Gradonačelnica Sarajeva

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#3776 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

zilog wrote: 16/12/2021 17:12 Recimo, na sta da obratimo paznju, sto ce se desavati u Opstini Centar, naredne tri godine?
Ja sam SG, boli me briga za najvazniju od svih opCina. :mrgreen:
palermo

#3777 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by palermo »

donBeton wrote: 16/12/2021 13:53 Oduvijek je primarna politika cijelog SDPa bila da pokazu da su oni no.1 patriotska stranka, a ne SDA. Pri tome se sama etnicka demagogija ne razlikuje u jednih i drugih.

Politika bi se vec jednom morala rijesiti emocija. Patriotizam je emocija.

I patriotizam je go kurac u smislu drzave, gradjanina, a ne mora da ima ikakve veze ni sa drustvom i zajednicom (drugi principi - npr. solidarnost, dostojanstvo, empatija, itd... bi bili puno korisniji za drustvo i zajednicu).

Ja mogu punim srcem mrziti sam pomen moje zemlje i drzave, a ta drzava mi je svejedno DUZNA OBEZBJEDITI sva moja prava, ista koja imaju oni koji je svim srcem vole, ako ne krsim njene zakone.

I svi do jednog da mrzimo drzavu, ona je duzna svima obezbjediti prava koja slijeduju.

Valjalo bi da ljudi shvate da se njihove emocije ticu samo njih, i eventualno onih s kim su bliski, i da emocije nemaju sta da traze u javnom, posebno sluzbenom diskursu.
To jednostavno nije tačno. Pripadanje nečemu je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Ona te čini pripadnikom zajednice, društvenim bićem.

Patriotizam je takođe emocija, a kad je riječ o emocijima onda je sasvim nebitno prema kome su upućene. Ženi, djeci, državi...

Država je naravno dužna obezbijediti tvoja prava, volio je ti ili ne, i tu nema spora.

Ali, država takođe ima pravo da voli više onoga ko voli nju. U sretnoj ljubavi se uzvraća.
JohnnyS

#3778 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by JohnnyS »

palermo wrote: 16/12/2021 20:12
donBeton wrote: 16/12/2021 13:53 Oduvijek je primarna politika cijelog SDPa bila da pokazu da su oni no.1 patriotska stranka, a ne SDA. Pri tome se sama etnicka demagogija ne razlikuje u jednih i drugih.

Politika bi se vec jednom morala rijesiti emocija. Patriotizam je emocija.

I patriotizam je go kurac u smislu drzave, gradjanina, a ne mora da ima ikakve veze ni sa drustvom i zajednicom (drugi principi - npr. solidarnost, dostojanstvo, empatija, itd... bi bili puno korisniji za drustvo i zajednicu).

Ja mogu punim srcem mrziti sam pomen moje zemlje i drzave, a ta drzava mi je svejedno DUZNA OBEZBJEDITI sva moja prava, ista koja imaju oni koji je svim srcem vole, ako ne krsim njene zakone.

I svi do jednog da mrzimo drzavu, ona je duzna svima obezbjediti prava koja slijeduju.

Valjalo bi da ljudi shvate da se njihove emocije ticu samo njih, i eventualno onih s kim su bliski, i da emocije nemaju sta da traze u javnom, posebno sluzbenom diskursu.
To jednostavno nije tačno. Pripadanje nečemu je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Ona te čini pripadnikom zajednice, društvenim bićem.

Patriotizam je takođe emocija, a kad je riječ o emocijima onda je sasvim nebitno prema kome su upućene. Ženi, djeci, državi...

Država je naravno dužna obezbijediti tvoja prava, volio je ti ili ne, i tu nema spora.

Ali, država takođe ima pravo da voli više onoga ko voli nju. U sretnoj ljubavi se uzvraća.

Netočno. Država nije živo biće, država je dogovor između pojedinca i zajednice. Pojedinac plaća porez, a zajednica pojedincu osigurava prava i servise za taj novac. Ako ima ljubavi super, ali je sasvim irelevantna, bitan je jedino račun.
MaksprotivMarksa

#3779 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by MaksprotivMarksa »

Specificnost neobosnjackih filofasista je da su oni uvjereni u ono za sta svi znaju da je laz. Samo neobosnjaci filofasisti, za razliku od fasista drugih dvaju etnija u BiH, misle da je njihov fasizam zapravo antifasizam, a da su njihovi mitovi i narativi producirani u fasistickoj kuhinji konacna istina, da su oni kao neobosnjacki fasisti jedini meritorni da daju sud kako je drugim etnijama pod pritiskom njihovog fasizma. To je stadij ludila totalitanog staljinistickog tipa kada je u pitanju odnos spram neprijatelja, gdje nije dovoljno samo ubiti neorijatelja, nego sam neprijatelj mora da kaze da je zasluzio biti ubijen. Srbima i Hrvatima se divim na kolektivnoj iskrenosti, Bosnjacima zelim da dovrse putovanje na kojem se nalaze.
Leverage

#3780 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Leverage »

Pojedinac može mrziti državu i država mu je dužna obezbijediti sve kao i onom koji voli državu.

Isto tako, taj što mrzi državu mora ispuniti sve svoje obaveze prema državi jednako kao i onaj što voli državu. Znači, nema mrzim ja državu pa neću ovo ili ono. Nikog nije briga za emocije ni u prvom ni u drugom slučaju.
Škobo Habu

#3781 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Škobo Habu »

Kako država "voli" svoje građane?

Tako što im omogućuje komoditet, sigurnost, posvećenost na svakom planu, te skrb o svakom pojedinačnom građaninu.

Znači, onoliko koliko država cijeni svakog svog stanovnika - posebice, toliko se država, sa druge strane, voli.

Problem ovdašnjih političkih poglavica koji svako malo pozovu na "borbu za državu" jeste činjenica da su oni od države napravili praznu ljušturu.
Opljačkali su je, obezvrijedili, stanovništvo tretiraju kao birački pool, ne nudeći njegovom dostojanstvu ništa osim šarenih laža.

Problem sada i '92. godine jeste upravo u svijesti onih kojima je država nešto značila. Danas, trideset godina nakon rata, možemo i dalje da svjedočima kako ta ista država tretira svoje "najbolje sinove". Ostavila ih je na cjedilu na svakom planu.

Komšić i slične patriote su svoje "zlatne ljiljane" materijalizovali i dobro žive. Na takvoj vrsti patriotizma su izgradili političke karijere.
Sa druge strane, gomila onih koji su dali svoje najbolje godine za ovu državu ima go qrac.

Ako je ovdje patriotizam postao utočište hulja, onda je i država najobičnija hulja, jer, očito, zna se od početka za koga su rezervisane "zlatne kašike", a ko će i dalje nastaviti jesti prstima.
palermo

#3782 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by palermo »

JohnnyS wrote: 16/12/2021 21:13

Netočno. Država nije živo biće, država je dogovor između pojedinca i zajednice. Pojedinac plaća porez, a zajednica pojedincu osigurava prava i servise za taj novac. Ako ima ljubavi super, ali je sasvim irelevantna, bitan je jedino račun.
Iliti što bi se reklo ustavni patriotizam. Jebi ga, taj ustavni patriotizam se uvijek nameće Bosni i Hercegovini i uvijek se nameće od onih koji ovu državu ne smatraju svojom prvom domovinom. Nije fer.

Zaista, nije tebi upućeno Johny
Bossona

#3783 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bossona »

U Sarajevu pojedinac naškraba poruke mržnje na domu jedne katoličke porodice.
Istoga dana po tom pitanju oglasi se i taj čin osudi sami vrh države. A vlast u roku 24h privede, ispita – i budalu otpremi u Psihijatrijsku bolnicu!

Pritom, Islamska zajednica javno se oglasi i kaže uz ostalo da su 'kontaktirali dotičnu tročlanu porodicu, pružili joj svoju podršku i stavili joj se na raspolaganje.'
To je Sarajevo, Bosna i kultura. Imaju i drugi svoju (ne)kulturu, kad pošalju policiju i huligane da štite murale mržnje npr.

Ali, kao što nedavno reče Bono Vox, "Sarajevo je 'glavni grad suživota. Ovo je divan grad ".

Image

Foto: Napretkov svečani božićni koncert održan večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.
Bloo
Globalna šefica

#3784 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

palermo wrote: 16/12/2021 20:12 Patriotizam je takođe emocija, a kad je riječ o emocijima onda je sasvim nebitno prema kome su upućene. Ženi, djeci, državi...
Misliš zemlji, a ne državi. :mrgreen:
Ono volim šumuuu, rijeku, poljeeeeeeee (i zalutalog Sandžakliju), ja sam uvijek dobre volje...
A ne politički entitet... :mrgreen:
palermo

#3785 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by palermo »

Bloo wrote: 16/12/2021 21:58
palermo wrote: 16/12/2021 20:12 Patriotizam je takođe emocija, a kad je riječ o emocijima onda je sasvim nebitno prema kome su upućene. Ženi, djeci, državi...
Ono volim šumuuu, rijeku, poljeeeeeeee (i zalutalog Sandžakliju), ja sam uvijek dobre volje...
Pa država je i šuma, i rijeka, i ljudi, i tradicija, i zakoni, i prevashodno osjećaj pripadnosti tome....
Škobo Habu

#3786 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Škobo Habu »

palermo wrote: 16/12/2021 22:01

Pa država je i šuma, i rijeka, i ljudi, i tradicija, i zakoni, i prevashodno osjećaj pripadnosti tome....
Država je fiktivni konstrukt. Još su davno grčki i rimski filozofi dali tačan opis države - skup zakona, običaja, moralnih propisa oko kojih je okupljen jedan ili više naroda. Izbi jedan od navedenih uslova, nema ni države.

Šume, rijeke, jezera, planine...to je geografija države, a ta se geografija po potrebi ili širi ili sužava.
Bloo
Globalna šefica

#3787 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

Bloo wrote: 16/12/2021 21:58

Ja volim šumu, rijeku, polje, ljude, tradiciju (ne svu), jezik...tj. zemlju, a ne definiciju države: organizirana društvena zajednica ujedinjena pod zajedničkim političkim sistemom.
Ali opet, ti možda voliš i ovu drugu definiciju. :mrgreen:
palermo

#3788 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by palermo »

Škobo Habu wrote: 16/12/2021 22:06

Država je fiktivni konstrukt. Još su davno grčki i rimski filozofi dali tačan opis države - skup zakona, običaja, moralnih propisa oko kojih je okupljen jedan ili više naroda. Izbi jedan od navedenih uslova, nema ni države.

Šume, rijeke, jezera, planine...to je geografija države, a ta se geografija po potrebi ili širi ili sužava.
de bolan, kanite se tih filozofskih naprdivanja, svatko zna šta je država i svatko ima emociju prema njoj, bilo pozitivnu bilo negativnu.......kako ćeš ti tu emociju upakovati je do tebe....
palermo

#3789 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by palermo »

Bloo wrote: 16/12/2021 22:09

Ja volim šumu, rijeku, polje, ljude, tradiciju (ne svu), jezik...tj. zemlju, a ne definiciju države: organizirana društvena zajednica ujedinjena pod zajedničkim političkim sistemom.
pa to se jednostavnije kaže, ne volim ovu državu....to je sasvim legitiman stav.....

mislim, šumu, rijeke, polja su voljeli mnog koji su ovoj državi radili o glavi...
Bloo
Globalna šefica

#3790 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

palermo wrote: 16/12/2021 22:12
Bloo wrote: 16/12/2021 22:09

pa to se jednostavnije kaže, ne volim ovu državu....to je sasvim legitiman stav.....

mislim, šumu, rijeke, polja su voljeli mnog koji su ovoj državi radili o glavi...
Pa mozes i ti jednostavnije. Volim trenutni politicki sistem. :mrgreen:
palermo

#3791 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by palermo »

Bloo wrote: 16/12/2021 22:14

a ne, ja volim državu Bosnu i Hercegovinu, kakav god da je sistem u njoj.....ako mi sistem ne odgovara borit ću se protiv njega a ne protiv države Bosne i Hercegovine
ako mi sistem odgovara podržavat ću ga, opet nikada ne dovodeći u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu....
Škobo Habu

#3792 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Škobo Habu »

Nije ovdje u pitanju država, već sistem vrijednosti.

Svako ko drži do mentalne higijene mora mrziti ovakav sistem vrijednosti.

Sistem vrijednosti je postavljen tako da ako nema Čovića i Dodika, mi ćemo procvjetati sa Izetbegovićem, Komšićem itd.
U srpskoj i hrvatskoj verziji samo ubaci zadnji dvojac umjesto ove dvojice i dobićeš istu logiku.

Mi na jednom nivou možemo kriviti Čovića i Dodika, ali na svim ostalim nivoima, od federalnog do lokalnog, ne kolje nas iza vrata Dodik ili Čović, već upravo Komšić i Izetbegović sa korupcijom, nepotizmom, stranačkim zapošljavanjem, lošim obrazovanjem i medicinskom skrbi...
Bloo
Globalna šefica

#3793 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

palermo wrote: 16/12/2021 22:19
Bloo wrote: 16/12/2021 22:14

a ne, ja volim državu Bosnu i Hercegovinu, kakav god da je sistem u njoj.....ako mi sistem ne odgovara borit ću se protiv njega a ne protiv države Bosne i Hercegovine
ako mi sistem odgovara podržavat ću ga, opet nikada ne dovodeći u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu....
Super.
Ti voli organiziranu društvenu zajednicu ujedinjenu pod zajedničkim političkim sistemom, ja ću da volim zemlju.
Ti voli sistem koji tebi odgovara, nekome možda ne.
Ja ću da volim tebe, Trebević, rijeku Bosnu punu veš mašina, Rulof-a, sklonost Bišćana prema dobroj kapljici, zavijanje Mostaraca, gluho glamočko kolo, izraz hedija i tako te neke stvari.
doremifa

#3794 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by doremifa »

Škobo Habu wrote: 16/12/2021 22:20

Nije ovdje u pitanju država, već sistem vrijednosti.

Svako ko drži do mentalne higijene mora mrziti ovakav sistem vrijednosti.

Sistem vrijednosti je postavljen tako da ako nema Čovića i Dodika, mi ćemo procvjetati sa Izetbegovićem, Komšićem itd.
U srpskoj i hrvatskoj verziji samo ubaci zadnji dvojac umjesto ove dvojice i dobićeš istu logiku.

Mi na jednom nivou možemo kriviti Čovića i Dodika, ali na svim ostalim nivoima, od federalnog do lokalnog, ne kolje nas iza vrata Dodik ili Čović, već upravo Komšić i Izetbegović sa korupcijom, nepotizmom, stranačkim zapošljavanjem, lošim obrazovanjem i medicinskom skrbi...
Ja mislim da Bakir i Zeljkan rade sranje zato sto zaposljavaju preko veze, sto kontrolisu pravosudje i sto su, kako kazes, koruptivni ali to je sve mozda zato sto je Kolinda ono jednom rekla nesto o mudzahedinima. :wink:
Škobo Habu

#3795 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 16/12/2021 22:25
Ja ću da volim tebe, Trebević, rijeku Bosnu punu veš mašina, Rulof-a, sklonost Bišćana prema dobroj kapljici, zavijanje Mostaraca, gluho glamočko kolo, izraz hedija i tako te neke stvari.
:(
Škobo Habu

#3796 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Škobo Habu »

doremifa wrote: 16/12/2021 22:28

Ja mislim da Bakir i Zeljkan rade sranje zato sto zaposljavaju preko veze, sto kontrolisu pravosudje i sto su, kako kazes, koruptivni ali to je sve mozda zato sto je Kolinda ono jednom rekla nesto o mudzahedinima. :wink:
Jest' ba, tako je.

Kolinda je kriva i za onoga bivšeg logoraša iz Prijedora, člana DF-a, koji već mjesecima radi za srpsku stvar, a zašto Ljiljana zaboli qrac, jer se u borbi za državu zadever'o oko demontiranja Države Sarajevo.
palermo

#3797 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by palermo »

Bloo wrote: 16/12/2021 22:25
palermo wrote: 16/12/2021 22:19
Super.
Ti voli organiziranu društvenu zajednicu ujedinjenu pod zajedničkim političkim sistemom, ja ću da volim zemlju.
Ti voli sistem koji tebi odgovara, nekome možda ne.
Pa i ti bi voljela.ovu drustvenu zajednicu da je osjecas svojom.....ovako, mozes prodabati floskule o tome da volis ovo ili ono....
Bloo
Globalna šefica

#3798 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

palermo wrote: 16/12/2021 22:35 Pa i ti bi voljela.ovu drustvenu zajednicu da je osjecas svojom.....ovako, mozes prodabati floskule o tome da volis ovo ili ono....
Svi smo mi drustvena zajednica. :mrgreen:
Al ko u vicu, hoce li neko upaliti svjetlo...

Hej, volim ja i tebe. :kiss: No homo. :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3799 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

Bloo wrote: 16/12/2021 22:36
palermo wrote: 16/12/2021 22:35 Pa i ti bi voljela.ovu drustvenu zajednicu da je osjecas svojom.....ovako, mozes prodabati floskule o tome da volis ovo ili ono....

Bloo
Globalna šefica

#3800 Re: Gradonačelnica Sarajeva

Post by Bloo »

_BataZiv_0809 wrote: 16/12/2021 22:37
Bloo wrote: 16/12/2021 22:36

Sta se ti javljas :lol: Ti znas razliku izmedu zemlje i drzave! state and country!

Country road, take me homeeeee, to the place, I belong...Ustikolina, my dolina....take me home...horrible JP Autoceste state road... :D
Post Reply