F1 2008, 2009, 2010 and counting

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25301 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

Dino M.V. ipak nije levat koga biste vas dvojica strucljaka mogli slati po kifle. :oops:

Imate pravo da se ne slazete, sto je sasvim legitimno, ali nipodastavati rad covjeka koji ipak pise za Telegram i za jos par automobilskih revija je blago receno smijesno.

Pogotovo od vas dvojice koji ni ovoj temi ne dizete kvalitet diskusije, iako su bezmalo pola postova latentne i ne tako latetntne sovinisticke uvrede. :P
Juliuscezar

#25302 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Juliuscezar »

bingov buraz wrote: 13/12/2021 19:43
bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 19:07

Pametno ja sam pročitao i dio kad kaze da je Hamilton parafraziram najčistiji vozač koji nikad nije nikoga :lol: :lol: :lol:

Pravi racer je Hamsta koji na odbranu viče dangerous drive hahahah
Gdje to piše?

Piše da za razliku od Schumahera i Senne nijedna njegova titula nije osvojena zabijanjem u direktnog konkurenta u odlučujućoj trci,ni manje ni više.
Činjenica je da on nikada nije bio prljav vozač, te mu je vjerojatno i ona agresivna obrana u Silverstoneu bila protuprirodna, a sada nije ni pokušao pribjeći ma kakvom preagresivnom branjenju.
drndalo

#25303 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Ja se zaista cesto potrudim napisati nesto argumentovano svakome ko isto tako nastupi.

S druge strane, ovima kojima je onaj dvoboj Hame sa Perezom = izvlacenje zive glave, nemas sta reci. A ti kao Mod bi i takve izjave trebao upozoriti, jer definitivno nisu konstruktivne, cak stavise. Cisti su spam koji provocira odgovor slicnog nivoa. Ali se to tolerise...

Latentne sovinisticke uvrede? Pretjerujes. A takvih uvreda zadnjih 20 strana nije bilo na Maxov racun? Kad vec upozoravas, onda svima isto rebni, od mene nadalje. Ne budi Masi.
Juliuscezar

#25304 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Juliuscezar »

Ante Vetma: Dva minusa ne čine plus, ali barem je bolji pobijedio
Puno bolja analiza u odnosu na Dininu

“Ovo je skandalozno. Navijao sam za Maxa, ali ovo je neviđen skandal i sramota,” stiže jučer poruka nešto malo nakon 15:30. Odgovaram mu: “Cijela sezona je skandal, ovo je karma.” Nešto malo kasnije stiže poruka drugog pošiljatelja: “Kaj sad ako promijene poredak? Prvaka?” Treći šalje sliku s Red Bullom i porukom “In Max we trust!”. I prvi i drugi i treći inače prate F1 i sve su ovo popratili uz puls preko 150. No, stiže i poruka prijateljice. Kaže: “Aaaaaa… Šta sam radila u životu da ovo nisam pratila”, dok u pozadini slušam kako moja ljepša polovica i njezina sestra razgovaraju o strategiji Mercedesa, nemogućnosti da oni prvi uđu mijenjati gume jer bi izgubili poziciju na stazi, ovlastima trkaćeg direktora i sjajnoj obrani Sergija Pereza. Nadrealno.

Prije par dana sam u podnožju jednog članka napisao komentar autora “Po svemu viđenom, sutra i preksutra ćemo gledati epski duel: Lewis i najbrži bolid protiv Maxa i kozmičke karme.” To je komentar izazvan šljamovskim taktikama Sky televizije, a iako poluironično napisan jer ne vjerujem u karmu – ipak imam izraženu želju da neka viša sila, kako god da je želite nazvati, barem približno poravna količinu baksuza dvije kompetitivne strane. Nešto slično se na kraju i dogodilo, ali, nećete se iznenaditi, osjećaj na koncu i nije tako dobar. Može se reći da je Lewis trebao pobijediti, i bili bismo u pravu jer je u Abu Dhabiju bio nedodirljiv, ali onda ulazimo u teritorij “trebalo je”, a to je ove godine plodno tlo za raspravu. Pa, idemo barem malo.

Trebalo je vratiti prednost stečenu kraćenjem zavoja u prvom krugu koje je pomalo nalikovalo na Meksiko 2016. godine. Trebalo je Lewisu dati upozorenje za blokiranje Mazepina na posljednjem slobodnom treningu prekjučer. Da, trening je, i da, događalo se da se to ne kažnjava. Ali, s obzirom na to da je ista praksa primijenjena prije točno tjedan dana, teško je neprimijetiti da se ovdje suci nisu htjeli miješati u, zapravo, svoj posao. Kad smo već kod Saudijske Arabije – tamo je sijaset stvari koje je ili nije “trebalo”. Trebalo je kazniti Maxa za vratolomne obrane u 1. zavoju, a nije ga trebalo kazniti za ono što je klasificirano kao brake-test. Vjerojatno najsporiji i najdugotrajniji brake-test u povijesti utrkivanja. Nije trebalo kazniti Mercedes s 25 tisuća eura zbog incidenta na treningu jer su oni na vrijeme upozorili Lewisa da iza njega nadolazi bolid u bržem krugu. Ali opet, čini se da se suci nisu previše htjeli miješati u svoj posao. Nadalje, nije trebalo pregovarati s Red Bullom i Mercedesom oko toga kakve im ponude Michael Masi može pružiti uoči restarta utrke. Koliko god to bilo prihvatljivo na Općinskom sudu u Križevcima kad se Mara i Bara spore oko ćaćine zemlje, teško da je prihvatljivo na sportskom terenu. Trebalo je u Brazilu kazniti Verstappena zbog obrane pozicije izvan staze i izgurivanja Hamiltona. Trebalo je, trebalo je…

Da nastavim nabrajati – vjerojatno bih pisao kolumnu do večeras. Tek smo na četvrtoj utrci od kraja, i nabrajao sam samo s vrha jezika ono što je vezano za prva dva vozača. Ako iz ovog cirkusa može proizići jedna dobra stvar, bit će sve vrijedno toga, a to je da se FIA napokon uozbilji i unutar organizacijske strukture Formule 1 postavi kompetentne ljude koji će to raditi iz vikenda u vikend. Toliko je daleko otišao ovaj diletantizam da u ovom momentu zvuči nevjerojatno da i vozači i ekipe i mi navijači poznajemo pravilnik i da nakon incidenta možemo procijeniti što će biti odluka sudaca. Ovako – kad su dva vozača pozvana u sudačku sobu, ne da ne možemo pretpostaviti koja će kazna biti nego često ne možemo pretpostaviti koji od njih će zapravo dobiti kaznu. Lijepo je paradirati okolo, ali bilo bi lijepo pritom i obavljati svoj posao. Jean Todt, koliko god dobrog učinio za FIA-u, ipak nije napravio ništa po tom pitanju. Ako išta, s odlaskom Charliea Whitinga smo izgubili i njegov faktor iskustva na kojeg se barem uvijek mogao pozvati. Slijede izbori za novog predsjednika FIA-e, a Graham Stoker i Mohammed bin Sulayem su kandidati za koje se trenutno vjeruje da su u neizvjesnoj borbi za to mjesto. Sve je spremno za reformu, samo je pitanje ima li volje za to ili su svi tako ušuškani u svoje pozicije da neće izlaziti iz topline i komfora koje pružaju sponzorski Mercedesi. Dva minusa (ili stotinu minusa) ne čine plus, ali dojma sam da bi ovaj jučerašnji organizacijski kaos ipak mogao rezultirati pozitivnim promjenama. Morao bi.

Stiže kasnije nova poruka, pita prijatelj “Jesi mislio da će Mercedesovi prigovori proći?”, a ja mu kopiram poruku koju sam ranije napisao u drugom razgovoru “Nema šanse”. Dok smo iščekivali odluku sudaca nisam zapravo ni znao za članak 15.3 koji kaže da Masi ima glavnu riječ kad je u pitanju sigurnosni automobil i tu može nadjačati pravilo na koje se pozivao Mercedes. Svejedno, svi koji pažljivo prate Formulu 1 malo duže – znaju da nikakav protest ne dolazi u obzir. Pobogu, pamtimo utrku koja je pobijeđena tako da je namještena namjernim sudaranjem sa zidom – a ta pobjeda se još uvijek piše u povijesnim knjigama i nikad nije ni izbrisana, ni poništena, niti je vraćena na zadnji krug prije nego što je prevara odrađena, kako je Toto jučer tražio. Prevarante se malo pecnulo po prstima, i ajde, dobro je, nećemo sad biti zlopamtila. Kakve šanse onda ima Mercedes? Nikakve. Široki auditorij je vidio i proslavio prvaka i oplakao gubitnika. Priča je tu gotova. Ipak, fiškali će zaraditi dnevnicu, slučaj će ići na višu instancu i za očekivati je da će se negdje do polovice siječnja Mercedesovi social media administratori praviti mutavi i izbjegavati čestitati novom prvaku.

Srećom, Lewis i Anthony Hamilton su pokazali klasu i poniznost i čestitali svome rivalu. Anthony je otišao do boksa Red Bulla i pozdravio i tatu Verstappena, na čemu mu se treba skinuti kapa. Bilo je vrlo lako duriti se nakon ovakve utrke, i imao bi potpuno pravo da je ljut na trkaćeg direktora, ali kod Lewisa se samo dalo iščitati da je umoran i ispuhan. Ovaj put jednostavno nije išlo. Konkurencija je na momente bila prejaka, a unatoč nerazmjernoj količini sreće tijekom sezone, previše pogrešaka i pokoji loš vikend su onemogućili da sakupi dovoljnu zalihu da u finale sezone s očito boljim bolidom uđe uz matematičku prednost. Kad protiv sebe ima Maxa Verstappena i kad bolid nije redovito najbrži – sve je to malo teže za izgurati. Nakon utrke je stigla instrukcija da izbjegava medije i ne daje izjave, a to je vjerojatno savjet odvjetnika s kojima su došli u Abu Dhabi. Ti isti odvjetnici su prošle godine izvukli Manchester City iz UEFA-inog bana, što znači da nisu šalabajzeri. Lako tako kad odvjetnici ne ulaze u budget cap. Nešto je bure na društvenim medijima podigla poruka brata Nicolasa Hamiltona koji se pomalo osramotio svojom reakcijom, ali je i to razumljivo nakon utrke s ovako visokim tenzijama. S druge strane, Toto Wolff je noć proveo partijajući u Abu Dhabiju i na tim amaterskim snimkama se vidi da je ipak pronašao snage da proslavi osmu konstruktorsku titulu pjevajući i “surfajući” na publici.

Čini se da je najveća tuga bila u kampu dominantne britanske medijske mašinerije. Laprdalo se tu sve i svašta satima nakon završetka, a sad su odjednom kolektivno bili čudom začuđeni kako se utrka vodila. No, jasno je i zašto. Sve to dobro znamo od ranije, samo što se događalo na štetu drugog kampa pa se guralo pod tepih. Tako se dugo nakon utrke raspravljalo o različitim teorijama, i to ne samo o sigurnosnom automobilu i kraju utrke nego i o strategijama Red Bulla. Pa je Checo “fucking legend” Perez u utrku navodno krenuo s manje goriva nego što je bilo potrebno za doći do cilja, a sve u svrhu ometanja Lewisa Hamiltona. Briljantno, tko god da se toga dosjetio. Naravno, neće analitičari nikad reći da je to njihovo mišljenje niti da se slažu s njime, ali će mučki to podmetnuti uz “netko je rekao, ne slažem se, ali evo izreći ću to pred milijunskim auditorijem pa neka internet i viralnost učine svoje”. Pridružio im se i George Russell koji je histerično vrištao preko Twittera čim je utrka završila: “THIS IS UNACCEPTABLE!!!!” Čini se da će se Grgo savršeno uklopiti u svoju novu ekipu.

Na drugom kraju spektra imamo Kimija Raikkonena koji se uz malo riječi i još manje propovijedi oprostio od Formule 1. Slika njega kako odlazi iz paddocka s kćeri na ramenima, suprugom i sinom pokraj sebe je jedan od ljepših kadrova u zadnjih 20 godina. Takvoj ljudini možete poželjeti samo da ga sreća prati i neka ostane svoj. Sakupljače followera, lajkova i ostale sitne karijeriste će ispljunuti ista ona mašinerija koja ih je i progutala, a gospoda ostaju gospoda.

Abu Dhabi je sjajno zaključio i AlphaTauri s četvrtim i petim mjestom. Mali, ali žestoki Yuki je završio ispred Gaslyja i lijepo zahvalio ekipi uz nadu da će iduće godine biti puno više ovakvih partija. Tsunoda je vjerojatno jedan od najneuvjerljivijih vozača ove sezone, a zanimljivo da su mu dvije najbolje utrke, po njegovim riječima, prva i zadnja. U Bahreinu je komentirao da mu se činilo kako je F1 lagana i očekivao je da će svakog vikenda završavati debelo u bodovima. Nije mogao biti više u krivu. Ipak, Abu Dhabi je pokazao da nije potpuno zalutao i sad je na njemu da s tom formom nastavi i iduće godine.

Vrijedan pohvale je i Carlos Sainz koji je ove godine, kad se sve zbroji i oduzme, porazio Charlesa Leclerca. U onoj predsezonskoj anketi dobio je samo 19%, što znači da je dobar dio nas bio u krivu oko tog predviđanja. Charles je kiselo čestitao svom timskog kolegi, a Mattia mu je odgovorio da ih čeka “puno zabave” iduće sezone. Zvuči dobro. Ali, kao da smo to već negdje čuli? Aha da, svake godine dokle nam sjećanje seže. Jedino gore predviđanje od tog Ferrarijevog imali smo za McLaren gdje je čak 86% glasača smatralo da će Ricciardo pobijediti Norrisa. Australac sa svoje 32 godine na leđima nije više “mlada nada” i ako se hitno ne snađe iduće godine s novim bolidima pretpostavljam da će vlasnici shvatiti da na rukama imaju vozača koji je miljama daleko od “best buy” opcije.

72 dana su preostala do testiranja u Barceloni gdje ćemo po prvi put u akciji vidjeti nove bolide. Puno puta nam je obećana “potpuno nova era”, ali je svejedno teško povjerovati da će se jakosni poredak drastično promijeniti. Ipak, ja bih se kladio da ipak hoće. Ne zato jer imam nekakav neoboriv logički dokaz za to nego zato što mislim da mora. Red Bull je na jedvite jade “skinuo” Mercedes i to nakon što ih je nevjerojatno jako pogodila promjena s odrezanom podnicom. Stavimo to u kontekst. Pad forme Racing Pointa s 2020. na Aston Martin 2021. ih je lansirao u donji dio sredine poretka. Slična filozofija (cinici će reći – copy/paste filozofija) je Mercedes lansirala direkt u naručje Red Bullu. Zanimljivo za nas, zanimljivo za sezonu, super, ali ako uz takvo “rezanje krila” i dalje sezona završi s njihovim uvjerljivo najbržim bolidom – onda možemo samo zamisliti kakva je prednost bila (i kakva bi bila) da je podnica ostala kakva jest. Prema tome, idemo k novom resetu i tko zna što nas čeka krajem veljače u Barceloni. Što god da to bilo, tko će dočekati vidjeti nove bolide na stazi. Još ako budu vižljasti i divlji kako se očekuje – sve je moguće.

Svima koji ste i ovu sezonu popratili uz naš portal od srca zahvaljujemo. Jest izlizana fraza, ali sve bi to bilo puno dosadnije da se ne poprati ovako, zajednički. U zadnja 24 sata napisano je više od 1100 komentara, što ispod članaka, što na forumu. Od toga je moralo biti izbrisano manje od deset. To je na čast svakom od vas koji ovo čitate. Tenzije su visoke i vjerujem da svatko dobije impuls napisati srčano što mu prvo padne na pamet, poklopiti nekog i opsovati nešto, pogotovo ako je ranije napisana neka provokacija. Odustati od toga, izignorirati, prijaviti ili jednostavno napisati ciliviziran komentar je razlog zašto i danas radimo ono što smo krenuli 2015., pa tako budemo i dalje.
avijon

#25305 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by avijon »

caseytron wrote: 13/12/2021 17:50
avijon wrote: 13/12/2021 15:10

Greska sto nisu Ham ostavili dok ne bude ispred Pereza poslije pita. A sto se tice to pod Vsc i SC ne smijes gubit poziciju protiv one kamikaze. A i trka bi zavrsila po SC da je kamikaza bila prva.
I da previse grešaka tokom sezone merca dovelo da se u zadnjoj trci odlucuje.
Otkud to znas? Trebala je crvena zastava odmah i gotovo, a ne par krugova prije kraja voziti iza SC. Najpostenije bi bilo upravo to. Mercedes je molio Boga da se zavrsi pod SC, vjerovatno bi kukali da je odmah bila crvena zastava. RB bi manje odgovarala crvena jer bi i Hamo odradio nove gume jos bi bio ispred na restartu. Jbg, sami pali sami se ubili, trebali su Hami mijenjati gume i gotovo.
Po tome jer su sklonili auta ispred maxa a sacuvali ga od Sainza iza. Najpostenije bi bilo da je zavrseno pod SC jer je Hamil napravio 20+s nad maxom ukupno. Lakrdija i kradja nevidjena na ovom nivou sporta. Max iskoristio nije do njeg nista.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25306 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

drndalo wrote: 13/12/2021 20:00 Ja se zaista cesto potrudim napisati nesto argumentovano svakome ko isto tako nastupi.

S druge strane, ovima kojima je onaj dvoboj Hame sa Perezom = izvlacenje zive glave, nemas sta reci. A ti kao Mod bi i takve izjave trebao upozoriti, jer definitivno nisu konstruktivne, cak stavise. Cisti su spam koji provocira odgovor slicnog nivoa. Ali se to tolerise...

Latentne sovinisticke uvrede? Pretjerujes. A takvih uvreda zadnjih 20 strana nije bilo na Maxov racun? Kad vec upozoravas, onda svima isto rebni, od mene nadalje. Ne budi Masi.
Trudi se i dalje.

I prati temu. Ne bi postavljao pitanja kakva postavljas da pratis.
Radar71

#25307 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Radar71 »

drndalo wrote: 13/12/2021 20:00 Ja se zaista cesto potrudim napisati nesto argumentovano svakome ko isto tako nastupi.

https://www.thefreedictionary.com/Sarcasam
drndalo

#25308 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Pratim ja temu, zato i pisem.

Juce sam odsutio i upozorenje kod koristenja rijeci crnac, u apsolutno razumljivom kontekstu, kojeg je sam Hamo uveo u mainstream rasprava o sebi. A koje je bilo sarkastican odgovor na tezu koju mnogi precesto iznose, o nekoj svemirskoj zavjeri/nepravdi kontra Hame, a on i pored toga 7x Sampion? Pa losa im onda ta zavjerenicka druzba...

Kao sto rekoh, ima ljudi koji se sjecaju sezona i trka i iz ranih ‘80ih, koje mozda nisu bile bolje, ali jesu bile ljudskije. Jal vako, jal nako. A sad more i vako, a i nako....
drndalo

#25309 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

Radar71 wrote: 13/12/2021 20:10

https://www.thefreedictionary.com/Sarcasam
Onda stavi smjeska, nesto da se vidi namjera, a ne da se “svadjamo” bezze... :(

I kod mene je sarkazam cesto posljedica raznih navijackih projekcija. Mislim, i ja navijam, ali znam i gledati mimo toga...
bingov buraz

#25310 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by bingov buraz »

bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 19:57
bingov buraz wrote: 13/12/2021 19:43

Gdje to piše?

Piše da za razliku od Schumahera i Senne nijedna njegova titula nije osvojena zabijanjem u direktnog konkurenta u odlučujućoj trci,ni manje ni više.
Činjenica je da on nikada nije bio prljav vozač, te mu je vjerojatno i ona agresivna obrana u Silverstoneu bila protuprirodna, a sada nije ni pokušao pribjeći ma kakvom preagresivnom branjenju.
I potvrdio si da ne piše ono što si mu spočitao obezvrjeđujući tekst.
Nigdje ne piše da je najčistiji vozač.
Juliuscezar

#25311 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Juliuscezar »

bingov buraz wrote: 13/12/2021 20:35
bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 19:57

Suština je ista, čuj ono mmu protuprirodna odbrana, kakve su to mentalne vratolomije da se opravda. Činjenica je da Hamilton u jednom dijelu svoje karijere jeste bio prljav vozač, što apsolutno ne mora biti loše, ali nećemo praviti svece od osoba koje to nisu
Edin H.

#25312 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Edin H. »

bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 20:48
bingov buraz wrote: 13/12/2021 20:35

Suština je ista, čuj ono mmu protuprirodna odbrana, kakve su to mentalne vratolomije da se opravda. Činjenica je da Hamilton u jednom dijelu svoje karijere jeste bio prljav vozač, što apsolutno ne mora biti loše, ali nećemo praviti svece od osoba koje to nisu
Naravno da je Hamilton bio prljav vozač koji je napravio masu incidenata, tada sam i upratio da je pravi šampion koi će učiniti sve da pobijedi, slučni su bili Schumacher i Senna. To se naravno promijenilo kada je sjeo u ubjedljivo najbrži auto, a i godine čine svoje. Neće ni Max biti lud ko struja :D za deset godina.
Leverage

#25313 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Leverage »

Vezano za ovosezonsku kuknjavu radio vezom.

Niko tu ne kuka zato što misli to što govori nego kuka zato što to očito daje rezultata. Hamiltonovo "dangerous drive" nije ništa drugo nego pritisak na Masija, siguran sam da je uživao u onom nadmetanju sa Perezom, koje je na kraju uspješno završio, i mislim da je taj duel bio najljepši detalj trke. I jedan i drugi su koristili svaku priliku da zakukaju kako bi iskamčili neku odluku u svoju korist. Na kraju se pokazala stara narodna ko zadnji zakuka najslađe se smije, Toto je zakukao i dobio od Masija da nema povratka bolida prije povratka SC-a, a onda debelo u sudijskoj nadoknadi Horner je pokazao Totu da je levat i da je prerano zakukao, iskoristio poslednjih pola minute i okrenuo stvari u svoju korist.

Dakle, kukanje i kmečanje je postalo legitimno oružje u F1, a da se u to doba pikalo kukali bi i Schumacher i Hakkinen i Senna i Prost i Mansell.

Eto, to vam je to.
Last edited by Leverage on 13/12/2021 21:39, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25314 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 20:01 Stiže kasnije nova poruka, pita prijatelj “Jesi mislio da će Mercedesovi prigovori proći?”, a ja mu kopiram poruku koju sam ranije napisao u drugom razgovoru “Nema šanse”. Dok smo iščekivali odluku sudaca nisam zapravo ni znao za članak 15.3 koji kaže da Masi ima glavnu riječ kad je u pitanju sigurnosni automobil i tu može nadjačati pravilo na koje se pozivao Mercedes. Svejedno, svi koji pažljivo prate Formulu 1 malo duže – znaju da nikakav protest ne dolazi u obzir. Pobogu, pamtimo utrku koja je pobijeđena tako da je namještena namjernim sudaranjem sa zidom – a ta pobjeda se još uvijek piše u povijesnim knjigama i nikad nije ni izbrisana, ni poništena, niti je vraćena na zadnji krug prije nego što je prevara odrađena, kako je Toto jučer tražio. Prevarante se malo pecnulo po prstima, i ajde, dobro je, nećemo sad biti zlopamtila. Kakve šanse onda ima Mercedes? Nikakve. Široki auditorij je vidio i proslavio prvaka i oplakao gubitnika. Priča je tu gotova. Ipak, fiškali će zaraditi dnevnicu, slučaj će ići na višu instancu i za očekivati je da će se negdje do polovice siječnja Mercedesovi social media administratori praviti mutavi i izbjegavati čestitati novom prvaku.
Super. Eto nek smo konacno otkrili da je Formula 1 apsolutisticka monarhija u kojoj se samo jedan pita. Koji ce nam kurac pravila kad ima jedan paragraf u kojem stoji "jedno pravilo nadjacava drugo". Kakva je to uvrnuta logika? Kako onda postovati pravila ako tamo neki frajer ima moc da ih nadjaca? Koja pravila da postujemo? Zasto ih uopste postovati?

Od autora ne dobijamo odgovore na ta pitanja ni kriticki osvrt na cinjenicu da se samo 1 pita, iako je dobre 2 kartice teksta potrosio da kaze da je sudjenje cirkus (sa cim se slazem). Problem je samo u tome sto je sudjenje cirkus kad se navode sporne odluke u korist Mercedesa. Kad su sporne odluke u korist Red Bulla, e onda vidis prike, slabodobitno ce nas autor- ima clan 15.3. koji kaze da Masi ima glavnu rijec i to ti moze nadjacat drugo pravilo. Unfucking belivable :D Naravno da Mercedesovi social media administratori neće čestitati nešto što im poslodavac trenutno osporava pred arbitražnom instancom. Jesus christ

bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 20:01 Srećom, Lewis i Anthony Hamilton su pokazali klasu i poniznost i čestitali svome rivalu. Anthony je otišao do boksa Red Bulla i pozdravio i tatu Verstappena, na čemu mu se treba skinuti kapa. Bilo je vrlo lako duriti se nakon ovakve utrke, i imao bi potpuno pravo da je ljut na trkaćeg direktora, ali kod Lewisa se samo dalo iščitati da je umoran i ispuhan.
Tata je pokazao klasu i poniznost tako sto je otisao do Josa i Maxa da im cestita, a Lewis je sta? Bio je umoran i ispuhan.

Zasto onda autor navodi da je pokazao klasu i poniznost kad to nicim nije argumentovao? Aha to je mozda bilo ipak kurtoazno napisati, jer nije red istresati kofu govana po covjeku, a ne pokusati to barem nekako prikriti ne bi li se stekao utisak objektivnosti. Ponavljam pitanje, kakav je to tok misli u kojem u uvodu kazes da je neko pokazao klasu i poniznost i onda to poentiras na nacin da je bio umoran i ispuhan. Ines Mrenica likes this.

bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 20:01 Ovaj put jednostavno nije išlo. Konkurencija je na momente bila prejaka, a unatoč nerazmjernoj količini sreće tijekom sezone, previše pogrešaka i pokoji loš vikend su onemogućili da sakupi dovoljnu zalihu da u finale sezone s očito boljim bolidom uđe uz matematičku prednost. Kad protiv sebe ima Maxa Verstappena i kad bolid nije redovito najbrži – sve je to malo teže za izgurati. Nakon utrke je stigla instrukcija da izbjegava medije i ne daje izjave, a to je vjerojatno savjet odvjetnika s kojima su došli u Abu Dhabi. Ti isti odvjetnici su prošle godine izvukli Manchester City iz UEFA-inog bana, što znači da nisu šalabajzeri. Lako tako kad odvjetnici ne ulaze u budget cap. Nešto je bure na društvenim medijima podigla poruka brata Nicolasa Hamiltona koji se pomalo osramotio svojom reakcijom, ali je i to razumljivo nakon utrke s ovako visokim tenzijama.
Errr, samo sto je i ovaj put islo, dok onaj koji se pita za sve nije odlucio. Zato ti i mases clanom 15.3. tako slavodobitno. Zato sto ti se svidja ishod. Sutra kad tvoj favorit uhvati drugi kraj batine, pa clan 15.3. ode nekom drugom u korist, tad ce britanska masinerija biti za sve kriva ko da gledam.

Konkurencija jeste bila prejaka na momente. Neizmjerna količina sreće? Može li koji primjer? Ili autor sreću poistovjećuje sa okolnostima koje su se odigrale u Hamiltonovu korist, a nisu morale. Ne bi bilo loše da se uzme u šake koji rad iz statistike i teorije vjerovatnoće i da se ne lupaju gluposti. Previše pogrešaka? Koje su to? Izlijetanja u Imoli i Bakuu i off vikend u Monaku....okej, ima li još koje? Je li to baš previše? Koliko je to više od Maxa? Odgovora nema, lakše je krhnuti neku neodređenu sintagmu i hajmo dalje.

Kad bolid nije redovno najbrži sve je teže izgurati? Ma sereš Kolumbo da je Amerika iza ćoška :D Ali iako nije redovno najbrži, bolid je OČITO BOLJI :lol: :lol:

Savjet odvjetnika da izbjegava medije? Uuuuu kako to konspirativno zvuči. Zašto se bojat odvjetnika ako si sam rekao da nema od žalbe ništa (sa čim se i ja slažem). Šta te boli kurac što je neko poveo odvjetnika? Zašto to problematiziraš, a ne problematiziraš činjenicu da ti jedno pravilo nadjačava drugo i da jedan čovjek potezom pera može odlučiti ishod trke i prvenstva?

Nešto berem između redova da bi autor radije imao neku nespretnu izjavu Hamiltona pod naletom emocija i ogromnog razočarenja pa da od nje pravi sapunicu. Kad to nije pošlo za rukom onda bi da briše patos ubogim Lewisovim bratom koji je reagovao emotivno na ovo sve, a onda na kraju opet politički korektno, jer zaboga nije baš okej da se izruguješ osobi sa invaliditetom, napišeš da je razumljivo. Pa kako se osramotio ako ti je razumljivo???

bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 20:01 Čini se da je najveća tuga bila u kampu dominantne britanske medijske mašinerije. Laprdalo se tu sve i svašta satima nakon završetka, a sad su odjednom kolektivno bili čudom začuđeni kako se utrka vodila. No, jasno je i zašto. Sve to dobro znamo od ranije, samo što se događalo na štetu drugog kampa pa se guralo pod tepih. Tako se dugo nakon utrke raspravljalo o različitim teorijama, i to ne samo o sigurnosnom automobilu i kraju utrke nego i o strategijama Red Bulla. Pa je Checo “fucking legend” Perez u utrku navodno krenuo s manje goriva nego što je bilo potrebno za doći do cilja, a sve u svrhu ometanja Lewisa Hamiltona. Briljantno, tko god da se toga dosjetio. Naravno, neće analitičari nikad reći da je to njihovo mišljenje niti da se slažu s njime, ali će mučki to podmetnuti uz “netko je rekao, ne slažem se, ali evo izreći ću to pred milijunskim auditorijem pa neka internet i viralnost učine svoje”. Pridružio im se i George Russell koji je histerično vrištao preko Twittera čim je utrka završila: “THIS IS UNACCEPTABLE!!!!” Čini se da će se Grgo savršeno uklopiti u svoju novu ekipu.
Pratio sam i pratim Sky sport F1, Planetf1, Motorsport, Autosport, wtf1, preslušao sam barem deset analiza utrke, od Crofta preko Scotta Mansella do Petera Windsora i onog debeljuce kojem zaboravim ime. I guess what? Za teoriju da je Perez vozio sa manje goriva sam čuo NA OVOM FORUMU :lol: Dakle autor ili svjesno laže ili prati neke druge stranice i podcaste.

George Russell ima pravo na svoj stav. Dodao je još jedan tvit nakon toga, ali autora očigledno mrzi da provjerava sve ono što mu ne ide u prilog mišljenja koje je unaprijed formirao. Lakše je donijet zaključak, pa cherry pickati činjenice koje mu idu u prilog. Pitaj vjerske zajednice ako mi ne vjeruješ.

bhnapoleon1 wrote: 13/12/2021 20:01 Na drugom kraju spektra imamo Kimija Raikkonena koji se uz malo riječi i još manje propovijedi oprostio od Formule 1. Slika njega kako odlazi iz paddocka s kćeri na ramenima, suprugom i sinom pokraj sebe je jedan od ljepših kadrova u zadnjih 20 godina. Takvoj ljudini možete poželjeti samo da ga sreća prati i neka ostane svoj. Sakupljače followera, lajkova i ostale sitne karijeriste će ispljunuti ista ona mašinerija koja ih je i progutala, a gospoda ostaju gospoda.
Ma hajte molim vas. Čovjek koji je namotao 2.7 miliona followera na instagramu je kao antiteza svemu modernom? Give me a fucking break. Ima nas dovoljno koji pamtimo Kimija iz vremena kad još nije osvojio titulu, kad je grizao ko lud u srebrenim bolidima na Mišelin gumama i kad nije od svoje autističnosti i mutavosti pravio brend.
caseytron

#25315 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by caseytron »

Leverage wrote: 13/12/2021 21:26 Vezano za ovosezonsku kuknjavu radio vezom.

Niko tu ne kuka zato što misli to što govori nego kuka zato što to očito daje rezultata. Hamiltonovo "dangerous drive" nije ništa drugo nego pritisak na Masija, siguran sam da je uživao u onom nadmetanju sa Perezom, koje je na kraju uspješno završio, i mislim da je taj duel bio najljepši detalj trke. I jedan i drugi su koristili svaku priliku da zakukaju kako bi iskamčili neku odluku u svoju korist. Na kraju se pokazala stara narodna ko zadnji zakuska najslađe se smije, Toto je zakukao i dobio od Masija da nema povratka bolida prije povratka SC-a, a onda debelo u sudijskoj nadoknadi Horner je pokazao Totu da je levat i da je prerano zakukao, iskoristio poslednjih pola minute i okrenuo stvari u svoju korist.

Dakle, kukanje i kmečanje je postalo legitimno oružje u F1, a da se u to doba pikalo kukali bi i Schumacher i Hakkinen i Senna i Prost i Mansell.

Eto, to vam je to.
Ima ja jarana vodi se filozofijom samo treba kukad, cim kazes elhmadulila nema te nidje, odmah te poklopi :lol:
Juliuscezar

#25316 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Juliuscezar »

Leverage wrote: 13/12/2021 21:26 Vezano za ovosezonsku kuknjavu radio vezom.

Niko tu ne kuka zato što misli to što govori nego kuka zato što to očito daje rezultata. Hamiltonovo "dangerous drive" nije ništa drugo nego pritisak na Masija, siguran sam da je uživao u onom nadmetanju sa Perezom, koje je na kraju uspješno završio, i mislim da je taj duel bio najljepši detalj trke. I jedan i drugi su koristili svaku priliku da zakukaju kako bi iskamčili neku odluku u svoju korist. Na kraju se pokazala stara narodna ko zadnji zakuka najslađe se smije, Toto je zakukao i dobio od Masija da nema povratka bolida prije povratka SC-a, a onda debelo u sudijskoj nadoknadi Horner je pokazao Totu da je levat i da je prerano zakukao, iskoristio poslednjih pola minute i okrenuo stvari u svoju korist.

Eto, to vam je to.
Baš sam htio nešto slično napisati, ne sviđa mi se to što je kod svih vozača u dvoboju prvi instinkt kukanje na radio, he pushed me off, that was dangerous driving i slično. Najobičnije preticanje taj komentar ide, treba im ograničiti broj riječi koje mogu izgovoriti :lol:
markma

#25317 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by markma »

Zna li netko moze li se bolid ugasiti iz kontrolnih soba momcadi? Ili ga na bilo koji nacin onesposobiti?

Zanima me jel Mercedes u teoriji u 57. krugu mogao Valteriju ugasiti bolid i tako produziti sc za jos jedan krug?
Sid the sloth

#25318 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Sid the sloth »

Valjda bi se na osnovu telemetrije vidjelo da su oni ugasili sve i da moze, iako mislim da ne moze.
Cudi me da i Mercedes nije imao plan c, d, e tipa ako se ovo desi ide Botas namjerno u zid dovoljno da se SC nastavi :)
avijon

#25319 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by avijon »

Ovo samo da se desilo u bilo kojoj trci osim ZADNJE lakse bi se provarilo ali ovako izgubit sve, ako Hano iz ovog izadje isti, naklon.
Samprotivsviju

#25320 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Samprotivsviju »

Sid the sloth wrote: 13/12/2021 22:04 Valjda bi se na osnovu telemetrije vidjelo da su oni ugasili sve i da moze, iako mislim da ne moze.
Cudi me da i Mercedes nije imao plan c, d, e tipa ako se ovo desi ide Botas namjerno u zid dovoljno da se SC nastavi :)
Cisto sumnjam da bi Bottas to uradio pogotovo u zadnjoj trci za Mercedes naucen iskustvom sta se desilo Nelson Piquet junioru poslje Singapura 2008.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#25321 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by _BataZiv_0809 »

Evo zadokumentovano sve :-)

Tek kad ovako cujes hronoloski informacije koje trkaci inzinjer daje vozacu skontas zapravo kakvu smo farsu gledali.
Hendrix

#25322 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Hendrix »

Oni koji su gledali starije generacije F1 sjecaju se trikova Sumahera i folova na koje je on uzimao trke i nikom nista. Jednu trku je pobjedio prolazeci kroz pit lane... nije bilo u pravilima jbg.

Svi timovi citaju pravila i pokusavaju naci prostor za najvecu mogucu manipulaciju unutar istih... kao sto i vozaci iskoristavaju svaki legalan milimetar staze. Kada voze izlaze sa staze s tolikom prezicnoscu, da ipak jedan tocak makar malo ostane unutar i to je normala. Nema u F1 prostora za zajebanciju ni u jednom segmentu, sve je na najvisem nivou i svaki najmanji detalj moze znaciti prednost.

Red Bull je imao nevjerovatno srecu ali i Cheka Pereza koji je odradio nevjerovatnu defanzivnu voznju protiv Hamiltona i omogucio sve ovo, ono je bio najbolji momenat trke i realno vecine trka ove sezone. Onako defanzivna i cista voznja od obojice je bila milina gledati... da je tu bio Verstapen bilo bi odma tocak u tocak ili neki incident. Umjetnost je drzati takvu silu iza sebe i jos ga stici u drugoj krivini i natjerati da uspori, genijalno.
studeni76

#25323 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by studeni76 »

Jao kakva se fama stvara oko Pereza. U principu on na kraju nije uradio ništa. Tih 6sec koje je Max nadoknadio nisu ništa značile Hami. Imao ih ili ne imao, opet bi popušio da je otišao po nove gume. Posao Pereza je bio da stopira Hamu pa da ga Max napadne i obidje. A do toga nije doslo
Juliuscezar

#25324 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by Juliuscezar »

studeni76 wrote: 13/12/2021 23:00 Jao kakva se fama stvara oko Pereza. U principu on na kraju nije uradio ništa. Tih 6sec koje je Max nadoknadio nisu ništa značile Hami. Imao ih ili ne imao, opet bi popušio da je otišao po nove gume. Posao Pereza je bio da stopira Hamu pa da ga Max napadne i obidje. A do toga nije doslo
Trebalo bi dodatno provjeriti ali da je Hamilton imao onih 7 sekundi viska mozda je mogao otici mirno u box pod VSC
drndalo

#25325 Re: F1 2008, 2009, 2010 and counting

Post by drndalo »

studeni76 wrote: 13/12/2021 23:00 Jao kakva se fama stvara oko Pereza. U principu on na kraju nije uradio ništa. Tih 6sec koje je Max nadoknadio nisu ništa značile Hami. Imao ih ili ne imao, opet bi popušio da je otišao po nove gume. Posao Pereza je bio da stopira Hamu pa da ga Max napadne i obidje. A do toga nije doslo
Malo kontradiktorno? Posao mu je bio da ga uspori dok Max dodje? Dosao...

Posao obavljen, cisto i bez mrlje...

Nije doslo do obilazenja Maxa oko Hame? Jel to do Pereza? Treba je izaci i pogurati malo jos Maxovu 33-ojku? Ili sta ? Nije uradio nista? Da ga je polomio, onda ni uradio? Ili?
Post Reply