UH znači istovremeno obje uloge, transportni i borbeni. Nema to veze kako netko pristupa sa foruma na temi, već su obje uloge definirane u tipu helikoptera.archi_a wrote: ↑11/12/2021 15:14 Black Hawk je prema specifikacijama US Army - front line utility helicopter - pomoćni helikopter na prvoj liniji. Upravo je po zahtjevima i potrebama nastao kao zamjena za Huey. Ali zbog svoje snage, oklopa i borbenih mogućnosti možemo ga percipirati i kao borbeni helikopter. Tako da smo svi u pravu a i nismo, zavisi s koje tačke pristupamo.uglavnom, možda je najbolje objašnjenje - višenamjenski vojni helikopter.
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
-
KraljicaIzJajca
#6276 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
-
prof.
#6277 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
https://radiosarajevo-ba.cdn.ampproject ... r%2F234793
16 napadačkih helikoptera i to starih manje od 10 godina. Znači poruka je njima donacije za napad a nama za evakuaciju, deminiranje i sve ostalo osim za konkretnu akciju.
16 napadačkih helikoptera i to starih manje od 10 godina. Znači poruka je njima donacije za napad a nama za evakuaciju, deminiranje i sve ostalo osim za konkretnu akciju.
-
archi_a
#6278 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Mislim da sam u potpunosti bio jasan.
-
KraljicaIzJajca
-
archi_a
#6280 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Mislim da sam u potpunosti bio jasan.najbolje objašnjenje - višenamjenski vojni helikopter.
-
KraljicaIzJajca
-
archi_a
#6282 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ako bi komanda odlučila da skine sve oružje sa njega, poveća prostor za stavljanje 6 nosila za izvlačenje ranjenih vojnika i kao takvog ga pošalje na front, onda bi onaj koji bi to prokomentarisao sa riječima:" sletio je transportni helikopter i izvukao ranjene vojnike", bio apsolutno u pravu sa svojim tumačenjem.
Dakle, moj komentar bi bio da su u pravu i oni koji tumače da je ovaj helikopter borbeni a da su u pravu i oni koji bi ovaj helikopter nazvali transportni, to je poenta. Bez želje da ikog prozovem.
Ali avaj, tu si ti, i baš naprotiv ne znam šta je svrha tvog stalnog repliciranja i smajlića, u ovih par dana od kad si se pojavila, osim, što sam uvidio da nakon dugo vremena se pojavio forumaš koji je sa svakim novim postom sve više u kontru. Zakon velikih brojeva, koja je mogućnost.
Dakle, moj komentar bi bio da su u pravu i oni koji tumače da je ovaj helikopter borbeni a da su u pravu i oni koji bi ovaj helikopter nazvali transportni, to je poenta. Bez želje da ikog prozovem.
Ali avaj, tu si ti, i baš naprotiv ne znam šta je svrha tvog stalnog repliciranja i smajlića, u ovih par dana od kad si se pojavila, osim, što sam uvidio da nakon dugo vremena se pojavio forumaš koji je sa svakim novim postom sve više u kontru. Zakon velikih brojeva, koja je mogućnost.
-
KraljicaIzJajca
#6283 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Meni na faksu sa predmetom o helićima nisu tako pričali, ono, u pravu su oni koji tumače ovako ili onako.archi_a wrote: ↑11/12/2021 16:08 Ako bi komanda odlučila da skine sve oružje sa njega, poveća prostor za stavljanje 6 nosila za izvlačenje ranjenih vojnika i kao takvog ga pošalje na front, onda bi onaj koji bi to prokomentarisao sa riječima:" sletio je transportni helikopter i izvukao ranjene vojnike", bio apsolutno u pravu sa svojim tumačenjem.
Ali avaj, tu si ti, i baš naprotiv ne znam šta je svrha tvog stalnog repliciranja i smajlića, u ovih par dana od kad si se pojavila, osim, što sam uvidio da nakon dugo vremena se pojavio forumaš koji je sa svakim novim postom sve više u kontru. Zakon velikih brojeva, koja je mogućnost.![]()
Nema tumačenja, ima višenamjenske uloge u svojim raznim misijama.
Nije ni moj komentar u vezi tvog napad na tebe, već dobronamjerna korekcija, jer nisu svi dovoljno upućeni.
-
archi_a
#6284 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ne možeš nazivati nešto borbenim ako mu je urađena prenamjena, niti obrnuto. Dakle, ovo je višenamjenski vojni helikopter, a kakva će mu funkcija u konačnici biti zavisi od modula koji su na njega integrisani. Ovo UH, utility govori o tome da mu namjene mogu biti višestruke.
Dakle, može biti ili transportni ili borbeni, ili borbeni sa mogućnošću transporta manjeg broja vojnika sa opremom ili manjeg broja lakše ranjenih, ili samo za SAR, ili samo za nadzor.
Dakle, može biti ili transportni ili borbeni, ili borbeni sa mogućnošću transporta manjeg broja vojnika sa opremom ili manjeg broja lakše ranjenih, ili samo za SAR, ili samo za nadzor.
- General War
#6285 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Nisu to cisto napadacki helikopteri vise laki osmatracki-oznaka (OH)prof. wrote: ↑11/12/2021 15:52 https://radiosarajevo-ba.cdn.ampproject ... r%2F234793
-
KraljicaIzJajca
#6286 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ne kužiš me. Korigiraš me bespotrebno, jer mi je samo zapeo jedan dio tvog komentara.archi_a wrote: ↑11/12/2021 16:25 Ne možeš nazivati nešto borbenim ako mu je urađena prenamjena, niti obrnuto. Dakle, ovo je višenamjenski vojni helikopter, a kakva će mu funkcija u konačnici biti zavisi od modula koji su na njega integrisani. Ovo UH, utility govori o tome da mu namjene mogu viti višestruke.
UH koji se isključivo koriste van vojske poput policijskog, evakuacijskog, evakuacijskog su upravo tako definirani sa jednom svrhom. UH u vojsci se koristi privremeno npr. za evakuaciju civila bez odlaska u borbenu misiju i vojnu zonu.
Pa zato se zove UH, višenamjenski, transportni i borbeni, bez daljnje potrebe za tumačenjem istog. Imaš i vojni helikopter sa različitim ulogama ( ne namjenama).
-
archi_a
#6287 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Kad se odluče za namjenu, tad mu valjda i dodijele ulogu.
Znači Bože.
Vjeruj mi da te ne bih ni spomenuo, a niti korigirao. Nego, eto već par puta, ti bezuspješno kvotaš, s pokušajima nekih provokacijica, šta li. Daj malo konstruktivnosti, pozitive. Osim, ako nije drugi naum?
Hajde da završimo.
Znači Bože.
Hajde da završimo.
-
KraljicaIzJajca
-
archi_a
#6289 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Evo ovako

Staviš mu crveni krst/križ na trup i vrata. Da li je ovo i dalje borbeni helikopter? A isto je UH!
Što će reći da OS BiH u Rajlovcu ima 20-tak borbenih helikoptera. Sila brate.
Nema kvake. BLACK HAWK je strašan helikopter, kiova je strašna mala osica, čak je i gazela sa raketicama opasna i dobro je da ih imaš u arsenalu, i huey 1 i huey 2 su odlični helikopteri i mogu se dobrim modulima naoružati. I dobro je da ih imamo, zlu ne trebalo.
I ne treba se igrati riječima, nema smisla, jer, uvijek se može naći neko ko ima riječ više. Živila. I ugodno se osjećaj i daj da budemo konstruktivni na temi o NAŠIM ORUŽANIM SNAGAMA. Valjda su NAŠE?

Staviš mu crveni krst/križ na trup i vrata. Da li je ovo i dalje borbeni helikopter? A isto je UH!
Što će reći da OS BiH u Rajlovcu ima 20-tak borbenih helikoptera. Sila brate.
Nema kvake. BLACK HAWK je strašan helikopter, kiova je strašna mala osica, čak je i gazela sa raketicama opasna i dobro je da ih imaš u arsenalu, i huey 1 i huey 2 su odlični helikopteri i mogu se dobrim modulima naoružati. I dobro je da ih imamo, zlu ne trebalo.
I ne treba se igrati riječima, nema smisla, jer, uvijek se može naći neko ko ima riječ više. Živila. I ugodno se osjećaj i daj da budemo konstruktivni na temi o NAŠIM ORUŽANIM SNAGAMA. Valjda su NAŠE?
Last edited by archi_a on 11/12/2021 17:57, edited 2 times in total.
-
KraljicaIzJajca
#6290 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Ne igram se riječima, niti mi je cilj provokacija. Treći put me neopravdano optužuješ.archi_a wrote: ↑11/12/2021 17:04 Nema kvake. BLACK HAWK je strašan helikopter, kiova je strašna mala osica, čak je i gazela sa raketicama opasna i dobro je da ih imaš u arsenalu, i huey 1 i huey 2 su odlični helikopteri i mogu se dobrim modulima naoružati. I dobro je da ih imamo, zlu ne trebalo.
I ne treba se igrati riječima, nema smisla, jer, uvijek se može naći neko ko ima riječ više. Živila. I ugodno se osjećaj i daj da budemo konstruktivni na temi o NAŠIM ORUŽANIM SNAGAMA. Valjda su NAŠE?![]()
Svaki novi ili novi korišteni helikopter je dobrodošao, jer prethodni helići je već na rubu za odlazak u muzej, jer se u isti nije adekvatno ulagalo.
-
archi_a
#6291 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Istina, nekim od njih su istekli ili ističu resursi. Zašto nisu svi već poslani na zakonsko podizanje resursa, odgovor je zato što srpski političari u državnim institucijama već godinama blokiraju usvajanje budžeta za ove namjene i za zakonski usvojen plan modernizacije OS BiH. Nisu ovo još helikopteri za muzej i otpis, pustite priču koju bi htjela napraviti istinom dušanka majkić a u javnost plasira novinarka branka kusmuk i slični, koji državu BiH očima smisliti ne mogu. Zapravo, pravljenje i isticanje negativnog je životna misija takvih, zarad ostvarivanja ciljeva urušavanja i OS BiH i kompletnog sistema države BiH. Upravo ova i ovakvi blokiraju, prave probleme i onda izlaze sa pričom da ništa ne funkcioniše. Mi nismo sirotinja, novca u BiH ima i sve ovo što se dešava, dešava se isključivo iz gore navedenog razloga. Nismo ni nesposobni, čak šta više. Najdraži mi je podsmjeh onih koji ovu zemlju ne mogu očima smisliti, a ne znaju nosa obrisati. Ima ovdje stručnih lica i više nego što se misli ili zna. OS BiH se kreće svojim putem, on može biti usporavan ali ne može biti prekinut.
Helikoptere koje posjeduju oružane snage, uz odobren budžet, obnavljanjem resursa, mogu koristiti još 10 godina bez ikakvih problema jer se radi o dobrim, provjerenim, može se reći i najsigurnijim letjelicama ovog tipa na svijetu. I huey1 i mi8 i mi17. I sa ovom flotom, OS BiH imaju mogućnost, ne malu mogućnost, da u roku od jednog sata transportuju bataljon u bilo koji dio BiH, ako se ukaže potreba. Ne bataljon, već cijelu brigadu. Prebaciti modularne jedinice i opremu, izvršiti bilo koju postavljenu misiju, naši piloti su apsolutno spremni za to. U slučaju potrebe, misle neki da se ne bi instalirali borbeni moduli, napravila prenamjena.
U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina ima bar pedesetak budućih oficira koji se školuju na svjetskim vojnim akademijama. Od kopnenih snaga, oklopnih jedinica, inžinjerije, saniteta, logistike, zračnih snaga i pvo-a!
Ima bar desetak lica koji se školuju za vojne pilote. Čak lete, obučavaju se za upravljanje "AH" letjelicama!
Cijena po jednom pilotu je skoro 1.000.000 BAM!!! Ne znam, da li su ljudi svjesni koji je to kapital za Bosnu i Hercegovinu i OS?!? Jesu li svjesni kakav je kapital 30, 40, 50, 60 školovanih oficira?
Ništa ne valja, sve je loše?
Jok, eto niko ovdje ništa ne zna. Stvari treba nazivati pravim imenom.
Helikoptere koje posjeduju oružane snage, uz odobren budžet, obnavljanjem resursa, mogu koristiti još 10 godina bez ikakvih problema jer se radi o dobrim, provjerenim, može se reći i najsigurnijim letjelicama ovog tipa na svijetu. I huey1 i mi8 i mi17. I sa ovom flotom, OS BiH imaju mogućnost, ne malu mogućnost, da u roku od jednog sata transportuju bataljon u bilo koji dio BiH, ako se ukaže potreba. Ne bataljon, već cijelu brigadu. Prebaciti modularne jedinice i opremu, izvršiti bilo koju postavljenu misiju, naši piloti su apsolutno spremni za to. U slučaju potrebe, misle neki da se ne bi instalirali borbeni moduli, napravila prenamjena.
U ovom trenutku, Bosna i Hercegovina ima bar pedesetak budućih oficira koji se školuju na svjetskim vojnim akademijama. Od kopnenih snaga, oklopnih jedinica, inžinjerije, saniteta, logistike, zračnih snaga i pvo-a!
Ima bar desetak lica koji se školuju za vojne pilote. Čak lete, obučavaju se za upravljanje "AH" letjelicama!
Ništa ne valja, sve je loše?
Jok, eto niko ovdje ništa ne zna. Stvari treba nazivati pravim imenom.
-
GOLDZEN
#6292 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Evo mali photoshop na brzake kad ste navalili na MFD
(preuzeto)

Last edited by GOLDZEN on 11/12/2021 18:22, edited 1 time in total.
-
GOLDZEN
#6293 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)
Banja Luka 02.11.2021.

-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-
archi_a
-