Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#14076 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni ne treba nize.. 380W (koliko se uglavnom vrti kad zagrije sobu) je meni sasvim prihvatljivo za 12-ku. Plakanje je kad vuce 800-900W 10 min. pa se ugasi 7-8 min. A to je radila u jesen kad sam je inicijelno testirao.
Plus ne znam koliko bi mi i odgovaralo da ista hladnije puse..
Plus ne znam koliko bi mi i odgovaralo da ista hladnije puse..
- drug_profi
#14077 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Plin se plaća po kubiku. Mislim da je sad oko 0,8 KM m3, i sadrzi oko 10 kW energije.TotallyDifferent_Not wrote: ↑11/12/2021 13:37 Da li se grijanje na plin u sa plaća po kvadratu ili? I da li je isplativije na 25m2 grijati se na plin ili na 16m2 u stanu bolje izolacije na struju
-
romim
#14078 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam, ali kako vrijeme prolazi sve sam vise misljenja da je za grijanje bolje da modulacija ne moze ici nisko.
Kod mene danas na 0c potrosnja 300w, a izduv 28c.
Odmah se u prostoru pocne osjecati neka svjezina.
Pri tom nema neke akumulacije toplote jer klima ne moze da pregrije i da se ugasi.
Bolje je da pregrije i ugasi se, nego da recimo usisava vazduh 25c a izbacuje 28c
Kod mene danas na 0c potrosnja 300w, a izduv 28c.
Odmah se u prostoru pocne osjecati neka svjezina.
Pri tom nema neke akumulacije toplote jer klima ne moze da pregrije i da se ugasi.
Bolje je da pregrije i ugasi se, nego da recimo usisava vazduh 25c a izbacuje 28c
-
baho
#14079 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@romim slikaj display daljinskog.
Koliko ona mjeri da je u prostoru a koliko ti?
Koliko ona mjeri da je u prostoru a koliko ti?
-
romim
#14080 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@baho bas sam htio da ti pisem da probas, provjwriti kod sebe. Imas par postova unazad link za video pa pogledaj.
Konkretno primjer: Zadata temperatura 23c, ukljucen I feel, fan druga crtica, daljinski na 5m od klime.
Nakon recimo dva sata rada na 400w, klima obara modulaciju na 90w i izduv 21.5c.
Provjeravam I feel ocitava 24c, a termometar pored daljinskog pokazuje 23.7c.
Klima sad fakticki hladi prostor da bi ga ponovo grijala.
Radila je tako oko nekih 20min i ja prebacim na senzor klime da provjerim koju temperaturu ocitava i on pokazuje 20c jer se on vec rashladio posto je izduv 21.5c.
I feel sporo registruje promjenu temperature, pa pregrije na 24c, a onda poslije pocne fakticki hladiti i treba vremena dok registruje promjenu sa 24c na 22c pa da se ponovo zaleti da grije.
Ne znam probaj ako mozes kod sebe kako ce se ponasati sa I feel.
Recimo onu sto ti je u manjoj sobi probaj namjestiti da uspije prebaciti za stepen zadatu temperaturu, pa provjeri koliko ce nisko ici modulacija i temperatura izduva. I da li ce se klima ugasiti.
Kod mene ne moze da se ugasi nego fakticki ne grije a ventilatori vrte zadatom brzinom.
Ako stavim na quite to je nedovoljna brzina za 37m2.
Konkretno primjer: Zadata temperatura 23c, ukljucen I feel, fan druga crtica, daljinski na 5m od klime.
Nakon recimo dva sata rada na 400w, klima obara modulaciju na 90w i izduv 21.5c.
Provjeravam I feel ocitava 24c, a termometar pored daljinskog pokazuje 23.7c.
Klima sad fakticki hladi prostor da bi ga ponovo grijala.
Radila je tako oko nekih 20min i ja prebacim na senzor klime da provjerim koju temperaturu ocitava i on pokazuje 20c jer se on vec rashladio posto je izduv 21.5c.
I feel sporo registruje promjenu temperature, pa pregrije na 24c, a onda poslije pocne fakticki hladiti i treba vremena dok registruje promjenu sa 24c na 22c pa da se ponovo zaleti da grije.
Ne znam probaj ako mozes kod sebe kako ce se ponasati sa I feel.
Recimo onu sto ti je u manjoj sobi probaj namjestiti da uspije prebaciti za stepen zadatu temperaturu, pa provjeri koliko ce nisko ici modulacija i temperatura izduva. I da li ce se klima ugasiti.
Kod mene ne moze da se ugasi nego fakticki ne grije a ventilatori vrte zadatom brzinom.
Ako stavim na quite to je nedovoljna brzina za 37m2.
-
black arrow
#14081 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pozdrav
imam.grijanje na struju, valiant eloblock 12 kw, trenitno.na 10 kw radi, kuca gdje grijem.jedan sprat sa oko 85 m2 ispod je garaza ukop a iznad iznad sprat koji nije zavrsen. na kucu je postavljena fasasda 8cm.
e sad na razdjeljniku.imam 9 izlaza od kojih je jedan za bojler ali je zavrnut.
pec je nastimana.da dostize max polaz od 65c na 10 kw, rad pumpe nakon gasenja.jos 20 minuta a brzina protoka na 4 mislim 70%. a tempereratura u boravku na 22c.dnevna a nocna na 18. u dnevnom boravku koji je nekih 40m2 i imaju 3 radijatora duzine 3,4 metra, regulacija bezicnim termostatom
e sad pec palim ujutro u 4 i do sedam ne uspije postici zadanu temperaturu. u toku rada postigne max temp polaza do 60c i ne ide vise, grijanje je radijatorsko (7,5 metara ukupno ) i imam ih ukupno 7 plus resetka u kupatilu.i nekih 200 metara cijevi kroz tlakove nekako mi se cini da previse sporo grije i postize zadanu temp a potrosnja se krece izmedju nekih 80-120 kw dnevno, prosli mjesec racun mi je iznosio 362 km za cijelu kucu. ovaj ce biti veci jer pratim potrosnju svaki dan i biljezim, pokusao sam milion kombinacija sa povratom, snagom, pumpom ali.mi se cini da nesto ne radim.kako treba ako neko misli da mi moze pomoci sa savjetom dobro bi mi dosao. ako vec trosim 400.km.za grijanje.da se barem ugrijem.kako.treba ili je mozda pec preslaba, premalo radijatora ili pak.nesto drugo
imam.grijanje na struju, valiant eloblock 12 kw, trenitno.na 10 kw radi, kuca gdje grijem.jedan sprat sa oko 85 m2 ispod je garaza ukop a iznad iznad sprat koji nije zavrsen. na kucu je postavljena fasasda 8cm.
pec je nastimana.da dostize max polaz od 65c na 10 kw, rad pumpe nakon gasenja.jos 20 minuta a brzina protoka na 4 mislim 70%. a tempereratura u boravku na 22c.dnevna a nocna na 18. u dnevnom boravku koji je nekih 40m2 i imaju 3 radijatora duzine 3,4 metra, regulacija bezicnim termostatom
e sad pec palim ujutro u 4 i do sedam ne uspije postici zadanu temperaturu. u toku rada postigne max temp polaza do 60c i ne ide vise, grijanje je radijatorsko (7,5 metara ukupno ) i imam ih ukupno 7 plus resetka u kupatilu.i nekih 200 metara cijevi kroz tlakove nekako mi se cini da previse sporo grije i postize zadanu temp a potrosnja se krece izmedju nekih 80-120 kw dnevno, prosli mjesec racun mi je iznosio 362 km za cijelu kucu. ovaj ce biti veci jer pratim potrosnju svaki dan i biljezim, pokusao sam milion kombinacija sa povratom, snagom, pumpom ali.mi se cini da nesto ne radim.kako treba ako neko misli da mi moze pomoci sa savjetom dobro bi mi dosao. ako vec trosim 400.km.za grijanje.da se barem ugrijem.kako.treba ili je mozda pec preslaba, premalo radijatora ili pak.nesto drugo
-
romim
#14082 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vidim da si editovao post pa da promijenim i ja pitanja.
U dnevnom 40m2 imas 3.4m radijatora.
Ja imam u 37m2 4.4m.
Termostat kontrolise temperaturu u dnevnom, sta kontrolise u kupatilu, hodniku i sobama?
Nisam najbolje skontao kako su ti postavljene cijevi?
Kazes zadata temperatura vode 65c a maksimalno postigne 60c.
Ako bi temperatura bila 65c onda bi bilo da ti je i odlaz i povrat 65c i da nemas toplotnih gubitaka.
Sta ti je na ploci iznad sprata, gola ploca ili ima estrih ili nesto drugo?
U dnevnom 40m2 imas 3.4m radijatora.
Ja imam u 37m2 4.4m.
Termostat kontrolise temperaturu u dnevnom, sta kontrolise u kupatilu, hodniku i sobama?
Nisam najbolje skontao kako su ti postavljene cijevi?
Kazes zadata temperatura vode 65c a maksimalno postigne 60c.
Ako bi temperatura bila 65c onda bi bilo da ti je i odlaz i povrat 65c i da nemas toplotnih gubitaka.
Sta ti je na ploci iznad sprata, gola ploca ili ima estrih ili nesto drugo?
-
black arrow
#14083 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
iznad moga sprata je visoko.potkrovlje, betonska ploca a ispod.nje 5cm stirepora, stolarija postavljena ali nista nije zavrseno. dnevni okrenut prema jugu, temperatura preko noci od 22 do 06 padne za nekih 3,5-4 stepena c.romim wrote: ↑12/12/2021 09:51 Sta ti je iznad nezavrsenog sprata, opet ploca ili je samo krov?
Kako ti je uradjena instalacija za grijanje, kako su provedene cijevi?
Koliko mogu primjetiti, radijatori ti i nisu bas neke velike duzine. Jedan od razloga sto se prostor sporije zagrijava.
Imas li na radijatorima termo glave za regulaciju?
Ocito je da i pored izolacije od 8cm jos uvijek imas velike gubitke, a upitno je i dimenzionisanje radijatora.
Pokusaj za pocetak da ne smanjujes i ne gasis grijanje recimo 5 dana.
Zabiljezi potrosnju i uporedi sa prethodnom potrosnjom, a uporedi i razliku u osjecaju topline.
na radijatorima termostatske glave postavljene.i.odvrnute na 6.
cijevi pex 16 mm sa izolacijom provedene kroz tlakove gdje je takodjer postavljena izolacija od 5 cm. u dnevnom imam tri radijatora duzine 3,4 m i spro mi postize postavljenu temp. imam prostor za ubaviti jos jedan radojator dimenzija 600×1400 povezujuci ga sa jednim.od postojecih. ako bi to bilo.jedno.od.rijesenja.
sto se tice potrosnje mjerim svaki dani grijanje mi je konstantno ukljucenoi u zavisnosti.od vanjske temperature potroanja.ide od 80 do 120 kw , temp programiram u 3 ujutro na 22c, a u 22 postavim.na 18c. termostat mi.je general ht500 i gasi pec nakon 0.5 stepena od programirane a pali na 0.5 stepena ispod trazene temp
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#14084 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve kod tebe štima, polazna temp od 60c je sasvim u redu za radijatorsko grijanje.
Ako je objekat nov, tek useljen, onda je moguće da ima još dosta vlage u njemu.
Inače nećeš ništa dobiti time što ćeš pokušati optimirati sistem, tvoje potrebe za toplotnom energijom su takve kakve su, osim što si izabrao najskuplju varijantu za grijanje i u naredbih 5g ćeš dati 10000KM samo za struju, pri čemu ćeš samo gledati kako gdje šta smanjiti, zavrnuti i sl.
Svako grijanje treba da radi 24h, eventualno da se noćna temp koriguje za 1-2C, a ne za 4C, lični je odabir koji energent je u pitanju.
Sve što si do sada uštedio u odnosu na neki drugi vid grijanja će se istopiti za 3-5god., a nećeš se nikada ugrijati kako treba.
Ako je objekat nov, tek useljen, onda je moguće da ima još dosta vlage u njemu.
Inače nećeš ništa dobiti time što ćeš pokušati optimirati sistem, tvoje potrebe za toplotnom energijom su takve kakve su, osim što si izabrao najskuplju varijantu za grijanje i u naredbih 5g ćeš dati 10000KM samo za struju, pri čemu ćeš samo gledati kako gdje šta smanjiti, zavrnuti i sl.
Svako grijanje treba da radi 24h, eventualno da se noćna temp koriguje za 1-2C, a ne za 4C, lični je odabir koji energent je u pitanju.
Sve što si do sada uštedio u odnosu na neki drugi vid grijanja će se istopiti za 3-5god., a nećeš se nikada ugrijati kako treba.
-
Benjamin1994
#14085 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Slicna situacija ali na bjelasnici, probali su sa tim ustedama nekim smanjenjem temperature poslije radnog vremena, cak i totalnim gssenjem sistema i onda imad situaciju i kad radi tih 12 sati otp kao da ne radi. Kod njih je podno u pitanju, sad su stavili na taj neki normalni rad i trebat ce prema njihovim procjenama 5/7 dana da se to ugrije kako treba i pocne funkionisati. Svi mi tezimo za tom nekom manjom potrošnjom, a da nam bude sto ljepše, i onda vecina u tome grijesi i na kraju manje se ugrijemo a dođe veci racun. Bojler je najbolji primjer, stariji ljudi su ubjeđeni da ga treba paliti pred kupanje i gasiti posluje kupanja, dok se pokazalo učinkovitije da gori non stop, samim tim sto manje trosi tj samo dogrijava vodu, i uvijek imas toplu vodu na raspolaganju. Po meni greska je ta sto je velika temperaturna razlika tj tih nekih 4 stepena i sad se postavlja pitanje koliko mu treba kad spadne ta 4 stepena da radi vjerojatno punim kapacitetom da to stigne, i kad stigne ti ga opet oboris, i jovo na novo. Kako pratis potrosnju, probaj 5/7 dana da ostavis na istoj temperaturi,pa vidi kakvi su rezultati sto se tiče potrosnje i kakva je unutrašnja temperatura
-
Ermin ZM
#14086 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto se tice kolege sa el kotlom. Moj savjet bi mu bio da uzme jaku klimu i da je pozicionira da puse prema hodniku. Makar da mu radi kad nije tu, ili preko noci.
A idealno bi bilo da taj kotao i ne koristi vec da predje potpuno klime. Za 3-4 puta manju potrosnju bolje ce se ugrijat. Ali treba i ulozit. Ja bih krenuo sa jednom jacom, pa nek mu taj kotao malo dogrijava periferne sobe.
Benjamine druze nisi u pravu za bojler. Nijedan bojler nema takvu izolaciju da potpuno eliminise toplotne gubitke. Dakle u toku dana konstantno se hladi voda a on dogrijava.
Sto se toga tice najisplativije je programirat da se zagrije po jeftinoj ko ima dvotarifno. Npr ujutru pred ustajanje i po podne.
Jos ekonomicnija opcija je bojler sa tp, medjutim inicijalna investicija se tesko ikad isplati osim ako nije bas veliko kucanstvo.
A idealno bi bilo da taj kotao i ne koristi vec da predje potpuno klime. Za 3-4 puta manju potrosnju bolje ce se ugrijat. Ali treba i ulozit. Ja bih krenuo sa jednom jacom, pa nek mu taj kotao malo dogrijava periferne sobe.
Benjamine druze nisi u pravu za bojler. Nijedan bojler nema takvu izolaciju da potpuno eliminise toplotne gubitke. Dakle u toku dana konstantno se hladi voda a on dogrijava.
Sto se toga tice najisplativije je programirat da se zagrije po jeftinoj ko ima dvotarifno. Npr ujutru pred ustajanje i po podne.
Jos ekonomicnija opcija je bojler sa tp, medjutim inicijalna investicija se tesko ikad isplati osim ako nije bas veliko kucanstvo.
- -Chesterfield-
#14087 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja mislim da najviše gubiš na ploči koja dijeli sprat u kojem boraviš sa spratom iznad tebe. Kako sam razumio taj stiropor je na drugoj ploči, ispod krova?black arrow wrote: ↑12/12/2021 10:27iznad moga sprata je visoko.potkrovlje, betonska ploca a ispod.nje 5cm stirepora, stolarija postavljena ali nista nije zavrseno. dnevni okrenut prema jugu, temperatura preko noci od 22 do 06 padne za nekih 3,5-4 stepena c.romim wrote: ↑12/12/2021 09:51 Sta ti je iznad nezavrsenog sprata, opet ploca ili je samo krov?
Kako ti je uradjena instalacija za grijanje, kako su provedene cijevi?
Koliko mogu primjetiti, radijatori ti i nisu bas neke velike duzine. Jedan od razloga sto se prostor sporije zagrijava.
Imas li na radijatorima termo glave za regulaciju?
Ocito je da i pored izolacije od 8cm jos uvijek imas velike gubitke, a upitno je i dimenzionisanje radijatora.
Pokusaj za pocetak da ne smanjujes i ne gasis grijanje recimo 5 dana.
Zabiljezi potrosnju i uporedi sa prethodnom potrosnjom, a uporedi i razliku u osjecaju topline.
cijevi pex 16 mm sa izolacijom provedene kroz tlakove gdje je takodjer postavljena izolacija od 5 cm. u dnevnom imam tri radijatora duzine 3,4 m i spro mi postize postavljenu temp. imam prostor za ubaviti jos jedan radojator dimenzija 600×1400 povezujuci ga sa jednim.od postojecih. ako bi to bilo.jedno.od.rijesenja.
sto se tice potrosnje mjerim svaki dani grijanje mi je konstantno ukljucenoi u zavisnosti.od vanjske temperature potroanja.ide od 80 do 120 kw , temp programiram u 3 ujutro na 22c, a u 22 postavim.na 18c. termostat mi.je general ht500 i gasi pec nakon 0.5 stepena od programirane a pali na 0.5 stepena ispod trazene temp
Ja bih barem poredao table stiropora na tu ploču i po tome neke špere ili daske.
-
NediM17
#14088 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na stranu gubici, taj bojler je jednostavno preslab za tu kvadraturu.
Sta bi tek bilo da je napolju -10 ili nize.
Sta bi tek bilo da je napolju -10 ili nize.
-
black arrow
#14089 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
vjerovatno gubim najvise na tome, stiropor se.nalazi.na mom plafonu ali.gore su samo goli zidovi i dosta je hladno.-Chesterfield- wrote: ↑12/12/2021 12:38Ja mislim da najviše gubiš na ploči koja dijeli sprat u kojem boraviš sa spratom iznad tebe. Kako sam razumio taj stiropor je na drugoj ploči, ispod krova?black arrow wrote: ↑12/12/2021 10:27
iznad moga sprata je visoko.potkrovlje, betonska ploca a ispod.nje 5cm stirepora, stolarija postavljena ali nista nije zavrseno. dnevni okrenut prema jugu, temperatura preko noci od 22 do 06 padne za nekih 3,5-4 stepena c.
Ja bih barem poredao table stiropora na tu ploču i po tome neke špere ili daske.
kad odlucim u dnevnom naloziti vatru u kamin, isti ugrijem za sat vremena na.24c a kad radi centrala potrebna su mi i tri.sata da dodjem do 22,5c a temp vode u kotlu je 60c.
predpoatavljam.da mi.nedostaje taj jedan radijator
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#14090 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da jedan radijator i....SAMO bolja izolacija zidova stropa, poda...itd.
- -Chesterfield-
#14091 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa onda ti i nije toliko loša izolacija ako je stiropor na tvom plafonu.black arrow wrote: ↑12/12/2021 13:08vjerovatno gubim najvise na tome, stiropor se.nalazi.na mom plafonu ali.gore su samo goli zidovi i dosta je hladno.-Chesterfield- wrote: ↑12/12/2021 12:38
Ja mislim da najviše gubiš na ploči koja dijeli sprat u kojem boraviš sa spratom iznad tebe. Kako sam razumio taj stiropor je na drugoj ploči, ispod krova?
kad odlucim u dnevnom naloziti vatru u kamin, isti ugrijem za sat vremena na.24c a kad radi centrala potrebna su mi i tri.sata da dodjem do 22,5c a temp vode u kotlu je 60c.
predpoatavljam.da mi.nedostaje taj jedan radijator
Možda je najbolje kao što ti savjetuju da ubaciš barem jednu klimu u dnevni boravak.
Jer to što sada imaš je preskupo grijanje.
Klima ti svakako treba i u ljetnom periodu.
-
baho
#14092 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da fali radijatora prostor se ne bi ugrijao ali bi kotao postigao zadatu temperaturu. Taj kotao ili ne radi sa 10kW i ne moze da isporuci dovoljno energije ili su gubitci enormni.
Ako ti kotao za 18h potrosi 120kW, to znaci da po satu trosi 6.66kW.
Nadji nekoga da ti provjeri kako je spojen kotao i da li vuce 10kW.
- starii
#14093 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
radi on dobro jer kad se postigne temperatura vode u radijatorima, bojler automatski smanjuje potrošnju sa 10kW na manje kW i održava tu temperaturu vode, u slučaju da temperatura vode u radijatorima padne ispod zadane sam poveća potrošnju do maksimalne zadane...baho wrote: ↑12/12/2021 13:34 Da fali radijatora prostor se ne bi ugrijao ali bi kotao postigao zadatu temperaturu. Taj kotao ili ne radi sa 10kW i ne moze da isporuci dovoljno energije ili su gubitci enormni.
-
romim
#14094 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@black arrow kad objasnjavas nemoj biti skrt na rijecima ako zelis da ti se pomogne.
Tvoj sprat, na plafonu 5cm stiropor, iznad betonska ploca, iznad visoko potkrovlje, iznad ploca, rogovi, daska, sta je?
Budi precizan.
Kod mene iznad sprata ide betonska ploca, estrih 3cm stiropor i 5cm betonska kosuljica, izolacija za laminat, laminat, visoko potkrovlje, betonska ploca, tavan, krov daska lim.
Visoko potkrovlje ispravljeno ali nenamjesteno i ne grijem ga. U njemu je temperatura 11c danas kad je vani 0c.
Koliko sam te shvatio kod tebe su zidovi jos ne omaltani?
Taj jedan radijator ti treba sigurno.
Temperaturu u dnevnom regulise termostat, ali bi u hodniku, sobama i kupatilu, termo glave trebao podesiti na 3 ili 4 zavisno od vrste.
Nema potrebe da su na maksimumu i da grijes hodnik i sobe na temperaturu vecu od dnevnog.
Tebi termostat u dnevnom regulise 22c, a u sobi termo glava odvrnuta na maksimum i moze da grije i na 25c.
Sobu grij na 21c, hodnik na 18c, kupatilo na 24c.
Ciato sumnjam i da ti je dovoljna ta temperatura u dnevnom od 22c. Vjerujem da je drzis na toliko a ne na 23c zbog uštede.
Ne nalazim koliko uopste ima kapacitet vode u sebi taj blok?
@starii a sta ako su termo glave odvrnute do kraja a kotlom upravlja termostat?
Tvoj sprat, na plafonu 5cm stiropor, iznad betonska ploca, iznad visoko potkrovlje, iznad ploca, rogovi, daska, sta je?
Budi precizan.
Kod mene iznad sprata ide betonska ploca, estrih 3cm stiropor i 5cm betonska kosuljica, izolacija za laminat, laminat, visoko potkrovlje, betonska ploca, tavan, krov daska lim.
Visoko potkrovlje ispravljeno ali nenamjesteno i ne grijem ga. U njemu je temperatura 11c danas kad je vani 0c.
Temperaturu u dnevnom regulise termostat, ali bi u hodniku, sobama i kupatilu, termo glave trebao podesiti na 3 ili 4 zavisno od vrste.
Nema potrebe da su na maksimumu i da grijes hodnik i sobe na temperaturu vecu od dnevnog.
Tebi termostat u dnevnom regulise 22c, a u sobi termo glava odvrnuta na maksimum i moze da grije i na 25c.
Ciato sumnjam i da ti je dovoljna ta temperatura u dnevnom od 22c. Vjerujem da je drzis na toliko a ne na 23c zbog uštede.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#14095 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijanje na elektro blok je samo za ljude koji budu vani.black arrow wrote: ↑12/12/2021 08:46 pozdrav
Griju jedan mjesec godisnje preko njega,potrose koliko potrose i to je to.
Piplica ti je dobro rekao,sto si ustedio u pocetnom ulaganju ,sad ces dati kroz racun struje.
Imao sam slucaj da je zena sa takvim kotlom,u manjoj kuci imala potrosnju od preko 500 KM mjesecno.
Ugradjena toplotna pumpa ,sad dobije 3x manje.
- emotivac
#14096 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja danas kupih Azuri Nora, sad za sad sam prezadovoljan, grije znači bože-Chesterfield- wrote: ↑11/12/2021 15:42Ja mislim da je to u rangu gree lomo economical ili gree lomo pular.emotivac wrote: ↑11/12/2021 13:40 https://www.olx.ba/artikal/45812383/gre ... verter-15/
Valja li čemu ova klima ? Ima li neko iskustva, al' baš s ovim modelom ?![]()
Ima wifi sve sam nastimao i to je extra stvar jer nismo kod kuce svi radimo... Jedino ne znam na koliko bih je drzao da grije kad nas nema? Mozda na 20c cisto da drzi toplotu koliko toliko?
Inace je bila 930 KM sa ugradnjom, i to jutros nazvao covjeka dosao u roku pola sata, ovlasteni serviser naravno
- -Chesterfield-
#14097 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Azuri supra je oko 1050 sa ugradnjom. Mogao si se malo protegnuti.emotivac wrote: ↑12/12/2021 16:57Ja danas kupih Azuri Nora, sad za sad sam prezadovoljan, grije znači bože-Chesterfield- wrote: ↑11/12/2021 15:42
Ja mislim da je to u rangu gree lomo economical ili gree lomo pular.A+++ je grijanje, a hladjenje jedan plus manje
Ima wifi sve sam nastimao i to je extra stvar jer nismo kod kuce svi radimo... Jedino ne znam na koliko bih je drzao da grije kad nas nema? Mozda na 20c cisto da drzi toplotu koliko toliko?
Inace je bila 930 KM sa ugradnjom, i to jutros nazvao covjeka dosao u roku pola sata, ovlasteni serviser naravno![]()
Hajde neka te dobro sluša.
-
Ermin ZM
#14098 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije Nora a+++, pusti reklamu. Pogledaj na deklaraciji. Mada to je sve nebitno, sitne su razlike. To ti dodje prepakovani gree lomo economical. Solidna je klima za cijenu, medjutim ne ocekuj cuda kad bas zahladni.
Jel ti problem uslikat deklaraciju na vanjskoj i unutrasnjoj i postavit. Zanima me koji aktuelno model prodaju.
Ne gasi je, smanji eventualno 2 stepena kad niste tu i tjt.
Jel ti problem uslikat deklaraciju na vanjskoj i unutrasnjoj i postavit. Zanima me koji aktuelno model prodaju.
- emotivac
#14099 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma sta ja znam, nije da nisam mogao, al' eto ovaj mi preporucio ovu jer mi svakako sluzi za dogrijavanje.... Hvala hvala-Chesterfield- wrote: ↑12/12/2021 17:07Azuri supra je oko 1050 sa ugradnjom. Mogao si se malo protegnuti.emotivac wrote: ↑12/12/2021 16:57
Ja danas kupih Azuri Nora, sad za sad sam prezadovoljan, grije znači božeA+++ je grijanje, a hladjenje jedan plus manje
Inace je bila 930 KM sa ugradnjom, i to jutros nazvao covjeka dosao u roku pola sata, ovlasteni serviser naravno![]()
Hajde neka te dobro sluša.![]()
Ne znam, moguce je sve.. Procitao sam na kutiji A+++....Ermin ZM wrote: ↑12/12/2021 17:09 Nije Nora a+++, pusti reklamu. Pogledaj na deklaraciji. Mada to je sve nebitno, sitne su razlike. To ti dodje prepakovani gree lomo economical. Solidna je klima za cijenu, medjutim ne ocekuj cuda kad bas zahladni.
Ma sluzit ce mi samo za dogrijavanja, mada ce konstantno radit (najvjerovatnije).
Uslikat cu kad stignem kuci
-
black arrow
#14100 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
znaci 5 cm stropora, 12 cm ploca, visina do krovista 4 m daska, lepenka i cigla, zidovi nezbukani, stolarija plasticna, sli je samo.na centralnom djelu ozidan zid na koji je postavljen krov, ostalo otvoren prostor bez prezida.romim wrote: ↑12/12/2021 15:15 @black arrow kad objasnjavas nemoj biti skrt na rijecima ako zelis da ti se pomogne.
Budi precizan.
na svim radijatorima ima herzeve termoglave i kad ih odvrnem.na 4 na njima nema.protika, tj ne griju. pa ih drzim.na 5. sto se tice temp u drugim prostorijama zadovoljan sam brzinom postizanja temp i zagrijavanja ali me muci dnevni boravak.
u nejmu.je termostat i on kontrolise pec na 22 sam stavio iz razloga sto ga drizim a na 50 cm iznad poda.
kad dostigne zadanu.temperatur, potrbno.je da prodje nekih 90 minuta da bi se ponovo upalio i onda radi nekih 40tak.minuta i ugasi se i ipet tako,
od 22 sata programiram temperaturu da bude 18 stepeni i pec se ne pali do 03 i 30 h kad je programirana temperatura od 22 koju ne uspije ujutro podici do 7 sati teek tamo.negdje oko 8 i 30 postigne22,5 i ugasi sei.onda opet u ciklusima.tako odrzavajuci temp. polaz je 60 stepeni c a jacina kotla.na 10 kw.
vjerovatno mi.nedostaje taj jedan radijator od nekih 140cm kako bi povecao duzinu i ibrzao.zagrijavanje dnevnog boravka .
sto se tice potroanje ako na godisnjem.nivou ukupno dobijem 2000.km ukupno za cjelokupnu kucu potrsene el energije sa bicu prezadovoljan jer nema.vise lozenja, drva, skladistenja, ciscenja..
do sada sam za dva mjeseca ukupno potroaio.el energije za cijelo domacinstvo 580 km.ova dva mjeseca su mi kljucna, hahah