od bockanja.

Vakcine ne rade, samo to još niko ne smije ljudima reći. Čak mi izgleda gore jer vakcinisani prenose uvjereni da ne mogu oboljeti, mada na kraju ipak fasuju.
Volio bih te vidjeti samo 2 sata u Intezivnoj, ublehasu jedan.

Smanjuju smrtnost za 80/90%
Želiš da neko umre ili ozbiljno se razboli ko nije vakcinisan da bi dokazao svoju teoriju? Nije lijepo...

Ja sam vakcinisan ali ono što sam želio poentirati jeste da vakcine ne sprečavaju bolest, ne sprečavaju širenje i nema ih smisla primjenjivati na djeci. Vakcina neće zaustaviti pandemiju i ne treba se u nju posebno uzdati. Treba je posmatrati kao vakcinu protiv gripe. Možda radi ali učinkovitost je upitna.

Svakako ne podržavam uvođenje propusnica jer nemaju smisla. Čak koliko vidim manja opasnost su osobe koje su preboljele nego vakcinisane.
gamer4ever

#57528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by gamer4ever »

Trappist wrote: 14/12/2021 11:44 Svi se fol cudite kao ono vam najgluplji post, a nije vam glupo kad kaze lik da svako ko je prebolovao covid ne bi trebao trenirati narednih 6 mjeseci. To samo dokazuje vasu prepotentnost i konstantno gledanje sa visine, nije vam ustvari bitan ni covid, ni zdravlje, samo vam je bitno da nahranite svoj ego i da mislite da ste ispali pametni.
Ne kazem da ne trebaju trenirati 6 mjeseci, isto kao sto ne kazem da ne trebaju trenirati 6 mjeseci nakon primljene vakcine. Mislim bilo bi nerealno to ocekivati jer ode karijera. Samo kazem ako iznenada umre sanse da je od covida koje je prelezao su barem jednake, ako ne i vece nego od vakcine koju je primio. Zasto bi vakcine koja je napravljena na osnovu virusa bila opasnija od samoga virusa ? Od virusa za kojeg je utvrdjeno naucnim studijama da moze izazvati dugorocne probleme ? Nema nikakve logike.
biglebovski

#57529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Trappist wrote: 14/12/2021 11:44 Svi se fol cudite kao ono vam najgluplji post, a nije vam glupo kad kaze lik da svako ko je prebolovao covid ne bi trebao trenirati narednih 6 mjeseci. To samo dokazuje vasu prepotentnost i konstantno gledanje sa visine, nije vam ustvari bitan ni covid, ni zdravlje, samo vam je bitno da nahranite svoj ego i da mislite da ste ispali pametni.
Dobiju osip i pozitivan PCR test čim neko američke demokrate spomene :D

Ne diraj nam svetinju!
biglebovski

#57530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

"Neistina je da sam organizirao ikakvu 'hajku' na Faktograf, niti imam ikakve veze s DDoS napadom na njih. Štoviše upravo suprotno – Faktograf i njemu bliske osobe su organizirale hajku na mene. Ja sam samo upozorio na praksu kojom sprječavaju i ograničavaju slobodu govora te najavio tužbu po tom pitanju, te savjetovao i druge da naprave isto, ako su u istoj situaciji. Faktograf, međutim, izvrće činjenice, a ide tako daleko da i samo citiranje Članka 127. Kaznenog zakona koji to regulira proglašava lažnom viješću i ograničava širenje informacija o njemu. Vjerujem da neke korisnike takvo djelovanje inspira na napade na mrežne stranice Faktografa, koje ne podržavam. Mediji su jedan od tri stupa demokracije i začuđujuće je da jedna organizacija kao Faktograf može na najvećoj komunikcijskoj platformi u Hrvatskoj ne samo regulirati, cenzurirati i ograničavati dijeljenje informacija i stavova, nego i ovako manipulirati javnost", piše Bakić.

"Neistina je da itko može prijetiti Faktografu, pa tako i navodno njegovim zaposlenicima smrću, zbog mojih prozivki na njihov rad. One su takve naravi da samo opisuju kako oni rade te time ne mogu proizvesti učinak prijetnje, odnosno ako su prijetnje i stigle, ljudi su inspirirani njihovim radom. Moje navodne prijetnje se sastoje u najavi tužbe te pozivu i drugima da ponesu tužbe ako se smatraju oštećenima, isključivo zakonitim putem. Naglašavam da ne podržavam nikakve prijetnje. Nije istina da se spremam 'financirati hajku protiv Faktografa', odnosno naveo sam da ću podnijeti tužbu, a u našem demokratskom društvu se tužba ne smatra 'hajkom', upravo obratno", piše Bakić.

"Naveli ste da su moje optužbe neutemeljene, ali to će utvrditi sud. One se sastoje u tome da Faktograf iz pera svojih autora prosuđuje koje su objave istinite, a koje lažne te navodne lažne tako označava na Facebooku pa onda ljudima koji dijele objave ili onima koji ih pišu tako smanjuje doseg. Kako je Facebook najznačajnija medijska platforma u Hrvatskoj, to se prema mom tumačenje protivi članku 127 Kaznenog zakona", konstatira Bakić.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#57531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bobi »

“Mala svijest kolektivna o značaju i bitnosti vakcine vjerujete najveće razočarenje nas 11 anesteziologa koji rade dolje jeste da od 15 pacijenata koji su sada trenutno na respiratoru, jedan od njih bude vakcinisan jednom dozom. To je onako veliki poraz za nas zdravstvene radnike”, rekla je dr. Asmira Ljuca, načelnica Službe odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivne njege u KBZ-u.
Zenica, 30% vakcinisanih.
ja71

#57532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ja71 »

Sticem utisak da je ova "svadja" pro/contra demokrati/republikanci odvacenje paznje od bitnijih stvari
saint_mirad

#57533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by saint_mirad »

ah yes, antivakseri i njihove 'teorije zavere' :D Image
jeza u ledja

#57535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 14/12/2021 11:24 Da li je više umrlih od korone za vrijeme trumpa ili za vrijeme bidena?
Vidim da dva put ponavljas ovo - ne, nije.
Trappist

#57536 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

"Dr. Angelique Coetzee, predsjednica Južnoafričkog udruženja liječnika i prva osoba koja je uočila novu varijantu koronavirusa kod pacijenta, u osvrtu za Daily Mail komentirala je 'histeričnu reakciju' Velike Britanije na pojavu omikrona.

Odmah na početku poručila je kako smatra da su predviđanja da će Britanija do kraja mjeseca imati do milijun slučajeva te će NHS biti preopterećen s do 10.000 hospitalizacija dnevno, vjerojatno uvod u priču o ponovnom otkazivanju Božića i lockdownu za Novu godinu. Smatra da je upozorenje premijera Borisa Johnsona da Veliku Britaniju čeka 'plimni val' infekcija omikronom 'na rubu histerije'.

- Trebate samo pogledati što se događa u Južnoafričkoj Republici, gdje su zabilježeni prvi slučajevi omikrona, da bi shvatili da je ovakva reakcija nesrazmjerna s rizicima koje ova varijanta nosi, poručila je.

- Čini se da je novi soj neko vrijeme cirkulirao u JAR-u, a prethodno je zabilježen u Bocvani. Moja dužnost je bila da prijavim zabrinutost. Ne žalim što sam to učinila, ali sam zapanjena reakcijom svjetskih čelnika koja je uslijedila, kada su Velika Britanija i neke druge europske države nametnule stroga ograničenja na putovanja te produžile karantenu.

- Rekla sam tada da ne znamo ni približno dovoljno o omikronu da bismo nametali takva ograničenja. Sada sam još više začuđena najnovijim izjavama britanske vlade, s obzirom na saznanja o omikronu u posljednja četiri tjedna. Radila sam s pacijentima koji su se zarazili novim sojem koronavirusa i mislim da je sigurno reći da znam više od većine o učincima koje može imati na ljude, napisala je.

Istaknula je da kao liječnica opće prakse radi već 33 godina te da je ona prvi kontakt pacijentima.

- Mi se bavimo pravim ljudima, a ne statističkim projekcijama i mogu vas uvjeriti da su simptomi kod pacijenata kod kojih je identificiran omikron vrlo blagi u usporedbi s onima koje vidimo kod pacijenata zaraženih puno opasnijom delta varijantom.

- Ne morate mi vjerovati na riječ. Vidjela sam dosta pacijenata s omikronom koji su prije imali delta varijantu i reći će vam da su sretni što su drugi put imali omikron, iako nitko ne može biti sretan što je obolio od covida-19, poručila je.

Otkrila je na koje simptome se žalio prvi pacijent zaražen omikronom.

- Došao mi je mladić koji je mislio da je predugo bio na suncu jer je radio vani. Pacijenti obično imaju bolove u mišićima, glavobolju i malo su umorni, ali ne pogoršavaju se nakon toga. Nakon pet dana stanje se popravlja i to je to, rekla je.

Napominje da u dijelu Južnoafričke Republike, u kojemu radi, nije bilo puno pacijenata koji su zbog omikrona završili u bolnici. Većina se liječila kod kuće uz primjenu protuupalnih lijekova, poput ibuprofena.

Naglasila je da je većina pacijenata zaraženih omikronom necijepljena.

- To sigurno nije argument protiv cijepljenja, ne mogu dovoljno naglasiti važnost istoga, ali umirujuća je spoznaja da se čak i nezaštićeni pacijenti puno lakše bore protiv omikrona nego protiv delte.

Dr. Coetzee ističše kako je suvišno pričati o lockdownu s obzirom da je do današnjeg dana oko 23,5 milijuna Britanaca primilo tri doze cjepiva.

- Razočarana sam takvim nepromišljenim reakcijama britanske vlade. Oni nemaju nikakve veze s onim vidimo u Južnoafričkoj Republici, gdje ljudi gotovo da uopće ne spominju omikron. Kao što je jedan korisnik Twittera komentirao: Covid je postao britanska neuroza, poručila je liječnica u osvrtu za Daily Mail."

Jebo to sta kaze doktorica koja je na prvoj liniji sa pacijentima, bolje znaju mediji koji su izbacivali po 15 clanaka dnevno o omikronu :thumbup:
biglebovski

#57537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 14/12/2021 13:43
biglebovski wrote: 14/12/2021 11:24 Da li je više umrlih od korone za vrijeme trumpa ili za vrijeme bidena?
The COVID-19 pandemic caused approximately 375,000 deaths in the United States during 2020.

Joe Biden's tenure as the 46th president of the United States began with his inauguration on January 20, 2021

Deaths so far: 819,315
jeza u ledja

#57538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 14/12/2021 14:08
jeza u ledja wrote: 14/12/2021 13:43

The COVID-19 pandemic caused approximately 375,000 deaths in the United States during 2020.

Joe Biden's tenure as the 46th president of the United States began with his inauguration on January 20, 2021

FIno si preskocio jedan period.

Od 1. do 20 januara, ono, dok je Trump pripremao drzavni udar, umrlo je 64 hiljade ljudi.

Ukupan broj mrtvih na dan 20.1.2021 je iznosio 434,009. Cini mi se najsmrtonosniji mjesec u Americi tokom cijele pandemije.
ultima_palabra

#57539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ultima_palabra »

A sve se ne loze na republikance i Trumpa…
apsidejzi

#57540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

sabanss wrote: 14/12/2021 12:01
apsidejzi wrote: 14/12/2021 10:42
Ja sam mislio da se kaze vakcine ne djeluju. Cuj ne rade???? Kakav je to izraz: Vakcine ne rade. Ili si rodjen u dijaspori ili si imao loseg nastavnika Bosanskog jezika i knjizevnosti. Ovo prvo se ne treba zamjerit, dobro si ikako naucio nas jezik al ako je ovo drugo onda... trebas vise citati i obrazovati se. Tako ces i nadoci na ideju da vakcine ipak djeluju. A ne rade.
Raditi i djelovati su sinonimi. Gramatika nije tema ali djelovat ćeš ozbiljnije ako počneš koristiti afrikate kako se stvarno pišu u našem jeziku.
Nisu sinonimi. Iz tvog komentara zakljucujem da nisi dijasporac a to onda znaci da je druga alternativa u pitanju. Idi se obrazuj prije nego pocnes pisati po forumu.
belfy

#57541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by belfy »

evo lijep i razumljiv tekst o iRNK i mRNK vakcinama. o razvoju istih, kao i o mogucem daljem unapredjivanju...

https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-59 ... gn=KARANGA
splinter

#57542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Capljina74 wrote: 14/12/2021 13:33 @splinter da li si vodio ovo?

https://link.springer.com/content/pdf/1 ... 1060-1.pdf
Jesam. Dobro su oni sarađivali (USA i PRC) cijelo vrijeme do početka pandemije. Bila je još jedna međunarodna konferencija u decembru 2019. godine u Singapuru u vezi Nipah virusa.
A i čitav niz projekata u tom periodu od 2013. do 209. godine. Pogotovu poslije oktobra 2014. kada je Američka vlada stavila moratorij na istraživanja "dobitka funkcije" na potogenima, a taj moratorij je trajao do 2017.godine. sva su ta istraživanja preseljena u Kinu, Wuhan uglavnom.
Ne znam na šta si tačno mislio, na saradnju gore pobrojanih subjekata ili interdisciplinarnu saradnju?
sabanss

#57543 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sabanss »

apsidejzi wrote: 14/12/2021 14:34
sabanss wrote: 14/12/2021 12:01

Raditi i djelovati su sinonimi. Gramatika nije tema ali djelovat ćeš ozbiljnije ako počneš koristiti afrikate kako se stvarno pišu u našem jeziku.
Nisu sinonimi. Iz tvog komentara zakljucujem da nisi dijasporac a to onda znaci da je druga alternativa u pitanju. Idi se obrazuj prije nego pocnes pisati po forumu.
Van teme si i ne znaš gramatiku iako pametuješ o njoj. Za tebe ne mogu reći niti da si grammar nazi jer oni makar znaju gramatiku. Pretpostavljam da je tako i sa vakcinama kad ih jednom spomeneš.

Na ozbiljnim forumima vjerovatno bi dobio ban za ovo.
biglebovski

#57544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 14/12/2021 14:21
biglebovski wrote: 14/12/2021 14:08

Od 1. do 20 januara, ono, dok je Trump pripremao drzavni udar, umrlo je 64 hiljade ljudi.

Ukupan broj mrtvih na dan 20.1.2021 je iznosio 434,009. Cini mi se najsmrtonosniji mjesec u Americi tokom cijele pandemije.
Ok, ako ćemo mak na konac, ovaj ( https://iris.paho.org/bitstream/handle/ ... sAllowed=y ) i dosta drugih izvještaja kaže da je tek oko 20 Januara prešlo 400.000 umrlih.
apsidejzi

#57545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by apsidejzi »

sabanss wrote: 14/12/2021 14:39
apsidejzi wrote: 14/12/2021 14:34
Van teme si i ne znaš gramatiku iako pametuješ o njoj. Za tebe ne mogu reći niti da si grammar nazi jer oni makar znaju gramatiku. Pretpostavljam da je tako i sa vakcinama kad ih jednom spomeneš.

Na ozbiljnim forumima vjerovatno bi dobio ban za ovo.
Ja nisam kritikovao tvoju gramatiku i to si dobro primjetio. Kritikovao sam nepravilan izbor rijeci koji je dosao iskljucivo kao posljedica nepoznavanja materije. Dunning i Kruger su to lijepo objasnili.
Ateista

#57546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ateista »

gamer4ever wrote: 13/12/2021 17:07
Ateista wrote: 13/12/2021 12:50
Jeste, pisao sam ja vise puta o problemima sa prvom dozom koji su trajali pola godine, a bilo je jos losih iskustava. Tacno je da je puno manje od onih koji su prosli bez problema, ali ipak ima.
Ti si jedan od rijetkih koji se zalio na dugotrajnije probleme. Medjutim nije te srce opalilo nisi umro kao sto govore da sportisti umiru od vakcine i proslo te je sad si dobar ?
Tako je, imao sam probleme ali nisam bio zivotno ugrozen. Stvar je u tome sto vakcine kod nekih ljudi izazovu cudnu imonolosku reakciju, tako da ne treba iskljuciti da to moze biti uzrok i srcanih problema kod nekih fudbalera. Ne treba ni uzeti automatski da je do toga, ali treba istraziti.
jeza u ledja

#57547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 14/12/2021 14:44
jeza u ledja wrote: 14/12/2021 14:21

Ok, ako ćemo mak na konac, ovaj ( https://iris.paho.org/bitstream/handle/ ... sAllowed=y ) i dosta drugih izvještaja kaže da je tek oko 20 Januara prešlo 400.000 umrlih.
E cuj Pan American Health Organization :-) Kako si uopste pronasao ove? Nikad cuo.

Odes fino na taj isti izvjestaj, ali od juce, i tamo vidis da je brojka za Ameriku 790,920
https://www.paho.org/en/documents/paho- ... ember-2021

Znaci kruske sa kruskama porediti.

Ocigledno taj PAHO kasni sa podacima ili ima drukcije kriterije. U svakom slucaju i kod njih je broj umrlih tokom Trumpa bio veci.
biglebovski

#57548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 14/12/2021 15:14
biglebovski wrote: 14/12/2021 14:44

E cuj Pan American Health Organization :-) Kako si uopste pronasao ove? Nikad cuo.

Odes fino na taj isti izvjestaj, ali od juce, i tamo vidis da je brojka za Ameriku 790,920

Ocigledno taj PAHO kasni sa podacima ili ima drukcije kriterije. U svakom slucaju i kod njih je broj umrlih tokom Trumpa bio veci.
Ne znam koje ti podatke gledaš, evo šta se pisalo u tom periodu:

Jan. 20, 2021 -- The U.S. passed 400,000 COVID-19 deaths on Tuesday (19.01.2021), according to data from Johns Hopkins University, nearly a year after the country’s first case was confirmed in Seattle on Jan. 21, 2020.
jeza u ledja

#57549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 14/12/2021 15:19
jeza u ledja wrote: 14/12/2021 15:14

Jan. 20, 2021 -- The U.S. passed 400,000 COVID-19 deaths on Tuesday (19.01.2021), according to data from Johns Hopkins University, nearly a year after the country’s first case was confirmed in Seattle on Jan. 21, 2020.
Ne. Ja ne znam koje ti podatke gledas jer ne ostavljas linkove za te citate. Ja sam ti stavio link za isti taj PAHO izvjestaj od 13. decembra 2021, tj. juce. Njega mozes porediti sa izvjestajem PAHO od 20. januara.

A mozes i standardno na:
https://www.worldometers.info/coronavirus/, gdje su brojke i od danas i od 20.1 vece. Poredimo period do 20.1 i od 20.1.

Ti ni u jednom postu nisi sa istog izvora usporedio ta dva perioda.

Helem, da skratimo - za vrijeme Trumpa je umrlo vise ljudi nego za vrijeme Bidena.
biglebovski

#57550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 14/12/2021 15:37
biglebovski wrote: 14/12/2021 15:19

Ne. Ja ne znam koje ti podatke gledas jer ne ostavljas linkove za te citate. Ja sam ti stavio link za isti taj PAHO izvjestaj od 13. decembra 2021, tj. juce. Njega mozes porediti sa izvjestajem PAHO od 20. januara.

A mozes i standardno na:
https://www.worldometers.info/coronavirus/, gdje su brojke i od danas i od 20.1 vece. Poredimo period do 20.1 i od 20.1.

Ti ni u jednom postu nisi sa istog izvora usporedio ta dva perioda.

Helem, da skratimo - za vrijeme Trumpa je umrlo vise ljudi nego za vrijeme Bidena.
Evo link na članak i ima ih još hejbet takvih.

https://www.webmd.com/lung/news/2021011 ... -19-deaths

Opet, kako god, otprilike isti broj umrlih. Do 20.01.22, Bajden će da vodi.

Ovako gledajući, sa ovim podacima neko zlonamjeran bi zaključio da vakcine i nisu baš efikasno sredstvo u borbi protiv corona virusa u SAD-u.
Locked