Politika Hrvata u BiH

Locked
ako te pitaju

#3176 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Lagano će međunarodni lideri pokušati da se izmjeni Ustav radi reguliranja pitanja Srjdić-Finci i izborni zakon u cilju legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Dovoljno je pažljivo pročitati posljednje EU izvješće da bude jasno.
Da svijet želi u BiH građansku državu, u smislu puke vladavine većine,rekli ni ukinute konstitutivnost naroda i Dom naroda.to nikad nigdje nije napisano.

Pitanje je koliko će unitaristička strana kod Bošnjaka se boriti za utopiju zvana građanska država, koja nikad neće zaživjeti na 75% teritorija BiH i jesu či spremni rizikovati možda i propast BiH.

Politika Hrvata je usklađena sa stavovima međ.zajednice.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3177 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by PreWiBa »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 21:28 Lagano će međunarodni lideri pokušati da se izmjeni Ustav radi reguliranja pitanja Srjdić-Finci i izborni zakon u cilju legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Da svijet želi u BiH građansku državu, u smislu puke vladavine većine,rekli ni ukinute konstitutivnost naroda i Dom naroda.to nikad nigdje nije napisano.

Pitanje je koliko će unitaristička strana kod Bošnjaka se boriti za utopiju zvana građanska država, koja nikad neće zaživjeti na 75% teritorija BiH i jesu či spremni rizikovati možda i propast BiH.

Kod nekih najjednostavnijih stvari živiš u lažima, a vamo hoćeš da ubijediš druge...
Anquilla

#3178 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Anquilla »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 21:28 Lagano će međunarodni lideri pokušati da se izmjeni Ustav radi reguliranja pitanja Srjdić-Finci i izborni zakon u cilju legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Politika Hrvata insistira samo na provođenju presude Ljubić, a ne presude Sejdić-Finci, što je potpuno suprotno stavovima međunarodne zajednice:
With reference to the institutional mechanisms, which were set by the Dayton Peace Agreement, Bosnia and Herzegovina needs to undertake further constitutional and electoral reforms to ensure equality and non-discrimination of all citizens, notably by implementing the
Sejdić-Finci case law of the European Court of Human Rights (ECtHR). The Council underlines that no legislative or political step should be taken which would make the implementation of the Sejdić-Finci ruling and related ECtHR rulings more challenging or would further deepen divisions
. The Council reiterates its call for an inclusive process of limited constitutional and electoral reforms, through genuine dialogue and in line with
European standards to eliminate all forms of inequality and discrimination in the electoral process. The Council underlines that a number of Constitutional court decisions have yet to be fully enforced. In this context, the Council calls for the Inter-Agency Working Group to swiftly resume its work and present its proposals on reforms ahead of the vote to improve the electoral framework.
https://www.consilium.europa.eu/media/5 ... 3-en21.pdf
ako te pitaju

#3179 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@Anquilla moraju se provesti sve odluke Europskog kao i Ustavnog suda.

Kada de provedu,imat ćemo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda bez isključivanja ostalih na pravo da budu birani
Anquilla

#3180 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Anquilla »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 22:28 @Anquilla moraju se provesti sve odluke Europskog kao i Ustavnog suda.

Kada de provedu,imat ćemo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda bez isključivanja ostalih na pravo da budu birani
HDZ, a ni ostali predstavnici Hrvata, uopšte ne pominju presude Evrospkog suda, zato se ne može ni u šali konstatovati da su usklađeni sa stavovima međunarodne zajednice.
Kolinda

#3181 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Kolinda »

Anquilla wrote: 18/12/2021 22:44
ako te pitaju wrote: 18/12/2021 22:28 @Anquilla moraju se provesti sve odluke Europskog kao i Ustavnog suda.

HDZ, a ni ostali predstavnici Hrvata, uopšte ne pominju presude Evrospkog suda, zato se ne može ni u šali konstatovati da su usklađeni sa stavovima međunarodne zajednice.
Lupneš i ostaneš živ, pa spominju svaki dan iznova samo upravo suprotno od hrvatske strana ona bošnjačka nikada ne spominje presudu u slučaju Ljubić....
nikad_vise

#3182 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

sehohari wrote: 18/12/2021 21:31

Kod nekih najjednostavnijih stvari živiš u lažima, a vamo hoćeš da ubijediš druge...
Hajd recemo da Srbi imaju tih 49% teritorije,i jos vasih 26% ako sam shvatio daje tih 75 posto teritorije :D
Image
evo ti karta BiH i procenat Bosnjaka za BiH od prije 2 godine.
De mi ziv bio reci koje su to opstine po kojim vi imate 26 posto Federacije BiH :D
I po kojoj logici mozemo recimo za jednu Srebrenicu reci da nikad nece zazivjeti u gradjanskog drzavi?
Na osnovu redovne kradje izbora od strane Srba :D
Evo dovoljan ti je ovaj podatak da skontas ko je vecina na terenu u jednoj Srebrenici koja haman ide u tih vasih 75 posto.
Evo ti podatak recimo za Srebrenicu o broju osnovaca tamo,valjda je i to jedan od indikatora broja ljudi na terenu u nekoj opstini
PODACI O BROJU UČENIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI U SREBRENICI
U Prvoj Osnovnoj školi Srebrenica (centralna i područne) ukupno učenika: 424
Bošnjaka 314
Srba 110
Kada je u pitanju centralna škola Srebrenica stanje sljedeće:
Bošnjaka 136
Srba 101
Za one koji nisu upućeni, samo je u Srebrenici 74,056% MANJINA
I ove skolske godine je preko 2/3 upisanih ucenika u prvi razred Bosnjaci.

Usput,zanima me jel i Brcko ulazi u tih 75 posto,ili 2/3 Mostara na kojem su Bosnjaci vecina :zzzz:
ako te pitaju

#3183 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@nikad_vise ima jedna ,kao i ti,pravila analize...ko biva neovisna.....i vazda izdvajala općine,kao pto su Tomislavgrad.....i vazda ona iznosila analize otišlo ovoliko,ovoliko,iz godine u godinu ....dok netko nije skonato da je otišlo 300 000 ljudi iz TG :run:
ako te pitaju

#3184 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Kolinda wrote: 18/12/2021 22:48

Lupneš i ostaneš živ, pa spominju svaki dan iznova samo upravo suprotno od hrvatske strana ona bošnjačka nikada ne spominje presudu u slučaju Ljubić....
Mene fascinira koliko "probosanci" pogrešno tumače sve odluke.

Ili,ako nije spomenuta konstitutivnost,ide odmah reakcija " evo građanske ...." ,A ja ne znam je li ikad netko naveo ,a da he reklevantan u EU,da treba ukinuti konstitutivnost i napraviti građansku državu
PreWiBa

#3185 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by PreWiBa »

nikad_vise wrote: 18/12/2021 22:53
sehohari wrote: 18/12/2021 21:31

Hajd recemo da Srbi imaju tih 49% teritorije,i jos vasih 26% ako sam shvatio daje tih 75 posto teritorije :D
Image
evo ti karta BiH i procenat Bosnjaka za BiH od prije 2 godine.
De mi ziv bio reci koje su to opstine po kojim vi imate 26 posto Federacije BiH :D
I po kojoj logici mozemo recimo za jednu Srebrenicu reci da nikad nece zazivjeti u gradjanskog drzavi?
Na osnovu redovne kradje izbora od strane Srba :D
Evo dovoljan ti je ovaj podatak da skontas ko je vecina na terenu u jednoj Srebrenici koja haman ide u tih vasih 75 posto.
Evo ti podatak recimo za Srebrenicu o broju osnovaca tamo,valjda je i to jedan od indikatora broja ljudi na terenu u nekoj opstini
PODACI O BROJU UČENIKA U OSNOVNOJ ŠKOLI U SREBRENICI
U Prvoj Osnovnoj školi Srebrenica (centralna i područne) ukupno učenika: 424
Bošnjaka 314
Srba 110
Kada je u pitanju centralna škola Srebrenica stanje sljedeće:
Bošnjaka 136
Srba 101
Za one koji nisu upućeni, samo je u Srebrenici 74,056% MANJINA
I ove skolske godine je preko 2/3 upisanih ucenika u prvi razred Bosnjaci.

Usput,zanima me jel i Brcko ulazi u tih 75 posto,ili 2/3 Mostara na kojem su Bosnjaci vecina :zzzz:
Molim vas, nemojte o tome pričati. Te teme su toliko izlizane. Isto tako imaš čak da u "hrvatskom" Prozoru ima zastava RBiH.

Samo sam pokazao da je se otkrio u kolikim lažima živi i da je ipak najvjerovatnije neki lik sa HB-foruma, samo što ovdje ima malo "normalniji" ton.

Gledao sam ja jednom tu njihovu rečenicu. Po tome, mi bi eto u slučaju raspada ostali komplet bez SBK, HNK, Brčkog, Žepča i Usore.

Žive u fantazijama i lažima. Zato i toliko jako brane svoje stavove.
Jednom me je neko htio uvjeriti kako je se po zadnjem popisu debela većina ljudi u Gornjem Vakufu izjasnila kao Hrvati.
Anquilla

#3186 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Anquilla »

Vijeće Evrope insistira da se prvo riješe presude Evropskog suda, štu uključuje Zornić i Pilav, pa tek tada odluke Ustavnog suda.

Da li stvarno misliš da je to stav HDZ-a, kao najjače stranke Hrvata u BiH?

I, usput, hajde me uputi, koji je njihov prijedlog rješavanja ove tri presude?
Kolinda

#3187 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Kolinda »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 22:59

Ili,ako nije spomenuta konstitutivnost,ide odmah reakcija " evo građanske ...." ,A ja ne znam je li ikad netko naveo ,a da he reklevantan u EU,da treba ukinuti konstitutivnost i napraviti građansku državu
Mene iskreno fascinira kako probošnjačka strana svako koji mjesec ide iz krajnosti u krajnost...
VP je čas kralj čas izdajnik....
Protiv deklaracija iz EU se čas donose kontra deklaracije a čas ih dižu u nebesa....
Amerika je majka ali povremeno se gleda kojeg porijekla je nečija žena....
Potpišu jedno ( u slučaju Mostara) pa kroz koji mjesec zaborave što su potpisali....
Zbilja treba želudac imati pa nastaviti pregovore sa nekim takvim....
nikad_vise

#3188 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 22:57 @nikad_vise ima jedna ,kao i ti,pravila analize...ko biva neovisna.....i vazda izdvajala općine,kao pto su Tomislavgrad.....i vazda ona iznosila analize otišlo ovoliko,ovoliko,iz godine u godinu ....dok netko nije skonato da je otišlo 300 000 ljudi iz TG :run:
Evo izvoli pa mi reci kojih je to 75 posto koje kontrolisu Srbi i Hrvati u BiH.
Mani floskula i nekih doskocica,izneses neku tezu i onda umjesto da je potkrijepis cinjenicama i argumentima,ti raspravu svodis na mene,neku neovisnu i slicno?Evo javno me demantuj pa na ovoj karti zaokruzi tih 75 posto?
ako te pitaju

#3189 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

nikad_vise wrote: 18/12/2021 23:08
ako te pitaju wrote: 18/12/2021 22:57 @nikad_vise ima jedna ,kao i ti,pravila analize...ko biva neovisna.....i vazda izdvajala općine,kao pto su Tomislavgrad.....i vazda ona iznosila analize otišlo ovoliko,ovoliko,iz godine u godinu ....dok netko nije skonato da je otišlo 300 000 ljudi iz TG :run:
Mani floskula i nekih doskocica,izneses neku tezu i onda umjesto da je potkrijepis cinjenicama i argumentima,ti raspravu svodis na mene,neku neovisnu i slicno?Evo javno me demantuj pa na ovoj karti zaokruzi tih 75 posto?
Pa evo,odgovori ti meni,prema onoj karti,što se zeleni.....koliko je to teritorija BiH? Pošto voliš računati
Kolinda

#3190 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Kolinda »

Anquilla wrote: 18/12/2021 23:03

Vijeće Evrope insistira da se prvo riješe presude Evropskog suda, štu uključuje Zornić i Pilav, pa tek tada odluke Ustavnog suda.

Da li stvarno misliš da je to stav HDZ-a, kao najjače stranke Hrvata u BiH?

I, usput, hajde me uputi, koji je njihov prijedlog rješavanja ove tri presude?
Pa kao prvo većina EU zemalja uopće nije potpisala niti ratificirala dio konvencije o ljudskim pravima iz koje se vuku sve odluke ESLJP u slučajevima koji su vezani za BIH pa samim time "nemaju ni pravo glasa" po tom pitanju, što ih oni kao uzori ne provedu kod sebe....
Dalje, nikada nisu problematizirali ustavno uređenje BiH nego samo traže prilagodbu i kao zadnje ponuđeni su razni modeli a i ja sam sam 100 puta do sada predstavljao neke od modela pa ako te zanima malo istraži....IDPI je dao par odličnih prijedloga koji zadovoljavaju sve....
PreWiBa

#3191 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by PreWiBa »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 23:11

Pa evo,odgovori ti meni,prema onoj karti,što se zeleni.....koliko je to teritorija BiH? Pošto voliš računati
Nekih 35%
ako te pitaju

#3192 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Kolinda wrote: 18/12/2021 23:07
ako te pitaju wrote: 18/12/2021 22:59

Mene iskreno fascinira kako probošnjačka strana svako koji mjesec ide iz krajnosti u krajnost...
Protiv deklaracija iz EU se čas donose kontra deklaracije a čas ih dižu u nebesa....
Potpišu jedno ( u slučaju Mostara) pa kroz koji mjesec zaborave što su potpisali....
To i mene fascinira.
Čak kad se nešto pogleda, međ.predstavnici zahtjevaju izmjenu izbornog zakona, i samo Hrvati se trude da ponude rješenje.

Kad se analiziraju odluke Eur.suda i Ustavnog suda, pa to je ono što i hr.politika traži.
Problem u BiH postao što, pazi ovo,Hrvati hoće da imaju legitimne predstavnike i da budu ravnopravan narod.
Ne traže 3 Entitet,ne traže pripojenje HR.....
Kolinda

#3193 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Kolinda »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 23:15
Kolinda wrote: 18/12/2021 23:07

To i mene fascinira.
Čak kad se nešto pogleda, međ.predstavnici zahtjevaju izmjenu izbornog zakona, i samo Hrvati se trude da ponude rješenje.

Kad se analiziraju odluke Eur.suda i Ustavnog suda, pa to je ono što i hr.politika traži.
Problem u BiH postao što, pazi ovo,Hrvati hoće da imaju legitimne predstavnike i da budu ravnopravan narod.
Ne traže 3 Entitet,ne traže pripojenje HR.....
Do sad sam vidio dva prijedloga iz probošnjačkog bazena, prvi je bio nemušti pokušaj da IZ BIH proguraju kroz federalni parlament a drugi je onaj NSa u kome se sve ukida, pa ti budi pametan i nešto reci :lol:
nikad_vise

#3194 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by nikad_vise »

Zeleni se ono sto je potrebno da bi drzava opstala i ostala.
Zeleno je Brcko koje presjeca RS na dva dijela,zeleno je oko Podrinja,zeleno je oko Gorazda koji je jos jedan zeleni pojas,Pozelenio je Bosanski Petrovac a nije bio zelen,sve vise zelene Mostar i Stolac,srednja BiH pozelenila,zelenila sve vise i po Posavini,u narednom periodu sve ce vise zelenit i Doboj :D Sigurno je zeleno puno vise od tih 24 posto o kojim ti govoris da Bosnjaci imaju.Imate dio od zapadnog Mostara do Bosanskog Petrovca i to je to.Sve ostalo Bosnjaci uzimaju bez ikakve sumnje.

Al et ajd da te opet pitam konkretno,evo da vam Bosnjaci danas odluce da daju tu teritorijalnu jedinicu,koji bi teritorij ta teritorijalna jedinica obuhvatala?
LipeCvat

#3195 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by LipeCvat »

Evo Mujage

uvjeriše li vas ovi arijevci da su oni u pravu . Jedan od njih zna da nije mjenjao prezime par stotina godina.
Kolinda

#3196 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by Kolinda »

nikad_vise wrote: 18/12/2021 23:23
Zeleni se ono sto je potrebno da bi drzava opstala i ostala.
Zeleno je Brcko koje presjeca RS na dva dijela,zeleno je oko Podrinja,zeleno je oko Gorazda koji je jos jedan zeleni pojas,Pozelenio je Bosanski Petrovac a nije bio zelen,sve vise zelene Mostar i Stolac,srednja BiH pozelenila,zelenila sve vise i po Posavini,u narednom periodu sve ce vise zelenit i Doboj :D Sigurno je zeleno puno vise od tih 24 posto o kojim ti govoris da Bosnjaci imaju.Imate dio od zapadnog Mostara do Bosanskog Petrovca i to je to.Sve ostalo Bosnjaci uzimaju bez ikakve sumnje.

Al et ajd da te opet pitam konkretno,evo da vam Bosnjaci danas odluce da daju tu teritorijalnu jedinicu,koji bi teritorij ta teritorijalna jedinica obuhvatala?
Zelene li se šetnice po šeheru :D
ako te pitaju

#3197 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

@nikad_vise znaš šta mi je zanimljivo na onoj karti.bila mi je poznata mapa sa svinetlo,manje svijetlo i tamno zelenim područjima.
To je upravo ona mapa ( nedostaje još nešto zelenog područja ) koja je bila predložena u Carrington-Cutileirov planu prije početka samog rata,koju je Alija odbio potpisati.

A da ti kažem, ja ti baš i nisam za taj treći entitet, a eventualna granica, ako baš inzistiraš, gdje je HVO Tj.gdje su vrijedili propisi HB 1995 godine.
ako te pitaju

#3198 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

I zanoravih....ažuriraj te mape uskoro,pošto vidim Bihać....Goražde....Zenica......ode sve mlađe.
ako te pitaju

#3199 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by ako te pitaju »

Do sad sam vidio dva prijedloga iz probošnjačkog bazena, prvi je bio nemušti pokušaj da IZ BIH proguraju kroz federalni parlament a drugi je onaj NSa u kome se sve ukida, pa ti budi pametan i nešto reci :lol:
Al vrhunac laganja samog sebe,kada krenu tvrditi da je Eur.sud naveo da treba ukinuti konstitutivnost, čitaju pola rečenice a drugu prešute
skafiskafsnjak

#3200 Re: Politika Hrvata u BiH

Post by skafiskafsnjak »

ako te pitaju wrote: 18/12/2021 23:30 @nikad_vise znaš šta mi je zanimljivo na onoj karti.bila mi je poznata mapa sa svinetlo,manje svijetlo i tamno zelenim područjima.
To je upravo ona mapa ( nedostaje još nešto zelenog područja ) koja je bila predložena u Carrington-Cutileirov planu prije početka samog rata,koju je Alija odbio potpisati.

A da ti kažem, ja ti baš i nisam za taj treći entitet, a eventualna granica, ako baš inzistiraš, gdje je HVO Tj.gdje su vrijedili propisi HB 1995 godine.
Niste niste vi za treci...
Gdje je granica ? Ivan Sedllo?

Da Konjic i.Jablanica budu hrvatski?
Locked