Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Tanqueray

#5726 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Tanqueray »

ako te pitaju wrote: 14/12/2021 23:11
Novak20 wrote: 14/12/2021 23:08 Kako su ovi demografi na temi o izbornom zakonu jadni.

Ko ona škorpija što ubi žabu na sred rijeke. :D

Nema veze što je njihov demografsski gubitak trenutno daleko najveći.
Kunu se u građansku državu....i onda u deliriju kada krenu brojati broj Hrvata.

Sad je stvar logike, ako si za građansku,svaki ti je građanin bitan......a svu nadu ulažu u nestanak Hrvata.
E svašta
Upravo tako, kada vidis ko sve spominje gradjansku drzavu, a non stop prebrojava po nacionalnoj osnovi, dodje mi da povratim.
Nije cudo sto narod ide, nije niko glup da vjeruje u te price o takvoj sibicarskoj gradjanskoj.
Isto tako kada cujem ono pro-bosanske snage, a u stvari pro-bosnjacke, kao slicno zvuci, moze proci, kao da su svi retardi, pa ih tako lako izlevatiti.
Ta neiskrenost ili kako ja to kazem, sibicarska politika od strane bosnjackih lidera, ce na kraju najvise stete donijeti upravo bosnjackom narodu, koji bi kao najbrojniji trebao da bude lider u gradjenu gradjanske drzave.
Sta ocekivati od Hrvata koji su stjerani u cosak, drugi im biraju clana predsjednistva godinama, nadjen je taj Patuljak iz njihovog naroda, koji ih uopste ne zastupa, nego koristi svaku priliku da ih zajebe, ali samo nisam siguran da li je on svjestan toga ili je maksimalno retardinar pa mu nije jasno u kakvu katastrofu gura vlastitu drzavu i sve narode koji tu zive.
Dakle sad da poslije ovoga Hrvati budu za sibicarsku gradjansku drzavu, pa to bi bilo prakticno njihovo samoubistvo.
Srbi sa druge strane su boljem statusnom polozaju, ali im je takodje jasno da ako ne budu pazili da ce im se nesto slicno desiti. Npr nadju ovog Magazinovica ili jos goreg retarda Mijatovica izaberu ga i on stvarno misli da predstavlja Srbe.
Prosto potez Bakira i ostalih bosnjackih lidera, koji ga prate u stopu u vezi ovog sibicarenja, koliko god izgledalo da su politicki protivnici, da daju jasnu direktivu svojim glasacima, da ne biraju hrvatskog clana, bez ikakve promjene zakona, da se narod nauci nekom fair play-u i da se na taj nacin gradi neko moralno drustvo, bi ucinio mnogo vise nego bilo koji VP, Amerika, Njemacka, tenzije bi spale, a to bi uticalo i na RS, jer bi tenzije spale, ne bi bilo vise strah od preglasavanja koje je postalo norma poslijendjih 30 godina, malo li je.
Neka zivi Bosna i Hercegovina, drzava ravnopravnih naroda i gradjana :bih:
ako te pitaju

#5727 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

@Tanqueray u "sridu" reklo bi se.

A vezano za statističke pokazatelje, Hrvati i dalje opstaju tamo gdje je je bil H-B
U Zap.Hercegovini ( Grude,Posušje,Široki) i porast je.
Otišli su iz tzv.bošnjačkoh dijela Federacije.
Odlazak je stao, i na žalost slijedi masovni egzodus Bošnjaka ,vjerojatno i Srba.
kakabanja213

#5728 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakabanja213 »

ako te pitaju wrote: 14/12/2021 23:44 @Tanqueray u "sridu" reklo bi se.

A vezano za statističke pokazatelje, Hrvati i dalje opstaju tamo gdje je je bil H-B
Odlazak je stao, i na žalost slijedi masovni egzodus Bošnjaka ,vjerojatno i Srba.
To i ti odoka ili imas neki dokaz za to?
nikad_vise

#5729 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nikad_vise »

Tanqueray wrote: 14/12/2021 23:38

Sad je stvar logike, ako si za građansku,svaki ti je građanin bitan......a svu nadu ulažu u nestanak Hrvata.
E svašta
Upravo tako, kada vidis ko sve spominje gradjansku drzavu, a non stop prebrojava po nacionalnoj osnovi, dodje mi da povratim.
Nije cudo sto narod ide, nije niko glup da vjeruje u te price o takvoj sibicarskoj gradjanskoj.
Isto tako kada cujem ono pro-bosanske snage, a u stvari pro-bosnjacke, kao slicno zvuci, moze proci, kao da su svi retardi, pa ih tako lako izlevatiti.
Ta neiskrenost ili kako ja to kazem, sibicarska politika od strane bosnjackih lidera, ce na kraju najvise stete donijeti upravo bosnjackom narodu, koji bi kao najbrojniji trebao da bude lider u gradjenu gradjanske drzave.
Sta ocekivati od Hrvata koji su stjerani u cosak, drugi im biraju clana predsjednistva godinama, nadjen je taj Patuljak iz njihovog naroda, koji ih uopste ne zastupa, nego koristi svaku priliku da ih zajebe, ali samo nisam siguran da li je on svjestan toga ili je maksimalno retardinar pa mu nije jasno u kakvu katastrofu gura vlastitu drzavu i sve narode koji tu zive.
Dakle sad da poslije ovoga Hrvati budu za sibicarsku gradjansku drzavu, pa to bi bilo prakticno njihovo samoubistvo.
Srbi sa druge strane su boljem statusnom polozaju, ali im je takodje jasno da ako ne budu pazili da ce im se nesto slicno desiti. Npr nadju ovog Magazinovica ili jos goreg retarda Mijatovica izaberu ga i on stvarno misli da predstavlja Srbe.
Prosto potez Bakira i ostalih bosnjackih lidera, koji ga prate u stopu u vezi ovog sibicarenja, koliko god izgledalo da su politicki protivnici, da daju jasnu direktivu svojim glasacima, da ne biraju hrvatskog clana, bez ikakve promjene zakona, da se narod nauci nekom fair play-u i da se na taj nacin gradi neko moralno drustvo, bi ucinio mnogo vise nego bilo koji VP, Amerika, Njemacka, tenzije bi spale, a to bi uticalo i na RS, jer bi tenzije spale, ne bi bilo vise strah od preglasavanja koje je postalo norma poslijendjih 30 godina, malo li je.
Nema tog Bakira koji moze dati direktivu ni jednom Bosnjaku a pogotov Bosancu da ne glasa za Zlatnog ljiljana,nego da pusti jedan dio naroda koji je prilicno antiBosanski nastrojen da izabere covjeka koji negira genocid i obara zakon o zabrani genocida,slavi 9 januar,prica kako mu treba izborni zakon da dodje do svog entiteta,i koji je pored svega toga veliki licemjer kao i glasaci koji ga podrzavaju.

Dovoljno je zamisliti da jedno HDZ smece ode u UN kao sto je otisao Komsic i da mu se da da odrzi govor u UN/u.
Dovoljno smo mi sazrio narod da nam ne mora Bakir niti bilo ko drugi reci ko je nas otvoreni prijatelj,a ko otvoreni neprijatelj.
Generacije Bosnjaka koje dolaze ce puno bolje znati upravljati drzavom,jer se vremenom izgraduje ta drzavotvorna svijest kod Bosnjaka.
Sto se tice ravnopravnih naroda i gradjana,borite se za ravnopravnost gradjana a hocete da glas Hrvata vrijedi vise od glasa Bosnjaka.
Neka klasicna Milanoviceva i Dodikova logika :D
Novak20

#5730 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

nikad_vise wrote: 14/12/2021 23:38
Novak20 wrote: 14/12/2021 23:21

Ako ćemo pravo, historijski tok je nepovoljan po Bošnjake već 250 godina.

Mene frustrira tvrdoglavost i glupost te nikakva želja da se nešto aktivno učini za opće dobro i boljitak svih nas.
A boljitak svih nas je sta?
Dati etnicku jedinicu nacionalnoj manjini koja ima snove da od nje stvori svoj etnicki teritorij na kojem ce osnovati nekad nikad ne prezaljenu svoju Herceg Bosnu?
Historijski tok po Bosnjake jest nepovoljan vec 250 godina,i tu se slazemo,a to je ponajvise zbog dva susjeda iz komsiluka koji nikad nisu prestali da imaju pretenzije na teritorij ove drzave.Zadnjih 100 godina smo se provukli kroz iglene usi sto se kaze i nekako smo prezivjeli i danas po prvi put mozemo da se izjasnimo kako mi zelimo,govorimo jezikom kojim mi zelimo.
Jel neko stvarno hoce da me ubjedi da bi Hrvati nakon sto bi dobili svoju teritorijalnu jedinicu,sto je krajnji cilj cijele ove price oko izbornog zakona,..
/poceli da vole ovu drzavu i da budu domoljubi
/prestali slaviti Herceg Bosnu koja je sinonim za komadanje ove drzave
/prestali slaviti odgovorne za UZP
/prestali blokirati bilo sta sto je u korist BiH a kontra Hrvatske

Njihov krajnji cilj jest upravo etnicka jedinica na kojoj bi mogli dodatno marginalizirat Bosnjake.Pozicija predsjednistva im jos samo dobro dodje da uz jos 1/3 ambasadora mogu lobirati za takve stvari u svijetu i raditi kontra ove drzave.

Nekome pokusavate prodati pod opce dobro i boljitak davanje krila secesionistickim jatrebovima HercegBosne,onako lukavo kao sto to radite ovih dana.Dok Milanovic daje vjetar u ledja Dodiku,Covic ga prati u stopu i daje mu potporu,Plenkovic haman kod Kavazovica pruza ruku prijateljstva,dok Radman Grlic sprijecava sankcije covjeku koji vas je istrijebio iz RS/a,u nadi da ce sto vise oslabiti BiH i Bosnjake da bi vi imali bolju poziciju i trazili sto je moguce vise da izvucete u ovoj politickoj bitci..

Nije niko naivan... :thumbup: :bih:
Sve što si naveo je guslanje onih nezrelih koji razmišljaju unatrag jer nisu sposobni gledati tri dana unaprijed.

Pravna država, dobra ekonomija, ulaganje u znanje, bolja infrastruktura, zdravstvo, bolji standard i plaća. To je ono što mi je prioritet uz još mnogo toga drugog što mi treba omogućiti dostojanstven život u ovom stoljeću.

Ako toga nema, svakako će te netko poklopiti i podjarmiti ali ne kao nekad silom i kolonijalnim odnosom nego parama i ekonomijom.
nikad_vise

#5731 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nikad_vise »

ako te pitaju wrote: 14/12/2021 23:44 @Tanqueray u "sridu" reklo bi se.

Nemam previse vremena,idem sad leci.
Uglavnom evo ti samo podatak za ZAPADNO-HERCEGOVAČKI kanton.
statistika za mjesec april..da ne trazim dalje..trend je vjerovatno slican
ZAPADNO-HERCEGOVAČKI ------- 61 rodjeni
ZAPADNO-HERCEGOVAČKI ------- 178 umrli
Nastavit cemo sutra oko izbornog zakona,pa mozda nesto i dogovorimo.Jutro je pametnije od veceri :D
ugodno vece :thumbup:
metal

#5732 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by metal »

mO k3 wrote: 14/12/2021 18:55
ako te pitaju wrote: 14/12/2021 18:53
Tu odem kao turista,sa osobnom iskaznicom.

A čemu se vi bunite?
Zašto zovete nekakvu vojsku da dođe u BiH?
Loše je to za ekonomiju i loša poruka
Ma ko BRE zove neku vojsku :) ….

Nego mi reci ali iskreno zašto je ostalo u bih još 185.000 bosanskih Hrvata ?
Smiješno je kad Hrvate u BiH broji neko ko je razgulio u Njemačku.
DrugaGimnazija

#5733 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DrugaGimnazija »

Tanqueray wrote: 14/12/2021 23:38 ...
Moze li onda ovaj moj prijedlog da uvedemo ravnopravnost i sprijecimo preglasavanje na svim nivoima vlasti? Ne mozemo traziti od Bosnjaka da podrze izbor legitimnih predstavnika na nivou drzave, a da nema takva ista zastita u RS-u. Ili da svaki od tri naroda moze blokirati Federaciju, a da isti mehanizam ne postoji u Kantonu 10.
kakabanja213

#5734 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakabanja213 »

Znaci Bosnjaci da razmisljaju o pravnoj drzavi a ovi drugi da se legitimno predstavljaju. I ovi "zapadno" i ovi "istocno" moraju jednog dana shvate da smo mi tu i ne idemo nigdje. Da ja svaki put kada predjem preko Starog mosta i kada me moja curica pita ko ga je srusio ja kazem HVO. Ona ne zna niti ce znati nista drugo osim istine. Za 9 godina ce sama odluciti hoce li birati "legitimnog" ili nekog drugog.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5735 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Novak20 wrote: 14/12/2021 23:52
nikad_vise wrote: 14/12/2021 23:38
A boljitak svih nas je sta?
Dati etnicku jedinicu nacionalnoj manjini koja ima snove da od nje stvori svoj etnicki teritorij na kojem ce osnovati nekad nikad ne prezaljenu svoju Herceg Bosnu?
Historijski tok po Bosnjake jest nepovoljan vec 250 godina,i tu se slazemo,a to je ponajvise zbog dva susjeda iz komsiluka koji nikad nisu prestali da imaju pretenzije na teritorij ove drzave.Zadnjih 100 godina smo se provukli kroz iglene usi sto se kaze i nekako smo prezivjeli i danas po prvi put mozemo da se izjasnimo kako mi zelimo,govorimo jezikom kojim mi zelimo.
Jel neko stvarno hoce da me ubjedi da bi Hrvati nakon sto bi dobili svoju teritorijalnu jedinicu,sto je krajnji cilj cijele ove price oko izbornog zakona,..
/poceli da vole ovu drzavu i da budu domoljubi
/prestali slaviti Herceg Bosnu koja je sinonim za komadanje ove drzave
/prestali slaviti odgovorne za UZP
/prestali blokirati bilo sta sto je u korist BiH a kontra Hrvatske

Njihov krajnji cilj jest upravo etnicka jedinica na kojoj bi mogli dodatno marginalizirat Bosnjake.Pozicija predsjednistva im jos samo dobro dodje da uz jos 1/3 ambasadora mogu lobirati za takve stvari u svijetu i raditi kontra ove drzave.

Nekome pokusavate prodati pod opce dobro i boljitak davanje krila secesionistickim jatrebovima HercegBosne,onako lukavo kao sto to radite ovih dana.Dok Milanovic daje vjetar u ledja Dodiku,Covic ga prati u stopu i daje mu potporu,Plenkovic haman kod Kavazovica pruza ruku prijateljstva,dok Radman Grlic sprijecava sankcije covjeku koji vas je istrijebio iz RS/a,u nadi da ce sto vise oslabiti BiH i Bosnjake da bi vi imali bolju poziciju i trazili sto je moguce vise da izvucete u ovoj politickoj bitci..

Nije niko naivan... :thumbup: :bih:
Sve što si naveo je guslanje onih nezrelih koji razmišljaju unatrag jer nisu sposobni gledati tri dana unaprijed.

Pravna država, dobra ekonomija, ulaganje u znanje, bolja infrastruktura, zdravstvo, bolji standard i plaća. To je ono što mi je prioritet uz još mnogo toga drugog što mi treba omogućiti dostojanstven život u ovom stoljeću.

Ako toga nema, svakako će te netko poklopiti i podjarmiti ali ne kao nekad silom i kolonijalnim odnosom nego parama i ekonomijom.
Ne. To je razmisljanje zasnovano na ponasanju HDZ-a i vecinskog dijela bh. Hrvata od 1993. (a i prije!) pa na ovamo.
Svugdje gdje i jedan Bosnjak zivi pod HDZ-om vlascu, moze se samo zahvaliti da su stanovnici aparthejdske juznoafricke drzave imali gori tretman. To je cinjenica.
Hajvan

#5736 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hajvan »

flyrepublic wrote: 14/12/2021 22:45
Hajvan wrote: 14/12/2021 21:55 samo nek idu
Ali trreba otvoriti granice Bosne svim onim koji zele ovdje ostvariti svoju egzistenciju
Ma nek je musliman pa makar čakije radile na svakom ćošku, da se ne praviš blesav, vidi se iz aviona kome bi ti otvarao granice
jel?
metal

#5737 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by metal »

plavi_E wrote: 14/12/2021 21:27 Ko se vise sramoti i ponizava Hrvatska pred EU ili Covicevci na ovom forumu.
Ako ćemo slijepo vjerovati Klixu i sličnim medijima, mi sutra ulazimo u NATO, prekosutra u EU. A onda ćemo pokazati Hrvatskoj. Nećemo joj dati ni blizu tim savezima.

Pa, ljudi, imate li vi imalo sumnje u razne vijesti koje objavljuju polupismeni novinari i razni spin-majstori ili vjerujete svemu što pročitate?
Novak20

#5738 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

Puno hodamo, a ne mičemo s mjesta. Uvijek isto prije 150, 100, 80, 30 godina. Vrijeme leti, mi smo tu gdje jesmo. :D

Image
Tanqueray

#5739 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Tanqueray »

nikad_vise wrote: 14/12/2021 23:48
Tanqueray wrote: 14/12/2021 23:38 Upravo tako, kada vidis ko sve spominje gradjansku drzavu, a non stop prebrojava po nacionalnoj osnovi, dodje mi da povratim.
Nema tog Bakira koji moze dati direktivu ni jednom Bosnjaku a pogotov Bosancu da ne glasa za Zlatnog ljiljana,nego da pusti jedan dio naroda koji je prilicno antiBosanski nastrojen da izabere covjeka koji negira genocid i obara zakon o zabrani genocida,slavi 9 januar,prica kako mu treba izborni zakon da dodje do svog entiteta,i koji je pored svega toga veliki licemjer kao i glasaci koji ga podrzavaju.

Dovoljno je zamisliti da jedno HDZ smece ode u UN kao sto je otisao Komsic i da mu se da da odrzi govor u UN/u.
Dovoljno smo mi sazrio narod da nam ne mora Bakir niti bilo ko drugi reci ko je nas otvoreni prijatelj,a ko otvoreni neprijatelj.
Generacije Bosnjaka koje dolaze ce puno bolje znati upravljati drzavom,jer se vremenom izgraduje ta drzavotvorna svijest kod Bosnjaka.
Sto se tice ravnopravnih naroda i gradjana,borite se za ravnopravnost gradjana a hocete da glas Hrvata vrijedi vise od glasa Bosnjaka.
Niko ne kaze da Bosnjaci ne mogu da glasaju za Patuljka, ali on ne moze biti legitiman predstavbnik Hrvata. Tri su naroda ovde, 90% Bosnjaka na ovom forumu samo prica bosnjacko ovo, bosnjacko ono i onda na kraju izaberu clana iz reda Hrvata, ne sto je dobar, pametan, pa cak ni sto je dobio to odlikovanje Zlatni ljiljan, mada niko ne zna da kaze gdje je on pokazao to herojstvo, nego samo da zajebu Hrvate.
Treba biti ako nista posten i reci, glasamo samo zato, jer svako zna da covjek nema nikakve kvalitete, osim sto je poltron.
Samo retardi ne mogu to da shvate.

Kada se spominje da neko iz HDZ-a ode u UN i odrzi neki govor, a znamo koliko su vazni ti govori iz banana drzava, i ako misli da ce to da unisti drzavu, onda nije normalan. Kakva je to drzava, ako se boji jednog Dragana Covica? Nesto tu duboko ne stima.
Ljudi su isprepadani od toga da Hrvati budu kao i svi ostali. Ludilo tesko i bolest. Demokratija se shvata kao neko bojno polje, a narodi sa kojima se zajedno zivi i sa kojima se zeli graditi drzava, kao neprijatelji. Pa dobro neprijatelji su bili i u drugom svjetskom ratu, pa su poslije zivjeli normalno i ravnopravno, zasto se to vise ne zeli. Neprijatelji su bili i Nijemci i Francuzi, pa su sada partneri.
Jedini moguc nacin prosperiteta je partnerstvo, kako za nas u BiH, tako i u cijelom svijetu i moderna politika treba da ide u tom pravcu. Medjutim partnerstvo podrazumijeva ravnopravnost i uvazavanje razlicitih interesa da bi svima bilo dobro.
Da li je moguce da sarajevski lideri ne shvataju da je nemoguce da u BiH jedan narod zivi dobro, a da druga dva zive lose. Evo vidim da se vec decenijama prosipa neka suplja prica da je RS pred bankrotom, a u Federaciji kao prosperitet.
Laze se na sve strane, prosipaju dezinformacije, izludjuje stanovnistvo, a na korupciju, kljucni problem, niko ne obraca paznju.
Ako ista unisti Bosnu i Hercegovinu, niti ce to biti Dodik, niti Covic, nego ce to biti korupcija. Korupciji ne moze nista vojna sila, EUFOR, NATO, samo edukacija naroda, otklon od sibicarstva, prihvatanje vlastite odgovornosti.
DrugaGimnazija wrote: 15/12/2021 00:02
Tanqueray wrote: 14/12/2021 23:38 ...
Moze li onda ovaj moj prijedlog da uvedemo ravnopravnost i sprijecimo preglasavanje na svim nivoima vlasti? Ne mozemo traziti od Bosnjaka da podrze izbor legitimnih predstavnika na nivou drzave, a da nema takva ista zastita u RS-u. Ili da svaki od tri naroda moze blokirati Federaciju, a da isti mehanizam ne postoji u Kantonu 10.
Normalno da moze. Tvoje pitanje potvrdjuje da je raja je totalno isprepadana od obicnog razgovora i misli da je to nesto najgore na svijetu :D
Ima jedna prosta izreka, ne radi drugome ono sto ne zelis sebi.
PreWiBa

#5740 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

ibizza wrote: 14/12/2021 22:23
mk ultra wrote: 14/12/2021 21:50 Samo naglabajte :lol: Image
Ma ovo nije tačno.
Siguran sam je broj ogromaaaaaan, ali ovoliki - ma daj.

Ja ne znam da li Bosna uopšte ima toliko mladih ljudi.
loader

#5741 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by loader »

Tanqueray wrote: 14/12/2021 23:38

E svašta
:thumbup:

..ili neka ide u tri lijepe materine :!:
Tanqueray

#5742 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Tanqueray »

sehohari wrote: 15/12/2021 00:52
ibizza wrote: 14/12/2021 22:23 Ma ovo nije tačno.

Ocigledno je da mnoge nije briga za ovo, jer misle to se iseljavaju ovi drugi, a ne naši :lol:
Zar ne shvataju da tako misle da su ti njihovi maloumni, pa ne kontaju da ce im biti bolje ako odu Sloveniju, Njemacku, Cešku, Holandiju...
PreWiBa

#5743 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Tanqueray wrote: 15/12/2021 00:44
nikad_vise wrote: 14/12/2021 23:48

Niko ne kaze da Bosnjaci ne mogu da glasaju za Patuljka, ali on ne moze biti legitiman predstavbnik Hrvata. Tri su naroda ovde, 90% Bosnjaka na ovom forumu samo prica bosnjacko ovo, bosnjacko ono i onda na kraju izaberu clana iz reda Hrvata, ne sto je dobar, pametan, pa cak ni sto je dobio to odlikovanje Zlatni ljiljan, mada niko ne zna da kaze gdje je on pokazao to herojstvo, nego samo da zajebu Hrvate.
Treba biti ako nista posten i reci, glasamo samo zato, jer svako zna da covjek nema nikakve kvalitete, osim sto je poltron.
Samo retardi ne mogu to da shvate.

Kada se spominje da neko iz HDZ-a ode u UN i odrzi neki govor, a znamo koliko su vazni ti govori iz banana drzava, i ako misli da ce to da unisti drzavu, onda nije normalan. Kakva je to drzava, ako se boji jednog Dragana Covica? Nesto tu duboko ne stima.
Ljudi su isprepadani od toga da Hrvati budu kao i svi ostali. Ludilo tesko i bolest. Demokratija se shvata kao neko bojno polje, a narodi sa kojima se zajedno zivi i sa kojima se zeli graditi drzava, kao neprijatelji. Pa dobro neprijatelji su bili i u drugom svjetskom ratu, pa su poslije zivjeli normalno i ravnopravno, zasto se to vise ne zeli. Neprijatelji su bili i Nijemci i Francuzi, pa su sada partneri.
Jedini moguc nacin prosperiteta je partnerstvo, kako za nas u BiH, tako i u cijelom svijetu i moderna politika treba da ide u tom pravcu. Medjutim partnerstvo podrazumijeva ravnopravnost i uvazavanje razlicitih interesa da bi svima bilo dobro.
Da li je moguce da sarajevski lideri ne shvataju da je nemoguce da u BiH jedan narod zivi dobro, a da druga dva zive lose. Evo vidim da se vec decenijama prosipa neka suplja prica da je RS pred bankrotom, a u Federaciji kao prosperitet.
Laze se na sve strane, prosipaju dezinformacije, izludjuje stanovnistvo, a na korupciju, kljucni problem, niko ne obraca paznju.
Ako ista unisti Bosnu i Hercegovinu, niti ce to biti Dodik, niti Covic, nego ce to biti korupcija. Korupciji ne moze nista vojna sila, EUFOR, NATO, samo edukacija naroda, otklon od sibicarstva, prihvatanje vlastite odgovornosti.
DrugaGimnazija wrote: 15/12/2021 00:02

Normalno da moze. Tvoje pitanje potvrdjuje da je raja je totalno isprepadana od obicnog razgovora i misli da je to nesto najgore na svijetu :D
Ima jedna prosta izreka, ne radi drugome ono sto ne zelis sebi.
Pa evo, neka to sve stoji - da li je tebi jasno da ta funkcija LEGALNO-PRAVNO ne podliježe niti konstitivnosti, niti legitimnosti? Svi se ovdje prave pametni, ali činjenica jeste da je ustavni sud, najviši organ ove države, jedini tumač ustava u bilo kojoj državi, zaključio da je član predsjedništva predstavnik građana, a ne određenog naroda, kao što je to npr. u domu naroda slučaj?

Od Bošnjaka se bukvalno traži da pristanu na izmjenu Dejtonskog sporazuma na štetu građanskog principa, koji je ionako potpuno obesmislen.
Zar nije legitimno, onda zauzvrat tražiti da se zato mora dati neki ustupak, kao što je npr. smanjenje ovlasti doma naroda?

Zar nije to zapravo kako pošten razgovor treba izgledati, nastojati tražiti kompromis? Upravo to SDA radi, pa makar na neki svoj način.

Ja ne želim da kažem i jedna strana ovdje pokazuje dovoljno razumijevanja, ali jasno je da Bošnjaci opet pokazuju najviše razumijevanja.
A ti upravo najviše optužuješ tu istu stranu kako ona ne želi dati pravo kao svim ostalim narodima, dok hrvatska politika bukvalno ne želi ni da pomisli ono najosnovnije, a to je brisanje etničkog prefiska.

Evo, isto kao što te ovdje svako već mjesecima pita da li je se u Srebrenici desio genocid, a ti uporno izbjegavaš odgovoriti na to pitanje. To samo pokazuje tvoje bolesno razmišljanje. Pozivaš na neki dijalog, a ovamo ne želiš da prihvatiš neke opšte činjenice, stavljajući se na stranu onih koji gaze po žrtvama.
Zahvali se što su ovdje moderatori blagi. Da nisu, negiranje nečega takvog bi trebalo značiti automatski ban. Tako bi se radilo na bilo kojem forumu u bilo kojoj zapadnoevropskoj zemlji.
Last edited by PreWiBa on 15/12/2021 01:14, edited 1 time in total.
PreWiBa

#5744 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Tanqueray wrote: 15/12/2021 01:07
sehohari wrote: 15/12/2021 00:52

Ocigledno je da mnoge nije briga za ovo, jer misle to se iseljavaju ovi drugi, a ne naši :lol:
Zar ne shvataju da tako misle da su ti njihovi maloumni, pa ne kontaju da ce im biti bolje ako odu Sloveniju, Njemacku, Cešku, Holandiju...
Naravno da ih nije briga.
Mi moramo shvatiti da su bh. političari ljudi opasnih namjera.
Mislim, evo razmislimo da si ti političar: Da li bi mogao gledati kako se po Facebooku šire pozivi za prikupljanje novca bolesnoj djeci za liječenje u inostranstvu, a ti kao vlastodržac, kao neko koji odlučuje o budžetu, ma o svemu, umjesto da dadneš pomoć toj porodici, kupiš sebi novo auto?

Svaki put kada razmislim o bh. politici i političarima, ta slika mi bude pred očima.
Buli6

#5745 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Buli6 »

ako te pitaju wrote: 14/12/2021 23:30 "unitaristi" prešutili bitne stavke EU izvještaja

https://www.dnevnik.ba/vijesti/iz-eu-po ... a-2622876đ
The Council underlines that a number of Constitutional court decisions have yet to be
fully enforced. In this context, the Council calls for the Inter-Agency Working Group to
swiftly resume its work and present its proposals on reforms ahead of the vote to improve the
electoral framework.

To je ovo. Zar nije za to i bila bitka?
Tanqueray

#5746 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Tanqueray »

sehohari wrote: 15/12/2021 01:08 Zar nije to zapravo kako pošten razgovor treba izgledati, nastojati tražiti kompromis? Upravo to SDA radi.
SDA je nesto najgor sto se desilo Bosnjacima u istoriji, a ti joj vjeruj. Bolje da vjerujes u Deda Mraza :oops:
sehohari wrote: 15/12/2021 01:08 Ja ne želim da kažem i jedna strana ovdje pokazuje dovoljno razumijevanja, ali jasno je da Bošnjaci opet pokazuju najviše razumijevanja.
A ti upravo najviše optužuješ tu istu stranu kako ona ne želi dati pravo kao svim ostalim narodima, dok hrvatska politika bukvalno ne želi ni da pomisli ono najosnovnije, a to je brisanje etničkog prefiska.

Toliko, prefirgano izvrtavanje teza za mene pokazuje jednu vrstu mržnje i želju za manipulacijom, koja se krije iza nekih opštih fraza o boljitku za sve.
Sta ti ja mogu sto ti ne razumijes sta je demokratija, sta je gradjanska drzava, sta je moderna drzava i kako do toga doci.
Jesu li Bosnjaci tri puta brojniji od Hrvata, a mozda i vise, nebitno sad tacan postotak, sta se onda boje njih? Jel to normalno?

Ja nemam nista protiv Bosnjaka, moja rodbina su Bosnjaci, i ako ja nisam, ja sam samo protiv politike bosnjackih lidera koji vode narod za koga se toboe bore u propast.
Ne znam mozes li shvatiti da treba postovati tudje misljenje i da cak ni svi ljudi koji priapdaju istom narodu ne moraju da misle isto. Pa necemo da pravimo totalirizam.
sehohari wrote: 15/12/2021 01:08Evo, isto kao što te ovdje svako već mjesecima pita da li je se u Srebrenici desio genocid, a ti uporno izbjegavaš odgovoriti na to pitanje. To samo pokazuje tvoje bolesno razmišljanje. Pozivaš na neki dijalog, a ovamo ne želiš da prihvatiš neke opšte činjenice, stavljajući se na stranu onih koji gaze po žrtvama. Najvjerovatnije se iza te negacije krije i neka želja za novim zločinom.
Zahvali se što su ovdje moderatori blagi. Da nisu, negiranje nečega takvog bi trebalo značiti automatski ban. Tako bi se radilo na bilo kojem forumu u bilo kojoj zapadnoevropskoj zemlji.
Ja to nisam nikada negirao, ako jesam citiraj, tako da pusti tu suplju seljacku pricu, ja pisem ono sto mislim da je najbolje za drzavu Bosnu i Hercegovinu i ne pada mi na pamet da pisem ono sto bi neko drugi zelio, pogotovu sto su to sve redom nacionalisti, a nacionaliste uopste nije briga za zrtve iz svog naroda, a jos manje na one iz drugih naroda, nego to koriste iskljucivo kao moneta za podkusirivanje i za svoje bolesne ciljeve.
Kada vidim ko sve spominje genocid u Srebrenici, dodje mi da povratim.

Jebote mene koji sam za progres, zajednicki zivot, pravu gradjansku drzavu, prestanak sukoba, da svima bude dobro, optuzuju teski nacionalisti.
Bolest je to ozbiljna jarane.
PreWiBa

#5747 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Buli6 wrote: 15/12/2021 01:21
ako te pitaju wrote: 14/12/2021 23:30 "unitaristi" prešutili bitne stavke EU izvještaja

https://www.dnevnik.ba/vijesti/iz-eu-po ... a-2622876đ
The Council underlines that a number of Constitutional court decisions have yet to be
fully enforced. In this context, the Council calls for the Inter-Agency Working Group to
swiftly resume its work and present its proposals on reforms ahead of the vote to improve the
electoral framework.

To je ovo. Zar nije za to i bila bitka?
Pa šta sad... nisi valjda mislio da "untitaristi" očekuju da će EU reći "Nema ništa od ovoga, dižemo ruke od svega"?
Buli6

#5748 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Buli6 »

Koliko vrijeđajućih postova oko međunarodnopravne rasprave.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5749 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pici »

pisaH ja odavno da etnicko glasOvanje nece proci u EU... al djaba vazno je propalog dotura apelacija ustavnom sudu kojeg ni doticni ercegovci ne priznaju i opstruisu na sve nacine zajedno sa strateskim partnerima sdO i snsd...
Login77777

#5750 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

pici wrote: 15/12/2021 12:16 pisaH ja odavno da etnicko glasOvanje nece proci u EU... al djaba vazno je propalog dotura apelacija ustavnom sudu kojeg ni doticni ercegovci ne priznaju i opstruisu na sve nacine zajedno sa strateskim partnerima sdO i snsd...
Ja u Oktobru glOsujem za lObuda… :izet:
Post Reply