Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- drug_profi
#25276 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Cuj ovog... 
-
last mohicans
#25277 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kako bolan izmisljenim, pa svaki premijer potpisuje izmjene kolektivnih ugovora i usaglasava osnovicu sa sindikatima,pa i tvoj Kifla je kao premijer potpisao isti taj kolektivni ugovor, tako i Nenadic za ono malo dok je bio. Realni sektor nema takvu zaštitu i to nije dobro. Poznajuci savijest i senzibilitet velikih baja, nikad ga nece ni imati. Zato vlade trebaju da povecaju minimalne satnice da koliko toliko zaštite realni sektor,iako ce gazde uvijek naci prostora da love u mutnom. Sto ti covjek reče, eto sve go uhljeb, od ljekara, med.sestre do policajca i profesora. Sve generalizujete i trpate pod isti koš. Meni nikad nece biti ljekar, sestra, vatrogasac,komunalac koji čestito radi svoj posao uhljeb, ali hoce stotine onih drugih koji rade po nekim izmjesljenim službama, kao nekakvi savjetnici, referenti bez prijeke potrebe kao Zahiragic i slicni.Prpa.ba wrote: ↑09/12/2021 13:01Lako je iskati dok si zasticen izmisljenim komunistickim kolektivnim ugovorima kojima je tvom poslodavcu zakonski zabranjeno da sa tobom postupi kako ce privatni poslodavac postupiti sa svojim radnikom.gistro wrote: ↑09/12/2021 12:48 Zanimljivo je kako se na ovoj temi ko god je na budžetu naziva uhljebima a ima tu i doktora i profesora pripadnika MUP-a itd. Svi vi koji zagovarate povecanja plata u realnom sektoru, sa čime se svi slazemo, pravac kod direktora ili vlasnika pa sve njemu obratite sa tim zahtjevima. Mada većina vas nema snage da ista traži.
- tramvajtrojka
#25278 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
jao kuknjave necete dobiti pare iz naseg budzeta i na ledjima realnog sektora a to za ko se sta skolovao vecina tvojih kolega u tom uhljebarsko sektoru je znamo svi dosla preko stele i ti isto sigurno pa te placamo da sa radnog mjesta i od nasih para tipkas po forumu tako da ti je to najniži argument i samo ova tvoja zadnja recenica govori zasto vam i pfeninga ne treba datilast mohicans wrote: ↑09/12/2021 13:13Eto vlasnik Binga hudnik,trebalo bi ga pogurati na humanoj TV, navodim samo jedan primjer. Da nema potrosnje, bi li ostvario dobit? Ja ne vidjeh da iko spominje te 2000, koje ti spominjes. Izbotali ste temu kao sto su sda botovi radili svojevremeno. Isto pitanje i tebi, eleboriraj nam kako cijeli realni sekor hrani drzavu, a potrosnja svih građana, kako uhljeba, tako i "realista" ne puni budzet u dovoljnoj mjeri na ovako izuzetnoj skupoci. Pun mi klinac i demagogije realnog sektora. Sto skoro hrasno reče, svako je odabrao sta ce raditi u zivotu, bez ikakve patetike, neko je završio školu da bude ljekar, profesor, nastavnik, policijski inspektor, a neki sprco 3 razreda da bi radio u realnom..Prpa.ba wrote: ↑09/12/2021 12:57
Ne ne, javni sektor proizvodi novac i hrani privatluk. Platama od 2000 KM za dzabojede mozemo doci do silnog ekonomskog razvoja, jer su bosanski dzabojedi izmislili mehanizam stvaranja novca ni iz cega.
Ne samo da javni sektor ne zasluzuje povisice, nego svi redom zasluzuju i rezanje barem 20% plate kako bi se uslovima rada priblizili realnom, proizvodnom sektoru koji ih sve redom hrani.
gazi forto nepismene uhljebe
- drug_profi
#25279 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kakvi ba kolektivni ugovori?
Dati su vam da budete zadovoljna glasačka mašinerija koja će reagovati štrajkom kad joj se naredi.
Kako je i u kojem svemiru korektno da oni koji su budzetski potrošači imaju prosjek plata po istoj stručnoj spremi i odgovornosti daleko veći nego oni koji pune budžet?
Rast troškova života? Pa sad ako troškovi života porastu jer je cijena goriva otišla u nebesa, i vama trebaju porasti plate?
A odakle taj novac dolazi? Po toj logici cijeli budžet bi trebao biti fond za plate, a ako zafali, onda podići kredite MMFa da se ispoštuju budžetski potrošači?
Dati su vam da budete zadovoljna glasačka mašinerija koja će reagovati štrajkom kad joj se naredi.
Kako je i u kojem svemiru korektno da oni koji su budzetski potrošači imaju prosjek plata po istoj stručnoj spremi i odgovornosti daleko veći nego oni koji pune budžet?
Rast troškova života? Pa sad ako troškovi života porastu jer je cijena goriva otišla u nebesa, i vama trebaju porasti plate?
A odakle taj novac dolazi? Po toj logici cijeli budžet bi trebao biti fond za plate, a ako zafali, onda podići kredite MMFa da se ispoštuju budžetski potrošači?
- Prpa.ba
#25280 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To je to, tuci po Velusicima, tamo nema gospodskog dzabojedskog zivlja..last mohicans wrote: ↑09/12/2021 13:13 Pun mi klinac i demagogije realnog sektora. Sto skoro hrasno reče, svako je odabrao sta ce raditi u zivotu, bez ikakve patetike, neko je završio školu da bude ljekar, profesor, nastavnik, policijski inspektor, a neki sprco 3 razreda da bi radio u realnom..
-
gistro
#25281 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kojih ba tvojih para? Budžet se puni sa više izvora, cuj tvojih paratramvajtrojka wrote: ↑09/12/2021 13:23jao kuknjave necete dobiti pare iz naseg budzeta i na ledjima realnog sektora a to za ko se sta skolovao vecina tvojih kolega u tom uhljebarsko sektoru je znamo svi dosla preko stele i ti isto sigurno pa te placamo da sa radnog mjesta i od nasih para tipkas po forumu tako da ti je to najniži argument i samo ova tvoja zadnja recenica govori zasto vam i pfeninga ne treba datilast mohicans wrote: ↑09/12/2021 13:13
Eto vlasnik Binga hudnik,trebalo bi ga pogurati na humanoj TV, navodim samo jedan primjer. Da nema potrosnje, bi li ostvario dobit? Ja ne vidjeh da iko spominje te 2000, koje ti spominjes. Izbotali ste temu kao sto su sda botovi radili svojevremeno. Isto pitanje i tebi, eleboriraj nam kako cijeli realni sekor hrani drzavu, a potrosnja svih građana, kako uhljeba, tako i "realista" ne puni budzet u dovoljnoj mjeri na ovako izuzetnoj skupoci. Pun mi klinac i demagogije realnog sektora. Sto skoro hrasno reče, svako je odabrao sta ce raditi u zivotu, bez ikakve patetike, neko je završio školu da bude ljekar, profesor, nastavnik, policijski inspektor, a neki sprco 3 razreda da bi radio u realnom..![]()
gazi forto nepismene uhljebe![]()
![]()
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#25282 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
last mohicans wrote: ↑09/12/2021 13:22Kako bolan izmisljenim, pa svaki premijer potpisuje izmjene kolektivnih ugovora i usaglasava osnovicu sa sindikatima,pa i tvoj Kifla je kao premijer potpisao isti taj kolektivni ugovor, tako i Nenadic za ono malo dok je bio. Realni sektor nema takvu zaštitu i to nije dobro. Poznajuci savijest i senzibilitet velikih baja, nikad ga nece ni imati. Zato vlade trebaju da povecaju minimalne satnice da koliko toliko zaštite realni sektor,iako ce gazde uvijek naci prostora da love u mutnom. Sto ti covjek reče, eto sve go uhljeb, od ljekara, med.sestre do policajca i profesora. Sve generalizujete i trpate pod isti koš. Meni nikad nece biti ljekar, sestra, vatrogasac,komunalac koji čestito radi svoj posao uhljeb, ali hoce stotine onih drugih koji rade po nekim izmjesljenim službama, kao nekakvi savjetnici, referenti bez prijeke potrebe kao Zahiragic i slicni.
- Prpa.ba
#25283 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ko god je nezadovoljan uslovima u javnom sektoru, neka okusa svoju srecu u privatnom, sa takvom ucenoscu, skolama, kvalitetom, sigurno ce dobiti odlicnu platu i ostaviti iza sebe robovanje u javnom sektoru. 
-
last mohicans
#25284 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Prvo, ti ne znaš ko mene plaća, ti sigurno ne. Od čijih para ti tipkaš, dok sad kucaš. A lojavog Fortu vodi kući, neka ti organizuje budžet kao što ovaj pokušava neuspješno. Ja sam glasač trojke, samo da znaš, imam apsolutno prava iznositi stav,pa bio on u koliziji sa nesposobnim Fortom za koga ni članovi trojke nisu zadovoljni, za tvoju informaciju. Recimo ministar finansija uopće ne dijeli iste stavove sa tvojim miljenikom.tramvajtrojka wrote: ↑09/12/2021 13:23jao kuknjave necete dobiti pare iz naseg budzeta i na ledjima realnog sektora a to za ko se sta skolovao vecina tvojih kolega u tom uhljebarsko sektoru je znamo svi dosla preko stele i ti isto sigurno pa te placamo da sa radnog mjesta i od nasih para tipkas po forumu tako da ti je to najniži argument i samo ova tvoja zadnja recenica govori zasto vam i pfeninga ne treba datilast mohicans wrote: ↑09/12/2021 13:13
Eto vlasnik Binga hudnik,trebalo bi ga pogurati na humanoj TV, navodim samo jedan primjer. Da nema potrosnje, bi li ostvario dobit? Ja ne vidjeh da iko spominje te 2000, koje ti spominjes. Izbotali ste temu kao sto su sda botovi radili svojevremeno. Isto pitanje i tebi, eleboriraj nam kako cijeli realni sekor hrani drzavu, a potrosnja svih građana, kako uhljeba, tako i "realista" ne puni budzet u dovoljnoj mjeri na ovako izuzetnoj skupoci. Pun mi klinac i demagogije realnog sektora. Sto skoro hrasno reče, svako je odabrao sta ce raditi u zivotu, bez ikakve patetike, neko je završio školu da bude ljekar, profesor, nastavnik, policijski inspektor, a neki sprco 3 razreda da bi radio u realnom..![]()
gazi forto nepismene uhljebe![]()
![]()
- tramvajtrojka
#25285 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
kako bi im prvi dan dosao strasni samar realnosti kad bi vidjeli da se kafa i cigara ne mogu cejfiti po citav dan i da se na neradu moze zaraditi plata
jedino kod nas uhljebari pljuju po realnom sektoru ko ih hrani u čitavom ostalom svijetu svi hvale realni jer im je to izvor primanja i sad kukaju kako ih niko ne podrzava
jbg vaznija nam je nova trola i da se mogu okupati poslije 12 nakon posla a ne sirenje vasih guzova u kancelarijskim uhljebskim foteljama
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#25286 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
radnik u javnom i u realnom sektoru, isti je to kurac... dovedu stranacke direktore koji prave mobinge i istjeruju nestranacke kadrove... to je istina... ove ulizice po kOncelarijama e to je druga prica... oni su svakom direktoru ko pseto vjerni...
-
last mohicans
#25287 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Imaš i suprotnih primjera da SSS ima veću platu iz realnog sektora nego neko sa budžeta VSS. Pa med.sestra sa dežurama može izaći više od nekog profesora, višeg inspektora u MUPu. Sve vlade su potpisivale kolektivne ugovore ili izmjene istih i treba pitati šefove stranaka zašto su to radili, pa i samog Konakovića koji je potpisao kolektivni. Istina, NS nije bila u toj poziciji do sada. Većina novca i budžeta dolazi iz indirektnih poreza i najveći dio se puni na taj tačin. Evo primjera realnog kapitalistedrug_profi wrote: ↑09/12/2021 13:31 Kakvi ba kolektivni ugovori?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/potvrdj ... /211209082
-
gistro
#25288 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Boli nas tuki, uživamo, pišemo po klixu a ide platatramvajtrojka wrote: ↑09/12/2021 13:52kako bi im prvi dan dosao strasni samar realnosti kad bi vidjeli da se kafa i cigara ne mogu cejfiti po citav dan i da se na neradu moze zaraditi plata
jedino kod nas uhljebari pljuju po realnom sektoru ko ih hrani u čitavom ostalom svijetu svi hvale realni jer im je to izvor primanja i sad kukaju kako ih niko ne podrzava![]()
![]()
jbg vaznija nam je nova trola i da se mogu okupati poslije 12 nakon posla a ne sirenje vasih guzova u kancelarijskim uhljebskim foteljama![]()
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25289 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
mislim da je animozitet između državnih službenika i običnih radnika previše naglašen
postoje državni službenici i državni službenici
i plaće i plaće
otišao par državnih službenika u njemačku a imaju svoju kuću... rade u parlamentu... ali kurko...sa srednjom...zajedno imaju 1300 mislim
po 600
jebote to
a neko im zavidi iz susjedstva
i plaće i plaće
otišao par državnih službenika u njemačku a imaju svoju kuću... rade u parlamentu... ali kurko...sa srednjom...zajedno imaju 1300 mislim
po 600
jebote to
-
Hakiz
#25290 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nije previše naglašen. Nije plata jedina. Radno vrijeme? Prekovremeni? Odmori? Plaćanje doprinosa?Black swan wrote: ↑09/12/2021 14:51 mislim da je animozitet između državnih službenika i običnih radnika previše naglašen
i plaće i plaće
po 600
jebote to
-
palermo
#25291 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa i na zapadu je tako. Državna služba je privlačna upravi zbog ovih boldiranih stvari.Hakiz wrote: ↑09/12/2021 15:36Nije previše naglašen. Nije plata jedina. Radno vrijeme? Prekovremeni? Odmori? Plaćanje doprinosa?Black swan wrote: ↑09/12/2021 14:51 mislim da je animozitet između državnih službenika i običnih radnika previše naglašen
i plaće i plaće
po 600
jebote to
- geralt
#25292 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Cuo sam za lika koji radi kao sysadmin u jednoj drzavnoj instituciji. Apsolutno nista ne radi, ne mogu ga otpustiti jer su svjesni da ne mogu naci drugog koji ce raditi za smjesnu platu (za tu struku), a ne mogu ponuditi vecu platu jer im propisi vezu ruke.
Ima ljudi kojima je draza mala plata za nula truda nego velika plata za puno truda.
Ima ljudi kojima je draza mala plata za nula truda nego velika plata za puno truda.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25293 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ne kontam.Black swan wrote: ↑09/12/2021 14:51 mislim da je animozitet između državnih službenika i običnih radnika previše naglašen
i plaće i plaće
po 600
jebote to
Otislo par drzavnih sluzbenika u njemacku pa su i gore drzavni sluzbenici u parlamentu?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25294 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
I drzavni sluzbenici imaju place 680 marki
Ako je to puno i ako ih zbog toga mrzite i ljubomorni ste onda neka vam bude na cast
Brkate 5 razina "drzavnog sluzbenika"
Sve trpate u isti kos
Ako je to puno i ako ih zbog toga mrzite i ljubomorni ste onda neka vam bude na cast
Sve trpate u isti kos
-
Blitz1
#25295 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Pa pusti ih Labudane, nemaju pojma o javnoj upravi.
Njima je to sve isto.
Njima je to sve isto.
-
Tango556
#25296 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Povecati plate radnici a na budzetu treba, ali isto tako trebaju i budzetlije ispuniti neke norme, na primjer cim prosvjetari izbace par olimpijaca iz matematike, policija smanji vozikanje autom i pocne partolirati na nogicama, radnici u zdravstvu smanje liste cekanja na radioloske pregled, administracija pocne brze obradjivati raznorazne dozvole.
Ovako svi oni neka povecanja traze a kvalitet usluge je isti ili nizi, jednostavno to tako ne ide u kapitalizmu.
Ovako svi oni neka povecanja traze a kvalitet usluge je isti ili nizi, jednostavno to tako ne ide u kapitalizmu.
- Hajvan
#25297 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Tango556 wrote: ↑09/12/2021 19:53 Povecati plate radnici a na budzetu treba, ali isto tako trebaju i budzetlije ispuniti neke norme, na primjer cim prosvjetari izbace par olimpijaca iz matematike, policija smanji vozikanje autom i pocne partolirati na nogicama, radnici u zdravstvu smanje liste cekanja na radioloske pregled, administracija pocne brze obradjivati raznorazne dozvole.
two thumbs up!
- Prpa.ba
#25298 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ali na zapadu privatni sektor placa bolje, skoro u svim poljima poredeci sa javnim sektorom (uz izuzetke tamo gdje su nacionalizovani sektori ili postoji javni interes).
Mi smo se doveli u situaciju da je javni sektor bolje placen od ekvivalentnih poslova u privatnom sektoru u gotovo svim privrednim vertikalama. Samim tim se gubi mogucnost da neki dio javnog sektora doprinosi dugorocnom rastu ekonomske aktivnosti (npr obrazovanje kroz proizvodnju novih kadrova, zdravstvo kroz povecanje produktivnosti gradjana i duzi radni vijek), jer je sva privredna aktivnost skoncentrisana u javnom sektoru. Dakle, javni sektor postaje sam sebi svrha, sam sebe "hrani", i postaje neprijatelj privrednog razvoja jer dugorocno idemo, svake godine, postotak po postotak u duznicko ropstvo.
Sindikalni botovi misle da pune budzet, a samo pretacu postojecu vrijednost sa jedne na drugu stranu i polako je osipaju svaki put kad kupe uvozni proizvod ili odu na more.
Pored fundamentalnog nepoznavanja ekonomskog sistema, forumski sindikalisti se jos usude poistovjetiti javni sektor sa ugladjenom edukovanom gospodom, privatni sektor sa krezubom sirotinjom sa 3 razreda osnovne, a privatni kapital sa rezimskim biznismenima koje grade upravo njihovi sindikalni "partneri".
Upravo bilo ko iz privatnog sektora moze zamijeniti skoro pa bilo koga iz javnog sektora u ekvivalentnom zanimanju bez da se vidi ikakav utjecaj na kvalitet usluge. Ali, ovaj je ubijedjen da je sposobniji jer se "snasao" po ko zna kakvoj liniji.
Posto sindikalisti slabo znaju citati kompleksnije tekstove, da uoblicim sve receno: nastavnik iz privatnog sektora moze zamijeniti nastavnika iz javnog sektora, za manje troskove poreznim obveznicima, i isporucit ce istu ili vrlo slicnu uslugu. Jedina razlika je da nastavnik iz privatnog sektora nema poznanstva stranackih kolega i ne posjeduje bolje poznavanje pravilnika o zaposljavanju nego nastavne materije koju predaje. Tj. da se ispravim, usluga poreznim obveznicima ce biti bolja za manje novca.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#25299 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nisu to drzavni sluzbenici nego namjestenici.Black swan wrote: ↑09/12/2021 19:42 I drzavni sluzbenici imaju place 680 marki
Sve trpate u isti kos
-
palermo
#25300 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Naravno, plaća bolje, ali ako kompariraš beneficije koje dobijaš, onda su to opet samo neki poslovi. Za većinu, narodski rečeno, obične raje, dakle one koja nema neka stručna tržišno valorizirana znanja, država je najbolji (ili među najboljim) poslodavac. Svugdje u svijetu, ili gotovo svugdje.
Ovo oko sindikata se slažem, ali rekao bih, to je samo logična posljedica slabe države, i slabe vlasti. Kad nema mačke (države) miševi kolo vode.