U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
-
AtillaS
#1 U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Poslanik grupe Zelenih/EFA Thomas Waitz koji zajedno sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeom Franzom, boravi u posjeti BiH, kazao je kako ima garancije od generala NATO-a kako trupe, sa do 6.000 vojnika, u roku od 24 sata do sedam dana, mogu biti u Bosni i Hercegovine, ukoliko bi to bilo potrebno.
U ekskluzivnom intervjuu za N1, Waitz je na pitanje reporterke Ike Ferrer Gotić da li želi reći da je mađunarodna zajednica na čekanju, odgovorio: “Da!”.
“Svjestan sam koliko mladih je napustilo zemlju jer tu je strah od novog rata. Sreća RS nema pristup takvom oružju kakvom je imala u balkanskim ratovima. To su obavještajni podaci koje imamo ne samo od EU, već i NATO-a. Artiljerija više nije dostupna RS. Također, tu je prisustvo međunarodnih snaga. Znam da su smanjene, ali imamo garancije od generala da oni mogu dovesti trupe do 6.000 vojnika u roku od 24 sata do sedam dana od prvog momenta”, pojasnio je Waitz.
Waitz je naveo kako Hrvatska nema najbolju ulogu te da ono što rade Srbija i Hrvatska vide kao jasan pokušaj uništenja BiH.
“Svjesni smo smo onoga što se dešava u Srbiji. Lično krtikujem takvu politiku naših nekih evropskih lidera koji idu u prilog Vučića i Dodika. To je pogrešan signal u pogrešno vrijeme. Uvjeravam vas da to nije većina evropskih donosilaca politika. To neće biti vodeći princip kako mi djelujemo. Čak i ako Aleksandar Vučić pokušava naoružati zemlju, protiv koga? 80 posto sredstava i ulaganja koji drže Srbi, sve to dolazi iz EU i to će biti prva stvar što će Srbija izgubiti ako uđe u agresivnu politiku protiv Bosne. Ako se sjaćamo bosanskog rata, bilo je kasno, prekasno kada je intervenisala međunarodna zajednica, ali je djelovala tada svojim oružjem i moćna jugoslovenska vojska pod vodstvom Miloševića nije mogla da se suprotstavi”, rekao je.
Kazao je da ga brine to što Narodna skupština RS usvojila zaključke o prenosu nadležnosti naglasivši da je to “jasan dokaz početka secesije”.
“Moji pravni savjetnici kažu da je to neustavno, krivično djelo, protuzakonito. I ja vidim da je ovdje sasvim dovoljno terena za visokog predstavnika i njegovu historijsku ulogu da osigura Ustav, zaštiti Ustav BiH i sporazume iz Dejtona. Njegova je jasna uloga. Mislim da mora odmah otpustiti Dodika i sve političke aktere koji podržavaju ove protuzakonite neustavne akcije. Naš predstavnik EU poziva da još malo sačeka, da ima mogućnosti za dijalog. Ali, o čemu da pregovaramo? Za mene nema načina da se pregovara ako se i dalje negira genocid u Srebrenici. Nema potrebe da se razgovara o državnoj imovini, ono što Dodik sada koristi da isplati svoje sumnjive kredite. Za mene je to crvena linija. Naši predstavnici kažu da ima još prostora za dijalog, ali ja mislim da ne”, naglasio je.
Istakao je kako će Njemačka sada dati jasnu podršku visokom predstavniku i poslati jasnu poruku – Dejtonski sporazum je sporazum koji je trebao zaustaviti nasilje, ali nije bio dobar prijedlog za budućnost BiH.
Govorio je o etničkim podjelama i upitao: “Imamo istinskog Hrvata koji glasa za istinskog hrvatskog predstavnika. Ko odlučuje ko je pravi Hrvat? Je li uzimamo nalaz krvi? to vodi ka fašizmu”.
Pozvao je Evropsku uniju da se umiješa s obzirom da u budžetu nema stavke za opće izbore 2022. i osiguraju slobodne izbore bez utjecaja.
Ukoliko Dodik dođe sustra na sastanak u Predsjedništvo, Waitz je rekao da će mu poručiti sljedeće:
“Prvo ću mu reći da će se suočiti s protivljenjem, da on uništava budućnost svojih ljudi, uništava svoje ljude i oduzima im legitimno pravo. On mora paziti kakve odluke donosi, miješa i uništava perspektivu budućih generacija. On je neodgovoran jer zloupotrebljava nacionalističku retoriku kako bi sakrio svoj profit i interese. Potkopava zemlju”, zaključio je Waitz. (N1)
U ekskluzivnom intervjuu za N1, Waitz je na pitanje reporterke Ike Ferrer Gotić da li želi reći da je mađunarodna zajednica na čekanju, odgovorio: “Da!”.
“Svjestan sam koliko mladih je napustilo zemlju jer tu je strah od novog rata. Sreća RS nema pristup takvom oružju kakvom je imala u balkanskim ratovima. To su obavještajni podaci koje imamo ne samo od EU, već i NATO-a. Artiljerija više nije dostupna RS. Također, tu je prisustvo međunarodnih snaga. Znam da su smanjene, ali imamo garancije od generala da oni mogu dovesti trupe do 6.000 vojnika u roku od 24 sata do sedam dana od prvog momenta”, pojasnio je Waitz.
Waitz je naveo kako Hrvatska nema najbolju ulogu te da ono što rade Srbija i Hrvatska vide kao jasan pokušaj uništenja BiH.
“Svjesni smo smo onoga što se dešava u Srbiji. Lično krtikujem takvu politiku naših nekih evropskih lidera koji idu u prilog Vučića i Dodika. To je pogrešan signal u pogrešno vrijeme. Uvjeravam vas da to nije većina evropskih donosilaca politika. To neće biti vodeći princip kako mi djelujemo. Čak i ako Aleksandar Vučić pokušava naoružati zemlju, protiv koga? 80 posto sredstava i ulaganja koji drže Srbi, sve to dolazi iz EU i to će biti prva stvar što će Srbija izgubiti ako uđe u agresivnu politiku protiv Bosne. Ako se sjaćamo bosanskog rata, bilo je kasno, prekasno kada je intervenisala međunarodna zajednica, ali je djelovala tada svojim oružjem i moćna jugoslovenska vojska pod vodstvom Miloševića nije mogla da se suprotstavi”, rekao je.
Kazao je da ga brine to što Narodna skupština RS usvojila zaključke o prenosu nadležnosti naglasivši da je to “jasan dokaz početka secesije”.
“Moji pravni savjetnici kažu da je to neustavno, krivično djelo, protuzakonito. I ja vidim da je ovdje sasvim dovoljno terena za visokog predstavnika i njegovu historijsku ulogu da osigura Ustav, zaštiti Ustav BiH i sporazume iz Dejtona. Njegova je jasna uloga. Mislim da mora odmah otpustiti Dodika i sve političke aktere koji podržavaju ove protuzakonite neustavne akcije. Naš predstavnik EU poziva da još malo sačeka, da ima mogućnosti za dijalog. Ali, o čemu da pregovaramo? Za mene nema načina da se pregovara ako se i dalje negira genocid u Srebrenici. Nema potrebe da se razgovara o državnoj imovini, ono što Dodik sada koristi da isplati svoje sumnjive kredite. Za mene je to crvena linija. Naši predstavnici kažu da ima još prostora za dijalog, ali ja mislim da ne”, naglasio je.
Istakao je kako će Njemačka sada dati jasnu podršku visokom predstavniku i poslati jasnu poruku – Dejtonski sporazum je sporazum koji je trebao zaustaviti nasilje, ali nije bio dobar prijedlog za budućnost BiH.
Govorio je o etničkim podjelama i upitao: “Imamo istinskog Hrvata koji glasa za istinskog hrvatskog predstavnika. Ko odlučuje ko je pravi Hrvat? Je li uzimamo nalaz krvi? to vodi ka fašizmu”.
Pozvao je Evropsku uniju da se umiješa s obzirom da u budžetu nema stavke za opće izbore 2022. i osiguraju slobodne izbore bez utjecaja.
Ukoliko Dodik dođe sustra na sastanak u Predsjedništvo, Waitz je rekao da će mu poručiti sljedeće:
“Prvo ću mu reći da će se suočiti s protivljenjem, da on uništava budućnost svojih ljudi, uništava svoje ljude i oduzima im legitimno pravo. On mora paziti kakve odluke donosi, miješa i uništava perspektivu budućih generacija. On je neodgovoran jer zloupotrebljava nacionalističku retoriku kako bi sakrio svoj profit i interese. Potkopava zemlju”, zaključio je Waitz. (N1)
- mayab
#2 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
To je upravo tako, znaju zeleni dobro, glupi nisu , samo da li imaju moć, želju i sposobnost!“Prvo ću mu reći da će se suočiti s protivljenjem, da on uništava budućnost svojih ljudi, uništava svoje ljude i oduzima im legitimno pravo. On mora paziti kakve odluke donosi, miješa i uništava perspektivu budućih generacija. On je neodgovoran jer zloupotrebljava nacionalističku retoriku kako bi sakrio svoj profit i interese. Potkopava zemlju”, zaključio je Waitz.
Mogu zamisliti koliko je (relativno) mladih familija, porodica , a i obitelji ,
ubrzalo svoje pripreme da zauvijek razgule odavde,nakon ovih kriminalnih poteza krmka i ekipe ,
a prilika je dosta, rekao bih nikada više u zadnjih 20-tak godina !
A krmka zanima samo da brlog bude njemu udoban i komotan, nema veze što već sada gadno smrdi.
- kica
#3 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Isto kao 1991g sto je moglo biti 1 milion vojnika, ali nije bio nijedan.
-
Naslovnica
#4 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Valjda je forumski red da postavljač teme da neki komentar, a ne copy/paste članaka...AtillaS wrote: ↑12/12/2021 23:10 Poslanik grupe Zelenih/EFA Thomas Waitz koji zajedno sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeom Franzom, boravi u posjeti BiH, kazao je kako ima garancije od generala NATO-a kako trupe, sa do 6.000 vojnika, u roku od 24 sata do sedam dana, mogu biti u Bosni i Hercegovine, ukoliko bi to bilo potrebno.
- Impressum
- Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo
#5 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
kad je vidim N1 ne bude mi dobro
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Naglasak na MOZE.
Jos veci naglasak na MI SMO PROTEKTORAT i najveci krivci za ovo stanje je svako od nas!
Jos veci naglasak na MI SMO PROTEKTORAT i najveci krivci za ovo stanje je svako od nas!
-
AtillaS
-
AtillaS
-
AtillaS
#9 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Da znaš za red ne bi citirao duge postove bez ikakve svrhe.Naslovnica wrote: ↑13/12/2021 08:33 Valjda je forumski red da postavljač teme da neki komentar, a ne copy/paste članaka...
BiH je NATO teritorij još od raspada Jugoslavije, uopšte ne sumnjam da bi NATO djelovao u slučaju nove velikosrpske agresije. I naravno da to nije radi nas, interesi su šireg karaktera, ali nama to svejedno koristi.
-
Naslovnica
#10 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Uredu je.AtillaS wrote: ↑13/12/2021 10:22Da znaš za red ne bi citirao duge postove bez ikakve svrhe.Naslovnica wrote: ↑13/12/2021 08:33 Valjda je forumski red da postavljač teme da neki komentar, a ne copy/paste članaka...
BiH je NATO teritorij još od raspada Jugoslavije, uopšte ne sumnjam da bi NATO djelovao u slučaju nove velikosrpske agresije. I naravno da to nije radi nas, interesi su šireg karaktera, ali nama to svejedno koristi.
- Impressum
- Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo
#11 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
boli me qrac za srbe
ja N1 ne volim jer su puni nekih senzacija i laznih "brejking njuz"
Last edited by Impressum on 13/12/2021 10:50, edited 1 time in total.
- kica
#12 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Njemackoj treba 400.000 migranata godisnje da bi radilo najslabije poslove u Njemackoj (koji Njemci nece da rade)
Super bi im dosao sukob da imigriramo u jeftinu radnu snagu. (vrijedan narod, hoce raditi, kada mora).
Super bi im dosao sukob da imigriramo u jeftinu radnu snagu. (vrijedan narod, hoce raditi, kada mora).
-
Sydnor
#13 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Ja nisam otišao i kajem se zbog toga debelo, a tek ću se kajat u narednim mjesecima/godinama... Ali kasno je sad, ovdje sam se ustoličio i jbg.
- Thorgerson
#14 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
I sta konkretno znaci dolazak te vosjke?
Pa to je tek sranje ako dodju.
Pa bila je nato vojska i u afganistanu.
Ne kontam ljude. Eto bas ce 6000 vojnika promjeniti nesto. Sta?
Opet se vracamo 20 godina unazad. Ko ce doci da investira u takvu zemlju? Ta vojska ce tu ostati, koliko? Dok ne izumru prirodno svi oni koji su ala Dodik. A koliko se "dodika" izrodilo? Koliko takvih i gorih kao on nas tek ceka. Kad vidis cemu ih uce?
I barem mi jebemu trebamo znati bolje. Da od stranaca nema koristi.
Opet se vracamo 20 godina unazad. Ko ce doci da investira u takvu zemlju? Ta vojska ce tu ostati, koliko? Dok ne izumru prirodno svi oni koji su ala Dodik. A koliko se "dodika" izrodilo? Koliko takvih i gorih kao on nas tek ceka. Kad vidis cemu ih uce?
- kica
#15 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Imamo tuzilastvo BiH, koje ovo sve dopusta.
-
DonieBrasco
-
Naslovnica
#17 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Ko će to zabraniti Rusima da i oni ne pošalju 6000 vojnika recimo u BL, ili gdje već požele na teritoriju manjeg BH entiteta?Thorgerson wrote: ↑13/12/2021 10:47 I sta konkretno znaci dolazak te vosjke?
- -Chesterfield-
#18 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Nije ti kasno. Slušam neku večer šta reče Jakob Finci kada je on razmišljao o odlasku.
Ako ti je broj cipela manji od broja godina nije kasno za odlazak.
Koliko se sjećam pisao si da nosiš broj 49
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#19 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Nisam citao detalje, ali spominju da DMS postoji opcija za NATO intervenciju. Dolazak ruskih trupa bez odobrenja bi bio cin agresije.Naslovnica wrote: ↑13/12/2021 10:57 Ko će to zabraniti Rusima da i oni ne pošalju 6000 vojnika recimo u BL, ili gdje već požele na teritoriju manjeg BH entiteta?
- kica
#20 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
a zar nije krivicno djelo ovo sto rade u manjem entitetu, pa opet tuzilastvo BIH ne radi nista (presutno odobrava cinjenje krivicnog djela) ?
-
Sydnor
#21 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Dragi Chestere kako si dogurao do Jakuba Fincija?-Chesterfield- wrote: ↑13/12/2021 10:59Nije ti kasno. Slušam neku večer šta reče Jakob Finci kada je on razmišljao o odlasku.
Koliko se sjećam pisao si da nosiš broj 49![]()
Ma ja sam se pronašao u onom citatu Meše Selimovića iz Tvrđave kad kaže da je čovjek još mlad da bi imao želja, a previše star da ih ostvaruje...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
imaju sukob u ukrajini pa im prave montažne vikendice umjesto da prime belce u svoju zemlju
- billy organ
#23 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
Valjda ako ti je broj cipela veci od broja godina onda ti je kasno za odlazak ?-Chesterfield- wrote: ↑13/12/2021 10:59Nije ti kasno. Slušam neku večer šta reče Jakob Finci kada je on razmišljao o odlasku.
Koliko se sjećam pisao si da nosiš broj 49![]()
-
AtillaS
- cyprus
#25 Re: U slučaju potrebe, 6.000 NATO vojnika u roku od 24 sata može biti u BiH
O N1 se ovdje godinama pisalo kao o prosrpskoj televiziji