Novi Izborni zakon BiH
- tataćusak
#5226 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nema odustajanja na račun države da bi se udovoljilo bilo kome, to samo dlabi državu u konačnici.
Hrvati su najgori u ovoj državi, mislim političko vodstvo hrvata.
doDick je bilji sto puta, makar je iskreniji u svojim namjerama
Hrvati su najgori u ovoj državi, mislim političko vodstvo hrvata.
doDick je bilji sto puta, makar je iskreniji u svojim namjerama
- BHCluster
#5227 Re: Novi Izborni zakon BiH
Legitimitet proistice iz izborne volje gradjana ne naroda jer bi to bilo u suprotnosti sa presudom Suda iz Strazbura u predmentu Zornic.ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 11:32Slažem se.počistimo i napravimo legitimno predstavljanje.
Složio bi se i da "mi" prvi krenemo.
- BHCluster
#5228 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kako mislet to sprovesti u "rs-u" ili je tamo taj problem resen?nosara wrote: ↑11/12/2021 15:40"Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, suradnje, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruke o tome da se sva tri konstitutivna naroda (...) osjećaju dobro i adekvatno zastupljeno", rekao je Plenković novinarima u subotu.
Premijer je dodao da "što se tiče zalaganja i zaštite Hrvata u BiH i njihove ravnopravnosti, mislim da se tu u potpunosti slažemo predsjednik i ja i praktički svi razumni akteri na hrvatskoj političkoj sceni. Oko toga nikada nije bilo prijepora i mislim da je dobro da smo tu svi na zajedničkim pozicijama".
- Point.
#5229 Re: Novi Izborni zakon BiH
Jako, jako si dosadan.ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 12:08Ti već drugi post pišeš isti.......
Ja razgovaram sa normalnim ljudima na forumu.
I uglavnom odgovaram na replike.
Ako sam dosadan,ne ispadaj smiješan pa mi i ne repliciraj,jer ispadaš glup.
Ja na dosadne postove i ne odgovaram.čak ih i ne čitam
- Point.
#5230 Re: Novi Izborni zakon BiH
Baš čudno da "jugosloven" Nosara podržava ideje "jugoslovena" Dragana Čovića.
Šta reče, istina.
-
Novak20
#5231 Re: Novi Izborni zakon BiH
ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 15:13Kako mozes kenjat vise, to je nevjerovatno![]()
A jos su mi gori ovi sto vode raspravu s tobom
sad zamisli .....raspravljaš sa mnom a tvrdiš da su gori od mene koji raspravljaju sa mnom.![]()
Puna podrška forumašu "ako te pitaju"".
Politička mahala ne voli da čuje ono što joj se ne sviđa pa napada "ad hominem" one koji ne pjevaju njihove papagajske pjesmice.
Slobodno ti tipkaj, demokracija je još uvijek.
- Login77777
#5232 Re: Novi Izborni zakon BiH
Radi Dragan na ukidanju iste.Novak20 wrote: ↑11/12/2021 16:32ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 15:13
sad zamisli .....raspravljaš sa mnom a tvrdiš da su gori od mene koji raspravljaju sa mnom.![]()
![]()
Politička mahala ne voli da čuje ono što joj se ne sviđa pa napada "ad hominem" one koji ne pjevaju njihove papagajske pjesmice.
- BHCluster
#5233 Re: Novi Izborni zakon BiH
A to izgleda ovako:ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 15:17 Hrvati u BiH imaju najrealnije zahtjeve.
Državu ravnopravnih naroda i legitimno predstavljanje.
Ne traže treći entitet ( još uvijek) , neko da imaju predstavnike.
Ne traže da se pripoje R. Hrvatskoj.
Ne traže da se nameću drugim narodima.
To je suština
Državu ravnopravnih naroda i legitimno predstavljanje.
- BiH kao država neće moći opstati ne dogovore li se izmjene izbornih pravila kojima će se osigurati legitimno predstavljanje različitih etničkih skupina u tijelima vlasti. Dragan Cović
Ne traže treći entitet ( još uvijek) , neko da imaju predstavnike.
- Mi želimo ove privremene odluke, rješenja oko Ustava, upravo iskoristiti da u konačnici dobijemo svoj entitet, svoju federalnu jedinicu ili u konačnici kako će se već zvati, to je manje bitno. Bitno je da ona ima izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast. Krenuli smo dosta osjetljivo jer smo svjesni da smo napravili bilo kakav oštriji potez u početku, da bismo prošli jednako kao što smo prije... Dragan Cović
Ne traže da se pripoje R. Hrvatskoj.
Zavisno od uspjeha tacke iznad. A nema potrebe kad se vec skoro svi iselili.
Ne traže da se nameću drugim narodima.
Zato neki Kantonalni ustavi gdje Hrvati cine vecinu cekaju 25 godina da neki narodi i jezici kojim govore postano ravnopravni.
- ako te pitaju
#5234 Re: Novi Izborni zakon BiH
Gospođa Zornić,kada bi bila u mogućnosti da se kandidira za člana predsjedništva,ili Dom naroda, njezin predmet bi bio riješen,i ne bi bilo kršenja ljudskih prava.Legitimitet proistice iz izborne volje gradjana ne naroda jer bi to bilo u suprotnosti sa presudom Suda iz Strazbura u predmentu Zornic.
U BiH postoje tijela u kojima se manifestira tzv.građanska opcija ( zastupnički domovi, općinska vijeća, kantonalne skupštine ).
Postoje tijela koja postoje da bi se štitila prava konstitutivnih naroda,koje je Ustav BiH označio kao temelje, nešto bez čega se ne može.
U tim tijelima moraju sjediti osobe koje imaju legitimitet tog naroda, na kojim mjestima ti ljudi imaju mehanizam zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda.ta tijela su Domovi naroda i predsjedništvo.
-
DonieBrasco
#5235 Re: Novi Izborni zakon BiH
Sam sebe da citiramDonieBrasco wrote: ↑11/12/2021 14:12 Sve stranke u FBiH sem HDZ i njihovih satelita (oni su odabrali stranu) sada treba da prekinu sve razgovore, dogovore oko izbornog zakona dok se ne rijesi ovo sa Dodikom i udarom na drzavu, Ustav, zakone i nadleznosti.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-ov- ... /211211077
SDP treba da slijede i ostali.
- BHCluster
#5236 Re: Novi Izborni zakon BiH
Last edited by BHCluster on 11/12/2021 17:10, edited 1 time in total.
-
Awakened
#5237 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kako bi "vi" prvi krenuli?ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 11:32Slažem se.počistimo i napravimo legitimno predstavljanje.
Složio bi se i da "mi" prvi krenemo.
- ako te pitaju
#5238 Re: Novi Izborni zakon BiH
Hvala.Novak20 wrote: ↑11/12/2021 16:32ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 15:13
![]()
Dobro je da ma više forumaša koji argumentirano raspravljaju.
Uvijek ima onih za koje je ovo preteška tema , uključili bi se,al nisu pročitali ni Ustav,ni odluke europskih ili ustavnih sudova,pa im je teško skontati o čemu se raspravlja
- BHCluster
#5239 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pogresno, predmet gospođe Zornić bi bio rijesen kada bi bila u mogucnosti da se kandidira za clana Predsjednistva BEZ davanja posebnih prava konst. narodima na kojem insistira Dragan Covic, koje je ORUZIJE za daljnu podjelu Bosne i Hercegovine.ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 17:01Gospođa Zornić,kada bi bila u mogućnosti da se kandidira za člana predsjedništva,ili Dom naroda, njezin predmet bi bio riješen,i ne bi bilo kršenja ljudskih prava.Legitimitet proistice iz izborne volje gradjana ne naroda jer bi to bilo u suprotnosti sa presudom Suda iz Strazbura u predmentu Zornic.
U BiH postoje tijela u kojima se manifestira tzv.građanska opcija ( zastupnički domovi, općinska vijeća, kantonalne skupštine ).
Postoje tijela koja postoje da bi se štitila prava konstitutivnih naroda,koje je Ustav BiH označio kao temelje, nešto bez čega se ne može.
U tim tijelima moraju sjediti osobe koje imaju legitimitet tog naroda, na kojim mjestima ti ljudi imaju mehanizam zaštite vitalnih interesa konstitutivnih naroda.ta tijela su Domovi naroda i predsjedništvo.
-
Novak20
#5240 Re: Novi Izborni zakon BiH
A Bakir beg ne radi ?
- skafiskafsnjak
#5241 Re: Novi Izborni zakon BiH
- ako te pitaju
#5242 Re: Novi Izborni zakon BiH
Eur.sud je uvažio predstavku gđe.Zornić jer je prekršena opća zabrana diskriminacije iz članka 14.jer ona kao ostala nema teoretsku mogućnost da bude birana i izabrana za člana predsjedništva ili dom naroda.Pogreso predmet gospođe Zornić bi bio rijesen kada bi bila u mogucnosti da se kandidira za clana Predsjednistva BEZ davanja posebnih prava konst. narodima na kojem insistira Dragan Covic, koje je ORUZIJE za daljnu podjelu Bosne i Hercegovine.
Gđa.Zornić neće više biti diskriminirana kad joj se omogući da je u pogledu temeljnog ljudskog prava da bude birana ,bude manifestirala to pravo.
Pa sam Europski sud naglašava da je diskriminirana jer se ne može konadidirati u Dom Naroda, a ne zato što postoji Dom Naroda.
Gleda se individualno pravo gđe Zornić.
Ta posebna prava,pod kojima ti očigledno misliš na Dom Naroda,je očigledno pogrešno,jer Eur.sud raspravlja kako da Zornić ima pravo da se kandidira upravo u taj Dom Naroda.
Nedopustivo je da ja kao Hrvat se mogu kandidirati u Dom Naroda, a Zornić ne može.ratificirali smo Konvenciju da svako može.
-
Novak20
#5243 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ti se ispalio vani, jbtse kako nas ovdje Bakir misli malo pomalo usrećiti.
- skafiskafsnjak
#5244 Re: Novi Izborni zakon BiH
- BHCluster
#5245 Re: Novi Izborni zakon BiH
Gdje ja tvrdim da sto si podebljao???ako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 17:17Eur.sud je uvažio predstavku gđe.Zornić jer je prekršena opća zabrana diskriminacije iz članka 14.jer ona kao ostala nema teoretsku mogućnost da bude birana i izabrana za člana predsjedništva ili dom naroda.Pogresno predmet gospođe Zornić bi bio rijesen kada bi bila u mogucnosti da se kandidira za clana Predsjednistva BEZ davanja posebnih prava konst. narodima na kojem insistira Dragan Covic, koje je ORUZIJE za daljnu podjelu Bosne i Hercegovine.
Gđa.Zornić neće više biti diskriminirana kad joj se omogući da je u pogledu temeljnog ljudskog prava da bude birana ,bude manifestirala to pravo.
Pa sam Europski sud naglašava da je diskriminirana jer se ne može konadidirati u Dom Naroda, a ne zato što postoji Dom Naroda.
Gleda se individualno pravo gđe Zornić.
Ta posebna prava,pod kojima ti očigledno misliš na Dom Naroda,je očigledno pogrešno,jer Eur.sud raspravlja kako da Zornić ima pravo da se kandidira upravo u taj Dom Naroda.
Nedopustivo je da ja kao Hrvat se mogu kandidirati u Dom Naroda, a Zornić ne može.ratificirali smo Konvenciju da svako može.
Napisao si nesto za Predsjednistvo onda kada sam ti odgovorio, zatim si preskocio na Dom naroda uz opasku koju si podebljao, znam da ti je tesko jer nemas argumenata medjutim sud je vise ne precizan po ovom pitanju.
U odnosu na Dom naroda Bosne i Hercegovine
U odnosu na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine32. Sud ponavlja da je u presudi Sejdić i Finci (ibid., ta čka 50.) ve ćutvrđeno da identi čne ustavne odredbe predst avljaju diskriminatorno različito postupanje suprotno članu 14. u vezi sa članom 3. Protokola br. 1. Prema tome, i prema detaljno obrazloženim razlozima u presudi Sejdić i Finci (tačke 47-49), Sud zaklju čuje da je došlo do povrede člana 14. u vezi sa članom 3. Protokola br. 1, te povrede člana 1. Protocola br. 12, usljed
kontinuiranog onemogu ćavanja aplikantice da se kandidira na izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine.
33. Imajući u vidu svoje utvr đenje iz prethodnih ta čaka, Sud smatra da nije potrebno posebno ispitivati da li je tako đer došlo i do povrede člana 3. Protokola br. 1 samog po sebi, u odnosu na Dom naroda
36. Zbog činjenice da se aplikantica ne izjašnjava kao pripadnica „konstitutivnog naroda“ ona se također nema pravo kandidirati na izborima za Predsjedništvo. Već je utvrđeno da isti taj ustavni preduvjet predstavlja diskriminatorno različito postupanje suprotno članu 14. u vezi sa članom 3. Protokola br. 1, kao i članu 1. Protokola br. 12, u odnosu na Dom naroda (vidi tačku 32. u tekstu gore), te se tako i pojam diskri minacije, zabranjene
članom 14. i članom 1. Protokola br. 12, ima tuma čiti na isti na čin (vidi tačku 27. u tekstu gore). U presudi Sejdić i Finci (ibid., tačka 56), Sud je već utvrdio da su ustavne od redbe koje aplikante onemogu ćuju da budu birani za Predsjedništvo diskriminatorne i suprotne članu 1. Protokola br. 12. Sud
ne vidi razloga da u ovom predmetu odstupi od te jursiprudencije.
37. Prema tome, došlo je do povrede člana 1. Protokola br. 12 u odnosu na nemogućnost aplikantice da se kandidira za Predsjedništvo.
Kao sto mozes vidjeti HDZ-ov avaj tvoj prijedlog za Izborni zakon tj. "legitimnom predstavljanju naroda/etničkih skupina" ne moze proci jer je u suprotnosti sa presudama Europskog suda za ljudska prava i naravno zato sto po samopriznanju Dragana Covica je ORUZIJE za daljnu podjelu Bosne i Hercegovine, osim toga isti prijeti nestankom Bosne i Hercegovine ako se neuvaze ti zahtjevi.Sud o čekuje da će se bez daljeg odga đanja uspostaviti demokratsko uređenje. S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politi čka demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politi čki sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsj edništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etni čke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitu tivnim narodima uz isklju čivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.
P.S.
LagaHno mahanje "demokratima" sa tribina.
Last edited by BHCluster on 11/12/2021 17:49, edited 1 time in total.
-
Novak20
#5246 Re: Novi Izborni zakon BiH
Prije bih rekao da je tvoja forumska diskusija o bilo čemu na nivou trinaestogodišnjaka.
Činjenica je da nisi ovdje svaki dan kao ja i da nećeš vidjeti iz prve ruke ono što ja gledam svaki dan. A ne trpiš ni posljedice ovoga što se ovdje dešava pa ti to daje komociju da gledaš na stvari iz visine.
- skafiskafsnjak
#5247 Re: Novi Izborni zakon BiH
Vidim po tvom odgovoru.Novak20 wrote: ↑11/12/2021 17:49Prije bih rekao da je tvoja forumska diskusija o bilo čemu na nivou trinaestogodišnjaka.
Činjenica je da nisi ovdje svaki dan kao ja i da nećeš vidjeti iz prve ruke ono što ja gledam svaki dan. A ne trpiš ni posljedice ovoga što se ovdje dešava pa ti to daje komociju da gledaš na stvari iz visine.
Zivio sam preko 30 godina dole tako da sam upucen ... Ako ne vise od tebe, onda bar isto.
- vee-jay
#5248 Re: Novi Izborni zakon BiH
-
saimidin
#5249 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ono kad sam sebe oralno zadovoljavasako te pitaju wrote: ↑11/12/2021 17:06Hvala.
Dobro je da ma više forumaša koji argumentirano raspravljaju.
Uvijek ima onih za koje je ovo preteška tema , uključili bi se,al nisu pročitali ni Ustav,ni odluke europskih ili ustavnih sudova,pa im je teško skontati o čemu se raspravlja
- Point.
#5250 Re: Novi Izborni zakon BiH
Da a za sve su krivi mrski Bošnjaci, nikako Čović Dragan i njegova politika blokada. Koji licemjer.Novak20 wrote: ↑11/12/2021 17:49Prije bih rekao da je tvoja forumska diskusija o bilo čemu na nivou trinaestogodišnjaka.