Deblokada Sarajeva???

Post Reply
jefff

#7876 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by jefff »

Svi samo, mahalsko rekla - kazala i udri po repu. Niko nista sustinski i argumentirano. Pa mozete tako i u kafani razgovarati. Niko ni pisnuti protiv dinastije nece da ne bi dobili ko rahmetli Caco. Sve junaci.
invincible1921

#7877 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by invincible1921 »

jefff wrote: 14/12/2021 12:41 Svi samo, mahalsko rekla - kazala i udri po repu. Niko nista sustinski i argumentirano. Pa mozete tako i u kafani razgovarati. Niko ni pisnuti protiv dinastije nece da ne bi dobili ko rahmetli Caco. Sve junaci.
Kakva mahalska :-) sto puta spomenuto...pogledaj malo po natu vjerujem da se moze nac i pisano naredjenje kako za smjenu tako i za pokretanje akcije trebevic
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#7878 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Impressum »

jefff wrote: 14/12/2021 12:41 da ne bi dobili ko rahmetli Caco
ako nista bar je neka utjeha da je ubijen kao zadnje pseto
sjeme mu se zatrlo
Comanche

#7879 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Comanche »

jefff wrote: 14/12/2021 12:41 Svi samo, mahalsko rekla - kazala i udri po repu. Niko nista sustinski i argumentirano. Pa mozete tako i u kafani razgovarati. Niko ni pisnuti protiv dinastije nece da ne bi dobili ko rahmetli Caco. Sve junaci.
Sta treba vise od poginulih momaka iz Mupa koji su dosli da ga uhapse. Znaci zarobljeni, muceni i na kraju ubijeni. Jel se to nije desilo?
Comanche

#7880 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Comanche »

Impressum wrote: 14/12/2021 12:55
jefff wrote: 14/12/2021 12:41 da ne bi dobili ko rahmetli Caco
sjeme mu se zatrlo
Zao mi je samo sto se nije vise napatio. Hebib je to prebrzo odradio.
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#7881 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Impressum »

Comanche wrote: 14/12/2021 13:02
Impressum wrote: 14/12/2021 12:55

sjeme mu se zatrlo
Zao mi je samo sto se nije vise napatio. Hebib je to prebrzo odradio.
po meni je sramota sto je Sarajevo dozvolilo da se sahrani uz sve pocasti
kad god silazim niz Velik Park i prodjem pored nisana pomislim na to
PM72

#7882 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Odosmo od teme ali da ti odgovorim.Pišeš gluposti kao recimo da je Lagumdžija huškao Juku na Sefera a nisu se u putu sreli...znači,u tebe nije "mahalaška" nego seoska trač sesija jer sam ti davno rekao da ti ne znaš ni kud trolejbus prolazi a pišeš o Sarajevu.Lupaš ko kita po samaru.

Što se tiče dinastije i da im niko nesmije pisnuti...pa ja mu prvi krešem sve po spisku,i sjeme i okot.Od 1992 prestao sam psovati Tita jer se Bakiru redovno sjetim roditelja , žene , kćerke (sa zetom naravno).

I hajmo konačno na temu jebo ga psihopata i zlotovor Mušan.
invincible1921

#7883 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by invincible1921 »

Jedno pitanje...po vasem misljenju gdje je bilo "najlakse" probit obruc a hdje najteze?

S obzirom na sirinu obruca zasto se nije vise pokusalo na prvcu preko ilidze?
jefff

#7884 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by jefff »

Pa i Srbi psuju Aliji sve na kamaru i kada vi opsujete dinastiju sebi u njedra to je iz istih razloga iz kojih i Srbi ni manje ni vise. U sustini vi furate otrcanu pricu, onda kada se zadre u sustinu njegove politike da je Alija dobrocudni i naivni dedo, kako on ne bi ni mrava zgazio, kako je on prevaren, kako on nije znao za ovo i ono i kako je on uvijek donosio prave odluke, bla bla bla.
I gdje i kako se moglo deblokirati pod onakvim vodjstvom? Ni jedan komandant u Sarajevu nije dozivio kraj rata.
dječak sa šibicama

#7885 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

Valjda je najveca sramota sto nijedan Cacin ubica nije adekvatno kaznjen, ali i to je dio scenarija.

Najlakse je bilo iskopati tunel i razviti sverc iz Hrasnice za podobne Alemke i ostale trgovce.
PM72

#7886 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

jefff wrote: 14/12/2021 15:00 Pa i Srbi psuju Aliji sve na kamaru i kada vi opsujete dinastiju sebi u njedra to je iz istih razloga iz kojih i Srbi ni manje ni vise. U sustini vi furate otrcanu pricu, onda kada se zadre u sustinu njegove politike da je Alija dobrocudni i naivni dedo, kako on ne bi ni mrava zgazio, kako je on prevaren, kako on nije znao za ovo i ono i kako je on uvijek donosio prave odluke, bla bla bla.
I gdje i kako se moglo deblokirati pod onakvim vodjstvom? Ni jedan komandant u Sarajevu nije dozivio kraj rata.
:roll:

Ni jedan komandant nije doživio kraj rata...kako bolan nije? Šta bulazniš ? Znaš li uopšte koliko je brigada bilo u gradu i ko su im bili komandanti? od Puške,Ćele do Hadžije u Dobrinji...
jefff

#7887 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by jefff »

Ono sto bih jos htio da kazem ponukan pricom o rahmetli Cacinim postupcima, navodnim sa civilima a sto donekle ima veze i sa temom i uopce moralnom stranom borbe. Citavo vrijeme rata osjecao sam prezir prema sebi gdje god bi se kretao u uniformi. I poslije rata. Kako su mi oni koji su bili u JNA pricali svi su se civili prema njima odnosili sa respektom. Kao susti kontrast tome bio je odnos civila, pozadinaca, podrumasa, policije, civilnih vlasti prema borcima Armije BiH. Tada sam izgubio vjeru u nasu borbu ali i dalje ostao na istom putu. Taj prezir i tu pokvarenost i svu nepravdu takvog odnosa bez ikakve sumnje osjetio je i Caco rahmetli
exliberal-ex

#7888 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

hatemondays wrote: 14/12/2021 02:53
exliberal-ex wrote: 13/12/2021 20:03

PM jarane, meni dodje jaran sa Bistrika negdje u Septembru 92 i kaze nemoj dolazit na Bistrik po vodu, ni sa autom ni sam jer ljudi nestaju.
On zivio kod Konaka i iz njegovog haustora su dvoje odvedeni.
Neznam i nemogu reci da je Alija licno znao ali kao sto rekoh ko je bio moralista u 10 bb, Timur, koju je on funkciju i poziciju imao u SDA...jel mislis da se nije znalo, jel mislis da vp korpusa nije znala za nestajanje ljudi?
Cacu su skinuli kad je poceo terorisat gazde na carsiji , kad je poceo da ih otima i trazi otkupninu u markama ili zlatu..tad je postao problem sve dotle se zmirilo na sve
Cacu znam od prije rata dok je svirao u orkestru Bascarsija, znam ga dobro i iz rata ,pukao nakon sto mu je ruka stradala. Da je radio belaj jeste , da je landarao po Predsjednistvu nije, osim u junu 93 kad se lupalo sakam od sto u prisustvu Alije. Tog dana sve brigade iz SG su fakticki postale odmetnicke i cekao se pravi trenutak da se kolovodje te pobune razjebu. Stvarni razlog raskola je bio tunel koji se zavrsavao i skidanje Sefera i postavljanje Rasima. Dakle dvije struje se borile za vlast i za lovu. Ostalo je palamudjenje, Alija sigurno nije znao za pomenute zlocine (ovi koji su znali su to presucivali i objedoladanili kad im je zatrebalo) a da se vodili na kopanje vodilo se bogami sviju ukljucujuci i mog oca. Caco je ubijen iz objesti ,neki iz sigurnosno-obavjestavjne ekipe su jedva docekali da ga roknu jer na kraju Caco je bio sam bez neke jace podrske, dok je sa Ramizom bila druga prica, drugi ljudi, lobi, lova, Sandzak. Uglavnom Caco je bio lagana meta e sad pitanje tajminga je bilo drugo. Zajebano vrijeme za bilo kojeg pripadnika ARBiH tih mjeseca nije se znalo ciji je u cijoj. Unutrasnji sukobi na svim instancama su previrali i moralo je puci negdje. Za zlocine je znao mali broj ljudi i to vjerovatno oni koji su ucestvovali u njima jer nehoda se okolo i prica eto sinoc sam roknu onu dvojicu. Ko god je bio u ratu u navedenim jedinicama zna o cemu pricam.
Znam za to sto pises da je poludio kad je izgubio prste, samo to je bilo 93 ili grijesim?

Da je ulazio u Predsjednistvo koliko ja znam nije, osim Juke koji je na pocetku rata trazio da ima kancelariju u Pedsjednistvu i kad su ga odjebali ( navodno su ga Cengici koji su cuvali Ejuba malo "doveli pameti", oba buraza bili kod Vikica zajebani do bola).

Pobuna je nastala kao posljedica Cacinog divljanja, kad su ostali vidjeli sta on radi poceli su i oni da odvode ljude na kopanje ali koliko ja znam nisu nikad trazili da im se placa "otkupnina". Poznavao sam tipa koji je imao kafic u Musali, cim skrenes sa obale u prizemlju bio i on nije bio u vojsci jer je imao kracu nogu, nije ni JNA sluzio. Njega su odveli na kopanje i trazli su da plati ako se nevaram 10 000 maraka da ga puste ili ce biti gore ko zna koliko. On nije htjeo/imao te pare pa je zaglavio preko 20 dana dok ga nisu oslobodili kad su ubili Cacu, isto tako znam za dvojcu burazera Tufo koji su imali ( imaju ) radnju na carsiji. Bili su kod Puske ali su upali i u njihovu radnji i isto tako trazili da im plate, posto je bila mala radnja mislim da su trazili oko 5000. ( iznos je odredjivan cime si se bavio, najvise su trazili od onih sto su imali restorane/kafice ili zlatare)

Sto se tice Alije ja mislim da je on znao da se ljudi odvode na kopanje, pa pobogu Cacina patrola je imala bazu kod vjecite vatre a tu je iza Mahmutcehajic drzao ministarstvo najmenske industije i jedini je on imao autoritet da naredi Caci da pusti nekog sa tog kopanja.

Mnogi kazu imao je Caco pravo da vodi ljude na kopanje medjutim sam cin hapsenja i odvodjenja civila na prve linije se moglo okarakterisat kao ratni zlocin jer su mnogi ranjeni ali i ubijeni posto su ih ovi gurali na prve linije, jel tako?

Koliko je Alija bio upoznat da ljudi nestaju..sad o tome bi se dalo raspravljat ako si slusao srpske vijesti ( a svi smo slusali) oni su i ranije javljali da se ljudi odvode iz stanova i ubijaju na Kazanima. Ako su oni znali znao je i prvi korpus, nemozes mi reci da nije.

Caco da nije napravio sranje sa policijom a pogotovo da nije ubio Hebibovog sina zavrsio bi kao vojni atase negdje vani i lagano uzivao skupljajuci pare ali posto je prolio krv tako je i zavrsio. Ramiza je Haris "razoruzao" tj dao mu garancije da ga niko nece dirat sto se i pokazalo ispravnim. Podsjeti me sta je bilo sa Puskom, jel on zavrsio negdje vani ili grijesim?
exliberal-ex

#7889 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

aldinjo wrote: 14/12/2021 02:33
exliberal-ex wrote: 13/12/2021 19:45

rade zoranovic zvani andjeo smrti, kad se vratio sa pregovora rasporedjen je na duznost da obavjestava porodice poginulih da su im clanovi poginuli.
svi ga mrzili u pofalicima.

a dao je izjavu da su ga vodali ko medjeda
U emisiji nije tako pričao.
I nije mi jasno zašto bi ga svi mrzili?
zato sto su njemu dali zadatak da obavijesti porodicu kad neko pogine, ljudi su se sklanjali kad je isao cestom nisu htjeli da se njim mimoidju.
na to sam mislio kad sam rekao da su ga mrzili jer ako ti on pokuca na vrata....

meni se desilo ( znali smo se sa linije) da je jednom dosao da me nesto pita ili donese nesjecam se tacno, ja sam tad bio slobodan ali sam otisao u grad da nesto uradim i kad je pokucao moja mater samo sjela na pod i pocela plakat...on je pitao sto places, pa dosao si da mi kazes nesto...ma jok treba nesto da kazem tvome sinu....trebalo zeni dva dana da dodje sebi.
Romanija

#7890 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Romanija »

invincible1921 wrote: 14/12/2021 13:59 Jedno pitanje...po vasem misljenju gdje je bilo "najlakse" probit obruc a hdje najteze?

Mi na sarajevskom ratistu nismo bili spremni ni po opremi ni po obucenosti vojnika da igdje probijemo obruc, a kamoli da ga odrzimo, da ne spominjem oficire. To nam je bila realnost. A oni su oko Sarajeva imali sve, pluse dobru i motivisanu rezervu iz Istocne Bosne i Hercegovine i brojcano, i po kvalitetu oruzja i orudja. Moj rodjak je u deblokadu usao kao mladi oficir sa vanjske strane - (Ilijaski) pravac, dobro se sjecam da mi je rekao da su mu te dvije sedmice bile gore nego skoro dvije godine rata bilo gdje drugo, a bio je na ratistu u Posavini kao dobrovoljac, poslije sa ABiH svigdje osim u Hercegovini.
dječak sa šibicama

#7891 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

Naravno da bi zavrsio kao atase ili kao neka civija u SDA, kao njegova desna ruka Timur kojem je stranka dala seharu na upravljanje. Timur koji je sutio u svom vrtu dok su mu prvog komsiju likvidirali u avliji, hladnokrvno pred ocima roditelja, vjerovatno nezgodan svjedok bio.

Kao sto nijedan Cacin krvnik nikada nije kaznjen, sklonjeni na "bolnicko lijecenje". Ako nema sistemskog zlocina, ima sistemskog zataskavanja zlocina, sto ga dodje na isto.
Guadalajara

#7892 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Guadalajara »

Romanija wrote: 14/12/2021 16:32
invincible1921 wrote: 14/12/2021 13:59 Jedno pitanje...po vasem misljenju gdje je bilo "najlakse" probit obruc a hdje najteze?

Mi na sarajevskom ratistu nismo bili spremni ni po opremi ni po obucenosti vojnika da igdje probijemo obruc, a kamoli da ga odrzimo, da ne spominjem oficire. To nam je bila realnost. A oni su oko Sarajeva imali sve, pluse dobru i motivisanu rezervu iz Istocne Bosne i Hercegovine i brojcano, i po kvalitetu oruzja i orudja. Moj rodjak je u deblokadu usao kao mladi oficir sa vanjske strane - (Ilijaski) pravac, dobro se sjecam da mi je rekao da su mu te dvije sedmice bile gore nego skoro dvije godine rata bilo gdje drugo, a bio je na ratistu u Posavini kao dobrovoljac, poslije sa ABiH svigdje osim u Hercegovini.
Na Nedzaricima/Stupu...Otesu, Azićima, Butile, Dobroševićima...Ma kakvi bez 20-30 tenkova, 10-tak baterija haubica...

Koliko je 1. Korpus ARBiH uopšte imao artiljerije? Ma nije bilo dovoljno ni minobacača od 81/82 i 120mm...A ne da se imalo haubica.

Više oklopa i artiljerije ima sad u Rajlovcu i Butilama nego što je imao 1. korpus
jefff

#7893 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by jefff »

dječak sa šibicama wrote: 14/12/2021 16:36 Naravno da bi zavrsio kao atase ili kao neka civija u SDA, kao njegova desna ruka Timur kojem je stranka dala seharu na upravljanje. Timur koji je sutio u svom vrtu dok su mu prvog komsiju likvidirali u avliji, hladnokrvno pred ocima roditelja, vjerovatno nezgodan svjedok bio.

Kao sto nijedan Cacin krvnik nikada nije kaznjen, sklonjeni na "bolnicko lijecenje". Ako nema sistemskog zlocina, ima sistemskog zataskavanja zlocina, sto ga dodje na isto.
Cime to mozes dokazati?
drugtito2011

#7894 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by drugtito2011 »

jefff wrote: 14/12/2021 15:58 Taj prezir i tu pokvarenost i svu nepravdu takvog odnosa bez ikakve sumnje osjetio je i Caco rahmetli
Toliko ga je pogodilo, da je krvnicki ubio TROJICU mojih saboraca. Dvojicu je zaklao i to ne ispod brade, nego ispod potiljka. A svjedok je bio moj kum kojeg je drzao kao taoca. Nasa tri saborca su otisla u njegovu zgradu sa 3 pistolja, koje smo im uspjeli skupiti, jer je u jednici bilo 7 pistolja ukupno. A naredba iz policije je bila da idu NENAORUZANI.

Znas li da je, prije nego ce pobiti 9 pripadnika ARBiH, veliki Dragan Vikic trazio da krene sa svojima i uradi sve sto treba te oslobodi taoce. A onda se pojavljuje Jusuf Pusina i ide da pregovara sa Cacom i time stopira akciju. Ko li je odobrio Pusini da ide? Nakon toga krecu ubistva. Zlocinac se predao i dosao je okruzen za 15-tak zena, talaca.

Ubio je na Kazanima mog rodjaka, Muslimana, koji je razmijenjen u ljeto 1993. Ubijen je jer je imao sliku sa porodicom kad su mu dolazili na zakletvu. Jedinu koju je uspio uzeti iz kuce i sakriti, prije nego su ih cetnici odveli u logor.

Znas li da niko nije htio potpisati smrtni list. Znas li da ga niko nije htio sahraniti. Znas li da je Ilijas Dobraca cuvan bolje nego Bakir.

On je ZLOCINAC i zbog takvih smo svi mi ostali strapani u isti kos.

I za kraj pitanje. Koliko je velikih vojskovodja, o kojima se pricaju bajke, nastradalo u borbi. Caco, sve Cele, Puska, Juka, itd.. i koliko je cetnika u uslo u grad i opljackalo ga?
Guadalajara

#7895 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Guadalajara »

drugtito2011 wrote: 14/12/2021 16:47 I za kraj pitanje. Koliko je velikih vojskovodja, o kojima se pricaju bajke, nastradalo u borbi. Caco, sve Cele, Puska, Juka, itd.. i koliko je cetnika u uslo u grad i opljackalo ga?
A odakle MTS i NVO vojnicima koji su bili i kod Juke, Cace, Cele, Puske itd..?
exliberal-ex

#7896 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Mi sto sad pricamo o vojnoj deblokadi Sarajeva je samo jedna stana medalje.

Treba biti posten pa reci da je glavni razlog za neuspjeh deblokade vojnim putem politicka igra koja se igrala.

Sama blokada Sarajeva je bila najvaznije politicko oruzje kojim je Alija raspolagao, prvo znao je da bi otvaranjem grada pala paznja sa desavanja u Bosni ali isto tako on je znao da bi otvaranjem Sarajeva doslo do masovnog napustanja stanovnista.

Ako se nevaram jednom je izjavio da nije dao da se familije razdvajaju jer ako bi zene i djeca izasla onda muski nisu imali motivacije da se bore a i sam grad bi onda zvanicno postao vojna meta ( ko da dotad nije bio) .

Druga stvar je kad je otvoren tunel , sav sverceraj koji je krenuo prema gradu je tako jak i unosan bio da bi samo budala pomislio da je otvaranje grada bila dobra ideja.

Ja mislim da je jedini put kad je Alija ozbiljno uzdrman u ovoj politici kalkulisanja bilo kad je Mladic nenajavljeno i neocekivano ,cak i sa srpske strane , skoro pa zatvorio drugi prsten preko Igmana.
Guadalajara

#7897 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Guadalajara »

Guadalajara wrote: 14/12/2021 16:54
drugtito2011 wrote: 14/12/2021 16:47 I za kraj pitanje. Koliko je velikih vojskovodja, o kojima se pricaju bajke, nastradalo u borbi. Caco, sve Cele, Puska, Juka, itd.. i koliko je cetnika u uslo u grad i opljackalo ga?
A odakle MTS i NVO vojnicima koji su bili i kod Juke, Cace, Cele, Puske itd..?
Ko je opljačkao Energoinvest na Stupu?
Ko je opljačkao Famos u Hrasnici?
Ko je opljačkao TAS/Pretis u Vogošći?
Ko je opljačkao Orao u Rajlovcu?
Ko je opljačkao Remontni zavod u Hadzicima?

To što su Celo, Puska, Caco, Juka opljačkali je šaša u poređenju sa ovim navedenim.. ;-)
Guadalajara

#7898 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Guadalajara »

Sarajmen wrote: 14/12/2021 16:59 Kupovali svojim parama oružje, dio zadužili od MUP-a, dio oteli JNA u borbi ili iz kasarni, dio kanalima Patriotske lige, dio od švercera svih nacionalnosti sve do kraja rata. Sve je to uglavnom priča o pješadijskom naoružanju, dakle lakom.
A dzee ono iz stanova i kuca od clanova, simpatizera i aktivista SDS-a? :D
exliberal-ex

#7899 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Sarajmen wrote: 14/12/2021 17:02
exliberal-ex wrote: 14/12/2021 16:57
Druga stvar je kad je otvoren tunel , sav sverceraj koji je krenuo prema gradu je tako jak i unosan bio da bi samo budala pomislio da je otvaranje grada bila dobra ideja.

Ja mislim da je jedini put kad je Alija ozbiljno uzdrman u ovoj politici kalkulisanja bilo kad je Mladic nenajavljeno i neocekivano ,cak i sa srpske strane , skoro pa zatvorio drugi prsten preko Igmana.
Ti veze nemaš care.
eto nek ti imas...
exliberal-ex

#7900 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Sarajmen wrote: 14/12/2021 17:11
exliberal-ex wrote: 14/12/2021 17:09

eto nek ti imas...
Jesi li izlazio iz grada kroz tunel.
jok ti si.....gacao kroz vodu, udara glavom u grede ( drvene ne one metalne) sklanjao se u one nise za skupljanje vode dok prodju kolica....podizao kolica koja su iskocila na krivini , cuj jesam li
Post Reply