Ja sam prije za edukaciju nego za prisiljavanje, jer prisiljavanje nije dobra osnova nizasta.Ateista wrote: ↑08/12/2021 14:13Mislim da nije nehumano jer i dalje svako ima mogucnost da se zastiti, kako vakcinama tako i da izbjegava guzve, nosi masku sa filterom i slicno, ako treba ostaviti maske u javnim objektima, ni to nije toliki problem, ali ovo prisiljavanje da se sci vakcinisu nema nikakvog smisla.Chmoljo wrote: ↑06/12/2021 15:00
Pa nije bas da se nije spominjalo da bi najlakse bilo pustit slobodno cirkulisanje virusa, gdje ce mutacije ici brze i gdje ce se stvarati imunitet i jednostavno gdje ce jaki opstati.
Ali isto tako je i jasno da je to vrlo nehumano, ne samo zbog ugrozenih kategorija, nego i zbog ostalih pacijenata gdje bi resursi bili kod svih na tacki pucanja.
Kada su bili prvi lockdowni mantralo se: izravnati krivulju, izravnati krivulju.
Vakcine ce uraditi ono sto i trebaju, ugrozenima spasiti glavu, ostalima olaksati dodir sa covidom i to je to. Ali jasno je, cak i meni, laiku za prirodne nauke da je pustanje virusa da slobodno cirkulise evolucijska lutrija za koju se ne moze znati kako ce se zavrsiti.
Ali realno stanje je da najveci broj razloga ne zeli vakcinaciju iz potpuno nemedicinskih razloga. Najveci broj takvih je nalegao na pricu koja nema veze sa medicinom ni generalno vakcinom, vec se prica prilagodjavala od pocetka pandemije. Svako za sebe od vlada sada procjenjuje i politicki i ekonomski sta je bolje - tjerati ljude ili pustiti, pa sta bide, bude.
I da pandemija sutra prodje, pokazala je jednu groznu stvar: da je ljude jednako lako zavesti i danas kao sto je bilo prije 70 i vise godina. Mozda cak i lakse jer je lakse dobaciti do vise ljudi. I to je stvar kojom ce se demokratske vlade sirom svijeta morati baviti.